lördag 18 februari 2023

Bibelhelg i Ytteresse

Denna helg ordnar vi Bibelhelgen "Vid Mästarens fötter" i Ytteresse bönehus. Helgen inleds med ett möte kl 19 i kväll där Torsten Sandell och Tore Jungerstam predikar och Lisen och Ronny Borgmästars medverkar med sångprogram. I morgon, söndag, fortsätter Bibelhelgen kl 14 med ett möte där Torsten Sandell medverkar med missionsinformation och Jan-Erik Sandström predikar. Västanlidgårdens strängband medverkar med sång och församlingens kantor Mikaela Malmsten-Ahlsved spelar till allsången. Torsten Sandell medverkar också med predikan i högmässan i Esse kyrka på söndag kl 10.

Under helgen ordnas ett lotteri till förmån för bönehuset. I anslutning till samlingarna finns det också servering. 

Välkommen med!

75 kommentarer:

  1. Är det samma Tore som är rektor i en skola i Pedersöre var mitt barnbarn går? är han även en förnekare av evolution och homofob?

    I såna fall skall en av dem ut ur skolan, mitt barnbarn eller Tore.

    Lasse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lasse. Motivera gärna varför du tar till så hårda omdömen! Vad jag vet undervisas det överhuvudtaget inte alls om evolutionen på lågstadiet. Dessutom har det ingen som helst betydelse vad en lärare själv har för uppfattning om ett ämne om han/hon undervisar i enlighet med läroplanen. Det du skriver tyder på att du vill börja inskränka människors åsiktsfrihet. Är det faktiskt vad du säger?

      Sedan har jag svårt att tro att det skulle finnas några homofober bland lärarna i Pedersöre. Varför skulle någon överhuvudtaget vara rädd för homosexuella människor? Menar du att de skulle vara farliga på något sätt?

      Radera
    2. Kanske Lasse har en kunskap om vår religiösa resa genom historien? Personer som påstod att jorden var rund eller att gudar inte fanns torterades och dödades. Även häxor brändes när dom red till blåkulla. Jag minns min skolgång på 60/70-talet att nog var det mycket religiöst skräp man blev överöst med.

      Som tur har vi idag en vettig grundutbildning för våra minstingar, enligt Utbildningsstyrelsen i alla fall. Det betyder dock inte att lärare inte kan påverka barn negativt (med religiösa fantasier)

      "Biologi och geografi i den grundläggande utbildningen"

      "Biologiundervisningen ska hjälpa eleverna att förstå livet och dess utveckling, öka elevernas kännedom av naturen och handleda dem att förstå ekosystemens funktion, människans livsfunktioner samt grunderna i ärftlighet och evolution. Undervisningen ska också vägleda eleverna mot en hållbar livsstil och en förståelse för globalt ansvar."

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Du lever i en fantasivärld. Jag har flera gånger avkrävt dig namn (och tidpunkt) för när "Personer som påstod att jorden var rund eller att gudar inte fanns torterades och dödades", men du har aldrig lyckats prestera annat än ett ett namn - ett person som dessutom hamnade på schavotten av helt andra orsaker. Kanske du vill försöka igen?

      Radera
  2. Det låter som en Kristuslivat sammankomst. Blir ni 10 personer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi var faktiskt stugan full. Säkert över femtio personer.

      Radera
    2. Satt ni alla och kåtade upp er på homo historier då? Den nakna kristusen var väl där med keruberna?

      Radera
    3. Anonym. Herren välsigne dig, men du är inte medveten om vad som händer på ett SLEF-möte. Det var två goda predikan och två fina sångframträdanden. Det nämndes inget om något homorelaterat och varför skulle det? Det har mycket lite med evangeliet att göra.

      Du borde kultivera dig lite och komma på möte idag och ta reda på vad som sker på ett SLEF-möte. Klockan 14.

      Radera
    4. Det var väl mer pedofilrelaterat den här gången då. Kanske vuxna människor som leker barn. Trendigt just nu i kyrkliga kretsar märks det.

      Radera
    5. Så! Nu är det kyrkans fel att en bedragare nästlade sig in på ett barnläger. Märkligt resonemang.

      Överlag kan man fundera varifrån ett så här starkt hat mot Kristus och oss kristna kommer. Det är synd om människan/den anonyme.

      Radera
    6. Som jag hävdat tidigare, är det en ytterst liten minoritet, på basen av youtube-visningarna så handlar det om på sin höjd ett par hundra. Jag är också helt säker på att homosex är ett ämne som knappast ligger på denna grupps läppar (no pun intended) utan det är en minoritet i en liten minoritet, som inte kan låta bli att gång på gång återkomma till just och enbart det ämnet. Denna minoritet i minoriteten verkar tro att de ska ha mandat att han önskemål om någonting så privat som en sexualitet.

      Man får ju ha vilka åsikter som helst, men jag skulle ju hoppas att majoriteten i er minoritet kunde ha stake nog att säga ifrån. Tills de gör de, är de bara mobbarens bitittare som inte bryr sig om sina medmänniskor.

      Radera
    7. Anonym19 februari 2023 kl. 11:23
      Klart det är kyrkans fel att dom inte håller koll på barnen.
      Så, det är synd om mig när jag säger sanningen. Jag borde kanske tysta sanningen, liksom kyrkan gör?

      Radera
    8. 10.37
      Pedofilrelaterat?
      En vuxen som vill vara barn har nog andra bekymmer.

      Radera
    9. Anonym 09:10. Vi var faktiskt ungefär 60 personer på lördagsmötet. Det är en mycket bra uppslutning, och man kan nog säga att bönehuset var fullt. Roligt! :)

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Du fortsätter att försöka förvirra. Sexualiteten är privat, ja, men när man försöker omstörta de normer som ligger till grund för ett fungerande samhälle och attackera t.o.m. små barn med denna ideologi MÅSTE vi reagera. Då handlar det förstås inte längre om något privat. Men om man, som du, struntar blankt i att människor far illa kan man förstås låta det passera. Eller t.o.m. försöka forcera utvecklingen mot kaos.

      Radera
    11. Tråkigt att fakta förvirrar, för de flesta brukar belysa och lugna ner en.

      Är man resistent för fakta, empiri, statistik och vetenskap, och har uppenbara problem med att särskilja det från egna fantasibilder, så är det problematiskt. Det verkar ju inte spela nån roll vad nån skriver om vad som gäller på riktigt, oberoende vem som hänvisar till fakta att de mår bättre om de får ha rätt kön i sitt pass, så fortsätter vanföreställningarna.

      Vad menar du rent konkret med att forcera utvecklingen i kaos? Ska du ta din grupp på 60 pers och skämma ut er på torget? Ordna protester vid Prisma? Bränna bilringar?

      Sexualitet är privat, har alltid varit och kommer alltid att vara. Oberoende hur du försöker göra det till en offentlig sak.

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Fakta är belysande. Det du oftast presterar här i kommentarfältet har dock sällan något alls med fakta att göra. För det mesta håller du dig till misstolkningar och avledningsmanövrar.

      Som sagt, sexualiteten är privat. Men jag diskuterar inte enskilda individers sexualitet. Försök för en gångs skull förstå det!

      Radera
    13. Slingrar du dig undan min fråga om hur det är tänkt att "forcera utvecklingen i kaos"?

      Sexualiteten är ytterst personlig, oberoende hur du tror att du diskuterar den, så är ska du inte tro att det finns en samhällelig version som inte är kopplad till enskilda individer, speciellt inte då dessa individer bergränsas här till att gälla sexuella minoriteter.

      Radera
    14. Kan du Kristian förklara vad du konkret menade med "forcera utvecklingen i kaos"? Eller insåg du att det är nånting som inte kan skrivas ut i text offentligt?

      Radera
  3. tore j är väl rektor i Bäckby skola?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:14. Och vad har det med saken att göra?

      Radera
  4. Är det Kristian som skriver som Anonym här ovan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:29. Varför skulle jag göra det?

      Radera
  5. Kristian! En av kommentarerna ovan har redan gått över gränsen till det kriminella. En straffrättslig prövning skulle se anonymiteten som en försvårande omständighet, dessutom är det fråga om ett inlägg utan substans som uppenbart endast är avsett att såra och skada. Det innehåller inget av allmänt intresse, det har inget konstnärligt värde, informationsvärde eller något värde över huvud.

    Jag anser att polisen bör få del av det och andra liknande. Dels vet jag vad den anonyma skribentens meningsfränder kan ta sig till när vettet lämnat dem, dels undrar jag om det inte är att göra sig delaktig av andras synder att publicera sådant.

    Inte ens en kvällstidning skulle göra det.

    Johan Lumme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Johan Lumme
      Du borde läsa lite mer på den här bloggen och se vilka fruktansvärda elakheter kristian och hans gelikar skriver. Det är nog mycket av deras hat som går långt över gränsen.

      Radera
    2. Anonym 19 februari 2023 kl. 20:45, " se vilka fruktansvärda elakheter kristian och hans gelikar skriver. Det är nog mycket av deras hat som går långt över gränsen. " Var hittar du anonym dessa elakheter ??? De är nog du som i ditt oförstånd står för alla elakheter !

      Radera
    3. Johan. Nu är jag inte så insatt i det juridiska, men jag har försökt läsa kommentarerna ovan flera gånger, och med min begränsade juridiska kunskap hittar jag ingen sådan kommentar. Jag kan tänka mig att du tänker på den första kommentaren av "Lasse", men även om den är synnerligen obehaglig kan jag inte förstå hur den skulle vara olaglig.

      Substanslös är den, det kan jag hålla med om, liksom även dina övriga omdömen om den. Men jag ser faktiskt inte det olagliga. Du får gärna upplysa mig om jag missat något!

      Radera
    4. Jag tänker på inlägget som börjar "Satt ni alla". Eftersom det är så vanligt med angrepp på kristna i vårt land, kan man ju i stället tänka sig att motsvarande hädelser riktats mot Muhammed och muslimer. De brukar av någon anledning ha starkare skydd av lagen och ordningsmakten.

      Det kan hända att mitt omdöme påverkats av egna erfarenheter. De som gömmer sig bakom anonymitet är ju vanligen mycket fega och när de sedan märker att de kan fly sin vardagsynklighet och tillåta sig stora ord och hotelser med hjälp av pseudonymer, händer det inte sällan att de blir fartblinda och rycks med av sin egen djärvhet.

      I det fall jag tänker på tog skribenten snabbt det korta steget från verbala till fysiska hotelser. Han blev uppkallad till polisstationen för en timmes samtal med en konstapel. Jag har inte hört av honom på många år nu.

      "Lasse", som då tydligen är förmyndare för sitt barnbarn, skrev inget lagvidrigt men gärna skulle man ju vilja få veta inte bara hans namn utan också hur ärendet fortskrider. Han väckte läsarnas nyfikenhet och gränserna för de tolerantas tolerans är ju en sak som är av allmänt intresse.

      Radera
    5. Ser man på... Nu tar "de kristna" till skrämselpropaganda och hotar med polisen, trots att det är de själva som driver hetsjakten och provocerar till bråk.
      Väldigt religiöst beteende.

      Radera
    6. Det är just det här jag menade, bästa "Anonym". När jag berättar om ett tidigare fall, heter det att "de kristna" nu börjar "hota med polisen". Det är för orimligt att ens vara smickrande när ens egen ringa person får representera miljarder människor. Däremot är det just detta slags logik som ger upphov till all ryktesspridning och i sista hand till handlingar av dolt eller öppet våld.

      Ett botemedel är öppenhet och ärlighet, bäste "Anonym".

      Och jag framhöll att det i det aktuella fallet räckte med ett samtal med myndigheten.

      Allt slag av "religiöst beteende" vill jag undvika. Jag har inga religiösa anlag, jag är av naturen skeptisk och sätter inte gärna tilltro till orimliga påståenden eller anklagelser. Apostlagärningarna nämner med gillande judarna i Berea som hade samma attityd (17:11).

      Allt är inte sant och riktigt som man får höra och en lögn blir inte sanning genom ett majoritetsbeslut i riksdagen eller kyrkomötet, ja, inte ens med en anteckning i passet eller andra officiella dokument. Sådan enkel populism tar Bibeln avstånd från (2 Tim. 3:4).

      Radera
    7. Anonym20 februari 2023 kl. 10:26

      Har du märkt att även Du skriver som Anonym?

      Radera
    8. Ja, ursäkta. Det är krångligt med det här. Jag heter Johan Lumme och den som har grundade skäl för att vara anonym här kan nå mig på namnet med punkt emellan och extensionen abo.fi

      Radera
    9. Anonym20 februari 2023 kl. 11:24

      "Jag tänker på inlägget som börjar "Satt ni alla". Eftersom det är så vanligt med angrepp på kristna i vårt land, kan man ju i stället tänka sig att motsvarande hädelser riktats mot Muhammed och muslimer. "

      Kanske du borde läsa" Satt ni alla... " med glimten i ögat? Vet du vad lite elak humor är? Vi är alla här" mer eller mindre" kristna. Vet inte var du hittar något hot... Låt inte din fantasi rusa iväg!

      Radera
    10. 20.2 10.26
      Representera miljarder människor? Johan Lumme skall naturligtvis anmäla Kristians blogg, så att polisen kan göra en utredning. Polisen kommer att lämna alla uppdrag för att göra Johan Lumme nöjd. Ngn. har skrivit sådant på Nymans blogg att Johan Lumme vänder sig till polisen.
      En fråga till Nyman - vad har Johan Lumme med din blogg att göra eller bestämma.
      Kommentarer på din blogg av de kristna - är nog inte rumsrena - språkbruket som de kristna är under all kritik.

      Radera
    11. Anonym 19:10. Johan Lumme har egen erfarenhet av vad dylika skriverier kan leda till, så när han varnar för att hot lätt kan övergå från tomt verbalt skrammel till fysiska hot är det nog något att ta på allvar.

      Visst finns det kommentarer här som gått över gränsen, men som jag ser det är det nog anonyma kritiker av et jag skriver som ligger i framkant där.

      Radera
    12. Johan. "Jag tänker på inlägget som börjar "Satt ni alla". Eftersom det är så vanligt med angrepp på kristna i vårt land, kan man ju i stället tänka sig att motsvarande hädelser riktats mot Muhammed och muslimer. De brukar av någon anledning ha starkare skydd av lagen och ordningsmakten."

      Ok. Den kommentaren var faktiskt ovanligt dålig, även sett till den låga nivå många anonyma här vanligen håller till på. Men precis som du skriver är det osannolikt att ordningsmakten skulle ta någon notis om detta när det är kristna som attackeras och inte t.ex. muslimer. Skulle det samma ha skrivits om Muhammed och Islam skulle det ha funnits större chans att få dem intresserade. Detta handlar givetvis om den marxistiska maktläran som säger att kristna vita heterosexuella män i princip aldrig kan kränkas, medan kränkhetsfaktorn ökar för varje parameter man byter ut i den raddan.

      Men kommentaren var otvivelaktigt åtminstone på gränsen. Det kan åtminstone du och jag enas om. Om än knappast många andra anser det.

      Radera
    13. Jag finner det roligt när kristna talar om hur de förföljs i vårt land.
      Berätta gärna om hur lagen förhindrar er från att utöva er kristna tro? Liksom finns det en lag där det uttryckligen står att utövandet av kristendom är förbjudet?
      Eller om hur ni riskerar fysiskt våld på gatan för att ni bär kors? Berätta gärna om när ni gick på gatan helt som vanligt och en vanlig typ pekade och skrek att ni ska satan dra åt helvete, satans kristna!
      Berätta gärna om när era föräldrar eller far-och morföräldrar blev tvungna att gömma sig för att de skulle bli avrättade för att de var kristna? Och inget har blivit bättre sen dess?
      Har någon hotat era nära och kära för att de är kristna och inte för att de har konservativa politiska åsikter?

      Berätta för mig om alla hemska sätt på vilket ni förföljs. Visa att ni är värdiga att gå ner i martyrställning och hålla i korset som på medeltida målningar av martyrer.
      För det enda "beviset" jag ser här är folk som skriver elaka kommentarer på sociala medier och att folk tycker evolution borde läras ut i skolan men det tycker inte ni. Hemska tid...

      Radera
    14. Anonym 22 februari 2023 kl. 20:55; det tycker du ja, du vet inte vad du skriver om ! Jag vet de som hamnat på Roparnäs pga. falska beskyllningar !

      Radera
  6. Det är riktigt som Anonym skriver, att våldet på medeltiden var synligare och avrättningarna snabbare och barmhärtigare.

    Idag hängs troende kristna i medierna, vilket är en mycket mera utdragen men inte mindre smärtsam process - den kan pågå i decennier och drabbar också offrets närstående hårt. Bödlarna är anonyma, de bär inte mask och de handlar i ett tyst samförstånd.

    Om hotelserna och det yttre våldet, om hur troende kristna i vårt land för sin övertygelses skull kan mista allt vad de äger av både jordiskt gods och förmåner som hälsa, arbete, familj, släkt och vänner kan jag berätta exempelvis per e-post.

    Mina personliga erfarenheter ämnar jag inte beröra men jag exemplifierar med personer som kanske kan identifieras, därav denna försiktighetsåtgärd.

    Johan Lumme, med punkt mellan namnen och abo.fi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym23 februari 2023 kl. 08:37

      Läs vad bibeln säger om självömkan.

      Radera
    2. Hur är "hängas ut i medierna" inte mindre smärtsamt än att "hängas från en lyktstolpe"? I det första exemplet lever du fortfarande, även om ditt ego är sargat. I det andra så är du död. Är kristna verkligen så tunnhudad att allt som krävs för att kräva deras liv är att någon skriver en elak kommentar i medierna? Tänk om Paulus på sin tid hade dött varenda gång någon skrev en elak kommentar på HANS facebook-vägg?

      Varför berättar du det via epost, vad är det för fel att berätta om det här? Kanske för att då skulle folk börja skarpt ifrågasätta dina exempel, och det är ju mycket tristare än om någon bara gapar stort och sväljer vad du än stoppar i munnen på personen.

      Radera
    3. Johan Lumme
      I vilka tidningar hängs troende ut?
      Jag har inte märkt att ngn skulle trakassera troende.
      Däremot har jag märkt att troende har starka åsikter om människors liv, som inte överensstämmer med vad de kristna anser att är rätt.
      Du uppger din e-postadress så att du säkert får reda på vem som skriver ngt. som du måste veta.

      Radera
    4. Det råkade sig att jag läste de senaste kommentarerna på en huvudstadsresa och när lokaltåget passerade Sandkulla. Där finns ett exempel som jag kan ta upp, eftersom det redan getts offentlighet. En privatperson som har sitt hus invid järnvägen har hissat en flagga med texten "Aito avioliitto" och en affisch på husväggen konstaterar att ingen lagstiftning kan göra män av kvinnor och tvärtom.

      Det syntes att affischen var skadad och han har varit tvungen att installera en övervakningskamera. De toleranta har nämligen försökt riva ner den - på hans privata tomt - och dessutom har de tolerantas raseri gått så långt att han blivit brottsanmäld för saken och man har t.o.m. samlat namn för ett s.k. kommunalt initiativ för att tvinga honom att ta ner budskapet!

      Skulle exempelvis en regnbågsflagga väcka samma våldsreaktioner hos meningsmotståndare? Kan man tänka sig kristna nattetid anstifta likadan skadegörelse hos en privatperson?

      Det i mitt tycke värsta - som gammal journalist - var dock att Helsingin Sanomats reporter, som skrev om saken, hade vänt sig till polisen med frågan : Är detta lagligt? (Dvs. att framföra dessa kristna åsikter om äktenskapet.)

      En journalist vid vår största dagstidning behöver alltså få rådgivning i frågan om det är lagligt att en privatperson på egen mark framför traditionella kristna värderingar!

      Denna gång fick polisen upplysa journalisten om att inget brott har begåtts av den man som försvarade äktenskapet.

      Så långt har det gått.

      Johan Lumme

      Radera
    5. Johan Lumme, vad tror du händer om jag hissar en regnbågsflagga här på min egen tomt mellen mina djupt religiösa grannar?



      Radera
    6. Det som händer är att du i så fall handlar mot ditt samvete, som trots allt säger alla mänskor att de inte skall göra sin nästa något ont. - J.L.

      Radera
    7. 20.34
      Privatpersonen som hängde upp en affisch och hissade flaggan - hur provocerade han sin omgivning?

      Radera
    8. Det är möjligt att tolka och kalla varje vittnesbörd en "provokation", om man så vill. Men att provocera medvetet ondsint och nedrivande är t.ex. att ta en urgammal kristen symbol för förbundet mellan Gud och mänska, avlägsna en av färgerna så att de utgör djävulens tal i stället för fullständighetens, och sedan använda den till att propagera för en perversion i strid med den sanning om mänskorna som förs fram redan på Bibelns första blad: "till man och kvinna skapade Han dem".

      J. L.

      Radera
    9. Tack J.L för dina svar ! Beställde själv från "Aito avioliitto" några T-skjortor då det var aktuellt med namninsamlingen för "ett äkta äktenskap" , de är numera fransiga och nernötta...borde beställa nya... Mötte inte då några obehagliga hot men kanske nog idag av "Saara N" ... ? ;)

      Radera
    10. Anonym 23 februari 2023 kl. 20:57, För mig kan du gärna ha din regnbågsflagga vajande för vinden bäst du du vill men jag förbehåller mig rätten att tala om för dig vad det betyder ! Då det kommer till "officiella" platser och deras flaggande är jag inte främmande för att ta till "anarki" dvs. ta lagen i egna händer...!

      Radera
    11. Johan Lumme frågade sig "Skulle exempelvis en regnbågsflagga väcka samma våldsreaktioner hos meningsmotståndare? Kan man tänka sig kristna nattetid anstifta likadan skadegörelse hos en privatperson?"

      Svar fick vi här ovan. Även Johan Lumme själv tar till rätten att hata sin nästa.

      Radera
    12. Fråga till Johan Lumme 8.37, 23 februari
      I vilka dagstidningar hängs troende kristna ut i medierna?
      Jag har inte läst sådana artiklar i HBL, ÅU, VN, VBL, ÖT men det har du.
      Du skriver om ngn person som hängde upp en flagga osv. som HS skrev ngt, om.
      Johan Lumme majoriteten av befolkningen i Finland lever som man och hustru. Varför måste ni kristna hålla på och provocera människor som lever annorlunda än ni själva gör?
      Det är rentav löjligt att vuxna människor använder t-skjortor med text som Aito avioliitto,

      Radera
    13. Anonym 24 februari 2023 kl. 10:09, "Det är rentav löjligt att vuxna människor använder t-skjortor med text som Aito avioliitto," Så det är fel att vittna om vad man tror på ? Lika löjligt är det med alla som viftar med regnbågsflaggor och går i prideparader då också ?

      Radera
  7. En av de anonyma frågar i vilka dagstidningar troende hängs ut i medierna. Han exemplifierar med listan "HBL, ÅU, VN, VBL, ÖT" och påstår att jag hävdat att jag där läst sådana artiklar.

    Nej, jag talade om "medier" och massmedier är alla kommunikationskanaler som dels har avsikten att nå ut till många, dels också kan nås av många. (Bland dem denna blogg, som i princip kan läsas överallt i världen.)

    Jag läser sedan länge aldrig dagstidningar. Hbl blev för motbjudande redan för flera decennier sedan, ÅU efterhand och till sist även Vasabladet. (Birger Thölix var föredömlig som chefredaktör.) Nu har det skett många sammanslagningar av ekonomiska skäl och alla nyheter utom de lokala är centralt producerade. I global skala utgörs minst nio tiondelar av de s.k. "analyser" vi matas med mem. obearbetat material från USA.

    Jag var med i Facebook men lämnade den/det för två år sedan pga. den hatiska stämning som där rådde.

    Så jag medger att det var en subjektiv bedömning och att tid och omständigheter inte ger möjlighet att belägga mitt påstående med direkta citat - särskilt som ju materialet blivit så oerhört omfattande att det är närmast omöjligt att ange några procentsiffror för hatiska kontra icke-hatiska inlägg. Någon sociolog någonstans har säkert gjort stickprov.

    Det bästa sättet att motarbeta denna tendens ser jag i öppenheten. Om vi känner varandra personligen eller om ett personligt möte inte är otänkbart och uteslutet i framtiden, brukar redan detta faktum reducera hatfaktorn betydligt. Jag tror inte på den moderna trossatsen att mänskan innerst inne är god men hon är vanligen mindre ond i sina uttryck och åthävor i personliga möten.

    Ansiktslöshet och anonymitet gynnar våld och grymhet.

    Johan Lumme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Johan Lumme
      Du tänkte på kanaler som Nymans blogg och andra liknande.
      Jag tänkte närmast på tidningar, eftersom de läses av betydligt flera än de som följer t.ex. Nymans blogg m.fl.
      Varför måste de troende blanda sig i hur människor lever?
      Leder det till ngt. gott när de troende trycker upp text på T-skjortor? Vad är avsikten med dessa skjortor?
      Jag har då inte mött någon person som gått omkring och viftat med en Prideflagga.
      Jag förstår att du avstår från att läsa dagstidningar, dina svar ger svar på det.

      Radera
    2. Anonym 24 februari 2023 kl. 13:56,"Varför måste de troende blanda sig i hur människor lever?" Nu är ju detta INTE vad saken handlar om utan hur den massiva propagandan för allsköns relationer ska bemötas ! "Leder det till ngt. gott när de troende trycker upp text på T-skjortor?" Sedan när är det förbjudet att stå upp för sin tro ? Själv ser jag ingen anledning att bära en sådan skjorta annat än då det är prideparader på gång och det behöver finnas en "motvikt" emot dårskapen !

      Radera
  8. Anonym, du formulerar en kärnfråga för diskussionerna här: "Varför måste de troende blanda sig i hur människor lever?"

    Det finns trosriktningar och filosofier som gör en dygd av likgiltigheten och oberördheten. Jag är mig själv nog, jag blandar mig inte i, "lev och låt leva" osv.

    Mycket ofta är de orden ett uttryck för bristande ansvar och för kärlekslöshet. Men ibland kan de kanske vara djupt tänkta och äkta.

    Kristendomen är inte sådan. Liksom Lot upprördes av livet i Sodom så kan man inte tänka sig en kristen tro som är oberörd av omvärldens liv och leverne, som är min ensak, som jag tyst behåller eller vill behålla enbart för mig själv.

    En sådan tro är inte en kristen tro. Petrus och Johannes sattes i fängelse och förmanades av rådsherrarna att hålla tyst med sin förkunnelse om Jesu uppståndelse - då kunde de få hållas. Men de svarade:

    "Döm själva om det är rätt inför Gud att lyda er och inte Gud? Vi för vår del kan inte tiga med vad vi har sett och hört." (Apg. 4:19-20)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Anonym, du formulerar" var alltså mitt svar, Johan L.

      Radera
  9. 14.12 Johan Lumme
    Din kommentar är nog svävande. Du vill inte svara på de frågor jag ställer dig. Du kan se de frågor jag ställer dig 13.56, men du vill inte svara utan slingrar dig och skriver om Lot och Petrus och Johannes.
    Du tycker inte att världen har förändrats sedan dessa satt fängslade?
    Livet går vidare så cch all tolkning med vad som skrevs för 2000 år sedan - dödstraffet har försvunnit liksom en del som inte kan finnas mera med en modern tolkning - förutom alla konservativa tolkningar som SLEF gänget och KD falangen står för, men de representerar inte ev.luth.kyrkans syn på det mesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 25 februari 2023 kl. 00:25, världen har nog inte förändrats "sedan dessa satt fängslade" ! Du nämner att dödsstraffet försvunnit, Jesus själv var av den åsikten att dödsstraffet har sin plats ! ev.luth.kyrkan har farit vilse ! 4år sedan jag skrev ut mig från densamma efter att "mörka makter" tog kontroll över makten utan att tänka på vem som ytterst har makten ! ( De är likadana rävar som O.N... ! )

      Radera
  10. Johan Lumme och hans medlöpare
    HBL: Mikael Sjövall, Trojanska hästar i kyrkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 2 mars 2023 kl. 19:20, Varför hänvisar du till en artikel bakom betalmur ? Kopiera och klistra in ! ( detta gäller också Kristian som många gånger länkar till ÖT ! ) Så mycket såg jag att Halvar Sandell var en som uttalat sig i frågan, du kan vara rätt säker på att det han säger är rätt ! Om man uppger källan, i detta fall HBL, kan man väl inte göra sig skyldig till brott ? I såfall är det väl också ett brott att om jag som prenumererar på HBL visar en viss artikel för alla mina bekanta som besöker mig ?

      Radera
    2. Mikael Sjövall skriver: "En del ultrakonservativa kristna kretsar förutspår syndafloden och hotar med Sodom och Gomorra.
      Prästen Halvar Sandell ser framför sig en situation där vi vilseledda av Satan kommer att dränkas i eld och svavel, i likhet med de bibliska städerna Roms och Sybaris, på grund av vårt syndiga leverne. Translagen utgör enligt honom vändpunkten.
      Sandell lämnade den evangelisk-lutherska kyrkan 2017 och beslöt sig för att grunda eget. Nu leder han S:t Martins församling för de rättrogna som har sett ljuset och följaktligen kommer att skonas från Guds vrede.
      Sandell kallar den evangelisk-lutherska kyrkan för en ”avfallen kyrka” och ondgör sig över Kyrkostyrelsens uttalande som välkomnar translagen och ser den som en seger för de mänskliga rättigheterna.
      Samtidigt som Sandells trosfränder hotar med syndafloden firar mina regnbågsvänner att den nya translagen äntligen har godkänts av riksdagen. Medan champagnen flödar på nattklubbarna är det en lång rad väckelsekristna aktivister som sväljer den bittra kalken i Österbotten.
      I synnerhet laestadianernas fridsföreningar är förgrymmade över riksdagens beslut att trygga de mänskliga rättigheterna för landets transpersoner. Till laestadianernas retoriska förebilder hör riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) och rörelsen Äkta äktenskap (Aito avioliitto) som aktivt motarbetar transpersoners rättigheter. I Sverige har såväl väckelserörelserna som Kristdemokraterna omvärderat sin syn på regnbågspersoner, men i Finland släpar utvecklingen efter.
      Translagen väcker frågan hur kyrkan ska hantera de väckelserörelser som äter upp kyrkan inifrån. Laestadianerna vill nämligen äta kakan och ha den kvar. De vill predika sin alternativa syn på evangeliet i sina bönehus och ta avstånd från den evangelisk-lutherska kyrkan, som enligt dem har svikit sina kristna ideal.
      Samtidigt vill laestadianerna ändå förbli medlemmar i den förtappade och avfallna kyrkan som de så innerligt föraktar. Då den inomkyrkliga väckelsen inte avancerar såsom laestadianerna förväntar sig, återstår sabotage och handlingar som obstruerar Borgå stifts beslut.
      Det kryllar av laestadianska förtroendevalda som har tagit säte i den evangelisk-lutherska kyrkans församlingsråd på olika håll i Österbotten. De motsätter sig kvinnliga präster och sprider ett förakt mot sexuella minoriteter och transpersoner".

      Radera
    3. 08.25
      texten i HBL är nog längre...

      Radera
  11. Tack för artikeln. Eftersom mitt namn nämndes av Anonym i samband med den, läste jag den undantagsvis men såg inte sambandet?

    Ett faktafel gällande Halvar Sandell: han har ingalunda lämnat den evangelisk-lutherska kyrkan, tvärtom står det ju med klara ord i samma artikel att han leder S:t Martins församling. Den är en evangelisk-luthersk kyrka.

    Inte heller har han "grundat eget" utan bakom församlingen står en registrerad förening. Detta framgår genast t.ex. av församlingens hemsida på nätet för den som bryr sig om fakta.

    De gudstjänster jag leder eller deltar i har inte haft registrerade organisationer bakom sig, inte heller ordnas de i någon grupperings namn. De flesta deltagarna hör ännu till statskyrkan.

    J. L.

    SvaraRadera
  12. johan Lumme
    Halvar Sandell har lämnat ev.luth.kyrkan. Du läser inte tidningar, men andra som är intresserade kan ta del av en artikel som ingått i KP.
    Sandells kyrka är inte underställd ngt. stift eller biskop. Så där har du fel Johan Lumme.

    SvaraRadera
  13. Bäste Anonym, det finns flera evangelisk-lutherska kyrkor i Finland.

    J.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. J.L.
      Googla nu på namnet Halvar Sandell. Där kan du läsa var han beställt sin "Prästskrud" som han använde i bokhandeln där han hade sin kyrka.

      Radera
  14. Det är nu bara begreppsförvirringen som skapar missförstånd. En kyrka kan bestå av bara en församling och denna församling kan kalla sig eller kallas en kyrka, om man så vill. Den som lämnar en evangelisk-luthersk kyrka och övergår till en annan har inte lämnat "kyrkan" i bestämd form.

    Stiftsindelning eller biskop är inte nödvändiga för en luthersk kyrka, det är den romersk-katolska kyrkan som kräver att det skall finnas präster i olika grader från påven neråt. I en luthersk kyrka står ingen präst över en annan i andlig mening, indelningen med kyrkoherdar, kaplaner, adjunkter m.m. är bara en praktisk och yttre angelägenhet som man kan ha eller inte ha.

    En luthersk präst är i andlig mening biskop i sin församling, och församlingen kan använda den termen om man vill. Vanligast är det dock att tala om 'pastor' eller 'präst'.

    I det hus i Helsingfors där S:t Martins firar gudstjänst hålls också gudstjänster på finska av två andra evangelisk-lutherska kyrkor, nämligen Tunnustuskirkko (Bekännelsekyrkan) www.tunnustuskirkko.fi och Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko (Finlands Konfessionella Lutherska Kyrka) www.stlk.fi .

    J.L.

    SvaraRadera
  15. J.L
    Halvar Sandell säger när han blev intervjuad att han lämnat ev.luth.kyrkan. Han fick också en reprimand av Björkstrand, då han visat en abortfilm.
    Men du har andra uppgifter om denhär personen. Då har det varit stora fel intervjun med honom 2017.
    Det är ungefär samma som med H.S.B. som också lämnat ev.luth.kyrkan.

    SvaraRadera
  16. Ja, vi är ofta slarviga med språket av rent praktiska orsaker, för att bli förstådda i vardagen. Med "kyrkan" menar de flesta Finlands evangelisk-lutherska kyrka och i vanligt samtal börjar jag sällan ifrågasätta språkbruket. Det viktiga är just då att vi vet vad vi talar om.

    Jag vet inte vem H.S.B. syftar på.

    J.L.

    SvaraRadera
  17. J.L
    Det märks att du inte läser tidningar eller följer med information om präster i landet. Personen jag nämnde var ju kyrkoherde i Åboland.

    SvaraRadera
  18. Nej, jag har själv varit kyrkoherde i Åboland och lämnat statskyrkan men du syftar säkert på någon annan. Om det är viktigt kan jag ta reda på det någon gång. J.L.

    SvaraRadera
  19. J.L.
    Personen jag nämnde var kyrkoherde i Väståbolands församling och en av dem som ställde upp i valet av biskop, då B-G.Å valdes.
    Det är inte viktigt men du behöver inte ta reda på ngt. Istället rekommenderar jag att du besöker biblioteket och kan ta del av ngn. tidning.

    SvaraRadera
  20. Svar
    1. J.L.
      Om du har bibliotekskort kan du få en kod och läsa de tidningar du vill, det vidgar dina vyer.

      Radera