torsdag 6 maj 2021

Många märkligheter

ÖT rapporterar, i en text från TT, om det abortförbud som införts i staden Lubbock i Texas. Nyheten innehåller flera märkliga fel som en insatt journalist borde kunna undvika att förmedla till sina läsare. Dels talas det i nyheten om Roe vs. Wade som eventuellt nu kan tänkas vara i "farozonen" eftersom styrkeförhållandena i USA:s HD har förändrats. I denna artikel sägs det inte, som vissa gånger har hävdats, att ett upprivande av Roe vs Wade skulle innebära att aborträtten skulle försvinna, men det antyds - och läsare som har läst liknande artiklar leds att tro att så är fallet. Så är det givetvis inte. Roe vs. Wade innebär att rätten att lagstifta om aborter, klart och tydligt MOT USA:s konstitution, fråntogs delstaterna och fördes upp på federal nivå. Det innebar att abort blev laglig i alla delstater med ett klubbslag. Om HD skulle riva upp Roe skulle detta inte betyda att aborträtten skulle försvinna, utan att rätten att besluta om denna fråga skulle återbördas till delstaterna, där den enligt konstitutionen också hör hemma. Att detta inte sägs är helt klart ett ideologiskt val. Artikelskribenten vill skrämma upp sina läsare. Behöver jag påpeka att detta inte är ärligt?

Det som också borde sägas i artikeln, men som inte sägs, är att enligt gällande rättspraxis (Roe) så är beslutet i Lubbock inte lagligt. Avsikten med beslutet är att sätta press på HD att ta upp ärendet igen och, förhoppningsvis, riva upp Roe vs. Wade. Det är så det fungerar i USA.

En sista märklighet i artikeln, som jag förstås inte förväntade mig att artikelskribenten skulle ta upp, är texten på en av skyltarna på bilden i anslutning till texten. Där sägs att "Abortion access: It´s about justice and dignity for all! (Orden "for all" är dessutom understreckade.) Aborträtt påstås alltså vara en fråga om rättvisa och värdighet för alla. Igen förundras jag över hur vissa åsikter och ståndpunkter (eller om vi så vill: en viss ideologi) tycks förstöra förmågan att tänka klart. Strecket under de två sista orden gör detta ännu tydligare. Det är nästan så man kunde börja må illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar