lördag 18 maj 2013

Pingst



”Anden blåser vart han vill”, säger Guds ord. Och då är det så. Men Anden blåser ändå inte hur som helst, utan Han håller sig till Guds ord. Om någon säger sig ha Anden och tala med Andens röst, men säger något annat än vad Guds ord säger – ja, då är det fråga om en lögnare och en annan ande än Guds helige Ande.

När vi firar pingst är det därför viktigt att vi poängterar Guds ord, och lydnaden inför ordet. Det är ingen slump att Jesus, i början av pingstdagens evangelietext, kraftigt betonar just ordet. ”Om någon älskar mig håller han fast vid mitt ord, och min Fader ska älska honom, och vi ska komma till honom och ta vår boning hos honom. Den som inte älskar mig håller inte fast vid mina ord.” Jesus gör också klart vad Andens främsta uppgift är, nämligen att ”lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er”.

Det går inte att vara ”pingstvän” utan att hålla fast vid Guds ord. En kristen människa – en människa som älskar Jesus – håller fast vid Guds ord. Och lever med Anden. Och ordet. För dessa två kan alltså inte skiljas åt. Den som inte har, lever ut och vill lyda Guds ord har inte heller Anden. Den människan kan helt enkelt inte ha Anden. För Anden blåser vart han vill.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar