onsdag 1 maj 2013

Samhällsfördraget, del 5

Skarvfrågan och individens rätt mot det offentliga



Det var tänkt att denna bloggserie skulle bestå av fyra delar, men igår blev jag påmind om ännu en aspekt av detta med ”samhällsfördraget” som behöver lyftas fram. I de fyra första delarna koncentrerade jag mig på individens förhållande till staten när det gäller rättigheter och skyldigheter, och det jag därvid ville lyfta fram var den glidning som har skett och som har inneburit att vi får, och kräver, mera och mera service av det offentliga och hur detta har gjort att det offentligas ekonomi inte håller, trots ett massivt skatteuttag. Men det finns också en annan sida av detta, nämligen när man ser på statens förhållande till individen och de rättigheter individen har som har överlåtits/övertagits av det offentliga. Också detta inom ramen för detta samma samhällsfördrag.

Det som fick mig att börja fundera över detta var denna olyckliga skarvfråga. För de som bor ute vid kusten har under de senaste åren den invandrande – och fruktansvärd expansiva – mellanskarven ställt till med oerhört mycket förtret. Den tar över helt i skärgården och formligen skiter ner kobbar och små öar. Bara i t.ex. Monå-Oravais fanns det ifjol ca 1000 häckande par av mellanskarven. Längs hela den österbottniska kusten räknar man med att det ifjol fanns ca 17 000 häckande par, och eftersom ingen jakt eller annan begränsning har tillåtits växer stammen i princip helt ohämmat. När man sedan beräknar att en skarv äter mellan 0,5 och 1 kg fisk PER DAG, så inser man vilken oerhört stor marodör det är frågan om, och vilken stor skada den gör på fiskstammen. (Till lika med sälarna, som också de har tillåtits föröka sig i princip ohämmat.)

Ortsbefolkningen har givetvis redan en längre tid insett, och påtalat, detta problem, men eftersom de styrande på Miljöministeriet har fått för sig att det handlar om en utrotningshotad art (Storskarv) har inga som helst begränsande åtgärder tillåtits. Ortsbefolkningen har föreslagit skyddsjakt och ”äggpickning”, men inget sådant har kommit på fråga. Nå, nu tog (sent om sider) även EU ställning i frågan och konstaterade att det här inte handlar om Storskarven, utan om Mellanskarven, och att den inte är utrotningshotad och att därför dess förökning kan begränsas. Så, vad händer? Jo, NTM-Centralen (på vars borde denna typ av frågor ligger) tillåter, strorsint nog, skyddsjakt på 100 skarvar i Monå-Oravais under 2013. Men ingen äggpickning. Och jakten ska ske efter 20/8. Till saken hör att skarvarna flyttar bort från området mellan den 15-20/8.

Enligt tanken om samhällsfördraget har individen gett över en del av sina skyldigheter åt staten, mot det att staten också tar en del av det som finns i individens börs. Som jag visade i de fyra tidigare texterna har detta utvecklats så, speciellt under de senaste decennierna, att idag i princip allt ansvar har skyfflats över på myndigheterna. Och detta har skett med individens goda minne. Men dessutom har statsmakten roffat åt sig i princip alla rättigheter att besluta om saker som rör individen och individens liv, rättigheter och möjlighet att skaffa sig inkomst. Allt är princip reglerat genom lagar och förordningar, och myndigheterna blandar sig i allt, ända ner på minsta detaljnivå. Så också i denna skarvfråga. Med den påföljden att ortsbefolkningen här tvingas se på medan skarven breder ut sig och förstör både miljön och fiskebestånden i havet utanför den österbottniska kusten.

Jag menar att vi här borde kunna diskutera vilka möjligheter vi som individer har att ta tillbaka beslutsrätten i en fråga av denna typ, där statsmakten helt klart styrs av en ideologi (i detta fall en grön sådan) som är helt på kollisionskurs med vad ortsbefolkningen anser och där följderna av denna ideologiska hållning blir så här katastrofala. Att myndigheterna sedan dessutom helt tydligt gör narr av och driver med lokalbefolkningen (se tidpunkten för jakten) gör inte alls saken bättre.

Så, vad kan individen (i detta fall en grupp av individer, här även kallad ”ortsbefolkningen”) göra i ett dylikt fall, när staten helt tydligt missbrukar det förtroende den fick när individen överlät beslutanderätten i dylika frågor. (Eller rättare: När stasmakten TOG sig denna rätt.) För det får vi, och staten, aldrig glömma: Staten finns till för individens bästa, inte tvärtom! Staten är inget självändamål, utan den finns till för att vi har valt att ha det på detta sätt och, för allas bästa, överlåta en del uppgifter på den. Och dela på de kostnader som skötseln av dessa uppgifter medför. Därför, menar jag, bör individen också ha rätten att - när staten på detta sätt missköter sig, missbrukar sitt förtroende och skymfar individen/-erna - ta tillbaka det mandat man har gett och igen själv ta beslut i denna fråga.

Samtidigt bör man komma ihåg att detta innebär en form av anarki, och en återgång – om än endast momentant och i en ytterst begränsad fråga – till urtillståndet av ett ”allas krig mot alla”. Detta är därför oerhört riskfyllt, och något man inte kan/får tillgripa annat än i yttersta nödfall. Och först sedan alla andra vägar är prövade. Hur detta sedan går till i praktiken är förstås svårt att säga. Kanske så att de närmast berörda helt enkelt samlas och besluter att gå ut och picka ägg. Eller att börja skjuta när skarvarna finns på plats. Eller, och det är nog ett bättre alternativ, den lokala myndigheten (som är direkt vald av ortsbefolkningen) tar beslutet. I detta fall då kommunfullmäktige i Nykarleby och Vörå. Detta skulle öppna för en mycket intressant diskussion som helt säkert skulle få genklang på högsta möjliga (rättsliga) nivå. Men, med tanke på just detta med samhällsfördraget och individens/-ernas rätt gentemot staten, vore det en strid som absolut borde tas – och som det vore värt att ta. Om inte annat så med tanke på kommande, liknade, frågor. För sådana kommer, var så säker. Om inte förr så senast då när vargen river det första barnet i Sverige. (För, givet Sveriges fullständigt huvudlösa rovdjurspolitik, kommer det att ske där förrän det sker här i Finland.)   

10 kommentarer:

  1. ..att skarven förstör fiskstammen, det är nog snarare du och jag som förstör fiskstammen. Enligt dig borde nog alla djur vara bakom galler, det är ju knappast djurens fel att vi (läs människor) växer ohämmat och tar över all mark. Jag försvarar inte skarven men att komma och påstå att den är roten till den dåliga fiskstammen är skitprat. Människan fiskar ut haven inte skarven, vargen eller nåt annat djur heller för den delen! /Jonas

    SvaraRadera
  2. Jonas. Skarven äter mellan 20 och 30 ton fisk om dagen utanför den österbottniska kusten under den tid den är där. Och den har ingen linjal så att den skulle kunna mäta vilka fiskar som får tas upp och vilka som borde få växa till sig ännu en tid. Och det samma gäller för sälen. Hur mycket fisk den äter vet väl ingen. Men ok, jag kan hålla med om att felet inte ligger hos varken Skarven eller Sälen. Det är de gröna miljöivrarna med minister Niinistö i spetsen som är de värsta marodörerna. Förr höll skärifolket stammen av säl under kontroll genom jakt, och kom det in någon ny art och spred sig så som skarven nu har gjort höll man efter den också. Men numera ska det vara tillstånd för allt, utom då eventuellt på att utrota yrkesfiskarna. Men dessa tillstånd är nog "kiven alla", som finnen säger. Det ser nog "förbuds- och begränsningsministeriet" med Niinistö i spetsen till. Jag håller inte med SF i mycket, men deras syn på grön politik stöder jag helt.

    SvaraRadera
  3. Jonas. Ett litet tillägg, dock: Visst får jag ge dig rätt i att det långt är människan som är att skylla för de utfiskade haven. Så är det ju nog, tyvärr. Men nu talar vi om ett område där yrkesfisket håller på att utrotas p.g.a. (grön) miljöfundamentalism, medan denna nya art , tillika med sälen, tillåts "fiska" helt okontrollerat. Därav min starka reaktion.

    SvaraRadera
  4. Till och med här i texten kan man få in dina bibliska tolkningar utan att överdrivet bjuda till, när man följt med tidigare inlägg och diskussioner på detta forum:

    Skarven = homosexuella
    Sälen = ateister och andra som inte tänker som du.
    "förbuds- och begränsningsministeriet" = djävulen
    De gröna = helvetet
    Yrkesfiskarna = de troende
    SF = den heliga skriften

    okek okej, det är överdrivet som sagt MEN med tidigare inlägg och diskussioner som bakgrund kan man tolka det så här OM MAN VILL?

    SvaraRadera
  5. Jag brukar inte bli utan att säga i en diskussion, men den här kommentaren var nog av det slaget att jag inte riktigt vet vad jag ska säga... Få se.

    "OM MAN VILL" skriver den anonyme kommentatorn. Ok. Men då måste man lämna all konvention gällande ordens betydelse och fantisera fritt. Och så måste man nog även ha en ganska enkelspårig hjärna, jag menar - om man ska få allt som skrivs att handla om en enda sak.

    Men faktum är att jag här diskuterar ekonomisk och politisk filosofi - inte homosexualitet. Och när jag skriver brukar jag försöka låta orden ha den betydelse de verkligen har i gängse språkbruk. Jag gillar inte när människor tar ett ord som betyder något specifikt och vänder det till att betyda något annat. (Detta har jag t.o.m. poängterat i tidigare texter.)

    Dessutom tror jag nog att "Anonym" har läst mina tidigare texter ganska slarvigt (säkert medvetet!) för att kunna presentera sina jämförelser. Milt sagt.

    SvaraRadera
  6. Anonym har ju rätt - OM MAN VILL kan man ju t.om tolka hans inlägg som att han håller med Kristian till 100%

    Enligt samhällsfördraget så bör varje ny lag uppfattas som kränkande, galen osv. av åtminstone en del av befolkningen. Detta är de facto ett av kännetecknen för en "god" lag. Sett ur det perspektivet är alltså allt i sin ordning.

    Jag tror att olydnad (dvs. äggprickning på egen hand) är något man vill försöka uppnå med alla dessa lagar. Ty då har man ju ett gott argument för att förbjuda trafik till villor, skärgård osv.

    Skulle en varg/björn riva en människan kommer den enda följden, på sin höjd, att bli ett fackeltåg. Tiden för rättvis lagstiftning är förbi, nu är tålamodets tid här.

    Vi bör förbereda oss mentalt på detta.

    SvaraRadera
  7. Utan att se på de övriga aspekterna i skarvfrågan så är dethär med "nedskitade" skär en tvåpipig historia, lär ha visats i tv ett program där man visade dessa skär "före och efter" skarvens framfart, efter att skarven övergivit de nedskitade skären och ett antal år förflutit blomstrade och grönskade dessa skär som aldrig förr...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erik. Månne inte förklaringen där är så enkel som övergödning? När sådan sker blir det först en chock för området i fråga, men sedan grönskar det som aldrig förr. Men hälsosamt är det knappast.

      Radera
  8. Kristian, jag har varit oerhört tacksam för att du tagit upp dessa frågor på ett strukturerat och eftertänksamt sätt. Vi vet inte vart utvecklingen går eller hur länge kaos varar när det brakar loss på allvar.... Det största problemet som jag ser det och som är grundorsaken till dessa blivande superkontrollerande stater är den i synd fallna människans otro, kärlekslöshet mot likar och sämre lottade, en massa småfusk med ärligheten på den tid när kontrollen var mera vidsynt och praktisk och tingen inte var så oerhört miljöförstörande när de gick sönder eller kom i fel händer. Men nog måste jag säga på basen av min rätt så begränsade historiekunskap att fasorna och omstörtningarna också då var väldiga, genom hunger(svält) pest(sjukdomar) svärd(krig) och eld( både brännande samvete och ren eld), de fyra plågor som HERREN låter komma när Han vill föra oss genom straffdomar till omvändelse, tro, eller den eviga domen. Vi har ju Sodom och Gomorra som exempel på varningar till alla tiders sexuellt lössläppta och ogudaktiga och sådan som inte såg till den fattiges rätt trots att värlfärd och rikligt "bröd" var dem beskärda. Det enda som vår tid kan berömma sig av(i en del västländer) är att man genom samhällsöverenskommelser gett också de lottlösa en möjlighet till någorlunda livskvalitet om de annars lever nyktert och ärligt och sett till att missbruket av arbetarställning och företagarställning reglerats trots att de flesta syndar så gott de bara kan. Kort sagt utvecklingen är en frukt av människosläktets gemensamma synder, missbruk och olydnadsdåd och eftersom de flesta förkastade Gud och Guds Ord= ära och redlighet,så får vi nu leva med en massa trångsynta byråkrater som är dyra i drift och välutbildade men sällan i Guds Ord... Vi BÖR hellre försöka Predika JESU LÄRA, träda upp i tid och otid, "straffa" truga och förmana och ge oss själva och våra medmänniskor till att lyssna till Ordet och Anden i Skriftens ljus så länge Dagen varar och någon kan verka. Och då får man ju också vara en samhällspåverkare såsom Gudsordsenliga frukter av Kyrkan i alla tider varit vägledare och väckelseropare bland sina respektive folk. Jag tror nog på Gudsordsenlig Kärlek och omsorg och har nöd för samhället kyrkan och själarna. Men jag känner leda vid mig själv på grund av synd och vrede och vid många för att någon (den Onde har ryckt ifrån dem hela stycket) och de vill inte vända om. En stund i stillhet morgon och kväll med Anden i Bibelns och Andaktsbokens Ljus önskar jag alla hårt arbetande och socialt betungade bröder och systrar... själv fick jag för mycket tid och föll och föll och så var de onda vanorna där och fast jag skulle ha heltidsjobb så skulle jag synda dagligen i tanke ord och gärning, Därför tycker jag Mycket om Jesu Ord, helt gratis tillägnade, Min son min dotter Dina synder förlåtas dig... Hall-elu-Jah Amen i Jesu Namn. mvh Ulrik F

    SvaraRadera
  9. Europa och Amerika kan på grund av folkets och staternas synder inte mera få välsignelse(Gud vakar över sitt Ord), dessutom är ständig "tillväxt" inte något normalt; "Synd är folkens vanära, men Rättfärdighet upphöjer ett folk". Det enda en freds- och personlig frids älskande människa nu kan be för är oförändrat läge...(Status quo) För jag undrar nog vart det går när bolag och offentliga sektorn sätter bort folk till att bli totalt beroende av (delvis) offentlig hjälp). Den som får kontroll över det missnöje som pyr i de bortlagda massorna som ändå inte ödmjukats i Jesu och Bibelns tro får ett verkligt bra material för...+

    SvaraRadera