lördag 16 januari 2021

Om Radio Extrem och om kulturen

Österbottens Tidning (och Vbl) skriver i dag i en artikel om en arg förälder som fått nog av de myckna svordomarna i Radio Extrem. Den arga pappan konstaterar att "Extrem är den enda radiokanalen för unga i Svenskfinland. Som en offentlig radiokanal skulle de kunna hålla en högre språkstandard med färre svordomar." Han säger att svordomarna får honom att byta kanal och att han övervägt att förbjuda sitt tioåriga barn att lyssna på kanalen.

Jag håller givetvis fullständigt med. Radio Extrem är vulgärkultur av värsta sort, och programmen är överlag av så låg klass att det tar sjukt i öronen när jag någon gång får in kanalen. Nu tillhör jag givetvis inte kanalens målgrupp, men det som är under all kritik är under all kritik oberoende av om man som konsument hör till målgruppen eller inte. Jag har flera gånger här på denna plats föreslagit att Radio Extrem borde läggas ner helt och hållet, och jag finner ingen som helst orsak att frångå denna åsikt. Det här är skräp, helt enkelt. Skräp som vi matar den uppväxande generationen finlandssvenskar med. 

Men man behöver inte lämna diskussionen vid detta. Som kulturproducent har jag haft orsak att fundera på detta med kulturens roll och uppgift i ett större sammanhang. Jag vet att människorna bakom Radio Extrem menar att de gör en välgärning när de speglar dagens ungdomskultur, men är det faktiskt det som kulturen ska göra? Är det vad en radiokanal för unga ska göra? Alltså att ge de unga samma sak som de möter i ungdomsvärlden hela tiden också annars? (Och när det gäller Radio Extrem handlar det kanske om dagens ungdomskultur där den är som sämst och som mest förvirrad.) 

Den traditionella synen på kultur är att kulturen inte i första hand ska spegla omvärlden med all dess sunkighet och förfall utan att kulturen i stället ska ge den som tar del av den ett högre ideal. Att kulturen ska sporra till ett bättre liv och bättre värderingar. Detta är något som jag också skriver under på. Men tyvärr håller denna syn på kulturen idag att mer eller mindre försvinna. Eller åtminstone att hamna helt och hållet i skymundan medan "spegelkulturen" dominerar. Och detta, som i fallet med Radio Extrem, då så att det är den värsta, grövsta och mest förfallna varianten som lyfts fram. 

En kultur som speglar illamåendet - och som skapar ännu mera illamående. Vem betjänar en sådan kultur? Inte den som tar del av den åtminstone. Den kan kanske fungera som terapi för den som får producera denna typ av kultur och därmed får en utloppsventil för sitt illamående, men frågan är om det inte skulle bli billigare - och vara så oerhört mycket bättre för samhället i stort - om dessa människor i stället skulle få professionell hjälp för sitt illamående? Kanske kostnaderna för vården kunde dras från Yleavgiften? Den del som blir kvar kunde sedan användas till att producera god kultur. På så sätt skulle alla vinna.  

34 kommentarer:

  1. Du vill alltså cancellera Radio Extrem? Hur tycker du det rimmar med dina skriverier mot ”cancelkulturen”?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Kanske du borde läsa på lite om vad cancelkultur är? https://en.wikipedia.org/wiki/Cancel_culture

      Radera
    2. Du vill ta jobbet från redaktörer på X3M för att du inte gillar vad de gör och säger. Det är i stort inte olikt cancelation.

      Varken det tioåriga barnet eller du hör till målgruppen för kanalen, Kanske dags att begrunda nobelpristagaren Dylans ord: ”Don’t criticize what you can’t understand.”

      Radera
    3. Jan. Jag förstår nog vad svordomar i det allmänna rummet verkar. Och vad lössläppthet och normnedbytning åstadkommer.

      Och fortsättningsvis: Du borde nog ta reda på vad cancelkultur är.

      Radera
    4. Vad menar du med "Jag förstår nog vad svordomar i det allmänna rummet verkar."? Svordomar är bara ord, de har ingen annan verkan än den betydelse vi sätter in i dem. Jag håller med om att det finns tider och platser när svordomar inte passar sig, men på en ungdomskanal kan de höra hemma enligt devisen "tala med bänder på bönders vis..."

      "Redan Sokrates, som levde på antiken, bekymrades över ungdomens förfall. ”De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare”, sägs den bekymrade filosofen ha sagt." (https://ungdomar.se/article/slappna_av_oron_foer_dagens_ungdom_aer_helt_normal)

      "Cancel culture (or call-out culture) is a modern form of ostracism in which someone is thrust out of social or professional circles - either online on social media, in the real world, or both." Du vill kasta ut redaktörerna från Radio Extrem i verkliga världen. Du vill göra det för att du inte tycker om vad de gör, även fast du inte tillhör målgruppen. Du menar att de är vulgära, men vem är du att kasta första stenen?

      Radera
    5. Jan. I klartext: Cancelkultur handlar om enskilda individer. Inte om radiokanaler.

      "Svordomar är bara ord, de har ingen annan verkan än den betydelse vi sätter in i dem."

      Det där var fruktansvärt naivt. Men ok. Även om du skulle ha rätt (vilket du inte har) så verkar svordomar negativt på språkets och samtalets nivå. De vulgariserar och banaliserar.

      Radera
    6. Det är enskilda individer som jobbar på kanalen och som du vill se arbetslösa.

      Utveckla gärna kring svordomar. Tror du de besitter nån sorts makt? Har de inverkan på oss? Vem bestämmer vad som är en svordom - du? Svenska Akademien?

      Radera
    7. Jan. Du har ännu inte fått det rätt. Cancelkulturen handlar om att man, med namn, hänger ut enskilda individer och fråntar dem i princip allt. Har jag namngett någon här?

      Vad gäller svordomar så är de, oavsett vad man lägger i dem, både vulgära och språkförstörande. Sedan fungerar det så att om man ropar på någon brukar denne svara...

      Radera
    8. "Sedan fungerar det så att om man ropar på någon brukar denne svara..." Påminner mig om en gammal dam i min barndom som sa att man skall inte ropa på "fulhunden"....

      Radera
    9. Anonym 22:57. Smart gammal dam!

      Radera
    10. Men det finns ingen som kan svara. Inte vad det bevisats i alla fall!

      Radera
  2. Håller helt med om bloggtexten ! Börjar vara över 20år sedan jag kallade Radio Extrem för porr & svärkanalen... för bara ngn dag sedan råkade jag av misstag lyssna på kanalen och då talade man om att "suga kuk".... De gånger jag surfar på Yle brukar jag låta bli de artiklar som leder till Yle Extrem.... Definitivt ngt som INGEN borde lyssna till !

    SvaraRadera
  3. Tipsade om Järviradio tidigare men måste tyvärr ta tillbaka tipset efter att ha lyssnat till pingstvänner på kanalen.... Före mitt tips hade jag lyssnat till "goda förkunnare" av andligt material. Musikvalet på kanalen kan jag dock fortsättningsvis lyssna på och man blir sällan besviken. Hörde på Yle Vega att det finns ngn instanns som väljer musiken i programinslagen utan att redaktörerna själva står för det... Det bara måste ju vara en baktanke med att vi matas med typ AC/DC och annat liknande helt omotiverat mellan varven...

    SvaraRadera
  4. Kristian kunde kanske ta en titt i spegeln. Tonen på den här bloggen är inte så mycket bättre heller.

    "En kultur som speglar illamåendet - och som skapar ännu mera illamående. Vem betjänar en sådan kultur? Inte den som tar del av den åtminstone. Den kan kanske fungera som terapi för den som får producera denna typ av kultur och därmed får en utloppsventil för sitt illamående, men frågan är om det inte skulle bli billigare - och vara så oerhört mycket bättre för samhället i stort - om dessa människor i stället skulle få professionell hjälp för sitt illamående?"
    Kristian skapar nog själv en hel del illamående med alla sina religiösa påhopp på alla som inte har samma åsikt som han själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kristian skapar nog själv en hel del illamående med alla sina religiösa påhopp på alla som inte har samma åsikt som han själv." Kanske vore det skäl för den som upplever det så att faktiskt ta reda på vad som sägs i den "Heliga Skrift, Bibeln" ?

      Radera
    2. Anonym16 januari 2021 22:25

      Ska man ha bibeln som rättesnöre, ska man också följa bibelns ord själv, annars kallas man för en hycklare. Mycket hyckleri har vi fått läsa här! Även från dig!

      Radera
    3. Anonym 21:44. "Kristian skapar nog själv en hel del illamående med alla sina religiösa påhopp på alla som inte har samma åsikt som han själv."

      Vilka påhopp har du hittat? Jag hoppar inte på någon. Det jag gör är att jag lyfter fram galenskaper och sådant som är människofientligt. Om någon inte tål att ens åsikter utmanas kanske denne borde se sig i spegeln i stället för att börja yla om "påhopp"?

      Radera
  5. Vår tid präglas av individualism. Då inställer sig frågan dels hur en programmatisk radiokanal skulle utformas, dvs vilken är den goda kulturen som skulle från statligt håll tillhandahållas åhörarna, sett till hela spektret med politiska och livsåskådningsmässiga överväganden, dels hur en medvetet vinklad radiokanal skulle tas emot av individualistiska unga.

    Det finns säkert religiösa kanaler som riktar sig till unga, om inte i Finland så ute i stora världen. Lyssnarskaran är kanske inte av samma klass som Radio Xtrem sett till befolkningsunderlaget.

    Det går säkert att ropa efter bra kultur. Det är lite värre att leverera sådan.

    Eller vet nån bättre?

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. --> Spectator, det finns ett ordspråk i Bibeln som lyder, "Lär den unge på den väg han skall vandra så att han inte avviker därifrån ! Alla föräldrars plikt att lära sina barn ! Ve dem som utelämnar sina barn till allsköns "nya läror" och att själva ta reda på sanningen !

      Radera
    2. Spectator. Ett bra första steg vore att ta bort svordomarna.

      Radera
  6. Allt som sänds på X3m tilltalar inte mig. Men nog finns där mycket bra också, som t.ex. Ted&Kaj, Kjell Simosas & co. Men i ganska många program är musiken lite snävt utvald.
    Vegas utbud är ofta en besvikelse, men t.ex sommarpraten i somras var bra (som vanligt). Musikmässigt är kanalen lite bredare än X3m, men bottennappen fler. Varför skall man envisas med att nu som då klämma in förskräcklig dansbandsmusik, är det för att skrämma bort lyssnarna? Sån sörja går det bara inte att lyssna på och där är jag och barnen överens. Så ibland blir det för oss att lyssna på Sex&Sånt eller motsvarande på grannkanalen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:02. Nu talar du om åsikter, bl.a. om musik. Man får ha olika åsikter om t.ex. dansbandsmusik. Men detta handlar om inte om vad någon gillar och inte gillar.

      Radera
    2. När du skriver...
      "Radio Extrem är vulgärkultur av värsta sort, och programmen är överlag av så låg klass att det tar sjukt i öronen när jag någon gång får in kanalen."
      ...så är det väl din åsikt? Jag förstår att det är din blogg, och du får skriva vems åsikter du vill, men nämn gärna vems åsikt du skriver om det inte är din egen.

      Radera
    3. Visst kan man ha olika musiksmak och åsikter om olika typer av musik men att dansbandsmusik är dålig, är som du säkert vet sant. Det är ju lite galet om man ska börja ha åsikter om sanningen.

      Radera
    4. Anonym 13:26. Det är nog allmänt erkänd vetskap att om man måste krydda sitt språk med en massa svordomar så brister det nog någonstans.

      En liten korrigering dock till min kommentar 12:51. Jag borde inte ha använt ordet åsikter utan i stället skrivit" nu talar du om vad som tilltalar dig"

      Radera
    5. Nu vet jag ju inte vilka program du lyssnat på, men de program som jag lyssnar på innehåller inte en massa svordomar. Sex&sånt innehåller förstås könsord, men det ingår liksom i programmets natur. Könsorden används ju inte då för att krydda språket utan för att det är just sex och sånt som programmet handlar om. Men visst, vissa av programledarna skulle förstås nog kunna förbättra sitt språk.

      Radera
  7. Väl en sinnebild av hur det står till i dagens Svenskfinland och Finland?(Radio Extrem)

    Redan för decennier sedan närkte man de goda sedernas avtagande och den ökade graden av acceptans för det störande och vulgära överallt i samhället inte minst bland de unga.

    Man undrar bl.a. över hur stor den procentuella andelen för-
    äldrar är som verkligen uppfostrar sina barn.
    Det var ju inte bra mrd rottingen heller men dagens samhälle
    hade de som tog bort densamma sannolikt ändå inte räknat med.

    God kultur: en ungdom läser något kapitel ur världslitteraturen ex Dickens, Swift, Goethe,Gogol m.m och detta varvas med harmonisk musik.

    Kan någon föreställa sig detta i dagens Svenskfinland
    och radio Extrem?

    God kultur och goda seder har länge varit på upphällningen i
    västvärlden överlag och sedan klagar politiker och media i väst högljutt på ex. Ungern och Polen som valt en annan väg.

    Om det finns någon ungdomsradio i ex Ungern skulle man nog ej tillåta något dylikt även om det till äventyrs finns sådana
    ungdomar där som ville bete sig på samma sätt.

    Anonym1




    SvaraRadera
  8. Sändningen av gudstjänster på söndagar hör inte till de billigaste, den smörjan kunde jag klara mig utan men inte ondgör jag mig över det eller kräver att det skulle dras av Yle-skatten. Men om du är på censurlinjen så varför inte, då kan vi gärna diskutera hur demokratiskt stor del av skattebetalarna skulle släcka den delen. Alla kyrkor har ju skött sina evenemang via nätet nu under covid, så varför inte fortsätta med det och spara in lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Ingen talar om någon censur här. Detta handlar om vad kultur är och vad kulturen har för uppgift.

      Men att ta bort gudstjänsterna från Svenska Yle är en intressant tanke. Det finns lysande undantag, men i de flesta fall är det som förmedlas i dessa sådant att de gott kunde låta bli att sända dem.

      Radera
    2. Du skriver att "Jag har flera gånger här på denna plats föreslagit att Radio Extrem borde läggas ner helt och hållet"

      Det är steget längre från censur, istället för att börja avväga om enskilda program borde stängas så skulle du lägga ner allt. Lite som i många totalitära stater...

      Radera
    3. Lobbyisten. Icke. Inget skulle hindra dessa aktörer att starta ett företag som fortsätter att kabla ut skräp i etern. Men detta handlar om vad våra skattepengar ska bekosta. Men du kanske inte vill se problemet här?

      Radera
    4. Jag ogillar också skarpt att mina skattepengar ska gå till detta !

      Radera
    5. Anonym 23:00. Ja. Men tyvärr lär det inte finnas någon politisk vilja att ändra på saken. Suck.

      Radera