onsdag 8 februari 2023

Mer om prästbristen

ÖT har idag publicerat en artikel om prästbristen, och detta med speciellt fokus på norra svenska Österbotten. Det är tacksamt att detta lyfts fram. De som har följt min blogg har förstås noterat att detta är något som också jag har bekymrat mig för, och dagens artikel ger mig orsak att igen komma in på ämnet.

I artikeln konstateras att det idag är få österbottningar som väljer att börja studera teologi. Redan på 90-talet, när jag studerade i Åbo, var vi medvetna om att detta kommer att bli ett problem i framtiden ifall den då införda linjen med prästvigningsstopp för gammaltroende prästkandidater står fast. Nu är vi då där. Detta ska dessutom sättas i relation till det faktum att Borgå stift under hela sin 100-åriga existens har förlitat sig på just Österbotten - och väckelserörelserna som är starka här - för sin rekrytering av präster. De österbottniska prosterierna, och väckelserörelserna som i huvudsak är verksamma här, har varit drivbänken för de kyrkliga arbetarna i Borgå stift. Inte minst när det gäller prästerna. 

Det sägs inte riktigt tydligt i artikeln (de ansvariga vill givetvis inte erkänna sin egen del i dagens problem), men det är fullständigt självklart att orsaken till dagens situation är prästvigningsstoppet. Detta är inget som någon med ens lite insyn i situationen kan förneka eller ens ifrågasätta.

I artikeln målas det upp en mycket dyster framtid för kyrkan. Inom tio år kommer 40% av kyrkans arbetare att gå i pension, och inom fem år kommer det att behövas mellan tio och femton nya präster bara i Österbotten. Det stora problemet är emellertid inte, som biskopen säger, att det kan bli en lång väntetid på kyrkliga förrättningar. Detta är förstås också ett problem, men det stora problemet är att församlingsmedlemmarna riskerar att bli utan Guds ords predikan och pastoral omsorg.

Varken biskopen, akademin (representerad av förre biskopen Björn Vikström) eller de kyrkoherdar som intervjuades hade någon lösning på problemet. Eller i varje fall presenterades ingen sådan. Jag noterar att biskopen gärna skjuter ansvaret för lösandet av problemet ifrån sig, på församlingarna, när han konstaterar att domkapitlet kommer in i bilden [först] när någon har bestämt sig för att bli präst. Detta är, måste jag säga, att fly sitt ansvar. Både för hur problemet har uppstått och för hur det ska kunna lösas. Men det är trots allt kanske inte någon större överraskning.

Det finns emellertid en lösning. Den är inte ny, och det är inte jag som har lyft fram den. Men jag menar att den absolut behöver dammas av. För så här kan vi INTE ha det. Lösningen har två delar som sedan följs av uppbyggandet av en ny modell som bygger på de två lösningsdelarna.

1. Avskaffa parokialprincipen. Eller om den inte avskaffas helt och hållet bör den luckras upp radikalt. (Parokialprincipen går ut på att man hör till den församling på vars geografiska område man bor.) 

2. Avskaffa prästvigningsstoppet för gammaltroende prästkandidater och ge dessa möjlighet att söka alla tjänster som är lediga.

På detta så den nya modellen: Låt människorna "rösta med fötterna".

Denna lösning kan givetvis göras mindre radikal genom att bara luckra upp parokialprincipen och t.ex. ge en tillräckligt stor grupp kyrkomedlemmar (boende på olika orter) möjlighet att bilda en församling utanför det nuvarande församlingsnätet och så kalla sina egna församlingsarbetare. Detta skulle alltså gå ut på att införa någon form av av personförsamlingar.

Jag tror att detta kunde vara en lösning på dagens problematiska situation, eller åtminstone skulle det kunna vara en lösning på lite längre sikt. Tyvärr kommer detta ändå knappast att ske. Kyrkans ledning och biskoparna är alldeles för formkonservativa och rädda för att komma på kant med "världen" genom att ordinera präster som inte köper de nya obligatoriska dogmerna. Men kanske, kanske, om det hela blir ännu mycket mer hopplöst om något år kan någon även i kyrkans ledning våga tänka i dessa banor. För det finns faktiskt all orsak att tro att det kommer att bli det om inget radikalt görs.    

       

55 kommentarer:

  1. Många anställda inom kyrkan kommer att gå i pension, helt rätt. Men demografin visar också presumtiva församlingsmedlemmar kommer att minska eftersom befolkningstillväxten avtar. Dessutom minskar intresset för all kyrklig verksamhet, allt fler skriver sig ur kyrkan, vet att unga har börjat välja att inte konfirmera sig. Denna stora församlingsapparat kommer inte att behövas för en allt mindre skara medlemmar. På 10 år beräknas medlemmar minska med över 10% , därmed även kyrkoskatten. https://www.kirkontilastot.fi/viz.php?id=221

    Själv är jag ännu medlem, mina barn kommer att skriva sig ur kyrkan genast de börjar förtjäna och därmed tvingas betala kyrkoskatt. Börjar kyrkan anställa kvinnohatare, homofober och annars bara lögnare, kommer medlemsantalet sjunka som en sten.

    Men kyrkor behöver inte rivas, de kan byggas om till exempelvis skatehallar: https://www.thisiscolossal.com/2015/12/skate-church-okuda-san-miguel/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Om du skulle ha läst artikeln till slut skulle du ha sett att biskopen är av helt annan åsikt än du. Han säger att det kommer att finnas arbete i kyrkan och att presumtiva församlingsarbetare inte ska låta sig avskräckas av de sjunkande medlemssiffrorna. Nå, han har ju fel i det mesta han säger, så kanske han har det också i detta - och du då alltså har rätt.

      Hur som helst kan du bespara oss dina hatiska epitet. De missar målet å det grövsta. Det att man hedrar den kristna ämbetssynen innebär inte att man är någon "kvinnohatare". Det att man förstått att äktenskapet är en sak som gäller en man och en kvinna gör inte att man är "homofob". Och att man säger detta gör en inte till "annars bara lögnare". Så du kan klistra dina epitet någon annanstans.

      Radera
    2. Kristian har fel som vanligt. Tragiskt...

      Radera
    3. Anonym 09.24. Var menar du att han har fel?

      Radera
    4. Kristian, du hade inte behövt identifiera dig, och bekräfta dig som "kvinnohatare", eller homofob, men du anmälde dig som en sådan jag beskrev. Du kanske förstår nu vad jag menar med det ypperliga finska talesättet: Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

      Du har sagt att du inte är nån homofob, men nu är det lite svårt för dig att slingra dig ur avslöjandet.

      Radera
    5. Faktalobbyns kommentarer är som bäst förvirrade. Men ibland lyckas han ta det ännu längre, som här. Antingen har vi här en mycket sjuk människa eller ett troll.

      Radera
    6. Hm. Jag och Kristian Nyman tänker olika i mycket: det kommer man inte ifrån. Ibland har det "slagit gnistor" rätt så ordentligt när vi debatterat, till och med. Ändå tycker jag det bär emot att läsa den mängd av hatiska (främst anonyma) kommentarer och elaka tillmälen Kristian får ta emot på nästan daglig basis.

      Någon måtta borde det vara på sådant, det är faktiskt inte rätt eller vettigt att gå åt en människa på det viset.

      Radera
    7. Torbjörn. Men du tycker att det är helt okay att Kristian kallar människor för pedofiler, perversa, styggelse, dumma, icke läskunnig... Och, du tycker tydligen att människor inte ska ha rätt att försvara sig mot Kristians elakheter och hat...

      Radera
    8. Torbjörn, då Kristian helt utan grund ansluter hela hbtq-spektret med pedofiler, då ska han nog vara beredd på att attityden skärps. Vad tycker du att är det mest hatiska Kristian har fått stå ut med? Och om du sätter det i relation till de många hundra inlägg han försökt marinera sin skara med en attityd som bara bygger på hans egna tolkningar? Vi kunde ju för all del göra som Kristian, dra alla frikyrkliga över en kam och kalla dem för pedofiler, eftersom en sådan bevisligen finns bland dem. Men så enfaldig är ingen normalbegåvad.

      Där kan jag vara enig med dig Torbjörn, att det borde vara nån måtta, det torde stå klart efter snart 300 inlägg vad Kristian anser om hbtq, och inget kommer att ändra på det. Eller är det vettigt att invänta nästa 300 inlägg? Visst, vi har åsiktsfrihet, men många har också vanligt rejält bondförnuft...

      Radera
    9. Anonym 07:17

      Citat: ". Men du tycker att det är helt okay att Kristian kallar människor för pedofiler, perversa, styggelse, dumma, icke läskunnig."

      Kanske inte... läs gärna vad jag skrev innan du börjar agera åklagare. Människors "rätt att försvara sig" är given: men det finns vettiga och mindre vettiga sätt att göra det på. Begreppen "Pyrrhosseger" och att "hellre förlora som människa, än segra som ett vilddjur" kommer i mina tankar.

      Radera
    10. Faktalobby 11:01

      Man kan alltid skriva svar på 300 inlägg till, om det krävs. Men hur man gör det är avgörande för vilken riktning diskussionen tar i slutändan. Anonym smutskastning av KN av folk som inte ens känner honom är primitivt och börjar likna drev. Det är fel helt enkelt.

      Radera
    11. Torbjörn, så du kallar mig primitiv eftersom jag skriver som Anonym?

      Radera
    12. Torbjörn, eftersom du inte kommenterade pedofil-parallellen, betyder det att du inte bryr dig, vill inte ta ställning, eller håller du med Kristian? Du verkar också anse att det är ok att massproducera smörja för att smutskasta, i detta fall en sexuell minoritet?

      Radera
    13. Faktalobby 12:48

      Jag läste ingen pedofil-parallell: jag har mitt vardagsliv utom bloggen och hinner dessvärre inte fördjupa mig i varje inlägg som skrivs.

      Det jag reagerade på är att det allmänt blivit råare i termer av anonyma påhopp mot KN om sistone: som sagt, inte försvarligt.

      I övrigt anser jag att en och var som skriver (om andra människor, grupper; vad som helst) bör hålla sig till Finlands lag och god ton. Går den över gränsen och gör sig skyldig till diskriminering/ärekränkning: ska lagens långa arm (i sista hand) sätta stopp för detta.

      Radera
    14. Anonym: 12:32

      "Torbjörn, så du kallar mig primitiv eftersom jag skriver som Anonym? "

      Nej: jag menade mera generellt att a) en hel del anonyma kommentarer är primitiva ; b) tonen bland en stor del anonyma kommentarer blivit primitiva) och c) det knappast är att föredra om diskussionen ska bära någonvart.

      Hur du är som person vet jag inte, för jag vet inte vem du är. Och visst får du använda ett Anonym-filter om du så vill, det är än så länge en givet valfri funktion.

      Radera
    15. Förvirringslobbyn 17:36. Nu försöker du igen med det du kan bäst, att förvirra. Igen en gång var det fullständigt klart vad du avsåg, och när jag skriver ut det du avser erkänner jag, enligt dig, att jag är "homofob". Det finns ingen som helst logik i det du påstår, så det får helt enkelt stå för dig.

      Radera
    16. Torbjörn. Tack för dina kommentarer. Som du ser är det att ens lite ställa sig på min sida förenat med risken att avsiktligt bli missförstådd. Det är nämligen sådant dessa anonyma kommentatorer (och "lobbyisten") håller på med. Angående "pedofilparallellen" har jag givetvis inte anslutit hela "hbt-spektret med pedofiler", utan det jag gjorde var att jag, vilket är historiskt välbelagt, påtalade att det har funnits ett "p" i bokstavsraddan. Och att detta säkerligen komemr att dyka upp på nytt. Detta senare kan man givetvis ha olika åsikter om, men den historiska barlasten som hbt-rörelsen har här är inget "ogrundat" utan ett historiskt faktum - hur gärna "lobbyisten" än vill försöka prata bort det.

      Radera
    17. Kristian, du ljuger om ditt "p".

      Vi kan dock finna en hel del "p" i kyrkliga kretsar, bevisligen! Och, det är historiskt faktum. Ska vi då anta att "p" är något normalt bland kristna? Och, att det är något som minoriteten bokstavstroende kristna eftersträvar?

      Radera
    18. Torbjörn, du vill alltså tysta yttrandefriheten för oliktänkare. Men, Kristians hat skriverier är acceptabla, tycker du?

      Och, du hotar med lag och ordning för "anonyma användare", som om Kristian och hans gelikar skulle stå över lagen?

      Radera
    19. Men du är ju homofob, det är väl ingenting du ska behöva hymla med? Eller menar du att det är nånting dåligt och fult att vara homofob?

      Radera
    20. Anonym 15:30

      Har jag talat om att tysta yttrandefriheten? Nej. Jag är, borde du veta, anhängare av fri press och själv skribent. Du kunde gott sluta med ditt misstänkliggörande. Utöver det behöver jag inte "hota" med lag och ordning: Finlands lag gäller oss alla om vi vill det eller inte. Och tur är det, för vi ska inte ha "gatans parlament" (eller online-parlamentet av anonyma tyckare) som skipar rättvisa.

      Radera
    21. Torbjörn. Ser man på... Jag har hållit god ton och ställt frågor, men du går genast till attack med elakheter. Nu är det du själv som leker gatans parlament.
      Det som Kristian och även du själv sysslar med faller farligt nära hets mot folkgrupp. Du vet att det är ett lagbrott?

      Radera
    22. Anonym 19:20

      "... men du går genast till attack med elakheter."

      Bra försök till blameshifting där. Din "goda ton" kan diskuteras i att dina frågor främst handlat om förutfattade idéer (dvs ganska aggressiva anklagelser och emotionell utpressning, dvs närapå ärekränkning: vilket också i förlängningen är ett lagbrott).

      Vad jag "sysslar med" vet du ärligt sagt inte ett iota om, vad KN gör är upp till honom. Det jag efterlyser är mera finkänsla i diskussionerna, vilket knappast är någon orimlig begäran.

      Radera
    23. Torbjörn.
      "Det jag efterlyser är mera finkänsla i diskussionerna, vilket knappast är någon orimlig begäran."

      Tycker du själv att du är ett gott exempel?

      Radera
    24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    25. Anonym 19:52:

      Citat: "Tycker du själv att du är ett gott exempel? "

      Inte alltid, förstås. Överlag, kanhända, och jag hoppas det kan tillföra något från eller till.


      Radera
    26. Torbjörn. Tycker att du lite skäller upp efter fel träd och tar mobbaren i försvar.
      Det här är Kristians blogg. Det är han som vecka efter vecka provocerar och skriver elaka saker om folk för att väcka uppmärksamhet, när folk försöker få till en debatt, börjar han genast "nolla" människor och piska upp stämningen. Naturligtvis blir folk arga och ger svar på tal. Eftersom samma elakheter nu pågått i flera år, tycker jag att det börjar likna förföljelse och hets mot folkgrupp.
      Vet inte vems sida du står på, men åtminstone jag kan inte stå upp och försvara bråkmakare och mobbare.

      Radera
    27. Anonym 09:14

      Citat: "Vet inte vems sida du står på, men åtminstone jag kan inte stå upp och försvara bråkmakare och mobbare. "

      Tackar för reflektionen. Om det måste sägas har jag en skild syn på hbtqi än Kristian Nyman och stödjer så tanken på allas lika värde (inbegripet de sexuella minoriteterna). Jag minns dock en tid när KN:s kommentarer var mera milda (snudd på lite roliga) och gensvaren likaså.

      Det är det sistlidna förråandet och något i det här flera -mot-en-tematiken jag är skeptisk till: kommentarerna har blivit argare, KN har blivit argare (dvs trängd), har jag märkt.

      KN kan inte ändra sin världsbild av skäl jag inte vill (eller har formell kunskap/rätt) att gå in på här. Jag förstår att detta förargar människor och att man måste säga emot, samtidigt är jag bekymrad för KN:s personliga väl och för vart detta ska leda.

      Radera
    28. Torbjörn. Jag stöder också tanken på allas lika värde. Men det betyder givetvis inte att alla gärningar är likvärdiga och att samhället måste stöda allt.

      Sedan är jag inte trängd. Ibland tyvärr lite förargad på vissa kommentatorer som avsiktligt misstolkar det jag skriver. Men jag kan meddela att du inte behöver vara orolig för mitt "personliga väl". Orsaken till tvärheten i vissa av mina kommentarer är sagda förargelse och insikten om att det inte spelar någon roll vad jag skriver utan att dessa kommentatorer inte ens kommer att försöka förstå vad det är jag säger utan, igen en gång, kommer att misstolka det.

      Ibland skulle det förstås vara bäst att bara strunta i trollen och deras trollerier, men detta är trots allt min blogg och jag låter ogärna dessa troll få sista ordet...

      Radera
    29. Kristian. Det är söndag. Ska du inte sitta i kyrkan och ångra dina synder? Eller, sitter du på kyrkbänken och skriver dumheter?

      Radera
    30. Kristian 13:27:

      "Sedan är jag inte trängd. Ibland tyvärr lite förargad på vissa kommentatorer som avsiktligt misstolkar det jag skriver. Men jag kan meddela att du inte behöver vara orolig för mitt "personliga väl"."

      Nå, tack för ditt svar. Nu känns det mycket bättre. God vecka och ta vara på dig.

      Radera
  2. Vilka kriterier ska uppfyllas för att en
    prästkandidat ska anses vara gammaltroende?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska "vara emot". Hänvisa till traditionell bibelsyn och inte kunna ta en saklig debatt om varför denna traditionella bibelsyn är så selektiv. Man hänvisar till att Gud är en ordningens Gud och det innebär gudagivna roller/fack för män och kvinnor. Givetvis finns det inget som säger att vi måste ha en sådan bibelsyn utan det är ju ett fritt val, en nedärvd tradition. Vi har upphört med många traditionella tolkningar och det har gått utmärkt, så det rinns inget som egentligen hindrar oss. Inte många sidor in i bibeln var Gud så less på människorna att alla skulle dränkas. Så less har Gud tydligen inte varit sen dess för vi är 8 miljarder idag. Kanske var folk extra syndiga på Noas tid, piskade slavar o sånt hemskt.

      Radera
    2. Anonym 15:00. Vad menar du med selektiv? Och på vilket sätt menar du att vi inte måste ha "en sådan bibelsyn"? Om Gud har talat genom Bibeln, vilket kyrkan anser, behöver vi då inte ta detta tal på allvar? Och vilka "traditionella tolkningar" har vi upphört med och hur menar du att det har gått utmärkt?

      Radera
    3. Anonym 15:00: Du får inte ha slavar, inte aga barn. Kvinnor avkrävs inte huvudduk. Sådant som påbjuds i bibeln. Klart du ska ta bibeln på allvar men den behöver också tolkas. Och nånstans behöver man bedöma vilken ställning/makt bibeln och dess tolkare ges. Kristendomen har traditionellt flera ben att stå på än bibeln. Dit hör naturen (vetenskapen, vi tror inte på en platt jord på pelare likt för 3000 år sedan som beskrivs i gt) och traditionen. Och om allt skulle finnas i bibeln, vad behöver vi då Anden till? Förutom att vi anammat en vetenskaplig världsbild så kan man ju inte objektivt sett säga att nåt gått sämre för att vi tillåter kvinnopräster. I flera inriktningar hävdar man Guds skapelseordning och att detta får såna "orubbliga" implikationer. Men likväl är det ju bara en antik uppfattning om vad vissa tyckt är manligt och kvinnligt.

      Radera
    4. Att ha slavar påbjuds inte i Bibeln. Huvudduken är tidsbunden och agan kan diskuteras. När man hävdar det du gör handlar det inte längre om att tolka utan om att avsiktligt läsa in sådant som inte finns där.

      Radera
    5. Anonym 1. När jag använde ordet "gammaltroende" tänkte jag närmast i termer av klassisk kristendom. Och i det ingår givetvis en kristen/biblisk ämbetssyn och dito syn på äktenskapet.

      Radera
    6. Anonym 15:31 och anonym 21:50. Tack för att du/ni lägger emot dumheterna! Tyvärr är det ganska förgäves, får man frukta. Dessa anonyma kristendomskritiker låter sig inte påverkas av förnuftiga argument. Men det finns ju andra som läser som säkert gör det!

      Radera
    7. "Tidsbunden", var god och förklara vad det är? Gärna hur lång tid och hur vi kan avläsa denna tidsbundenhet.

      Radera
  3. 7.13
    Senaste år 2022 skrev 64.000 personer ut sig ur kyrkan. Trenden fortsätter bl.a. pga KD:s skriverier, gammaltroende osv.
    Kyrkoskatten i Pedersöre är 1.8%. Vem vill betala för att en klick i pedersörenejden har underliga åsikter. Ungdomar skriver ut sig i kyrkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:57. De som skriver ut sig gör det ofta för att de inte tror. Inte p.g.a. KD eller de gammaltroende.

      Radera
    2. Det finns nog en hel del som skriver ut sig ur kyrkan också p g a att den har blivit för liberal. Den kommer att bli allt mer liberal. Den har tappat sin sälta. Så de som skriver ut sig ur kyrkan idag p g a de få ”konservativa” som än idag får verka i kyrkan, de kommer tids nog att få skriva in sig igen eftersom man inte längre viger ”konservativa” till präster.

      Radera
    3. För mig var det Skutnäs "sältan", när den uppdagades och batikhäxan Räsänen som fick mig att inse att sgs alla religiösa människor är hycklare. Skrev ut mig ur kyrkan (som jag aldrig skrev in mej i ens nånsin frivilligt)

      Radera
    4. 20.29
      De flesta som är medlemmar i kyrkan - är där för att föräldrar var medlemmar i kyrkan och lät döpa sina barn i samband med namngivning,
      Namngivning har inget med att upptas i Herrens gemenskap.
      Detta har varitnacceptabelt i 30-40 år tills vi får en falang med de bibeltrogna, Slef, Räsenen.M:F:L: som rör om i grytan.
      Vem vill betala hundratals euro varje år för sådana åsikter-

      Radera
    5. Anonym 20:20 och anonym 00:54. Jag förstår inte riktigt logiken i det ni skriver. Päivi Räsänen är en (1) kyrkomedlem. När hon uttalar sig gör hon det inte som representant för kyrkan utan som privatperson och politiker. Inte ens då hon var kyrkominister talade hon i kyrkans namn. Så om någon skriver ut sig p.g.a. hennes uttalanden brister det nog ganska kraftigt i logiken. Sedan är det en annan sak att hon säger det som de som talar för kyrkan BORDE säga (men tyvärr inte säger). Så till den delen är det ändå förstås helt riktigt att skriva ut sig om man inte kan ställa sig bakom det hon säger. Helst borde man förstås omvända sig från upprorets väg (som största delen av kyrkans ledning också går på), men om man inte vill det är det näst bästa faktiskt att skriva ut sig.

      Radera
  4. Som det andra på den här tråden ser vi hur diskussionen plötsligt inte mera talar om ämnet prästbristen i Borgå Stift utan man vill anfalla Kristian för att han inte stryker homosexuella medhårs utan förmodligen menar att om de skall ha del i Kyrkan och Gudstjänsten skall de sluta med homosexuell gärning och hbtqp och kraven som de kommer med. Men personförsamlingar har redan uppstått och dit kan man nog räkna missionsprovinsen också. Så den delen av förnyelsen har skett redan inom Kristi församling dock inte i svenska Stiftet Borgå stift. Så man kan säga att Kristian arbetar från ett gammalt koncept när han tar upp det här med parokialprincipen och hela modellen skulle bara öka på splittringen inte bara bland de konservativa och i landet. Tryggheten av en kyrka för var och en mitt i byn skulle t ex vara underlig om jag plötsligt i åbo skulle stiga upp och skrika att jag hör till Larsmo eller Pedersöre eller Jakobstads svenska församling. Det skulle räcka länge för mig att få prästhjälp då men jag vet att det är folkförföraren som har ställt till med allt och jag kan förtrösta på Gud var jag än går vetande att landssöndraren också ställt till med detta eftersom Bibelns ord blev dem för tunga i deras lösaktighet och sedan vill alla köra runt i bilen för att se om vi hittar någon präst och den protestantiska traditionen där varje lekman och kvinna är präster sinsemellan och kommer på skam och hinner inte till den offentliga Gudstjänsten i sitt hemland och blir fittiga och börjar synda och strax är någon lagkunnig där och frågar: varför beter ni er på detta viset. Och om den lagkunnige är en utlänning så konstaterar den ifall ni säger att de har tagit ifrån er Land och Kyrka. Så sade vi också och det var ett straff för att vi tillbett andra än Gud i vår offentliga kyrka. Hell Jesus Kristus Gud och Fadern beter er som folk och nöj er med er lott och börja inte härma alla som det " ser ut att gå bra för". För det gick ju bra för Finland och Tyskland I Början av fortsttningskriget... eller hur kära vänner

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Det är till en del helst sant som du skriver. Personförsamlingsmodellen finns idag, men inte inom kyrkan utan utanför den. Jag skulle dock inte vilja ge upp om kyrkan ännu eftersom det finns människor kvar inom kyrkan som behöver ordet och sakramenten. Men det er förstås inte vidare hoppfullt ut - inte rent mänskligt sett åtminstone.

      Och ja. Det är intressant hur diskussionen har en tendens att spåra ur. Kanske för att det är så mycket lättare att skälla på och hata person än att ge sig in i saklig sakdiskussion. Speciellt om man, som de anonyma bespottarna, saknar argument.

      Radera
    2. Ja, för Guds Lag står oförändrad kvar på det att de som söker Nåden inte skall komma på smygvägar med ständigt nya lagar hur man gör om man " plötsligt står som en syndare": inte kan förklara sig men undkommer den timliga domen. Och då börjar man bygga på hur vissa nådesmitare gjort och finner att det som Gud lärt genom kyrka och görsamling var sant men om man inte förklarat varför man förr varnade inte bara för nymodiheter utan man hade inte berättat om hur många människor som dödats medan dde försökte strida mot nyövermodigheterna och då ville man plötsligt ena hela världen Kring Herren och man fann att Tron fanns men man kunde inte hitta någon förmedlare mera sedan man skiljt på Herren och Herren och kallade Herren den helige anden fast Han är Herren Herren Herren likaväl. Ulring

      Radera
    3. Ursäkta. Några stavfel uppstod ty ty tekniken är inte pålitlig. Ulrik

      Radera
  5. Naakkaparvi riekkuu ja rähisee (mm. eräät Anonym, Faktalobby, Eflop) kaikesta heti kun bloggaaja (Nyman) on kirjoittanut uuden aiheen blogissaan.
    He ovat aina valmiit vittuilemaan ja katsoppas vaan -> "keskustelu" kohdistuu yhtäkkiä väistämättömästi homoseksuaalisuuteen tms.

    SvaraRadera
  6. Ei ole meidän ongelma että aiheet ovat Kristianin omia lempiaiheita, eli homoseksuaalisuus.

    SvaraRadera
  7. Det är inte jag som för en tid sedan skrev att jag var en "täys suomalainen" som skrivit ovanstående ! En sak som dock har slagit mig den senaste tiden är hur oerhört svårt många har att skilja på sak och person nu för tiden ! Då Kristian skrev om "dumma kommentarer sju dagar i veckan" var det genast flera som kände sig "kränkta" och menade att han kallat skribenterna för dumma... Hur svårt får det vara ? De flesta av oss är troligen förälder, ibland måste man säga till sitt barn att nu gjorde du ngt dumt, det betyder inte alls att man inte skulle älska sitt barn ! Samma sak i Bibeln då Gud fördömer homosexualitet, Han älskar oss människor, varför skulle Han ha dött för oss om så inte vore ? "Hunden gnyr då käppen träffar" som förvirringslobbyn skrev.. är det månne därför han jämt och ständigt "gnyr" över vad Kristian skriver ? Nu kan ju förvirringslobbyn anklaga mig för att ha kallat honom "hund", må så vara, det var han som började... Förvirringslobbyn, inse att Gud gav sitt liv även för dig ! Vill du avstå från allt vad det innebär och fortsätta på din egen väg ?

    SvaraRadera
  8. Problemet med dagens mänskor är deras stora ego vilket leder till att man är väldigt lätt kränkt.
    Saklig kritik anses därför även den som hat.
    Kristians fundamentalistiska kristendom har
    väl kritiserats
    men tror ej han anklagar kritiker för hatspråk.
    Sanningen är väl den
    att mognadsnivån hos en del skribenter lämnar en del övrigt att önska.
    Men nu anklagas jag för hatspråk kan tänkas.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1, kanske känner vi varandra, kanske inte... "Må vi alla där få mötas efter slutad pilgrimsfärd !

      Radera