onsdag 1 september 2021

Inget hot mot yttrandefriheten?

Sofie Stara är igen ute och yrar i sin egenskap av ledarskribent i ÖT. I dagens ledare, som tydligen på något sätt (åtminstone enligt rubriken) försöker sätta fokus på varför kyrkan och KD ses som hårdhjärtade, behandlas yttrandefrihetsfrågor. Detta utifrån den nyligen grunda föreningen för religions- och yttrandefrihet. Stara menar att "det ska mycket till för att verkligen anse att yttrande- och religionsfriheten är hotad." Som motivering för detta märkliga påstående skriver hon att inge idag blir anklagad för att vara kättare, ingen bannlyses ur kyrkan och ingen heller behöver hålla sig gömd i flera år för att inte bli mördad. 

Det här är som sagt synnerligen märkligt. Både religions- och yttrandefriheten kan givetvis vara hotade trots att ingen idag måste hålla sig gömd för att inte bli mördad (av myndigheterna). Det Stara tydligen inte ens har kunnat tänka sig är att inskränkningarna av och hoten mot religions- och yttrandefriheten inte börjar med något så extremt som det hon nämner, utan att det (eventuellt) är slutpunkten på en väg som börjar med närmast obetydliga inskränkningar och där små steg i gången tas i riktning mot ett allt hårdare klimat. 

Jag skulle närmast säga som så att det ska mycket till för att INTE inse att religions- och yttrandefriheten är hotad." Men man kan ju för all del, som Stara gör, blunda med båda ögonen. Och uppmana andra att göra det samma. Den fråga vi absolut borde ställa oss - och som Stara givetvis inte ställer - är varför någon anser det vara nödvändigt att starta en dylik förening till skydd för religions- och yttrandefriheten. 

Förvisso nämner Stara både Päivi Räsänen och den förföljelse hon utsätts för samt också Aki Ruotsala och den behandling han utsattes för. Men detta gör hon närmast för att komma vidare i sitt resonemang. Hon frågar sig om det är sådana konsekvenser föreningen anser att ingen ska behöva vara rädd för att drabbas av. "Är ansvar och konsekvenser i sig ett hot?"

Ja, Sofie Stara, det är de. När de kommer som resultat av att någon har uttryckt sin åsikt. Om någon blir åtalad (och kanske t.o.m,. dömd) för att i en inomkyrklig diskussion ha sagt vad Bibeln säger och om någon blir sparkad från sitt jobb p.g.a. något han sagt i en intervju för tio år sedan, då är det definitivt ett hot. Speciellt som det som framförts bara för tio eller tjugo år sedan var något som en majoritet av befolkningen ansåg och den förändring i den allmänna opinionen som har gjort att det som för X antal år sedan var legio inte längre är det beror på en massiv propagandakampanj långt orkestrerad av en synnerligen värdeliberal media. 

Ännu värre blir det sedan när Stara hävdar att var och en givetvis får "vända och vrida på och diskutera allt som står i Bibeln, även i predikstolen", men att "när man uttalar sig i offentligheten bör man väga sina ord och sin bibeltolkning mot vad som står i lagen". (Observera att det Stara avser säga är inte "vad som står i lagen" utan "hur lagen tolkas" - det är nämligen det som detta handlar om.)

Märker du vad Stara säger här? Hon säger att religions-och yttrandefriheterna är inskränkta. Och att det är i sin ordning att de är det. (Några meningar efter att hon hävdar att religions- och yttrandefriheterna inte är hotade.)

Så skriver alltså en journalist år 2021. På ledarplats. I ÖT. 

Detta är inget mindre än fullständigt fruktansvärt. 

 

80 kommentarer:

  1. En ledare ska inte nödvändigtvis följa en religiös minoritets åsikter, utan ska per definition avspegla vad tidningens linje är. Stara har också rätt till yttrande- och åsiktsfrihet, eller vill du ändra på det?

    Men det är förstås väldigt jobbigt att vara en minoritet i en minoritet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "En ledare ska inte nödvändigtvis följa en religiös minoritets åsikter, utan ska per definition avspegla vad tidningens linje är." Däri har du eventuellt rätt ! Vad ska vi då dra för slutsatser ? Vasabladet har för länge sedan förkunnat att man inte publicierar "vad som helst" under insändare...(Mårten Streng tex.) Sydins Ekman skrev om "dags för pridemarch i sydösterbotten" i en ledare.... Skulle jag ha prenumererat på ngn av ovannämda skulle nog den prenumerationen fått ett abrubt slut !

      Radera
    2. -->Lobbyisten, de får fritt uttrycka sina åsikter !, (jag är för yttrande- och åsiktsfrihet !) Dock kanske jag väljer att INTE understödja deras åsikter genom att bidra med en prenumarationsavgift...

      Radera
    3. Lobbyisten. Så du menar att ÖT:s linje är lögner och halvsanningar? Och att ingen får protestera när dessa framförs? Samt att religions- och yttrandefriheterna bör inskränkas? Intressant...

      Radera
    4. 22:57
      Jo, jag vet att jag har rätt, det borde ju vara en självklarhet för alla som har nånting att säga till om. Men det gäller ju inte för flertalet av er, speciellt bloggskribenten. Vasabladets, och de flesta andras, linje är att inte utpeka minoriteter, och du får ju motsätta dig det bäst du vill. Det är din rätt, precis som det är Staras att uttrycka sin. Staras åsikt är givetvis förenhetlig med redaktionens, chefredaktörens, som ser till att finska lagen, FN:s människorätt etc följs.

      23:10
      Samma gäller dig, du gör precis vad du själv vill, en tidnings linje kommer ändå aldrig att flaka hit och dit, speciellt inte om någon enstaka religiös fundamentalist hotar med prenumerationsavgift.

      Kristian:
      Nej, du verkar inte kunna förstå mina några rader, vilket ovanstående två andra kommentatorer klarade av utan problem.

      Radera
    5. -->Lobbyisten, " vilket ovanstående två andra kommentatorer klarade av utan problem." Undanber mig några som helst förståelser från dig, vi är nog INTE inne på samma spår så att säga !

      Radera
    6. De två andra kommentatorerna fann det inte nödvändigt att ställa frågor utan kunde begripa vad jag skrev och svarade på det. Kristian valde förtryckarmentalitet med att, istället för att svara sakligt, misstänkliggöra ens läs- och skrivförmåga. Men det bara avslöjar hur kort i rocken han är i själva sakfrågan.

      Radera
    7. Lobbyisten. Jag kan inte se att jag på något sätt skulle ha missförstått det du skrev. Eller hur menar du att det ska förstås om det ska förstås på annat sätt än jag gjorde?

      Radera
    8. Du hävdar så ofta att jag inte kan läsa, men vad händer med ditt eget läsande?

      Så här skrev jag:
      "En ledare ska inte nödvändigtvis följa en religiös minoritets åsikter, utan ska per definition avspegla vad tidningens linje är. Stara har också rätt till yttrande- och åsiktsfrihet, eller vill du ändra på det?"


      "Så du menar att ÖT:s linje är lögner och halvsanningar?"

      Nej, sånt finns inte i den skrivna texten, du klarar bara inte av att läsa som det står.

      Det mesta du ser som den enda "sanningen" har ingen grund. En tidnings linje har inte Kristian Nymans funderingar som referens, utan linjen grundar sig på en större population. Du kan ju tänka dig att den populationen baserar sig på alla människor och alla sammanhang alla reportrar tröskar igenom. På bara ett år är det en rätt stor grupp, hundratals människor från samhällets olika skikten. Om dina "sanningar" inte matchar den linjen, så är det mer sannolikt att du ska se dig i spegeln än alla andra. Dina sanningar accepteras bara av en mycket snäv grupp, som verkligen inte representerar en en procent av befolkningen.

      "Och att ingen får protestera när dessa framförs?"

      Var har jag sagt det? Ingenstans. Du protesterar ju hela tiden, speciellt då det är kvinnor som uttalar sig.

      "Samt att religions- och yttrandefriheterna bör inskränkas? Intressant..."

      Här kommer mera av dina dystopiska fantasier, om din religionsfrihet inskränks av att en tidning skriver en ledare som inte faller dig i smaken, så är nog din tro på väldigt lös grund.

      Som sagt, de två övriga verkade inte ha lika stora problem med att läsa igenom mina tre meningar utan att missa så totalt i förståelsen av innebörden.

      Radera
    9. Lobbyisten. Om Staras ledare återspeglar ÖT:s linje, och ledaren innehåller halvsanningar eller lögner, är det faktiskt inte så långsökt att fråga sig om ÖT:s linje är halvsanningar och lögner. Detta är logik och svenska. Men du klarar inte av att greppa det.

      Sedan tycks du mena att man kan rösta om sanningen. Newsflash: Det kan man inte.

      Radera
    10. Newsflash: med tanke på hur mycket osanningar du bidrar med så är du inte den som bestämmer vad som är sanning.

      Radera
  2. I frågsn om att du tog ut två ord från en helhet här tidigare, "döm själva", svarade du aldrig på, vilket är förståeligt. Om Paulus berömde församlingen att inte tillåta kvinnor be barhuvade, och att man ska "döma själv", menar du verkligen att Paulus hade fel där? Menar du att Paulus tänkte själv att det var fel med påbudet att be med huvudbonad, att han berömde av fel orsaker?

    Eller pratade du bara smörja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Du fortsätter att yra om samma sak. Men om du nödvändigtvis vill demonstrera din oförmåga att läsa och förstå skriven text så varsågod!

      Radera
    2. Jag frågar tills du kan förklara dina egna påståenden.

      Menar du alltså att "döm själv" i kontexten innebär att man ska anse att kvinnor ska få be barhuvade, trots att Paulus några meningar innan berömmer församlingen för att inte låta det ske? (du kan bra sluta tjafsa om läsförmåga, vem som helst kan inse att jag inte lider av bristande sådan, och börja läsa själv)

      Eller rycker du loss enstaka ord ur sitt sammanhang för att användas i tid och otid. Vilket du felaktigt kritiserade mig för att göra?

      Svarar du igen med ad hominem, om min läsförmåga edyl, så vet vi alla att du klantat dig. Igen.

      Radera
    3. Lobbyisten. Skriv inte "jag frågar tills du kan förklara dina egna påståenden", utan att du frågar tills jag inte längre orkar med att försöka förklara när du inte bryr dig om att läsa det jag skriver.

      Radera
    4. Lobbyisten, ta nu för en gångs skull och begrunda vad Kristian skrev ! "Skriv inte "jag frågar tills du kan förklara dina egna påståenden", utan att du frågar tills jag inte längre orkar med att försöka förklara när du inte bryr dig om att läsa det jag skriver."

      Radera
  3. re: fakta-lobby

    "Vasabladets, och de flesta andras, linje är att inte utpeka minoriteter, och du får ju motsätta dig det bäst du vill. Det är din rätt, precis som det är Staras att uttrycka sin. Staras åsikt är givetvis förenhetlig med redaktionens, chefredaktörens, som ser till att finska lagen, FN:s människorätt etc följs".

    Ja, och Vbl och finska lagen väljer å sin sida att peka ut en minoritet dvs här religiöst konservativa vars opinion helst ej bör synas i det offentliga rummet!

    Vad gäller specifikt åtalspunkten som berör Räsänens twitter och där hon hänvisar tilll Bibeln: det liberal-humanistiska samhället avgör hur liberalt det är inom ramen för nuvarande lagstiftning: har även en dylik opnion rum eller gäller hit men inte längre?

    Med andra ord: hur liberalt är egentligen det liberala samhället?

    Det är bäst för trovärdigheten hos det humanistiskt-liberala samhället att Räsänen frias på denna punkt.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen pekar ut er, om ni tar åt er för att ni har en förlägen, udda och hatisk människosyn kan ingen rå för förutom ni själva.

      Har ni på allvar inte tänkt till kritiskt varför kyrkan, lagen, FN etc går tvärt emot er egen speciella tolkning av bibeln? Ingen självkritik överhuvudtaget? Inga klockor som ringer?

      Gällande Räsänen, i era små kretsar får ni odla er mobbning sinsemellan bäst ni vill, men då det kommer ut offentligt så blir det givetvis utsatt för kritik.

      Däremot säger visst bibeln att alla ska döma varandra, alla ska gå ut och peka hur stora syndare alla andra är? Att det är er skyldighet? Eller hur var det, har ni tolkat om det också?

      Men varför inte börja peka ut handikappade, kortväxta, överintelligenta, fräknade etc, för ni kan när som helst ta en lämplig översättning och vrida och vända på er tolkning så ni får det till det ni vill? Ordet "homosexuella" har ju inte förekommit i bibeln, först vid 1950-talet. Innan det har man bara pratat om "skändare av unga pojkar", knabenschander. Så man ska få hata en viss grupp så översätter man bara lite kreativt, och lägger till en kreativ tolkning, och voila, då får ni känna er berättigade att peka ut vem som helst.

      Om du nu tycker att det känns obehagligt att ni religiösa konservativa hängs ut, så är det precis vad hbtq känner sig med Räsänens uttal. Fint att ni får smaka på er egen medicin. Men det är helt och hållet ert eget val-så länge ni fortsätter, kommer ni att få igen.

      Tycker du samhället inte är tillräckligt liberalt? Hur liberala är ni red neck-fundamentalister då? Ni kan inte ens stava till det.

      Radera
    2. Lobbyn@

      Förstår jag rätt nu?
      Det är fint om alla känner obehag bara inte bokstavskombinationsmänniskor känner obehag.
      Intressant logik.
      /007

      Radera
    3. Jag vet inte vad du känner obehag för, om det är för att du inte kan upphöra att tänka på sex mellan hbtq, så sluta tänka på det. Det är ju ingen som påminner en om det. Förutom Kristian då.

      Hbtq för ingen kampanj för att svartmåla religiösa fundamentalister, de lever för sig själva, helst osynliga och ifred. Jag har inte heller startat någon kampanj, på eget initiativ, men om nån slänger elakheter i fejset på vilken minoritet som helst, så håller jag inte tyst heller.

      Vilken logik ligger bakom det att man påstår att homosex har inget med en själv att göra, men ändå satsar man tid och energi för att skriva om just det, ett par hundra gånger?

      För övrigt är det skenheligt att blunda för alla andra syndare i samhället, frånskilda, äktenskapsförbrytare, som numerärt överstiger hbtq med tusentals procent. Det är ju fint att ni accepterar vissa men inte andra. Logiken bakom det? Har ni satt er ovanför gud och bibeln kanske?

      Radera
    4. -->Lobbyisten, 2 september 2021 22:51, "Har ni satt er ovanför gud och bibeln kanske?" Du om någon borde se sig i ansktet och erkänna Bibeln som Guds ord ! Hitintills har jag bara sett dina egna åsikter framom vad Guds ord verkligen säger !

      Radera
    5. Har du anonym ens en gång tänkt till varför det ter sig helt omöjligt att svara uppriktigt på ens en fråga jag ställt? Ja, du kan ju inte, för du vet att det blir avslöjande. Därför riktar du ditt fördömande (som man enligt bibeln inte ska) mot mig. Vad gud verkligen säger är att frånskilda är syndare. Ni blundar för dem. Varför?

      Radera
    6. Lobbyisten, "Vad gud verkligen säger är att frånskilda är syndare. Ni blundar för dem. Varför?" För det första, Gud skrivs alltid med stor bokstav ! För det andra,vem har sagt att "vi blundar för dem" ? Återigen slår mig tanken på att du verkar tro på din EGEN förmåga att kunna förtjäna din plats i himmelriket blott du lägger av med dina synder, för sådana har väl även du ?/om inte, så ljuger du ! Ser du, det gäller att underordna sig Guds ord och tro det Han har sagt, Han skådade ner från sin himmel för att se om det fanns någon enda rättfärdig och fann inte en enda ! Till slut, tro på den Han har sänt, sin älskade Son, Jesus Kristus, "Se Guds lamm som borttager världens synd" !

      Radera
    7. Kristian har skrivit 200 gånger om hbtq, eventuellt en gång om frånskilda. Det kallar jag att blunda. Du kan ju bevisa att jag har fel och göra upp en lista av inlägg om frånskilda syndare här på bloggen. Eller andra synder.

      Radera
    8. -->fakta-lobby 3 september 2021 23:29, Inse nu äntligen att Kristians inlägg INTE riktar sig mot hbtq utan mot media och krafter som försöker framställa detta som ngt normalt ! Du kan vara helt säker på att Kristian skulle reagera ifall ngn öppet skulle förespråka äktenskapsbrott eller att det är rätt att skilja sig... redan det att du utan problem såg på bilderna "Up your Alley" bekräftar din blindhet för Guds ord !

      Radera
    9. Anonym 21:48. Tack! Det är fint att se att det finns sådana som förstår.

      Radera
    10. "Media och krafter" står på hbtq:s sida, och vill man motverka dem, så motverkar man hbtq-människorna.

      Du har anonym sparat länken till Up your alley, för att återkomma till den. Då har du sett dem flera gånger och enligt ditt eget påstående är du då också blind för guds ord. Fast det är bara dömande smörja du häver ur dig.

      Man kommer inte åt sidan via yle, som du påstod, utan även du ljuger till här.

      Radera
  4. re:fakta-lobby

    Nu gällde det ju den fundamentalistiskt troendes opinionsrätt i det liberala samhället!

    "Jag gillar ej din opnion men jag försvarar din rätt att hysa densamma" - gäller detta eller inte?

    - Själv är jag ingen religiös fundamentalist som du tycks tro men jag anser att även denna opnion
    faller inom ramen för offentlig yttrandefrihet i dagens liberala samhälle.

    Det finns väl många ställen i Bibeln som folk kan
    känna sig kränkta av men tills vidare är den ej förbjuden.

    Frågan är om ej dagens kristna har att stå ut med kränkanden i betydligt större omfattning än hbtq?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla har yttrandefrihet och rätt att uttala sig, du får göra det på egna plattformar precis så mycket du vill, men du har ingen som helst rätt att kräva att du ska få din åsikt framförd på någon annans plattform. Lika lite rätt har satanister rätt att publicera sin info på SLEFs sidor. Fattar du?

      "- Själv är jag ingen religiös fundamentalist som du tycks tro men jag anser att även denna opnion faller inom ramen för offentlig yttrandefrihet i dagens liberala samhälle."

      Ja, köp dig en bloggplats och yttra dig. Dagstidningar har ingen skyldighet att röja plats för varken dina konservativa religiösa tankar, lika lite för politiska åsikter eller andra ideella funderingar. Dagstidningar fylls i främsta hand av innehåll som gjorts av journalisterna, i andra hand andra nyhetsproducenter. Till dessa räknas inte icke identifierbara åratal gamla bloggar.

      "Det finns väl många ställen i Bibeln som folk kan känna sig kränkta av..."

      ...och det verkar ni inte bry er i, "låt dem bli kränkta bara"?


      Jag visste att du inte kunde svara på mina frågor, så jag gör det för dig:

      "Ingen pekar ut er, om ni tar åt er för att ni har en förlägen, udda och hatisk människosyn kan ingen rå för förutom ni själva."

      Ja, fakta-lobby, där har du alldeles rätt.

      "...tvärt emot er egen speciella tolkning av bibeln? Ingen självkritik överhuvudtaget? Inga klockor som ringer?"

      Fakta-lobby, vi bryr oss inte, vi kör över folk för vår tro är viktigare än alla andra levande ting.


      "Däremot säger visst bibeln att alla ska döma varandra, alla ska gå ut och peka hur stora syndare...."

      Nej, det står inte så i biblen, men, fakta-lobby, vi gör upp våra egna regler, vi bryr oss inte i att Jesus inte sa att vi får döma andra, vi gillar att upphöja oss själva till bättre sortens kristna och då måste vi trycka ner nån.

      "... översätter man bara lite kreativt, och lägger till en kreativ tolkning, och voila, då får ni känna er berättigade att peka ut vem som helst."

      Vi vill inte veta, som en annan kommenterade: vi älskar att hata, och tar vi reda på, så måste vi sluta med det. Hbtq är lätta att offra för de vill inte ge sig tillkänna och ge igen. Dessutom tycker jag att alla bilder jag ser på nätet ser varje gång lika motbjudande ut.

      "Tycker du samhället inte är tillräckligt liberalt? Hur liberala är ni red neck-fundamentalister då? Ni kan inte ens stava till det."

      Fakta-lobby, regler gäller inte oss, bara alla andra.

      Radera
  5. "Alla har yttrandefrihet och rätt att uttala sig, du får göra det på egna plattformar precis så mycket du vill, men du har ingen som helst rätt att kräva att du ska få din åsikt framförd på någon annans plattform. Lika lite rätt har satanister rätt att publicera sin info på SLEFs sidor. Fattar du?"

    Då får du verkligen vara glad att du publiceras på Kristians blogg! Du har ju ingen som helst rätt därtill.

    - Frågan är alltså om man kan hänvisa till Bibeln på internet utan att rättsligt fällas därför.
    Bibelcitat bör alltså ses som en styggelse på denna plattform?

    Såvitt jag vet är Islam och Koranen rätt så skyddade via lagstiftning på internet men detta bör ej gälla kristendomen och Bibeln?

    Nu får man hoppas att Räsänen får en någorlunda rättvis rättegång vilket betyder att hon ej bör dömas av hbrq-aktivister.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Då får du verkligen vara glad att du publiceras på Kristians blogg! Du har ju ingen som helst rätt därtill."

      Kristian tillåter kommentering, och då ska han ta det som en man och inte gråta över att han får mothugg.

      "Bibelcitat bör alltså ses som en styggelse på denna plattform?"

      Om vi ska vara uppriktiga så är det inte bibelcitat som är det centrala, utan Räsänens tolkningar. Skulle hon också vara uppriktig och ärlig, och ställa sig fundersam till att ordet homosexualitet har tillkommit väldigt långt senare, hade hon säkert sluppit allt. Nej, klart att man inte ser det om man går med skygglappar, men försök utmana dig själv, ta länken och se hur "knabenschänder" har blivit till nånting annat.

      https://www.bibleserver.com/search/LUT.BSV/knabensch%C3%A4nder

      "Såvitt jag vet är Islam och Koranen rätt så skyddade via lagstiftning på internet men detta bör ej gälla kristendomen och Bibeln?"

      Såvitt du vet? Du verkar inte veta så mycket, förutom vad du hört nångång av nån...


      "Nu får man hoppas att Räsänen får en någorlunda rättvis rättegång vilket betyder att hon ej bör dömas av hbrq-aktivister."

      Tja, rätten är ju objektiv, alla är oskyldiga tills annat bevises, men här ser man ju redan att ni tänker göra en Trump av det: blir hon rättvist dömd så ylar ni som brunstiga hundar att domarna var hbtq-vänliga, och bortser helt och hållet från det juridiska. Vi får vänta och se om jag hade rätt eller inte, väldigt ofta har jag...

      Radera
    2. Lobbyisten, "Om vi ska vara uppriktiga så är det inte bibelcitat som är det centrala, utan Räsänens tolkningar. " Om vi ska vara RIKTIGT ärliga så återger Päivi inga tolkningar utan de va Guds ord säger !

      Radera
    3. Läser Räsänen bara och enbart bibelverser direkt från biblen? Nej, det gör hon ju inte. Alltså är det tolkningar. Om det står i bibeln ordagrant att "älska din nästa som dig själv", och man tolkar det till hur "syndiga och förfallna hbtq är", så är det en rätt fri tolkning, definitivt ingenting ordagrant. Om det vore så att det står skrivet ordagrant "vad gud säger" och hon läser upp det, så då är det ju ett citat, inget problem. Men det är ju inte så det går till.

      Radera
    4. Lobbyisten, 3 september 2021 23:21, Det gör hon ju ! Alltså är DINA tolkningar DINA egna ! Sluta hymla ! "Den som inte tror är REDAN dömd" !

      Radera
    5. Det gör hon inte. Vore det så, hade ingen förundersökning startats. Nån matar dig med lögner.

      Nu finns inte de ursprungliga tweeten kvar, men refereras så här:

      "Ohjelmassa Räsänen oli tiedotteen mukaan sanonut, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin ”geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä”. Tiedotteessa kerrottaan myös, että ”Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit”."

      Försök nu då hitta var det i bibeln står att gud skapade heterosexuella på ett annat sätt än homosexuella. Hittar du det, så då har Räsänen citerat. Men du kommer ju inte att hitta något så, vilket betyder att Räsänen tolkat.

      Jag kommer säkert att hänga kvar här tills jag får svar på en fråga som ingen vill eller kan svara på:

      På vilket sätt inverkar för er okända och osynliga hbtq i samhället er tro?

      Vet inte hur många gånger jag frågat, och varje gång så möts jag av tystnad. Är ni så enfaldiga så ni inte ens tänkt till utan litar på att nån kanske vet, eller vet ni hur skamligt det är och ni täcks inte svara i rädsla för att stämplas som simpla kärlekslösa homofober?

      Radera
  6. Gud måste göra slut på människorna och jorden, därför att "jorden var fördärvad, eftersom llt kött vandrade i fördärv på jorden" på Noas tid. Och detsamma måste han göra med Sodom och Gomorra, eftersom ropet från lösaktiga och horsamma människor stigit upp till hans ansikte. Gång på gång ser man i historien detsamma, att folk, som hänger sig åt Sodoms synder, inte har annat att vänta än Sodoms dom. Mitt i vår 'civiliserade' värld möter vi på det sexuella området en hedendom (hbtiq!!), som inte står svartingarnas och muslimisternas efter. Att äta och leva i orenhet är livsmelodin, äktenskapsbrott och barn utom äktenskapet är så alldagliga företeelser, att man blir mera förvånad över att någon nämner en sådan sak än att den sker. De moraliska värdena har otvivelaktigt devalverat betänkligt ( se Vbl/ÖT-ledarskribenterna, t.ex. homo- och hbtiq-slickaren Stara från Staraby i synnerhet !!)
    Vem har talat? Jo, präriedoktorn!

    SvaraRadera
  7. re: fakta-lobby

    I din värld är domen rättvis om hon fälls, men om hon frias då är det ju orättvist eller fel.

    Det är väl just därför som man hoppas att hbtq-aktivister eller deras sympatisörer ej dömer.

    Rätten avgör väl vad som är bibelcitat och vad egna tolkningar.

    Varför hbtq-folk är så lätt kränkta, se där en fråga till en psykiater.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du undviker precis varje kommentar jag skrev som du vet att du inte kan argumentera emot. Det säger oss rätt så mycket, tycker inte du? Men jag ska vara mer uppriktig och kommentera vad du skriver.


      "I din värld är domen rättvis om hon fälls, men om hon frias då är det ju orättvist eller fel."

      Spelet är redan förlorat för er del, vinner hon så ökar ni på takten tills nästa övertramp, förlorar hon så fortsätter ni ändå men mer i det fördolda. Slutresultatet är givet: det kommer en våg av utskrivare från kyrkan, och det slutar som i många andra länder att skatteintäkterna räcker inte till och kyrkor blir cafeer, nattklubbar och skatehallar. Och orsaken var att ni gjorde tvärtom som ni skulle: döma folk. Läs bibeln mellan varven, det finns basics som ni har glömt bort helt och hållet medan ni dagdrömmer om homosex.

      "Det är väl just därför som man hoppas att hbtq-aktivister eller deras sympatisörer ej dömer."

      Det är domare som dömer, om du tror att du kan påverka ett domslut genom att utan några som helst bevis påstå att rättegången skulle vara färgad av nånting, så är det rätt tjockt. Men du kan alltid försöka.

      "Rätten avgör väl vad som är bibelcitat och vad egna tolkningar."

      Exakt så är det, och hur kommer det att se ut då bibeln inte känner till annat än att "en man och en kvinna ska flytta från sina föräldrar", då det i sin kontext blir väldigt tunt. Eller hur ska du argumentera för resten av hbtqip-spektret? Försök helst...

      "Varför hbtq-folk är så lätt kränkta, se där en fråga till en psykiater."

      Det behövs ingen psykiater till det, alla fattar det som inte går med fundamentalist-skygglappar på ögonen. Det konstiga är, som man ser det utan dessa skygglappar, är hur ni verkar vara otroligt insatta i hur hbtq känner sig eller inte känner sig, trots att ingen av er har problem med den egna sexualiteten.

      Fast hoppsan, hur många exempel har vi inte på hårt troende som spelat hetero i många år och som inte kunnat bli helade? Har också bekanta som vet att det finns unga som fortsätter spela hetero inför sina föräldrar och församlingen för de orkar inte med annat.

      Varför vågar du inte öppna länken och kolla hur knabenschänder har ändrats på senare tid? Du vågar förstås inte sätta dig emot det som er sektledare har bestämt, man får ju inte avvika eller tänka själv. Glöm inte att jag har sett såå mycket om hur det fungerar i mindre och större religiösa kretsar, men av hänsyn till dem jag fortfarande känner så kan jag inte yppa nånting, förutom IRL och i förtroende.

      Du undrade om samhället är liberalt, men du svarade aldrig om hur du själv ska bidra till att vara liberal? Eller gäller det bara alla andra?


      Radera
    2. -->Lobbyisten, jag har länge funderat på om jag ska berätta om detta... På egen risk !, Hur kan du tro att inte vår skapare och Herre skulle straffa detta ? "Zombietime/Up your Alley 2008" ??? Letar du på detta finner du otaliga varningar....Är det detta du eftersträvar med ett liberalt samhälle ???v

      Radera
    3. Vad angår det dig om du tror att det finns en gud som vill straffa dem?

      Det måste man ju dock säga att mina farhågor om att ni fundamentalister sitter och porrsurfar stämmer. Det där är ju ingenting som man snubblar över i misstag, man måste veta precis vad man är ute efter, du var väldigt exakt med dina sökord... :D

      I ett liberalt samhälle får fundamentalister se på erigerade penisar, bland annat. I diktaturer skulle nog inga kristna ens existera. Välj själv.

      Radera
    4. För att framstå som en som vill hålla sig till fakta är det anmärkningsvärt att du kommer med så där ogrundade och svepande generaliseringar (mittersta stycket)...

      Radera
    5. Med en smiley.

      Men det är också anmärkningsvärt att anonym har antingen sparat eller lagt på minnet en sökfras som ovan. Tycker inte du? Som om hen ville återvända till den?

      Själv skulle jag då inte veta hur man ska hitta sådant, och så hittar jag ändå sånt jag vill hitta. Allan visste ju också väldigt detaljerat hur Tom of Finland ser ut, och det finns en period i mitt liv i församlingen som avslöjade att det är för vissa lättare att be om förlåtelse än att stå emot frestelser. Det hjälper ju förstås inte medmänniskorna.

      Sexevenemang ordnas ju nog bland heteromänniskor också, det har funnits en årlig mässa i Helsingfors, Sexpo. Det betyder ju inte att alla heteron viker ut sig offentligt, lika lite som alla hbtq skulle bete sig som männen som anonym kollat. Ingen kan på avstånd veta vem som är hbtq, de finns också i församlingar men ger sig inte till känna. Eftersom det finns hbtq i min närmaste bekantaskapskrets, så vet jag mycket väl hur många anonyma hbtq vi har i vårt samhälle. Ingen av dem går och tänker på sex, utan på närhet och omtanke som vi heteron ser på våra livskamrater. Det förstår flertalet av aktiva kristna jag känner.

      Du ville förstås bara reagera på den del i min text där du kan kritisera, istället för att tänka igenom vad jag frågade. Det som ingen hittills klarat av att besvara, är vad det angår en fundamentalist att hbtq lever för sig själva? Det är inte av omtanke eftersom ni bara sprider er er avsky inom er församling, Kristians sylta är ingen "Gud älskar även hbtq, så kom hit"-blogg, utan ett kärlekslöst och segregerande tillhåll som skrämmer iväg alla som inte stämmer in i anti-hbtq-propagandan.

      Radera
    6. Jag förstår inte riktigt hur du kommer in på sexevenemang, när det jag påtalade är dina fördomar. Du lyckades ju idag också anklaga en skribent här för att vara sektmedlem, vilket inte alls visade sig vara fallet. Kanske du kunde ta åt dig själv lite av det som du skrev nedan om att hitta på egna sanningar?

      Radera
    7. Sorry, jag såg fel, det var visst igår du kom med anklagelsen.

      Radera
    8. Det var inte jag som kom in på sexevenemang, det var anonym med sina sökord som ledde till en sida med ett sexevenemang.

      Det är nu kanske inte direkt fördomar, har väl hängt här ett par år och följt med hur kommentatorer och bloggskribenten uttryckt sina åsikter, hur annars tysta följare försvarat sin ledare då han inte klarat av det själv. Definitionen för sekt går inte exakt vid Knutby, redan då det blir svårt att ha avvikande åsikt i en grupp så är man farligt nära en sekt. Vet nog hur det kan kännas, det torde alla veta som "tvingats" välja en annan församling eftersom man inte passar in. Och varför skulle det ens finnas andra församlingar om alla och allas åsikter har plats i en?

      Har varit med i olika typer av religiösa grupper under mitt liv, på olika sätt, och upplevt för och nackdelarna med många. Inte en enda gång har jag upplevt att det är bibliskt rättroget att utpeka vissa grupper, sprida det och få andra församlingsmedlemmar att stämma in med det avsky bloggskribenten för ut. Eftersom ingen vågar ifrågasätta Kristians propaganda, så ligger det nära till hands att den religiösa gruppen är så liten och hårt styrd, att det börjar likna en sekt.

      Radera
    9. -->Lobbyisten 3 september 2021 08:36, du kan fantisera bäst du vill om "fundamantalisters surfvanor" ! Snubblade faktiskt över dendär sidan då det diskuterades att det kanske fanns en anledning att just New Orleans drabbades extra hårt av orkanen Katrina, https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/12/hirmumyrsky-katrina-paljasti-new-orleansin-eriarvoisuuden . Det är faktiskt talande att du obekymrat kunde se dedär äckliga bilderna... En styggelse i Guds ögon ! Du kanske inte heller har problem med informationen från RFSL ? https://www.varldenidag.se/nyheter/vansinnigt-att-rfsl-tipsar-om-valdtaktslek/repuic!dd1Ulx0Rx8dDeWL@hxGnew/

      Radera
    10. -->Lobbyisten 3 september 2021 21:21, Ditt största problem är att du inte vill underordna dig Guds ord/alternativt att du på egna grunder vill förtjäna din plats i himmelen ! Redan ditt påstående, "Har varit med i olika typer av religiösa grupper under mitt liv, på olika sätt, och upplevt för och nackdelarna med många.", tyder på detta ! Du har vägt de olika grupperna med dina EGNA åsikter, aldrig vad Bibeln säger ? Du kan börja redan ikväll med att be juniorbönen, "Jesus kom in", följt av den bön som Jesus själv lärde oss -Fader vår + Herrens välsignelse !

      Radera
    11. Frågar igen:

      "Vad angår det dig om du tror att det finns en gud som vill straffa dem [homosexuella]?"

      Jag gick ju förstås in på yle nyhetssida om Katrin, från 2013. Det finns inga länkar därfrån till den sida du la sökorden till. Hittade inget sätt att komma från yle dit. Frågan är hur du kom dit...

      Att jag inte vill underordna mig guds ord är inte mitt problem, det verkar vara mera ditt. Jag tror inte ett ögonblick på något evigt liv.

      Sedan har jag läst bibeln så mycket så jag vet att från en översättning till en annan så har ord och betydelser godtyckligt förvrängts. Hur jag än länkar till en äldre tysk bibel, och visar hur man kan jämföra hur pojkskändare blivit homosexuell, så vänder ni bort huvuden. Det är väga in EGNA ÅSIKTER snarare än vad bibeln säger. Nog vet du väl hur bibeln slutar?

      "Hur kan du tro att inte vår skapare och Herre skulle straffa detta " sa du. Nå, vill du följa din bibel så har du ingenting du bry dig om den saken. Det är inte du som ska döma, eller har du även glömt den passagen i bibeln?

      Om du inte kan svara på mina frågor, så är det onödigt du rabblar upp nonsens istället.

      Radera
    12. Lobbyisten 3 september 2021 23:14 "Att jag inte vill underordna mig guds ord är inte mitt problem, det verkar vara mera ditt. Jag tror inte ett ögonblick på något evigt liv. " Detta säger ALLT om lobbyistens förmåga att "kunna se klart"... Till sist, (ännu en gång) , Har du läst att det är skrivet "Den som inte tror är redan dömd" ?

      Radera
    13. Alltså svarade du inte alls på mina frågor.

      Radera
    14. Anonym 21:34 skriver:
      "Du kanske inte heller har problem med informationen från RFSL ? https://www.varldenidag.se/nyheter/vansinnigt-att-rfsl-tipsar-om-valdtaktslek/repuic!dd1Ulx0Rx8dDeWL@hxGnew/ "

      Det berättar ganska mycket om tidningen "Världen idag" att de tycker det passar att i sina nyheter ordagrant och ocensurerat återge råd gällande de brutalaste formerna av sex. RFSL värnar naturligtvis även om att den minoritet inom hbtqi-minoriteten som sysslar med dessa brutala former av sex kan få information om hur man kan minimera riskerna och öka säkerheten. Så den informationen hör nog hemma i RFSL:s kanaler.
      "Världen idag" uppger sig vara en tidning med en ambition att bedriva bibeltrogen folkbildning om kristen tro och kristet tänkande. Ganska bisarrt att de väljer att återge det grövsta av det grövsta inom sexualiteten i sina kanaler.

      Radera
  8. Gott folk, svara inte "fakta"-lobby. Han (hon?) har gjort det till sin livsuppgift att puckla på Kristian. Det blev så tydligt när "fakta"-lobby till om med började opponera sig i ett inlägg Kristian skrev om elbilar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristian har långt före mig tagit pucklandet av hbtq som sin livsuppgift, allt baserat på osanningar och unkna fördomar. Du har förstås blundat för att han aldrig kan ge sakliga svar som annars sker i normala diskussioner? I elbilsfrågan kunde han ju enkelt ha tagit fram de fakta som gäller, och sätta mig på plats, visa att jag hade helt fel. Men varför gjorde han inte det? Han kunde gång på gång visa att jag har fel och till sist få mig att inte komma hit igen. Skulle han ha rätt, så skulle jag inte kunna tillrättavisa honom heller. Eller hur?

      Radera
    2. Nu måste du ju också tänka på att Kristian är privatföretagare och dessutom har familj. Han har inte tid att i timtal sitta och läsa och jämföra olika källor om olika ämnen. Jag har full förståelse för att han inte hinner debattera allt som framförs här i kommentarsfälten.

      Radera
    3. För det mesta räcker det med 5 minuters googling för att inse att det inte stämmer som Kristian skriver. Har man inte tid till att kolla, (eller som han sagt själv, bara läst rubriker), så ska man inte känna tvång att hitta på helt egna sanningar som ska publiceras.

      Men, om du tycker det är ok att bli serverad osanningar, att bli lurad, så är det inget problem för dig.

      Radera
    4. Lobbyisten 3 september 2021 16:56, Har du kollat med Guds ord ? ( utan att lägga till dina EGNA tolkningar ?)

      Radera
    5. Står rätt sparsamt om el i bibeln.

      Och visst kollar jag med bibeln också, de två senaste frågorna gällde Paulus som berömde församlingen att inte låta kvinnorna be barhuvade. Kristian ansåg att "döm själva" nån vers senare betyder att Paulus skulle ha motsagt sig själv. Tog också upp den tyska bibeln där det står om pojkskändare i 1 Kor 6:9, men som så sent som på 1950-talet tydligen översats att homofober till homosexualitet. Vad säger du själv, har DU kollat dessa frågor?

      Radera
    6. Det är småmysigt att kristo-&heterofoba anonyma smyg/homon angriper Kristjan med etter galla i vilken fråga som helst som tas upp, t.ex. det beramade elbilsinlägget !!
      Men det kan ju vara att "debatten" bleve väl fattig/ensidig utan dessa 'eldsjälar'. Sällan blir det någon större debatt på Mårtens (Streng) motsvarande blogg - vad det nu sen beror? På Sebu Tynkkynens och Jussi Halla-ahos bloggar är trafiken däremot livlig, mest påhejas de förstås upp av politiskt likasinnade (maahanmuutto, pakkoruotsi).
      Men de anonyma smyghomona eller hbtiq-sympatisatörerna på denna blogg borde nog ändå träda fram ur anonymitetens dimmor. I annat fall rek. jag dem att söka psykiatrisk terapi för sin skam- och rädslofobi att offentligt stå för sina homoslickande preferenser. Inte ens Soffi Stara från Staraby (finns det någon mer slimmad hbt-positiv typ?) publicerar debattinlägg anonymt.

      Radera
    7. Tack till er som orkar sätta emot denne lobbyist. Jag försöker att inte göra det själv eftersom det är fullständigt onödigt att debattera med någon som inte bryr sig om att läsa det jag skriver/aktivt går in för att missförstå. Men ibland klarar jag inte av att låta bli...

      Radera
    8. Som teolog borde du kunna svara på det vi diskuterade om då Paulus berömde församlingen som såg till att kvinnorna bad med huvuden täckta. Kort därpå sa Paulus "döm själva" och då tycker jag att det i sammanhanget låter som om man ska följa Paulus råd, som han gav beröm för.

      Sen förstod jag inte att Kristian var på helt annan linje, vilket skulle betyda att Paulus skulle kritisera sig själv och att han gett beröm på felaktiga grunder. Då Kristian fortsätter med:

      "Detta är en sak som kan ändra från tid till tid beroende på vad som anses vara rätt då."

      ...så blir det ju riktigt spännande. Det ger ju oss möjligheten att tänka att vi var och när som helst kan utgå från att Paulus bara fintar hela tiden, säger en sak men menar nånting annat, och vi får bara välja vad vi tycker passar in i tiden.

      Det är ett gungfly utav like. Håller du faktiskt fast vid ditt påstående att Paulus var råddig och visste inte först att han berömde av fel orsak?

      Eller var det så enkelt att du bara hittade på för att inte tvingas medge att vi lever inte så renlevat som du önskar, att vi tillåter kvinnor be utan mössor?

      Det är förstås onödigt för dig att debattera om just detta om du inte själv vet, men kanske nån annan i samlingen kan upplysa mig?

      Radera
    9. -->Nl 3 september 2021 08:58, du har så rätt ! Är ganska säker på att fakta-lobby är en "hon" ! Närmare bestämt vid namn Monika... Vet inte av ngn annan som så hårt skulle framhålla synder och kalla dem ngt annat....

      Radera
    10. -->Nl 3 september 2021 08:58, en annan möjlighet är en viss Jessica....

      Radera
    11. Lobbyisten. För femtioelfte gången: Jag svarade på det du skrev, men av någon anledning tycks det inte gå hem. Antingen läste du det inte, eller så valde du att missförstå det. Eller så klarar du helt enkelt inte av att förstå det. Välj själv.

      Sedan råddar du till det något oerhört. Men nej. Jag påstår INTE att Paulus skulle kritisera sig själv. Det är din bristande innantilläsning som ligger bakom här. Och NEJ, Paulus är inte råddig. Råddigheten står du och endast du för här.

      Radera
    12. Anonym 22:19 och 22:25. Jag igen tror, på basen av vad lobbyisten påstår och hur han gör det, att det är fråga om en figur som i tidigare korrespondens med mig har använt sig av signaturen Alan P(...). Eftersom personen vill vara anonym säger jag inget mera, men det är helt tydligt att han/hon, vem det än vara må, är både förvirrad och väldigt hatisk. Även det passar in på "Alan".

      Radera
    13. Men se där, det kom ett svar till slut.

      Det leder till det, i diskussionen om att vi inte alls följer bibeln till punkt och pricka längre bla ifråga om huvudbonaderna, att du drog till med en rejäl lögn med "döm själv" då du hävdade att man skulle förstå att anta motsatsen. Fy på dig Kristian att ljuga så om bibeln.

      Om ni inte har annat för er, så ska jag hjälpa er lite på traven: jag känner ingen av er, och därmed känner ingen av er mig. Jag har ingen som helst kopplingen till er förutom via denna blogg. Lycka till med jakten!

      Radera
  9. re: fakta-lobby

    Som tidigare sagt: jag hör ej till någon religiös sekt och har därför ej heller att rätta mig efter någon sektledare.

    Mitt bidrag till det liberala samhället är ju att fria Räsänen på denna åtalspunkt.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig spelar det ingen större roll hur det blir, inget har förändrats trots att Halla-aho, Tynkkynen etc har fått sina domar. Underligt dock att det finns de som ser anti-hbtq, i hela kristna spektret, så otroligt viktigt att man mobiliserat grupper i andra länder. När skulle de ha skett tidigare?

      Radera
    2. Efter att under de sista årtiondena ha betraktat samhällets utveckling och människonaturen, är jag benägen medge, att en inte ser någon annan väg ut ur världens (hbtiq!!) nöd än den väg Jesus (och spec. Paulus) utstakat.
      Det var Gud som skapade människolivet och han skapade det så, att det inte blir något verkligt liv, om det inte levs såsom han menat (heterosexualiteten). Det är att förundra sig över att inte kyrkorna följt honom i spåren.
      Säkert kittlar det ovannämnda (hbtiq/homona) ordentligt "tär baak" (=bakdörren prosaiskt sagt), men något har klickat helt fel i gayhjärnan och detta pga. att de är drabbade av en psykosexuell avart/störning/sjkd.

      Radera
    3. Lobbyisten. "inget har förändrats"

      Det säger allt om din klarsyn.

      Radera
    4. Har Halla-aho blivit ångerfull eller bara skickligare på att inte uttrycka sig lika plumpt i offentligheten? Tynkkynen blev första gången dömd 2019, och nu har inget förändrats för hans del eftersom han är mitt i ett åtal igen:

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kansanedustaja-sebastian-tynkkynen-taas-syytteessa-kiihottamisesta-kansanryhmaa-vastaan/8105144#gs.a1hb7n

      Radera
    5. Lobbyisten. Jag talar inte om personerna som har dömts, utan om samhället. Förut kunde ingen dömas för att ha sagt det som är sant. Idag är det fullt möjligt att bli dömd för det.

      Radera
    6. Du har problem att förstå vad jag skrev, "inget har förändrats trots att..." vilket innebär att inget har förändrats sedan de fått sina domar, får nåt år sen. Dessa domar har inte haft någon inverkan på brottslingarna.

      Du får ju prata om samhället förut bäst du vill, men det har ingen anknytning till vad jag skrev. Läs rätt, brukar du säga.

      Radera
  10. Anonym 09:29

    Jag tycker du har en väldigt sund inställning till yttrandefrihet. Om jag förstår dig rätt betecknar du inte dig själv som konservativ kristen men du värnar ändå om att yttrandefriheten ska gälla för alla!

    SvaraRadera
  11. Det tyder på personlig mognad!

    SvaraRadera
  12. OT "Kunskapen är begränsad, dårskapen saknar gränser" eller hur det nu var....https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/507859 och https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/506768 "En hyllning till jorden" i Trefaldighetskyrkan..... Själv blev jag konfirmerad i den kyrkan... Då va de andra tider och andra seder jämfört med nu ! "En hyllning till jorden"... Vad tänker man med ?

    SvaraRadera
  13. Åtminstone min generation sjöng ännu psalmer och ställde upp sig för morgonandakt i skolan. Idag är väl pastorer, präster, gideoniter bannlysta av skolorna (utom de privata kristna skolorna). Vad de gör och säger och sjunger i kyrkans konfirmationer är för mig fördolt. Hoppas man blir påmind om evigheten, om vart man är på väg (himlen eller helvitta?) Och hur behandlas egentligen 'rättipäät', ateistglynen och hbtqi-gänget i skolorna. De får säkerligen fritt vitt och brett breda ut sin propaganda hejvilt? Inte konstigt eftersom unga idag tom. filmar sina våldsdåd (jfr. Koskela-fallet).
    Börjar bli på tiden att kristna slutar skämmas för evangeliet (se fina Päivi Räsänen!!) och fortsätter motarbeta och skambelägga anonyma homofiler som hoppa dem mot fejset. Speciellt präster som inte vågar citera 'gussåoli' utan slickar priden och hbtq i .. ja, just där .. är livsfarliga. Mästaren kan nämligen kanske komma tillbaka snart, det kan ske när som helst och då är det inte kul mera att vara liberal och homo !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man läser vad du skriver så verkar inte psalmsången och morgonandakterna i skolan i alla fall haft någon vidare positiv effekt.
      Sven

      Radera
    2. -->Sven, jag igen skulle säga att de haft en positiv effekt även om tonen är en aning burdus...

      Radera
    3. @Allan, det gjorde min generation också ! Finns färska exempel på hur inte kyrkan är välkommen att hålla morgonandakt i skolan ! Googlade "inte välkommen att hålla morgonandakt i Kristinestad", konstigt nog ger det inga relevanta träffar, men vi som följt med vet vad det handlar om !

      Radera
  14. Om man ser på kyrkan av idag, måste man förvåna sig över hennes (inte hens !!) kraftlöshet. Den saknar inte intelligent folk, men vad man lägger märke till är kyrkans och många av dess ledares vanmakt och misslyckande (t.ex. Löv-Anderssen kontra Backström, deltagandet i P*ide-marscher med bisp Irja Askola i spetsen, förhållandet till Bibeln ifråga om Päivi och homosexen över huvud taget, abortindustrin mm.)
    Bristen på inspiration och kraft hänger samman med det faktum, att man inte längre tror på Andens existens på ett praktiskt sätt.
    En kyrka utan syner och visioner, utan kraft och inspiration, utan salt och inflytande väcker bara leda och motsägelselusta.

    SvaraRadera