torsdag 6 april 2017

Om att tassa tyst på tå

Finland har haft storfrämmande. Kinas ledare Xi Jinping med fru och (massivt) följe har besökt landet och träffat en rad politiska dignitärer. President Niinistö deklarerade efter de två ledarnas sammanträffande att våra två länder har goda relationer och att dessa ytterligare ska stärkas. Vidare sades att diskussionerna hade varit "öppna och direkta". Presskonferensen efter mötet mellan Niinistö och Jinping var såtillvida speciellt att pressen inte fick ställa några frågor. Orsaken är givetvis uppenbar: Det kunde ha ställts pinsamma frågor som kunde ha lett till att det mäktiga Kinas nye kejsare kunde ha fått en något otrevligare bild av den finländska gästfriheten. Vilket inte kunde tillåtas eftersom det kunde ha fått negativa följder för t.ex. de ekonomiska relationerna. Eller för Etseri-djurparkens möjlighet att få sig tillsänt en laddning pandor, som detta möte nu slutgiltigt slog fast att kommer att ske.

Man får ändå hoppas att Niinistö tog tillfället i akt och satte fokus på också obekväma frågor i de "öppna och direkta" samtalen de två emellan. Som t.ex. det faktum att Kinas kristna under Jinpings ledning har upplevt en av de värsta förföljelserna under de senaste decennierna. Jag hade hoppats att media skulle ha skrivit något om detta under och efter detta statsbesök, men tyvärr icke. Det är tydligen viktigare med pandorna.

Som vanligt får vi, igen, sätta vårt hopp till Donald Trump. Jinping kommer att träffa honom idag, och då kanske förföljelsen kommer upp på agendan. Också i media?

1 kommentar:

  1. Glädjande nyheter idag, inklusive kommenatarer, om de 8,2 miljoner som ska satsas på pandorna :) https://svenska.yle.fi/artikel/2017/04/06/tidningar-domstol-stoppade-finansieringen-av-pandahuset-i-etseri PUBLICERAD 09.01.2017:https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/09/pandahus-i-etseri-kostar-atta-miljoner-staden-borgensman

    SvaraRadera