söndag 17 november 2013

De fem förståndiga



Jesus berättar i dagens evangelietext liknelsen om de tio jungfruna som väntade på att brudgummen skulle komma och bröllopsfesten skulle börja. Fem av dem kallar Herren förståndiga, och fem kallar han oförståndiga. De förståndiga hade tagit med sig extra olja till sina lampor för den eventualiteten att brudgummen skulle dröja och festen bli försenad.

Och så gick det precis på det sättet. Det blev något dröjsmål. Brudgummen dröjde, och festen blev försenad. Så säger Jesus något märkligt: Alla tio blev sömniga och somnade! Alla. Så låg de, alla tio, alltså där och sov när det vid midnatt hördes ett rop: Brudgummen kommer! Alla tio hoppade upp, och nu gick den hemska sanningen upp för de fem oförståndiga: Oljan till deras lampor var slut! De fick försöka få tag på mera olja, och medan de var ute och letade kom brudgummen, och festen började och dörrarna till festen stängdes - och de blev på utsidan. De fem förståndiga, som hade olja i sina lampor, hade för länge sedan gått in till festen i brudgummens följe, och nu var de där inne och gladde sig med festfolket. Där var glädje och ljus, mat och dryck i överflöd och framför allt var brudgummen tillsammans med alla dem som var där på insidan. Men på utsidan, där de fem oförståndiga blev kvar, där var det mörkt och kallt.

Idag befinner vi oss i samma situation som de tio jungfruna i liknelsen. Brudgummen dröjer, och vi blir allt dåsigare. Vi är upptagna av denna världens bestyr och våra dagliga uppgifter, och ofta somnar vi helt enkelt bort från vår väntan på brudgummen. Men Jesus säger att det viktiga i vår situation inte är huruvida vi orkar vara vakna och hela tiden leva i ständig väntan på hans återkomst, utan det viktiga är att vi har tron. Tron på nådens evangelium. Tron på syndares Frälsare. Vi kan dåsa till i vår väntan på brudgummens återkomst även om vi äger tron på Herren Jesus, men när vi en dag hör ropet: Brudgummen kommer! – ja, då är vi ändå beredda. Så länge vi har tron i våra hjärtan.

Så hur är det med dig idag? Jag tror att de allra flesta av oss har somnat in vad gäller väntan på Jesu återkomst. Det mesta tyder åtminstone på det. Men hur är det, har du olja i din lampa? Är du beredd på att brudgummen kommer? Får du följa med honom in i bröllopssalen när ropet snart ljuder: Brudgummen kommer! Hör du till de förståndigas skara, eller till de oförståndigas? Tänk gärna igenom detta, för när ropet ljuder är det för sent att rusa iväg och försöka få tag på olja till din lampa. ”Se, nu är den rätta tiden, nu är frälsningens dag!” (2Kor. 6:2)

Så får vi sjunga/be med J A Hultmans ord:

Jesus kommer, Jesus kommer! Snart basunen höras skall.
Han i majestät och ära då skall ses av världen all.
Må vi alla äga olja uti våra lampor då,
att vi får, när Jesus kommer, in i bröllopssalen gå!

Må ej världen oss bedåra, må ej synden ta oss fatt,
så att lönen ej blir döden och vår framtid evig natt!
Må vi alla äga olja uti våra lampor då,
att vi får, när Jesus kommer, in i bröllopssalen gå!

Led mig så, o Herre Jesus, att jag efter livets slut
lyckligt når ditt himmelrike och hos dig får vila ut!
Må vi alla äga olja uti våra lampor då,
att vi får, när Jesus kommer, in i bröllopssalen gå!
(SH 487)


20 kommentarer:

  1. Tusen år har gått17 november 2013 kl. 20:53

    i svängen lätta i dansens ringar
    i stigen yra i nöjets lag
    och myrten blommar och lyran klingar
    men över tröskeln stiger jag
    då stannar dansen
    då sänkas ljuden
    då vissnar kransen
    da bleknar bruden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först tänkte jag kommentera den ovanstående versen med ett enkelt "?", men när jag läste den igen, efter att först ha läst SH-sången slog det mig hur oerhört stor "kvalitetsskillnad" det är mellan de båda dikterna. (Med det avser jag givetvis innehållet och det som det förmedlar...)

      Radera
  2. Bästa vänner, festen är nu, när vi lever! Ni ska festa med mat dryck i överflöd med släktingar och goda vänner och ta tillvara och njuta av den korta tid vi har.

    Det blir ingen "efterfest" med nån brudgum, för det är bara fantasier som ni har blivit intutade med sen barn...

    Lev livet nu, för det finns ingen Gud, inget paradis och inget helvete heller!

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. För att man tror på en "efterfest" (som du kallar det) betyder det givetvis inte att man inte ska/kan njuta av det goda som detta livet ger. Tvärtom tror jag att vi som tror på "efterfesten" klarar av att njuta av detta livets goda på ett ännu djupare plan än de som inte tror. För, och detta är också en fråga, hur kan någon njuta av livet samtidigt som det finns så mycket ont, så många orättvisor och så mycket elände runt omkring oss - om man inte vet att det kommer en dag då alla orättvisor kommer att rättas till och allt elände kommer att försvinna?

      Dessutom: Du kommer nog att bli överraskad (milt uttryckt!) när den dagen kommer...

      Radera
    2. Jag njuter av livet och gör det bästa av det nu i detta liv. Jag ser elände och orättvisorna men har ingen möjlighet att göra några stordåd själv för att förbättra världen. Den enda som kunde rätta till eländet är gud, men han syns ju inte till. Antingen finns han inte alls eller glömt oss helt och hållet.

      Eftersom jag inte har några som helst förväntningar på "efterfesten" så kommer jag säkert bli överraskad ifall det sker :)

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. "Den enda som kunde rätta till eländet är gud, men han syns ju inte till."

      Oj, oj. Du har nog en stor lucka i din historiska kunskap. Eller kanske det snarare handlar om en blind fläck... Kanske du skulle ta och besöka någon kyrka när det blir jul och fylla i luckorna?

      Radera
    4. Kristian, jag besöker Julkyrkan varje jul, tycker det är en trevlig tradition, gillar stämningen och julsångerna fast jag inte tror på nån gud. Det tycker jag att jag kan göra så länge jag betalar kyrkoskatt :)

      Eflop

      Radera
    5. Eflop. Det ska du fortsätta med! :) Min poäng var dock den att det just i julkyrkan berättas om hur Gud INTE har glömt oss, utan hur han kom hit och "rättade till eländet" genom att själv bli en del av det och sedan öppna vägen för oss människor till "efterfesten" där det inget elände mera finns.

      Radera
  3. Det blir nog intressan på "efterfesten", särskilt för de som säkert "vet" att de har den enda rätta läran och är övertygade att alla andra (otrogna) missar kalaset. Det kan till och med hända att de som absolut säkert räknar sig till de utvalda får ställa sig längst bak i kön, och de individer man förmodat bli utanför porten redan länge har varit på insidan, i paradiset. Hur skall de rättrogna då kunna förklara sig?

    SvaraRadera
  4. anonym 20.11 13.40. Jag konstaterar att Guds Ord inte "vet sig själv" om man får tro på dig. Kristian tycks veta Vem och Vad han tror på: han vågar ju stå med eget namn för det som Guds ORD uppenbarat för honom i den Heliga Skrift och i Tron och i Samme Ande som kallar alla till tro omvändelse och Sanningen Vägen och >Livet som Är Gud ja,Jesus Kristus som sade om de inte tror på Moses och Profeterna så tror de inte fast någon skulle uppstå ifrån de döda som Han ju gjort(Alltså Jesus)
    Du däremot är en troligen en feg anonym "retsticka" som de flesta.... hälsningar Torsten Nils Ulrik Fagerholm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen år har gått23 november 2013 kl. 12:08

      Ska man tro på Gud så borde Anders Breivik bli hyllad i himmelen. eller hur Ulrik?

      Radera
  5. Vad menar du "tusen år har gått"??? Jag diskuterar inte med troll. Dessutom Är det Guds sak att DÖMA - vår kristna uppgift är att kalla oss alla till omvändelse och - om möjligt få förlåtelse -. Det gick ju smidigt för många nazin efter andra världskriget , eller hur??? torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  6. Bibelns profeters ord gäller hela världen nu: När sådant lärs och görs som idag och vi ser hur våldet breder ut sig och att vi själv inte är tankesnälla då har jag funnit tröst i Jeremia Boks Åttonde kapitel 17 versen enligt 1917 års Svenska KyrkoBibel säger vad det är fråga om när också de härliga demokratiernas folk drabbas av sådant som muslimsk terrorism och privata mördar och lögnargrupper med planer...som de väl själv bäst vet. Såå, du"tusen år har gått" nu har jag predikat mina tankar för trollen. Guds Ord Är Evig Sanning som de getts oss i Skriften. Follow them or leave them, they will still judge you in eternity to peace or to condemnation. hälsn torsten nils ullrik

    SvaraRadera
  7. annars dettta med demokrati: Folkets röst är ofta det syndiga köttets röst. BIbeln I Rätt Översättning är "Guds Röst". Världshärskarnas maktfullkomliga röster är Saatanas och Perkeles röst. hälsn trolltuktare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen år har gått23 november 2013 kl. 19:57

      Min sköld är i Guds hand; han frälsar de rättsinniga. Om någon icke vill omvända sig, så vässer han sitt svärd, sin båge spänner
      han och gör den redo och han riktar mot honom dödande skott, sina pilar gör han brinnande.

      Men fördärv skall drabba alla överträdare och
      syndare, och de som övergiva HERREN, de skola förgås. !

      Tolkar jag dig rätt så borde ju Breivik vara rena hjälten Ulrik ?

      Radera
    2. Breivik handlade inte som en kristen med Biblisk Tro och förståelse av Kärleken. Han var en brännade frätande orm men ja ja tror att det var en väckarklocka en fingervisning säger ulrik

      Radera
    3. "Tusen år har gått". Du har tydligen inte bättre kolla på din Bibel än vad du har på Breivik och hans bevekelsegrunder. Svagt, mycket svagt! Ta nu och läs om det ord du citerar, och läs rätt denna gång! (Gärna hela sammanhanget, så blir det kanske klarare för dig...)

      Radera
  8. int behöv du tolka mig. du är ju riktigt kunnig på dina smygvägar du tydligen. Och info ger ngn dig om vad som eventuellt skulle kunna skrämma just faderns lilla ulrik torsten nils. Gud siktar aldrig fel. Den som dör har levat sin tid, den som lever må ångra be om Nåd och Tro så länge "Dagen varar" ty natten kommer då hela världen igen är som full med breivikare och andra typer av "missiler" Jag vet var mitt eviga Hemland är! Vet du och breivik???+

    SvaraRadera
  9. Tusen år har gått nästan sedan påven förbjöd prästerna att leva i äktenskap. Han påtvingade skilsmässor och dräpte med soldaters hjälp de präster och deras familjer som protesterade mot han uppenbara "djävlalära".
    30 år har gått sedan jag i en "vision såg hur den moderna tiden kom till den mörka och kalla hålan jaeppis, en glittrande och klingaande underhållare dansade på fordonets tak och delade ut godis och apoteksvaror. Min fysik mådde mycket dåligt av det som ni hade lagt i min mat som jag åt i min bostad sedan jag styrkt av de Herrens Ord som du citerade blivit befäst i min tro och cycklat till min hemby utanför staden. uv

    SvaraRadera
  10. 20 år är det. När ni nu vill blanda in Breivik och sådana frågor här och endast Gud har domsrätt i själens frågor så vill jag efter att under natten sovit på saken säga: Man hittar nog förklaringar i Bibeln på allt, allt kan ingen veta ty vår kunskap är ett styckverk. Det är med stor tvekan jag skriver ner ett Bibelord som kom för mig redan igår när Bibeln citerades av tusen år har gått: Man kan säga till den från Guds ord avfälliga nutiden, djävulen har ju redan fått höra det;" Varmed bliver du/ni lönad du falska tunga (i kyrka stat och samfund)??? JO, med (en) våldsverkares pilar och med glödande ginstkol!!!+ så säger Herrens Ord också. Detta som ett tillägg till Jeremia 8:17 och som förklaring varför de äldre katekeserna sade att "Krig är syndens följder," men den kristne väntar under bön den eviga himmelska fröjden dit man kommer Enbart Av NÅD I och genom Tron på JESU Namn. Låt oss idag åxo leva i Tro på Guds Uppenbarade Ord i framförallt Nya Testamentet, då gör en troende inte som Breivik under fredstid och kanske den som känner Gud också avstår vapentjänst och vilddjurstjänst då nu hela jordens alla fallna länder kommer att vara i Antikristus och villdjurets våld. Jag tror som Trosbekännnelserna, det är Hela Bibeln det GudsOrdet!!!+ hälsn Nådens dag24.11.2013. tnu

    SvaraRadera