torsdag 19 november 2020

Ingen gemensam verklighet!

Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Som när jag nyss läste en debattartikel på Expressen, skriven av två av Sveriges Radios chefer. Där påstås, helt riktigt att det amerikanska samhället är mer delat än någonsin, och att detta också gäller för medielandskapet i USA. Men sedan bar det av ordentligt när de två (Cilla Benkö och Björn Löfdahl) hävdar att "den starka och oberoende public service som finns i Sverige" skulle vara opartisk och stå för en objektiv nyhetsrapportering. Så är det givetvis inte. Men problemet är att det inte finns någon egentlig motpol inom svenskspråkig nyhetsförmedling som det finns t.ex. i USA. Därför kan sådana som Benkö och Löfdahl tro, och få andra att tro, att situationen skulle vara bättre i Sverige när den i själva verket är ännu sämre än den är i USA.

Det som gör att det går att lura sig själv på detta sätt är förstås att svensk public service-media inte är partipolitiskt bunden så som mediefältet har blivit i USA. Men det innebär inte automatiskt att svensk media skulle vara opartisk och oberoende. I Sverige, och långt också i resten av (västra) Europa, är media oerhört starkt knutet till ett, vad jag brukar beskriva som, liberalt värderingskluster som sätter sin prägel på i princip allt media producerar och förmedlar. Man kan ännu sätta till adjektivet "vänster" om man vill.

Benkö och Löfdahl säger sig vilja se en "gemensam verklighet" dit alla hör och där alla finns inom samma ramar. De säger inte det, men det är förstås en självklarhet att denna "gemensamma verklighet" ska präglas av den vänsterinriktade värdeliberalism och de sekulära dogmer som denna vänsterinriktade värdeliberalism driver – och drivs av.

Nej tack, säger jag. Jag vägrar inordna mig i denna "gemensamma verklighet". Jag godkänner nämligen inte att det finns 78 (eller vad som nu är dagens siffra) kön. Eller att det inte finns några gränser mellan könen. Eller att det inte finns några kön överhuvudtaget utan att allt som har med kön att göra bara är en social konstruktion. Jag godkänner inte (som om detta skulle ha något att göra med om någon godkänner det eller inte!) att homosexualitet skulle vara något naturligt. Jag godkänner inte heller att människan som hon är idag skulle ha uppkommit som ett resultat av en massa slumpartade mutationer och utvecklats under en oerhört lång tid. Jag godkänner inte heller att den klimatförändring vi ser hända idag skulle bero på mänsklig verksamhet och inte heller godkänner jag den tanken att vi radikalt behöver förändra allt vi är och gör för att mänskligheten inte ska gå under genom en klimatkatastrof. Jag godkänner inte den revisionistiska historiesyn som blundar för vissa historiska fakta och överbetonar andra vissa gånger t.o.m. ahistoriska påståenden. Som t.ex. att korstågen var något i grunden ont och att islam är en fredens religion. Med mera, med mera.  

Allt detta, och mycket mera av samma sort, är sådant mainstreammedia – också den public service-media som Benkö och Löfdahl representerar – tutar ut som om detta vore fullständigt självklara sanningar. Sanningar som är en viktig del av denna "gemensamma verklighet" de vill att alla ska vara del av. Men som sagt, jag betackar mig för detta. En sådan "gemensam verklighet" i vilken man förväntas omfamna lögnen vill jag inte vara del av, och jag lovar att fortsätta arbeta för att så många som möjligt ska vilja, likt mig, lösgöra sig från denna.

Som sagt, ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Men det kan hjälpa att skriva av sig. Ibland blir det t.o.m. en bloggtext av det hela.

 

54 kommentarer:

  1. Det du räknar upp är ju inte saker som på något sätt kräver ditt godkännande. De är som de är ändå. Din sanning är inte allas sanning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. De saker jag räknar upp är exempel på lögner vi får serverade som sanningar. Dessa saker är inte så här. Media vill bara få sos att tro att det är så här.

      Radera
    2. Som sagt, din sanning är inte alla andras sanning. Dethär har du haft problem med tidigare också. Om det vore så att din sanning är absolut skulle det inte finnas avvikande åsikter, eller hur? Eller är din bedömning den att det bara är en tidsfråga innan alla inser att din åsikt är den enda rätta?

      Radera
    3. L. Det fungerar tyvärr inte så när vi lever i en värld där lögnen regerar. En dag när evigheten inträder förändras detta. Men inte före det.

      Radera
  2. Det är ju bra att du får skriva av dig om sex så du inte behöver leva ut det

    SvaraRadera
  3. Kristian,

    "Jag vägrar inordna mig i denna "gemensamma verklighet"."

    Av din blogg att döma, så har detta varit tämligen uppenbart under en längre tid. Du intalar sig själv att verkligheten är så som du vill att den ska vara, och låter dig inte bekymras av saker som fakta eller evidens.

    På så sätt är det naturligtvis fullt begripligt att du vurmar för Donald Trump på det sätt som du gör. Han gör nämligen precis likadant. Om han vill tro att avancerat valfusk förekommit, så intalar han sig själv att så har skett. Att inte ens en tråd av bevis för att så har skett går att presentera, är ingenting han låter sig bekymras över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vänta och se Christian ! https://samnytt.se/trumps-jurister-presenterade-bevis-for-valfusk-trump-vann/

      Radera
    2. Christian. "Du intalar sig själv att verkligheten är så som du vill att den ska vara, och låter dig inte bekymras av saker som fakta eller evidens. "

      Nu är du allt bra rolig. I de exempel jag tog ovan är det ju precis tvärt om. Ta könen som ett exempel. Kromosomerna visar att det finns två kön. Punkt. Inte 78. (Att det sedan finns en liten, liten del som har ett kromosomfel är endast undantaget som bekräftar regeln.) Eller historierevisionismen. Korstågen var västs reaktion på att islam hade lagt under sig två tredjedelar av den kristna världen - med oerhört mycket lidande som följd. Utan korstågen, som flyttade striden från Europa till mellanöstern, skulle Europa med största sannolikhet ha varit muslimskt idag. Osv, osv.

      Radera
    3. Anonym 23:09. Det är intressant hur olika media rapporterar om denna pressträff beroende på till vilket läger de hör. För vissa tycks det faktum att Giuliani svettades ymnigt vara det viktigaste som finns att rapportera om... Men det som jag ser som det intressantaste är detta med bevisen. Presenterades bevis eller gjordes det inte? Vänstermedia tycks ha ålagts en kvot av citat typ "Obevisade anklagelser" eller "inga bevis lades fram" som de behöver uppfylla i varje artikel som skrivs, medan högermedia talar, precis som i artikeln från samhällsnytt, om att en del bevis presenterades.

      Det är, som nyhetskonsument, närmast omöjligt att avgöra vad som är sant och vad som är falskt här. Vi får vänta och se vad domstolarna kommer till. Hur som helst kan vi väl redan nu konstatera att en skandal är för handen. Om Trumps gäng har rätt har det skett ett omfattande valfusk. Om de har fel är det en stor skandal att en sittande president på detta sätt hävdar valfusk i stor skala. Så oberoende är det fråga om en stor skandal. Eller något ännu värre.

      Radera
    4. Kristian,

      "Nu är du allt bra rolig".

      Tack -- men faktum kvarstår, i flera diskussioner här på bloggen, har det blivit helt uppenbart att fakta är någonting som inte spelar någon större roll.

      Ta bara den här dagsaktuella diskussionen om fossillagret. Här är det väl ändå helt uppenbart att empiriska fakta inte är något som väger speciellt tungt i din värld? Fakta är väl snarare någonting du ganska aktivt väljer att bortse ifrån?

      Radera
    5. Christian: Jag kan inte låta bli att fråga dig i vilket fossillager det finns belägg för idén att giraffens hals kontinuerligt blivit längre och längre? Fakta, tack.

      Radera
    6. Ola,

      Det är ett spännande forskningsområde. Här har du en vederhäftig artikel i vilken du kan botanisera:

      https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.150393#d3e1441

      Radera
    7. Christian: jag efterlyste fakta, inte ord som "believe" och "propose".

      Radera
    8. Christian. Fakta är alltid betydelsefulla. Det är diverse tolkningar av dessa fakta som inte alltid är så intressanta. Du behöver lära dig att se skillnaden här.

      Radera
    9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    10. Kristian,

      Jag håller med. Fakta är väldigt betydelsefulla. Så låt oss titta på lite fakta:

      1) Alla sengångare ligger alltid, utan undantag, ovanför alla flygödlor i fossillagret.

      2) Alla valar ligger alltid, utan undantag, ovanför alla vattenlevande dinosaurier.

      Om du nu ansvar att fakta alltid är betydelsefulla, hur förhåller du dig då till dessa fakta? Hur förenar du dessa fakta med dina föreställningar om att alla dessa djur begravts samtidigt under en syndaflod?

      Och du nu menar att det finns någon bra tolkning av dessa fakta -- vilken ÄR då denna tolkning, menar du?

      Radera
    11. Ola,

      Du fick en vederhäftig forskningsartikel, i vilken man klart och tydligt presenterar precis vad du efterfrågade.

      (När man använder ordet "belive" i det här sammanhanget är det förövrigt försanthållande som avses, inte någon slags blind tro).

      Radera
    12. Christian. Som sagt många gånger är jag inte intresserad av att diskutera detta med dig. (Eftersom inte heller du är intresserad av någon diskussion, endast av att ha rätt.) Men som jag konstaterade är det skillnad på fakta och tolkningar av dessa fakta. För en annan tolkning kan du se t.ex. Mats Moléns bok "Vårt Ursprung?" (1991, s. 141-147).

      Radera
    13. Kristian,

      Här har vi det ju då alltså, svart på vitt: fakta i den här frågan är ingenting du låter dig bekymras av.

      "För en annan tolkning kan du se t.ex. Mats Moléns bok "Vårt Ursprung?" (1991, s. 141-147). "

      Intressant. Vad står det där då?

      Radera
    14. Christian. De fakta som finns är inga problem. Falska tolkningar av dessa fakta är däremot ett problem.

      "Intressant. Vad står det där då?"

      Som jag sade: Jag är inte intresserad av att diskutera detta med dig. Du får läsa själv om du är intresserad. Poängen var att det finns andra förklaringar på sedimentlagren än de som evolutionisterna presenterar.

      Radera
    15. Kristian,

      Om jag läser Moléns bok -- kommer det då faktiskt finnas svar på de frågor jag ställt dig där då?

      Sist du skulle hänvisa till auktoriteter som kunde lämna besked i de här frågorna hänvisade du ju bland annat till Michael Behe (!) som precis som jag anser flygödlorna dog ut flera miljoner år innan den första sengångaren dök upp, och att det är just därför sengångarna ligger ovanför flygödlorna.

      Är den här vaga hänvisningen till Moléns bok en liknande bluff, med vars hjälp du försöker skyla över den faktum att du uppenbarligen inte har någon aning om hur ska förhålla dig till de fakta jag presenterat?

      Eller finns det faktiskt svar på de här frågorna om jag läser Vårt Ursprung?

      Radera
    16. Christian. Behe anförde jag i en fråga där hans åsikter stod i linje med mina. Att du sedan letar fram en fråga där vi inte är överens och på något sätt försöker använda detta mot mig är inte vackert. Så odet "bluff" får nog stå för dig!

      Nu handlar det om fossilen och ordningen i sedimentlagren. Och ja, Molén har en annan förklaring än den du kör med. Vilket alltså var frågan här. Men givetvis kommer den inte att duga för dig eftersom inget annat än evolutionisternas förklaringsmodeller duger för dig. Så du får avgöra själv om det lönar sig för dig att läsa boken eller inte.

      Radera
    17. Kristian,

      Det jag ställer dig här är alltså en väldigt specifik fråga; om syndafloden nu verkligen ägt rum, hur kommer det sig i sådant fall att alla sengångare hamnat ovanför flygödlorna, och hur kommer det sig att alla valarna hamnat ovanför de vattenlevande dinosaurierna?

      Kommer jag att finna svar JUST DEN FRÅGAN om jag läser Moléns bok? (Jag hittar ju DEFINITIVT inga svar på den frågan i någon av Behes böcker).

      Radera
    18. Christian. Varför ska jag vara någons slags tutor åt dig? (Det skulle jag faktiskt inte ha något emot om du verkligen skulle vilja veta, men när du bara är intresserad av att visa hur fel jag, och andra, har betackar jag mig för den uppgiften.) Så du får läsa själv om du nu, mot förmodan, skulle vara intresserad. Men jag kan nog komma med en liten förutsägelse om hur det går om du skulle läsa boken: Det duger inte åt dig. Inte för att Molén inte skulle svara på frågan, utan för att han ger "fel" svar.

      Radera
    19. Kristian,

      Jag provar igen:

      Jag har ställt dig en väldigt specifik fråga: om nu syndafloden verkligen ägt rum, hur kommer det sig då att alla sengångare hamnat ovanför alla flygödlor i fossilserien, och hur kommer det sig att alla valar på samma sätt hamnat ovanför alla vattenlevande dinosaurier i fossilserien?

      Kommer jag att få svar på den frågan om jag läser Moléns bok? Ja eller nej?

      Radera
    20. Christian. Du kommer att få svar på varför fossilen finns så som de finns i sedimentlagren, ja. Men du kommer givetvis inte att gilla svaret, och det kommer inte att duga för dig. Detta för att alla förklaringar som inte överensstämmer med den evolutionistiska grundsynen per definition bör underkännas.

      Radera
    21. Kristian,

      "Du kommer att få svar på varför fossilen finns så som de finns i sedimentlagren, ja".

      Spännande! Jag läser den och återkommer!

      Radera
    22. Kristian,

      Jag har nu läst Moléns bok, men jag upptäckte dessvärre, till min stora förvåning, att den inte innehöll något svar på de frågor jag ställde dig.

      Molen har till exempel detta att säga:

      ”Före översvämningskatastrofen levde (t ex) trilobiter, skalbläckfiskar, och sjöliljor längst ned på havsbotten…Ovanför denna ekologiska zon där trilobiterna levde, en bit ovanför botten levde bl. a fiskar. De begravdes därför ovanför bottendjuren. I låglandet, ofta i träskliknande områden, lede groddjur och ödlor. Dessa begravdes i de närmast följande lagren. Däggdjuren var lättrörliga och levde oftare i höglänt terräng. Både de och de fåglar som flög bra, begravdes i nästföljande lager. Människorna kunde tack vare sin intelligens klara sig längst och begravdes därför oftast i de högst liggande sedimentlagren”.

      Men ingenting av det här förklarar ju hur alla marina däggdjur hamnat ovanför både dinosaurier och flygödlor. De frisimmande djuren skulle ju enligt Molén ha begravs efter de bottenlevande djuren, men innan de landlevande djuren.

      Ändå ligger ALLA valar, delfiner och späckhuggare ovanför ALLA dinosaurier och flygödlor. Det finns inte ett enda undantag från den absoluta ordningen. Alla landlevande dinosaurier och flygödlor måste alltså, på något vis, ha blivit begravda innan de vattenlevande däggdjuren. Hur förklarar du det? Fisködlor och delfiner, till exempel, är ju extremt lika varandra. Ändå ligger de helt separerade i serien.

      Inte heller förklarar det här hur det kommer sig att alla sengångare (ett extremt långsamt djur) alltid utan undantag, ligger ovanför alla dinosaurer och alla flygödlor. Hur kommer det sig? Har du något bra svar här? Hur kommer det sig att inte en enda dinosaurie eller flygödla lyckades ta sig högre upp än sengångarna när vattnet kom strömmande? Sengångaren lär väl troligtvis ha levt i exakt samma miljö som flera av dinosaurierna, inte sant?

      Allvarligt talat, Kristian – visst är det väl ändå helt uppenbart att den beskrivning som Mats Molén och många andra kreationister presenterar är helt komplett och fullständigt oförenlig med faktiska empiriska fakta?

      Och i hans bok finner vi ju inte för en sekund något svar på de frågor jag ställde dig, inte sant? Den här boken svarade ju inte alls på de frågor jag ställde dig.

      Radera
    23. Christian. Du har läst slarvigt. Men cred till dig för att du försökte. Men kanske du vill försöka igen?

      Radera
    24. Kristian,

      Vad var det jag skulle ha läst slarvigt, menar du? Vad skulle jag ha missat?

      Radera
    25. Christian. Du missar det han berättar om varför de olika fossilen är grupperade som de är. Eller är det kanske så att du inte VILL förstå vad han skriver?

      Radera
    26. Kristian,

      Vad är det jag skulle ha missat, menar du?

      Radera
    27. Christian. Vad är det du inte förstår i min kommentar 12:02?

      Radera
    28. Kristian,

      Mats Molén skriver klart och tydligen att grupperingen av fossilen kan förklaras med hänvisning till att olika djur lever i olika ekozoner:

      "Före översvämningskatastrofen levde (t ex) trilobiter, skalbläckfiskar, och sjöliljor längst ned på havsbotten…Ovanför denna ekologiska zon där trilobiterna levde, en bit ovanför botten levde bl. a fiskar. De begravdes därför ovanför bottendjuren. I låglandet, ofta i träskliknande områden, lede groddjur och ödlor. Dessa begravdes i de närmast följande lagren. Däggdjuren var lättrörliga och levde oftare i höglänt terräng. Både de och de fåglar som flög bra, begravdes i nästföljande lager. Människorna kunde tack vare sin intelligens klara sig längst och begravdes därför oftast i de högst liggande sedimentlagren”

      Saker som densitet och och sfäricitet kan också påverka, men då handlar det bara om sortering av organismerna INOM de olika ekozonerna, menar han.

      Det här är hela hans förklaring.

      Men som du (och alla andra ser) är ju den här förklaringen helt oförenliga med empiriska fakta. Alla marina däggdjur (som t ex valar och delfiner) ligger ju begravda OVANFÖR all dinosaurier och flygödlor, trots att de -- om Moléns modell hade varit korrekt -- skulle ha legat under dem. De frisimmande marina djuren begravdes ju, enligt Molén INNAN de landlevande djuren.

      Har du NÅGONTING av substans att säga som ett svar på detta, Kristian?

      Radera
    29. Christian. Som sagt är jag ingen expert på detta. Jag lutar mig mot sådana som kan de här sakerna. (För övrigt tror jag nog att du tar kurvorna ganska rakt när du hävdar att Moléns modell skulle vara inkorrekt...)

      Men jag noterar att du inte alls har kommenterat det som den här texten uttryckligen handlar om...

      Radera
    30. Kristian,

      Man behöver inte vara expert för att se att Moléns syndaflodsmodell är förfelad. Det ser vem som helst efter lite enkelt googlande. Om det nu verkligen vore sant att man kan förklara den ordning i vilken fossilen påträffas genom att hänvisa till de ekozoner i vilka djuren levde, på det sätt som Molén gör, borde vi ju inte hitta alla valar ovanför alla dinosaurier, fisködlor och flygödlor, och det krävs ingen expertis för att förstå detta. Ett normalintelligent barn skulle kunna ta till sig detta banala faktum.

      Radera
    31. Christian. Förutsatt att man har köpt evolutionsidén. Har man inte gjort det är sakerna inte alls så självklara som du låter förstå att de är.

      Radera
    32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    33. Kristian,

      Man behöver inte blanda in evolutionsteorin för att se att Moléns syndaflodsmodell är förfelad. Han säger ju att de frisimmande djuren begravdes innan de landlevande och flygande djuren, men vem som helst kan ju se att det helt enkelt inte är sant, eller hur?

      Radera
    34. Christian, nu litar du för mycket på vetenskapliga argument och bevisade förklaringar. På den bibliska tiden kunde ju djur tala och gå på vatten (detta är bevisat i bibeln). Vad skulle ha stoppat valar och andra marina däggdjur från att leva på land?

      Det kan ju även ha hänt, att ytspänningen försvann under syndafloden. Detta borde resultera i att alla de djur som gick på vattnet sjönk till botten före valarna.

      Med detta kan man förklara varför valarna är begravda ovanför mördarödlorna och (vissa) andra landlevande djur, och skulle även möjliggöra att Molens förklaring kunde stämma.

      -s

      Radera
    35. s. Ditt hån är inte klädsamt.

      Radera
    36. -S

      Tack för en tänkbar och fullt möjlig förklaring. :)

      Radera
    37. Kristian, mitt sarkastiska inlägg må vara opassande. Trots det är argumenten (och nivån av diskussionsvilja) på samma nivå som de flesta av dina inlägg.

      -s

      Radera
  4. Det är desamma vad du godkänner. Forskning och vetenskapliga fakta förklarar världen och människans utveckling på ett enkelt och förståeligt sätt. Inga Gudar eller trolldom behövs längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:26. Det står dig förstås fritt att tro det om du vill. Men det blir inte sanning för det.

      Radera
    2. Det är Kristian du som tror. Vi som gått skola och fått utbildning att ta reda på och ifrågasätta osanningar och all världens trolldom kan skilja på verkligheten och fantasier. Det är därför vi inte har en gemensam verklighet.

      Du och andra troende lever i en fantasivärld fylld med påstådda mirakel, levande döda, pratande djur och trolldom som inte finns. Det är såna religiösa påståenden som vi moderna människor allt mera tar avstånd ifrån.

      Det blir inte sanning bara för att du har blivit lärd att tro på en viss skrift skriven av ökenmänniskor flera tusen år sedan.

      Radera
    3. Anonym 06:53. Låt mig korrigera ett missförstånd här. Ja, jag tror. Men du gör det också när det gäller människans påstådda utveckling. Att du vägrar inse detta förändrar inte faktum. Ser du, ingen var med. Det finns inga skrivna källor. Det enda vi har är fynd som behöver tolkas. När det gäller kristendomen och NT:s anspråk är det annorlunda. Där var människor med. Det finns skriftliga källor. Visst kan man ändå ta avstånd ifrån dessa anspråk, men var då ärlig och gör det med rätt motiveringar: Du VILL inte att det ska vara så som källorna säger att det är.

      Radera
    4. Nå jaa. Lite ansvar måste man ju ge läsaren av gamla skrifter. Bara för att dom är gamla betyder inte att dom är sanna. När det i gamla skrifter påstås att kräldjur och åsnor pratar borde man ju fråga sig själv om det verkligen överensstämmer med verkliga fakta.

      Radera
    5. Anonym 17:21. Givetvis ska man inte tro en vad en skrift säger bara för att den är gammal. Men i detta fall handlar det om skrifter som har genomgått ett verkligt stålbad av kritiskt granskning.

      Radera
  5. Håller helt med Kristian angående media.

    Hyckleriet är ju omfattande bland journalister i public service och de större medierna.

    Vi såg även hur det gick för Jim Olsson: han dömdes till enorma skadestånd till Expressen i en rättegång som ytterst handlade om den enskildes rätt till kritik av den av media propagerade invandringspolitiken.

    En politiskt tillsatt jury agerade som tidningens försvarsadvokat och fällde Olssson (väl med hemliga domskäl).

    Vi på andra sidan har bara att kämpa på mot dessa demokratins dödgrävare i media.

    Anonym1

    SvaraRadera
  6. OT Angående konspirationsteorier och hur man skall förhålla sig till dem, det har sagts här på bloggen och på många andra ställen,ta avstånd från sådant!.... Visst, som kristna människor tror vi att inget sker på denna jord utan Guds vilja och därför kan vi avfärda konspirationsteorier ! Trots detta finns det krafter som agerar för en annan världsordning, men OBS. MED Guds medgivande ! Skriver detta då jag fann en artikel på "Nya Dagbladet" jag tidigare missat, https://nyadagbladet.se/analys/globalisternas-omstart-av-varlden-och-deras-planer-for-oss/ av Jacob Nordangård.
    Läs den gärna och reflektera/tänk över/vad kan vara sant? av det som skrivs ! Boken "Rockefeller-en klimatsmart historia" av Nordangård kan rekommenderas...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:01. Ordet "omstart" är det centrala här. Och nej, att hävda att det är mycket på gång kring det ordet är inte att mata någon konspirationsteori. Det är nämligen något som inte sker i det fördolda utan inför öppen ridå.

      Radera