onsdag 29 mars 2023

Bedrägligt om yttrandefriheten

Dan Ekholm skriver en mycket bedräglig ledare i ÖT 25/3 under rubriken "Yttrandefrihet handlar om att tala sanning till makten". Det han skriver kan låta mycket bra vid en första genomläsning, men där finns sådana påståenden som i själva verket makulerar hela begreppet "yttrandefrihet" om och när man skrapar lite djupare på det som påstås.

Ekholms huvudtes är det han inleder med, nämligen att "den starka yttrandefriheten missbrukas ibland på sociala medier", och detta motiverar han med olika utsagor. De grönas ordförande Maria Ohisalo har t.ex. sagt att "Yttrandefrihet kan inte användas för att tysta ner eller utesluta andra. Hatretorik och förföljelse är ägnat att begränsa yttrandefriheten för dem som blir mål för andras yttrandefrihet." Historieprofessorn vad Yale i USA, Timothy Snyder har sagt att "Det finns ett syfte med yttrandefriheten och det är att säga sanningen till makten". Och så kommer det som möjliggör det centrala missgreppet i Ekholms resonemang. Han skriver att Snyder "påpekade att yttrandefriheten allt oftare missbrukas till att sprida lögner och blir en kloak för att få säga obehagliga saker om andra". Ekholm fortsätter sedan att citera Snyder: "Det [är] inte talet som är fritt, det är personen som är fri som ska våga uttala sanningen. Han kallar det för positiv yttrandefrihet att få utmana makten med sanningen. Att få häva ur sig vad som helst utan statliga begränsningar är negativ yttrandefrihet."

Så, var landar vi om vi försöker se vad Ekholm egentligen säger? Vi kan börja med att konstatera att han, baserat på det Snyder sagt, uppenbarligen efterlyser någon form av statliga begränsningar på vad som får sägas. Snyder påstår att han inte efterlyser förbud, men hur kan samhället göra det han är ute efter utan att implementera något form av förbud att säga vissa saker? Nå, det går förstås inte. Enligt den föreslagna modellen ska givetvis det som är sant få sägas, men hur blir det de gånger vi inte med hundra procents säkerhet kan säga vad som är sant? Eller, och det är ännu viktigare, de gånger vi är oeniga om vad som är sant och vad som inte är det? Vem ska avgöra vad som får sägas i sådana fall? Jag har svårt att se något annat än att Ekholm med sin ledare öppnar för något som faktiskt kan beskrivas som någon form av statligt sanningsministerium som har att ta ställning till vad som får sägas och vad som inte får sägas baserat på vad som UPPFATTAS vara sanning och osanning. Eller kanske han förespråkar att media ska få denna roll? Det skulle vara intressant att veta vad han egentligen är ute efter här.

Hur som helst är det svårt att förstå annat än att han menar att det måste finnas någon form av stark reglering på detta område. Detta blir tydligt när han låter Ohisalo komma till tals och säga det hon säger om hattretorik och förföljelse? Tänk vad bekvämt! Det enda som behöver göras för att tysta ner ohavliga röster är att stämpla dessa som spridare av "hatretorik och förföljelse" eller, ännu enklare, att hävda att det de säger är osant. Då skulle de alltså inte omfattas av yttrandefriheten.

I slutet av ledaren kommer sedan det mest obehagliga av allt det obehagliga Ekholm skriver. Han lyfter fram sådana som vill "sprida lögner om de svaga" och som därmed, enligt Ekholm, "missbrukar sin yttrandefrihet".  Ser du vad som sker här? Eller hellre: Vad som kan ske på basen av det resonemang Ekholm driver? Ge någon grupp status av "de svaga" och stämpla allt som kan tänkas sägas som berör dessa som lögn, och vips missbrukar de som säger det som stämplats som lögn sin yttrandefrihet. Och då - håll i dig nu! - är det, i större skala, som när Putin invaderar Ukraina!

Nu ska ingen förstå detta som att jag menar att det är ok att säga vad som helst om vem som helst. Det finns de som är verkligt svaga i vårt samhälle och som har fått utstå mycket i form av lögner som spridits. Sådant är givetvis inte ok, men det går helt enkelt inte att bevara yttrandefriheten om vi går in för något sådant som Ekholm skisserar upp. Det finns redan lagar som reglerar förtal. Dessa kan användas för att begränsa dylika lögner. Det vi däremot inte kan och inte får göra är att på förhand slå fast att vissa saker inte får sägas. Gör vi så har vi inte längre någon yttrandefrihet utan då är vi faktiskt framme vid något som kan sägas motsvara det George Orwell beskrev i sin bok 1984.

Det Jan Myrdal sade blir nämligen bara mer och mer aktuellt i vårt samhälle idag: Om vi förbjuder lögnen kommer också sanningen (förr eller senare) att tystas. Först, enligt den föreslagna modellen, det som skrivs och sägs på sociala medier och i diskussioner människor emellan, men om vi ger oss in på den vägen kommer också förr eller senare vad som kan sägas åt makten att bli begränsat. Jag har svårt att se att yttrandefriheten kan delas på det sätt som Snyder, och Ekholm, föreslår. Nej, antingen har vi yttrandefrihet eller så har vi inte det.

 

23 kommentarer:

  1. Du har nog helt
    rätt!
    Har för mig att
    media redan åtagit sig rollen
    att själva avgöra vad som är sant
    och censurerar
    vad man uppfattar
    som lögn.
    Rätta mig om jag har fel.
    Ekholms ledare skulle då vara att cementera
    denna agenda.
    Summa sumarum: det är de vänsterliberala ledarskribenterna som ska definiera yttrandefriheten och nu vill man t.o.m. börja
    försöka utöka hegemoni även till sociala medier.
    -En mycket
    farlig ledare
    av debattchefen på Vbl som dessutom så okritiskt vandrar i EUs och globaliseringens spår.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Globaliseringen syftar till att dölja att det som Vi kallar första och andra Världskriget gäller första och andra världskriget i Maskintiden och den är den yttersta av alla yttersta tider då styggelserna och västerlandets heliga står i ett försök att tillsammanshålla världen samman. I dont tell that and you will not tell that and then we can travel on the same plane. You keep yor chastity and i walk around seraching someone to fuck.man inte ens alltid tack vare maskinerna hinner någon hem och varna ett folk som inte låtit sig varnas och varnar man inte så säger de när man frågar om enskilda saker som man vill reda ut vetande att de inte vill bekänna sin lögn: Jag minns inte säger den lögnaktige budbäraren och fortsätter som en högt uppskattad tjänare därstädes. Vår tid är alltså lika bedräglig som alla tider när någon vill ändra på Guds Ord det blir halvkvädna visor menande blickar och altarfest med de avfälliga för att bedraga de minsta som allt för sent kontrollerar varför läran plötsligt är så disparat. Det som maskintiden på en del håll och i endel nejder fördärvat med sitt avfall och följderna av rymdfärder och mördarraketer åstadkommit på vår blågröna planet av växter och djurså säger man om växtligheten som inte vill ta sig bra i sodom och gomorratrakterna utan maskintidens " välssingenlser".
      DET ÄR DOCK INTE " NÅGOT EVIHGT TECKEN" OCH SÅ RESER MAN DIT MED PETROLEUMDERIVAT SOM BRÄNSLE OCH KOMMER HEM TILL DET "KRISTNA "FINLAND T EX OCH GLÖMDE ATT SODOM OCH GOMORRA HADE UPPRÄTTATS I HELA DEN KÄNDA VÄSTERLÄNDSKA LAGSTIFTNINGEN OCH DÅ VET MAN ATT OLYCKORNA KOMMER ATT HOPA SIG. DET ÄR EN BEDRÄGLIG TID MEN DET ÄR jHerren Herren som vet allt hur bedrägliga var och en kan bli i sin förhärdelse och framgång. bedräglig och ställer vid varje olycka till med större synlig och osynlig förödelse ( smygande cancer på grund av giftkoncentrationerna dock icke följande något mönster med vilket personliga mordförsök med gifter skulle kunna utrannsakas). Det är bara så att vi rycks in att vara i sådana teknosystemets laboratoriers " frukter" och åtnjutandet av dessa tills vi dör och då är det viktigt att man har hunnit varna att Bibelns Ord gäller. Och Nya Testamentet uppmanar aldrig till uppsåtlig lögn om manhamnat i synd och brott. Herrens Ande Sade åt mig när jag vaknat i en skogsdunge på assarsskär eller sanduddin 1980 efter att jag inte tagit emot peratsintabletter av han som väckte upp mig : Herrens Ande sade : Du skall gå med din far och mor till bönehuset.... Det dröjde 7 år förrän jag var så slagen att jag gick dit. Sic. Och efter barna skändarepredikantes avslöjande 2010 förstår jag varför vi inte velat ta emot något i ett sådant hus. Ulrik

      Radera
  2. Jag har redan fått " folkets" respons. Det hörs oväsen från din balkong på nätterna meddelades mig av mentalvårdaren som var på rutinbesök. De vill börja med att härifrån hörs oljud. Det kan ju vara också respons från dem som vet vad jag skriver på bloggen och som vet hur man sätter igång intagningsprocesser. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det mesta Ekholm skriver är krystat.Jag läste även denna ledare med stor möda. Alltså hur kan man skriva något som han skriver och tycka att det håller ihop på nåt sätt? Han är dock inte den första och enda som har en absurd inställning till yttrandefriheten. Det skulle kunna vara underhållande att läsa om hur folk slår knut på sig själva när de försöker beskriva hur yttrandefriheten kan begränsas och ändå vara yttrandefrihet, men eftersom det är så allvarliga saker så kan man inte finna någon njutning i det.

    Man blir snarare rädd av att sådana tankar är så utbredda och att folk inte förstår. Det är skrämmande att det finns ett sådant engagemang hos många (media) att driva frågan om begränsad yttrandefrihet. Media som dessutom i åratal inte alls granskat makten utan snarare agerat vakthund för makten och mot oppositionen. Vad Ekhom avser med att säga sanningen till makten betyder nog att som en papegoja upprepa vad makten sagt. Så har det varit en längre tid nu.

    SvaraRadera
  4. Din läsning av Ekholms text är mycket krystad. Du försöker skohorna in det i en svartvit kontext. Jag kan tex inte se något obehagligt i det du hänvisar till. Det "obehagliga avsnittet", samt hela ledarens slutklämt, lyder:

    "Så när exempelvis nationalistiska grupper – förhoppningsvis gäller det inte sannfinländare – vill slå de slagna, förfölja de förföljda, häckla de svaga, då missbrukar de sin yttrandefrihet. Det gäller särskilt om de sprider lögner om svaga. I större skala är det som när Putin invaderar Ukraina.

    Däremot är kritiker, nationalister eller andra, välkomna att utmana makten och säga sanningen till makten. Därför har vi yttrandefrihet."

    Ledaren lyfter förtjänstfullt fram risken med att makten, och i förlängningen öven tolkningsföreträdet, samlas hos få rika som äger tekniken. Samt inledningsvis att vi i Finland har en god yttrandefrihet, även om Sannfinländarna inte verkar tycka det, då 78% av dem i en enkät hade hållit med om påståendet att man inte får såga något nuförtiden. Vad exakt de tycker de inte får säga varierar säkert, men det verkar vara nåt där de riskerar åtal, varför skulle de annars tycka det!

    SvaraRadera
  5. Det blir ju inte bättre av att anonym krystar fram ett inlägg till Ekholms försvar.

    Det enda som han har att komma med är Putin och Trump. Det är en bedräglig diskussionsteknik,. "..mot de svaga...som Putin". Genom att få in Putin i sin argumentation kan det ju inte bli fel.

    Ekholm dillade också om Trumps statskuppförsök !?! så där har han ännu en detalj som parkerar honom i säkerhetszonen. Texten går hem hos de naiva massorna.

    Att Ekholm kan ta upp "statskuppförsöket" är för att han åtnjuter oinskränkt yttrandefrihet. Inget vettigt minska skulle prata om statskuppförsöket då något sådant inte förekommit.

    Sen går Ekholm åt de rika som äger tekniken. Det här blev väl ett "argument" först när Musk köpte Twitter. Det är väl inte Facebooks "fact check" som Ekholm avser?.

    Nej det är trams rakt igenom. Ekholm har levererat ett regiminställsamhetsbektäftande inlägg igen. Något annat är det inte.

    SvaraRadera
  6. På tal om att säga sanningen till makten har FAZ just idag en artikel om en tysk politiker som gått till domstol för att hon smädats på Facebook. En medborgare menade nämligen att det är "sällan man sett ett så enfaldigt stycke hjärnvacuum i politiken som Sawsan Chebli."

    Sawsan Chebli är missnöjd med domen. I onsdags utkom hennes bok om hur man bör bete sg på sociala medier...

    https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/sawsan-cheblis-klage-wegen-beleidigung-scheitert-vor-landgericht-heilbronn-18784572.html

    SvaraRadera
  7. REDAN VISAR FINLAND I SITT LUFTRUM ATT DE INTE AKTAR PÅ DE LÖFTEN DE FÅTT NÄR DE STOLTA ÖVER ATT HA LURAT SIG UNDAN DE VREDESDOMAR SOM HOOTADE EFTER FÖRBUNDET MED NAZITYSKLAND EFTER ANDRA VÄRLDSKRIGET I MASKINTIDEN. FAST SOVJET OCH RYSSLAND SEDAN LÄNGE BRUTIT MOT PARISFREDEN 1948 SÅ FÖRSÖKTE FINLAND RÄDDA SIG JUST MEED HJÄLP AV USA SOM BYGGT UPP MED SINA INGENJÖRER SOVJETUNIONENS INFRASTRUKTUR PÅ 1930 TALET OCH SOM FÖRSÅÅG SOVJETUNIONEN MED MATERIAL FÖR ATT KVÄSA FINLAND MEDAN ALLA STRÄVADE MOT ATT HA HEGEMONI I EUROPA DE NUTIDA STYGGELSERNA UTSPRIDARRE TILLSAMMANS MED USA OCH ANDRA LÄNDER. VAK UPP JAG SJÄLV LEVER KANSKE INTE LÄNGE EFTER DESSA ORD... ULRIK

    SvaraRadera
  8. Vad hände i Bibeln när en fallen människa bland fallna människor sprang från rum till rum och ropade: " Förräderi". Kanske man idag skulle svara. ; En ymmärrä. Ulrik.

    SvaraRadera
  9. Idag har de fåått lov aatt spela sina upphetsande styggelsetoner igen. Finländarna säger dock intet. De tror att alla folk är med på alla styggelser som de åstadkommer i förbund med moderna maskinvärlden som de tror sig kunna hantera genom sin kallblodighet. De som lärt sig välsigna vill de utrota från jorden i alla land och strax som ulrik skriver detta så vet han att hundarna nyhedningarna i datavärlden plötsligt inte litar på sina maskiner ändå ock så söker man sådana som ulrik som inte heller någonsin undkommit någonting utan Guds Nååd. Jo han har nog en så kallad överlevnadshandbok utan ett enda ord om Frälsare JESUS. Den är på svenska språket. Ta kontakt så får ni köpa den för 11 euro... ulrik

    SvaraRadera
  10. Jag yttrar mig ytterligare: Alla styckverk av styggelserna jag iakttagit och allt styckverk gällande Tron som jag intagit och funderat över gör att jag med skräckblandad förtjusning säger: Akta er för lögnen.. . Men jag tittar ofta på nyheterna och de brukar säga att i direktsändning ljuger inte kamerorna. Styggelsemannen som " ansvarar" för finlands utrikespolitik tror att östgränsen nu är trygg så att de kan yttterligare locka ut de tappraste unga männen till " främmande" ländder i europa. Och östblockets fallna syndare som utövade samma knark superi och " hårdrocks" vålfdsvälde tror sig nu kunna regrra sina små flockar av tillbedjare " på tätt sätt" så att allt mord och våld inte skall få det rätta strafffet av lag och myndighet på jorden... ulrik

    SvaraRadera
  11. Yttrandefriheten bör vara total. Visst skall maktutövarna (politikerna speciellt) skärskådas, men på samma sätt skall vi kunna nagelfara allt annat.
    K-G Olin brukar på sitt Facebook-konto ofta avsluta sina inlägg med ett: "Ska vi våga oss på en fräckis till sist?"
    Undertecknad kommer inte att dra nån fräckis utan i stället en vits. Det var visst "Chucken" (rockaren Chuck Berry) som drog den i poesins form:
    "Om du är vit så är det bra,
    om du är gul kan du vara nåt att ha.
    Om du är röd kom inte hit,
    om du är svart är du bara skit."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Anonym 18:30. Som jag skrev kan man inte dela yttrandefriheten. Men det finns starka krafter som försöker göra det ändå, och kommentarer som din ger dem vatten på kvarn. Varför skriva sådant som är så uppenbart fel? Vi som värnar yttrandefriheten bör göra det på alla sätt - också genom att inte ge yttrandefrihetens fiender argument så som du gör här.

      Radera
  12. Chuck Berrys poem blev inte fullständigt i förra inlägget, så vi tar om:

    "Om du är VIT så är det bra,
    om du är GUL kan du vara nåt att ha.
    Om du är RÖD får du inget stöd.
    Om du är BRUN kom inte hit,
    om du är SVART är du bara skit."

    Chucken själv var färgad, uppvuxen i den djupa Södern.

    SvaraRadera
  13. Chuck Berry (1926-2017) kom själv från den djupa amerikanska söderns rätt så rasistiskt bördiga mylla (Missouri).
    Minns "Chucken" hade flera stora hitlåtar, bland dem "Johnny B. Goode" och "Roll Over Beethoven".

    SvaraRadera
  14. Sverige överraskar
    positivt:Sd-politikern Bertil Malmberg frias
    av Högsta domstolen för hets mot folkgrupp.
    Genant för sverigedemokraterna som hann utesluta honom ur partiet.
    Anonym1

    SvaraRadera
  15. Torde första gången ha stiftat kontakt med Chucken i mitten på 60-talet då han rockade loss med "School Days".
    Inte var han Guds bästa barn utan satt flera ggr i fängelse, men musiken hans och spec. rytmen var ju inte så fy skam för oss "school boys" på den tiden. Hahahaaa...

    SvaraRadera
  16. Predikanter och präster har ju en enorm yttrandefrihets och påverkningsmakt. Men om nåågon av dem hävdar ha sig ha helig Ande sedan de i predikstolen sagt att Nato är en Guds tjänare så isåfall var också hitler; fördärvarens tjänare; en Guds tjänare. Eu och Nato har släppt in styggelsedemokratiernas styggeliga människor i systemet. Predikanten i Ri^^^^ll bönehus sade att vi hade kloka ledare som ledde oss från neutralitet till NAO och han menade att finland då är tryggat när de fått mor finland att öppna fi""an så offentlig för kärnvapenbärande makter. De blir dåligt med barnafödande efter strålningssjuka och bränsleöverskott i organismen. Kol och stålunionens pengar och ljuvliga handelsvinster var ljuvligare än att tro på Gud och den profet han hade i bibelbältet 2014- 2018 skriver skrivaren Ulrik

    SvaraRadera
  17. Jag upprepar 95% av folkets folkvalda var så skrämda att de offentligt och slutligt övergav finlands militära alliansfrihet och neutralitet. Ett kortsynt beslut som straffar sig just medan vi njuter som bäst av de fred frid och trygghet nämnde predikant sagt att vi nu fått. På kort sikt gynnar det kanske vår personliga frihet. Jag lade dessutom märke till att han i predikan inte nämnde ett ord om syndernas förlåtelse idag. Men var och en som har den helige ande får höra honom tala i hjärtat de ljuva ordem om nåd och förlåtelse. Hitlers och hans efterföljares vansinniga uppfinningar i fördärvskonst. Är det sådant eller Herren Herren som skall vara kristenhetens beskydd. En kort tid av lycka för 95% procent av fridsförrädarna... ulrik skrivare

    SvaraRadera
  18. Ja, vem talar idag om syndernas förlåtelse i sina predikningar? Kanske har begreppet synd strukits ur repertoaren. Men kan man tala om kristna kyrkor om de har tappat bort 'synd'-epitetet??
    "Jag fattig syndare.."

    SvaraRadera
    Svar
    1. I den predikan som nämndes var nog förklaringen om synd och nåd och hur tjuvar skall göra om de stulit klar. Och kanske det var Guds tanke att inte låta sådana med ev stöld på samvetet komma undan med att de hört offentlig predikan om syndernas förlåtelse och därmed vore fria fast de inte strävat att reda upp sitt brott och sin synd...
      Men jag uppfattade som sagt saken som jag skrev därovan också...

      Radera