tisdag 4 februari 2020

Om torven och om rödmyllan

Regeringen har hållit sitt tvådagars klimatseminarium. Jag hade fruktat att det skulle leda till något drastiskt och långtgående, men slutresultatet blev väldigt tunt. Så jag är ganska nöjd, med andra ord. Jag vet inte riktigt hur man ska tolka detta, liksom bristen på sysselsättningsåtgärder, men som jag ser det finns det två alternativ. Antingen bereder den här regeringen ärendena väldigt noggrant för att inte göra samma misstag som den förra regeringen, eller så klarar de fem partierna inte av att komma överens och därför sker det inget. Jag skulle gissa på det senare, och om det är rätt så torde det snart börja smälla i dörrarna. Vänstern och de gröna har en tradition att bete sig på det sättet när de inte får som de vill.

Det har under de här två dagarna varit mycket prat om torven. Förståsigpåare hävdar att vi absolut borde sluta bränna torv för att kunna nå klimatmålen. Men här finns stora problem. Dels det att det saknas goda alternativ till torven i energiproduktionen, dels att det i vårt land har gjorts stora investeringar i torvindustrin som då skulle vara helt bortkastade. För att inte tala om att torvindustrin ger ca 4000 arbetsplatser på landsbygden.

Vissa gånger blir jag så oerhört frustrerad när jag läser kommentarfältet på Svenska Yle. I anslutning till nyheten om att regeringen "inte kommit till skott" i torvfrågan (Varför ska det tolkas så? Kanske det är just vad de har gjort?) skrev signaturen Lizzylind – som har gjort det till något av sitt varumärke att prestera fullständigt huvudlösa kommentarer – att "alla borde väl fatta att man inte kan bevara skadliga verksamheter bara för att de sysselsätter folk".

Som sagt blir jag så oerhört frustrerad av dylika kommentarer. För det första är inte torvindustrin någon "skadlig verksamhet". Visst kan jag tycka både det ena och det andra om storskaliga torvtäkter och om hur dessa förändrar landskapet, och visst ger torvförbränning en del koldioxidutsläpp. Men saken är den att vi behöver energi i det här landet, och denna energi måste producerats på något sätt. Detta kan inte göras utan spår. Torven är en inhemsk och säker energikälla. Den ger arbetsplatser på landsbygden. Och framför allt, och det blir då för det andra i denna uppställning: Vilket är alternativet? Importerat brunkol? Stenkol? De används på andra håll där det inte finns tillgång till torv.

Det är lätt att ha en åsikt när man inte behöver bry sig om landsbygdens arbetsplatser och inte heller behöver bry sig om att säkra tillgången på säker och pålitlig energi.  

6 kommentarer:

  1. Mycket som är galet.... Dagens "Slaget efter tolv" var återigen ett bottennapp av Yle, en av debattörerna tyckte det var omoraliskt och oetiskt med jakt... Okej, de kanske var av diametralt motsatta åsikter denna gång som sig bör men "omoraliskt"....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:58. Jag har egen erfarenhet av att dessa "djurvänner" slänger sig med ord de inte riktigt förstår sig på. Ordet omoraliskt är ändå faktiskt rätt ord i sammanhanget. Ordet betyder nämligen att det som sker inte är i enlighet med den etik man hyllar. I detta fall då alltså en etik som inte godkänner att man dödar djur. Men ordet "oetiskt" är ett ordmonster som låter förstå att det inte finns någon etik som kan användas för försvar av jakt. Det är ju så fel det bara kan vara.

      Radera
  2. Var det ngn som tvinga dig att säkra ekonomin. Rååhun

    SvaraRadera
  3. Alla borde bygga mera kärnkraftverk. Co2 neutralt. Inte fransmännen dock....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att de kanske byggdes och var igång var igång kan inte syllas på någon speciell stat. Det gäller att ha Tro och vara tacksam om man vet hur långt ensaksuppviglare som du anomnyma😑😑😑

      Radera
  4. Hur långt uppviglare som du anonyma går .

    SvaraRadera