tisdag 7 februari 2023

Intressant!

 Den ledande aktören inom produktion av turbiner för offshore vindkraftverk, Siemens Gamesa, berättade för några dagar sedan att de gjorde en förlust på nästan en miljard euro under det sista kvartalet 2022. Detta trots att vindkraften byggs ut snabbt just nu på många håll. Företaget meddelade att det kommer att krävas kraftiga statliga stödaktioner för att verksamheten igen ska bli lönsam. 

Nu är givetvis inte Siemens Gamesa någon stor aktör när det gäller själva elproduktionen, men deras svårigheter kan ändå eventuellt fungera som en lite väckarklocka för sådana som är beredda att se något annat än möjligheter med vindkraften. Problemen som Siemens Gamesa vill få hjälp med handlar om främst tre områden: Man menar att tillståndsprocesserna för nybyggnation av vindkraft måste försnabbas, elnätet måste byggas ut kraftigt för att möta de ökade överföringsbehoven samt, och detta är kanske mest oroväckande, osäkerheten gällande regelverket kring energiproduktion måste fås bort.

Det Siemens Gamesa alltså efterlyser är minskade möjligheter för de som drabbas av vindkraftsetableringar att göra sin röst hörd mot byggnadsplanerna, stora statliga investeringar i elnäten samt en större stabilitet i beslutsprocesserna kring energiproduktion. Detta sista är som sagt det kanske mest oroväckande eftersom det sannolikt skulle innebära att besluten kring elproduktion och elmarknaderna skulle föras längre bort från de som direkt berörs av de negativa sidorna av dessa beslut och möjligheterna för t.o.m. enskilda länder att påverka hela beslutsprocessen skulle minska. 

Detta är överlag vad vi kunde kalla en megatrend idag. Alltså att det som är "rätt" inte kan ifrågasättas utan att besluten tas ... ja, var? På en sådan nivå att t.ex. ett land som Finland inte kan stoppa dem eller ens påverka innehållet i besluten i någon nämnvärd grad. Här kan vi se på skogsfrågan som ett exempel. Finland (och Sverige) kan givetvis försöka sätta käppar i hjulet för EU:s planer, men i slutändan kommer det att bli så att vi tvingas böja oss för EU:s vilja eller betala stora böter för att vår markanvändningssektor inte binder den mängd koldioxid som den borde binda. Vi får helt enkelt lov att foga oss i de beslut som har fattats. 

Vindkraftindustrin är det närmaste vi kommer vad som brukar kunna kallas en "helig ko" idag. Och när den största aktören inom denna sektor har problem och ropar på åtgärder som skulle kunna tänkas lösa dessa problem kommer de garanterat att få som de vill. Trots att det kommer att svida. Både ekonomiskt och när det handlar om vår beslutanderätt/demokratin.


20 kommentarer:

  1. Va har he me Jesus eller homofobi att göra?

    SvaraRadera
  2. Siemens Gamesa är nog mer insatt i fakta än lilla homofoben Kristian. Där är det bara munvädret som blåser hårt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristian har lyckas väcka alla möjliga hatare. Du borde radera sådana kommentarer. De förpestar din blogg.

      Radera
    2. Anonym7 februari 2023 kl. 21:21
      Här finns inget hat bara god kristen omtanke!

      Radera
    3. Anonym 7.2. Kl 21.21
      Tänk så intelligent du måste vara. Ta ett gratistest på Mensas sponsrade sida och se om du får ett solklart svar " gratis". Jag är lika snål som 84% procent av dem som någonsin gjort ett gratis intelligenstest. Jag vägrade betala för en skräddarsydd diagnos på intelligensen som har sjunkit från ca 130 till 93. He hee

      Radera
    4. Ursäkta jag riktade mig till anonym 7 februari 22.19. Sorry 21.21. Ulrik

      Radera
  3. Man kan för all del förlita sig på Fox News, men det är inte så smart. Speciellt då de gör allt för att ge en känga åt Biden för Inflation Reduction Act, en massa pengar som skulle gå till Europa, och till ett bolag som är i trubbel, för vindenergi. Klumpig propaganda, men så är det ju ofta.

    Håller med Kristian, som inte gjort någon bakgrundkoll alls, att Siemens Gamesa är ingen stor aktör inom elproduktionen, de facto har de ingen elproduktion alls. De tillverkar turbiner.

    Eftersom de inte lägger sig i elproduktionen, faller Fox News lögnaktiga kommentarer ner som ett korthus. Det handlar inte alls om utbyggnad av nät, regelverk eller nåt annat i Siemens fall, det handlar om en mycket stor mängd fallerande komponenter som lett till garantireparationer (equipment failures, utrustning som gått sönder):


    Siemens Gamesa chief executive Jochen Eickholt acknowledged equipment failures in both the company’s onshore and offshore wind turbines, leading to higher warranty provisions, contributed to a nearly $1 billion net loss for the company in the last three months of 2022.

    https://www.powermag.com/siemens-gamesa-posts-nearly-1-billion-quarterly-loss/

    Man kan kolla vilka sidor som helst om Siemens Gamesa och förlust, så skriver alla samma, förutom Fox.

    Det är aldrig bra med lögnmedia, man lär ska bli desillusionerad väldigt lätt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktalobbyn bryr sig inte i fakta, tycks det. Det viktiga är att man läser rätt nyhetsmedia. Och att ge sig på Kristian.

      Radera
    2. Men säg då anonym varför all media jag hittat om Siemens skriver som jag citerade, men Fox var enda som hade egna versioner. Kan du? Om du inte kan, så är det ju nog du som inte bryr dig i fakta men ger dig på person.
      Skulle jag vara i din sits skulle jag känna mig rätt förbannad att en annan lurar i mig en massa. Men vi är så olika.

      Radera
    3. Faktalobbyn. Ni pratar ju om olika saker. Dessutom, som Kristian påpekat, kan man inte hoppa på person om någon skriver anonymt eller under pseudonym.

      Radera
    4. Anonym8 februari 2023 kl. 10:10

      Vad menar du med att man kan inte hoppa på person om någon skriver anonymt eller under pseudonym?

      Jag kan (som exempel) kalla dig för en pervers pedofil eftersom du är den du är och du kommer nog att känna dig påhoppad. Eller?

      Radera
    5. Jag menar närmast det, att då jag försöker prata sak, svara på de frågeställningar som Kristian ställer, så svarar han inte på sak längre, utan väljer att ducka och föra diskussionen till vad jag är eller inte är. Du borde ju fråga dig själv varför Kristian väljer att inte visa hur mycket han kan om saken, utan istället häva skit över andra. Om du är kunnig i en fråga, skulle du inte visa andra hur kunnig du är? Istället för att säga att "du kan inte läsa"?

      Radera
    6. Anonym 10:10. Du har helt rätt. Förvirringslobbyn talar om hur Siemens Gamesa har hamnat i denna situation, jag lyfter fram vad de vill att staterna ska göra för att förbättra framtidsutsikterna. Men förvirringslobbyn brukar inte fästa sig vid sådana petitesser.

      Radera
    7. Förvirringslobbyn. Du har rätt i en sak i det du skriver. Det är viktigt att vara kritisk till det man läser. Både höger- och vänsterpublikationer har sina agendor. Och det handlar inte bara om vad de skriver och hur de skriver det, utan det handlar i kanske ännu större utsträckning om det de väljer att INTE skriva.

      Radera
    8. Tja, ett företag som tillverkar turbiner väljer ju att inte skriva om sjukt mycket saker så länge de håller sig till att skriva om sin kärnverksamhet, att tillverka turbiner.

      Om 99 tidningar skriver att Siemens Gamesa har haft problem med komponenter, och en erkänt propagandisk sajt som Fox News skriver nånting annat, då behöver man inte bara en krutuppfinnare för att förstå att de 99 som är eniga, är mycket närmare sanningen än en ensam aktör som skriver nånting helt annat. Inte för att du tänker så, men vi andra gör det.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Ibland undrar jag om du alls är läskunnig. Eller om ditt hat mot mig förblindar dig till den grad att du inte klarar av att se tydligt när du läser. Anonym ovan konstaterade, helt riktigt, att det är två OLIKA SAKER vi lyfter fram här. Men detta tycks du som sagt inte klara av att se och förstå.

      Radera
    10. Det är mycket riktigt två olika saker. Miljardförlusten som alla (förutom Fox News) skriver om, inklusive Siemens egen press release, handlar om falerande komponenter och garantiarbeten som slukat pengar.

      Den andra saken, är någonting Fox News kokat ihop och som inte har nånting att göra med Siemens Gamesa:s förlust. Och det är det du skriver om.

      Radera
  4. Coronavaccinet är nog ännu mer en "helig ko" idag än vindkraften är-som också den är "helig".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:52. Kanske det. Jag har hur som helst tagit min sista covid-spruta, och det är många som säger samma sak.

      Radera
  5. Intressant, skriver någon. Är det orsak att med naziusa och nazityskland med lilla finland och sverige med som sladdbarn skryta med den västerländska teknologin som säljs ut i alla riktningar sedan folk fått för sig att med " vår teknologi " som ska vi reda upp världens bekymmer. Och ju mer jag klagar desto mera beroende blir jag. FINLAND betalar mer än 37 euro per dag för att ersätta mig min intelligensbefrielse från ca 130 till 93 som främst åstadkommits med psykmedicin. Jag är ändå glad man behöver inte vara intelligent för att vara ett Guds barn det räcker att man lär sig skilja på gott och ont och predika och välja det Goda. Jag nöjde mig med syndernas förlåtelse I Faderns och Sonens Jah den helige Andes Namn och jag känner mig inte dummare än förr för nästan alla tappar lite intelligenskvotsiffror på väg mot ålderdomen. Eller är det så att psykmedicinen bara hämmar själsförmögenheterna. Men viktigare än själen är Anden med minne vilja och förnuft som jag dagligen lägger i Jesu Kristi Herrens Herrens händer. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera