torsdag 9 augusti 2012

AAA

För den som har missat det kan jag påminna om att finansministeriet har släppt förslaget till nästa års budget. Det är en massa siffror, och knappast någon orkar läsa igenom allt. Men det finns några siffror som man som någorlunda ekonomiintresserad borde ha koll på. Budgetförslagets totalsumma går på 53,9 miljarder euro. Det är 1,4 miljarder euro mera än budgeten för år 2012. Så långt allt väl. Men sedan... Budgetförslaget visar på ett underskott, alltså skillnad mellan inkomster och utgifter, på 6,6 miljarder euro. Det är hela 12,2% av budgetförslagets totalsumma. Så trots att ledande politiker hävdar att de nu bygger ett budgetförslag som ska hjälpa oss att få bukt med statsskulden (på lång sikt) lever vi duktigt över våra tillgångar. Och då finns just inga stimulansåtgärder med i förslaget ännu. Om och när världsekonomin under 2013 (eller redan i sista kvartalet av innevarande år) går in i recession kommer det att behövas sådana åtgärder. Och då pratar vi om några miljarder till.

Dessutom är budgetförslagets inkomstdel (förstås) kraftigt skattebetonad. Vilket noggrant har påpekats från finansministeriets sida - varför, kan man ju fråga sig, jag undrar vad alternativet skulle vara... Ännu mera upplåning? Nå, hur som helst: Recession innebär mindre vinst för företagen, mera permitteringar, mera uppsägningar och sammantaget klart mindre skatteintäkter för staten. Så budgetförslagets inkomstsida är inte alls gjuten i sten den heller.

Så till den mest oroväckande siffran. Enligt budgetförslaget kommer Finlands statsskuld att stiga till 95 miljarder euro år 2013. Det är mycket pengar. Över 18 000 euro per person utslaget på varje finländare som finns. (Det är en mera "hanterlig" siffra - 95 miljarder är så mycket pengar att ingen kan greppa den summan. Men som jämförelse: USA:s statsskuld är ungefär 1100 miljarder.)

Och så det värsta till sist: Dessa siffror till trots är Finland eurozonens enda land med AAA-status. I klartext: Alla andra länder uppvisar sämre siffror (alternativt, sämre framtidsutsikter.) Detta om något är oroande. 

6 kommentarer:

  1. Visar inte summorna att?: there is something rotten in the state of the world. Systemet är onaturligt och ohederligt - hoppla babylon++++ säger ulrik Fagerholm

    SvaraRadera
  2. Det är bara skökorna som rider på vilddjuret som behöver vara oroade. Lika litet som de fattiga unnas himmelriket här och nu???; Lika litet behöver vi annat än klaga på världen dvs i Helig Ande straffa världen för synd och säga:Jo du Babylon med ditt resursslöseri och upphaussande av habegäret o orättfärdiga världshandel och det att man i alla tiders synd och avgudadyrkan ger ut pengar på det som inte är bröd eller Livets Bröd. Det är sant vad du säger att vi lever över tillgångarna och västvärlden faller på sitt eget habegär och maktmissbruk. Men, En liten högljudd protest 1994 gav en medicinering som gör "fasta" omöjlig enligt läkarvetenskapen och mitt personliga beteende är ju därefter lika väl Fader vår som skål Fridolin. Ve över alla bacchii lustar förlåt om jag fått någon på fall med mitt eviga gnällande om svagheterna. Mvh Ulrik

    SvaraRadera
  3. Så statsskulden ökar åter igen... men vad kan man vänta sig. Har man en gång byggt in vissa utgiftsposter så är de väldigt svåra att få bort sen, det är ju bara att se på Grekland.

    Den offentliga sektorn kväver de privata, men ingen vill ge bort sin kaka av den offentliga sektorn. Lobbyister, påtryckingsgrupper och facket ser till att saker och ting förblir som de är. Starka krafter med andra ord.

    Ptja... ser nog ut som om de europeiska folkhemmens saga är all...

    Men Guds rike består!

    h
    Toffe

    SvaraRadera
  4. En sak till. Det verkar ligga en motsägelse i hela tanken om s.k. social demokrati. Om man t.ex. vid en viss skattesats får upp t.ex. 50 miljarder så kan man inte ha flera partier med olika prioriteringar att fördela denna. Alla har sin uppfattning om hur kakan skall fördelas. Men hur gör man då med en sexpacks-regering där det finns sex olika uppfattningar? Rimligtvis kommer budgeten att sprängas gång på gång.

    Enda sättet att få budgeten att hålla är om ett och endast ett parti själv får placera pengarna enligt sin ideologi. Helst en enda person... som dessutom behöver auktoritet att kväsa all opposition

    mvh
    Toffe

    SvaraRadera
  5. Jag trodde jag var en fattig man, men mitt leverne kräver ca 1000 slavar(jag dubblade med 200x! för att inte låtsas egenrättfärdig!!!+) människor som lever i slaveri för"välfärden" och självgodheten hos oss förblindade bl a i europa och nordamerika asien inte att förglömma.
    Nog vet jag att alla mina skulder och synder togs bort i Ordet, Tron och Sakramenten där Guds Rike är tillhanda men som jag sade redan tidigare. Det är bara skökorna som rider på vilddjuret som bekymrar sig om världen med sådant högerintresse. Jesus sade: " MITT RIKE ÄR INTE AV DENNA VÄRLDEN...+" slaveryfootprint.org ulrik

    SvaraRadera
  6. Men jag håller med om att den sociala demokratin som till det yttre till synes försett alla som lever någorlunda ordnat och nyktert med mat och dryck och kläder och tak över huvudet utfört mycket rättvisearbete på bekostnad av Guds och Lammmets Ord och LagNåds evangelium. Och DET är också Synd (jfr Jakobs brev). Vi vandrar till ett bättre land från töcken sorg och gråt( i den Heliga tron må vi följas åt) Salig är den som lever och tror i Jesu blod och som hunnit förstå att tacka Gud för "välfärdsparentesen" som också bara är en bubbla och ett sken där de som plockar godbitar glömmer Hela Spektret av GUDS ORD. med ödmjuk hälsning ulrik

    SvaraRadera