onsdag 20 november 2013

Tungt vägande insändare



För en knapp vecka sedan publicerade Kyrkans Tidning i Sverige en tungt vägande insändare av Tryggve Mettinger i vilken han ställde en fråga till Sveriges biskopar. (Tryggve Mettinger är professor emeritus i exegetik vid Lunds universitet och författare till bl.a. boken ”Namnet och Närvaron” – som f.ö. är den enda tentbok jag läste från pärm till pärm under min studietid i Åbo...)

Mettinger konstaterar i sin insändare att det finns tre punkter i den kristna trosläran som är helt centrala, nämligen Jesu uppståndelse, hans återkomst och det eviga livet. Utifrån detta konstaterar Mettinger att som kristen behöver han ställa sig själv dessa tre frågor: Tror jag på Jesu uppståndelse? Tror jag på Jesu återkomst, och tror jag på de dödas uppståndelse och på ett evigt liv? Mettinger uppmanar också SvK:s biskopar att ställa dessa frågor till sig själva och också att redovisa de svar de kommer till. Detta för att om möjligt lindra/avlägsna den oro som det just timade ärkebiskopsvalet har skapat bland kyrkans ”gräsrötter”.

Jag hoppas att biskoparna tar detta på allvar och besvarar Mettingers frågor klart och tydligt. Gärna också ganska snart. Jag tror och hoppas att vi här i Finland inte behöver känna samma oro som våra bröder och systrar i Sverige nu gör, men speciellt med tanke på det uttalande Björn Vikström gjorde för en tid sedan angående jordens framtid och hur naturen kan tänkas börja om te.x. med maskarna, finns det ändå skäl att inkludera också våra biskopar i denna uppmaning.     

6 kommentarer:

  1. Att frågorna måste ställas är ju ett tecken på att folk börjar tänka själv, och förstår att det inte finns nåt förnuft i det hela!

    Enligt bibelcitaten nedan gick tåget redan, angående Jesu återkomst.

    "Sannerligen, ni hinner inte till alla städer i Israel, förrän Människosonen kommer"

    "Sannerligen några av dem som står här skall inte möta döden förrän de har sett Människosonen komma med sitt rike"

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. De bibelord du citerar är lite knepiga. Men de löser sig åtminstone någorlunda tillfredställande när man läser dem i deras kontext. Det om Israels städer (Matt 10) är knyckt ur sammanhanget där Jesus sänder ut lärjungarna två och två i Israel. De skulle ut på praktik, helt enkelt. Det vi har här är närmast att betrakta som en "dubbelexponerad bild". Dels talar Jesus till lärjungarna inför denna sin avresa, dels finns här element som tycks handla om hans återkomst i härlighet. Men orden om "ni hinner inte..." handlar om det de hade för händer där och då.

      Det andra ordet är från slutet av Matt 16, och placeringen där - alltså strax före Matt 17 - visar hur Matteus (och lärjungarna tillika med urförsamlingen) förstod detta ord. I Matt. 17 får Petrus, Jakob och Johannes följa med Jesus upp på förklaringsberget och se människosonens härlighet. Observera därför prepositionen i citatet! Det ska inte vara MED, utan I. En liten skillnad, kantänka, men i detta sammanhang får det avgörande följder för förståelsen!

      Radera
    2. Folk har alltid tyckt o tänkt (själva) olika i de här frågorna det är ingenting som har fått sin början först i vår tid. Men i tider av väckelse så har alltid fler människor trott på Gud och i avfallstider har ett minder antal av befolkningen trott.

      Görwald

      Radera
    3. Vilka tider har varit bättre då? Laban.

      Radera
  2. Det var intressant att höra det där om maskarna. Människor som har en sådan skapelse-vidskepelse och sådan tro på utvecklingen av Historien lär nog inte Som den Heliga Skrift och den Helige Ande. På Ett sätt stämmer detta med vad Jesus säger om Gehenna: "där deras mask inte dör och plågan inte utsläckes". Jo, jo, varje förkastande av Guds Uppenbarade Ord i Lära och, Liv så att man inte vänder om från upplysningens veteskapstro och antropocentrism gör att Guds Ord som vi Kristna Tror för dem som inte tror sedan evigheten på nytt och på nytt kommer att som mask angripa deras ande själ och kropp och det brinnande kött som ledde dem vilse. Vak Upp tillbaka till Guds Sons Tros Källa ni som vilja kristna vara. Ipraktiska ting gör var och en som den vill för genom Ande Ord och Skrament tar Gud ifrån oss vår delaktighet i världens synder. Men den som lär fel om Guds Ord drunkar i dypölen av världen synder. Lort omv ort- U

    SvaraRadera
  3. Vetenskapen har nog gjort många nyttiga iakttagelser och genom att utnyttja de kunskaperna och kombinera med gammal erfarenhet och naturligtvis med L(livet)IVETS hjälp och många "smedlärjungar" har vi fått de så kallade goda sakerna (tro mig, int sitter jag gärna i en riskoja fast det ibland låter så, måttlig hjulhastighet på kärran gillar jag också och bekväma säten) och "vi" har kunnat få "en viss bekvämlighet till stånd". Det är vetenskap och "vetenskapliga uttalanden" som förnekar blundar för hur deras rön stämmeröverens in med Guds Eviga Heliga Ord och den Heliga Skrift som gör att jag kritiserar, Kristiserar och kristiserar vår tid med sådan emfas. Saliga är de som har Händerna vid jobbet och troheten därvid men som likt dagalönare längtar till vilan därhemma. Handen vid plogen hjärtat i Himmelen sa Luther och av Honom har jag Lärt och Han hadd lär av den Helige Ande vilken är Gud och Fadern.ja,Jesus Kristus Helig.Allsmäktig Nådig Mild och Tålmodigt Vredgad väntar Han att vi skall vända oss till Honom och Hans Ord om Nåd och Förlåtelse Liv och övernog mitt i bedrövelse, förföljelse av olika sort, och bland andra människor och kristna som bara är syndare alla och vilka vi inte skall lägga som måttstock att betrakta för då Håller er Tro inte i Evighet. Nog vet ju var och en vad Goda gärningar är och även de kristna har dem men det är Sanningens Ord som många stöter sig arga på och går bort och smädar. O folk, o folk, o folk, Fatta Jesus i Ordet i Bibeln Anden och Tron och se och hör vad han säger och se vad kristna lärare har burit fram kunskap och Frälsningsord som ingenting kostar.... Nåja, endel böcker har ett pris men som vi säger i världen allting kostar . Ändå hävdar Jag att motta Frälsning kostar ingenting för oss men för Gud kostade det Hans Sons Liv, det dyraste som finns skänker Herren åt dem som vill och de som lyder Guds Bud enligt Nåden får behålla det Livet den Vägen och Sanningen på vägen mot livsvägs ände...Amen i Jesu Namn. TNU

    SvaraRadera