torsdag 27 april 2017

Mera om bön


Texten om bönesvar ledde till en diskussion som var mycket avslöjande. När den kristna trons kritiker närmar sig detta ämne (alltså bönen) tenderar det att bara bli så fel. Dessa får ofta bönen till att vara en automat som man sätter in en önskan i eller ett sätt att kommendera Gud att göra olika saker. Eller rättare sagt: Så menar de att vi ser på bön. Så byggs det en halmdocka som de kan skjuta ner genom att t.ex. efterlysa (eller visa på) undersökningar som visar att bönesvaren uteblir lika ofta som de kommer. Eller så kommer de dragandes med pseudoauktoriteter som Hitchens eller Dawkins och något förklenande som dessa sagt om bönen.

Det kritikerna missar fullständigt är att bönen inte är någon önskeautomat eller något redskap för att kommendera Gud att göra si eller så. Bönen är hjärtats samtal med Gud och som sådant ett uttryck för den gemenskap som ett Guds barn får ha med Gud. Givetvis finns det också löften, och stora löften, knutna till bön i Jesu namn, men bönens innersta väsen är ändå inte detta med svaren. Bönen handlar först och främst om en innerlig gemenskap mellan den kärleksfulle Fadern och hans dyrt köpta och högt älskade barn. Bönens största vinst är inte de svar vi får (för vi får alltid svar!) utan vinsten är gemenskapen och vad denna kärleksgemenskap gör med oss människor. I denna gemenskap förvandlas vi människor så att vi bland annat klarar av att ta också ett nej på våra böner. I bästa fall kommer vi också att förstå varför svaret blev ett nej. I själva verket är det ju faktiskt så att ett nej många gånger kan vara värdefullare för vår inre människa än aldrig så många ja.

Detta är förstås inget som går att mäta i någon förment avslöjande undersökning, och detta är inte heller något som den som inte lever i trons gemenskap med Herren Jesus kan förstå. Någonsin.

Till sist ett citat från Luthers stora katekes om just bönen som du/vi kan fundera kring: "Ty genom åkallan och bön blir Guds namn ärat och brukat till själens gagn".

17 kommentarer:

  1. Du har så rätt Kristian! Allah svarar verkligen på böner! De som kritiserar våra böner till Allah vet inte vad de talar om. Det står ju i Koranen att de otroende, d.v.s. de som inte tror på den Yttersta Dagen, är vilseledda. Enbart en troende muslim kan förstå den riktiga innebörden i bönen till Allah – således är all kritik mot vår tro helt dumdristig och rent ut sagt korkad. Allah låter sig inte undersökas i ett laboratorium (vilket du påpekade i ditt blogg inlägg) – det vore ju att förminska Hans allsmäktighet! Hur dumma är inte dessa ateister!

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Festligt, humanisten! Du bevisar ju det som Kristian säger i sin text! Är du så blind att du inte klarar av att förstå en vanlig text, eller har du börjat samarbeta med bloggägaren?

      Radera
  2. Och jag skulle vilja påpeka att det inte är kritikerna som kommer "dragandes med" detta om bönesvaren. Om kristna håller sig till diskussioner om hur skönt det känns att be så är det helt ok. Men när ni försöker få det till att det ena eller andra är ett bönesvar, så kan man inte annat än re-agera (som du så fint brukar kalla det).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ditt blogginlägg hette t.o.m "Bönesvar". Så ansvaret för fokuseringen på bönesvaren får du nog ta på dig själv!

      Radera
    2. Anonym 09:18. Ja, det var ett bönesvar. Helt klart. Ett jakande svar, dessutom. Diskussionen under texten visar på ett obarmhärtigt sätt att kristendomskritikerna har oerhört svårt att vidga sin synnerligen snäva syn på vad bön är och handlar om. Samt att det viktiga är att kritisera, inte att se möjligheterna. Dessutom säger också det att själva saken (det hot som de kristna lever under på många håll i världen) inte alls har uppmärksammats av kritikerna, trots att det ju var detta som texten handlade om, en hel del. Riktigt vad vet jag inte, och jag ids inte spekulera. Men så alldeles smickrande är det kanske inte.

      Radera
    3. Helt klart är det ju inte eftersom det hela tiden finns tider och ställen där det inte händer något illa, oavsett om någon bett fördet eller inte. Att du upplever det som ett bönesvar är något helt annat än att det är det.

      Radera
  3. Kristian,är"bloggberoende":-),men tänker ta en paus i bloggläsandet på grund av dessa undermåliga kommentarer.Om pausen blir lika lång som Humanisten skrivuppehåll blev återstår att se!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Tack för den kommentaren! Den är värdefullare än du kanske kan förstå. Ibland kan man man nämligen få för sig att de som ropar högst och mest kan ha rätt. (Inte för att det skulle ha föresvävat mig här ännu, men redan en kommentar som säger det jag själv tänkt är bekräftande...)

      Radera
    2. Kristian, jag hade hoppats få en förklaring av dig varför du inte försvarar all sanning, utan bara den del som understrycker din agenda. Hänvisar till tidigare inlägget Påskdagen.

      Radera
  4. I bibeln finns ställen var sjuka blir lovade bli botade ifall man ber för dem. Varför finns det sjukhus och läkare när präster och kyrkans äldre män kan bota sjuka enligt bibeln?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Din fråga visar att du inte har en susning om det jag skrivit i texten ovan. Samt vad bön i Jesu namn innebär och går ut på. Men det går ju alltid att ta reda på! Man kan faktiskt läsa så länge man lever.

      Radera
  5. Refererar endast till bibeln angående utlovade bönesvar för de sjuka. Inget annat.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du har läst. Bra. Nu borde du bara förstå vad det är du har läst också.

      Radera
  6. Hur var det nu igen med den cancersjuka som hänvisades till den ena specialisten efter den andra och ändå dog... Då han envist nekade hjälp och stod fast vid att Gud ska hjälpa honom... Guds svar då mannen stod inför Gud i himlen: Jag sände dig den och den specialisten men du vägrade ta mot min hjälp ! Eller mannen som satt på hustaket då översvämmning hotade... nekade hjälp från än den ena, än den andra med påföljd att han drunknade och stod inför Gud i himlen med frågan: Varför hjälpte du mig inte ? Gud svarade : Jag sände dig hjälp men du vägrade ta emot den !.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:03. Ja, hur var det nu? Vad har dessa historier med detta att göra?

      Radera
    2. Ok, dessa historier hade kanske platsat bättre under "texten om bönesvar"... Kanske man kan försvara dessa och liknande historier som "ögonöppnare" ? Vi förmår sällan se Guds bönesvar i vardagen fastän de finns där ! Vi förväntar oss stora och märkliga ingripanden och ändå sker det mesta i det fördolda !

      Radera
    3. Anonym 22:00. Där kan jag helt hålla med dig! Speciellt historien om översvämningen minns jag att jag tänkte, första gången jag hörde den, att den har ett angeläget budskap. Om man tar dem som just ögonöppnare så har de ett angeläget ärende. Jag förstod din kommentar som ett kritiskt inlägg som avsåg säga att det är så här kristna överlag ser på bönen. Så är det givetvis inte, och så var tydligen inte din kommentar avsedd heller. Ursäkta!

      Radera