onsdag 26 februari 2020

Om medias enögdhet i klimatfrågan

För tre veckor sedan publicerade tidskriften "Ny Teknik" en mycket avslöjande och intressant artikel om klimatförändringen under rubriken "Ifrågasatt klimatscenario har använts i tusentals studier". I denna artikel visar man hur en rapport som togs fram inför att IPCC skulle släppa sin femte klimatrapport 2014 har missbrukats inom det vetenskapliga samfundet. I rapporten ingick fyra klimatscenarier som laborerade med olika utfall beroende på hur mycket koldioxid som släpps ut under de kommande åttio åren. Det mest vidlyftiga av dessa, RPC8,5, var ett "worst case scenario" som gick ut på att koldioxidutsläppen skulle öka okontrollerat kombinerat med i princip inga som helst regelverk för att reglera utsläppen. Forskarna ansåg att sannolikheten för att detta scenario skulle bli verklighet var i det närmaste obefintlig.

Men vad har hänt? I artikeln avslöjas att detta scenario okritiskt har använts i över 2000 (!) vetenskapliga arbeten. Kritiker hävdar nu att dessa forskare har "gjort antaganden utan att kontrollera sitt underlag". Detta scenario, som de som skissade upp det insåg aldrig kommer att bli verklighet, har använts i vetenskapliga arbeten som ett "business as usual-scenario". Och detta alltså bland forskare! Hur journalister har använt det vågar jag inte ens tänka på.

Detta är en stor nyhet som visar på hur klimatforskare arbetar idag. Märk väl att det inte är fråga om någon liten skara som har använt sig av dessa felaktiga uppgifter. Man kan också, på goda grunder, anta att många av dessa "vetenskapliga" arbeten har granskats och godkänts av andra klimatforskare som inte heller de har granskat uppgifterna. Eftersom uppgifterna kommer från IPCC har de ju en stämpel av ofelbarhet. Eller hur?

Jag har nu väntat i tre veckor på att t.ex. Svenska Yle skulle slå upp denna stora nyhet. Men vad har hänt? Inte ett pip har hörts! Samma sak gäller i princip alla andra mainstream-mediahus också. Det här är uppenbarligen något som man inte vill röra ens med tång. Varför? Svaret torde vara att detta skulle rasera förtroendet för klimatforskningen, och det vill man verkligen inte riskera att göra. Det kunde ju leda till att läsarna inte längre lika okritiskt tar in och tror på alla domedagsprofetior som presenteras. Saken är den att vår media idag är så väldigt enögd och driver en så oerhört vinklad propaganda i klimatfrågan att det helt enkelt inte finns rum för fakta som talar om motsatsen till den agenda som drivs. Inte ens när det, som nu, har bevisats att det sker stora övertramp inom klimatforskningen.

12 kommentarer:

  1. Om Kristian kunde läsa innantill så citerar Ny Teknik en OPINIONSARTIKEL (vilket de poängterar längst ner i artikeln), det är två personer som TYCKER annorlunda än de 2000 forskare som förstår sig på och citerar i sitt vetenskapliga arbete.

    Men låt oss då titta på vad författaren till opinionsartikeln, Zeke Hausfather, säger.

    “There’s a long history of people thinking there are silver bullet solutions to climate change,” he says, “whether it’s nuclear power or photovoltaics or trees.” He’s calculated that the only way to keep global warming below 2 degrees Celsius will be to start cutting emissions now, though the trees would buy time — giving us a few more years before we need to cut emissions to zero."

    Det var alltså överkskattat hur mycket koldioxid trädplanteringen kunde uppta, läget är mycket allvarligt om vi ska försöka hålla under en ökning på 2 grader Celcius. Det här är det som Kristian för fram. Hans avsikt var det motsatta, men då man inte läser eller tar reda på så slutar det alltid med att man skjuter sig i foten.

    https://www.japantimes.co.jp/opinion/2020/02/22/commentary/world-commentary/theres-no-silver-bullet-climate-change/#.XlaD0UNS924

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 16:52. Vad menar du att jag för fram? Att det är överskattat hur mycket koldioxid trädplanteringen kan uppta? Nu förstår jag faktiskt inte vad du pratar om. Sedan är detta inte fråga om tyckande, utan om att över 2000 klimatforskare okritisk har använt sig av ett worst case scenario som om det vore ett seriöst alternativ. Utan att kolla vad det egentligen är de har använt.

      Kommentera gärna det jag skriver och inte något annat!

      Radera
    2. Det vore som sagt bra om du skulle läsa på innan du skriver.

      Som det står om OPINIONSARTIKELN så är det ingen vetenskapligt baserad artikel, om jag vill tycka att 1 eller 10 000 vetenskapsmän har fel, så får jag skriva vad jag vill. Varför skulle Yle blåsa upp det? Ingen har bevisat att 2000 vetenskapsmän har använt källan fel, det är bara nån som tyckt till lite.

      Som klimatförnekare du är, så utgår man ju att du vill länka till klimatförnekarpropaganda. Men eftersom du inte kollat så har du länkat till en som de facto oroar sig storligen för klimatuppvärmningen och säger att det finns inget enkelt sätt (silver bullet) utan det krävs mycket förändring på många plan för att sänka koldioxidhalten.

      Kristian, du svarar ytterst sällan direkt på frågor som ställs, så jag kommenterar precis som jag vill.

      Vad säger du annars om följande, där ett trettiotal leastadian-predikanter gjort sig skyldiga till övergrepp. Hela 156 förövare och offren mångfalt fler förstås. Du för ett herrans liv över homosexualitet som du inte har nån koppling till, men det här kan man ju inte ens jämföra med, det är helt enkelt horribelt.

      https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/548462/Tutkija+Lestadiolaisten+johto+syyllistyi+seksuaaliseen+hyvaksikayttoon

      Radera
    3. Anonym. Ja, det skulle vara bra att läsa på lite. Artikeln jag har länkat till är inte någon opinionsartikel. Det är en artikel i en ansedd tidskrift som nog har namn om sig att kontrollera sina källor.

      Ditt andra stycke förstår jag inte alls. Vem menar du att jag har länkat till? Jag har länkat till en artikel i Ny Teknik.

      Sedan svarar jag nog på relevanta frågor. Men inte på irrelevanta frågor, och inte heller på frågor som är fel ställda. Det är liksom ingen idé att göra det.

      Artikeln du länkar till, som inte har något med ämnet att göra, är sju år gammal.

      Radera
    4. Då man läser artikeln till slut:
      "I en tidigare version av artikeln framgick det inte att artikeln i Nature är en opinionsartikel, inte en vetenskaplig studie."

      Ny Teknik är ansedd, och mycket riktigt så medger de när de har förhastat sig. Det är alltså en opinionsartikel.

      Denna artikel var riktigt färsk, tänk att hbqt mår mycket bättre då de accepteras, självmorden sjunker. Självmorden har alltså varit högre i och med allt fördömade. Såna som du som skriver illa om hbqt är alltså orsaken till ökad självmord. Tänkte att det vore bra att du vet om vad det leder till.
      https://www.theguardian.com/world/2019/nov/14/suicide-rates-fall-after-gay-marriage-laws-in-sweden-and-denmark

      Radera
    5. Anonym 19:34. Du missar poängen här. Avsiktligt kanske? Poängen handlar inte om vad som är en opinionsartikel och vad som inte är det, utan poängen är att IPCC gjorde ett förarbete till klimatrapporten 2014 som innehöll diverse scenarier. Worst case scenariot har sedan dess använts i över 2000 vetenskapliga arbeten utan att forskarna har kontrollerat vad det är för scenario de har använt.

      Det här är oerhört skrämmande. Tycker inte du det?

      Sedan försöker du ständigt byta samtalsämne till något som texten inte talar om, och det är ohyfsat.

      Radera
    6. Bra du godkände att det är ohyfsat, liksom det att du aldrig svarar på frågor som man ställer dig. Vaför skulle inte jag få ändra fokus då du gör det ständigt?

      Än en gång, var god och läs ordentligt. Det är en artikel som baserar sig på att NÅN TROR, har en ÅSIKT, om att ett scenario har använts 2000 gånger utan att det skulle vara vetenskapligt grundad. Vilken är sannolikheten att 2000 forskare skulle alla blunda för källorna, eller att ett par skribenter inte har kollat vad 2000 forskare egentligen gjort? Om du tar av dig dina propaganda-glasögon så ser du lite klarare.

      Och vad är ett scenario då? Jo, det är ett MÖJLIGT utfall, ett bland många. Och om du har läst så vet du också att man brukar ha tre möjliga scenarion som alla avspeglar en varierande utveckling av olika faktorer. Värsta scenariot beskriver den situation då ingenting görs utan utvecklingen tillåts ha sin gilla gång.

      Det som jag tycker är oerhört skrämmande är att man förnekar klimatförändringen och forskningen kring den.

      Men vad anser du nu om självmordbenägenheten, då statistiken inte alls följer dina scenarion där hbqt kommer att må så dåligt, stor skada osv. Propagandan om hbqt du för ut stämmer ju inte alls. Hur ser du på det?

      Radera
    7. Anonym 09:51. Jag ändrar fokus ständigt? Ja, på ett sätt stämmer det väl när jag skriver en ny text om någonting. Men annars gör jag väl inte det? Ge gärna några exempel om du har några.

      Men kom igen nu! Det här har inget med att det är en opinionsartikel att göra! 2000+ forskare har använt ett worst case scenario som om det skulle vara något som är troligt att det kommer att ske. Det här är så oerhört typiskt för klimathysterikerna. Och så att de uppenbarligen inte alls har kollat vilka siffror de har använt och vad de bygger på. Igen: Så oerhört typiskt. Och så du som på allt sätt försöker få detta att inte vara något att ta notis om. Igen så oerhört typiskt.

      Här handlar det inte om att "förneka klimatförändringen och forskningen kring den", utan om att skärskåda vad forskarna håller på med och vad forskningen egentligen går ut på. Och framför allt om att avslöja den felaktigt påstådda konsensusen bland klimatforskare.


      Sedan skulle det finna oerhört mycket att säga om det du försöker leda in diskussionen på, men jag vägrar att låta dig kapa den här diskussionen till att handla om något annat än det jag skrev om. Så nej, denna gång svarar jag inte på dina frågor. Orsak: Du går bort från ämnet. Dessutom är de igen fel ställda.

      Radera
    8. Tja, var månne du byter fokus? Det finns ett otal exempel, kommentatorerna påpekar dessutom för jämnan att du inte svarar på direkta frågor. Varenda gång du inser att det är retoriskt ett självmord att gå in i en diskussion, så byter du fokus:

      Jag: "Men vad anser du nu om självmordbenägenheten..."
      Du: "...vägrar att låta dig kapa den här diskussionen..." fast du säger du har mycket att säga. Du kan dessutom inte hålla dig utan påstår att en fråga är fel ställd. Då man frågar dig på vilket sätt, byter du fokus igen. Du har ju aldrig tagit hem ett enda poäng i en sakdiskussion för att du byt fokus, börjat på en helt annan tråd för att dölja ditt nederlag. Du kan aldrig förklara på vilket sätt undersökningen med hbqt skulle kunna vara felaktigt på nåt sätt.

      Ny Teknik citerar en artikel i Nature, som visade sig vara en opinionsartikel. Det har allt att göra med det. Läser du inte om klimat så mycket att du skulle veta att man använder sig av olika scenarion, ytterst sällan bara ett, för att det inte ska vinklas för mycket. Googla på "climate scenarios" och på "only climate scenario". Den förra uppvisar 139 milj träffar, den senare på några tusen.

      Inget som helst konstigt under solen med att använda scenarion, men du är som sagt inte alls bevandrad i diskussionen om klimat så hur kunde du veta...

      Radera
    9. Anonym 11:13. Visst är jag införstådd med praxisen att använda olika scenarier. Men det är inte det som är problemet här! Problemet är att 2000+ forskare har tagit worst case scenariet - som ingen av de som skrev ihop dessa scenarier räknade med att var sannolikt - och har använt detta i sina arbeten. Ibland börjar jag tvivla på att du klarar av att läsa innantill.

      Sedan tycks du inte heller begripa att det inte lönar sig att svara på en fråga som är fel ställd. Det för hela diskussionen på avvägar. Att inte svara på en fel ställd fråga, eller som nu att gå in på ett helt annat ämne, är INTE att skifta fokus. Det är, tvärtom, att se till att fokus inte skiftar från det som diskussionen skulle handla om. Men om du inte klarar av att se detta vet jag inte om jag kan hjälpa dig.

      Radera
    10. "Nu har en opinionsartikel av hur RCP8.5 har fått influera klimatforskningen på ett felaktigt sätt publicerats i Nature, skriven av Zeke Hausfather..."

      Det är alltså inte vetenskapligt fastlaget att det skulle vara felaktigt använda scenarion. Punkt.

      Du byter fokus med att omdefiniera vad "byta fokus" är. Men so be it, alla torde då vara fria att byta fokus bäst man vill, ta upp vad man vill. Jag ska då vänta med att få svar på länken om själmordsbenägenhet genast du tar upp frågan igen, om det gör dig nöjd.

      Radera
    11. Anonym 11:38. "Det är alltså inte vetenskapligt fastlaget att det skulle vara felaktigt använda scenarion."

      Nej det är det inte. Men man behöver kolla upp vilka scenarion man använder.

      För dig tycks orden inte betyda samma sak som för oss andra. Ok. So be it. Men det omöjliggör en seriös diskussion.

      Radera