lördag 11 maj 2013

Inte så, kyrkostyrelsen!



Det är en oerhört tråkig och bekymmersam situation när vår kyrka gång efter annan anser sig tvungen att gå emot sina egna grunddokument för att inte ses som ”gammaldags” eller annars bara ”omkörd”. Varför kan inte kyrkan helt enkelt gå in för att vara kyrka – med allt vad det innebär, i stället för att som nu satsa på att vara en spegelbild av det omgivande samhället för att inte på något sätt riskera att väcka anstöt?

Det senaste exemplet på detta är när Jarmo Kokkonen, skriftskoleansvarig i kyrkostyrelsen, i dagarna har gått emot det som sägs i nytrycket av ”Tosi rakkaus odottaa”-kampanjen. (”Värt att vänta på” på svenska, ”True Love Waits” på engelska.) Enligt en kort intervju i Turun Sanomat anser kyrkostyrelsens skriftskoleansvarige att en uppmaning att avhålla sig från föräktenskaplig sex inte svarar mot kyrkans linje i denna fråga.

Det är, som sagt, inte svårt att förstå varför man inom kyrkans ledning vänder sig mot denna kampanj. När jag, för en tid sedan, efterlyste ett nytryck av kampanjmaterialet påpekade jag också att detta material kommer att väcka anstöt och bli ifrågasatt – även hos kyrkans ledning. Kyrkostyrelsens inställning kommer alltså inte som någon överraskning. MEN. Likväl är den synnerligen beklaglig. Ja, mera än så. Här har vi igen ett fall av kvarnstensteologi. (Se Luk. 17:2!)

Nu frågar jag mig, och alla andra som kan tänkas läsa detta: Med vilken rätt talar Jarmo Kokkonen och kyrkostyrelsen i denna fråga med kyrkans röst? (För det är det de gör.) Vem har gett honom rätten att gå tvärt emot Bibelns klara och synnerligen entydiga undervisning? Vem har tagit beslutet, och var och när har beslutet tagits att kyrkoordningens första paragraf inte längre gäller i sexrelaterade frågor?Jag skulle vara oerhört tacksam för ett svar...

Men så här kan man helt enkelt inte göra. Inte med mindre än att det får följder. Här talar Nuotta-media (som har gett ut materialet i fråga) med överherdens röst, och så går kyrkans ledning ut och säger att detta ”inte är i enlighet med kyrkans linje”.

Nu är det utan vidare dags att rulla fram kvarnstenarna. Bildligt talat, givetvis. Eller att åtminstone klart och tydligt visa Jarmo Kokkonen och herrarna (och damerna) i kyrkostyrelsen var dörren finns. För en ledning som går emot en organisations grunddokument på detta sätt kan förstås inte sitta kvar. Eller kan den?

1 kommentar:

  1. Jo, här i Åbotidningarna var det mest tal om masturbation. Jag vet att många präster säger att man kan ha samlag med sin flick eller pojkvän utom äktenskapet fast man är troende om det sker "ansvarsfullt" och om man "älskar" varandra. När jag var nästan nitton och levde utan församlingsgemenskap och tröstande tro på Gud så hade jag ett förhållande och en kväll när hennes kamrater var tillsammans med oss sade hon att "prästen i ....fölkhögskolan i ..." sagt att det inte är synd före äktenskapet. Att uttrycka en åsikt var för mig på den tiden nästan omöjligt men fast jag hade njutit hennes behag redan sade jag: "om jag skulle "vara Troende" så skulle jag inte godkänna det(det vore alltså en synd som man borde bryta med). Nåja vi skall hålla fram i all förkunnelse att all synd är Synd men att vi får syndens förlåten så länge Nådens tid varar. Det mest tragiska som jag upplevt som sjuttonåring var at jag insåg att jag brann av lusta och hade orenhetssynd(runkebehov) som tekniskt sett var omöjlig att bryta med. Som bekännande kristen har jag sett så många andra synder som Gud förlåter bo hos mig att jag Lugnt Kan Ropa. Kom och hör om HUR Herren i sitt Rike dagligen fölåter ångrande och de som ger hans Ord Rätt en massa synder. Anden och Bruden ropar KOM. och Allting Skapat ropar Kom låt oss Gå till det Himmelska Jerusalaim och Bibeln för att Lära oss Guds och Jesu Vägar. Jag gråter ofta av lycka och sorg över synden i mitt liv men några av de lyckligaste tårarna i mitt Liv var då när Herren välsignade med insikt i vad psalmorden betydde.. "först då fick jag se hur Din Nåd Kan Förlåta, först då löstes Korsets (lagens) förargelsens gåta...". KOM alla, be om Nåd att bryta med synd och uselhet, Men vet att också på andra livsområden får det flesta av oss inse att Herrens Nåd är oss tillräcklig, ty Kraften fullkommnas i Svaghet" Så var också Jesus svag,Han som ingen synd Hade, men Hans "svaghet" är för oss Guds Rikes förlåtelses Gåva. Frid Vare Med den Levande Kristenheten och omvändelse och återgång till Rätt Lära bjuder Herren den fallna kyrkobarnen och själarna. Han brinner av längtan att återupprätta Ett Rätt Trons och Nådens Förbund men då måste ni säga "vi lärde fel..." för "vanliga" människor gäller att Lära och göra som den särskilda uppenbarelsen Bibeln Lär, ty många andar onda viska åt dem som ofta sig med "världens vin förfriska": Världen vin är synd och oren Lust. GUD, vår Jesus, välsigna alla äktenskap. Amen...¤

    SvaraRadera