måndag 19 september 2022

Glädje!

Jag är ganska jämn till humöret, men de senaste åren med Covid och en del stora svängningar till det sämre i samhället och framför allt i den kyrka jag tillhör har gjort att det har varit svårt att vara särskilt glad när jag ser på min omvärld. Inte så att detta skulle ha kommit som någon överraskning - vi vet att det i den yttersta tiden kommer att vara svåra tider, och även om vi inte med säkerhet kan säga att vi är där ännu pekar ändå mycket på att det är mycket möjligt att så är fallet. Hur som helst så lovar Jesus oss ingen dans på rosor i den här världen, oberoende av om det är de yttersta tiderna eller inte.

Det jag tycker är jobbigast är att vi idag inte kan lita på kyrkan och de som borde vara ordets tjänare i kyrkan. Och således inte heller på det som förkunnas i kyrkan och i kyrkans gudstjänster. Det finns, än så länge, lysande undantag, men ändå finns det alltid orsak att vara på sin vakt när man rör sig i kyrkliga sammanhang. Det finns nämligen många vargar som är utklädda till får och med prästkrage runt halsen, och fler blir de hela tiden. 

Men senaste helg var det Kyrkhelg i Karleby. Det var en verklig oas och jag njöt något enormt av att få träffa och prata med bröder och systrar från olika håll och riktningar inom kyrkan som, likt oss, ser avfallet inom kyrkan och som vill fortsätta hålla fram de bibliska sanningarna trots den sena tid vi lever i. För att inte tala om den goda undervisningen! 

Jag kom på mig med att, när vi kom hem på lördagskvällen, konstatera att jag varit genuint glad hela dagen och även att jag måste ha gått omkring med ett leende så gott som hela tiden. (Det värkte i ansiktsmuskler som jag inte använder så ofta numera...) Det var oerhört härligt att få vara med på ett tillfälle inom vår kyrka där man kunde lita på det som förkunnades och där det inte fanns något behov av att vara på sin vakt hela tiden så att man inte själv råkade ut för och inte heller utsatte sina nära för falsk och farlig undervisning.

Som mötesarrangör vet jag hur mycket arbete det ligger bakom att ordna redan en mindre samling, och jag kan bara försöka föreställa mig hur mycket jobb det innebär att ordna en hel Kyrkhelg. Men likväl ställer Karleby svenska församling upp på detta år efter år. De är värda ett stort TACK. Såväl anställda som de många frivilliga, både från Karleby och från annat håll, som osjälviskt ställer upp och möjliggör att denna oas får finnas.

Det som kanske speciellt berörde mig på årets Kyrkhelg var MKV-seminariet. (Det samma gäller säkert för många av de som deltog i det!) "Syster M:s" (som hon kallas i programbladet) vittnesbörd var speciellt starkt, och jag tror att vi alla behöver påminnas om det hon inledde med: "Vi behöver komma ihåg att vi har en levande Herre!" För det har vi, och det är betecknande att det behövs en f.d. muslim att påminna oss om det! Det är framför allt detta, att vi har en levande Herre, som är källan till vår glädje. Och just därför är vår glädje sådan att den aldrig tar slut. Det kan bara gå så att världens tryck gör att vi glömmer bort att vi får vara glada. Åtminstone för mig blev årets kyrkhelg en stark påminnelse om att vi inte ska göra det.   

 

  

28 kommentarer:

  1. Det måste vara fruktansvärt att vara så där skenhelig att man hela tiden måste vara på sin vakt mot "vargar i fårakläder" och farliga människor med fel åsikt. Vi har trots allt yttrandefrihet och åsiktsfrihet här i landet.
    På vilken grund bygger du din åsikt att din övertygelse är bättre än någon annans?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:22. Nu blandar du friskt ihop helt olika saker. Yttrandefrihet är en sak, men den har inget att göra med vad som är sant och rätt. Yttrandefriheten garanterar rätten att sprida lögner, men det betyder inte att du behöver utsätta dig själv för dessa lögner för den skull. Eller hur?

      Frågan i sista meningen i din kommentar är också fel ställd. Den lutherska kyrkan har en bekännelse och en kyrkoordning som styr kyrkan och hennes "övertygelse" (läs: lära). Denna säger att Bibeln är den storhet som gäller som rättesnöre för kyrkan. Det är detta jag vill hålla fast vid. Här finns inget desto märkligare. Problemet är bara det att det idag lärs tvärt emot Bibeln på många håll i kyrkan.

      Radera
    2. Du svarade inte på frågan.
      Du säger alltså att du tror dig veta mer än alla andra utbildade präster (vargar i fårakläder).

      Radera
    3. Anonym 17:26. Det är oftast kontraproduktivt att svara på fel ställda frågor. Detta handlar inte om mig. Det handlar om kyrkan och om kyrkans bekännelse. Om/när du förstår det kanske du förstår varför frågan är fel ställd.

      Radera
    4. Frågan är inte felställd. Du försöker misskreditera alla som är av annan åsikt än du själv. Kanske är det du själv som är vargen i fårkläder?
      Åtminstone jag, väljer att lyssna till människor som är ärliga och ödmjuka i sin tro. Det finns inget ödmjukt i det du "predikar".

      Radera
    5. Anonym 20:01. Intressant! Så det du säger är att det är ödmjukt att ställa sig över bibelordet och mena sig veta bättre än Gud? Och omvänt, inte ödmjukt att underordna sig Guds ord. Det är som sagt en intressant hållning. Du får förstås anse detta, men vänligen notera att det förstör språket och gör all diskussion omöjlig när man gör som du gör här och använder ord på ett motsatt sätt mot vad de betyder.

      Radera
    6. Som vanligt svänger du på ordern. Det är väl så vargar i fårakläder gör.

      Radera
    7. Anonym 20:57. Det var du, inte jag, som använde orden på annat sätt än vad brukligt är. Du får gärna försöka argumentera mot det jag säger, men att bara slänga ur sig ett påstående är inte att argumentera.

      När Guds ord uttalar sig och vi har så gott som hela den kristna traditionen på vår sida är det inte fråga om ödmjukhet att säga "vi vet inte". Tvärtom vittnar detta om otro och om uppror, även om det kan låta ödmjukt.

      Radera
    8. Kristian kan ju googla ordet ödmjuk om han inte förstår vad ordet betyder.

      Att vara ödmjuk är inte att ställa sig över bibelordet, som Kristian påstår. Tvärtom!

      Radera
    9. Anonym 15:40. Det skulle underlätta diskussionen om du läste vad jag skrev innan du kommenterar. Jag har INTE påstått att det är att vara ödmjuk att ställa sig över bibelordet. Det var anonym 20:01 som lät förstå det.

      Radera
    10. Kristian. Anonym 20:01 har inte sagt något sådant. Hur står det till med din egen läskunskap? Där står "Åtminstone jag, väljer att lyssna till människor som är ärliga och ödmjuka i sin tro."
      På vilket sätt lyckas du tolka det som att stå över bibelordet??

      Radera
    11. Anonym 18:17. Du klippte av citatet. Anonym 20:01 fortsatte: "Det finns inget ödmjukt i det du "predikar"." Detta då alltså efter att jag skrivit "Den lutherska kyrkan har en bekännelse och en kyrkoordning som styr kyrkan och hennes "övertygelse" (läs: lära). Denna säger att Bibeln är den storhet som gäller som rättesnöre för kyrkan. Det är detta jag vill hålla fast vid. Här finns inget desto märkligare. Problemet är bara det att det idag lärs tvärt emot Bibeln på många håll i kyrkan."

      Ergo: Anonym 20:01 anser att det är ödmjukt att ställa sig över bibelordet.

      Radera
  2. Syster M? Har hon konverterat från islam till kristendomen?
    Ses ej med blida ögon bland islamister.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Det har hon. Men ordet "islamist" är ett hittepåord. Det handlar i själva verket om muslimer som tar sin tro på allvar. Eller åtminstone största delen av dessa. Så jag kan tänka mig att det är därför hon kallas "Syster M".

      Radera
    2. Ursäkta jag blandar mig i, Mona Walter står alltjämt att finna på yt !, -https://www.youtube.com/watch?v=8o9HPOZTGL8, har nyligen läst en bok av "Ahmed Rami, tabubelagda tankar" inget jag kan rekommendera, det är lite som att läsa "vänsterpropaganda"... dock uppstår många frågor ! Hur ska vi förhålla oss till Israel av idag ?
      Anonym 2

      Radera
    3. Upprepar min fråga, hur ska vi förhålla oss till landet Israel av idag ? Har judarna ( Guds egendomsfolk ) fortfarande rätt till det land som Gud en gång
      stakade ut ? Som sagt, boken av Ahmed Rami(muslim som står bakom "Radio Islam") är full av felaktiga "tolkningar" av Gamla Testamentets berättelser om Guds utvalda folk (som han ofta citerar ) och vad de har rätt till, den dag som är...
      Anonym 2

      Radera
    4. Anonym 2. Gud ångrar inte sina löften, så den frågan torde vara avgjord med det.

      Radera
  3. Trodde väl att "Syster M" var en pseudonym enär dödsstraff eventuellt hotar muslimer som konverterat från islam till kristendomen.

    Anonym1

    SvaraRadera
  4. "Vi behöver komma ihåg att vi har en levande Herre!" När ni nu tycker han är så levande, hur ser ni det? Hur kan bibeln påstå att Gud gjorde människan till sin avbild och vi kan se andra människor, men ingen Gud?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 06:06. Hur menar du nu? Jesus gick här på jorden för 2000 år sedan, dog och uppstod och återvände till Fadern. Det är där han befinner sig nu, rent fysiskt, och därför kan vi inte se honom med våra ögon. Men vi som har kontakt med honom varje dag genom ordet och bönen vet givetvis att han lever. Han verkar idag genom sin helige Ande och du kan fråga vilken kristen som helst så kan de berätta för dig om vad han gör.

      Radera
    2. Jag menar att om Gud gjorde människan till sin avbild så varför ser vi inte Gud men ser andra människor? Jag förstår de som "pratar" med den osynlige, men börjar man höra Gud "röster" brukar det sluta med besök hos psykiater.

      Radera
    3. Anonym 07:23. Jag förstår inte riktigt din fråga. Det beror säkert på att den handlar om något som är så självklart för mig (men inte för dig) att jag inte ens tänker på det.

      Kanske detta hjälper: Det att vi är skapade till Guds avbild betyder inte att Fadern ser ut som vi gör. Han är Ande, säger Bibeln, och har därför inte mänskliga yttre attribut. Det betyder att vi kan tänka, skapa och stå i förbindelse med andra. För att ta några exempel. Först när Gud i Jesus blev människa tog han mänsklig form, och honom kan ju vi människor se som människan Jesus.

      "men börjar man höra Gud "röster" brukar det sluta med besök hos psykiater."

      Nej, så är det inte. Gud talar genom sitt ord, framför allt, och om vi hör honom på annat sätt (t.ex. genom drömmar som är vanligt på vissa ställen idag) säger han inget annat än det han säger i sitt ord, Bibeln.

      Radera
    4. jag drömde om en vild sexnatt med vår löneräknare. Dagen efter tackade henne för senaste natt, hon log och förstod inte vad jag menade, Det betyder inte att jag hade sex på riktigt med henne fast jag drömde, utan det var bara en dröm (tyvärr)

      Radera
    5. Anonym 09:58. Också drömmar ska givetvis prövas mot Guds ord. Din dröm håller inte för den prövningen, så den är ett resultat av din syndiga natur.

      Radera
    6. Anonym 20 september 2022 07:23, "Jag menar att om Gud gjorde människan till sin avbild så varför ser vi inte Gud men ser andra människor?" Hos vissa av dina "andra människor" kanske Gud tagit sin boning och genom dem utför sina gärningar ?

      Radera
  5. Enligt Atje Jackelen tidigare ärkebiskop
    i Sverige har muslimer och kristna samma Gud.
    Är detta ej problematiskt för genuint kristna eller pratar hon nonsens?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Antje Jackelén pratar ofta nonsens, ja.

      Radera