måndag 24 maj 2021

I diktaturer görs svart till vitt - ännu idag

Jag har länge påtalat problemen med den numera så kallade woke-ideologin (som jag bland annat har kallat för regnbågsfascism innan ordet woke användes). Västerlandet av idag har redan en längre tid varit på väg mot något som svårligen kan kallas annat än diktatur eller despoti, men det som gör det så svårt för gemene man att identifiera vår samhälle som en despoti är att despoten inte är en människa eller ens ett parti utan ett åsikts- eller värderingskluster. Ett kluster som kräver total lydnad och underkastelse och som inte tolererar några avvikelse. Här i den svenska delen av Finland har vi en utmärkt åskådarplats (än så länge, men totalitarismen håller på att nå även hit) eftersom vi befinner oss så nära Sverige, både geografiskt och kulturellt. Sverige är nämligen ett av de länder där denna nya despoti har flyttat fram sina positioner mest framgångsrikt så här långt och där utvecklingen dessutom går snabbast just nu.

För någon vecka sedan kunde den som har ett öppet sinne, och som läser brett när det gäller nyheter, ta del av den chockerande nyheten om att Stefan Cronlund i Ockelbo, timanställd på ABF:s fritidsgård i kommunen, fått sparken på grund av att han gått ut med att han röstat på Sverigedemokraterna. Detta är givetvis något alldeles oerhört. Inte nog med att det går emot allt vad vi hittills har ansett självklart när det kommer till demokrati, yttrande- och åsiktsfrihet går det dessutom rakt emot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som klart och tydligt deklarerar att ingen får diskrimineras på grund av sina politiska åsikter (§2). Men så här är läget just nu i Sverige.

Men det blir värre. Mycket värre. Igår gick nämligen Anders Lindberg i Aftonbladet ut med en fullständigt vidrig kria i vilken han FÖRSVARAR riktigheten i detta förfaringssätt. När han gör det avslöjar han på ett brutalt sätt det modus operandi som denna nya despoti använder sig av. Kort sagt handlar det om att göra svart till vitt, och när så sker ser vi att denna nya despoti inte skiljer sig märkbart från tidigare versioner i historien där makten har koncentrerats till en person eller ett parti och inte till, som nu, ett värderingskluster.

Lindberg gör alltså svart till vitt och försöker vända bort fokus från vad detta handlar om genom att de en rad ovidkommande exempel på hur, som han hävdar, vi i det "fria samhället" har rätt att välja vem vi agerar tillsammans med. "... en person som dricker alkohol knappast kan vara anställd av nykterhetsrörelsen, eller en kärnkraftsförespråkare kan räkna med jobb på Greenpeace. Inga djurrättsaktivister är anställda av Svenska Jägareförbundet och antalet vapenlobbyister på Svenska freds och skiljedomsföreningens kansli är exakt noll. Eller tusen andra exempel. Det civila samhället i liberala demokratier, som Sverige, är nämligen i regel fritt."

Detta är givetvis sant. Men i de exempel Lindberg ger handlar det INTE om (politiska) åsikter utan om agerande mot den aktuella föreningens grundläggande målsättningar och verksamhet. (Side: För övrigt skulle det vara intressant att se vad som hände ifall Svenska Jägarförbundet skulle sparka en anställd SOM ÄR AV ÅSIKTEN att djur och människor är likvärdiga. Ramaskriet i media som drivs av/driver detta despotiska värderingskluster skulle garanterat bli enormt.)

Lindberg använder här orden "fria" och "fritt" på samma sätt som andra despotiska makthavare har missbrukat ord genom tiderna och gett dem ny innebörd. Denna "frihet" ger rätt att sparka och förfölja åsiktsmotståndare, men den förvägrar samtidigt dessa människor de friheter och de rättigheter som garanteras dem enligt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.  

Det är illa att ABF agerar på det sätt som de gör, men det är oerhört mycket värre när detta handlande försvaras. Att det görs med frihetsargumentet är bara så oerhört betecknande.

Och nej. Jag delar inte all de värderingar och åsikter SD står för. Jag ogillar vissa av dessa. Men här handlar det inte om vad vi gillar eller inte gillar. Här handlar det om så oerhört mycket större saker.

78 kommentarer:

  1. Precis på samma sätt som då du Kristian bekräftade att du inte skulle anställa en hbqt-person till din farm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyister. Nej, det är långt ifrån "samma sätt", och det har konstaterats när vi dragit detta i långbänk tidigare. Ser du, det att du vägrar förstå, eller snarare väljer att inte förstå, en sak formar inte verkligheten. Trots att du tycks tro det.

      Radera
    2. Du har sagt att du har som arbetsgivare rätt att välja vem du anställer och att du inte skulle anställa en som lever ut sn homosexualitet. Om inte det är cancel-kultur så existerar det inte. Att inte bli anställd eller bli avskedad är inte pointen, utan själva orsaken (sexuell preferens) till att neka en person utkomst.

      Men det är ju klart-Kristian upplever alltid att han inte behöver leva enligt de devis som han dömmer andra enligt.

      Radera
    3. Lobbyisten. Jag ids inte dra detta ännu en gång. Det räcker med att jag har berättat för dig två eller tre gånger hur det här INTE är samma sak. Men likväl kommer du dragandes med samma gamla, invalida, argument. Men det är väl väntat.

      Radera
    4. En företagare har rätt att anställa eller att låta bli. Om hen anställer har hen rätt att välja vem hen anställer. Att sparka någon är en annan sak, det kan inte göras hur som helst.

      Radera
    5. Om du minskar timmar, inte förlänger avtal med en hbqt, eller annars bara gör dig av med hen och sedan direkt anställer en hetero att göra samma uppgifter, så är du i blåsväder. Har du sökt nån och föredrar en viss pga sexuell läggning etc då du har likvärdiga kandidater, kan det stå dig dyrt, trots att få arbetssökande vill ställa till besvär.

      Om du känner till någon viss du anställer på stående fot så förbigår du ju ingen, men vid annonsering ska man gärna vara medveten om detta. Frågar du en tjej om hon har pojk- eller flickvän vid en intervju, kan du ligga risigt till. Får du inget svar och inte beaktar henne längre i processen, kan du ligga ännu värre till.

      https://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2014/20141325#Pidp446225728

      Radera
    6. Lobbyisten. Sant. Så vad är egentligen problemet? Det som det handlar om i mitt fall, och som vi har konstaterat flera gånger redan, är just detta: "Om du känner till någon viss du anställer på stående fot så förbigår du ju ingen"

      Men du vill ändå göra ett problem av detta. Varför?

      Radera
    7. Anonym 16:23. Helt riktigt. Förutom "hen" då...

      Radera
  2. Kristian,

    Jag förstår inte riktigt; vari exakt består problemet i att man sparkar denne Stefan Cronlund? Det är väl ändå helt uppenbart att karln har en värdegrund som är helt väsenskild från ABF:s värdegrund? Då är det väl tämligen uppenbart att han inte är speciellt väl lämpad som ABF-anställd? Det låter nästan på dig som att karln skulle ha någon slags rättighet att få jobba ABF, vilket naturligtvis är fullständigt absurt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unknown. Grejen är den att man inte kan sparka någon på grund av politiska åsikter. Jag håller med om det som gäller värdegrunden. Men det är inte det som detta handlar om.

      Radera
    2. Kristian,

      En person som röster på SD är naturligtvis inte en person som delar ABFs värdegrund, de värdegrunder som respektive organisation vilar på är helt, komplett och totalt väsenskiljda. Jag har fortfarande svårt att se hur det skulle finnas något problem här. Att få vara anställd hos ABF är naturligtvis ingen grundlängande mänsklig rättighet, som man alltid har rätt att behålla, oavsett vilken typ av besynnerliga värderingar man än råkar ha, som du tycks tro.

      Radera
    3. Unknown. Som sagt är saken den att man INTE kan avskeda någon på grund av politiska åsikter. Eller på grund av hur man röstar i ett val. Detta är en så självklar sak att det inte går att komma runt det, och inte heller att på något sätt försköna eller ursäkta det som Anders Lindberg på Aftonbladet försöker göra.

      Radera
    4. Kristian,

      Det går alldeles utmärkt att avskeda någon om det visar sig att vederbörande har en värdegrund som är helt oförenlig med den som ABF vilar på. Det är verkligen inte speciellt komplicerat. Skulle en människa som på fullt allvar anser att homosexuella människor är "onaturliga" kunna jobba i en kommunal skola? Skulle en människa som på fullt allvar anser att kvinnan bör underordna sig mannen arbeta på ett fritidshem? Knappast.

      Radera
    5. Christian. Nu förstår jag inte alls hur ni tänker. Eller vilket slags samhälle ni som anser att detta är ok vill ha. Menar du/ni verkligen allvar? Betyder FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna inget alls för er?

      Om ni skulle få som ni vill skulle vi leva mitt i en dystopi. Riktigt på riktigt, alltså.

      Radera
    6. Kristian,

      Självklart betyder FN:s deklaration om mänskliga rättigheter en hel del. Men det verkar som ett missförstånd föreligger; det verkar som att du tror att det är någon slags mänsklig rättighet att få vara anställd vid (t ex) en kommunal skola. Men det är det naturligtvis inte. Och har man värderingar som står i strid med de grundläggande värderingar som (t ex) skolan har i uppgift att förmedla, är man naturligtvis djupt olämplig som medarbetare på den här skolan.

      Och med lite eftertanke tror jag naturligtvis att du inser detta själv; för att ta ett uppenbart exempel: en människa med djupt liggande anti-semitiska åsikter och uppfattningar, någon som anser att förintelsen var någonting bra och trevligt t ex, är naturligtvis djupt olämplig som lärare på en kommunal skola, inte sant?

      Radera
    7. Christian. Förstår du vart ditt synsätt leder? Det leder just till denna åsiktsdiktatur som jag skriver om här. För om du tänker efter lite så inser du kanske att det du förespråkar bara gäller i en riktning. Om du inte förstår detta kan du ställa dig frågan: Vem bestämmer vilka dessa "grundläggande värderingar" är? Och hur beslutas detta? På vilka grunder?

      Om t.ex. en kommun i den lokala läroplanen skulle slå fast att skolan ska undervisa att homosexualitet är något onaturligt och därmed sparka alla lärare som inte är med på detta. Skulle det, enligt dig, vara ok? De mänskliga rättigheterna betyder ju en hel del, men de ska tydligen tillämpas så att de inte gäller i alla fall.

      Radera
    8. De enda gånger jag upplevt åsiktsdiktatur är i religiösa sammanhang och jag har många undrat varför det är så. Är du inte av samma åsikt, så är du ute.

      I de mänskliga rättigheterna står det inte att du har rätt att göra vad du vill på din arbetsplats, gissar att om Kristians anställda kommer med en pride-skjorta till jobbet så får hen rätt snabbt byta eller låta bli att komma igen. Du har åsiktsfrihet, du får uttrycka dig, men det kan ju hända att arbetsgivaren också har rätt till sin åsiktsfrihet, och då de inte går ihop, så söker du ett annat jobb. Men du har ju kvar din åsikt och frihet. Det har inte aktivisten i Belarus.

      Radera
    9. Kristian,

      "Förstår du vart ditt synsätt leder?"

      Ja, till ett samhälle i vilket homosexuella människor slipper, från sina lärare och i skolan, få höra att det är någonting fel på dem.

      Ett mycket trevligare och bättre samhälle, helt enkelt, som genomsyras av positiva och trevliga värderingar, snarare än de unkna hatprat som med jämna mellanrum pyser ur dig här på din blogg.

      "Det leder just till denna åsiktsdiktatur som jag skriver om här."

      Du får ha vilka unkna och illaluktande åsikter du än vill. Om du vill hata homosexuella och muslimer får du naturligtvis göra det om du vill. Men därmed blir du naturligtvis också djupt olämplig som medarbetare på (t ex) en kommunal skola.

      Radera
    10. Lobbyisten. Du spekulerar fritt om vad som kan eller inte kan tänkas hända på mitt företag. Nå, det står dig förstås fritt, men något argument för din ståndpunkt är det förstås inte. Sedan undrar jag om du försöker vara ironisk eller om du är så förblindad av dina förvrängda åsikter att du inte inser vad du skriver.

      Radera
    11. Christian. Så där naiv kan du väl inte vara. Eller? Tror du faktiskt på allvar på det du skriver? Ett bättre samhälle genom att frånta vissa människor rätten till sin utkomst, sin åsiktsfrihet och sin yttrandefrihet. Men bara vissa. Inte alla, och särskilt inte sådana som du.

      Nå, du får givetvis leva i en sådan tro, men kom ihåg en sak: Alla revolutioner kommer förr eller senare att börja äta sina egna barn. Det fungerar ALLTID så.

      Radera
    12. "Ett bättre samhälle genom att frånta vissa människor rätten till sin utkomst"...

      Åter igen: att arbeta inom (t ex) skolan eller ABF är fortfarande ingen rättighet, som du tycks tro. Om du hyser åsikter och uppfattningar som är oförenliga med skolans värdegrund, är du naturligtvis djupt olämplig som medarbetare på en sådan skola.

      "...sin åsiktsfrihet och sin yttrandefrihet."

      Igen: du får ha vilka åsikter och uppfattningar du vill. Men du har inte rätt att vara anställd var du vill.

      Och den här föreställningen om att du har någon slags jättefin och jätteviktig "yttrandefrihet" enligt vilken du alltid, under alla omständigheter, har rätt få spy galla över homosexuella, judar eller muslimer efter behag och behov, är naturligtvis ingenting annat än en fri fantasi. En lärare (t ex) som inför sina elever beskriver homosexualitet som någonting "onaturligt" ska naturligtvis med omedelbar verkan skiljas från sin tjänst.

      Radera
    13. Christian. Du begriper helt tydligt inte det här. Varför? Givetvis är det ingen rättighet för någon att arbeta någonstans överhuvudtaget. Men om någon ÄR anställd kan man inte sparka denne för att han röstar på ett visst parti. Det borde du begripa, eller hur? Försök tänka lite nu! Som hjälp kan du använda frågan jag ställde angående kommunen med läroplanen som utgår ifrån att homosexualitet är något onaturligt. Ska en lärare som inte lär enligt detta sparkas enligt dig? Innan du svarar, tänk på att du behöver vara konsekvent. Eller så kan du använda exemplet signaturen M gav angående Belarus. Det är ännu bättre. Det hela kommer till sin spets i de frågor jag ställde ovan. Du noterade tydligen inte dem heller, så jag tar dem igen: Vem bestämmer vilka dessa "grundläggande värderingar" är? Och hur beslutas detta? På vilka grunder?

      Sedan har du (ytterligare) en avgörande brist i ditt tänkande/syn på sakernas tillstånd. Du skriver: "Om du vill hata homosexuella och muslimer får du naturligtvis göra det om du vill. Men därmed blir du naturligtvis också djupt olämplig som medarbetare på (t ex) en kommunal skola."

      Men hur kan du veta att det är fråga om "hat" här? Kanske det handlar om omsorg om människan och om kärlek till sanningen? (I själva verket ÄR det det det handlar om.) Men detta vill alltså du också förbjuda. Det blir nog ett konstigt och hårt samhälle om du skulle få bestämma.

      Radera
    14. Kristian,

      "Du begriper helt tydligt inte det här."

      Jo då, jag begriper, tackar som frågar. Du själv däremot, tycks ha enorma problem med förståelsen.

      "Givetvis är det ingen rättighet för någon att arbeta någonstans överhuvudtaget."

      Kul att du äntligen inser detta.

      "Men om någon ÄR anställd kan man inte sparka denne för att han röstar på ett visst parti."

      Klart man kan -- om vederbörande därigenom avslöjar att han eller hon har en värdegrund som är helt väsenskild från arbetsgivarens.

      "Som hjälp kan du använda frågan jag ställde angående kommunen med läroplanen som utgår ifrån att homosexualitet är något onaturligt. Ska en lärare som inte lär enligt detta sparkas enligt dig".

      Nej, läroplanen behöver naturligtvis göras om. Uppfattningen om att homosexualitet är "onaturligt" kan naturligtvis aldrig beskrivas som en sund värdering.

      "Vem bestämmer vilka dessa "grundläggande värderingar" är? Och hur beslutas detta? På vilka grunder?"

      Du har själv hänvisat till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

      "Men hur kan du veta att det är fråga om "hat" här? Kanske det handlar om omsorg om människan och om kärlek till sanningen?"

      Ja, kanske det! Och kanske är det i grund och botten faktiskt omsorg och kärlek till sanningen som även driver rasister, rasbiologer och anti-semiter också? Judar kanske faktiskt ÄR manipulativa och konspiratoriska kräk som faktiskt BÖR utrotas? Det kanske är av omsorg resten för världen och av en kärlek till sanningen man bespottar och gasar ihjäl dom?

      Det är väl i regel så man som hatpratare brukar försöka motivera sin rätt till att fortsätta spy ur sig detta unkna och illaluktande hatprat?

      Radera
    15. Christian, "Nej, läroplanen behöver naturligtvis göras om. Uppfattningen om att homosexualitet är "onaturligt" kan naturligtvis aldrig beskrivas som en sund värdering." Du har fel där ! Guds ord säger annat !

      Radera
    16. I en hitta-på-värld kan en kommun förbigå de nationella riktlinjerna och skriva i läroplanen att "homosexualitet är onaturligt" men i den riktiga världen fungerar det inte så.

      En lärare som anställs, ska förstå att hen blir anställd på de villkoren att hen följer grunderna för läroplanen och de kommunala som gjorts upp på basen av de nationella. Om hen bestämmer sig för att avvika och gå emot, blir det väldigt svårt att avskeda en person, men hen kommer att få varningar, och flyttad till andra arbetsuppgifter där hen inte kan undervisa.

      Trots att Kristian inget medger, förstår vi alla att om jag skulle en dag komma till jobbet till hans farm eller SLEF, iklädd en pride-skjorta och berätta vem jag är, så skulle jag inte var kvar särdeles många dagar.

      Radera
    17. fakta-lobby

      I sanning.

      Det kan också vara värt att notera vad herr Nyman själv haft att säga om hur alltför HBTQ-vänliga präster och biskopar borde behandlas i en riktig kyrka om allt vore i sin ordning:

      " Om vår kyrka skulle vara en riktig kyrka skulle dessa präster (och biskopar?) omedelbart avkragas och tvingas bort från sina tjänster. Men som sagt kommer inte det att ske. För i stället för att ta uppdraget från Herren på allvar och gå in för att vara ljus och salt i en ruttnande värld leker vi bara kyrka."

      http://kristiannyman.blogspot.com/2019/06/kyrkan-och-pride.html

      En präst som har andra uppfattningar i teologiska frågor, och tolkar bibeln på ett annat sätt än vad herr nyman gör, borde alltså avkragas och fråntas sin tjänst, om allt vore som det skulle.

      Helt plötsligt var den här jättefinna yttrandefriheten och åsiktsfriheten inte speciellt mycket värd. Som präst i kyrkan finns det tydligen en hel del åsikter och uppfattningar som omedelbart borde leda till att man fråntas sitt jobb.

      Radera
    18. Christian. "Uppfattningen om att homosexualitet är "onaturligt" kan naturligtvis aldrig beskrivas som en sund värdering."

      Givetvis kan den det! Men igen: På vilken grund (värdegrund - var finns den dokumenterad och hur och var har den godkänts?) kan du hävda att det just du anser är det som bör gälla?

      "Du har själv hänvisat till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna."

      Ja, det har jag. Och där görs det klart att ingen får diskrimineras på basen av politisk ståndpunkt. Men det går du alltså tvärt emot. Så frågan kvarstår obesvarad.

      Sedan får jag tacka för att du blandar in kyrkan i detta. DÄR finns det nämligen en klart fastslagen (läro)grund som prästerna har avgett löfte att hålla sig till. Om någon av dessa bryter detta löfte är det givetvis klart att de inte borde kunna fortsätta i sin tjänst. Men som sagt: Var finns den "värdegrund" fastslagen som gäller i samhället? Var har den antagits, av vem och när?

      Radera
    19. Lobbyisten. "I en hitta-på-värld kan en kommun förbigå de nationella riktlinjerna och skriva i läroplanen att "homosexualitet är onaturligt" men i den riktiga världen fungerar det inte så."

      Frågan var tyvärr endast hypotetisk, men jag använde exemplet för att belysa inkonsekvensen och de oöverstigliga hindren i resonemanget. Således kommer du/ni inte ifrån den genom att låtsas som att den äör invalid.

      "En lärare som anställs, ska förstå att hen blir anställd på de villkoren att hen följer grunderna för läroplanen och de kommunala som gjorts upp på basen av de nationella."

      Så är det givetvis. Men om läroplanen alltså i någon kommun är annorlunda utformad och en lärare vägrar foga sig i den och därmed blir avskedad: Är det korrekt att göra så? Frågan kvarstår, och behöver jag påminna om att jag förväntar mig ett svar som är konsekvent.

      Radera
    20. Kristian,

      "Var finns den "värdegrund" fastslagen som gäller i samhället? Var har den antagits, av vem och när?"

      Åter igen: du har själv redan hänvisat till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheter, så jag antar att du redan är bekant med dessa. Är det dags för herr nyman att införskaffa ett par skarpa läsglasögon?

      Här kan du läsa om de mänskliga rättigheterna om du är nyfiken på vilka de är, och under vilka omständigheter de gäller:

      https://www.regeringen.se/regeringens-politik/demokrati-och-manskliga-rattigheter/fakta-om-manskliga-rattigheter/

      "Och där görs det klart att ingen får diskrimineras på basen av politisk ståndpunkt. Men det går du alltså tvärt emot. Så frågan kvarstår obesvarad."

      Nej, frågan är redan besvarad: det är bara du, som av okänd anledning, fått det väldigt svårt med läsförståelsen på gamla dar. Men misströsta inte; jag kan återupprepa mig för femtioelfte gången;

      Om det visar sig att någon har en värdegrund som är oförenlig med arbetsgivarens, finns det naturligtvis grund för uppsägning, men detta är naturligtvis någonting helt annat än politiskt motiverad diskriminering.

      Radera
    21. Christian

      Visst, det är ju så att det nålsöga som andra måste igenom gäller aldrig Kristian själv. Han utgår att han står ovanför allt och alla. Förutom kyrkan då, där han inte ens han bli kragad för att bli avkragad.


      Kristian

      Ena stunden är du nog så för att avkraga personer med fel åsikter, de ska inte få vara kvar på sina ämbeten, men just innan skriver du:

      "Förstår du vart ditt synsätt leder? Det leder just till denna åsiktsdiktatur som jag skriver om här. För om du tänker efter lite så inser du kanske att det du förespråkar bara gäller i en riktning."

      Hur vill du nu Kristian ha det? Du kan ju inte kräva att präster och biskopar ska avkragas för att de inte följer din åsiktsdiktatur, då du samtidigt inte tolererar åsiktsdiktatur? Men jag förstår att det är en fråga du inte kan svara på, jag var ju in på det redan tidigare men eftersom det inte var formulerad som en fråga kunde du ju förstås låtsas att den inte fanns.

      Klart att det är rätt att avskeda en lärare som inte följer läroplanen. Det kan väl inte vara för svårt för dig att begripa att eleverna finns inte till för att läraren ska få förverkliga sig själv, utan tvärtom: det är läraren som är till för att utföra ett arbete på beställning av arbetsgivaren. Den person som inte klarar av att utföra jobbet måste ju inse att hen måste göra något annat.

      Du verkar inte heller förstå hur en läroplan görs upp, därför började du dilla om nånting helt underlig hypotetiskt. Från Utbildningsstyrelsen utges nya ramar, nya grunder, riktlinjer med 10-15 års mellanrum. Jag har länkat till dem tidigare men självklart läser du inget. Där står om individers utveckling, om att alla ska få utvecklas individuellt osv, och då en kommun gör sin anpassade version får den inte gå stick i stäv med den nationella. Den kan inte godkännas i så fall. Den lärare som går emot denna läroplan och kör med en homofob religiös undervisning blir satt åt sidan om det kommer ut. Om inte annat så finns det säkert slambassänger som behöver övervakas eller tandläkarmottagningar vars tidningar behöver sorteras.

      Det jag kan säga, och som många kan instämma i, som varit med i församlingars ungdomsverksamhet, är att åsiktsdiktatur är det som församlingar och religiösa grupper bygger på. Det finns inget annat.


      Radera
    22. Lobbyisten, kan du varken läsa eller förstå ? Kristian skrev 26 maj 2021 11:26 i sista stycket, "Sedan får jag tacka för att du blandar in kyrkan i detta. DÄR finns det nämligen en klart fastslagen (läro)grund som prästerna har avgett löfte att hålla sig till. Om någon av dessa bryter detta löfte är det givetvis klart att de inte borde kunna fortsätta i sin tjänst. " Klart som korvspad !

      Radera
    23. Anonym, du är kanske lite för upprörd för att hänga med, men håller ju med om det du säger, Kristian håller ju med om att man inte ska kunna fortsätta i tjänst med fel åsikter, men det är ju då åsiktsdiktatur, som Kristian samtidigt inte tolererar. Han både understöder och inte understöder åsiktsdiktatur. Fattar du? Han understöder åsiktsdiktatur med "fel" präster, men understöder inte åsiktsdiktatur med "rätt" lärare. Svårt.

      Men det är ju så att Kristian förbehåller sig åsiktsdiktatur, men ingen annan ska ha samma rätt.

      Men om du hakar upp dig på en "fastslagen lärogrund" inom tron så följer ju inte Kristian den, och av samma orsak var han inte giltig som präst. Är man inte giltig som präst, är det lite fundersamt huruvida man kan fastslå vad som är en fastslagen lärogrund, speciellt då han hävdar att de flesta präster och biskopar och påvar världen över har fel lärogrund... Hänger du med?

      Radera
    24. Lobbyisten, nej, det är jag inte ! Hurså åsiktsdiktatur ? Jag förmodar på ganska goda grunder att man någon gång i historien har varit eniga om det som bör gälla, nämligen att Guds ord ska vara det enda rättesnöret och det med all rätt ! Om du ser vår Herre som som diktator så får det gälla för dig... Själv ser jag Honom som min frälsare ! Du kan läsa 1 paragraf om bekännelsen i kyrkolagen här, https://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/1993/19931054 och i kyrkoordningen här, https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1993/19931055 Var följer inte Kristian detta ? Nej, jag hänger fortfarande inte med ! Vi skall också komma ihåg vår Herres ord i uppanbarelseboken 22:18 ! Glad att äga "Biblisk ordbok" då internätet inte vill ge svar....

      Radera
    25. Lobbyisten, 26 maj 2021 10:08, "Trots att Kristian inget medger, förstår vi alla att om jag skulle en dag komma till jobbet till hans farm eller SLEF, iklädd en pride-skjorta och berätta vem jag är, så skulle jag inte var kvar särdeles många dagar." Om du skulle göra det, vad vore anledningen ? Öppet trotsande mot vad DU anser vara rätt ? Stolthet på fel grunder ?

      Radera
    26. Christian. "Om det visar sig att någon har en värdegrund som är oförenlig med arbetsgivarens, finns det naturligtvis grund för uppsägning, men detta är naturligtvis någonting helt annat än politiskt motiverad diskriminering."

      Detta är fullständigt galet och något som inte håller för en prövning, varken mot FN:s deklaration eller mot lagen överlag i ett civiliserat västerland. Men tack för att du visar vad det här handlar om! Om du inte orkar läsa annat av vad jag skrivit kan du åtminstone läsa rubriken på inlägget.

      Radera
    27. Lobbyisten. "Du kan ju inte kräva att präster och biskopar ska avkragas för att de inte följer din åsiktsdiktatur, då du samtidigt inte tolererar åsiktsdiktatur?"

      Du missade helt detta med lärogrunden och prästlöftet. Avsiktligt?

      "Men om du hakar upp dig på en "fastslagen lärogrund" inom tron så följer ju inte Kristian den, och av samma orsak var han inte giltig som präst."

      Nu visar du hur borta du är här. Orsaken till att jag inte kunde bli prästvigd var att jag ville hålla mig till kyrkans lärogrund. Men det är en annan diskussion som det för onödigt långt att gå in på här.

      Men jag förstår att du varken vill eller ens klarar av att förstå detta. Det blir tydligen så när man låter sig bedras av ett fullständigt galet tänkesätt. Jag beklagar detta, men inser att jag inte kan få en människa som inte vill förstå att förstå.

      Radera
    28. Lobbyisten. Fortsättning. "Klart att det är rätt att avskeda en lärare som inte följer läroplanen."

      Så då ska jag alltså tolka detta som att du anser att det är rätt att avskeda läraren som, i den hypotetiska situationen, går emot kommunens läroplan som säger att homosexualitet är onaturligt? Är det rätt förstått?

      Radera
    29. Kristian,

      "Detta är fullständigt galet..."

      Nej då, det är helt i sin ordning. Hur skall ABF -- som har en tydlig värdegrund -- kunna ha anställda som istället företräder en helt annan värdegrund som är oförenlig med ABF:s? DET blir ju fullständigt galet. Och att beskriva det som hände som "diskriminering" blir helt galet.

      Diskriminering handlar om att göra särbehandla människor utan giltig orsak, men här har vi ju i allra högsta grad en giltig orsak, precis som vi har i vårt exempel med lärare som uppfattar homosexuella människor som "onaturliga".

      Radera
    30. Christian. Det du säger är alltså att det är rätt och riktigt att sparka en människa som har röstat på "fel" parti. För det är ju det som det handlade om här. Så nu vet vi att SD är fel, enligt dig (och ABF). Kanske åsiktspolisen Christian kunde vara så vänlig och ge oss hela listan på partier som man inte får rösta på? Om man vill behålla sitt arbete, alltså.

      Radera
    31. Kristian, spelar du bara dum eller går det inte in på riktigt?

      Samlingspartiet kan inte ha en anställd som hoppat över till SDP.
      Kvinnoförbundet kan inte ha en manschauvinist anställd.
      SLEF kan inte ha en anställd som blivit Jehovas vittne.
      Pälsdjursföreningen kan inte ha en rävaktivist anställd.
      Du skulle aldrig anställa mig.

      Det kan ju inte vara för svårt att begripa?? Eller vill du bara obstruera?

      För sista gången: om en lärare i sitt arbete inte följer läroplanen, om hen påstår att evolutionen är smörja och hoppar över det, om hen kräver att eleverna läser bekännelsen varje morgon, så ja, det är grund för att avskedas. Vad hen gör hemma, utanför arbetsplatsen, det får hen göra bäst hen vill men följer man inte arbetsuppgifterna så får man gå. Det kan väl inte vara för svårt att förstå för nån? En lärare är inte fri som en egenföretagare eller frikyrkopredikant att göra vad hen vill, utan en tjänsteman med skyldigheter.

      Hela din argumentation är helt omöjlig att få ihop nu, det märker du säkert själv. Du ser gärna att vissa avskedas pga sina åsikter, men sen igen tolererar du inte att nån avskedas pga sina åsikter. Ingen hänger riktigt med hur du tänker och var du ser skillnader här. Du får nog jobba vidare på din argumentation...

      Radera
    32. "Trots att Kristian inget medger, förstår vi alla att om jag skulle en dag komma till jobbet till hans farm eller SLEF, iklädd en pride-skjorta och berätta vem jag är, så skulle jag inte var kvar särdeles många dagar."

      "Om du skulle göra det, vad vore anledningen ? Öppet trotsande mot vad DU anser vara rätt ? Stolthet på fel grunder ?"

      Självklart är det nånting jag anser, och varför skulle jag inte få åsiktsfrihet och yttrandefrihet utan att det berövar mig nånting? Det är ju precis det som Kristian talar för hela tiden.

      Alla kan nog hålla med om att er logik i denna fråga haltar bedrövligt mycket...

      Radera
    33. Kristian,

      "Det du säger är alltså att det är rätt och riktigt att sparka en människa som har röstat på "fel" parti"".

      Igen: det är rätt och riktigt att sparka en människa om vederbörande, medelst sin röst, visats sig ha en värdegrund som är oförenlig med arbetsgivarens.

      "Kanske åsiktspolisen Christian..."

      Igen: du får ha vilka unkna åsikter och uppfattningar du än vill. Men det finns ingen som har någon grundläggande rätt att vara anställd på någon specifik arbetsplats. Det känns som att du faktiskt insåg detta för ett ögonblick, men nu tycks du ha glömt det igen.

      Radera
    34. Christian 27 maj 2021 12:50, Vänligen återge denna "värdegrund" ! "Nej då, det är helt i sin ordning. Hur skall ABF -- som har en tydlig värdegrund -- kunna ha anställda som istället företräder en helt annan värdegrund som är oförenlig med ABF:s? DET blir ju fullständigt galet. Och att beskriva det som hände som "diskriminering" blir helt galet." ....Jag antar på helt goda grunder att Stefan Cronlund hitintills varit omtyckt som arbetstagare inom sitt område tills det blev uppenbart vem han röstar på... Uppenbarligen finns det många olika "värdegrunder"... Ingen har ännu kunnat presentera en allmänt godtagen "värdegrund"....Eller är du i besiktning av ABF:s version ? Låt höra !

      Radera
    35. Lobbyisten. Du inser tydligen själv hur illa ute du är, så du väljer att inte alls svara på min fråga utan hoppar på annat i stället. Nå, jag förstår dig! Om du skulle svara skulle du avslöja dig, t.o.m. för dig själv. (Nu är det "bara" alla andra som läser här som ser hur bakvänt det du skriver är.)

      Men så länge du funderar på ditt svar på den, ur din synvinkel, omöjliga frågan ska jag ställa en annan fråga till dig som kanske kan hjälpa dig att få ordning på dina tilltrasslade tankar. Du skrev: "men följer man inte arbetsuppgifterna så får man gå."

      Menar du alltså att det tillhör arbetsuppgifterna att rösta rätt i ett allmänt val? Det är ju det denna diskussion, till syvende och sidst, handlar om. Och följdfrågan: Om man ändå röster fel, är det då grund för avsked?

      Radera
    36. Christian. Du svarade på min fråga! Undrens tid är ej förbi! Men vilket svar ... Nu blir jag verkligt mörkrädd. Eller kanske snarare orolig för dig. Det du säger, svart på vitt, är att om en människa röstar "fel" så kan den människan avskedas från sitt jobb. Hujedamej!

      Men kanske du vill svara på följdfrågan också: Finns det andra partier än SD på samma lista? Som det är rätt och riktigt att bli sparkad för om man sätter sin röst på dem?

      Sedan griper du efter halmstrån. Det jag skrev var "Givetvis är det ingen rättighet för någon att arbeta någonstans överhuvudtaget. Men om någon ÄR anställd kan man inte sparka denne för att han röstar på ett visst parti. Det borde du begripa, eller hur?"

      Men tydligen begriper du inte alls detta. Jag beklagar.

      Radera
    37. Anonym 23:19. Ordet "värdegrund" är flum. Inte i sig, givetvis, men så som woke-människorna använder det. Det är den nya åsiktsdiktaturens redskap för att slå ner på allt och alla som vågar gå emot strömmen. Men vi ska förstås inte vänta oss att få någon närmare definition. Det finns givetvis organisationer som har en fastslagen värdegrund - Pedersöre kommun (eller åtminstone vissa sektioner) har t.ex. det, om jag inte missminner mig - men det är vanligen så runda formuleringar att de kan tolkas lite hur som helst.

      Så du/vi ska förstås inte vänta oss att Christian svarar på frågan.

      Radera
    38. Vad jag kan se har du ställt en fråga, om läraren, och den besvarade jag [27 maj 15:59]. Är det för att du inte godtar svaret som du slänger en lögn i ansiktet på mig?

      Till din andra fråga: nej, självklart hör det inte till arbetsuppgifterna att rösta rätt i ett val. Men hittills har vi pratat om huruvida en lärare kan undervisa att homosexualitet är naturligt eller inte, och då det inte gillas av dig så hittar du på nånting helt ovidkommande. Jag förstår att du är mycket bekant med ordet "obstruera". Stefan Cronlund kunde ju ha röstat på vem som helst, och det fanns ju inte ett krav i hans arbetsuppgifter att proklamera vem han röstat på (valhemlighet gäller), men ändå valde han att i "fiendeläger" göra gällande att han inte stöder sin arbetsgivare. Precis på samma sätt att jag kunde ha på min pride-skjorta och bli kickad av dig, eller hålla det för mig själv. Det är inte rocket science, helt vanlig bondförnuft och logik. Men du väljer förstås att inte förstå svaret på fråga två heller, och du valde att tiga om min lista:

      Samlingspartiet kan inte ha en anställd som hoppat över till SDP.
      Kvinnoförbundet kan inte ha en manschauvinist anställd.
      SLEF kan inte ha en anställd som blivit Jehovas vittne.
      Pälsdjursföreningen kan inte ha en rävaktivist anställd.
      Du skulle aldrig anställa mig.

      Om värdegrund: det är ju inte så speciellt fruktbart att du Kristian och Anonym börjar prata om "värdegrunden" då ni inte ens förstår att alla organsationer lägger upp egna, värdegrund är mera som syftet, tanken det som ligger grund för den egna verksamheten. Och eftersom ni är oförmögna att googla, så ska jag hjälpa er med grundskolans värdegrund:

      https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/grunderna_for_laroplanen_for_den_grundlaggande_utbildningen_2014.pdf

      Eftersom ni inte ändå öppnar länken och läser from sida 14, skriver jag rubrikerna:

      -Alla elever är unika och jar rätt till god undervisning
      -Humanitet, bildning, jämlikhet och demokrati
      -Kulturell mångfald är en rikedom
      -Nödvändigheten av en hållbar livsstil

      Börjar ni bjäbba om rubrikerna innan ni läst innehållet, kan jag inte hjälpa er längre.

      Radera
    39. Kristian,

      "Det du säger, svart på vitt, är att om en människa röstar "fel" så kan den människan avskedas från sitt jobb".

      Igen: Det jag säger, svart på vitt, är att om en människa medelst sin röst, visar sig ha värderingar som är oförenliga med arbetsgivarens, så kan det bli aktuellt med en uppsägning.

      Har du någon konkret invändning mot detta? Vad är det för slags rättigheter som ger en nazist rättigheten att fortsätta sitt arbeta som lärare i grundskolan, trots att han, helt uppenbarligen, anser att judar är betydligt mycket mindre värda än andra människor, bara i kraft av judar? Vad är det för rättigheter som ger honom rätten att alltid, under alla omständigheter, behålla sitt jobb? Har du någonting av substans att säga här, eller tänker du bara fortsätta berätta att du "blir mörkrädd"?

      Radera
    40. I det här skedet, då Kristian inser att han inte kan besvara frågor som avslöjar hans inkonsekvens i sina argumentationer, brukar han skriva nya inlägg där han ondgör sig över oss "läsokunniga" och flyttar fokus för att slippa svara... :-)

      Radera
    41. Inte så konstigt. Det är så det är. Läsokunniga. Bra ord, bra självanalys! Här har du och Christian flippat ur fullständigt.

      Radera
    42. fakta-lobby 28 maj 2021 20:26, " brukar han skriva nya inlägg där han ondgör sig över oss "läsokunniga" och flyttar fokus för att slippa svara..." Kanske för att svar redan givits ? Håller med om Anonyms svar "28 maj 2021 22:40 !

      Radera
    43. Lobbyisten. Du svarade inte alls på frågan. Du kanske trodde att du kunde lura mig genom att ducka för den så som du försökte göra, men den gubben gick inte. Men jag förstår varför du väljer att inte svara - det är i sig ett svar redan det. Ett svar som bör tolkas så att du inser att din position är ohållbar.

      Sedan tycks du inte alls ha koll på själva frågeställningen. Men jag ska försöka förklara så du kanske förstår: Cronlund arbetade inte för socialdemokraterna. Han arbetade på en fritidsgård.

      Så till sist: Förstår du alls ordet "hypotetisk"?

      Radera
    44. Christian. "Det jag säger, svart på vitt, är att om en människa medelst sin röst, visar sig ha värderingar som är oförenliga med arbetsgivarens, så kan det bli aktuellt med en uppsägning."

      Tack. Du är alldeles tillräckligt tydlig. Och jag konstaterar: Detta är oförenligt med både gällande lag och med FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna. Och vidare: Jag kan inte på något sätt förstå hur en människa kan resonera på detta sätt.

      "Har du någon konkret invändning mot detta?"

      Givetvis har jag det. Förutom det ovan sagda så handlar det om åsikter kontra gärningar. Man kan INTE avskeda en människa p.g.a. hennes åsikter. Inte heller p.g.a. hur hon röstar i ett val. Det är t.o.m. brottsligt att göra så. Så man kan inte sparka en nazist som undervisar i skolan om denne håller sig till läroplanen. Inte bara för att han eller hon är nazist. Men om det syns i undervisningen i enlighet med det exempel du ger finns det protokoll (med varningar och till sist uppsägning) som bör följas. Men hur ska jag få dig att förstå detta när du tidigare har visat att du inte klarar av att se skillnaden mellan att vara och att göra?

      Radera
    45. Anonym 22:40 och 23:09. Tack för era kommentarer!

      Radera
    46. Kristian,

      "Detta är oförenligt med både gällande lag och med FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna".

      Vilken lag menar du är det som ger (t ex) Cronlund rätten av behålla jobbet, trots att hans värderingar är oförenliga med arbetsgivaren? Vilken av FN:s deklarationer ger honom rätten att behålla jobbet? Du på (i vanlig ordning) påfallande vag.

      Radera
    47. Det är ju du som duckar hela tiden, jag hittar inga andra frågor du riktat mig än den om att hur man kan avskeda en lärare, och jag har svarat två gånger. Om meningen var för lång, så ska jag förkorta så även du hänger med. Ja.

      Väntar ännu på hur du tänker, då du är så inkonsekvent själv om när man får avkragas och när man inte får avkragas. Varför tycker du präster får avskedas när du är så emot att andra inte får avskedas?

      Cronlund arbetade för en fritidsgård. Som får bidrag av SOCIALDEMOKRATERNA, som upphör med sina bidrag pga Cronlund och SD. För att Socialdemokraternas värdegrund inte är förenlig med SD:s. Fattar du? Kristian, innan du häver ur dig vad andra inte kan, så ta reda på själv.

      Visst förstår jag "hypotetiskt", att jag skulle ens söka jobb vid din farm eller SLEF är hypotetiskt eftersom våra värdegrunder inte möts.

      Kanske du skulle försöka svara nu istället för att häva ur dig ovett?

      Radera
    48. Saxat från lexly.se, en svensk juridikfirma som nog vet mera om lagstiftning och dess tolkning än de flesta här på bloggen:

      ”Vad är saklig grund vid uppsägning?

      Saklig grund innebär att varje uppsägning måste ha väsentliga skäl. Det finns två olika kategorier av vad som kan vara saklig grund: arbetsbrist eller skäl som hänför sig till arbetstagaren personligen. Det är svårt att generellt säga vad som är saklig grund. Något som inte är saklig grund för uppsägning är att arbetstagaren går med i en fackförening eller att dennes politiska åsikter skiljer sig från arbetsgivarens. Vidare får man inte säga upp ett anställningsavtal på grund av att arbetstagaren ska få barn eller tillhör en annan religion. Det krävs att det finns skäl som hänför sig till anställningen och att det är rimligt att arbetsgivaren på grund av dessa skäl avslutar anställningen. Generellt kan sägas att ordentliga anledningar krävs.”

      Radera
    49. Det är lätt att saxa, men att avgöra vad andra kan om ämnet är då inte lika enkelt.

      Bland de sakliga grunderna kan nämnas "att följa villkoren i anställningsavtalet".

      Kristian har varit rätt förtegen nu, enligt det som L saxat, ska det ju inte vara juridiskt rätt att avkraga präster pga deras åsikter. Eller vad säger du Kristian?

      Radera
    50. Lobbyisten. "Det är lätt att saxa, men..." om man med detta kommer till något annat än vad du anser så är det ändå fel. Är det vad du försöker säga. Visst är det så.

      "Kristian har varit rätt förtegen nu"

      Nej, det har jag inte. Jag har sagt vad som behöver sägas och därmed visat hur fullständigt ohållbar din (och Christians) hållning i den här frågan är. Vad gäller den sista frågan så har jag besvarat den med, som jag ser det, all önskvärd tydlighet. Att du väljer att bortse från det jag skrivit ändrar inte detta.

      Radera
    51. Jag har sett processen då en lärare avskedats efter att inte hållit sig till sina arbetsuppgifter. Jag har sett en på min arbetsplats bli avskedad efter att pga religiösa orsaker inte gjort sina arbetsuppgifter. Du förstår säkert att jag inte kan hänvisa till några namn.

      Du har Kristian inte svarat varför du ena dagen tycker det är, emot det som L saxat, avskeda/avkraga präster, medan du andra dagen ser det som totalt förkastligt att Cronlund inte fått fortsatt anställning. Men vi ser ju alla att det är avigsidorna med kappvändningen.

      Radera
    52. Kristian,

      "Jag har sagt vad som behöver sägas och därmed visat hur fullständigt ohållbar din (och Christians) hållning i den här frågan är."

      Jag kan inte se att visat att vår position är ohållbar. Det enda du presenterat är ju diverse olika känsloyttringar. Du blir "mörkrädd" när du läser, och sedan har du, i ytterst vaga ordalag, hänvisat till diverse olika lagar och mänskliga rättigheter, men utan att förklara närmare vad du faktiskt menar. I vanlig ordning lyser alltså substansen i din argumentation med sin frånvaro.

      Radera
    53. Kristian, om du vet vad du menar, så kan det inte vara så där svårt att få det förklarat?

      Du har sagt (förenklat och omskrivet):
      Präster får avskedas för att de har fel åsikt.
      Cronlund får inte avskedas för att han har fel åsikt.

      Kan du vänligen förklara varför det är olika regler som gäller för olika människor? Nu lämnar du en bild av att du inte alls har nån tanke bakom utan bara godtyckligt hävdar det ena efter det andra som tjänar din falska propaganda.

      Radera
    54. Lobbyisten. Igen en gång försöker du välta över din ovilja att förstå (eller har du ens läst det jag skrivit?) på mig. Nej. Det går inte för sig. Läs om, läs rätt! (Och INTE "omskrivet och förenklat".)

      Radera
    55. Christian. Jag har hänvisat till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, med paragraf och allt. Signaturen "L" gav tacknämligt en redogörelse för vad lagen säger - som alltså var samma sak som jag hävdat. Men det här duger inte åt dig? Du skriver om "vaga ordalag", "känsloyttringar" och "utan att förklara närmare". Hur mycket "närmare" kan jag förklara det? Och hur mycket behövs för att du ska vara nöjd?

      Radera
    56. Kristian,

      "Signaturen "L" gav tacknämligt en redogörelse för vad lagen säger - som alltså var samma sak som jag hävdat. Men det här duger inte åt dig?"

      Lagen säger naturligtvis att man inte får sparka någon på grund av vederbörandes politiska åsikter, men det här är ju en fråga som går betydligt mycket djupare än så. Självklart kan ABF sparka en person om denne, medelst sin röst, visat sig ha en värdegrund som är oförenlig med arbetsgivares. Då handlar inte inte bara om politiska åsikter längre, utan grundläggande värdefrågor; grundläggande svar på frågan om människans värde. Jag kan inte se någonting annat än att det är helt i sin ordning att ABF sparkar denne man.

      Men om du och Cronlund nu anser att ett brott begåtts är det ju en enkel sak att helt enkelt anmäla "brottet", inte sant? Men någon dag där ABF blir fällda för något brott i det här fallet kommer naturligtvis inte, och det vet både du och jag.

      Eftersom de inte bröt mot några lagar när de sparkade Cronlund.

      Radera
    57. Christian. "Lagen säger naturligtvis att man inte får sparka någon på grund av vederbörandes politiska åsikter"

      Nu skedde just det, och enligt dig är detta "helt i sin ordning".

      Förstår du inte hur ohållbar din hållning är här? Ditt svammel om att detta går mycket djupare än så är ju, just det, bara svammel. Hur man röstar i ett val handlar om politiska åsikter, inget annat. Om denne Cronlund skulle ha försökt indoktrinera ungdomarna på fritidsgården skulle det kanske, men bara kanske, ha gått "mycket djupare", men nu handlade det ju inte om det.

      Radera
    58. Kristian,

      "Förstår du inte hur ohållbar din hållning är här? Ditt svammel om att detta går mycket djupare än så är ju, just det, bara svammel."

      Det var ett typiskt Kristian Nyman-svar. Du läser vad jag skriver, reagerar emotionellt, och kallar det jag skriver "svammel" och frågor om jag inte förstår hur ohållbar min hållning är.

      Det är det hela. Det är hela din argumentation. Det är allt du har att säga.

      Hur man röstar i ett val säger naturligtvis massor om hur man ser på människan och hennes inneboende värde.

      Följande är saxat från ABF:s hemsida.

      "Sverige har sedan 1940-talet tagit emot stora flyktinggrupper. Denna tradition av solidaritet känner vi stolthet för. ABF ska i vår tid ta tillvara på människors solidaritet och engagemang för människor på flykt. Vi arbetar för en samhällsutveckling som förhindrar att människor och grupper ställs utanför, eller mot varandra".

      Är det speciellt rimligt att någon som lägger sin röst på SD känner en stor solidaritet och ett stort engagemeng för människor på flykt? Är det speciellt rimligt att någon som röstar på SD är intresserad av en samhällsutveckling som förhindrar att grupper ställs emot varandra? Att göra skillnad på "Vi" och "dom andra" är väl snarare SDs specialitet? Tidvis gränsar ju formuleringar i deras partiprogram mot ren rasbiologi.

      Så igen: någon som lägger sin röst på SD har därigenom visat sig ha värderingar som är helt oförenliga med ABF:s, och därmed är det (igen) helt i sin ordning av avsluta vederbörandes anställning.

      Och ditt senaste inlägg visar ju med all önskvärd tydlighet att du inte har någonting av substans att erbjuda, förutom känsloyttringar, och inövade och vaga hänvisningar till "lagen" (som du troligtvis ändå inte kan speciellt mycket om).

      Radera
    59. Unknown 2 juni 2021 11:40, du kunde börja med att se dokumentären om socialdemokraterna ! https://www.youtube.com/watch?v=W56ZKUVECWs

      Radera
    60. Unknown/Christian. "Det var ett typiskt Kristian Nyman-svar"

      Det hoppas jag att det var! Jag höll fram att din hållning är ohållbar, och så visade jag varför.

      "Det är det hela. Det är hela din argumentation. Det är allt du har att säga."

      Detta är också en typisk Christian-kommentar - du skriver utan att ha läst ordentligt vad jag har skrivit och missar min argumentation helt.

      "Hur man röstar i ett val säger naturligtvis massor om hur man ser på människan och hennes inneboende värde."

      Det kan det kanske göra, men inte nödvändigtvis. Att sparka någon för hur denne har röstat är att använda sig av guilt by association. Dessutom, och framför allt, (och oberoende av vad det säger om en människas värderingar) är det som sagt både olagligt och mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

      Som jag har konstaterat tidigare så är det en annan sak om denne Cronlund skulle ha försökt indoktrinera ungdomarna på fritidsgården. Men det var ju inte det som det handlade om nu, eller hur?

      Radera
    61. Kristian,

      "Det hoppas jag att det var! Jag höll fram att din hållning är ohållbar, och så visade jag varför."

      Nej, det var ett typiskt Kristian Nyman-svar, eftersom du bara (i vanlig ordning) påstod någonting, utan vidare argument eller förklaring.

      "Det kan det kanske göra, men inte nödvändigtvis."

      I det här fallet säger ju rösten på SD en hel del. ABF till exempel, har ju en värdegrund som bygger på solidaritet för människor på flykt. Är det typen av solidaritet någonting som präglar SD och deras väljare, menar du? Lägger man sin röst på SD om man känner en stor solidaritet med invandrare och människor på flykt? Lägger man sin röst på SD om man anser att det är viktigt att inte dela upp människor i "Vi" och "Dom"? Självklart har Cronlnd, medelst sin röst, visat sig vara ytterst olämplig som anställd på ABF.

      Men som sagt: om något brott mot lagen begåtts, är det ju naturligvis bara för Cronlund att lämna in en anmälan, inte sant? ;)

      Men jag tror både du och jag vet att en sådan anmälan, om det nu skulle göras, inte skulle leda någon vart.

      Radera
    62. Vad har denhär Christian för fel. "utan vidare argument eller förklaring". Är han blind eller?

      Radera
    63. Anonym,

      Inga fel på min syn, tackar som frågar. ;)

      Radera
    64. Anonym 15:42. Jag har faktiskt funderat det samma. :) Men det kan vara så enkelt att sådana som du och jag bara MÅSTE ha fel. Om inte så kanske det rubbar hela hans världsbild...

      Radera
  3. Det börjar vara allt mer uppenbart att vi har att göra med ett krig mellan "andemakter".... !

    SvaraRadera
  4. Det är som svart humor att läsa kommentarerna här. Ok låt oss lite spinna vidare på en paralell till Belarus, det är väl ingen mänsklig rättighet att flyga till Lettland? Och ifall man jobbar som journalist i Belarus och inte delar den värdegrund som Lukasjenko står för, ja då får man stå sitt kast, är det så ni alla resonerar? Han får ändå ha sin åsikt kvar, samt en frihet med modifikation.

    Själv tycker jag det är extremt problematiskt att personer inom den offentliga sektorn kan behandlas på ett dylikt sätt som fallet Cronlund. Jag har den uppfattningen att anställningsskyddet är synnerligen starkt just inom kommunala jobb, men även företag inom privata sektorn skulle förmodligen hamna illa ute ifall de godtyckligt skulle avskeda folk pga deras övertygelse (tror det är t.o.m. olagligt). Men om vi idag godkänner detta, vad får vi imorgon?
    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. M. Svart humor. Det är ett bra sätt att beskriva det på. Jag blir fullständigt förbluffad när jag läser åsikterna här. Denna naivitet! Som tror att det går att kringskära åsikt- och yttrandefriheten och rätten till politiskt engagemang för en viss del av befolkningen, men bara för denna del. Inte för de som har de "rätta" åsikterna. Som jag skrev i kommentaren på Christians kommentar: Alla revolutioner börjar förr eller senare äta sina barn. Eller som du skriver: Om vi idag godkänner detta, vad får vi i morgon?

      Svaret är, som jag tidigare konstaterade, en verklighetens dystopi.

      Radera
  5. Det har varit tal om "värdegrund/en" här i några kommentarer, vänligen länka till denna värdegrund i skrift så att alla kan läsa !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:10. Bra konkretiserat! Jag nappar på detta i diskussionen.

      Radera