torsdag 13 maj 2021

Vad är det som händer i Israel?

Det är igen oroligt i Israel med sammandrabbningar mellan palestinska terrorister och Israels armé. Dessa ständigt återkommande stridigheter, alltid med civila dödsfall på båda sidorna, är givetvis ytterst beklagliga och bedrövliga. Men lika bedrövliga är medias lögner om vad som pågår. Speciellt Aftonbladet och liknande tidningar gör allt de kan för att svärta ner Israel och de svar på raketattackerna som denna områdets enda demokratiska nation tvingas till p.g.a. av de palestinska terroristorganisationernas attacker. 

Om man vill veta vad som verkligen händer i Israel finns det dock möjligheter att få reda på det. Jag rekommenderar varmt bloggen "Israelnyheter" där Daniel Brunell från Karleby förmedlar nyheter från Israel utan den vinkling som våra medier vanligen ger dessa. Du kommer till Brunells blogg genom att klicka på länken ovan. 

Notera noggrant det som Herb Keinon konstaterar: "När palestinierna vill ha våld hjälper det inte att Israel försöker lugna ner situationen". Det är anmärkningsvärt att vår media inte alls har berättat om vilka åtgärder Israel har vidtagit när de, i stället för att göra det de har rätt till valde att agera smart för att undvika palestinska aggressioner. (Vilket inte ens det hjälpte.) I stället skjuts skulden för våldet över på Israel och de palestinska ledarnas uppmaningar till våld ignoreras.

Man kan med fog påstå att konflikten mellan Israel och de palestinska araberna är något av ett lackmustest som visar huruvida det går att lita på vår media. Behöver jag säga att testet inte utfaller väl? 

28 kommentarer:

  1. Yle raporterade för en stund sedan om att Israel hade bombat på Gaza-remsan och Hamas utsatt Israel för raketattacker, observera
    ordningen ! Man ville uppenbarligen få det till att Israel startat det hela, men istället för att säga det rakt ut valde man att säga det i denhär ordningen....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:56. Det är tyvärr mer regel än undantag att det rapporteras på detta sätt. Men det finns undantag! Svenska Yle hade en bra artikel om konflikten idag.

      Radera
    2. Ordningen är inte alls så entydig som en bloggskrivare låter påskina.

      Men, vem var på plats för att iaktta var första skottet kom? Anyone?

      Radera
    3. Lobbyisten. Det tycks vara viktigt för dig att vara på fel sida i alla diskussioner. Nå, vi lever (än så länge) i ett relativt fritt land...

      Men ja. Det här är nog väldigt entydigt, även om det i krig aldrig är enkelt och aldrig utan övertramp från någondera sidan. Men här har vi stridigheter mellan en terroristgrupp och områdets enda demokrati.

      Radera
  2. Om ryssarna kom till Esse och påstår att ditt hus är deras och jagar ut dej och din familj och säjer att ni får bo i Novosibirsk istället, skulle du godkänna det utan strid?

    Det är det som sker i mellanöstern när Israels soldater mördar palestinska barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:23. Det exempel du ger är inte gångbart här. Det har aldrig bott några ryssar i Esse. I Israel handlar det om områden som tillhört/tillhör Israel. Det vet man om man är ens lite historiskt bildad. Men jag kan hålla med om att hela situationen är ytterst otrevlig. Speciellt som Hamas helt cyniskt använder och offrar egna civila (kvinnor och barn) som mänskliga sköldar.

      Radera
  3. Kommentatorn och mellanösternexperten vid Dagens Nyheter Nathan Schachar skriver idag så här: "Israel vilseledde på torsdagen den utländska pressen med uppgifter om en snar invasion av Gazaremsan, uppgav israeliska militärkällor till DN på fredagen. Resultatet av bluffen blev att ett stort antal Hamas-krigare dödades i luftangrepp."

    Alltså: Israel använde internationell press som vapen. Och så skriver man på den här bloggen förnumstigt om att man kan använda konflikten i fråga som lackmustest som visar huruvida det går att litas på våra media.

    Varför är jag inte förvånad?

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. Ser du verkligen inte skillnaden här? Israel använde media för att lura bort Hamasledarna från deras gömställen bland barnfamiljer för att undvika att oskyldiga skadades/dödades. Media i väst behöver inte luras för att skriva negativt om Israel/positivt om de arabiska terroristerna. De gör detta av egen fri vilja.

      Så ja, konflikten är ett mycket pålitligt lackmustest.

      Radera
  4. Borde inte hela Gaza-remsan jämnas med marken?
    Kräftsvulsten Hamas nu avfyrat >3.000 raketer mot Israel.
    Dess medlemmar är fullfjädrade helblodsislamister och nazi-
    inspirerade antisemiter. Skulle säkert se att ett nytt Auschwitz-Birkenau uppstode.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med ! Bara att ta en titt på kartorna i Bibeln, det är araber, islamister som ockuperar Israeliskt område och inte tvärtom !

      Radera
    2. Musulmanerna kunde med fördel skeppas fast till Madagaskar från att ockupera Gaza och infiltrera Västbanken. Inget arabland vill ju ha dylika terrorister, är bara nöjda att judarna får dras med packet. Otyget säger ju deras "tro" är = "Religion of Peace". Fy, fenin !!

      Radera
    3. Allan. Gaza är en av världens mest trångbodda platser. Där bor en massa människor på ett litet område, och en stor del av dessa är barn och unga som växer upp under en terroristregim och under närmast omänskliga förhållanden. För att terroristregimen vill att det ska vara så. Något borde göras, men vad? Det är det som är den stora frågan här. Omvärlden erbjuder en ickelösning (den så kallade "tvåstatsmodellen"), men den löser inte de verkliga problemen. (En tvåstatslösning gjordes redan 1922, men den dög inte eftersom den går ut på att Israel fortfarande finns...) Att "jämna Gaza med marken" är förstås inte heller någon lösning eftersom det finns så mycket människor där som ingenstans har att ta vägen - precis som du skriver. Den stora frågan som blockerar fredlig samexistens är denna: Hur komma till rätta med det enorma hatet? Och med de som sprider detta hat.

      Radera
    4. Hamas är av EU stämplad som terroriströrelse. Judehatet hos dem
      backas upp av mullornas Iran. Bägges uttalade mål är att FÖRINTA Israel och judarna, ty för dem räcker inte att
      'nassarna' gasade ihjäl 6 milj.
      Fatahs Abbas är ett vettigare alternativ vid ev. förhandligar.
      Salig Arafat (var ingen 'musse'fanatiker) gjorde slutligen rätt
      goda försök och prisades ju även tillsammans med sin israeliska
      motpart. Dock satte Hamasextremisterna stopp för detta.
      Nu förgiftas situationen av omgivande muslimistiska länder och
      Iran i synnerhet hetsar upp terroristerna till nya provokatoriska raketdåd. Naturligtvis svarar Israel med samma.
      Trots att judarna har det enda demokratiska landet i Mellan-
      östern vänder de förvisso icke andra kinden till vid Hamas'
      anfall. Extremisterna tycks inte bry sig att civilbefolkningen
      får lida utan det är deras uttalade mål för att få omvärldens
      (spec. de liberalas och vänstersinnades) sympatier.
      Jag tror att Hamasledargarnityret först och främst borde oskadliggöras innan man kan gå vidare. Eller som förriga gubben sa: "Ja tråor nåo att di sku bihyöv 'kepas'- heila håopin!"

      Radera
    5. Religiöst hat, roten till allt ont här i världen. Heliga landet och Guds folk (pyttsan), fantasier om sagofigurer i himlen. "Min Gud är bättre än din Gud" så jag kan döda dina barn. Fantasiguden ni tillber finns inte, inte kristna guden, inte muslim guden inte judeguden, ingen gud alls finns. Nyktra till och sluta fantisera.

      Radera
    6. Allan. Hatet utsås redan i tidig ålder, och problemet är att när Israel lyckas få bort en ledare finns det alltid en (ännu värre) som är beredd att stiga in i uppgiften. Israels situation är dessutom i det närmaste omöjlig eftersom Hamas använder barn som sköldar för sin verksamhet - sedan när Israel slår till kan de visa upp barnoffren för både världspressen och för det egna folket. Och så elda på hatet ytterligare. Ordet "djävulskt" är sannerligen inte missvisande här...

      Radera
    7. Anonym 22:11. Blev du lyckligare nu när du fick framföra dina (ogrundade) åsikter och utspy ditt hat här? Men om jag skulle bortse från din infantila hållning: Vad anser du borde göras i den här situationen?

      Radera
    8. Kristian. Om vi alla bortser från din fullständigt infantila hållning, både i ditt inlägg och i dina kommentarer: vad anser du att borde göras för att lösa den här situationen?
      XY

      Radera
    9. XY. F¨år jag fråga: Vad menar du är infantilt i det jag har skrivit? Det att jag uppmanar till källkritik? Eller det att jag håller fram hur vinklade nyheterna om Israel är i vår media?

      Men svaret på din fråga finns i min kommentar 06:49 ovan. Men den läste du kanske inte? Men jag kan ta det igen. Grundorsaken till konflikten är allt det hat som utsås. Främst på den palestinska sidan. Redan små barn lärs i skolan att hata Israel och judarna och målet att driva ut dem i havet slås in i sinnena medan de är unga. Det borde alla förstå, även du?, att det inte kan bli någon fred så länge detta hat finns och sprids. Hur detta sedan ska kunna åstadkommas är förstås en annan fråga.

      Radera
    10. Kristian. Det är fint att du uppmanar till källkritik. Men uppmanar du till samma källkritik till det som Brunell skriver och till de länkar som finns där?
      Nej, det gör du inte. Du låter påskina att allt som han skriver och allt han länkar till är 100-procentigt sant. Det är infantilt.
      Det är vinklade "nyheter" likväl. Dock vinklade på ett sätt som överensstämmer med ditt sätt att se på konflikten. Därför ger du tummen upp för det, men tummen ner för all annan rapportering. Det är infantilt.
      Jag håller med dig om att grunden till konflikten grundar sig i hat. Men det är infantilt att inbilla sig att hatet bara sås på den ena sidan men inte på den andra.
      Du har inte skrivit det rakt ut, så du behöver inte upplysa mig om att "läs igen, läs rätt", men det du låter förstå är att det inte finns något som Israel gör eller kunde göra som vore fel. Allt Israel gör är berättigat och befogat, medan allt palestinier gör grundar sig på ett hat gentemot israeler. Varje dödad israel är ett terrorangrepp, varje dödad palestinier är en olycklig följd av "självförsvar".
      Den grundsynen är, igen, infantil och ger inget utrymme för att någonsin hitta en lösning på konflikten.
      Jag är både besviken och förvånad att du, som allmänt på denna blogg förespråkar att vi aktivt ska söka fram objektiv, nyanserad och balanserad rapportering i olika frågor, så tydligt väljer sida i den här frågan. Inte bara i själva konflikten utan också i vad som är sann och falsk rapporering.
      XY

      Radera
    11. XY. Varför läser du in och påstår att jag skrivit sådant jag inte skrivit?

      Ja, jag menar att "Israelnyheter" ger en mer korrekt bild av vad som sker i Israel än vad våra medier ger. Men 100% korrekt? Givetvis inte. Det är bara dina fantasier. Det jag skrev var att Brunell "förmedlar nyheter från Israel utan den vinkling som våra medier vanligen ger dessa".

      "Därför ger du tummen upp för det, men tummen ner för all annan rapportering."

      Detta stämmer inte heller. I en kommentar ovan gav jag erkännande till Svenska Yle för en bra artikel i ämnet. Men det missade du säkert. Avsiktligt?

      "Men det är infantilt att inbilla sig att hatet bara sås på den ena sidan men inte på den andra."

      Det har jag inte heller påstått. I kommentaren strax ovanför din (som du knappast missade utan bara valde att bortse ifrån) skrev jag: "Grundorsaken till konflikten är allt det hat som utsås. Främst på den palestinska sidan."

      "men det du låter förstå är att det inte finns något som Israel gör eller kunde göra som vore fel."

      Det har jag inte heller "låtit förstå". Det jag däremot har skrivit är att "Det här är nog väldigt entydigt, även om det i krig aldrig är enkelt och aldrig utan övertramp från någondera sidan." Men det valde du också att missa?

      Som sagt förstår jag inte varför du väljer att försöka pådyvla mig sådant jag inte sagt. Det om något är infantilt, vill jag påstå.


      Radera
    12. Kristian. Du verkar inte ens kunna läsa och förstå dina egna texter. Bekymmersamt minst sagt.
      Kanske du vill försöka läsa ditt inlägg och dina kommentarer en gång till?
      XY

      Radera
    13. Anonym 11:08. Jag gav direkta citat av vad skrivit. Var är problemet?

      Radera
  5. Lite OT men tangerar kanske ändå Israelfrågan, https://www.youtube.com/watch?v=53A5AJoRxF0
    Har just läst "Detta är en svensk tiger" av Aron Flam, en väldigt intressant bok som avslöjar sanningen bakom Sveriges "neutralitet" under WW2. Sände samma youtube-länk till honom för att höra hans åsikt om densamma, ännu har jag inte fått något svar... Enligt boken skulle dock inte sådant existera, inte heller något som Paideia-institutet (https://paideiafolkhogskola.se/) i Sverige som bevislingen finns !

    SvaraRadera
  6. Ursäkta reklamen för SF, https://www.youtube.com/watch?v=tpgWTRlxXcs

    SvaraRadera
  7. Ord och inga visor av Benjamin Netanjahu, https://beta.oikeamedia.com/o1-159700

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:58. En ytlig källgranskning ger vid handen att detta tal torde vara påhittat. Eller åtminstone torde Netanyahu inte ha hållit det nu.

      Radera
  8. "Blev du lyckligare nu när du fick framföra dina (ogrundade) åsikter och utspy ditt hat här?"

    Det är väl enda syftet med denna blogg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:30. Nu har du nog missförstått detta. Avsikten med denna blogg är INTE att låta anonyma kommentatorer framföra ogrundade åsikter och utspy hat. Om du trodde det måste jag korrigera din uppfattning.

      Radera