tisdag 20 september 2022

Om att behandla symptomen

Du kan fråga vilken läkare som helst så kan han eller hon berätta för dig att det inte är fruktbart att behandla symptomen på en sjukdom utan att också ta itu med själva grundorsaken till sjukdomen som ger upphov till de olika symptomen. Men detta är tyvärr vad vi inom EU just nu håller på med.

Igår meddelades det, som ett exempel, att Nederländerna inför ett pristak på nya elavtal. Det samma har diskuterats även här hos oss, även om inget sådant pristak torde bli aktuellt. I stället går vi här in för massiva stödåtgärder för att den vanlige finländaren inte ska drabbas av de skyhöga elpriserna. Det samma sker i de flesta EU-länder, som därmed ökar sin skuldbörda för att behandla, just det, symptomen som energikrisen ger upphov till. På samma gång chockhöjs räntorna för att försöka dämpa inflationen som också den, nästan uteslutande, beror på de kraftigt stigande energipriserna. Kraftigt höjda räntor dämpar (läs: förintar) den ekonomiska tillväxten och vi riskerar därmed att drabbas av ekonomisk recession som en följd av de höjda räntorna som alltså är en följd av den stegrande inflationen som i sin tur alltså beror på de kraftigt höjda energipriserna. Allt hör ihop, och i allt detta ser vi att de europeiska regeringarna och EU går hårt ut för att behandla symptomen. Men inte själva huvudorsaken. 

För att dessutom göra det hela mer invecklat ljuger man för oss när det heter att orsaken till energikrisen är kriget i Ukraina. Det är sant att energikrisen inte har underlättats av Putins anfallskrig (och det ekonomiska krig med Europa detta anfallskrig har orsakat), men dessa krig är INTE orsaken till energikrisen. Om du tror på de lögner som serveras oss kan du försöka komma ihåg hur elpriserna betedde sig senaste vinter, alltså långt innan kriget i Ukraina. 

Nej, orsaken till dagens kriser - alltså själva sjukdomen vars symptom vi nu desperat försöker behandla - är kampen mot den så kallade klimatkrisen. Det att EU, och de europeiska länderna, gått in för att strypa tillgången på fossil energi genom utsläppshandel och lagstiftning som gjort det ekonomiska ohållbart att producera fossil energi och framför allt att satsa pengar i fossil energiproduktion är själva grundorsaken till dagens problem. 

Men tyvärr får man idag inte säga detta eftersom ingen skugga får falla över kampen mot klimatkrisen. Vi vill ju inte att Greta ska bli argare än hon redan är. 

11 kommentarer:

  1. För den som vill veta mer om räntorna kan jag säga att höjda räntor är ett vanligt sätt att behandla stigande priser (inflation) som beror på en en överhettad ekonomi. En räntehöjning i en sådan situation brukar vanligen fungera inflationsdämpande. I denna situation, dock, där prisstegringarna inte beror på en överhetta ekonomi utan på en energikris finns det inget som tyder på att räntehöjningarna kommer att få önskad effekt. Tvärtom kan dessa, som jag skrev, leda till att ekonomin stannar av och vi får vad som brukar kallas "stegflation", alltså en situation med ekonomisk tillbakagång och samtidigt stark inflation.

    På något sätt synes det som om räntehöjningarna är något man tar till i ren desperation för att åtminstone försöka göra något åt en hopplös situation. Men tyvärr är alltså risken stor att man genom dessa räntehöjningar bara gör en dålig situation mycket sämre.

    SvaraRadera
  2. Frågan är om inte psykiatrin får lov
    att fokusera på symtomen i stället för sjukdomen.

    Eller för att citera en berömd psykiater:
    "Den moderna människan är en halvtokig
    varelse i en helgalen värld"

    Tror ej personligen att människan är skapad för dagens värld.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Jag tänkte närmast på allmänmedicin när jag skrev. Men ja, du har säkert rätt. Människan är inte skapad för en syndig värld.

      Radera
    2. "Stegflation"? Vad är det? Jag tror inte jag sett den termen någonstans tidigare. Stagflation är en vanligare term, kombinationen av stagnerande ekonomi och galopperande inflation.

      Vad kampen mot klimatförändringen beträffar har alla sin rätt till en egen åsikt i frågan. Du har nog inte övertygat mig om att du har rätt, och då är min attityd öppet nyfiken på det mesta.

      Diogenes

      Radera
    3. Diogenes. Jag satte in ett "e" där det borde ha varit ett "a". Tack för korrigeringen!

      Radera
  3. Vi lever i ett förbrännings- och elförbrukningsmonster som förutom onaturlig grundproduktion av fordon och oändligt antal apparater som skapar beroende hela tiden strävar till att släcka gamla lampor och naturligt beteende och ersätta det med skrålet från detta vilddjurs mångfaldiga larmande hopar i kultur och vardagsliv. Intelligens är viktigare än att lyda skapelseförbundets och hävdvunna Gudslagar och erfarenheter. Ett lysande undantag var den predikan som hölls vid drottningbegravningen. Oberoende om det var en god präst eller inte så höll han fram Kyrkans syn på Kristus enligt Skriften. Sällan har man i offentligheten numera hört sådana Ord. Det är sant att vi lever vilddjurets fjärde tid. Säll den som har rum i Guds Rike. Skriver Ulrik

    SvaraRadera
  4. Kriget i Ukraina förbereddes i vintras, i november var det ett faktum att trupper samlades vid gränsen, och det har självklart inverkan på alla som köpslår med energi. Samtidigt hade Ryssland hade minskat leverans av naturgas.

    https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008424180.html
    https://svenska.yle.fi/a/7-10006747

    Jag har inga problem med att se på grafen vad som hände i samband med Rysslands agerande.

    https://www.summarum.fi/sahkon-kilpailuttaminen/sahkon-hintakehitys/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Det tror jag säkert att du inte har. Men det säger ju inte så mycket.

      Radera
    2. Ja, hur betedde sig elpriserna i vintras, då du säger "senaste vinter, alltså långt innan kriget i Ukraina", vilken tidsperiod avser du då, mer exakt, du behöver ju inte säga på veckan när, men gärna vilken månad.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Alla vet hur elpriserna betedde sig senaste vinter. Varför skulle jag behöva förklara det för dig?

      Radera
    4. Ja, alla vet att elpriserna sköt i höjden då Putin hade stramat åt gasleveranserna, och då han beslöt att öppna kranarna igen, för att fylla lagren, blev det ju prisslagsmål vid gaskranarna, med den påföljden att gaspriserna steg drastiskt. Tidpunkten, vecka 47, var tidpunkten för drastiska prisstegringen och Putins uttalande.

      https://www.euronews.com/2021/10/28/europe-s-energy-crisis-prices-drop-after-putin-orders-gazprom-to-fill-eu-stocks
      https://www.summarum.fi/sahkon-kilpailuttaminen/sahkon-hintakehitys/

      Radera