fredag 6 november 2020

There´s something rotten in the state of Denmark

I förrgår tog Danmarks regering beslutet att alla minkar i hela Danmark ska avlivas. Detta för att en muterad variant av Covid-19-viruset har hittats på minkar i landet, samt på 12 människor. Det är ännu oklart var denna virusmutation har uppkommit, och även hur eller ens om viruset kan smitta från mink till människa. Trots detta talar pressen om detta som om det skulle vara bevisat. Vilket det alltså långt ifrån är. Elva av de påträffade s.k. "Kluster 5"-smittade människorna finns nära de smittade minkfarmerna, medan en av dem finns hundratals kilometer borta på ett ålderdomshem på Själland. Det har också rapporterats att denna mutation av viruset har hittats i Kroatien. 

Det finns många frågetecken här, och det största frågetecknet är var denna virusmutation har uppstått. När man läser nyheterna idag ses det som självklart att mutationen har uppstått på en minkfarm (Kvällsposten kallar t.o.m. den nya virusvarianten för "Minkviruset") och därifrån spridit sig till människor. Detta trots att det inte finns några säkra belägg på att viruset alls kan smitta från mink till människa. Andra vägen smittar det däremot, det vet man. Förekomsten av mutationen på ett ålderdomshem hundratals kilometer från minkfarmerna är också ett mysterium som talar mot att mutationen verkligen skulle ha uppstått hos minkarna. 

Vi vet också att virus muterar. Redan för några månader sedan rapporterade Svenska Yle att man hittat hela 35 nya Covid-varianter i Norge (utan att några minkar varit inblandade). 

Vi vet även att pälsdjursfarmningen överlag är hårt ansatt i dag. Det finns starka krafter som mer än gärna skulle använda coronapandemin som förevändning för att få bort denna näring. Det som de danska minkfarmarna nu utsätts för när de fråntas sitt levebröd och decennier av avelsarbete förstörs och farmarna dessutom blir svartmålade på detta sätt - och allt detta på mycket lösa grunder - är inget mindre än ett politiskt genomfört justitiemord och som sådant oerhört skandalöst. Detta som sagt som detta görs på mycket lösa grunder och närmast under panikartade former.

8 kommentarer:

  1. Angående din sista länk, https://www.expressen.se/kvallsposten/invanarna-efter-slakten-det-gar-inte-att-andas/ Hur långt har vi kvar till Bibelns förutsägelser ? https://www.biblegateway.com/quicksearch/?quicksearch=d%C3%B6da+p%C3%A5+gatorna&version=SFB15 ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:14. Jag läste lite för snabbt och hajade till: "slaktat utan att skona" blev "slaktat utan corona"... Man ska ta tillräcklig tid på sig när man läser! :)

      Radera
  2. Hej, en något personlig fråga och du behöver inte svara på den om du vill, eller så kan du ge ett ungefärligt svar, men hur lönsamt är det att vara minkfarmare i Finland idag? Och hur är det jämfört med övriga världen? Lyckades inte hitta någon riktig info genom googling heller, men tar gärna emot länk ifall det finns.

    Frågan kommer sig av det att jag nu med anknytning till utvecklingen i Danmark stött på en del åsikter (på diverse internationella nätforum, visserligen, och där skrivs ju vadsomhelst plus att verkligheten kan se annorlunda ut i olika länder) där man går hårt åt dessa näringsidkare "som tjänar miljoner" på pälsfarmande. Tycker själv att det låter ganska tvivelaktigt att medelfarmaren skulle dra in såna summor, särskilt i Finland eller Danmark, men man vet ju aldrig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. F. Pälsdjursnäringen är unik såtillvida att det är en näring som lever helt på marknadens villkor. Det betyder att när det går bra kand et gå riktigt bra (som exempel åren 2012-13), men när det går dåligt kan det gå riktigt dåligt. Åren efter 2013 har största delen av företagen gjort ganska stora förluster, speciellt så de två-tre senaste åren. De goda åren 2012-13 gjorde att det det blev en stor överproduktion av skinn, och detta ledde snabbt till kraftigt sjunkande skinnpriser. På minksidan började så småningom utbud och efterfrågan igen vara i balans, och om corona-krisen inte skulle ha kommit skulle vi kanske ha kunnat se svagt lönsamma priser i år. Men nu blev det annorlunda och alla farmföretag gör tyvärr stora förluster just nu. Denna kris är jämförbar med den stora krisen 1989-90 då många företag gick omkull.

      I normala fall, sett över t.ex. tioårsperiod, är farmnäringen lönsam verksamhet där en familj kan leva väl på en medelstor farm. Men några miljoninkomster handlar det verkligen inte om. Men om man är nöjd med en någotsånär normal inkomst (om än med stort ansvar både för den egna ekonomin och för djurens hälsa och välmående) är farmnäringen ett bra alternativ på landsbygden. Men rik blir man nog inte. Åtminstone har inte jag sett till några rikedomar. Om man inte räknar det som en rikedom att få vara sin egen chef och bestämma över sina egna arbetstider och dessutom få arbeta med djur, vilket ju är bland det bästa som finns.

      Radera
    2. F. kan se onsättning och vinst på farmer https://www.finder.fi/search?what=Turkistarhaus

      Radera
    3. Anonym 09:38. Jag kollade några slumpvis utvalda. Det är nog tyvärr mycket rött de senaste åren.

      Radera
  3. Förnuftet ser ändå trots allt ut att kunna segra i Danmark. Idag meddelar den danska regeringen att massavlivningarna av friska djur avslutas eftersom det har visat sig att det inte fanns någon lag som gav dem rätt att bete sig på detta sätt - och att det inte gick att få någon behövlig majoritet för att kunna stifta en sådan lag i brådskande ordning.

    Min fråga är då: Hur kan det vara möjligt att en statsminister utfärdar en olaglig befallning om att utrota en hel näring och ställa tusentals familjer utan försörjning. Detta dessutom, som det synes, utan vetenskapligt stöd? Jag begriper inte detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Länken uteblev: https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/regeringen-opgiver-hastelov-om-mink/8360172

      Radera