tisdag 14 februari 2023

Ole Norrback är ute och seglar

Det har en tid försiggått en ganska hetsk debatt i ÖT/Vbl mellan Ole Norrback ("vardagskristen") och några lokala Kd-politiker som värnar om värdefrågor (Kurt Hellstrand, Leo Byskata). Det hela började, givetvis, med riksdagens behandling av den s.k. "translagen", ohc Norrbacks insändare där han ställde Kd vid sidan av diverse suspekta typer ("extremisterna Trump, Putin, Xi Jinping och mullorna i Iran") i denna fråga och att Kd "förvägra[r] dem [de sexuella minoriterna] rätten att bli respekterade som de är".

Hela Norrbacks tirad mot Kd bygger givetvis på fullständigt felaktig grund. Kd har INTE samma åsikt gällande sexuella minoriteter som t.ex. mullorna i Iran. Detta är förstås lätt att kolla upp, om intresse skulle finnas, men det är förstås lättare att bara svepa till med hela handen, som Norrback gör. En enkel googling ger vid handen att homosexuella män i Iran riskerar dödsstraff, och att avrättningar också har utförts. Något sådant är givetvis fjärran, fjärran från vad Kd talar för. Något som alltså skulle ha varit oerhört lätt att kontrollera om man skulle vilja undvika att ljuga. Men det är tydligen inte så viktigt för Norrback. 

Om man dessutom tittar lite närmare på den kristna (Kd:s, och likaså min) hållning gällande hbtq-människor handlar denna inte heller om att förvägra någon rätten att bli respekterade som de är. Honnörsordet här är frihet. Var och en må leva som de vill, och så länge ingen utomstående blir skadad av detta har ingen något med det att göra. MEN. Samtidigt bör det finnas frihet att lyfta fram att homosexualitet är mot naturen och att en homosexuell läggning ofta (men kanske inte alltid) beror på olika former av övergrepp i den tidiga barndomen. Samt att det finns, och bör få finnas, rätten att få vård för detta. 

Inte heller är det att samhället inte skulle ge homosexuella rätt att gifta sig (vilket Kd - och jag - talar för) på något sätt att förvägra någon deras rättigheter att vara som de är. Det att man konstaterar att äktenskapet är en institution som har vissa begränsningar (nära släktingar, t.ex, kan inte gifta sig) är något som inte borde vara något problem för någon. Så här fungerar samhället överallt. T.ex. kan inte en blind människa få körkort, och ingen skulle komma på att hävda att detta skulle innebära att den blindes rättigheter att vara respekterad som han/hon är skulle inskränkas på något sätt. 

Ole Norrbacks insändare i detta ämne är bedrövliga. Och farliga. Detta för att de låter så ödmjuka och goda. Detta samtidigt som de förtalar meningsmotståndarna (och deras åsikter) och förleder de som läser texterna att se på hela frågekomplexet på helt galet sätt. 

128 kommentarer:

  1. Kristian. "att en homosexuell läggning ofta (men kanske inte alltid) beror på olika former av övergrepp i den tidiga barndomen. Samt att det finns, och bör få finnas, rätten att få vård för detta."

    Återigen sitter du och gör fantasi (lögn) till sanning. Jag känner många hbt människor och ingen av dom har blivit utsatt för någon form av övergrepp i ungdomen, vad jag vet. Men, du har väl mer erfarenheter att dela med dig av, antar jag?

    Och, vilka botemedel sitter du och fantiserar om? Kanske du har erfarenheter där också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:08. "vad jag vet" är det centrala i det du skriver. Eller rättare sagt problemet id et du skriver. Många gånger vet inte ens offret om övergrepp som skett tidigt i barndomen. Men det ska sägas att det givetvis inte alltid behöver vara fråga om ett övergrepp. Det kan också handla om en dålig fadersrelation eller att fadern helt enkelt varit frånvarande. Eller så något annat...

      "Botemedlet" är inga fantasier. Fråga t.ex. Sigge! https://sv.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud

      Radera
    2. Kristian. Ska du nu presentera fakta på dina påståenden, eller ska du fortsätta spekulera?
      Kanske är det lättare för dig att övertyga dig själv om att du har rätt, även om du inget vet om ämnet?

      Radera
    3. Ska du Kristian visa att du inte är någon slingerbult och visa dina källor?

      Radera
    4. Kristian 14 februari 2023 kl. 16:19, jag läste wiki-länken men lämnade med många frågetecken... " "Botemedlet" är inga fantasier." Jag kan ana mig till vad du menar men var kom det fram i länken ?

      Radera
    5. "Frånvarande fader"!? Ja nog kan det leda till mycket ledsamheter med frånvarande föräldrar men inte fasiken blir man bög av det. Och hur är det i fall där fadern dött, är det större risk att man blir bög då med? Hur frånvarande ska fadern vara på en skala, sådär så man snorgråter sig till sömns eller räcker det med att man tycker det ändå var lite skönt att gubbskrället drog dit pepparn växer? Freud...på riktigt??

      Radera
    6. Anonym 17:13 och förvirringslobbyn. Som jag skriver i en kommentar nedan kommer det fram om övergrepp i tidig barndom i vittnesbörd efter vittnesbörd. Detta är inget man kan nonchalera - om man alltså är intresserad av att ha kontakt med verkligheten.

      Sedan är det tyvärr så idag att sanningen om homosexualiteten tystas ner eftersom den inte är pk. Men om ni kan få tag på ett gammalt nummer av "Korsets Budskap" (13/1993) kan jag rekommendera att läsa intervjun med den sedan länge avlidne men på sin tid oerhört erfarne själavårdaren Erik Ewalds. Han vågade säga som det är.

      Radera
    7. Anonym 18:57. Jag kom att tänka på en anekdot jag hörde för länge sedan: Vad är det för skillnad mellan en gruvarbetare och en psykoterapeut? Psykoterapeuten går djupare, stannar nere längre och är smutsigare när han kommer upp."

      Radera
    8. Kristian 15 februari 2023 kl. 19:59, så din egentliga mening med att länka till "Freud" var att visa hur fel man kan hamna ? Hade förväntat mig ngt "guldkorn" då även "en blind höna kan hitta ngt korn" , eller en sån som "Freud" kan ha rätt på ngn punkt ?

      Radera
    9. Om vi tänker oss himmelriket som ett ställe dit ' alla' fått komma oberoende av tro och bekännelse så hittade jag själv en gång på en liten anekdot. Några småpojkar kommer gående nära ett hönshus och en virrig gammal hönstupp irrar omkring och galar. Vem är det frågarr man. Jo det är Sigmund Freud. Ulrik

      Radera
    10. Erik Ewalds hade inga fakta bakom sitt tyckande. Givetvis kunde man tycka att han var sympatisk i sina utläggningar men sådana felaktiga påstående ökar bara på bördan för den som drabbas av ett sånt budskap. Den sammantagna forskningen har inte funnit stöd för det argumentet, vare sig före eller efter Ewalds. Sedan kan ju folk påstå vad de vill men några solida forskningsfakta backar inte upp det.

      Radera
    11. Det var Kristian nog inget annat än slingerbult i ditt svar. Eller ålande.

      Radera
    12. Anonym 00:50. "Erik Ewalds hade inga fakta bakom sitt tyckande. "

      Du är rolig du, må jag säga! Så 30 års erfarenhet av terapi och själavård väger inget i dina böcker? Märkligt.

      "Den sammantagna forskningen har inte funnit stöd för det argumentet, vare sig före eller efter Ewalds"

      Fel. Empirin är faktiskt tydlig. Om man låter den tala.

      Radera
    13. Och den empiriska forskningen hittar vi, var?

      Radera
    14. Förvirringslobbyn. Jag talade denna gång inte om forskning, utan om empirin mer allmänt. Ser du, det finns människor som närmar sig världen med öppna ögon - i motsats till sådana som du som går in i den med ideologin som tolkningsnyckel.

      Radera
    15. Berätta då mer om empirin, som du ser den. Vore intressant.

      Radera
    16. Förvirringslobbyn. Det har jag ju gjort! Läser du alls vad jag skriver?

      Radera
    17. Du har hoppat direkt till konstiga slutledningar, empirin är beskrivningen av omgivningen, de faktorer som ligger till grund för dina slutledningar. Det är det jag efterlyser. Men du slingrar dig.

      Radera
    18. Förvirringslobbyn. Empiri handlar om det vi kan se och uppfatta runt omkring oss. Det jag har lyft fram är vittnesbörd efter vittnesbörd av homosexuella som alla vittnar om övergrepp i den tidiga barndomen. Givetvis kan man blunda för detta, men då blir en fortsatt diskussion förstås omöjlig och onödig.

      Radera
    19. Du har inte lyft fram ett enda vittnesbörd, du har sagt att dessa finns men nånting gör att du inte presenterat dem.

      Radera
  2. Minns att jag i min gröna ungdom diskuterade sexualitet med en
    rätt högt uppsatt läkare och vi kom in även på homosexualitet.
    Hans opinion var att detta var "inte naturligt".
    Det kan ju ha varit den gängse opinionen bland läkare i hans generation.
    Vi diskuterade även religion som enligt hans uppfattning var en neuros.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. En kristen bög är kanske en onaturlig neurotiker då enligt den läkaren. Tur vi kommit en bit.

      Radera
    2. I din gröna ungdom, låter som väldigt många årtionden sedan, och du ville diskutera homosexualitet, som ingen vågade prata om då. Det låter ju lite suspekt. Om med en "uppsatt" läkare? Och du kommer så här mycket senare ihåg att det var en neuros?

      Det hade säkert varit bättre att diskutera med en psykiater istället, om det handlar om neuroser. Högt uppsatta läkare brukar syssla med administrativa ärenden, men känner man inte till hierarkin vid sjukhus, så skriver man kanske "högt uppsatt".

      Nå, för många årtionden var man inte lika kunnig inom medicinen, vetenskapen har gått framåt. För de flesta. De vet också vad en neuros är.

      Radera
    3. Nu borde du läsa
      min text en gång
      till?
      Anonym1

      Radera
  3. Vardagskristne pensionären Ole Norrback i all ära, men nu är han ute och seglar på gungfly. Antar att han vill "slicka" de värdeliberala och få något onaturligt naturligt är klart. Att han nänns kalla sig kristen är absurt. Han bryr sig skit i Bibelns ord hur ofta han än går i kyrkan. Han slår dövörat till för begreppet synd som är centralt i hela Bibeln.
    Vi är väl alla - förutom Anonym - överens om att homosex/hbtqi är något snedvridet och perverst. Är inte nedärvt/medfött utan beror på faktorer under den barn- och prepubertala perioden i deras liv. T.ex. har äldre otäcka snuskgubbar (sk. "lakritsfarbröder") förgripit sig på dem. Dessa bögar har fått vittring på lammkött (=gosskött) - jfr NAMBLA-organisationen.
    Men visst finns hopp för dessa stackare och hjälp att fås via kristen konversationsterapi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym14 februari 2023 kl. 12:14

      Vet inte vilka droger du missbrukar, men helt tydligt är dom skadliga för din hjärna.

      Radera
    2. 12,14
      Hur mår du som skriver en massa skit. Det du skriver - tror du väl inte på själv. Din text får de flesta att spy, Skärp dig!

      Radera
    3. Anonym 14. o. 15.2:
      Du beter dig som en homobög vilket du väl är - el. bisexuell.
      Det är helt klart att du fått vittring på ungt lammkött (minderåriga pojkar) som 'namusedät' i NAMBLA, eller?

      Radera
    4. 15.02 18.59 Homobögen blev inte inbjuden. Det visar tydligt vad du har mellan öronen. Ingen normal människa skullle skriva som du gör, men - det sitter mellan öronen.
      Du är en homofob.

      Radera
  4. Translagen verkar fullständigt befängd. Systemet/lagen har varken rimm eller reson, men det är ju så mycket annat i vårt samhälle som lider av samma krämpa. Ingenting att förundras över, bara att följa byråkraternas regler (?)
    anonym3 =
    troende kristen

    SvaraRadera
  5. Håller helt med Ole Norrback.

    Den här bloggens högerextrema "kristna" har fullständigt tappat kontakten med verkligheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole Norrback är ute och seglar, precis som rubriken säger ! PS. Det är nog andra som tappat kontakten med verkligheten !

      Radera
  6. Om det förekommer homosexualitet i naturen är det per definition inte mot naturen, det är naturligt. Sen sprider du myten om att homosexualitet ofta beror på övergrepp. Jag vänder mig emot och säger att sexuella övergrepp är såpass vanliga att de utsatta är både homo- och heterosexuella. Sen kan ju nån få för sig att ens homosexualitet beror på övergrepp, det är en sak, men att det faktiskt skulle vara det är en annan. Att folk får för sig sånt beror ju på personer som du som sprider den myten. Men givetvis, nån kan ju ha råkat bli blind mitt i runkandet men det gör ju inte den myten allmängiltig för det. (Möjligen nedsatt syn under nån enstaka sekund).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 14:11. Att något förekommer i naturen gör det inte naturligt. Sexualiteten är sammankopplad med fortplantning, och en sexuell relation där fortplantning redan a priori är utesluten är per definition onaturlig.

      Att homosexualitet skulle bero på övergrepp/händelser i den tidiga barndomen är ingen myt. Detta är allmän kunskap - eller åtminstone har det varit det. Tyvärr har propagandan och trycket från hbt-lobbyn fördunklat även läkares och psykoterapeuters syn i dag. Givetvis blir sedan inte alla som råkat ut för övergrepp/haft traumatiska upplevelser homosexuella, de kan också få andra mentala ärr.

      Radera
    2. Kristian. Enligt din mening, handlar allt om fortplantning. Du säger alltså att människan inte är mer än simpla djur och instinkt.

      Radera
    3. KN 16:25 Tja, homosexuella kan faktiskt fortplanta sig, det är inte omöjligt. Sker det i naturen så är det naturligt, det säger ju sig självt. Du kan såklart sen säga att det inte borde ske i naturen eller att det av nån anledning är dåligt, men onaturligt är det inte.

      Inte en myt? Det är en ren skär (freudiansk?) gissning som i vissa kretsar blivit sanning. Det är lika sant som många andra förlegade hypoteser, typ att anorexi beror på en skadad mor-dotter relation, "kylskåpsmödrar" (Bettelheims teori) som orsak till autism och tex frenologi, och liknande påståenden som spreds för inte så länge sen. Du har bara bitit dig fast vid övergreppshypotesen för att det är bekvämast för dig, en synd som leder till synd, nåt slags superkristen hypotes. Du vill heller inte veta av alternativa hypoteser som ger bättre förklaringar, en ovetenskaplig hållning helt enkelt. Faktum är att barn som är homosexuella också utsätts för övergrepp och då har nån försökt se orsaksamband som inte finns. Givetvis medför övergrepp trauman av många slag men människans sexuella läggning ändrar den i regel inte. Givetvis påverkar traumat i sig människans utveckling och kan även ha en inverkan på sexualiteten. Som nån skrev här så finns det ju homosexuella som inte utsatts för övergrepp, hur förklarar du det då? Tänker du att de nog varit med om nåt trauma ändå (fyll i orsak 2, 3, 4 osv) eller att de är nån form av undantag (som du ju lätt lägger åt sidan)? Läs mer under causes:

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Homosexuality

      Radera
    4. Anonym 14 februari 2023 kl. 17:17, du riktar dig till Kristian men jag kan inte låta bli att fråga vad du menar med "människan inte är mer än simpla djur och instinkt." ? Är det "djuriskt" att önska sig en "avkomma", att se livet gå i arv ? Vi fick faktiskt budet av Gud själv i tidernas begynnelse att "föröka oss och uppfylla jorden" !!!

      Radera
    5. Anonym 14 februari 2023 kl. 19:03, " Tja, homosexuella kan faktiskt fortplanta sig, det är inte omöjligt" Förklara du för mig hur homosexuella kan fortplanta sig utan att befatta sig med det motsatta könet !!!

      Radera
    6. Stod väl inget om att fortplanta sig med samma kön. Använd huvudet för att tänka med.

      Radera
    7. Kristian 16:25
      Det skrivs väldigt mycket om homosexualitet, homosexuella relationer och om det är onaturligt på denna blogg. Din definition - "en sexuell relation där fortplantning redan a priori är utesluten är per definition onaturlig" - väcker dock några frågor i mig.
      Om en man och en kvinna har en sexuell relation där fortplantning är utesluten (dvs har sex som inte kan leda till graviditet: petting, alla typer av icke-penetrerande sex, oralsex, analsex), är det då onaturligt? Om paret har dessa typer av sex för det mesta, men ibland även samlag, är det naturligt? Eller måste de hålla sig till samlag och endast samlag för att det skall vara naturligt? Att ha sex utan att det är själva fortplantningen som är den drivande kraften, är det ok?
      Majoriteten är ju ändå heterosexuella så dessa frågor borde väl ändå beröra oss mera än frågorna om homosexualitet?

      Radera
    8. Och...om den ena eller bägge parterna är sterila? Sex efter menopausen? På bibelns tid skulle mannen självklart dominera så det begränsade starkt urvalet av sexställningar. För att inte nämna spilld säd.

      Radera
    9. Är det skadligt att vara onaturlig när det handlar om sex? I vilka sammanhang bör man sträva efter att leva naturligt? Gäller det i alla sammanhang eller är det okej att vara onaturlig på vissa områden och bara ta det med en axelryckning? Kan oraklet i Esse möjligtvis klargöra det här?

      Radera
    10. Jag vill leva ett naturligt liv, allt onaturligt äcklar mig. Men jag har ett dilemma. Det kan ibland vara väldigt svårt att veta var gränsen mellan naturligt och onaturligt går. Finns det någon enkel tumregel för detta? Jag mår allt sämre av att ständigt inse att vad jag trott var naturligt visar sig vara onaturligt och vice versa.

      Radera
    11. Anonym 7:33. Om du blir dålig i magen av potatis så äter du kanske hellre pasta. Men de som tycker om potatis kan ju få fortsätta äta det. Och du kan förstå och respektera dem som äter potatis och till och med umgås med dem. Värre än så är det inte.

      Radera
    12. Anonym 17:17. "Enligt din mening, handlar allt om fortplantning."

      Det skrev jag inte. Det jag skrev var att "Sexualiteten är sammankopplad med fortplantning, och en sexuell relation där fortplantning redan a priori är utesluten är per definition onaturlig."

      Radera
    13. Anonym 19:03. "Du har bara bitit dig fast vid övergreppshypotesen för att det är bekvämast för dig"

      Nej. Saken är den att i vittnesbörd efter vittnesbörd kan vi se samma mönster. Så detta handlar definitivt inte om att jag "bitit mig fast" vid något för att det skulle vara "bekvämast" för mig.

      "Du vill heller inte veta av alternativa hypoteser som ger bättre förklaringar, en ovetenskaplig hållning helt enkelt."

      Bekvämare förklaringar, kanske du menar. Alltså för sådana som vill få homosexualiteten att vara något naturligt. Det, om något, är ovetenskapligt. Ta t.ex. Cullberg och hans magnus opus. I tidiga versioner skrev han att homosexualiteten är onaturlig och, om jag kommer rätt ihåg, att den ofta är sammankopplad med övergrepp, men i senare upplagor ändrade han detta. Inte för att det tillkommit ny forskning eller nya fakta, utan för att opinionen i samhället svängt och han riskerade att hamna på "fel sida".

      "Givetvis medför övergrepp trauman av många slag men människans sexuella läggning ändrar den i regel inte. "

      Det där är bara spekulation från din sida.

      "Som nån skrev här så finns det ju homosexuella som inte utsatts för övergrepp, hur förklarar du det då?"

      Som jag skrev gäller detta kanske inte för alla. Dessutom är detta med människans tidiga utveckling så komplicerad sak att vi ännu idag inte förstår alla orsaksammanhang. Det behöver, som jag skrev, inte vara fråga om ett övergrepp, utan det kan också handla om t.ex. en brusten fadersrelation eller en frånvarande fader. Eller så handlar det om något som personen i fråga har förträngt så totalt att han/hon inte kommer ihåg det.

      "https://en.m.wikipedia.org/wiki/Homosexuality"

      Wikipedia speglar samhällets åsikter. Ofta kan man lita på det man läser där, men inte alls alltid. Och speciellt inte då det handlar om kontroversiella frågor.

      Radera
    14. Anonym 23:35. "Om en man och en kvinna har en sexuell relation där fortplantning är utesluten"

      Om en man och en kvinna har en sexuell relation är fortplantning inte utesluten.

      Radera
    15. KN 19:47. Undrar om djur som uppvisar homosexualitet också har det för att de blivit utsatta för övergrepp eller har frånvarande fäder?

      Vad nån vittnar om på nåt möte väger lätt som bevis. Befinner man sig i ett sammanhang där detta sas är förklaringsmodellen så pylar man väl om det då. Jag menar inte frånta nåns känsla av olycka eller nöd, men sammantaget är det en hypotes som bekräftas av situationen. Du ber inte bort homosexualitet, men att prata om det trauma som sexuella övergrepp kan ge är givetvis en befrielse för individen. "Problemet" med homosexualitet kvarstår hos individen. Den sammantagna forskningen kan inte styrka övergreppshypotesen. Men om motargumen hittas på möten bland likasinnade som vet sanningen så hjälper såklart forskning föga.

      Radera
    16. Jo, fortplantning kan vara utesluten av flera orsaker. Om kvinnan tex saknar livmoder. Om bägge är sterila eller om kvinnan nått en viss ålder. Eller om man inte idkar sex som leder till graviditet.

      Radera
    17. Anonym 20:27. När jag skrev "vittnesbörd" tänkte jag inte på vad som sägs på något möte, utan på vad homosexuella människor berättar om sig själva. Så gott som i alla livsberättelser man idag (ofta) får sig till livs t.ex. i media kan man hitta detta med övergrepp eller överlag trassel i familjelivet när de var små.

      Vad gäller djuren så är det ett faktum att vi lever i en fallen värld. Därför drabbas också djuren av våra villfarelser.

      Radera
    18. "Så gott som i alla livsberättelser man idag (ofta) får sig till livs t.ex. i media kan man hitta... "

      Var finns alla dessa livsberättelser? Eller är de två från en religiös sajt du hade länkat till någon tidigare?

      Radera
    19. Förvirringslobbyn. Du är bra på att glömma. Vi har diskuterat detta tidigare, och då ogillade du, om jag inte missminner mig, att jag kom dragande med artiklar ur t.ex. Iltalehti. Jag säger nu bara detta: Öppna ögonen och se omkring dig!

      Radera
    20. "Fallen värld", berätta mer om den myten. Är det nåt som kommer sig av fruktkalaset i lustgården? I berättelsen var det ju inte djuren som åt av frukten utan människan.

      Radera
    21. Kristian, du hänvisar till livsberättelser som du verkar påstå finns, men så finns de inte heller.

      Men om du nu har ett par tre livberättelser, menar du att du generaliserar utifrån dem?

      Radera
    22. Anonym 20:38. En myt? Nej verkligen inte! Den som inte inser att vi lever i en fallen värld lever sitt liv med stängda ögon och fingrarna i öronen. Eller har du inte hört om vad som pågår i Ukraina idag? Missade du hela Covid-grejen? Har du inte hört om vad som hände i Turkiet förra veckan? Osv, osv.

      Vi lever INTE i något paradis. Om du tror det har du tyvärr misstagit dig väldeliga.

      Radera
    23. Förvirringslobbyn. Det handlar verkligen inte om "ett par tre livsberättelser". Jag skrev ovan: Så gott som i alla livsberättelser man idag (ofta) får sig till livs t.ex. i media kan man hitta detta med övergrepp eller överlag trassel i familjelivet när de var små.

      Hur du får det till "ett par tre" är obegripligt. Men det är ju faktiskt det mesta du skriver...

      Radera
    24. Du har nämnt några livsberättelser, nu frågade jag efter dina "så gott som alla livsberättelser", eller att du kan nämna ens några av dem du hänvisar till. Men du slingrar ju dig igen, inga livsberättelser har du att bjuda på trots att du inbillar dig att finns.

      Radera
    25. KN 09:25. På vilket vis gör jordbävningar (geologin!) något till en fallen värld? Att jag kritiserar begreppet är inte att frånse lidande, dödande och onda gärningar, ja olyckliga omständigheter för den delen. Men likväl är "fallen värld" myten något ospecifikt och generaliserande som du försöker måla upp världen med. När exakt blev världen fallen? Vid big bang? Då den första kontinentalplattan formades (jordbävningar)? Då radioaktiv strålning från berggrunden och kosmisk strålning skadade arvsmassa för 476 miljoner 0r sedan? Då naturliga radioisotoper skadade arvsmassa via mat? Då en amöba åt en bakterie? Då en dinosaurie åt en annan dinosaurie? Då en människa klubbade en annan människa för 162376 år sedan? Då man skeppade slavar till Amerika? Fallen värld myten kommer till korta och fungerar bara behjälpligt i vissa sammanhang ur vissa synvinklar.

      Radera
    26. 19:04 När är jorden uppfylld då?

      Radera
    27. Det vet väl ingen människa annat än att tredjedelen av mänskligheten dör i det krig som på allvar är kommande.... Redan är tredjedelen av naturen och djuren ( minst) utrotade så ock fiskarna i haven. Allt går som det är skrivet i Johannes Uppebarelse. Ulrik

      Radera
    28. Anonym 15:31. Jordbävningar gör inte en fallen värld, men en fallen värld drabbas av allehanda naturkatastrofer.

      "När exakt blev världen fallen?"

      När synden kom in i världen.

      "Fallen värld myten kommer till korta och fungerar bara behjälpligt i vissa sammanhang ur vissa synvinklar. "

      Inte alls! Det är bättre om du inte låter din begränsade syn på världen runtomkring dig avgöra detta.

      Radera
    29. KN 6:26.
      "...men en fallen värld drabbas av allehanda naturkatastrofer. " På vilket vis är det här svaret på nåt? Ett ickesvar. Innan "fallen värld" fanns alltså ingen variation i lufttryck, jordens glödande inre skadade ingen och radioaktiviteten kunde inte skada nån. Nej, inga giftiga grundämnen kunde heller lösa sig i vatten och några vilda djur fanns inte. Getingar stacks inte och ormar var inte giftiga. En sten kunde inte lossna från en brant och lerskred fanns bara i sandlådan.

      "När synden kom in i världen"
      Precisera och förtydliga gärna svaret så det blir förståeligt för människor som är födda efter 1650.

      "...begränsade syn...". Jag upplever starkt att det inte är jag som sitter med begränsningarna här.


      Radera
    30. Anonym 20:10. Före syndafallet såg världen helt annorlunda ut, ja.

      Radera
    31. KN @8:44. Du bekräftar alltså mina antydningar och påståenden. Ja nog förstår jag ju att man kan ha märkliga uppfattningar om sakers tillstånd men att man kan ha blivit över 50 år och undgått väsentliga kunskaper i fysik, kemi och naturvetenskap. Jag gissar såklart att du tycker att dessa är i fullständig harmoni med din uppfattning om verkligheten och jordens historia. Man blir bara så ställd då mam möter på dylik kreationism. För egen del vet jag inte om jag nånsin ens träffat en kreationistisk präst eller pastor. Men no existetsr alltså på riktigt, dit ut i bygderna. Samtidigt undrar jag om det inte tar emot att mot bättre vetande upprätthålla denna uppfattning, till och med fasad. (jag tror nämligen att du mfl innerst inne har förstått sakernas natur men som små barn strätar emot, därav din undfallande ovilja att detaljera kring denna uppfattning)

      Radera
    32. Anonym 09:11. Mot bättre vetande? Nej du! Det är nog evolutionisterna som kämpar mot det bättre vetandet. Men jag kan tänka mig att sådana som du inte ens inser det eftersom ni är så hårt drabbade av den lögnaktiga propaganda som drabbar alla västerlänningar idag.

      "men att man kan ha blivit över 50 år och undgått väsentliga kunskaper i fysik, kemi och naturvetenskap"

      Tack för din omsorg, men jag träffas nog inte av dina omdömen. T.ex. har jag i många år undervisat i genetik för blivande pälsdjursuppfödare, och jag kan berätta för dig att när det gäller just genetiken passar en kreationistisk grundsyn mycket bättre än en evolutionistiska dito. Men det kan förstås vara svårt för dig att begripa.

      Radera
    33. "bulla" När är jorden uppfylld då?

      Vi är nog långt ifrån det ännu. Och när själafiendens lögner nu sprider sig och människor inte vågar/vill sätta barn till världen kommer vi allt längre från det.

      Radera
    34. Tycker du det besvarar min fråga? Kanske du vill försöka igen?

      Radera
    35. KN 09:42 Förstår ju att det inte lönar sig att argumentera då du verkar veta bättre än biologer, biokemister, geologer, fysiker osv. Det är såklart inte omöjligt men extremt osannolikt. Nånstans under världshistoriens gång bestämde sig nån för att inte bara bibeln var sann (vad man nu i var stund menat med det) utan att man även kunde tolka den på rätt sätt och trots århundraden av ökad förståelse inom alla fält så trumfar denna initiala förståelse all den kunskap. Det är ett magiskt tänkande. I vissa fall brukar såna personer argumentera för en icke-sfärisk jord, eftersom det var vad man trodde och/eller hur man beskrev världen för länge sen. Men du verkar inte vara så "grundlig" ändå (som tex denna person https://gospel.jesuslever.eu/category/jorden-ar-platt-den-ar-inte-en-glob/) så nog finns det kanske nåt hopp för dig ändå. En bra källa för kristna är biologos.org. De har även en bra podcast som du kan lyssna på ute på fälten https://biologos.org/podcast/language-of-god.

      Radera
    36. "bulla". Nu förstår jag inte vad du är ute efter. En siffra? Varför tror du att jag skulle ha den? Det bästa svar jag kan ge på din fråga är att Herren, som gav uppdraget, nog låter oss veta när uppdraget är fullgjort. Men som sagt är vi nog långt ifrån det ännu.

      Radera
    37. Anonym 19:54. Bibeln är skriven med mänskliga ord, och därför går den att förstå. Att den är sann bevisar den själv genom att det den säger håller, är sant och går i uppfyllelse.

      Problemet med ditt resonemang rörande "århundraden av ökad förståelse inom alla fält" och alla dina "biologer, biokemister, geologer, fysiker osv" är att vi lever i en fallen värld som är i lögnens och Lögnens faders grepp. Människan VILL inte att Bibeln ska vara sann och Herren Gud verklig, och därför hittar hon på en massa ursäkter och egna förklaringar. Inte sällan kläs dessa i vetenskapliga kläder.

      Sedan är jag verkligen inte intresserad av några podcaster som går på den linje du företräder, så tack men nej tack!

      Radera
    38. Du vet inte när det är, men ändå vet du att vi är långt ifrån ännu. Hur kan du veta det? Nå, du väntar på signaler av "honom", lycka till!

      Radera
    39. KN 10:12 Det finns oändligt mycket som är skrivet med mänskliga ord och ändå förstår vi det inte. Inte bara ska vi förstå orden, ordföljd och meningar, utan syfte och sammanhang. Du kan fast läsa din egen uppsats från högstadiet och det finns saker du inte förstår.

      Jag tror inte det handlar om att människan vill eller inte vill att bibeln skall vara sann. Du måste definiera vad ordet sann är och betyder i varje text och sammanhang. Sann, men på vilket sätt? Jag kan tex hävda att jag kan simma. Det är ju lätt att bevisa kan man tycka, men tolkningen och uppfyllandet av "kan simma" beror på förväntningarna. Hur långt ska jag ta mig i vatten och på vilken tid? Med kläder på eller med våtdräkt? I kallt eller varmt vatten? Räknas det om jag flyter 1 eller 5 minuter. Om jag bara kan dyka lite och kippar luft mellan varven. Och, slutligen, om jag efter x minuter eller x timmar ändå drunknar, är slutsatsen då att jag bevisligen faktiskt inte kan simma. För detta har vi skapat graderingar, tex 200 m i bassäng utan vila, osv osv. Men viljen definition vi än lägger så kan nån säga att, nej jag menar under lite andra förutsättningar (...bara med kläder på och i en isvak...annars är det kört, åtminstone hos oss i norr, medan egyptier inte ens tänkt på is, men kanske behöver simma snabbare än en krokodil).

      Bibeln är forntida, mångtydig och varierande. Det betyder att man kan komma med helt olika frågor och förväntningar och få dessa uppfyllda eller ouppfyllda. Det står inga detaljerade instruktioner bok för bok vad sant ska vara, och om det ens är ett syfte med vad författaren skrev. Har du bestämt dig att svaret måste vara på ett visst sätt så läser du rimligen in dina förväntningar och behov så. Det betyder givetvis inte att bibeln är oanvändbar, men man måste välja vad man använder den till, när och hur. Vilka svar förväntar man sig finna där och vilka svar vet man att inte finns där? Platt jord kvinnan jag länkade till hade, helt korrekt, bestämt sig att bibeln beskriver en platt jord. De flesta är nog överens om att trots att folk på bibelns tid hade jorden för platt och vi kan avläsa den kosmologin i den tidens skrifter (inkl GT. Rund jord kom in med grekerna då det mesta av GT redan var skrivet) så är det helt ok att de gjorde det. De var inte dumma utan de hade bara inte kommit så långt i fastslåendet av sakernas tillstånd. Och att den som anser jorden för platt idag är korkad, urbota envis, bluffar eller befinner sig i nån slags psykos. Och de flesta (du med) är nog överens om att bibeln ger få eller inga råd om tex kirurgi och aerodynamik, bägge dessa är livsviktiga för oss idag, och skulle ha ansetts som magi eller fullständigt gudomligt för mer än några hundra år sedan. Idag byter vi höftkulor och njurar på rutin och har vaccin mot flera slags cancer. Vi söker inte heller svaren på de utmaningarna i bibeln. Och rimligen gör vi ju det inte heller för att förstå stratigrafi, radiometrisk datering, genetik eller kvantfysik. Istället använder vi dessa kunskaper för att förstå bibeln – sann på vilket sätt.

      Radera
  7. Snart blir det som i Kanada, https://samnytt.se/sa-att-det-bara-finns-tva-kon-arresterades/... Passa samtidigt på att läsa många "sorglustiga" kommentarer !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passa också på att läsa om den unge mannen beteende, han försökte hindra en transperson att använda en toalett ämnad för transpersoner, och efter första varningen ordnande han ändå en protest. Därav fick han en 20 dagars relegering, som han bröt.

      https://ottawa.citynews.ca/valley-news/mother-of-transgender-teen-speaks-up-about-washroom-controversy-6529038

      Tänk att bokstavstroende har så fruktansvärt lätt att låta bli att vara ärliga och berätta hela sanningen...

      Radera
    2. Smakprov på Cullberg. Mer finns att hämta på tex google books. Jag är nog nöjd såhär, psykoanalys och freudianism, jo tjenare. https://mobile.twitter.com/c_dahlstrom/status/1275841958989180930

      Radera
  8. Det var någon som tidigare skrev om "läggning", kleptomani är också en "läggning" ! Sedan när har det blivit rätt och riktigt att stjäla ? Borde det inte rimligtvis vara dags för att det då också blir "lagligt" liksom den nyligen antagna translagen ? Kanske man borde höra med Ole Norrback ? Jag vill ju också få bekräftat att det inte är mig det är fel på !!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du raljerar dåligt. Självklart är det inte rätt att stjäla, det är ett brott och du våldför dig på andra. Stjäl du rejält hamnar du i fängelset, det vill du nog helst undvika, bara manliga lekkamrater där, vad ska du då göra, spela biljard? Du vet där sälskapsspelet man ska stöta på kulorna så de far lite överallt.

      Radera
    2. Anonym 15 februari 2023 kl. 00:14, "raljerar dåligt" ? Jag ska säga dig, självklart är det inte rätt att utöva homosexualitet även om man råkar ha den "läggningen" , det är ett brott mot Guds ord ! Det var alldeles rätt fordom då man kunde bli dömd för detta !

      Radera
    3. Ja säg vad som inte var ett brott fordom? 5 Mos 25:11-12 lyder "Om två män råkar i slagsmål och den enes hustru skyndar till för att hjälpa sin man och sträcker ut handen och griper tag om könet på den som slår hennes make, skall du utan förskoning hugga av hennes hand."

      Radera
    4. Akta er för att offentligt gå så klädda att så skulle kunna ske och framförallt för att komma i slagsmål. Ulrik

      Radera
    5. Det var på den tiden man ansåg att kvinnor inte skulle blanda sig i krig och slagsmål så att någon som kunde ha en mindre aggressiv avkomma skulle bli impotent. Och så berättar det om det som inte kanske är så vanligt mera att man börjar slåss och leva buse mitt under en evakueringsresa till ' det goda landet. Gud ville att alla skulle ha möjlighet att få en avkomma så tänk er för förrän ni börjar med preventivmedel och sådant för att ni är rädda för hur det skall gå för dem som kommer i nästa generation. Då kan en potent slagsbult och hans trätobroder ha barn som lever i fred och ödmjukhet tillsammans. Och då är det ju inte fråga om otukt i denna lagparagraf utan vad man inte skall göra om man tänker på sin framtid inom folket. Ulrik

      Radera
  9. kommentar till Kristian Nyman. Norrback är ute och seglar. Vilket skämt. Jag tror att Norrback är en landkrabba i motsats till K.N. som är en van seglare och sjöfarare. Med båt i Esse och allt.
    K.N.s, teorerier om andra personer kan mest skratta åt. Men vem vet han KN har kanske erfarenhet så det är det hans hjärta är närmast som munnen talar.
    Lev och låt leva.

    SvaraRadera
  10. Monen lehden mukaan translakia vastustettiin uhkakuvilla, jotka eivät perustu tutkimuksiin. Lakia myös ajettiin eteenpäin samalla tavalla. Ei otettu huomioon tieteellisiä tutkimuksiakahdesta biologisesta sukupuolesta. X- ja Y-kromosomit opetettiin jo koulussa. Mutta nämä translain puolustajat taisivat lorvia kylillä silloin. Voi herranen jestas, että !
    suom.kiel. Anonyymi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonyymi. Uhkakuvat ei ehkä perustu tutkimuksiin, mutta mitenköhän paljon sellaista tutkimusta on ylipäätänsä tehty? Uhkakuvat ovat tottakai todellisia koska ihminen on sisimmiltään paha, ei hyvä. Jos mahdollisuuksia annetaan tehdä pahaa niin paha tapahtuu.

      Radera
    2. Anonyymi 15 februari 2023 kl. 19:09, Mulla omat aavistukset kuka sä oot... Älä oo huolissasi, en aio paljastaa, ei edes Kristianille. Kiitos että kirjoitat !

      Radera
    3. Ottakaa hyvät ihmiset ja anonyymit Pyhä Raamattu käteen ja tutkikaa sen todellisia uhkakuvia jotta tietäisitte että tämä on Antikristuksen aika ja että maailma on täynnä viettelystä ja petosta. Muutamat sotarikolliset ovat joskus päässeet pakoon esim naamioitumalla naisiksi jos olivat miehiä ja miehiksi jos olivat naisia. Sen vuoksi haluvat heidän jälkihallituksia tukea semmoinen toiminta jatkossakin vetomalla lakeihin. Mutta kaikki tämä venkoilu että pitäisi olla ' tiedessä todettu ' mitä mikäkin on on johtanut tämän päivän hullutuksiin. Miehillä on penis ja naisilla on vagina sen asian haluavat pimittää vetoamalla epämuodostumisiin mitkä ovat tulleet siellä missä antikristuksen supermyrkkyjä ovat olleet vaikuttamassa tai tavallisia myrkkyjä hirmuannoksissa. Tai mahdollisesti silpomisia sodassa tai onnettomuuksissa. Ulrik

      Radera
  11. Ni har alla på denna tråd glömt bort vådorna på gott och ont med konstbefruktning; inseminering osv. Där är det i princip möjligt att även med utan tillåtelse utgjuten säd och plockat-stulna äggceller föda barn åt t e x kvinnliga lesbianer, och om en kvinna som är transperson fått manlig id men inte är steriliserad föder så kan man säga att ' min mamma är min pappa'. Så tokig är nutidens värld . Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det värsta när människorna menar sig ha tillgång till konstbefruktning på olika vis så kan man t o m med hävda jungfrufödslar genom att göra det ( inseminering) försiktigt på sovande eller drogade unga kvinnor i fertil ålder som bevisligen aldrig legat med någon. Redan 1986 hörde jag en bror säga att sådant hade hänt på olika skolinternat i finland. Själv hade jag bott på ett skolinternat 1986 och sovit en eftermiddagssömn och vaknat med en underlig känsla i röven. Man hade tydligen tappat mig på sperma då ( också som man gjorde 1979 då jag fått ett peratsinpiller på min fars sommarvilla och blivit pippad och tappad på säd nu först har jag fattat vad den nazistiska haggan mixtrade med efter att jag släppt min förstlingssäd i henne hon och de hade med sig manliga chaufförer i en bil som jag aldrig såg men som antagligen innehöll kylväska eller kylfack.) men det klarnade först långt senare. Ty jag runkade ock rökte mig trött sedan det hänt och sent på morgonnatten då jag for och metade så satt kompisen där redan och han tittade på mig med stora blåa ögon och hanfrågade ljudlöst ( sålde du dig) jag förstod inte vad det betydde så jag funderade inte vidare på det då utan började meta. Ulrik

      Radera
    2. Den kvinna i 20 årsåldern som hade satt sig på mig då jag var i sömn efter peratsinpillret 1979 satt sedan tio år från 1986 ( då jag sökte mentalvård för att få samtalsterapi efter att i fyllan råkat ut för att en tre år äldre kvinna försökt pippa mig på samma sätt(( på olof palmes dödsafton))) till 1996 som socialarbetare med psykoterapeutisk inriktning under namnet L.L. på mentalvårdsbyrån i jakobstad. Jag har sedan förstått att hon inte hette så åsa såsa oj nu såsar tangentbordet till sig. Jag kom u på grund av medicineringen ioch upptagenheten i livet aldrig att komma in på kränkningen under barndomen och i tonåren eller under unga vuxentiden men när jag på vårvintern 1996 på olof palmes dödsdag plötsligt erinrat mig vad som hänt 1968 så gjorde jag ett försök att svälja hela pillerburken med orsanil som man då gav åt mig och jag hade alla pillren i munnen tills sockerglasyren var borta och då ble smaken så brännande så jag kunde bara svälja lite av den smörjan som smakade som " raketbränsle" eller sådant bränsle vi använt till modellflygplanenen; lättbränsle i alla fall. Jag fick sedan tvångsvård och kunde gå vidare men min mentalvårdskontakt L L. Behövde jag aldrig mera tala med. På tal om det. Det fanns en gång en storväxt svartskäggig man i larsmo och han hade när han 1980 stod och viftade med en jättestor revolver av mig blivit uppmanad att inte står oss ungdomar på supfest utan gå till stockholm och skjut olof palme hade jag sagt. Han var märkbart liknande den man som friades från mordet på olof palme som tydligen var en nazistisk komplott mot politikern som också bevistat obskyra krogar i Stockholm där man hade unga flickor i tjänst från balkan och vem vet varifrån så den snaskgubnen palme fick vad han behövde. Men inge ära åt dem som för nazipengars skull avvisade mördaren från larsmo när han försökte bekänna sitt brott. Ulrik

      Radera
    3. Tack Ulrik för att du leder tråden tillbaks till ämnet. Det var tråkigt när den hamnade på avvägar.

      Radera
  12. ulrik kl. 04.14
    På natten borde du sova Ulrik och inte skriva ngt, om ditt liv.
    Ingen människa på Nymans blogg vill veta hur bedrövligt ditt liv är och har varit.
    Du har ju dina syskon som stödpersoner?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men ibland har man lust att skriva lite fakta från egen minnesbank. Ulrik

      Radera
  13. I dagens blad finns ett vettigt återmäle till Ole Norrback skrivet av duon Hellstrand-Byskata. Läs det !
    Kd är knappast någon specifik kyrka utan det är ett politiskt parti. Dit torde höra både lutheraner och frikyrkliga, tom. transpersoner och kanske även någon homosexuell person.
    anonym3

    SvaraRadera
  14. till Kd hör mest personer som du!

    SvaraRadera
  15. I gårdagens Vbl gav också Rune Back (J:stad) en dräpande men samtidigt saklig kritik av den vettlösa translagen som klubbades genom i riksdan.
    Läs även den !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:32. Det är en bra text, kan rekommenderas!

      Radera
    2. Samma sak kan sägas om Kaj Finnes kria i Vbl förra veckan.

      Radera
  16. Faktum är att ingen bryr sig det allra minsta om de vansinniga dumheter Kristian skriver om här, förutom diverse lättlurade stackare och mentalpatienter som tror på skitpratet.
    Kristian har nog inte botat en enda människa hittills och kommer aldrig att göra det.

    Så, vad är vitsen, kristian? Tror du att du får extra poäng i himlen, eller är det för att elakheter roar dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:45. Elakheterna är det nog sådana som du som står för, tack så mycket!

      Vi lever idag i en värld där lögnen regerar med propagandans makt. Detta är helt tydligt ok för dig. Det är det inte för mig, och denna blogg är ett litet försök att kämpa mot lögnen. Helt enkelt för att vi och våra barn inte ska behöva leva i ett samhälle där lögnen lägger agendan. Det är det som motiverar mig.

      Radera
    2. Det är du själv som står för lögnen.

      Du kanske tycker att barnen borde lära sig att hata verkligheten lika mycket som du gör.

      Radera
    3. Anonym 19:05. Mera svepande omdömen...

      Jag har inga problem med verkligheten. Det är sådana som du som måste kämpa mot den samma. Jag beklagar!

      Radera
    4. "Jag har inga problem med verkligheten. Det är sådana som du som måste kämpa mot den samma. Jag beklagar!"

      Säger han som dagligen kritiserar fakta och verkligheten.

      Radera
    5. Anonym 20:14. Nej, där har du helt fel. Jag kritiserar INTE verkligheten och fakta. Jag kritiserar lögnerna man använder när man kämpar mot verkligheten. Alltså är situationen den diametralt motsatta till det du påstår.

      Radera
  17. 09.39
    Kommentarer av Rune Back. Du tycker att de är fina.
    R.B var länge utomlands och fick komma tillbaka till Finland - skitlandet - med svansen mellan benen. Staten bekostade hans och familjens hemresa. Nu skriver typen en massa skit - han kunde ha blivit kvar som "fåraherde"? eller ngt. liknande,
    Vem tror på vad en sådan skriver för smörja - Jo Nyman förstås som ligger i samma bås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:07 (och 18:10 nedan). I motsats till dig bryr jag mig inte i vem en person är. När någon skriver en insändare är det sakinnehållet som är det viktiga. Att röra sig med svepande påståenden som du gör är inget annat än oseriöst. Men det är klart, om man inte har några sakargument måste man ta till just svepande påståenden.

      Radera
  18. Nyman
    Rune Back är mormon.

    SvaraRadera
  19. Ok sakinnehållet är viktigt. Det förstår jag - men en fåraherde - mormon från utlandet, hemkommen på statens bekostnad - ja visst skall en sådan ta stora ord i sin mun. Han skall ju ut och missionera i svart kostym och vit skjorta. Men R.B passar bra i din farm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:42. Back tar nog inga stora ord i sin mun. Det är de som utmanar, eller snarare gör uppror mot, Skaparens goda ordningar som tar sig höga toner.

      Och vad har min farm överhuvudtaget med detta att göra?

      Radera
    2. Han är van vid sådant arbete efter åren i Bolivia. Typen trodde att han skulle bli rik?, men kom hem med svansen mellan benen och en skock barn.

      Radera
  20. 18.28
    Kristian Du läste väl på IS om prästen som var berusad på en begravning?
    vad tycker du om det? Prästen i fråga har läst bibeln - och har sin tolkning klar - inga kvinnor som präster . Jag är karl och skall vara präst . men jag behöver en sup-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:21. Det läste jag inte. Men det finns alltid människor som har problem. Det är liksom något som följer med att leva i en fallen värld. Men om det är sant som du skriver borde prästen i fråga nog ta timeout tills han får drickandet under kontroll.

      Radera
  21. Eduskunta siis hyväksyi translain uudistuksen luvuin 113-69.
    Uuden lain mukaan täysi-ikäinen voi korjata sukupuolensa hakemukseen perusteella, ilman (!) lääkärin lausuntoa. Laki erottaa toisistaan lääketieteellisen prosessin ja juridisen sukupuolen.
    Mm. Mia Laiho (lääkäri, kok.) äänesti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa mietinnön pohjaesityksen puolesta, mutta päätyi kuitenkin äänestämään täysistunnossa lakiesitystä VASTAAN.
    Hän EI voinut hyväksyä, että lakiesityksessä oli mukana valtioneuvostoa jatkossa velvoittava lausuma, että MYÖS ALAIKÄISIÄ koskeva lainsäädäntö pitäisi tuoda eduskuntaan. Pohjaesityksessä alaikäiset eivät olleet mukana, vaan lausuma lisättiin valiokunnassa.
    Lastenlääkäriyhdistyksen, Psykiatriyhdistyksen ja Lääkäriliiton lausunnot olivat kaikki sillä linjalla, että on hyvä, ETTEI laki koske alaikäisiä. Lakiesitys on huonosti valmisteltu. Esim. sukupuolivaikutusten arviointi puuttui kokonaan.
    Kokoomus sai valiokunnassa läpi sen, että sukupuolta voisi juridisesti vaihtaa VAIN kerran vuodessa. Pohjaesityksessä katua olisi voinut jo 30 vuorokauden kuluttua!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:46. On hirvittävää että laissa (sehän hyväksyttiin, niin nyt ei enää ole kyse lakiesityksestä vaan laista) on tällainen kirjoitus. Sehän tarkoittaa että tämä on vasta alkua, eli lisää tulee.

      Radera
  22. Kanske du skulle byta huvud en gång i året?
    Det är inte ngn liten process att byta kön. Löjligt att skriva att någon kan göra det en gång i året, Kanske du som skriver så borde byta huvud en gång i året

    SvaraRadera
  23. Du skulle väl önska byta "byta kön" fler än en gång i året allt efter hur dig skulle "homottaa" på morgonen.
    Din psykiskt störda könsidentitet torde bero på din otrygga och kaotiska uppväxtmiljö, som torde ha varit präglad av missbruk eller tom. våld.
    Dina läskiga kommentarer och korkade åsikter skulle tyda på det.
    Forfarande kvarstår du anonym, vågar inte låta dina bekanta läsa din sörja - de skulle få sig ett gott skratt och du bli förvisad till skamvrån. Kom ihåg att det finns en "Phantom of the Night" också i dina tassemarker (bibelbältet, Jeppistrakten?)

    SvaraRadera
  24. 12.07
    Oj, vad du vet mycket om människor som du inte känner.
    Jag kan upplysa dig om att jag har inte vuxit upp i ngn. familj med våld och misär. Jag har heller inte ngn, lust att byta kön. Varför skulle jag göra det? De elakheter som du skriver har nog mycket att önska. Du vet tom. varifrån människor kommer och vilka bekanta ngn, har.

    Plats för skratt för din kommentar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 13:47
      Du tycks vara en inbiten företrädare för en sjuk homo- och transkultur liksom t.ex. gamle Sfp- fetknoppen O. Norrback.
      Kanske du kunde få terapi vid Mvb i Jeppis, sök dig dit!
      Ifall inte är det väl snart aktuellt att ta fram lobotomiredskapet a la Olivecrona och Crawford?

      Radera
    2. Anonym 11:32. Försök gärna hålla god ton i kommentarerna! Vi kan knappast övertyga de som inte tycker som vi gör, men vi kan åtminstone höja oss till en högre nivå än de i våra kommentarer!

      Radera
    3. Kommentarer som 11.32 skriver borde raderas.

      Radera
    4. 10:45
      Eller hellre: Du borde kanske raderas ? (Missförstå mig rätt).

      Radera
  25. Kanske bloggaren borde börja fundera på om denhär bloggen gör mera skada än nytta? Visst, ämnena som lyfts fram är intressanta, tänkvärda. Syftet är säkert gott, men det spårar ur i kommentarerna. Skapar splittring i vår region, religiösa-övriga, vi mot dom? Av egoistiska skäl, att få ryggdunkningar på församlingshemmet. Någon samhällsnytta gör det inte, nära mitt hjärta? Som att stanna vid en olycksplatsen för att hjälpa, syftet är gott, men du står mitt på vägen och orsakar flera olyckor, av egoistiska själ... Vem hjälper du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:24. Din sista fråga är bra. Vem hjälper det att hålla fram fungerande och samhällsbyggande värderingar i en allt snabbare ruttnande värld? Detta speciellt i en situation där media i det närmaste unisont försöker påskynda förruttnelsen. Frågan är bra och värd att fundera på.

      Radera
    2. Fortsättning. En ännu bättre fråga är: Vem hjälper det om vi slutar hålla fram fungerande och samhällsbyggande värderingar i en allt snabbare ruttnande värld? Den kan du också fundera på!

      Radera
    3. Men det ända du skriver är ju bara åsikter, dina egna åsikter, själviskt, inte annorlunda än media överlag.
      Sanningen är objektiv, nästan all sanning. Det finns ca 3000 olika religioner i världen, ingen kommer överens om vilken som är sann, vad som är sanningen. Sanningen kan bevisas, som att bilen är blå, mörk eller ljus, men blå. Och människan behöver syre för att leva, det kan enkelt bevisas. Bevisa du att gud finns, din gud.
      Alltid då frågan om gudsbevis kommer upp säger du: öppna ögonen, titta ut genom fönstret! ok, vad ser man? TEX en maskros, blir från frö till stjälke till blad till blomma, fantastiskt!
      Förmultnar, blir näring för parasiter, larver som blir näring för maskar, larver till fåglar och andra djur som sen förmultnar och blir jord för nästa maskros... kretslopp kallas det. Allt detta ser vi med ögat, samma ögon som djuren har, som sänder signaler via nervtrådar till hjärnan som processerar alla synintryck och vi vet vad vi ser, hör, känner osv. Hur fantastiskt allt på vår jord hänger samman, hur kan något sådant bara uppstå? Ur tomma intet? Det gör det inte, men vad säger att det är just din gud som skapat detta? Vilken gud? Även om man inte tror på vetenskapen betyder det ju inte per automatik att religionen är sann. Livets uppkomst är tillsvidare ett mysterium, tills det kan bevisas annat.
      Det heter tro, för att vi inte vet, varför vet vi inte? för att det finns för lite bevis, det vore ju enkelt för skaparen att ge lite bevis. Enda bevis för guds existens är bibeln, som är skriven av människor som var lika falska som dagens människor, lika maktlystna, partiska människor som var partiskt religiösa som valde vilka skrivelser som skulle vara med i bibeln. Likadana människor som idag skriver bloggar som tycker att alla andra har fel, som vägrar att läsa andra religioner, eller att ta emot annan kunskap, eftersom man vet att man har rätt då man är född på rätt plats där lyckligtvis den rätta religionen var vanlig.
      Det är ju lätt att bevisa åt en troende att hen tror rätt, för hen tror ju redan.
      "Denna bok är sann för det står så i denna bok. Bibeln"
      Kurt olsson har en bok som är 2001 år gammal(äldre än bibeln). Den har inte utgivits, endast gått i arv i 2000 år. I boken läser Kurt en berättelse, som sammanfattas: 2 religiösa människor pratade och sade: "Vi måste åka till slakteriet och bli kvar där". Kurt tolkar detta som att dom ska åka och slakta sig. Eftersom vi har religionsfrihet har detta blivit Kurts religion, Får han då säga att enligt hans religion ska religiösa slaktas, typ som Päivi Räsänen sade om homosexualitet, som hon endast tror men kan inte bevisa, religion.
      Snart kommer väl en religion som säger att religion är synd och bör förbjudas. Sanningen är sann, annat är bara åsikter.
      Det finns bara 2 kön, manligt och kvinnligt, biologiskt. Men man kan uppleva att man har fel kön, fel kropp. Bäst vore väl om man byter kropp i så fall, flyttar huvudet till en kropp med rätt kön. Men det har mig veterligen ännu inte lyckats, så då byter man enklast bara könsorganet. I fortsättningen är man då man eller kvinna, inte häst.

      Radera
    4. 22.2. 14:51
      Hur skulle det vara med ett byte av hjärnan? Är ännu inte möjligt, men kan i framtiden (kanske) bli.
      Att skapa ett nytt riktigt könsorgan är ju inte möjligt. Det blir alltid en halvmesyr då man exstirperar p*tten och skr*ppan och försöker modellera om underlivet till en slang som skall föreställa en sl*da.
      Det yttre attributet kan man få att någorlunda se ut som det motsatta könet med hjälp av hormoner.

      Radera
  26. Jag har problem med HSS-media ! "Sydin" publicierar insändare av Ole Norrback utan att publiciera svar från andra som dock kan ses av dem som har tillgång till VBL och ÖT !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 02:34. Jag har förstått att det kan fungera på det sättet. Det är inte fair play, men den fördelen har det att tidningen avslöjar vilken sida de håller på...

      Radera