söndag 9 maj 2021

Fullständigt obegripligt

Jag läste Ole Norrbacks insändare angående åtalet mot Päivi Räsänen. Det upphör inte att förvåna hur en annars sansad och insiktsfull människa kan undgå att förstå vad detta handlar om. Norrback skriver att "ingen har försökt begränsa riksdagsledamot Räsänens yttrandefrihet" samt att "yttrandefriheten är ingen obegränsad rätt att säga vad som helst om vem som helst". 

Det senare är givetvis sant. Det finns begränsningar i det allmänna samtalet som rör t.ex. ärekränkning och liknande som är stipulerade i lag. Man får t.ex. inte ljuga och hävda sådant som inte är sant om en annan människa. Men här handlar det om rätten att citera Bibeln. Frågan är: Är det tillåtet eller är det inte? Om det inte är tillåtet, vilket åklagaren alltså strävar efter att fastslå, ja, då ÄR yttrandefriheten inskränkt. Och det gäller i så fall inte bara Päivi Räsänens yttrandefrihet. (Frågan om vad som är begränsning av yttrandefriheten går givetvis inte först där, men i detta fall är det det som är frågan.) 

Saken är den att redan det att detta gick till åtal begränsar yttrandefriheten i Finland, oberoende av hur utslaget blir. För ingen vill ju riskera att bli åtalad. Således kommer redan detta åtal att leda till en massiv självcensur som de facto innebär att yttrandefriheten redan nu ÄR inskränkt. 

Ett annat, stort, problem med Norrbacks resonemang (som givetvis inte är hans utan långt är allmängods idag) är tanken om att lagar som gäller yttrandefriheten kan ändras. Om vi vill. Här finns inbyggt en funktion som går ut på att det är makten som bestämmer vad vi får säga och vad som inte får sägas. Om de nuvarande lagarna om hatprat tolkas så som åklagaren menar att de bör tolkas kommer det att innebära att en del av åsiktsspektret i samhället begränsas/förbjuds medan andra delar inte begränsas på samma sätt. Och detta på ideologiska grunder, inte på objektiva grunder. Någon som ser problemet här? Samt de historiska parallellerna?

123 kommentarer:

  1. En intressant studiodiskussion (på finska, Alfastudio): https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=102932201
    Deltagare: Laura Arikka, Jarkko Tontti, Päivi Räsänen, Ivan Puopolo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola. Det ser intressant ut, tack! Jag ska se den vid tillfälle.

      Radera
    2. Kan rekommendera Olas länk !

      Radera
    3. Anonym 18:26. Nu har också jag lyssnat. Håller med!

      Radera
  2. Varför påstår du att det handlar om att citera bibeln när du vet att det inte stämmer?
    Eller står det faktiskt i din och Päivis bibel att homosexualitet är en vetenskapligt bevisad psykosexuell utvecklingsstörning? Jag kan inte hitta det bibelstället och jag vet att det kan varken du eller Päivi heller. Så snälla sluta sprida lögner, det om något är synd!
    Sven

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sven. I två av fallen handlar det uttryckligen om bibelcitat. I det tredje, det du nämner, handlar det om sådant alla kan se - om man vill göra det.

      Radera
    2. "om man *vill* göra det".

      Här är pudelns kärna: man väljer att se ett och blundar aktivt för annat. Samtalet går på ideologins plan. Om verkligheten inte överensstämmer med ideologin är det synd om verkligheten.

      Diogenes

      Radera
    3. Diogenes. "Om verkligheten inte överensstämmer med ideologin är det synd om verkligheten."

      Bra sagt. Det är precis det vi ser idag i den här frågan. Om det sedan gäller antalet kön eller just det som är aktuellt här. Verkligheten får ge vika för ideologiska synpunkter. Och människorna som hamnar i kläm får lida.

      Radera
    4. Precis samma argument kan man anföra mot dig. Du anför ideologi mot verkligheten, men (in)ser det inte själv.

      Diogenes

      Radera
    5. Diogenes. Nej. Verkligheten är vad den är. Här är det ideologin som förvränger tänkandet och synen på verkligheten. I detta fall handlar det om sådant man inte vill se, alltså att det i många, inte alla, fall handlar om övergrepp som har skett i den formativa åldern av ett barns liv vilket sedan har lett till en störning i utvecklingen av en sund/naturlig sexualitet. Detta är troligtvis det Räsänen talade om. Och det korrelerar som sagt med verkligheten. Att vägra se detta förändrar inte verkligheten det minsta.

      Radera
    6. Kristian. Har du bevis på dina påståenden? Eller, ska vi gissa att allt bara är spekulationer och skitprat?

      Radera
    7. Du har kanske rätt i ditt antagande om psykosexuell utvecklingsstörning, men med begränsningen *i en del fall*, utan försök att ta ställning till andelen. Men det här är inte en heltäckande förklaring till variationen. Ska Räsänen och andra framstå som trovärdiga i andra sammanhang än i sin egen referensgrupp måste man förhålla sig på ett trovärdigt sätt till de fall då variationen förefaller förekomma utan de antydda störningarna.

      Diogenes

      Radera
    8. Diogenes. Nu har jag faktiskt inte sett citatet i sitt sammanhang, så jag vet inte om så har skett. Men Räsänen är läkare, så jag misstänker nog att hon har koll på detta. Sedan är det en annan sak om detta får höras i media som andra än hennes "referensgrupp" tar del av.

      Radera
    9. Anonym 13:49. Följer du alls med i media? Om du skulle göra det så skulle du veta bättre. Se min kommentar nedan 17:10.

      Radera
    10. Jag tror att de där friheterna som diskuteras på den här tråden kommer att differentieras så småningom. De får sina egna sfärer.

      Religionsfriheten består som allmängiltig regel, men religionen förpassas från det offentliga till det privata, lite som hemspråken i Sverige: hemma får du tro vad du vill, men med "hemma" klassas de kretsar där du umgås med vänner och likasinnade. Tron får inte direkt utmana samhällsfreden.

      Yttrandefriheten kopplad till religionsfriheten går samma väg. Du får yttra dig kring vilka som helst kontroversiella ting så länge det sker i kretsar där talet är accepterat och ingår i traditionen. Både religions- och den med religionsfriheten förknippade yttrandefriheten begränsas ända tills kretsen blir så stor att den kan kräva politisk makt.

      Samhället är humanistiskt, värdeneutralt och vetenskapligt orienterat. Samhället äger de offentliga rummen och där kommer yttrandefriheten att begränsas. Religiöst baserade åsikter som står i strid med vetenskapliga rön nonchaleras och förtigs, religiöst baserade fördömanden av det som samhället accepterar och bejakar blir föremål för sanktioner.

      Vi har redan sett början på en utveckling i den här riktningen så samhället tagit ställning mot högerextremism, med tesen om att samhällets yttrandefrihet inte kan åberopas som stöd för yttringar vars syfte är att motarbeta samhällets yttrandefrihet.

      Antingen utvecklas respektfull samhällsfred som i viss utsträckning förekommer i Finland eller respektlös antagonism som i betydande utsträckning förekommer i USA.

      Diogenes

      Radera
    11. Man kan ju fråga sig hur humanistiskt, värdeneutralt
      och vetenskapligt orienterat ett samhälle är som tagit ställning mot högerextremismen men sanktionerar vänsterextremism!! (betydande delar av väst i dag).

      Anonym1

      Radera
    12. Vad menar du med vänsterextremism i din fråga?

      Diogenes

      Radera
    13. Diogenes. Jag håller med om att att vi faktiskt redan är på väg mot det du beskriver. Men en sådan framtid är en omöjlighet, helt enkelt för att det inte finns något sådant som "värdeneutralitet". Antingen är samhället, och individen, för eller så är samhället, och individen, mot. Eller som det heter: Hur man än svänger sig så har man rumpan bak.

      "Religiöst baserade åsikter som står i strid med vetenskapliga rön nonchaleras och förtigs, religiöst baserade fördömanden av det som samhället accepterar och bejakar blir föremål för sanktioner."

      Denna mening är fruktansvärd. Som skribent (var det så att man kan kalla sig författare om man gett ut två böcker?) ser jag här fundamentet till en dystopisk roman. Men betoning på ordet "dystopisk".

      Radera
    14. Du behöver skilja mellan samhället och mänskligheten. Samhället är det organiserade livet, det som styrs av lagstiftarens värderingar. Alla delar inte samhällets syn: somliga vägrar vaccin, andra serverar sina barn silvervatten. Alla kommer aldrig att dela samhällets värderingar, men ändå är ett demokratiskt och värdeneutralt samhälle, som erbjuder fredlig samexistens åt ateister, kristna, muslimer och buddhister, fullt möjligt.

      Du har säkert stött på sammanhang där vetenskaplig syn på låt oss säga arternas existens eller människans fysionomi mötts med religiösa argument. Här möts två världar. Eller egentligen möts de inte alls, för argumenten möts som logik och känsla. I ett samhälle där logiken dominerar förlorar argument som baseras på känsla i betydelse, de förtigs.

      När religionen fördömer och kräver underkastelse utan omsvep, vilket inte kännetecknar endast en viss tämligen dominerande riktning från mellanöstern, då blir dessa strävanden föremål för sanktioner. Så har vissa planerade byggen i vårt land avstyrts för att förhindra religiös aggression. Även detta har handlat om sanktioner, helt befogade sådana: ett värdeneutralt samhälle slår vakt om fredlig samexistens. Det är inte bara dystopi, det.

      Författare kan man kalla en person som publicerat tre böcker.

      Diogenes

      Radera
    15. Diogenes. Nu begriper jag inte riktigt vart du vill komma. Samhället styrs av lagstiftarens värderingar, ja. Men dessa har gett oss lagar om religionsfrihet och yttrandefrihet. Dessa lagar är grunden för det demokratiska samhället. Om man skyfflar undan vissa åsikter (och vi9ssa människor) så som sker i den framtidsbild du målar upp, ja då är samhället inte längre demokratiskt.

      Din kommentar berörde inte alls det jag skrev om om att det inte finns någon värdeneutralitet.

      Sedan ska vi inte blanda in islam i detta, menar jag. Islam är ingen religion i egentlig mening, utan det är ett helt samhällssystem som utesluter västerländska värderingar helt och hållet. Dessutom talar du själv här om "religiös aggression". Sådant finns det andra lagar mot, liksom det finns lagar mot mord, rån och liknande. Så även detta gör att vi kan lämna detta utanför denna diskussion.

      Radera
    16. Naturligtvis präglas samhället av religionsfrihet, yttrandefrihet och värdeneutralitet. I dessa begrepp ingår insikten om att det i samhället finns olika religioner, ideologier, åsikter och att dessa ska få komma till uttryck.

      Samhällets värdeneutralitet eftersträvar samexistens, allas berättigade rätt att finnas. Men eftersom ett mångkulturellt samhälle måste kunna fungera och sköta gemensamma angelägenheter måste man kunna göra det utan att den etablerade samhällsordningen hela tiden undermineras och ifrågasätts. Ändå förändras samhället hela tiden långsamt genom värdeförskjutningar i den politiska processen.

      Jag skrev antydningsvis i en viss riktning, men du läste inte riktigt vad jag skrev. Religiös aggression förekommer i andra sammanhang också, även kravet på underkastelse under vissa ideologiska auktoriteter, över ett ganska stort spektrum, faktiskt.

      Diogenes

      Radera
    17. re: Diogenes

      Det är ju opinionen till höger av media ofta benämnd högerextrem som begränsas nuförtiden och de som begränsar är ofta vänster eller vänsterextremister.
      (som i rätt så stor utsträckning har "problemformuleringsprivilegiet" nuförtiden i västvärlden)

      Det politiska spektret har allmer rört sig vänsterut
      varför även moderat höger även den ofta ses som extrem
      av denna tongivande vänster.

      -Kulturmaexismen kan ses som en rätt så vänsterextrem rörelse, se där en rätt så skadlig och falsk rörelse men omhuldad av våra ogenomtänkta medier.

      Både dagens samhälle och vänstern är rätt så undfallande mot islam som är antidemokratisk men däremot skrupelfri och ibland rent av fördömande mot kristendomen som ej är antidemokratisk. Islam är ju dessutom ett samhällsystem farligt för demokratierna men media nonchalerar detta.

      Vänsterns stora inflytande i dagens samhälle är rätt så skadligt och oroväckande enligt min opinion. Tiden borde bli alltmer mogen för att avslöja vänsterns lögner.

      Anonym1

      Radera
    18. Diogenes. "Naturligtvis präglas samhället av religionsfrihet, yttrandefrihet och värdeneutralitet."

      Min poäng, som visas i det aktuella fallet, är att så inte (längre) är fallet. Och att detta är ett mycket stort problem.

      Sedan vet jag inte vad du pratar om när du skriver att "Religiös aggression förekommer i andra sammanhang också". Det finns EN religion i världen idag som utmärker sig på ett speciellt sätt. De övriga torde knappast ha mera aggressioner i sina led än vad fallet är i samhället i övrigt.

      Radera
  3. "Men här handlar det om rätten att citera Bibeln".
    På vilket sätt är det relevant? Att citera en sak som står i Bibeln kan mycket väl leda till brott mot yttrandefriheten. Senast jag kollande var kyrka och stat separerade i Finland och så behöver det nog vara.

    De belägg du har för ditt påstående att övergrepp i formativ ålder leder till störningar i utvecklingen av en sund/naturlig sexualitet får du gärna lyfta fram. Gärna då någorlunda opartiska belägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. I ett land med yttrandefrihet och religionsfrihet är det ytterst relevant.

      Vad gäller beläggen så misstänker jag att det kan vara svårt att hitta någon undersökning gällande detta. Vissa saker ska man nämligen inte undersöka i ett pk-land. Men kvällspressen, och även den mer seriösa pressen, har i olika personintervjuer gett otaliga fallstudier...

      Radera
    2. Jag försöker igen: varför måste man få citera Bibeln i ett land med religions- och yttrandefrihet? Är ett citat ur Bibeln på något sätt per automatik tillåtet? Som sagt, stat och kyrka är åtskilda i Finland.

      Radera
    3. L. Begriper du inte detta? Antingen har vi religionsfrihet och yttrandefrihet eller så har vi det inte. Om man inte får citera Bibeln så har vi det INTE.

      Radera
    4. Spela inte dum nu, Kristian. Du vet mycket väl att det inte är såhär svartvitt. Vi har också något som heter hets mot folkgrupp:
      ”att uppsåtligen, i uttalande eller i annat meddelande som sprids, hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck.”

      Radera
    5. L. Den lag du lyfter fram och religionsfrihetslagen är givetvis inte i konflikt med varandra. Och om lagstiftaren verkligen skulle ha missat sig här (vilket du tycks anse) går grundlagen alltid före andra lagar. Så detta är inget problem. Trots att du tycks vilja göra det till det.

      Radera
    6. Då är det väl bara att vänta och se vad rättsväsendet tycker, eller hur? Jag ser inga som helst problem i dethär: uppför du dej som folk så är det OK. Räsänen uppförde sej inte som folk.

      Radera
    7. L. Din inställning till religionsfriheten och yttrandefriheten är ytterst bekymmersam. För mig är det fullständigt obegripligt hur någon kan vara så här nonchalant inför dessa stora frågor.

      Radera
    8. Jag för min del tycker att min inställning inte är det minsta bekymmersam. Det värsta (ur din synvinkel) är att jag är långt ifrån ensam om min inställning. En bifråga: har du talat med någon homosexuell och försökt förstå hur den personen tänker och känner i denhär frågan?

      Radera
    9. Apostlagärningarna 28:27
      för detta folks hjärta är förhärdat. De hör illa med sina öron och sluter sina ögon, så att de inte ser med ögonen eller hör med öronen eller förstår med hjärtat och vänder om så att jag får hela dem. Just saying.....

      Radera
    10. Japp, det är jag det!

      Radera
    11. Antingen är yttrandefriheten för alla eller sedan för ingen. Det här borde inte vara en svår sak att förstå, som du säger Kristian!

      Radera
    12. L. "Det värsta (ur din synvinkel) är att jag är långt ifrån ensam om min inställning."

      Där är vi överens. Att du inte är ensam bådar verkligen inte gott. Inte för religionsfriheten, inte för yttrandefriheten - och därmed inte heller för demokratin.

      "har du talat med någon homosexuell och försökt förstå hur den personen tänker och känner i denhär frågan?"

      Nej, det kan jag inte påstå. Men jag har förstått att regnbågsrörelsen (i allmänhet) mer än gärna skulle skära i både religionsfriheten och yttrandefriheten.

      Radera
    13. -->L 10 maj 2021 19:55, Det finns alltid hopp för den som erkänner och böjer sig inför Guds ord ! Det gick väl för syndaren på korset strax intill Jesus just för att han erkände sina synder !

      Radera
  4. Har inte Israels Gud längre något speciellt värde i vårt samhälle.Isf. tar en annan ideologi över.Den som är mest nitisk i sin tro tar över, är rädd för att det är Islam. För humanismen har väldigt svårt med att hindra deras trosutövning,i rädsla för att stämplas som rasister. VI KRISTNA skall inte tröttna på att hålla fram vår tro.Kanhända Gud ännu griper in i våra samhällen och väcker ett folk som vänt honom ryggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:02. Det är intressant detta med woke-samhällets fullständiga kapitulation inför islam. Det förklaras kanske enklast med den marxistiska synen på makt som jag varit inne på vid ett flertal tillfällen. Hur som helst så kommer det oerhört mycket surt av detta ännu.

      Radera
  5. Päivi Räsänen bör då ange källan för sitt påstående att homosexualitet enligt vetenskaplig forskning är en psykosexuell utvecklingsstörning om hon
    påstått detta.

    Lagen om hets mot folkgrupp är kontroversiell. Undan för undan har väl allt fler grupper kommit att omfattas även om de i egentlig mening ej är etniciteter. Frågan är också om ej politiska förtecken alltmer kommit med i bilden dylika med
    specificeringen vänsterpolitiska.

    Folk är oerhört lättkränkta i dagens samhälle. Vilken som är
    pengarnas roll här är ej lätt för den oinvigde att veta.

    - Lagen om hets mot folkgrupp finns ej i alla länder ex. USA.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Månne hon inte gör det. Jag känner dock inte till hur det är med det. Men jag misstänker som sagt att det inte finns någon studie angående detta, men det finns otaliga fallstudier. T.o.m. presenterade i kvällspressen.

      Radera
  6. När man hånar och fördömer människor och hänvisar till en sagobok med Gudar andar häxor och troll så får man ta sitt straff. Bura in batikhäxan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr i tiden var det kyrkan/religionen som burade in folk för kätteri (Galileo, Bruno m.fl.) idag är det tydligen världen (humanismen,vetenskapen, sekularismen) som vill bura in kättarna (Räsänen m.fl.)

      En kommande rättegång kan här visa i bästa fall hur tolerant det liberal-humanistiska samhället är
      vad gäller religiös fundamentalism.

      Har även en dylik opinion rum i det liberalaste av alla samhällen?

      Anonym1

      Radera
    2. Anonym 05:27. Intressant! Det talas om att Räsänen är hatisk, men något sådant finns givetvis inte i hennes texter. Men i din kommentar finns det gott om hat. Tack för att du visade på vilken sida hatet finns!

      Radera
    3. Anonym1. Det "liberalaste av alla samhällen" är inte så liberalt om man börjar syna det i sömmarna. "Ingen tolerans mot (den påstådda) intoleransen!"

      Radera
  7. Man kan undra hur kristna de människorna är som missbrukar sin Bibel och guds namn för att skada och kränka andra människor genom sin "yttrandefrihet". Kanske dags att kyrkan börjar städa ut smådjävlarna och hat-trollen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi är nog många som undrar detsamma.
      Kyrkan är nog rätt bra på att åtgärda "smådjävlar och hat-troll" i de egna leden. Men de som är ivrigast på att missbruka Bibeln för att bete sig illa mot medmänniskor representerar inte kyrkan. Därför är kyrkan maktlös mot dem. Dessa varken kan eller vill jobba för kyrkan, de anser sig vara bättre än så men saknar tyvärr förmågan att inse vilken skada de gör.
      Sven

      Radera
    2. Anonym 13:18. Här finns inget hat och ingen vilja att skada. Tvärtom! Detta handlar om en vilja att hjälpa och upprätta. Om du, och andra, läser in något annat får det givetvis stå för er.

      Radera
    3. Sven. Hur menar du att detta skulle vara fråga om "missbruk av Bibeln"? Presentera gärna en exeges av de bibelställen som talar om homosexualitet som synd som visar att detta handlar om missbruk! Eller kanske du bara skrev din kommentar utan att riktigt tänka efter?

      Radera
    4. När man försöker rättfärdiga elakheter genom att hänvisa till Bibeln så väljer man att missbruka Bibeln. Att en människa inte förmår att uttrycka sig respektfullt mot sina medmänniskor beror inte på Bibeln. Denna människa beter sig okristligt och idkar missbruk av Bibeln. Det gör ont i en kristet hjärta att bevittna sådant.
      Sven

      Radera
    5. Sven. Jag bad om en exeges, inte om dina privata åsikter. Sedan, var hittar du några elakheter i det Räsänen har skrivit? Kanske du borde ta av dig glasögonen?

      Radera
    6. "Jag bad om en exeges" är i det här sammanhanget lika orättfärdigt som att be en person som vill diskutera etiken i läkarkåren vara vänlig och operera en inflammerad blindtarm. i stället för sakligt samtal sätter sig den förmodade experten på sina höga hästar.

      Gud ska veta att Bibeln använts som tillhygge i orättfärdiga strider och för ljusskygga ändamål.

      Det viktiga i sammanhanget är inte exegesen, dvs analysen av brevskribentens formuleringar och resonemang. Det viktiga är själva diskussionen och användningen av bibelord som argument i denna, inte alls så problemfritt som det kan verka.

      Jag såg videon som Ola länkade. Den var intressant och tänkvärd. Alla lättkränkta fick sig en törn: blir man kränkt är det smarta inte att ringa polisen. Mer intressant var ändå platsen och avsikten med de inlägg Räsänen fått sån uppståndelse för. Pamfletten hade hon skrivit för Lutherstiftelsens inre bruk. En annan kommentar gällde en inomkyrklig problemställning. I inget som helst fall hade formuleringarna varit avsedda som bidrag till en allmänetisk debatt i neutrala fora, där Bibelns tyngd som argument är allt annat än självklar.

      Det får en att fundera över den här bloggens inriktning, som vandrar mellan strikt förkunnelse riktad till en snäv läsekrets och ren politik med adress vem som nu orkar bry sig. En krävande religiös retorik är nog högst diskutabel i det senare segmentet.

      Diogenes

      Radera
    7. Diogenes. Ingalunda är det fel att be om en exeges! Om någon, som "Sven" gör här, påstår att bibelord missbrukas när man läser dem som kyrkan alltid har läst dem är det MINSTA man kan kräva att denne förklarar hur dessa borde förstås i stället och även varför.

      Radera
    8. Ah, antingen kan du inte eller vill du inte föra en vettig diskussion. Nå, det här är din blogg...

      Diogenes

      Radera
    9. Diogenes. Var klämmer skon nu? Påstår du att det inte är vettigt att be om en förklaring på påståendet att Bibeln missbrukas när man läser den som kristenheten alltid har gjort? Snarast skulle jag hävda att det är vettlöst att INTE göra det.

      Radera
    10. Rör du inte ihop begreppen nu? Med exeges avses visst flerskiktad analys som grund för tolkning, inte sant? Frågan om bruk eller missbruk gäller användningen av resultatet. I det första fallet borde man begränsa deltagarna till fackfolk och be resten vänligen hålla tyst. I det andra fallet kommer man långt med vett och hyfs.

      Men för all del, som bloggägare kan du fritt blanda begreppen och sedan undra varför ingen tar dig på allvar. Om så sker, tänk på att det är du som dikterar villkoren.

      Diogenes

      Radera
    11. Diogenes. Jag vet inte vem du är och vad du har för utbildning. Men jag råkar vara teolog (kyrkohistoriker förvisso, men med en del exegetikkurser under bältet också). Dessutom gör jag titt som tätt exegeser, den senaste i förrgår över inkommande söndags evangelietext. En exeges innefattar även frågan om hur vi ska förstå en text. Givetvis tar du inte mitt ord på detta, så jag klistrar in vad wikipedia har att säga om saken: "Exegesis (/ˌɛksɪˈdʒiːsɪs/; from the Greek ἐξήγησις from ἐξηγεῖσθαι, "to lead out") is a critical explanation or interpretation of a text, especially a religious text."

      Radera
    12. Vem lyfter på kattens svans om inte katten själv? Det är bra med sund självkänsla, även professionell.

      Men du berör inte med ett ord det tveksamma i att släppa ner en katt i en hundgård, där problemet mer än den självklara jakten är oförmågan till kommunikation.

      Diogenes

      Radera
    13. Diogenes. Kommunikationen (och oförmåga till den samma) är en annan sak. Nu talar vi om rätten att prata. Sedan kommer frågan huruvida någon förstår vad som sägs och om det kan skapas en fungerande dialog. Men det är andra frågor. Verkligen inte oviktiga sådana, men ändå sekundära just i det här fallet.

      Radera
    14. Rätten att prata, va? Att be en lekman om en prestation som kräver yrkesskicklighet? Säkert har man den rätten, som förknippas med högmod, nedlåtenhet, nonchalans och arrogans.

      Diogenes

      Radera
    15. Diogenes. När jag skrev "prata" avsåg jag givetvis yttrandefriheten. Vilket nog torde ha framgått av sammanhanget.

      Sedan är det verkligen inte "högmod, nedlåtenhet, nonchalans och arrogans" att be någon som kommer med ett huvudlöst påstående att förklara vilka grunder han har för detta.

      Radera
    16. "be någon som kommer med ett huvudlöst påstående att förklara vilka grunder han har för detta."

      För det första: det att du tycker att ett påstående är huvudlöst betyder inte att påståendet faktiskt är det.

      För det andra: du ställde aldrig den frågan du nu antyder. I stället krävde du en analys av innehållet i vissa bibelställen. Om du nån gång träffas av något som skadar dig tror jag inte du koncentrerar dig på att analysera VAD som träffade dig utan VARFÖR det skedde. VAD är inte svaret på VARFÖR.

      Så din felställda fråga är nog uttryckligen ett tecken på just det...

      Diogenes

      Radera
    17. Diogenes. Nu försöker du bara blanda bort korten. Sluta med det. Alla vet att påståendet "Sven" kom med ÄR huvudlöst. Jag bad honom presentera grunder för påståendet, men några sådana klarade han givetvis inte av att presentera, i stället fortsatte han att komma med egna åsikter. Ser du, om någon påstår något nytt, eller i detta fall något som går emot det som alltid har ansetts, då behöver denne kunna förklara och motivera varför det är så som påstås.

      Radera
    18. Nej, jag försöker visa att världen och livet har fler dimensioner än bara den enda du vill se.

      Diogenes

      Radera
    19. Diogenes. Jag har otaliga gånger påtalat det faktum att verkligheten är mycket mera komplicerad än vad vissa vill få den att vara. Här efterfrågade jag belägg för ett huvudlöst påstående, men det gillas inte. I stället får jag mera åsikter. Vem är det som förenklar här?

      Radera
    20. Du antingen förmår inte eller vill inte förstå vad andra vill ha sagt. Bättre att övergå från låtsasdialog till monolog i stället för ditt vidkommande.

      Diogenes

      Radera
    21. Om han inte förstod vad du försökte säga så var han inte den enda.

      Radera
    22. Diogenes. Nej, uppenbarligen inte. Kanske du vill försöka förklara lite tydligare vad du är ute efter?

      Radera
  8. https://www.youtube.com/watch?v=wWjEYXOKdjM

    SvaraRadera
  9. Kan du Kristian berätta mer om "formativ ålder" som du nämnde 10 maj 2021 12:20

    "... I detta fall handlar det om sådant man inte vill se, alltså att det i många, inte alla, fall handlar om övergrepp som har skett i den FORMATIVA ÅLDERN av ett barns liv vilket sedan har lett till en störning i utvecklingen av en sund/naturlig sexualitet. Detta är troligtvis det Räsänen talade om..."

    Spännande är det att inom utvecklingspsykologi känner man inte till "formativ ålder". Utvecklingsfaserna är indelade i många faser, men olika tydliga egenheter och den sexuella utveckligen är nog känd, men inte på det sättet som du eller Räsänen låter förstå.


    Google känner inte heller till termen heller, men då man översätter det, så hittar jag Ngozi Onuoha, intresserad av Women empowerment, kanske nånting Kristian också stöder? På https://bahaipedia.org/Bah%C3%A1%E2%80%99%C3%AD_Faith , som verkar vara någon religion som sammanför och står ovanför alla andra religioner, verkar man också stöda sig på samma ideologi.

    Fast du vet ju inte vad hon pratat om, "troligtvis" säger du, bra tillfälle att ha ryggen fri och kappan låter du vända med vinden om det råkar blåsa. Typexempel på lögnaktig propaganda.

    Tänk att din version av kristendomen inte bär utan lögner, samma gäller säkert din exeges.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Du letar efter problem, även där sådana inte finns. Nå, det må vara din rätt, men förvänta dig inte att jag ska låtsas som att det finns problem där (bara) du ser dem. "Formativ ålder" är ingen term. Det är två SVENSKA ord som jag placerade efter varandra. Om du inte förstår deras innebörd är det ditt problem, inte mitt.

      Radera
    2. Nej, jag letar efter lögner, och jag hittar dem här. Gång efter gång.

      Det är ju inte mitt problem att du inte kan göra dig förstådd, det är ditt. Du vet inte överhuvudtaget vad ett påhittat ord betyder, och då är anklagelser och påhopp din enda utväg.

      Du hade förstås inga kommentarer på att de enda som använder din term är nån feministrörelse och en ockult grupp. När ska du lära dig googla innan du ljuger ihop dina storyn?

      Radera
    3. Lobbyisten. Dina problem att läsa innantill blir bara värre, tycks det. Jag skrev att det inte är fråga om någon term, utan om två svenska ord som jag placerade efter varandra. Ord som du, av allt att döma, inte förstår vad de betyder. Men jag är inte din modersmålslärare, så om du inte begriper det som skrivs här får du faktiskt försöka leta efter någon som kan förklara det för dig. (Att du sedan beskyller mig för din oförmåga är, faktiskt, ganska kränkande. Borde jag anmäla dig någonstans nu?)

      Radera
    4. Du placerade två svenska ord efter varandra, helt rätt, men det krävs lite mera för att få innehåll i det. Vem som helst kan placera ord efter varandra, för att ge intrycket att det är fakta, men det fungerar ju Kristian inte riktigt så.

      Jag vet en del om barns utvecklingsfaser, har studiepoäng i ämnet. Så, kan du förklara då vad du menade med "formativ ålder" eller ska vi bara konstatera att det är ren lögn du drar fram?

      Radera
    5. Lobbyisten. Jag menade precis det som orden betyder. Men det var visst så att du inte förstod dem? Annars så kan du ju googla. "Formative years" till exempel...

      Radera
    6. Jo, som jag skrev tidigare så googlade jag dina "formativa ålder" och istället för att man skulle hitta nånting inom vetenskapen, inom skrået, så hittar man bara en indisk woman power och en ockult grupp som använder termen. Och så du.

      De som kan barns utveckling, de använder helt andra termer och uppdelningar, men du vet ju förstås inte alls vilka termer det är och därför avslöjar du dig med dina "termer".

      Dina ord betyder ingenting. Alla som sysslar med och studerar om barn i olika åldrar vet nog var "formativ bedömning" är, men alla småflinar åt dina leksakstermer. :-)

      Radera
    7. Lobbyisten. Du förevisar dina svagheter här. Nu visar du också att du inte riktigt behärskar internets sökmotorer. Nåväl, det må falla inom yttrandefriheten att göra även detta, men du framstår inte som särskilt seriös...

      Radera
    8. Då alla inom skrået läser bla Piaget, så då menar du säkert att uppdelningen i preoperationella stadiet är någonting utgånget?

      Det hör ju till yttrandefrihetens ramar att få hitta på vilka vetenskapliga termer och teorier som helst, men du framstår inte som seriös Kristian då du gör det.

      Sen till ditt andra påstående, att det är en störning i den ålder som leder till homosexualitet. Nu vore det bra om du kunde bestämma dig för endera, för hittills har du inbillat dig själv (främst) att det är yttre stimuli, att unga får intryck från media och blir påverkade till att bli hbqt, och nu har du plötsligt börjat tänka att det är en störning i guds skapelse. Hur vill du ha det?

      Radera
    9. Fakta-lobby, som du säkert vet har Piaget fått kritik för sin modell, bl.a. för att han jobbade med ett ganska begränsat sampel och för att i hans sampel inte heller ingick barn från andra kulturer. Dessutom föreligger en spänning mellan Piaget och Vygotskijs modell. Men som den upplyste person du låter dig påskina att vara har du säkert koll på dessa ting?

      Sedan finns det väl många teorier om hur homosexualitet uppstår. Vissa förlägger det helt till det genetiska, vissa till miljön. Eller är det ett samspel mellan arv och miljö? Eftersom det finns olika teorier om detta är det ganska orättvist att du kräver av Kristian att han ska "bestämma sig".

      Radera
    10. Du har tydligen haft tid att googla nu då du fick ett namn. Inom vetenskapen är syftet inte att försöka utkonkurrera en modell mot en annan, utan modeller och teorier finns till för olika behov och ändamål. Men sånt kanske man inte är medveten om ifall man inte studerat?

      Du har ju förstås missat att Vygotsky kom att beundra Piaget, men först efter Piagets död.

      Det finns säkert hur många teorier som helst om homosexualitet, men då det kommer till vetenskapen så blir det synnerligen tunnsått. De teorier du troligen tänker på är helt ideologiska, men jag kan ju ha fel. Du får mer än gärna rada upp utveckligspsykologiska teorier om homosexualitet, kom inte med privatpersoners sidor och bloggar där "övertygelse" är enda källan.

      Vi kunde ju diskutera detta länge, men nu har Kristian gömt sig i nån håla istället för att vara på plats och redogöra för sina färdigheter i ämnet. Om han överhuvudtaget kan nånting om frågeställningen borde han ha deltagit i diskussionen, men nej, så är ju inte fallet.

      Radera
    11. Du sitter på dina höga hästar och önskar med din arroganta attityd tillrättavisa oss andra "oupplysta". Sedan påstår du att "Vygotsky kom att beundra Piaget, men först efter Piagets död." Vygotskij dog 1934 och Piaget 1980. Hur mycket fakta är alltså detta, "Fakta-lobby"? Ditt namn är ett skämt.

      Radera
    12. Är det inte jobbigt att försöka framstå som lärd? Kanske du bara ska lägga av med det?

      Radera
    13. Tack NI för att du försöker sätta lobbyisten på plats !

      Radera
    14. Så ska det låta NI, du kan läsa kritiskt om du bara vill, läs Kristians dråpligheter lika kritiskt i fortsättningen.

      Du hade visst inga teorier om homosexualitet? Tänkte väl det. Jag behöver inte framstå som lärd, men har läst ovanstående som huvudämne och vet vad det finns och inte finns för teorier.

      Radera
    15. Lobbyisten. Om du verkligen har gjort det tycks du ha läst det lika slarvigt som du läser det som skrivs här på bloggen...

      Radera
  10. Om man läser sammanhanget så förstår man väl vad Kristian menar? Formativ ålder - i den ålder då en människas grundläggande identitet formas, så vitt jag minns de tre första levnadsåren? Har man ens lite vilja att förstå så förstår man nog vad han menar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ens nära gissat.

      Radera
    2. Hur vill du "fakta-lobby" definiera "Formativ ålder" ? NI 13 maj 2021 15:16 är enligt mig rätt nära sanningen !

      Radera
    3. fakta-lobby 13 maj 2021 22:03 Varför blandar du ihop "formativ ålder" med "formativ bedömning" ? Du kan uppenbarligen inte skilja mellan äpplen och päron...

      Radera
    4. "and the first three years are the most critical in shaping the child's brain architecture. Early experiences provide the base for the brain's organizational development and functioning throughout life. They have a direct impact on how children develop learning skills as well as social and emotional abilities."

      https://www.unicef.org/ffl/03/

      Visade sig nog att jag mindes rätt! Lustigt att du fakta-lobby påstår att det är en gissning? Och med lite välvilja förstår man vad Kristian menar med formativ ålder, just det det talas om i citatet.

      Radera
    5. Du är inte speciellt smart i hur du utrycker dig, "med lite välvilja" betyder ju att det inte stämmer det han säger, och man måste ju gissa i så fall.

      Du vet ju inte varför jag tog upp formativ bedömning, och orsaken är att du har ingen koll om vilka termer som används eller inte används. Precis varenda en inom skolan vet att "formativ" används bara inom bedömning.

      Ser på serien om Knutby-pastorn, ganska skojigt att Fossmo använder också samma fraser, "om man har vilja att förstå". :D

      Radera
  11. Har man välvilja att förstå försöker man åtminstone förstå. Du väljer att direkt missförstå.

    Jag vet mycket väl vad formativ bedöming är, och det har ingenting att göra med det som diskuterades. Så varför du kommer dragandes med det är lite underligt. Att hålla sig till saken lär man sig redan i lågstadiet, om vi nu ska nämna något med skolan i sammanhanget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är ju inte rätt person att avgöra om Kristians påstående (som han försöker få att låta som vedertagen vetenskap genom att avvända främmande termer, som han själv hittat på) är riktig eller inte, det handlar inte om att vilja eller inte vilja förstå. Kristian kör sin homofob-agenda och påstår lögner, som han försöker få att låta mer sann med lite mer lögner. Oberoende hur många gånger denna sak har dryftats så väljer Kristian likväl att missförstå. Och NI är förd bakom ljuset. Känns ju förstås inte bra, så gäller ju att till varje pris reparera skadan, eller hur? ;-)

      Nåväl, om du vet vad formativ bedömning är, hur tycker du det skulle passa in då? Formativ [bedömning] har verkligen ingenting att göra med, som du hävdar, "personlighet formas". Det att hjärnans struktur utvecklas under de första åren har heller ingenting att göra med när ens identitet utvecklas.

      Radera
    2. Det var ju du som tog in det här med formativ bedömning, så det måste ju vara din uppgift att klura ut hur det hänger ihop med ett barns identitetsutveckling? Jag ser ingen koppling.

      "Det att hjärnans struktur utvecklas under de första åren har heller ingenting att göra med när ens identitet utvecklas."

      Ok, jag trodde att det är just under barnets tidigaste år anknytningen sker. Men du är ju expert på dessa ting, så det är kanske onödigt att tvista med dig om dem?

      Radera
    3. Ja, varför månne tog jag upp formativ bedömning? Kanske för att det enda tillfället där termen "formativ" används är just inom bedömning. Lite för rub in Kristian's face att hans leksaksord inte nyttjas.

      Varför anser du att anknytning och identitetsskapandet skulle ske samtidigt? Jag är ju inte docent i ämnet, men har studerat helt tillräckligt länge. Vad är en expert enligt dig då?

      Radera
    4. fakta-lobby 14 maj 2021 21:19, att du orkar...Börjar det inte vara dags att du ser dig besegrad av "bättre vetande" ?

      Radera
  12. Lobbyisten. "Vi kunde ju diskutera detta länge, men nu har Kristian gömt sig i nån håla istället för att vara på plats och redogöra för sina färdigheter i ämnet. Om han överhuvudtaget kan nånting om frågeställningen borde han ha deltagit i diskussionen, men nej, så är ju inte fallet."

    Jag finner det fullständigt onödigt att försöka diskutera med dig. Du har här visat prov på oförmåga att läsa innantill, att googla samt stora brister när det handlar om att förstå ord samt, ja, när det handlar om termer som används. Att du dessutom hemfaller till att använda synnerligen kränkande omdömen gör inte det hela bättre. Så varför sätta tid på att stångas med dig? Det är, som jag ser det, fullständigt onödigt. I dessa dagar har jag dessutom annat på agendan som gör att jag inte riktigt orkar eller hinner besvara alla kommentarer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade visst ingenting i substansväg att komma med?

      Radera
    2. Lobbyisten, det hade han ju ! Hela första delen av andra stycket är fullt av substans !

      Radera
    3. Lobbyisten. Ska DU tala om substans? Tillåt mig att småle!

      Radera
    4. Fortsättningsvis är det bara Bahai-religionen som använder "formative age", men det är ju lätt att lura folk med svåra ord till vilka man får fritt hitta på betydelser. Din teori om hur homosexualitet uppstår är likaså fortsättningsvis i strid med dina tidigare betänkligheter om att media påverkar de unga att bli homosexuella. Hur i hela världen vände du nu kappan så att det blev nånting som sker i en så tidig ålder? Eller får spädbarn ta del av sånt innehåll så de förstår att bli lbqt? Tips från coachen: antingen medger de att du hittat på allt, eller så tiger du-försök inte ljuga till mera i det här läget.

      "...all handlar om övergrepp som har skett i den formativa åldern av ett barns liv vilket sedan har lett till en störning i utvecklingen av en sund/naturlig sexualitet. "

      Radera
    5. LObbyisten. Du blandar ihop äpplen och päron här nu. Men det är kanske inte så konstigt när det gäller dig... :) Men varför menar du att det ena måste utesluta det andra? (Om vi bortser från att de två saker du lyfter fram handlar om olika fenomen.) Det här är oerhört komplexa saker och det finns förstås aldrig bara en orsak. Vilket du också kunde ha sett jag att jag skrev - om du hade klarat av att läsa innantill.

      Sedan har du förstås fel när det gäller första meningen. Men det får vi kanske ha överseende med eftersom du har visat att du har stora problem med att leta reda på uppgifter på nätet.

      Radera
    6. Du vet ju inte ens vad det är för fenomen, istället för att diskutera dessa fenomen så gör du det enda du kan: ad hominem.

      Äpplen och päron här är följande: jag står för samma terminologi och uppdelning som precis varenda behörig inom barndagvård och lärare har i sina grundstudier. Du Kristian väljer en term du hittat på själv och som du inte klarar av att definiera. Det finns ingen sanning i det du skrev eftersom du inte kan ge dig in i en diskussion om nedanstående utan måste hacka på personen istället:

      "...all handlar om övergrepp som har skett i den formativa åldern av ett barns liv vilket sedan har lett till en störning i utvecklingen av en sund/naturlig sexualitet."

      Radera
    7. Lobbyisten. Att visa på (stora) brister i innantilläsning, förmåga att förstå skriven text samt det samma när det gäller att leta på nätet är INTE att angripa person. Men det kanske du inte förstår heller?

      "Du Kristian väljer en term du hittat på själv och som du inte klarar av att definiera."

      Jag satte två svenska ord med tydlig innebörd efter varandra. Varför ska jag behöva definiera dessa ord? Om du inte förstår dem är det faktiskt något DU behöver åtgärda. Inte jag.

      Radera
    8. Fortsättning... Trots att det INTE är min uppgift att lära dig, lobbyisten, engelska och att leta på nätet kan jag ge dig (och andra) ett litet tips: Leta INTE på "formative age" utan på "formative years". Det ger bättre träffar.

      Radera
    9. "Jag satte två svenska ord med tydlig innebörd efter varandra. Varför ska jag behöva definiera dessa ord?"

      Då du försöker googla på dessa två svenska ord, så hittar du ingenting. Därför inser man att resten av vad du skriver är också taget från luften. Mycket riktigt så vet du inte vad du skriver och kan därför inte definiera nånting.

      Radera
    10. fakta-lobby: Du behöver förbättra dina googlingsfärdigheter. Sätt formativ ålder inom citationstecken, så får du nog träffar på svenska också.

      Radera
    11. Lobbyisten. Det är ingen som helst idé att stångas mera med dig. Men du ska få ett litet tips till som kanske kan hjälpa dig. Du borde ta dig en ordentlig funderare på vad det är som gör att du har de problem du har - som jag har upplyst dig om här. Beror det på ditt hat mot sanningen, mot den kristna tron eller kanske bara mot min person? Om det är det tredje är det kanske inte så farligt, men om det är någon av de två första är det illa.

      Radera
    12. Vem stångas? Jag bara ifrågasätter det du påstår, och det kunde du diskutera vidare på för att bevisa att du har rätt. Det enda du kan göra är att hitta på mera "sanningar", om mig.

      Radera
    13. Lobbyisten. Jag behöver inte "hitta på". Det du skriver räcker bra till - och ja, varför skulle jag "diskutera vidare" från dina galenskaper? Det skulle ju bara ge lögnen legitimitet, och det vill jag inte göra.

      Radera
    14. Det är dina idéer jag skulle diskutera, men varje gång någon försöker spinna vidare på dina påhittade sanningar så finns det bara ett standardsvar: alltid fel på andras läsförmåga. Du har aldrig vågat diskutera dina "sanningar".

      Radera
    15. Lobbyisten. Vad annat ska jag skriva när det är så uppenbart att det ÄR problem med såväl innantilläsningen som mycket annat också. Det är ju verkligen ingen idé att börja diskutera när ena parten så uppenbart är ute efter att missförstå och misstolka. För att inte tala om att misskreditera utifrån egna missuppfattningar om vad som har skrivits. Dessa måste först korrigeras, sedan kan vi eventuellt försöka diskutera.

      Radera
    16. Gång på gång är det enda du kan att analysera okända människor läsförmåga, men att du kunde fortsätta att diskutera om barns utvecklingsfaser avhåller du dig från. Du vet ju att din brist på kunskap i ämnet avslöjas i så fall. Precis varje gång du analyserar andras läsförmåga är egentligen att du visar hur du saknar substans att diskutera vidare.

      Men, släng nu fram nån undersökning då om när "störningen i den sexuella utvecklingen" uppstår, så kan vi diskutera det.

      Radera
    17. Lobbyisten. Suck. Igen missade du vad jag skrev om dessa undersökningar. Är det så konstigt att jag måste klaga på innantilläsningen?

      Radera
    18. Jo, men jag vill inte diskutera vad du skrivit om undersökningar (du inte länkat till) utan diskutera undersökningarna. Var är de?

      Radera
    19. Just det, Kristian, de finns ju inte. Du har hittat på att såna finns.

      Radera
    20. Lobbyisten. Jag skrev ju hur det är med det. Men det läste du inte heller. Eller valde du att missa det också?

      Radera

    21. "Vad gäller beläggen så misstänker jag att det kan vara svårt att hitta någon undersökning gällande detta. Vissa saker ska man nämligen inte undersöka i ett pk-land. Men kvällspressen, och även den mer seriösa pressen, har i olika personintervjuer gett otaliga fallstudier..."

      "Nu har jag faktiskt inte sett citatet i sitt sammanhang, så jag vet inte om så har skett. Men Räsänen är läkare, så jag misstänker nog att hon har koll på detta."

      Samtidigt som du stöder "undersökningar" som Räsänen borde ha på koll som läkare, så säger du samtidigt att det kan vara svårt att hitta nån undersökning, samtidigt som du plockar fram kvällspressen som en källa. Kan det bli virrigare? För att stöda din agenda slänger du in precis vad som helst du inte förstår dig det minsta på och därmed inser vem som helst att du inte vill ge dig in i en seriös diskussion.

      Radera
    22. Lobbyisten. Inget virrigt här, annat än i din "förståelse" av vad jag skriver. Samt i det du skriver. Vad menas med "undersökningar som jag stöder"?

      Radera
    23. Vet du inte ens vad du stöder?

      Radera
    24. Lobbyisten. Skriv bättre svenska så det går att förstå vad du menar. Tack.

      Radera
  13. Idag är internationella homofob-dagen
    https://may17.org/

    SvaraRadera