fredag 23 september 2022

Om världsläget och om bön

Jag skrev tidigare här på bloggen att världsläget är allvarligare nu än det varit på mycket länge. Hotet om kärnvapenkrig är mer överhängande nu än det varit sedan Kubakrisens dagar i början på 60-talet. I en sådan situation kan man, liksom en kommentator gjorde här, fråga sig: Vad kan vi göra för att förhindra att så sker?

Svaret är, rent mänskligt sett, förstås att vi små människor inte kan göra någonting alls. De stora aktörerna bedriver sitt spel, och ytterst handlar allt just nu om en man, Vladimir Putin. Men som vi vet gäller inte detta med "mänskligt sett" för oss som har kontakt med Honom som har allt i sin hand. Vi vet ju att Honom förutan skulle ingen människas hjärta slå ett enda slag till. Detta gäller även för Vladimir Putin. 

Därför finns det en sak vi kan göra, och det är sannerligen ingen liten sak. Vi kan be. Så nu ber jag dig som läser detta, ännu en gång, att förena dig med mig/oss i en bön om fred i Ukraina och ett slut på det ukrainska folkets lidanden. Vi känner förstås inte till Guds övergripande plan, men det betyder inte att vi inte skulle kunna be: Ske din vilja! Den bönen får vi alltid be. Detta också när det gäller Putin, och därför ber jag dig också att förena dig med oss i bön för honom. Vi har bett att Herren skulle vrida hans huvud rätt så han inser vad han ställt till med och så att han avslutar kriget. Eller så, om han inte vill foga sig i detta, att Herren helt enkelt avlägsnar honom från makten på det sätt Han väljer att göra det.

Gud hör bön, och han svarar alltid. Inte enligt vår tidtabell, men eftersom vi vet att Hans tidtabell är bättre är detta inget problem. 

 

9 kommentarer:

  1. Proverbs 21:1 (KJV) The king's heart is in the hand of the LORD, as the rivers of water: he turneth it whithersoever he will.

    SvaraRadera
  2. Denna bibelvers gäller också för Putin.

    Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anders. Så är det givetvis. Men versen i fråga öppnar för intressanta funderingar kring vår fria vilja i fråga om det som är ont. Men med lärjungaöra är versen givetvis fullt begriplig.

      Radera
  3. så du menar när fritidspastorn i Esse ber så ändrar Gud sin plan? kom igen. Inte svarade och gjorde Gud nåt när 12 miljoner människor, barn och gamlingar gasades och brändes ihjäl under 2:a världskriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 06:44. Intressant! Så du menar dig veta vad som är Guds vilja? För det är ju typ det du säger. Men tänk om det är Guds vilja att stoppa kriget och Putin när tillräckligt många har bett om det? Eller att just du ska göra det? Medge att detta också är en möjlighet!

      Radera
    2. Men då är det ju inte GUDS vilja som sker, utan viljan hos den som ber. Jag uppfattar det som att om vi pratar om "Ske din vilja" så betyder det att ingenting jag ber om kan påverka det för det måste ske enligt Guds vilja, åtminstone när det kommer till somliga frågor. Så jag kan t.ex inte be om att någons hustru ska lämna sin man för mig. Eller jag KAN be om det, han hör alltid bön, men jag ska inte räkna med att Gud vill att det ska ske.
      Så med kriget i Ukraina, visst kan jag be i flera timmar, tala i tungor och få visioner så det sprutar om det. Men om Gud inte vill att det ska sluta, så lär det väl inte ha någon betydelse hur mycket jag än ber om det?

      (Och jag säger inte detta för att vara en provocerande tönt utan detta är något jag grubblar över)

      Radera
    3. När jag ber så ber jag åt Zeb Macahan, får lika rätt svar på mina böner som de som ber åt Allah eller nån av de kristna Gudarna.

      Radera
    4. Anonym 11:09. När vi talar om bön och Guds vilja är vi inne på vad som brukar kallas "den fördolde Gudens område". Det innebär att vi här nalkas sådant som Gud inte har berättat för oss. Vi vet helt enkelt inte hur detta fungerar. Det vi ändå vet är att vi har uppmaningarna om att be och om att vara uthålliga i bönen - och så har vi många och härliga löften om att Gud hör bön och svarar på våra böner. Hur detta går ihop får vi fråga honom om sedan när vi träffas ansikte mot ansikte. Men jag misstänker starkt att detta är något vi inte klarar av att förstå i detta nu. Gud är helt enkelt för stor för oss. Men han har delgett oss det vi kan förstå, och det har vi att hålla oss till och arbeta utifrån. Alltså att be och att ta till oss de löften Gud har knutit till bönen.

      Radera
    5. Anonym 17:17. Det säger du? Hur mäter du det? Jag menar, om du så tvärsäkert kan påstå en sådan sak borde du ju kunna mäta utfallet på något sätt.

      Radera