lördag 20 december 2014

"Ett ofattbart dåd"


Österbotten, och egentligen hela landet, skakades i torsdags av bombdådet i Korsnäs. ÖT/Vbl rubricerar artikeln om bomben med orden "Ett ofattbart dåd". Må så vara, från deras horisont, men för oss som vet hur saker och ting hänger ihop är detta inte ofattbart. Och sannerligen inte oväntat.

Människan är, i tiden efter syndafallet, ond till sin natur. Inte god, som så många har lyckats inbilla sig. (Där har vi, kanhända, redan en förklaring till att dylika saker blir "ofattbara".) Nej, människan är ond, även om hon givetvis har en viss förmåga till att visa godhet också - för det mesta för att på sätt eller annat uppnå egen vinning, men dock. Dessutom finns det många människor som mår väldigt dåligt idag. Som är sjuka, om vi talar klarspråk. Detta är vår situation.

För det mesta hålls denna mänskliga ondska, liksom illamåendet, i schack. Främst då av rädsla för överhetens svärd (och, observera detta mycket noga, då som ett resultat av människans egoism. Hon vill helt enkelt inte sitta i fängelse!), men även - och kanske framför allt - som ett resultat av att Gud helt enkelt inte tillåter det onda att manifesteras i dylika vansinnesdåd. Detta kan vi med rätta kalla för en välsignelse. Eller för frånvaro av förbannelsens följder, den förbannelse som redan de första människorna råkade ut för efter sitt beslut att vända Gud ryggen. För till upproret hör alltid förbannelse, i en eller annan form.

Men vad händer när ett folk och en nation igen vänder Gud ryggen? När ett folk som hyllat Gus goda ordningar i sin lagstiftning och som har skördat stor välsignelse av detta i stället väljer att trampa Guds vilja och hans goda ordningar under sina fötter? Äktenskapet mellan en man och kvinna är ingalunda den minst viktiga av dessa goda ordningar, och beslutet den 28. november att göra äktenskapet könsneutralt kommer nog att få många och synnerligen allvarliga följder. En av dessa torde helt klart vara att välsignelsen avklingar och fördärvsmakterna, eller människans ondska om vi så vill, kommer att få större frihet att så ut förödelse.

När detta drabbar ett land och ett folk drabbar det åtminstone till synes helt blint. De som drabbas är varken mera eller mindre skyldiga än de som inte drabbas. Här står vi fram som ett kollektiv, inte som individer. Detta vill jag ha sagt klart och tydligt för att ingen ska tro att jag menar något annat i just det nu aktuella fallet.

För den som inte förstår hur detta fungerar - och som har en felaktig bild av människan som i huvudsak god - blir ett bombdåd som detta givetvis något helt ofattbart. Men det betyder inte att det inte går att förstå, om vi bara skulle vara beredda att öppna våra ögon. Gör vi det så inser vi också att det kommer att komma mera. Ondskan och illamåendet finns där och bara väntar på de slakare tyglarna.

I en kommentar för några dagar sedan skrev den anonyme kommentatorn angående denna blogg: "Ledsen, men denna blogg har inget ljust och vackert längre, vet inte vad som gått åt den." Jag har en ambition att ta upp sådant som händer i samhället, och att spegla detta mot Guds ord. När det händer något mörkt och svårt kommer jag att framställa detta som just mörkt och svårt. Det som hände i vår riksdag och vårt land den 28. november i år var något av det mörkaste och svåraste som har hänt här på flera decennier. Det är detta som "har gått åt" oss, och följderna kommer som sagt. På kort sikt, men också på lång sikt - och de kommer att vara omfattande och omvälvande.

34 kommentarer:

 1. "Men vad händer när ett folk och en nation igen vänder Gud ryggen?"

  "och beslutet den 28. november att göra äktenskapet könsneutralt kommer nog att få många och synnerligen allvarliga följder"

  Kristian menar att gud straffar en nation eller folk för att deras beslutsfattare skriver syndiga lagar. Jag skulle förstå om Finlands beslutsfattare hade skrivit lagen 1939 och genast efter det hade den allsmäktige goda gudens vrede sett till att Finland hamnar i krig, men nej. Finlands folk var gudsfruktiga men drabbades i alla fall av krig.

  Vi borde ju se ett mönster ifall gud (vilken som helst) straffar sitt folk beroende hur religiösa folket eller nationen är.

  Här skall ni få en läxa före Yule högtiden (som kulminerar 22.12.2014 klo 01.03 Finsk tid)

  Redogör för hur gud (vilken som helst) straffar sin nation eller folk när vi statistiskt granskar nationell religiositet. I länken nedan hittar ni information på det, och ni kan sortera nationsreligiositeten genom att klicka på sorteringsknapparna för galluparna. Lycka till!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Irreligion_by_country

  Om vi inte hittar en korrelation till religiositet och nationella straff, så är det ju bara inbillningar Kristian skriver om...

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eflop. Varifrån kom ordet "straff"?

   Radera
  2. Eflop.Sedan ännu ett litet tillägg. När du skriver om "korrelationen [mellan] religiositet och nationella straff" och försöker hitta (eller snarare INTE hitta samband() så gör du ett allvarligt logiskt felslut. Du utgår ifrån att det finns en gemensam "nollpunkt" och att alla s.a.s. börjar från samma nivå. Något sådant antagande kan man inte göra.

   Radera
  3. Kristian, du har nog rätt. Det finns ingen nollpunkt, ingen korrelation eller gud som bryr sej om våra liv och beslut här på vår planet.

   t.ex Uganda borde ju i såna fall vara det kristna paradiset med s.g.s 100% religiösa kristna och där man kan få livstids fängelse för homosexualitet. Det är ju nåt som ni gärna skulle införa i Finland också.

   Men här är största delen av befolkningen fått en vettig utbildning och kan tänka själv till motsats till de vidskepliga Ugandierna och övriga afrikanerna.

   Eflop

   Radera
  4. Eflop. Förutom att du har fel uppvisar du också i din kommentar vad som gränsar mot rasism. Det är inte särskilt klädsamt.

   Radera
  5. Om nån tolkat mig som rasist så kan jag meddela att det är jag inte. Tvärtom är jag intresserad av hur vi människor kan se så olika ut fast vi genetiskt är så lika jämfört med andra arter.

   Det som jag kunde betona är att det finns människor som inte får en riktig utbildning och är tvungna att leva sitt liv bland andra vidskepliga och obildade människor. Alla människor borde får en bra utbildning och möjlighet att tänka själv och möjlighet till olika alternativ. Den här möjligheten finns inte i Afrika och i många andra delar av världen.

   Intelligens är också en faktor som det har forskats i. Största delen av religiösa människor har i medeltal lägre intelligens än icke religiösa. Det betyder inte att alla intelligenta är icketroende. Det finns många välutbildade och intelligenta forskare, till och med inom biologin som tror på kvasivetenskaper som kreationism.

   Alla människor är en och samma ras. Vi har alla olika individuella egenskaper, sexuell läggning och olika åsikter.

   Låt inte fantasier bygga murar omkring oss, utan låt oss leva fredligt tillsammans och respektera varandra!

   Eflop

   Radera
  6. Eflof. Kulturell rasism är likafullt rasism. Men nog om det. Undersökningen om intelligens och religiositet, som du indirekt hänvisar till, har visat sig vara värd ungefär papperet den är tryckt på...

   Radera
  7. Kristian. Bibeln har likaså visat sig vara värd ungefär pappret den är tryckt på. Inte mycket styrkt fakta att luta sig mot där inte.

   Och förresten, sexuell rasism är likafullt rasism. Men nog om det nu.

   Radera
  8. Kom över en intressant artikel angående ämnet. Finns andra intressanta tankar i artikeln som vi nog tidigare diskuterat.

   "It is self-evident from the fact that religions are predominant in certain geographical areas but not others, that birthplace strongly influences religious belief. This suggests that people’s religious beliefs are, in large part, accidents of birth. Besides cultural influences there is the family; the best predictor of people’s religious beliefs in individuals is the religiosity of their parents."

   http://www.salon.com/2014/12/21/religions_smart_people_problem_the_shaky_intellectual_foundations_of_absolute_faith/

   Eflop

   Radera
  9. Eflop. Första meningen i ditt citat stämmer helt klart. Sedan drar citatsnickaren utifrån det han först konstaterar en slutsats i den andra meningen som inte håller. Se, det finns också andra, i slutändan mycket mera vägande, orsaker till att en människa kommer till tro eller att hon inte gör det.

   Radera
 2. Oj oj vilken logik. Och vilken fullständigt bedrövlig människo- och världssyn! Allt är av ondo förutom ibland då själviskheten råkar få någon god gärning till följd... Det här inlägget förklarar långt hela den här bloggens snedvridenhet och negativitet.

  Nå förklara då för mig, om ett isolerat bombdåd i Korsnäs är resultatet av beslutet om en könsneutral äktenskapslag, vad hade hänt före krigen här i landet? Då landet tydligen hade en mer kristen lagstiftning. Eller ta t.ex. Thailand, som mig veterligen inte har sån lag. Med tanke på tsunamin där för tio år sedan - vad skulle hända där om homosexuella fick börja gifta sig?!? Misstänker att en sån katastrof skulle utplåna hela Asien...

  Sökt, Kristian. Väldigt väldigt sökt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 17:21. Jag tror inte att jag behöver förklara någonting alls för dig, och om jag skulle försöka göra det skulle inget ändå duga för dig...

   Radera
 3. Kristian.

  Jag läste ditt inlägg i korthet denna morgon och ska försöka formulera några reflektioner. Vi ska komma ihåg att det före bombådet i Korsnäs (och även före den 28. november detta år) också inträffat många typer av våldsdåd i vårt land under 2000-talet.

  Du verkar diskutera utgående från en slags vedergällningsteologi: d.v.s. därför att Finlands folk lät rösta om lagen den 28.11 hämnas Gud på oss genom att låta sådant här inträffa. Sålunda skulle Finlands folk ha "valt" sin väg med de konsekvenser som följer - men borde inte hela Finlands folk likaledes drabbas av konsekvenserna, ifall Guds rättvisa ska vara så jämn som man kunde förvänta?

  Nej, jag tror man ska vara försiktiga med att länka vedergällningsteologi till det elände den här kvinnan i bombdådet fick uppleva. Vad som låg bakom är det onödigt att spekulera i: det får rättsundersökningen visa. Men jag är nästan hundraprocentigt övertygad om att det ingenting hade med lagen om samkönade äktenskap att göra!

  (P.S: Guds rättvisa, om vi skall tala om den utan att fastna i teodicéträsket, borde väl hellre riktas mot utövarna av sann ondska i världen? Så sker uppenbarligen inte varför vi måste dela det evinnerliga "varför" på Jobs läppar. Alternativt gå i bön för Guds förbarmande och sundare tider).

  hälsningar,
  H.L.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hieronymus L. Nej, Ingen "vedergällningsteologi", och heller ingen straffteologi som "Eflop" läste in i min text, utan helt enkelt en fundering gällande orsak och följder. För det kan vi kanske vara överens om att det finns fördärvsmakter och ondska? Jag menar att det bara är Guds godhet och nåd att dessa fördärvsmakter och denna ondska inte får fritt utlopp, och hela detta reonemang går ut på att ett folk/land som vänder sig bort från Herren och hans goda ordningar också på samma gång tackar nej till hans beskydd. Problemet som många som inte förstår detta resonemang har är att de inte begriper att "normaltillståndet" i en fallen värld inte är ordning och beskydd utan ett tillstånd där dessa fördärvsmakter och denna ondska får härja fritt. Med andra ord så tar vi Guds beskydd för givet. Men inget kunde egentligen vara mera fel. Detta beskydd är en nåd, och risken finns att vi, om och när vi vänder oss bort från Gud, förlorar också sådant som vi inte visste att vi hade.

   Sedan om detta med att alla borde drabbas lika om detta resonemang gäller. Min fråga blir då: Varför det? Läs gärna vad Jesus säger om de som drabbades när tornet i Siloa rasade! Det är bl.a. denna text jag baserar det jag skrev ovan på: När detta drabbar ett land och ett folk drabbar det åtminstone till synes helt blint. De som drabbas är varken mera eller mindre skyldiga än de som inte drabbas. Här står vi fram som ett kollektiv, inte som individer. Detta vill jag ha sagt klart och tydligt för att ingen ska tro att jag menar något annat i just det nu aktuella fallet.

   Radera
 4. Vad hade dessa personer i esbo församling månne gjort för dumt som
  Utsattes för grova sexuella övergrepp 1970-90 talet, detta var väl också antagligen en handling av "den mörka fredagens" lagändring. Gud tog bara ut lite förskott..med önskan om en god jul! PS. Kanske låten "another black saturday" kunde bli er "leadsong".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 23:25. Läs gärna andra stycket i mitt svar till Hieronymus L ovan! Som jag skriver i texten ovan, och som du antagligen missade, tror jag inte att vi kan göra som du gör här. Här står vi fram som ett kollektiv, och inte som individer, och följderna av folkets gudsfrånvändhet drabbar inte jämt utan snarast slumpmässigt. Åtminstone till synes.

   Radera
 5. En kommentator ovan undrar vad som hände före kriget...? Bla. " förbudstiden 1919-31... En av de allra mörkaste men samtidigt mest nedtystade åren i vårt land! Oändliga mängder sprit konsumerades tom. av småbarn och all tänkbar kriminalitet och sexuell skörlevnad florerade.Lagen ändrades sedermera. Kriget följde med stor nöd, vilket vände folket i stora skaror till Herren.. Nu 2014 stiftas lagar tvärtemot Guds Ord, och det bådar inte gott för vårt lands framtid. Historien upprepar sig tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 00:15. Tack för de uppgifterna! Förbudstiden avslutades dock inte 1931, utan först 1932. (Närmare bestämt 5/4 -32 kl 10)

   Radera
  2. OK, så du menar att gud satt och kollade på när finländarna konsumerade sprit och gottade sig i sexuell skörlevnad. Så tyckte han att nu får det räcka och såg till att Finland hamnade i krig...come on.... :)

   Eflop

   Radera
 6. Ja, man kan driva hur mycket man vill med Kristians blogg. Jag är åtminstone i överensstämmelse med honom helt säker på att vi går mot mörkare tider. Det vet vi alla som läser vår Bibel och samtidigt ser på världens oroligheter, jordbävningar och ogudaktighet. Något entydigt svar på varför tsunamin hände, krig, olyckor, bombattacker som sker tror jag inte vi hittar. Vi kan väl alla åtminstone hålla med om att det är av ondo. Likasom solen går upp över både onda o goda människor så drabbar även ondskan oss alla. En sak är dock säker. Utan Guds beskydd får den Onde fritt spelrum. Jag vågar påstå att ju längre vi går bort från Guds Ord, om vi inte bryr oss i de löften, de sanningar Han gett oss att följa, då får vi vandra vår egen väg. Utan Guds beskydd. Det vill åtminstone inte jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 00:28. Tack för din kommentar! Du använder ett par ord som är väldigt centrala i denna sak: "Vår egen väg". Vi kommer förstås, precis som du skriver, aldrig att hitta något entydigt svar varför ondskan och fördärvsmakterna drabbar oss så som de gör, men vi gör nog helt klart vår situation värre när vi väljer att vandra på vår egen väg.

   Radera
  2. Men vi går ju inte mot mörkare tider, varifrån får ni såna ideer? Vi har mindre krig och oroligheter än vad vi nånsin har haft, och tack vare läkarvetenskapen och annan vetenskap lever vi längre och har ett bättre liv överlag än förr.

   Medierna skriver och vill att ni skall klicka in på deras domedagsstoryn om isis och annat "ofattbart" som bidrar till att vi tror att världen håller på att gå under. Media skall sälja och ju mer "ofattbart" som händer desto bättre. Men på riktigt är de marginella händelser i tiden.

   Jordbävningar och tsunamin, sjukdomar och epidemier är ingen ondska utan helt helt naturligt. Största delen av jordbävningarna sker på obebodda områden men när det sker bland människor blir det till katastrof för människor och djur. Ondskan har inget med det att göra. Idag kan vi förklara
   jordbävningar och epidemier mm. Till det behövs ingen gud.

   Det är eran "vi går mot döden där vi går" mentalitet som gör att allt se svart ut. Och det här svamlet att människan är född ond, titta på ett liten nyfödd bebis och påstå att det är ond och syndigt. De e trams!

   Eflop

   Radera
  3. Eflop. Jordbävningar, tsunamis, sjukdomar och epidemier hör till fördärvsmakterna. Dessa saker finns för att människan har vänt sig bort från Gud och lever i uppror mot honom och hans goda vilja. Guds ord säger klart och tydligt att denna typ av katastrofer kommer att tillåtas bli vanligare ju närmare slutet vi kommer. Att detta sedan går hand i hand med ett allmänt avfall som bara blir mera och mera grovt är väl knappast något att förundras över.

   Vad sedan gäller get sista du skriver så har jag ett bra boktips nu så här i juletider. Läs gärna Bo Giertz bok "Stengrunden"! Förutom att vara en mycket god handbok i väckelsens anatomi är den ett litterärt storverk som inte har fått den uppskattning den har varit värd.

   Radera
 7. Kristian.
  Din referens till Jesus och Siloatornet är intressant, liksom det kollektiva tänkandet (Jesus poängterar mycket riktigt att det finns ondska i världen som till synes utan orsak drabbar människor i flertal, med eller utan att de skulle ha begått någon särskild försyndelse).

  Teodicéproblemet i all ära. Din parallell till beslutet den 28:e november vill jag dock dröja lite vid. Jag påstår inte att du talar emot dig själv även om det verkar lite konfunderande att du explicit hänvisar till beslutet den 28:e november (vilket du varit kritisk mot redan tidigare) som en bidragande faktor till Korsnäs-dådet (och annat passerat eller kommande elände i Finland), därefter till den kollektiva tanken och Siloa-tornet.

  Jag påstår att Korsnäs-dådet inte på något sätt kan parallelleras till riksdagsbeslutet den 28.11, utan att det är en personlig tragedi för både gärningsman och offer och bör diskuteras endast som en sådan. Att du alltjämt är kritisk till riksdagsbeslutet den 28.11 vet jag - men frågan är varför? Beslutet kom och gick och jorden står ju ännu kvar, om man så får raljera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rafael. Givetvis är Korsnäsdådet en personlig tragedi, och såväl den skyldiga som offret/offren har ingen större skuld till det beslut som togs den 28/11 än någon annan av oss. Att jag anser det vara så torde väl redan ha framgått ganska klart av vad jag redan har skrivit. Liksom också varför jag ännu är kritisk till det beslut som togs. Givetvis står jorden ännu kvar, men om man ser till vår del av den så har den blivit lite kallare, lite mörkare och även lite farligare. Jag tror inte att ett dylikt beslut är som en strömbrytare som stänger av/på allt med en gång, men det jag försöker säga är att alla steg bort från Guds goda vilja och hans ordningar tar oss ett steg till mot det att fördärvsmakterna och den ondska som de facto finns runtomkring (och i) oss människor får mera fritt spelrum.

   Radera
 8. Vi lever sannerligen i Sodom o Gomorras tid. Läs om hur det var i din Bibel. Som en kommentar skrev att vi har så lugnt på alla fronter,det håller jag inte med om. Synden florerar i vår värld ,hur länge vår frälsare tål detta ,det vet endast han men ett vet vi som har Bibeln som rättesnöre:Herrens dag är nära och ha skriver att tiden på jorden skall förkortas så att de utvalda bevaras.Är du och jag redo att möta brudgummen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 22:52. Din sista fråga är det viktigaste som har skrivits på denna tråd. Vi får be att de händelser som ligger framför oss (nära eller mera avlägsna, vem vet?) skulle få många att få upp ögonen för jjst denna fråga!

   Radera
  2. Samma domedagsmyt finns nog i alla religioner. Det är bara fantasier. Nedan asatrons myt.

   "Världens undergång kommer att föregås av en lång vinter, fimbulvintern, skeppet Nagelfar kommer att siktas ute till havs och Fenrisulven slipper lös. Midgårdsormen släpper greppet om sin svansspets och tar sig upp på land. Världens undergång som sker efter detta kallas Ragnarök."

   Är det nån bloggläsare som sett Nagelfar ännu ;)

   Eflop

   Radera
  3. Eflop. Det att det finns domedagsberättelser i alla religioner, liksom det faktum att det finns berättelser om en världsvid översvämning i flera religioner, beror helt enkelt bara på att människorna har gemensamma förfäder som har hört om/sett vad som har skett/kommer att ske. Inom religioner där det inte finns någon av Gud uppenbarad och senare nedskriven Uppenbarlese har dessa gamla uppgifter sedan förändrats och fått mytiska inslag. Detta behöver faktiskt inte vara mera invecklat än så, om man inte vill krångla till det, förstås...

   Radera
 9. Jag har allvarligt tänkt en del på de händelser som varit i sensationspressen nu och då de senaste åren.
  Vill Gud ännu varna och väcka oss jordens befolkning
  Jag tänker på
  - Massdöd av fiskar och fåglar
  -Konstiga ljusfenomen (eldbollar) har blivit allt vanligare,har förstått att de tidigare tolkades som ett dåligt omen.
  - kadaver av väldigt ovanliga fiskarter flutit iland(tolkades tidigare som dåligt omen)
  - Valar strandar i mängder
  -Ovanliga ljud(basun) har hörts runt om i världen
  -Vattnet har färgats oförklarligt rött i stora vattendrag
  -naturkatastrofer,farsoter,oroligheter
  Allt kan väl inte vara bluff.
  Vi ska ta vara på den tid vi har,och inte försöka bortförklara hans existens, utan söka honom medan vi ännu är här i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du kanske skulle läsa vetenskaplig artikel som behandlar ämnet i fråga kanske du får svar istället för att försöka skylla allt på gud och leta varning signaler från imaginära vänner när din hjärn kapacitet sviker, så skulle du kanske må lite bättre på dagarna än att gå och vänta på armageddon..

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Anonym 22:52 och 00:47. Mycket av dessa saker kan förklaras vetenskapligt, ja. MEN. De har inträffat, och det finns inget som säger att saker som vi människor ligger bakom inte kan fungera som tidens tecken även de. Tvärtom menar jag att just sådana tidens tecken är så mycket allvarligare! Att sedan börja tala om "svikande hjärn kapacitet" (och dessutom göra det utan att klara av att stava rätt!) borde kanske lämnas åt sitt eget värde, men jag ska ändå kommentera det med att säga att när vi ställs inför dessa saker räcker ingen av oss till. Allas vår hjärnkapacitet är otillräcklig för att helt och fullt klara av att greppa dessa saker. Men den som läser Guds ord har åtminstone förutsättningar att se vad som händer!

   Radera
  4. Massdöd av fiskar och fåglar, ja antingen är vi människor orsaken eller epidemier i djurvärlden (på samma sätt som för oss människor)

   Ljusfenomen. Beror på om man ser dem själv (hallucinerar) eller om flera vittnar. Är det fler som ser fenomenen finns alltid en naturlig förklaring fast vi inte alltid kan förklara det. Jag har själv upplevt konstigt ljusfenomen på natthimlen. (betyder ju inte att nån gud medverkar)

   Kadaver kan se konstiga ut när dom ruttnat. Det är ju inget onormalt med ett dött djur eller fisk.

   Valar kan stranda av olika orsaker, det händer nu som då. Gäller även andra arter.

   Olika ljud som hörs. Samma som med ljusfenomen, det är olika på om man själv hör ljud (hjärnspöken) eller om andra också hör. Då finns det säkert en naturlig förklaring. (Basunerna är bara ett bibliskt fantasi)

   Onaturlig färg på vattnet...nåjaa kolla Larsmosjön...

   Naturkatastrofer och farsoter. Inte så många naturkatastrofer de senaste tiden, men dom händer hela tiden och av naturliga orsaker. Farsoter har alltid härjat (redan på biblisk tid, inget nytt här. Evolutionen är orsaken till nya epidemier och farsoter som ebola. Så här behöver vi inte heller nån gud som förklaring.

   Eflop

   Radera