söndag 30 april 2017

"Moskébygge med förbehåll"


I ledaren i fredagens ÖT skriver Henrik Othman om byggplanerna för stormoskén i Helsingfors. Ledaren, som går under rubriken "Moskébygge med förbehåll", listar de problem som ett så här stort byggprojekt för med sig. Bland annat talar han om problemen med finansieringen och de bindningar denna finansiering kan medföra. Andra problem Othman nämner är bl.a. risken att moskén blir en kanal för radikal, politiserad islam. Dessutom skulle givetvis andra muslimska inriktningar inte få tillträde till stormoskén. De problem som finns i anslutning till detta projekt leder Othman till att konstatera att "Ett så monumentalt inslag i stadsbilden måste man – som också Jan-Erik Andelin skriver i HBL – kunna ifrågasätta utan att vara mot islam eller ­religiös mångfald, lika lite som den som var emot Guggenheimprojektet kunde anklagas för att vara fientligt inställd till konst." Vidare konstaterar han att "Moskén måste kunna diskuteras förutsättningsfritt och utan affekt men med öppet sinne för kritiska­ frågor." Det är värt att notera att det ännu, i denna sena tid, går att säga på detta sätt.

En kritisk synpunkt som Othman inte lyfter fram, men som borde undersökas noggrant innan något byggbeslut tas, är på vilket sätt ett dylikt moskébygge skulle inverka på islams (läs: Imamernas) syn på Finland. Det är nämligen ett välkänt faktum att muslimer genom historien har byggt moskéer som ett tecken på att ett område/ett land har erövrats från fienden. När väl en sådan moské är byggd på ett område förändras givetvis synen på området. Området går från ett område som ska erövras (minns att islams mål har varit och fortfarande är att lägga hela världen under muslimskt styre) till ett område som är erövrat. Gäller detta synsätt också här i detta fall, och vilka följder får detta i så fall för Finland och muslimernas syn på vårt land och på oss som folk? Jag fruktar att ett moskébygge i Helsingfors kan få (än så länge fördolda) följder som vi inte vill att det ska få.


4 kommentarer:

  1. Kristian. Nu finns det ju också en tendens i den nykarismatiska kristendomen att förklara något land som "erövrat till Kristus" efter att man har hållit en evangelisationskampanj tex i ett par städer. Det som väl är problemet med moskébyggget i Helsingfors är att det vore bättre att satsa på flera små moskéer i stället för ett gigantiskt bygge. Å andra sidan har också sådana kyrkbyggen som Hagia Sofia i Konstantinopel och Peterskyrkan i Rom tjänat samma syfte som stora moskéer: Proklamerat Kristi seger. Här står vi i en intressant situation. Som kristna ska vi kalla muslimerna till tro på Kristus och hjälpa dem att komma in i församlingarna (eller grunda egna). Som medborgare ska vi samtidigt stå för religionsfriheten och naturligtvis inse muslimernas behov utan att samtidigt blunda för problemen. Marko Sjöblom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marko. Ja, situationen är minst sagt intressant. Men observera att jag inte hävdar att det är på ett visst sätt, utan att jag bara ställer frågan. Jag vet dock inte om det finns någon som har ett entydigt svar.

      Radera
  2. Kristian, jovisst ställer du en fråga. Men åtminstone jag uppfattade frågan som ganska insinuerande: Ett moskébygge är ett problem. Från vår synvinkel uppstår svårigheterna naturligtvis pga två saker: Både kristendomen och islam är missionerande religioner som hävdar att de representerar sanningen. Nu frontalkrockar båda två med varandra och dessutom på så sätt att det är kristendomen som "förlorar mark", vilket ingen troende kristen gillar. Det andra problemet är förstås att islam inte erkänner den västerländska religionsfriheten "leva och låta leva" (samt att sannolikt bara en och konservativ riktning inom islam skulle få ett gudstjänstrum). S.k. erövring förstås alltså på ett fundamentalt annat sätt i islam än i det kristna språkbruket. Även om det finns en hel del totalitära drag i den reformerta kristna fundamentalismen. Marko Sjöblom

    SvaraRadera
  3. Vi behöver verkligen inte flera och mera platser för dyrkan av fantasigubbar och och religiöst korkade idéer som endast sprider hat och ondska i världen. Det har vi nog tillräckligt av redan.

    Det vi behöver mer är kunskap och undervisning för de nya generationerna baserat på vetenskapliga fakta och riktig sanning.

    Kommer det en gud, jesus, petrus eller en allan flygande från himlarna på en häst eller åsna så kan vi ta det som en sanning den dagen det händer. Men till den dagen ska vi tänka nyktert och sluta tro på alla obefintliga gudar..

    Eflop

    SvaraRadera