torsdag 20 april 2017

Folkets röst och Guds ord


Jag fick besök av en broder i Herren igår kväll. Han berättade bland annat om hur han kommit till tro på Herren och om hur viktig och kär Bibeln (och även de lutherska bekännelseskrifterna) blivit för honom, och jag imponerade stort av hans förmåga att, ur minnet, återge långa bibelcitat. Vi konstaterade att olika hjärnor fungerar på olika sätt. Min hjärna fungerar så att jag har svårt att lära mig texter utantill.

Jag fastnade på speciellt ett ord som han citerade, nämligen kung Sauls svar till profeten Samuel när den senare hade konfronterat Saul angående hans brott mot Guds vilja. "Jag lyssnade på folket". Ursäkten dög givetvis inte, utan domen blev hård: "Eftersom du har förkastat Herrens ord, har han också förkastat dig, så att du inte längre får vara kung." (1 Sam. 15:23)

Detta att lyssna till folket och följa de allmänna opinionerna är alltså inte alls något nytt fenomen. En Herrens tjänare, och en kristen kyrka, har ändå att lyssna till och lyda Herrens ord. Även när folket säger något annat.  

2 kommentarer:

  1. Men diverse olika människor som läst bibeln har lyssnat på folket (och på sina egna tolkningar)längs med historien, därav så många olika inriktningar nuförtiden och fler lär det bli, det ser man ju också utirfrån era egna tolkningar och skriverier om man skall lämna kyrkan och bilda eget eller ej. Det är tidens gång, ingenting är statiskt då det gäller människors uppfattning och framförallt upplevelse av Gud samt hur det hela ännu till uppfattas jämfört med den allmänna opiniones åsikt av frågor som berör en på ett eller annat sätt.

    SvaraRadera
  2. Viktigt och aktuellt bibelställe!

    SvaraRadera