söndag 10 november 2013

"Så länge ingen blir skadad..."



Jag ska börja med en varning. Denna text handlar om ett knepigt ämne, och den är bra mycket längre än vad mina texter i allmänhet brukar vara. Bara så du vet innan du börjar läsa...

Charlotta Buxton skriver i torsdagens ÖT en kolumn som börjar med en beskrivning av olika subkulturer inom Londons nattliv och sexuella äventyr och mynnar ut i en bredsida mot oss värdekonservativa och ett stöd för Jeppis Pride och de homosexuellas rättigheter. Kolumnen följer den gamla beprövade modellen av ”Jag har varit ute i stora världen. Jag har sett att det finns en större värld där ute, något de stackars inskränkta värdekonservativa människorna som aldrig lämnat sin hemby inte har klarat av att inse.” Upplägget är bekant, men oberoende av om det är Kaj Korkea-aho, Charlotta Buxton eller någon annan som vevar denna gamla skiva förblir argumenten ihåliga. Men nu är det inte detta missgrepp jag reagerar på, utan det som Buxton slutar sin kolumn med: ”Där finns det inga rätt eller fel, så länge vi inte skadar varandra.”

Detta påstående, i lite olika former, är något man ofta får höra idag – oberoende av vilken moralisk fråga det handlar om. ”Det kan inte vara fel så länge ingen tar någon skada av det.” Eller som det brukar heta i homosexdebatten: ”Vad har du med det att göra vad två vuxna av fri vilja håller på med så länge de inte skadar någon annan”. ”Argumentationen” (egentligen handlar det inte om argument, utan om lösa påståenden) går alltså vanligtvis på två linjer: Att ”ingen tar skada”, eller så att ”ingen annan tar skada”. Problemet är bara det att det i detta sätt att tänka finns inbakat ett gigantiskt feltänk. När, i detta fall, Charlotta Buxton skriver att det inte finns rätt eller fel så länge ingen (annan) blir skadad upphöjer hon sin egen standard till allmän standard. Hennes ”sanning” blir allmän sanning, och det hon ”vet”, alltså det att ingen blir skadad, blir allmän kunskap. Men vet hon faktiskt det? Alltså att ingen blir skadad? Kanske hon inte vet allt som sker bakom det som synes ske? Kanske hon inte ser/har insyn i alla processer som startar/pågår inne i de människors innersta som ”inte skadar varandra”? Tänk om hon har fel?

För att ta ett litet exempel. Buxton skriver i sin kolumn om sina bekanta som har gått till klubbar där ”folk samlas i latex och ”leker” med varandra”. ”Bara därför att de hade lust att göra något nytt och spännande en lördagskväll”. Finns det någon sunt tänkande människa som, på allvar, tror/inbillar sig att ett par som deltar i en dylik orgie INTE tar skada av det? Att deras relation INTE lider av att de deltar i något dylikt? Det kan ju hända att man inte vill eller klarar av att se hur förödande ett dylikt engagemang är, men då är det bara fråga om en blindhet hos den som inte förmår se – inte om att själva saken inte skulle vara skadlig. Det samma gäller givetvis också för allt annat onaturligt missbruk av sexualiteten, så som sex före och utanför äktenskapet, homosexualitet, ja t.o.m. en sådan (idag naturlig) sak som användandet av p-piller. Allt detta gör att människan tar skada. Sexualiteten är en oerhört stor och fin gåva, men det är precis som C.S.Lewis skrev, att de största änglarna blir de fruktansvärdaste demonerna om och när de faller. Alltså att det som, rätt använt, är stort, fint och härligt, fel använt orsakar så mycket större skada.

Det gigantiska feltänket är alltså att det inte är Charlotta Buxton, eller någon annan tyckare, som enväldigt kan bestämma vad som är skadligt eller inte för den som går utanför de en gång för alla givna ramarna. Verkligheten brukar säga till när vi gör det som är galet, så också i de exempel jag nämner här ovan. Det vi idag ser i verkligheten är en hel massa trasiga människor som, genom att missbruka sexualitetens gåva, har förstört sin förmåga att engagera sig helhjärtat i en livslång relation. Vi ser kvinnor som, genom att hoppa från säng till säng – och proppa sig fulla med hormoner för att undvika att bli gravida av sina många sexuella relationer och äventyr – sedan har oerhört svårt att bli gravida sedan när de väl vill bli det. Eller inte alls kan bli det. (Observera nu att jag ingalunda menar att all ofrivillig barnlöshet beror på tidigare promiskuitet och användning av p-piller. Det kan givetvis också finnas andra orsaker!)

Verkligheten kan vara grym. Också mot våra påhittade ”sanningar” och hemvävda argument och påståenden. Verkligheten visar att det faktiskt finns rätt och fel, och att vi faktiskt skadar oss själva genom att välja att göra det som är fel.

Men kanske den andra linjens påstående ändå håller streck och går att använda? Alltså att det inte är fel så länge man inte skadar någon annan/någon utomstående. Men nej, inte heller detta påstående håller för en närmare granskning. Se nu t.ex. vad denna kolumn åstadkommer. Buxton skriver om sina vänner som deltog i en orgie i London. Dessa vänner skadade alltså sig själva genom detta, men följderna av deras handlande kommer också att, likt ringar på vattnet, spridas (nu genom Buxtons försorg) och förleda andra till, om nu inte att resa till London för att göra det samma, så åtminstone till att pröva/gå över gränserna för vad som är sunda uttryck för sexualiteten. ”Se nu vad de där gjorde. Det där låter lite intressant, och om (alla) andra gör det, så kan jag/vi nog säkert göra det här...”

Det handlar om exemplets makt, och om det sluttande planet. De som är unga idag mår inte bra av att se och höra exempel på promiskuitet och perverterad sexualitet. Detta kommer att göra att de tar skada. Men tyvärr översköljs vi idag av just detta. Överallt. Det ska göras reklam för homosexualitet jämt och ständigt. Samboende och olika otuktssynder finns och syns överallt. För att nämna några exempel. ”Det är inte fel så länge ingen annan tar skada.” Men hur är det när det går att visa ATT andra faktiskt TAR skada? Är de som använder sig av detta argument då beredda att erkänna att det faktiskt finns rätt och fel? Eller är blindheten så kompakt att de inte förstår hur fel de har fastän man gnuggar det i ansiktet på dem? (Ursäkta den klumpiga översättningen!) Eller kanske det snarare handlar om att man inte är villig att överge vad man anser vara ett gott argument även om det visar sig vara falskt. Helt enkelt för att man inte vill inse hur fel man har.


85 kommentarer:

  1. Lev ditt egna patetiska bibelidiotliv så lever vi andra vårt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Jag har på en tidigare tråd skrivit att jag är såtillvida liberal att jag anser att var och en får leva som de själva vill. Det håller jag fast vid. MEN: När någon på sätt eller annat gör reklam för en perverterad livsstil och motiverar detta med ihåliga eller direkt felaktiga argumnet (eller som här, enbart lösa påståenden), då menar jag att vi har en skyldighet att säga till.

      Radera
    2. Du har ingen jävla skyldighet eller rättighet att säga något. Jag visste inte att du har koll på vad som är skadligt inom S&M!! Där överraskade du mig. Sex, droger, alkohol o Metal är det som håller mig igång!! Och jag mår riktigt bra. Du har kanske åsikter om min livsstil, eller?? Satan himself.

      Radera
  2. Intressant att filuren bakom föreg. kom. sätter likhetstecken mellan logisk argumentation och biblisk.

    h/t

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar, resonemanget är ju inte uppbyggt på bibliska argument, utan på allmänna.

      h/T

      Radera
  3. Tack för att du ännu orkar skriva om och hålla fram kristna värderingar i samhället vi lever i idag.
    Det känns som att vi alla löper risk att avtrubbas och bli likgiltiga dvs.börja acceptera den sexuella snedvridenhet vi ser runt om oss idag,pga att vi översköljs av detta inte minst via massmedia. Men bara vi kristna alla kunde som du,prata om och hålla fram den kristna synen på saken,och be att vi skulle hållas vakna så skall det nog gå Bra. Det är lite skrämmande att se på hur kort tid allt detta har blivit acceptabelt i samhället.
    vi har alla våra frestelser ,även kristna kan falla i otuktssynder,vi är inte bättre,men som kristna har vi fått en vilja att inte göra det som strider mot Guds vilja,Faller vi ändå för frestelsen fylls vi av en sorg för att vi brutit mot Guds vilja och hans lag. Enligt den Lagen är vi då värda förtappelse.samvetet är sårat och vi har det jobbigt att vara.. Här kommer tron på jesus in i bilden, i det läget är den kristnes ända möjlighet att bekänna sin synd , förlita sig och tro på det gärning han gjorde åt oss på korset näml..gud lät honom bli förtappad i vårt ställe,men uppstod på tredje dagen till vår rättfärdighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amen! Kunde inte ha sagt det bättre själv. För det är ju nog tyvärr så att vi, trots att vi lever det nya livet i Kristus, drabbas av de förförelser som finns i världen. När dessa dessutom samverkar med vårt eget kött som känner dragning till det onda/perverterade blir det nu som då som Paulus skriver att "det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag." Därför, menar jag, är det viktigt att vi kämpar - både mot vårt eget kött (alltså vår egen böjda vilja) och mot de snedvridna uppfattningar som strömmar över oss idag. Men i och över allt detta hålla fast vid Guds nåd för syndare!

      Radera
    2. Som någon annan redan i något tidigare inlägg konstaterat att det är tur att sådana som du kristian är i underläge i dagens samhälle och inte är med och bestämmer. För om vi skulle leva som enligt dig så skulle man slänga ut de mänskliga rättigheterna ut genom fönstret.
      // Victor Åstrand

      Radera
    3. Victor. Nu läser du nog in sådant i det jag skrev som inte finns där. Varför menar du att det skulle bli sämre om jag skulle vara "med och bestämma"? Som jag skrev så anser jag att var och en får leva som de behagar. Däremot anser jag att det är vår skyldighet att säga till när någon far fram så som CB gör i sin kolumn.

      Radera
  4. Jag har varit tillsammans med min sambo i 11 lyckliga år och har ett barn tillsammans. Vi är inte gifta och har bevisligen sexuellt umgänge med varandra. Kan ni vara så snäll och upphäva min blindhet och klargöra vad som är skadligt med detta "onaturliga missbruk" av sexuellt umgänge? Jag älskar min flickvän och tycker att våra intima stunder är de finaste vi delar med varandra med ömhet, skratt och tillförlit. Möjligen har vi skadat våra grannars frid någon enstaka gång med 15 minuters (ok, 2 minuters) sänggnissel... /Hurrit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, argumenten lyser med sin frånvaro. Är det bara "lösa påståenden" det här med skadligheten? Lätt att slänga ur sig att det ena med det andra är skadligt, men det känns som tomma ord när ingen vettig grund ges till påståendet.

      Radera
    2. Anonym. Läs min text en gång till och försök öppna ögonen och se dig omkring - om du vågar!

      Radera
    3. Jag har nog läst din text och har ögonen öppna. Är ändå intresserad av din förklaring på exakt hur Hurrit och hens sambo skadar sig om de lever i ett lyckligt förhållande? Ser du den verkligheten omkring dig? Massa ogifta förhållanden som lever bra liv, är bra för samhället de lever i, är goda föräldrar som ger sina barn ett fint exempel på kärlek osv. Du pratar om "folk som har förstört sin förmåga att engagera sig helhjärtat i en livslång relation". Alla oss då, som det inte alls stämmer på? Sambo betyder inte automatiskt kort relation.

      Radera
    4. "Hurrit". På anmodan ska jag förklara vad jag menar. Ett samboförhållande innebär alltid (per definition) att man s.a.s. lämnar bakdörren öppen. Detta kanske inte är något problem för dig (eller kanske inte ens för din sambo, även om jag kan misstänka att det för henne kan vara lite mera av ett problem än vad det uppenbarligen är för dig.) Nu vet jag ju inte vem du är, så jag kan bara luta mig mot statistik och sannolikheter, men rent statistiskt kan man anta att din sambo gärna skulle gifta sig. Så varför inte ta steget och stänga bakdörren? Det blir mindre drag i ett hus där alla dörrar är stängda... För inte är det väl så att du ännu väntar på att du ska hitta någon bättre?

      Nu säger jag inte att samboförhållanden inte kan vara goda parförhållanden, och att ett samliv som inleds s.a.s. i fel ända också kan vara hur bra och lyckligt som helst. Men statistiken visar att samboförhållanden är mycket mera instabila än äktenskap. M.a.o. att samboförhållanden mycket oftare, och lättare, tar slut - även om det naturligtvis inte finns någon automatik i detta.

      Radera
    5. Men.... Vilket dravel. Varför skulle det vara "lite mera av ett problem" för kvinnan att leva som ogift i ett förhållande än det är för mannen? Tänk om det är hon som inte vill gifta sig? Tänk om ingen av dem vill det även om de inte efter 11 lyckliga år väntar på att hitta någon bättre? Tänk om de alltså inte tar någon skada alls av sitt "syndiga leverne"? Då är dina texter, Kristian, fulla av lösa påståenden. Vem är det du försöker övertyga riktigt?

      Radera
    6. Anonym. Vilken värld lever du i? Kolla upp vilken statistik som helst så ska du se att det är så att äktenskapet(/bröllopet) är viktigare för kvinnan. Om detta sedan beror på att det är hon som föder barnen, eller om det beror på någon i de flesta fall sentimental längtan efter en högtidlig vigselceremoni, det må vara osagt.

      Om ingen i ett förhållande väntar på att hitta någon bättre - varför då hålla bakdörren öppen?

      Radera
    7. Du undviker hela tiden min poäng, Kristian. Oavsett statistik - just Hurrit kanske inte passar in på "medel-Svensson-statistiken" - känner jag samboende som är mer stadgade än många gifta, framför allt lyckliga tillsammans, och de känner inget behov av att gifta sig. Om de läser din text tror jag de skulle skratta högt åt påståendet hur skadligt de har det. För det är ett löst påstående. Varken heterosamboförhållanden eller homodito är skadliga i sig. Ett bra förhållande är inte skadligt. Samtidigt som man kan vara hur gift som helst och ändå leva i ett skadligt förhållande om det inte är ett bra förhållande. (Jag har svårt att tro att du skulle leva så avskild från den här världen att du inte skulle känna exempel från båda grupperna.) Och där är problemet med ditt resonemang. Du målar upp en farlig fiende som inte finns. Och det är rätt typiskt för osund religion.

      Radera
    8. Att ingå äktenskap betyder ingalunda att några bakdörrar stängs. Jag kan tänka mig att andelen äktenskap som bryts är ganska stor. Kanske kan det hända att det statistiskt sett är en större andel samboförhållanden som bryts, men då kan man ju börja fundera på vad som är mest skadligt. I äktenskap binds man ihop juridiskt på ett sätt som gör separationen lite mindre lockande. Men ska ett förhållande fortsätta om det är dåligt? Tar inte barnen skada av att föräldrarna bråkar, inte älskar varandra och stämningen är tryckande där hemma? Om man vill lösa konflikter hemma så tycker jag att man gör det för rätt orsak, och för mig är det att tycker om varandra, inte för att man lovat något inför Gud. Jag tycker inte att det behöver vara negativt att fler förhållanden bryts. De gör ju det av en anledning, och kanske det är bättre att bryta ett dåligt förhållande innan det går så långt att barnen påverkas, vilket de KOMMER att göra.
      Att jag och min sambo inte är gifta beror faktiskt, till motsats till vad du tror, att hon inte vill gifta sig. Vi har diskuterat fördelar och nackdelar och visst finns det fördelar då man får barn då man är gifta, men i slutändan har vi ändå kommit fram till vi inte behöver giftermål för att bevisa vår kärlek till varandra /Hurrit

      Radera
    9. Hurrit. "Men ska ett förhållande fortsätta om det är dåligt? Tar inte barnen skada av att föräldrarna bråkar, inte älskar varandra och stämningen är tryckande där hemma?"

      Nu börjar du närma dig pudelns kärna! Det jag försöker säga är, precis som du sedan gör, att det finns en orsak till att förhållanden bryts. MEN. Detta är en situation som inte är bra! Orsaken till att så många förhållanden går sönder idag är att man s.a.s. börjar i fel ända. Man börjar med det fysiska, utan att egentligen känna varandra, och sedan flyttar man ihop - och sedan när vardagen kommer emot (och man lär känna varandra på ett djupare plan) inser man att det här var kanske ändå inte riktigt min drömprins/-prinsessa... Jag försöker säga att man ska börja i rätt ända, alltså med att lära känna varandra ordentligt INNAN man inleder ett fysiskt förhållande. Då kan man undvika mycket elände i framtiden. (Om är det givetvis aldrig finns några garantier. Men chansen är så oerhört mycket större!)

      Så menar du tydligen att barnen inte påverkas av att ett förhållande går i kras? Nu ska du nog ta och tänka igen detta en gång till, anser jag. Och tänka rätt denna gång.

      Som jag sade så känner jag inte dig/er, utan jag utgick från vad som är vanligt. Det finns givetvis alltid undantag.

      Radera
    10. Jag håller med om att många har för bråttom i mångt och mycket när det gäller knyta ihop liv. En del gifter sig efter ett halvår-år och då känner man som du säger inte varandra på det djupare planet. Nu generaliserar jag, det finns ju säkert undantag. En del har också väldigt bråttom att skaffa barn tidigt och jag har sett exempel på att det ofta inte är så lyckat. Tiden som småförälder kan vara krävande, och är man inte trygga i varandra kan det lätt bli knas. Och jag kan hålla med om att många börjar för tidigt med det fysiska. Det fysiska för mig blir så mycket bättre om det är byggt på tillit och trygghet.

      Jag var nog otydlig då jag jag skrev tidigare. Jag menade att barnen kan ta skada av att leva i ett destruktivt förhållande, men de kan naturligtvis ta stor skada av skillsmässor och dylikt också. Kanske jag var ute efter att det kan vara bättre att bryta ett förhållande innan det blir riktigt illa. Jag har många bekanta som har växt upp som lyckliga skillsmässobarn. Deras föräldrar har kunnat gå skilda vägar som vänner och några firar till och med jul med varandra fortfarande med respektives "nya familj" på plats. Men jag har också någon bekant som är ärrad för livet pga ett traumatiskt uppbrott föärldrarna sinsemellan.

      Äh nu börjar svamlet sätta i gång. Kort och gott; du har nog rätt i att man ska lära känna varandra ordentligt innan man går vidare. Men nu var det väl så att vi ursprunglingen pratade om huruvida samboförhållande är skadligt i jämförelse med giftermål. Jag kan fortfarande inte se varför det skulle vara mer skadligt med vårt samboförhållande och vårt "onaturliga missbruk" av sexuellt umgänge? /Hurrit

      Radera
    11. Hurrit. Jag skrev (någonstans) ovan att det visst också kan gå helt bra med ett samboförhållande. Statistiken visar dock att dessa förhållanden, alltså i allmänhet, är mycket mera kortlivade än äktenskap. Säkert just för att bakdörren är öppen. Givetvis finns det idag också en (allt för stor) del av äktenskapen som slutar i skilsmässa, men statistiken är ändå klar och tydlig. I texten ovan var det inte i förta hand samboförhållande jag ville uppmärksamma, utan den många gånger stora promiskuiteten som regerar idag, även om samboförhållanden givetvis också till åtminstone en del faller under samma rubrik.

      Dessutom, och här väntar jag mig inget medhåll av dig, finns det en stor och mycket avgörande skillnad på ett äktenskap och ett samboförhållande, nämligen Guds välsignelse. Det förra har den, det senare har den inte. Som kristen inser och förstår jag (till en del, inte helt och fullt!) hur oerhört viktigt det är med denna välsignelse.

      Radera
    12. Det var begrepp som "skadligt" och "onaturligt missbruk" som fick mig att reagera. Kanske man inste skall fastna för mycket i detaljer i texten? Jag ska inte sträcka mig så långt att säga att jag blev sårad, men kanske lite provocerad. Jag köper inte att utomäktenskapligt fysiskt umgänge skulle vara mer skadligt än ett inom äktenskapet. Men mycket riktigt; Guds välsingnelse är för mig inte särskilt viktigt då den uppenbarligen inte verkar ha någon inverkan på parrelationer. Det kan vi nog också finna statistik på. Gifta skiljer sig och gifter om sig. Bakdörrarna förblir öppna. Om en strikt troende är gift och har fått en välsignelse antar jag att man inte tar lätt på det här med att bryta den. Att bryta ett löfte man gett inför Gud måste vara stort. Håller man ut då i sitt dåliga förhållande och är olycklig och miserabel. Grälar och ger barnen en otrygg miljö? DET är skadligt för mig.

      Radera
    13. Du målar upp det att man stannar kvar i ett "dåligt" förhållande som något dåligt/problematiskt. Visst kan jag se att det finns vissa speciella situationer när det kan finnas giltiga skäl att gå skilda vägar, men överlag är vårt problem idag INTE att folk kämpar för sitt förhållande för länge, utan att man ger upp för lätt. Samt att man inte ger förhållandets friskvård tillräckligt mycket tid och energi. Dessutom, och det var en av de bärande tankarna i mitt ursprungliga inlägg, bidrar dagens testande och promiskuösa beteende mera än vi kan tro till att människorna har svårt att på allvar binda sig till ett förhållande. Man har helt enkelt förstört något inom sig som man inte borde ha förstört - och när det har skett blir livet/relationerna så oerhört mycket svårare.

      Radera
  5. tack Kristian! Som kristen människa så är det en ständig kamp o strid med världen, den onde och de egna köttet för de kan ju inte bli kristen, en människa som tror på Gud och Jesus som världens frälsare är detta fullständigt klart. finns ingen kamp inbördes så lever människan i mörker.Enligt Gud ord kan vi fast vi lever vara andligen död genom våra överträdelser och synder. Då Guds ord visar människan att hon avfallit från Gud, känner hon i sitt samvete sin skuld, hon är fullständigt oförmögen att själv bättra sitt läge. Gud väcker då hennes hjärtas längtan efter frälsning.Denna frälsning har Gud berett åt oss i Jesus Kristus som dog för våra synder och uppstod till vår rättfärdighet.h/ TGS

    SvaraRadera
  6. Men ingen har nånsin tagit skada av religion? hahah

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Nu gör du det alldeles för lätt för dig! Med olika religioner, liksom med allt annat - också sexualiteten - finns det ett rätt bruk och ett fel bruk. Sund religiositet har aldrig skadat någon människa. Nej. Liksom inte heller sund sexualitet gör det. Det faktum att det finns ett felaktigt bruk innebär givetvis inte att vi ska kasta det rätta bruket över bord. Eller hur?

      Radera
    2. Nu gör du det alldeles för lätt för dig. Om religion ska utövas som du påstår skulle du knappast vara kristen idag och inte heller ha några problem med sexualitet som kommer på köpet.


      Radera
    3. Anonym. Din kommentar does not make any sense, som de säger ute i stora världen. Förklara gärna vad du menar så det går att förstå!

      Radera
    4. Om religion hade utövats sunt hade ingen varit kristen idag

      Radera
    5. Anonym, att vara Kristen är ju att ha en fast Förvissning om Syndernas Förlåtelse i JESUS KRISTUS genom Hans ORD och HELLIGA Handlinagar som förvaltas av Kristi Ande och Hans trogna (Bibeltroende församlingar) på jorden. När man är förlåten är man inte rädd att medge gammal synd och skuld fast man skäms när man berättar om sina synder som man fått Nåd att ångra så kanske det hjälper någon att förstå att Herren Gud dröjer med världens ände eftersom Han är tålmodiga och vill att alla skall komma till Sanningens Kunskap=Hans Eget Försoningsverk genom Jesus Kristus Guds Sons Lidande Död och Uppståndelse som nu är Konungarnas Konung och Herrarnas Herre därför att Han "gav sitt Liv och Blod till försoning) Du Kan gärna se Hans blod som en sprudlande Ren vattenkälla om du "är svag" och Hatar att Döda. Av Nåd är de Frälsta frälsta och de Förkunnar Guds Heliga och Barmhäriga Ord och väldiga Gärningar från Tid till Tid. Guds motståndare däremot vill få oss till grälande tuppkycklingar så att vi också skall hamna i vredessynd. Det finns helig vrede och harm men endast Jesus Kristus från Nasaret är Rättvis mild och God ty Han är Ett med Fadern och Anden som kallat oss till att Tro (och lida ngt lite,jag lider mest av att jag blir arg men jag vill inte låta världen gå vidare säger ett intet torsten nils ulrik som Tror att Gud frälser mig också.Amen

      Radera
    6. Anonym. Jag förstår fortfarande inte ditt påstående. Uppenbarligen har du i bagaget en förutfattad mening som du implicit förväntar dig att alla ska förstå och omfatta - och när så inte är fallet blir dina kommentarer obegripliga. Förklara gärna (igen) vad du menar, och skriv ut det du implicerar så att det går att begripa sig på vad du avser!

      Radera
  7. Kristian Nyman skriver om sund religion. Tillåt mig småle. Din religion gör skillnad på människor. Apartheid, extremism, fundamentalism m.m beskriver din religion Kristian. Det har helt slagit slint o barkat åt helvete. Mattias Granroth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattias. Kristus gör inte skillnad på människor. Men det finns människor som struntar i honom, och så finns det människor som tar honom på allvar. Se där hur skillnaden uppstår! Denna skillnad - som vi människor alltså själva har åstadkommit - kommer sedan att cementeras av Kristus själv på den yttersta dagen.

      "Min erligion" gör inte skillnad på människor - det är människorna själva som "gör" skillnaden.

      Radera
  8. Bästa Kristian.

    Förstår att du försöker leva ett gott liv och hjälpa så många andra som möjligt att göra samma sak. Tyvärr är jag rädd att du gör precis det motsatta.

    Jag är själv troende. Har alltid haft en gudstro som hjälpt mig genom livets svårigheter och skänkt mig tacksamhet över det goda i livet. Jag är inte rädd för min Gud. Jag vet att jag inte är perfekt, men när jag läser det finstilta i livet så vet jag att jag redan är förlåten och att den som ständigt lyfter fram min synd är den som vi i söndagsskolan kallade den Onde.

    Här är många som verkar vilja ta ställning kring dig som person. Det verkar vara synnerligen polariserade åsiktsyttringar. Kanske stärker det din övertygelse - kanske inte. Mitt enkla budskap är ändå att varje mänska är unik och en avspegling av den som vi så gärna vill kalla vår Gud. Att döma eller att fördöma är att vända sig mot den förvissningen och sålunda en synd.

    Jag känner dig inte. Du känner knappast mig heller. Men oj vad vi ska ha kul du och jag i evigheten! Då lovprisar vi vår Herre och våra tårar ska då vara torkade och ingen sol ska bränna oss. Vet du? Det bästa av allt är att alla flator, bögar, leastadianer, frikyrkovänner och andra syndare kommer att stå sida vid sida med oss.

    Vi ses då!

    Kram (en riktig karakram)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Du avslöjar nog dig själv en aning med det du skriver mot slutet av din kommentar. Du har rätt när du säger att jag inte känner dig (och hur skulle jag kunna göra det när du skriver anonymt...), men jag ska säga det som jag har sagt vid ett flertal tillfällen:

      Den Gud som finns (i motsats till olika avgudar som vi själva hittar på till större eller mindre del och som är sådana att de gillar/stöder det vi anser och det sätt på vilket vi väljer att leva), ja, den Gud som finns uppenbarar sig i Bibeln. Där, i Bibeln, berättar han för oss hurudan han är, liksom hurudana vi är, vad som gäller för vår frälsning, vad som gäller angående evigheten och även vad som är rätt och vad som är fel (alltså hur vi människor ska leva för att orsaka oss själva och andra så liten skada som möjligt). Här har vi alltså ett paket som vi tar helt och fullt, eller så inte alls. Om vi säger att vi tror på Gud (alltså den Gud som finns) så gäller också att vi tror på att han har sagt det han har sagt. Annars handlar det om en avgud som vi har skapat.

      Allvarliga ord, förvisso, men så handlar det också om en synnerligen allvarlig sak.

      Radera
    2. Vad menar du ? Att din gud inte är påhittad?! " den gud som finns " Jag tycker du ska ta och knipa igen om vad som finns och inte finns tills du har bevis på att det finns! Tillsvidare finns det inga " Avgudar " tills du har bevisat motsatsen !

      Radera
    3. Kjell Kritisk hallåå. jag kände en gång en Kjell "Slitru" när jag i tonåren strulade omkring som en värre otrogen. Mina farhågor om medelklassen och arbetarklasse och överklassens äktenkskapsinbrytande som jag i ett ljust ögonblick uttalade har bekräftats++++ Kvinnan den rödhåriga lärarinnaren som präglade mig sexuellt när jag var blott 4 år var ett typexempel på vart lek med synden på vilket område som helst leder. Kjell slitru var en hederlig tjuv som stal dyra grejer. min enda grej som egenhändig tog var en iso-laakrits. och den plågar mitt samvete ännu. Jag har porrsurfat tillräckligt främst på milf och granny i mjukaste varianter med vad jag sett skymten av gör att jag inte tvekar att sätta eld på stubinen till Krutdurken världen. DEN HELIGA SKRIFT ÄR EVIG SANNING. JESUS ÄR HERREN och jag låtsas ingen falsk kärlek. Tack och lov är jag sinnesjuk så jag kan inte bli den stora profeten, predikanten eller världsledaren lydig. hälsn Torsten Nils Ulrik som själv ingen stubin har mera. Himmel och Jord Må brinna Guds löften skall utkallade HInna. Amen!!!+¤¤

      Radera
    4. "Kjell Kritisk". Din kommentar illustrerar svårigheten att föra en bra och initierad diskussion med så olika utgångspunkter. Jag diskuterar utifrån en verklighet jag lever i 24/7, du kommenterar utifrån något du inte känner till - annat än utifrån och då bara i formen av små brottstycken. Då blir det så här.

      Radera
    5. Att du lever med små gubbar 24/7 som ingen annan ser bevisar bara att du är sinnessjuk och behöver psykvård

      Radera
    6. Kjell Kritisk, Ulrik Iakttagare har läst endel historia. I Sovjetunionen var sådana argument som du framför mycket vanliga för att få Sanningssägare eller så kallade oliktänkare undanröjda. De kunde där diagnosticera smygande schizofreni 15 år förrän sjukdomen på riktigt visade iakttagbara symptom. Kanske Kristian inte lever med "smågubbar" utan med små små ord av Sanning och Guds Normalstora änglar som han inte behöver ens se, när han jobbar och donar och sköter det dagliga. Arbetslösheten var sista spiken i min skitsa att jag hamnade först i läkarhänder berodde på synd och supande och otukt som söndrade nerverna. Vad Jag i övrigt hade av traumatiserande upplevelser av en sexuellt syndig och galen och våldsam vuxen kvinna när jag var liten spelade också sin roll. När det kom fram i nyktert medvetande blev jag "frisk" och sedan gjorde man mot mig som många anonyma gjör mot Kristian här och jag gick sönder totalt vid följande arbetslöshet. Som kritisk iakttagare av den andliga och själsliga världen och vår värld I Ljuset av Guds Ord, den Heliga Skrift har jag "sett" att Guds Ord är Evig Sanning. I första hand kalla det till att söka Gud och bli bekant med den som Han har sänt i världen, nämligen Jesus Kristus, och därvid be om omvändelsens och Trons Nåd ja Syndernas förlåtelse i Jesu Namn. Ty endast i det namnet kan någon bliva Frälst. Stormar och olyckor, katastrofer Krig och sjukdomar och olika syndafall drabbar såväl troende, falskka troende och den stora stolta världen som nuförtiden förblindande av teknologins sken vallas av Djävulen ner i Gehenna Helvetet eller den Brinnande Sjön. Det lönar sig att Be om Tro och bryta med synden genom Guds Nåd och leva på sparlåga när det gäller det onda. Kristian gör Rätt enligt Guds Ord och han har sällan ens talat om att Sodom och Gomorra skulle vara varanande exempel för kommande tider. Ännu en tid kallar Herren och i sin Kärlek har Han varit tålmodig mild och God också när Han tuktat. hälsn Torsten Nils Ulrik

      Radera
  9. Det mest perversa är missionären på fem minuter klockan 10 på lördagskvällen med släckt belysning. Då vet man att det är dåligt ställt Kristian. Förhållandet alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det behövs inte mycket för att förstöra renheten hos en människa och locka till synd. En metod är att sinnesjuka lärare talar längtansfyllt om att ni snart får pussas och mentalt understöder de små parskapande festerna. heter det "party" nuförtiden. Det andra sättet är att inte fråga rakt på sak om man misstänker folk för ngt. Endel är så svaga att de reagerar enligt misstanken men det hör väl till den sublimare psykologin hos människor utan livsgrund. Gud må straffa och leda runkare till rening och brottslingar i fängsle enligt sin eEgen LEVANDE LAG och JURISDIKTION. där kommer "the world" på skam he he säger Torsten NIls Ulrik

      Radera
    2. Anonym. Eftersom du inte känner till min situation (och knappast någon annans heller) måste jag utgå ifrån att du talar om dig själv. Det är ju illa om du/ni har det ställt på det sätt du beskriver, men jag kan uppriktigt inte förstå vad det har med något som har skrivits på denna tråd att göra...

      Radera
  10. Religion is like a blind man looking in a black room for a black cat that isn't there, and finding it!

    Oscar Wilde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Jag hoppas att du inser att det citatet säger bra mycket mera om Oscar Wilde än om religion i allmänhet och den sanna kristna tron i synnerhet.

      Radera
  11. Det är talande att den enda som finner förnuft i Kristians skriverier är en sinnessjuk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du, anonym som menar att Kristian skulle vara ensam om den kristna tron du tar grundligt fel. Dessutom undrar jag hur förnuftigt det är att nedvärdera andra människor pga sjukdom, få av oss har själva valt sin sjukdom,

      Görwald

      Radera
    2. Är det att nedvärdera någon om man säger att de finner förnuft i Kristians skriverier?

      Radera
    3. Anonym. Jag känner Ulrik, och jag kan försäkra dig att hans sjukdom INTE påverkar hans andliga klarsyn - åtminstone inte i någon negativ bemärkelse. Tvärtom är det kanske lättare att säga som det verkligen är för en människa som har blivit avklädd den hinna av mänsklig anständighet som de flesta av oss kämpar oss mer eller mindre fördärvade med att bibehålla.

      Radera
    4. Görwald och Ulrik. Tack för era kommentarer! De värmer!

      Radera
  12. Dåren säger i sitt hjärta: Det finnes ingen Gud!!!
    Att vara sinnesjuk är inte alltid det samma som att vara en galen och en dåre.
    he he helsningar från Trosten Nils Ulrik som vet på Vem han Tror och som hatar synden och satan vilket också torsten nils ulrik gör och han har därför sökt Guds Nåd i Bättringen och Tron PÅ Jesu försoningsverk+++¤ kort sagt glad och förlåten sinnesrubbad men inte helt minnesrubbad...amen i Jesu Namn.

    SvaraRadera
  13. Den ondes metod är att blåsa upp det sexuella till så oerhörda proportioner av skam och orenhet och snusk att folk blir asexuella och söndrar den naturliga genuskateogorin och tror sig vara Gudar medan de går i Guds motståndares koppel som lydiga syndahundar med andra djävulsläror. Ett cicileiserat samhälle bygger på offentligt äktenskapskontrakt där man utan att ropa ut sitt livs detaljer offentligt, tar hand om varandra som man och hustru i ömsesidig kärlek och respekt. Guds kärlek är Ren men människans kärlek är ofta självisk ja t om ond i Ljuset av det Sanna Livets Ord.Botemedlet är Jesus:
    Synden överlag har gjort mycket ont i världen men Herren Gud kan hela och bota och lära oss att kämpa tillsammans genom livets svårigheter och älska glömma och förlåta. Därför är äktenskapskillnad så sällsynt bland troende människor som lever av Guds levnadsråd och förmaningar genom Bibeln. Livet som gift är sannerligen beroende av att man ständigt och på nytt förlåter varandra och tar hand om det gemensamma och inser att gräset aldrig är grönare bortom det obrutna äktenskapets gränser fast vi (nästan) alla ser att Guds Lag dömer oss som skyldiga till synd eller begärelsese i allt (inte bara et sexuella) efter vår fallna naturs egenskaper. TRON som GUD givit gör att man vill förkunna den Heliga Skrift som Evig Sanning. Vi vet ju att kommunist och i viss mån nazistaterna tog bort alla Biblar de kom över av människorna för de galna ville inte höra Guds Sanningar om sig själva och världen. Jag älskar Guds Ord. Hans förlåtelse är mitt enda hopp om frälsning och Han ger den I Ord , ande och Heliga Handligen eller herrens Heliga Nattvard- Tas den möjligheten ifrån mig för att jag måst säga så grymma saker som jag sagt så tror Jag ändå PÅ Jesu Nåd I Faderns Vård. Freid över Guds Sion varhelst det är. amen i Jesu Namn. hälsar torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir bedrövad när jag läser kommentarerna på bloggen.Vilka behov eller tillfredställelse ger dessa kränkande anonyma kommentarer."Tala är silver tiga är guld",bättre att tiga om det inte finns något vettigt att säja,man bara avslöjar sin dumhet och okunnighet!Bland dom mest kränkande kommentarerna bland många är den om Ulrik,vilken människosyn ger den uttryck för.Vore anledning till ursäkt av den anonyma krypskytten.

      Radera
    2. Det är bra att vi lyckas bedröva fanatikerna. Jag blir bedrövad av Kristians människosyn o det att hans sätt att leva är det enda rätta o alla andra sätt är fel. Det är beklagligt men som tur var lyssnar ju er egen kyrka inte ens på er. Mattias Granroth.

      Radera
    3. Mattias. Den där kommentaren är ovärdig en man av din intelligens och resning. Speciellt den första meningen i speciellt den kontext den är skriven.

      Radera
    4. Jag skrev den i annan kontext. Påhoppet på Ulrik är naturligtvis oacceptabelt. Mattias Granroth

      Radera
    5. Här brukar nog också Kristian antyda ett och annat om att icke religiösa är dumma. Vem drar gränsen var?

      Radera
    6. Anonym. Blinda är ordet du sökte.

      Radera
    7. Dumma var ordet jag menade, som du antytt tidigare...
      Jag kommenterade också längre ner, att religiösa tror de vet mer om hur livet ska levas... Då försvarade jag på intet vis anonyms kommentar" allt ni tror på" eller andra opassande kommentarer gällande religiösa. Jag svarade mera på Görwalds fråga: Eller,med andra ord, den biblisk kristna människosynen .
      Jag respekterar alla människor, men stör mig ibland på religiösa som antyder de vet mera, kan mera och är bättre än oss andra. Religion i sig själv gör ingen till en bättre människa, oberoende om man tror eller ej, är det människans godhet som skapar ett bättre samhälle att leva i. Som Kristian också brukar skriva, det finns också syndare inom kyrkan som gjort saker som är avskyvärda. Religiösa har inte monopol på godhet, de är nog lika snabba att spotta tillbaka. Fanatiker gör ingen bra reklam, varken för kristendomen eller annat, eller vad tycker du själv om din fanatism, Kristian?

      Radera
    8. Det var en rak fråga, Kristian, kan du inte svara på den?

      Radera
    9. Anonym. Det finns faktiskt tre orsaker till att jag inte har svarat. För det första diskuterar jag inte automatiskt med alla som skriver anonyma kommentarer. Vill du vara säker på att få ett svar ska du skriva under eget namn. Anonyma kommentarer/frågor får svar när jag hinner. Om jag hinner. För det andra är frågan fel ställd, och för det tredje har jag en ny bloggtext på gång i just detta ämne. Där kommer jag att bl.a. att komma in på varför frågan är fel ställd. Men den får lov att anstå tills jag hittar tid för den. Just nu är det lite körigt...

      Radera
  14. Vad är der för fel på Kristians människosyn ?

    Görwald

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller,med andra ord, den biblisk kristna människosynen

      Görwald

      Radera
    2. Allt ni tror på

      Radera
    3. Det var inte några små ord som "Anonym" kommer med! Men nu ska vi bena ut detta lite: För att kunna komma med ett sådant påstående måste man vara mycket väl insatt i kristen epistemologi - vilket jag starkt misstänker att "Anonym" inte är. Vad innebär då detta visavi "Anonyms" kommentar? Jo att den är helt utan värde.

      Radera
    4. Det att ni tror religiösa vet mer om hur livet ska levas än andra, det gör ni inte, ni tror. Sen då det kommer mothugg så är ni snabba att hugga tillbaka, istället för att vända andra kinden till!!! Om Kristian vill sprida "det goda budskapet" vore det nog bättre om han var tyst, vi blir bara fler som skrattar åt humorbloggen. Det är aldrig bra att vara fanatisk, även om syftet från början är gott. Tala är silver, tiga är guld, som en annan nämnde här. Det gäller väl också för er, eller? Bättre att tiga om det inte finns något vettigt att säja,man bara avslöjar sin dumhet och okunnighet! Vem är han att bedöma vem som har något vettigt att säga? Men, se här, han kanske är en bättre människa än en icke religiös?

      Radera
    5. Anonym. Försök läs ovanstående kommentarer en gång till, och ha med logiken denna gång. Då kanske du inser att en person som uttalar sig så som "Anonym" gjorde ovan - utan att vara insatt i det ämne han/hon uttalar sig om - gör en mycket platt figur och att uttalandet ("Allt ni tror på" [är fel]) faller platt till marken. Hur kan man uttala sig så om man inte är insatt i ämnet? Tänkt till lite nu!

      Radera
    6. Om nånting faller platt till marken så är det kristendomen Ni är för dumma att se skillnad på logik och fantasi, och ni tar för givet att det är som det står i bibeln måste vara sant utan att ifrågasätta dess trovärdighet.

      lägg åldersgräns på 20år till inkörsporten och se sen hur många som är intresserade? Sen så ska vi se vem som faller platt i marken. Utan tvångs introducering vid låg ålder så står inte kristendomen eller dess gud.

      Radera
    7. Anonym. Det finns mycket man kunde säga om det du skriver, men jag ids inte gå in på allt. Några små kommentarer dock: Inser du inte logikbristen i ditt (?) resonemang ovan kan jag knappast hjälpa dig. Tyvärr. Och så tycks du, när du skriver om "20 års [åldersgräns]" inte ha ens den minsta insyn i vad som händer idag. Speciellt då i de områden/länder där den kristna tron går framåt med stora steg.

      Radera
    8. Menar du u länderna där man kan lura folk att våldta ett nyfödt flickebarn för att det kan bota aids? Och att man blir stark ifall man äter ett barnhjärta före man drar ut i krig?

      Radera
  15. Man blir bara matt när man hör religiösa personer diskutera sex, och refererar sexualiteten till olika bibliska citat.

    Var finns det mer perverterad sex än inom religiösa sekter?

    Kvinnosynen är ju helt ofattbar i bibeln och tänk bara på de hundra tusentals barn som systematisk blivit våldtagna av katolska pedofilpräster, som påven skyddar ännu idag! Vi har ju även i vår egen närmiljö och närhistoria kännedom om perversa sexuella övergrepp mot barn inom vissa sekter.

    Könstympningen av barn är ju fullständigt vidrigt.

    Det finns en hel del sexakter beskrivna i bibeln som säkert i alla tider gett inspiration åt perversa "religiösa" personer. Gud uppmanar ju till hor, iscensätter och planerar våldtäkter mm mm

    Nej, inte behöver vi nå religiösa regler för att utöva sex.

    Sex är en härligt, njut och lek med era sexpartner/partners :)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Nu blandar du friskt igen. (Vad har könsstympning med något som har skrivits här att göra överhuvudtaget?)

      Men visst finns det exempel på grova felsteg också inom kristna sammanhang. Som sådana ska dessa givetvis fördömas. Men att det finns människor som missbrukar sin ställning (och går emot den kristna sexualetiken, märk väl!!!) gör inte att de ramar Skaparen har gett oss för sexualitetens gåva på något sätt skulle sluta existera. Han, om någon, vet hur människan fungerar, och han vet (och har låtit oss få veta) hur oerhört känsliga vi människor är på detta område, och hur lätt vi tar skada och går sönder när vi går utöver det som är rätt och sunt.

      Radera
    2. menar du han som inte finns?

      Radera
    3. Nå nog blandade jag lite men det jag hade i åtanke var religion och sexualitet, och kom att tänka på könsstympningen. Det har ju att göra med kvinnors sexualitet i allra högsta grad, vilket alltid tycks ha varit ett rött skynke i religiösa kretsar.

      Även Jesus kommenterar och tycker könsstympningen är ok, fast det är vidrigt!

      I Matteus 19 säger Jesus "Det finns sådana som är utan kön från födseln och sådana som av människor har berövats sitt kön och sådana som själva har gjort sig könlösa för himmelrikets skull. Den som kan må tillägna sig detta.”

      I kristendomen är väl inte könsstympning så vanlig som i islam, men det är ju ett till bevis på hur sjukt en människa kan tänka p.g.a religiöst svammel.

      Eflop

      Radera
  16. Att vara blind är ett svårt handikapp,den som är blind behöver inte nödvändigtvis vara dum,men de anonyma kommentarerna på bloggen uppvisar stora brister i respekt och ödmjukhet inför de stora livsfrågorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristendomen saknade också respekt och var mycket intolerant när det begav sig.

      Radera
    2. vill påminna en sak att allt har varit klart från första början då Gud skapade, sedan det har människorn ändrat efter egna begärelser alltefter som det kliar dem i öronen,för att få höra sådant som de önskar,,, som det står i 2 Tim. 4 kap. vers 3

      är också värt läsa dessa ord ur Joh 3; dessa är mycket aktuellt vill jag på visa,,,,"Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds ende sons namn. Och detta är domen, att när ljuset kom in i världen, då älskade människorna mörkret mer än ljuset, eftersom deras gärningar var onda. Den som gör det onda avskyr ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas. Men den som handlar efter sanningen, han kommer till ljuset, för att det skall bli uppenbart att han gör vad Gud vill.

      och vill uppmana anonym att läs från Tmotheos första brev,, http://www.bibeln.se/las/1917/1_tim#q=1+Tim+1%3A13

      Radera
    3. Gud:
      "Jag skapade mannen och kvinnan med arvsynden. Sen så förgör jag alla för att ha syndat!
      Sen så inseminerar jag mig själv i en kvinna som hennes son, så jag kan bli född.
      Sen så tar jag livet av mig själv som offer till mig själv, för att rädda alla från synden som jag gav till alla från första början. "

      kristen logik.


      Radera
    4. Anonym. Det är inget fel på "den kristna logiken", men din förståelse av den kristna trons grunder lämnar en hel del i övrigt att önska...

      Radera
    5. kanske du förklarar då?

      Radera
    6. Anonym. Jag har faktiskt varit inne på detta ämne (om än frågan var lite annorlunda ställd) på en annan tråd. I hastigheten hittar jag det inte nu, och det är ganska krångligt att leta i de långa trådarna - jag minns att det var en av de längre...

      Radera
  17. Ett tips till alla som inte tror på Gud å Jesus. Bekanta er med Pontus J Back och hans före detta liv. Rockmusiker alkoholist drogmissbrukare. Han låg på Vasa centralsjukhus och väntade på döden. Njurarna och levern fungerade inte, buken var full med vätska han var lam i båda benen. Läkarna gav inget hopp han kommer att dö. Skriv hans namn på Youtube eller Google där berättar han om sitt forna och nuvarande liv. Han har också gett ut en bok om sitt liv. Hälsn Stig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många dylika historier och det är alltid roligt att höra om såna här solskenshistorier. Jag är helt övertygad om att Pontus hade överlevt i alla fall, och bra att han slapp sitt drogberoende. I vissa fall verkar det som om personer med stora problem kan få ett bättre liv om dom börjar tro på fantasifigurer.

      Ofta får religiösa personer för sig att mirakel har hänt men så är ju inte fallet. Det finns många ateister, muslimer och medlemmar av andra religioner som blivit "mirakulöst botade" och en fråga som man verkligen kan begrunda är:

      Varför helar gud aldrig amputerade människor?

      svaret vet ni när ni tänker efter....

      Eflop

      Radera