torsdag 20 maj 2021

Om att leva i en fantasivärld

Våra medier rapporterade igår att statsminister Marin, på fullt allvar, hävdat att den pågående pandemin är orsakad av (bland annat) klimatförändringen. Detta har orsakat berättigat rabalder på sociala medier.

Det är givetvis ett faktum att virus lättare kan "hoppa över" från djur till människa när djur och människor kommer i kontakt med varandra samt att detta blir vanligare ju mer intensiva dessa kontakter är. Så en ökande befolkning samt stora djurpopulationer inom djurproduktionen är en riskfaktor. Men klimatförändringen? Nej, det är bara en förvirrad människas fantasier. Men så här blir det när vi lever i en fantasivärld som förnekar vissa fakta och lyfter fram andra och där ideologi är viktigare än verklig vetenskap. Så vi ska inte beskylla Sanna Marin för detta, åtminstone inte direkt, utan skulden för detta ligger hos media som skapat den bubbla vi lever i idag där människan är orsaken till allt ont och klimatförändringen (som givetvis också den är orsakad av människan) ligger bakom i princip allt som uppfattas som anormalt. 

Jag är ingen konspirationsteoretiker, men jag försöker vara författare och jag är oerhört fascinerad av olika former av dystopier. (I något skede kommer jag att försöka mig på den genren om jag får ha liv och hälsa.) Därför ser jag hur det med lätthet kan åstadkommas både det ena och det andra i den situation vi har försatt oss själva med en sjuklig rädsla för den mista lilla förändring i det som kallas "klimatet" - och när det gäller de påstådda följder som dessa förändringar kan tänkas ha gett upphov till. Det har t.ex. höjts röster för att demokratin borde avskaffas för att få bukt med klimatförändringen. Dessa röster har åstadkommit ett visst mummel, men ingalunda det ramaskri som de BORDE ha orsakat. Och orsaken är givetvis självklar: Vi har lurats att tro att om vi inte gör något drastiskt inom kort så går katastrofen inte att undvika. 

Det är i en sådan situation vi lever just nu. Alltså där t.o.m. själva demokratin är hotad på grund av dessa fantasier vi har blivit hjärntvättade med. Sanna Marin är inget undantag, och därför ska vi alltså inte beskylla henne allt för skarpt för denna lapsus. Men situationen är ändå ytterst allvarlig och därför borde speciellt en statsminister vara ytterst noggrann med vad hon säger och vilka huvudlösheter hon underblåser med oförsiktiga kommentarer.

13 kommentarer:

  1. Vi borde nog ha makthavare som kan skilja mellan journalistik och seriös forskning (vetenskap).

    Frågan är hur vanligt detta är bland dagens beslutsfattare.

    I bland har man känslan av att de ej är särskilt mycket smartare eller mer reflekterande än gemene man.

    Anonym1

    SvaraRadera
  2. När barbiedockan 'Samarin' (=Sanna Marin) blinkar och talar ser det ut
    som om hon tillber sig själv. Huvudet bockar, talet är entonigt och blicken glasigt iskall. Ser ut som om hon undervisar pöbeln (=folket) som en förstaklassfolkskollärarinna.
    Förutom aktuella corona/klimatdebaclet har hon under tiden i T:fors stadsfullmäktige varit av åsikten att "pakkoruotsi" bör slopas. Hon kan (vill inte?) uttala sig på svenska, håller sig till en skral 'fin-
    gelska. Men mer är väl inte att vänta av en fd. kassaneiti uppfostrad
    av två lesbos (i vilken håla har f.ö. pappan lurat och ej tatt sitt ansvar?) Vilken naiv Barbie tillhörande ett visst *-stim. Usch!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan, vilket äckligt inlägg, fast vad kan man tänka sig av en indoktrinerad hjärntvättad religiös idiot uppväxt med lika korkade föräldrar.

      Radera
    2. Allan, ditt inlägg säger mer om dig än om Sanna Marin.

      Radera
    3. Allan. Har du förstånd att skämmas, ska du göra det!

      Radera
    4. Allan. Du och jag är säkert överens om att den politik denna regering bedriver inte är den bästa för Finland. Säkert också i det att Sanna Marin inte är vår favoritpolitiker. Men det kunde kanske vara mera fruktsamt att lyfta fram svagheterna i den förda politiken/åsikterna än att skjuta in sig på person. Så tänker åtminstone jag.

      Radera
    5. 'Samarin' drog nyligen fram rasistkortet igen ! Vid en debatt om
      ungdomsbrottsligheten diskuterades ett gängslagsmål vid järnvägs-
      stationen i H:fors som krävde ett dödsoffer, men enligt 'Samariini' fick man ej säga att det handlade om blattar och
      somaliemussar. Verkar som om hon (eller var det "hen") vill gå
      samma väg som Sveriges statsmin. Steffe Röfven: byta ut halva
      befolkningen och införa en ny religion (gissa vilken!)
      Det är det som är fel i Finland: just ingen vågar säga emot pga.'woke'-rädslan.
      Mtp. återhämtningspaketet till rika EU-länder var hon baner-
      förare att rösta för. Bara 7 röster hade kunnat stoppa EU att
      nu gå mot en skatte/skuld/överföringsunion. Som om vi icke hava
      nödlidande personer att hjälpa i eget land!! Fy för den lede vilken "ledning" vi har (men inte att vänta annat av en lebb-
      uppfostrad typ?)

      Radera
    6. Man brukar säga att vi har de politiker vi förtjänar. Är man inte nöjd med de sittande kan man ställa upp själv.

      Om du Allan har ens hälften så rätt som du tror att du har, i kombination med din empatiska uttrycksförmåga , är du så gott som invald.

      Radera
  3. Allan, inte är det nåt att skryta med den pedofil uppfostran du fått..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:16. Inser du att du just gjorde dig skyldig till hatprat och hets mot folkgrupp?

      Radera
  4. Såhär i hänryckningens, pingstens tid ska vi väl försöka att ej vara
    elakt satiriska t.ex. på vår "vän" Sanni Marin. Vi kan citera den gamla slagdängan som Karl Gerhard sjöng: "..nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla .. så ingen behöver, ingen behöver gnälla.."
    Trots det myckna dåliga hon ställt till med, t.ex. EU-paketet som gör att våra barn och barnbarn får dras med en evig skuldspiral, så lyckades ju hon och "flickministeriet' sist och slutligen ganska bra i bekämpandet av Kina-viruset dvs. coroooonapandemin med undantag av en del sjabbel (landskapsavstängningen, mynskyddsråddet) i början.
    Hab' ich recht? mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Vielleicht nicht. Sjabblet i början som du skriver om var nog av den kalibern att det knappast går att skönskriva på något sätt. Men där har förstås inte vår regering någon större skuld än någon annan. Men det är intressant hur media/WHO nu talar om att pandemin förvärrats av politiker som inte tagit den på allvar - och med detta syftas främst på Trump och Bolsonaro. Om politikerna skulle ha tagit coronaviruset på allvar redan från början och inte varit rädda för att framstå som rasister när de satte Kina i blockad skulle mycket elände ha kunnat undvikas. Men den politiska korrektheten segrade och vi fick som följd av detta en långvarig pandemi.

      Radera
    2. Pingstannandag nu även förbi och Marin torde vara fritt villebråd (missförstå mig icke!) igen. Vad sägs om denna Tampax-ministers (ursäkta uttrycket!) senaste bravader/förslag:
      - kommunalskatten
      -skatteprogressiviteten visavi mera förmögna
      -familjens 'gratis'- morgonmål på villa Bjällbo (finns för vanliga medborgare ens gratis luncher, skulle ej tro det; nu har ju visserligen Iltalehti blivit tvungen att ta bort artikeln! Kanske den var felaktig)
      -ministern kan nog posera utan BH i modebibeln Vogue men när man inför kommunvalet skulle ha henne att sätta sig på en "mätäs" (tuva) för en fotosession gack det inte. Kunde väl tänkas bli våt om rumpan, kantänka?
      Nå, nu har vi kanske varit litet sarkastiska igen, men jag tror vi har skäl att återkomma i framtiden. Hennes 'tempaukset' bör nog tåla kritik och en kaxig jag-tar-ingen-s*it-tjej-attityd bör fortsättningsvis granskas

      Radera