tisdag 13 september 2022

Om klimatångesten

Jag skrev för en tid sedan om Aftonbladets "Live klimatrapportering" och om hur detta endast är ägnat att driva på klimathetsen och till för att skapa ångest, rädsla och panik bland läsarna. Hur fullständigt horribelt detta slår ut fick vi ett exempel på i TV4:s partiledarduell inför det svenska riksdagsvalet. Där fick en ung klimataktivist, Eira Hedlund från Fridays for Future, ordet och anklagade, gråtande, partiledarna för att de inte gör någonting utan bara pratar om "elpriser och subventioner". Närmast förtvivlat utbrast hon att "Jag tvingas se på när ni systematiskt förstör våra chanser att nå 1,5-gradersmålet. Förstår ni inte allvaret? Människor dör! Hur kan ni fortsätta låtsas som om klimatkrisen inte händer? Hur kan ni göra såhär mot oss?"

Så här bedrövligt blir det när media, och Aftonbladet inte minst, skrämmer upp människor och skapar ångest och panik. Begriper inte dessa klimathetsare inom media hur oerhört farligt detta är? Detta, om något, innebär ett hot mot demokratin, hela samhällets infrastruktur och därmed mot det ordnade samhället. Människor som denna Eira kommer nämligen förr eller senare att gå över gränsen och ta till våldsamma metoder för att "rädda klimatet". Redan nu talar vissa radikala element om behovet att införa en "klimatdiktatur" för att få något konkret till stånd.

Nu säger jag givetvis inte att ren energi inte är bättre än energi som ger upphov till utsläpp. Det är den, och om det bara skulle finnas teknik och kunskap att tillgå som skulle möjliggöra en övergång till tillförlitlig utsläppsfri energi skulle jag inte ha något emot detta. Men tyvärr står valet idag, med den teknik som finns att tillgå, mellan att köra ner det fungerande samhället och minska/radera ut utsläppen eller att fortsätta som nu att, inom ramen för de möjligheter vi de facto har, försöka skära ner utsläppen så gott det går utan att riskera att samhället kollapsar. Frågan som borde ställas är om vi idag går alldeles för fort fram som det är när vi har försatt oss i en situation där elen kan bli en bristvara.

Men tillbaka till Eira Hedlund och hennes uppenbara klimatångest och -panik. Det är synd om denna människa, det tror jag att vi alla kan hålla med om. Hon är ett offer för den hänsynslösa klimathetsen som uppenbarligen har som mål att rasera inte bara (unga) människors psykiska hälsa utan också det fungerande samhället. 

Jag menar att om vi ska skrämma upp människor borde vi i stället tala om Jesu återkomst till dom. DÄR finns något konkret och synnerligen skrämmande som varje människa borde varnas för. Till skillnad från klimatfrågan finns här dessutom en klar och tydlig utväg och räddning från en fällande dom som dessutom inte kostar oss människor någonting. Jag kan dessutom meddela att om vi bryr oss om vilket klimat vi lever i är det klimat som väntar de som försummar att ta evighetsfrågan på allvar något att VERKLIGEN bekymra sig för. (Se t.ex. Hebr. 10:27)

4 kommentarer:

  1. Kristian tycker förstås att debatten borde tystas ner och att det är bättre att gräva ner sig i religiösa fantasier där man finner någon typ av trygghet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kristian tycker förstås att debatten borde tystas ner"

      Du har förstås helt rätt. Precis som här på bloggen då med andra ord där han censurerar debatten hela tiden. (Obs! Ironi!)

      Radera
  2. Vad är det att debattera. Herren Herren råder överallt på jorden. Att jorden blev delad stod det skrivet redan i Moseböckerna. Att Herrens löften gällde visste man i alla kulturer men man skulle glömma att Herren sagt att Han inte skulle fördärva allt levande på jorden med vattufloder igen men när det stundar till domedag så kommer eldströmmar i tusental men då har han redan samlat in sin församling på jorden till evig sällhet och lycka på en ny jord under nya himlar och tecknet på att han gjort detta löfte skulle vara regnbågen i skyn att han inte mera skulle fördärva allt levande skriver Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  3. Syndernas förlåtelse gäller. Ulrik

    SvaraRadera