fredag 25 februari 2022

Om Finland, Ryssland och NATO

Ryssland har nu helt tydligt gått in i krigsläge, och när det är så kan man tydligen förvänta sig både det ena och det andra - också när det gäller relationerna mellan Finland och Ryssland. Dagens grej är att en talesperson för det ryska utrikesministeriet varnar Finland och Sverige för att gå med i NATO eftersom detta "skulle få allvarliga militära och politiska följder". 

Detta är hårda ord, och ord som det är skäl att ta på allvar. Det börjar, som jag ser det, se ut som om det är Ukrainas avsikt att ansöka om medlemskap i NATO som orsakade Rysslands anfall. Putin/Ryssland vill/vågar inte ha NATO strax bakom den egna gränsen - vilket i och för sig är förståeligt med tanke på att Putin inte ser NATO som någon försvarsallians utan som ett anfallshot mot Ryssland.

Min NATO-ståndpunkt har alltid varit den att vi INTE ska gå med. Orsaken är allt mer uppenbar: För att inte börja betraktas som ett hot av vårt grannland i öster. Ser man till historien har vi alltid haft orsak att försöka ha så goda relationer som möjligt med Ryssland, och när vi inte har haft det har det förr eller senare lett till krig. 

Så min ståndpunkt gällande NATO är oförändrad. Men om vi ÄNDÅ ska gå med gäller den gamla visdomen (jag minns inte vem som först uttryckte den): Finland kan inte gå med i NATO när Ryssland är starkt (eller tror sig vara det). Ska vi gå med ska vi göra det när Ryssland är svagt. 

Så sant. 

36 kommentarer:

  1. Det är ju en vedertagen kristlig sak att inte ställa sig in att ta emot kärnvapen. Där tycks nato och öst vara likadana så vi litar väl till Herren Herren Herren som förr. För mig heter han ännu Jesus Kristus den levande Guds Son en mästare i att frälsa och en Stridsman utan like och ödmjuk och sannfärdig av hjärtat. Reta inte Herren utan Hylla Honom som Konung så att han inte upptänds av vrede och ni förgås på er väg... ulrik torsten nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Rätta mig, du eller någon annan, om jag har fel här, men det torde finnas ett antispridningsavtal som NATO skrivit under som förbjuder utplacerandet av kärnvapen i hittills kärnvapenfria länder. OM det är så torde detta, åtminstone i nuläget, inte vara något direkt problem. Men vad framtiden för med sig vet man aldrig. Helt klart är att vår långa gräns mot Ryssland skulle vara intressant för NATO också när det gäller konventionella vapensystem. Jaktplansköpet var redan det ett steg i den riktningen, något jag redan skrev om.

      Radera
    2. Ickespridningsavtalet, som du syftar på, har inte undertecknats av NATO. Avtalet undertecknades 1970 av en hel rad stater, nämligen de egentliga kärnvapenstaterna Frankrike, Kina, Storbritannien och USA plus en rad andra länder. Avsikten var att förhindra att andra länder utvecklade kärnvapen.

      Sedan dess har flera länder trots allt utvecklat egna kärnvapen, bland dem Indien, Pakistan, Nordkorea och troligen även Israel. Iran är på god väg - eller ond, beroende på hur man ser det.

      Ickespridningsavtalet förhindrade inte utplacering av kärnvapen i andra länder. Sålunda finns det kärnvapen i bl.a. Belgien, Italien, Nederländerna, Turkiet och Tyskland.

      Spectator

      Radera
    3. Spectator. Tack för korrigeringen! Då finns det med andra ord inte heller någon garanti för att kärnvapen inte skulle placeras ut i Finland i fall av ett NATO-medlemskap. Skrämmande.

      Radera
  2. Om Putin inte helt misslyckas i kriget mot Ukraina tar han sig an andra mål. Vilket skulle vara nästa mål? Ett sannolikt mål är att behärska Östersjön. Han vågar sig inte på de baltiska länderna som är Natomedlemmar, men han vågar sig troligen på strategiska områden som inte försvaras av Nato: Gotland och Åland. Den hänsynslöshet som han visat i Ukraina kan gott fortsätta med en lika hänsynslös attack på öarna, för att han då ska behärska Östersjön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola. Det är svårt att veta vad Putin tänker just nu. Men frågan om att behärska Östersjön är en sak som inte varit så starkt på tapeten den senaste tiden. (Annat då än i svensk media, eventuellt.) Men det som har varit på tapeten är de säkerhetsgarantier Ryssland har efterfrågat, och uttryckligen då gällande NATO och NATO:s utvidgande. Det torde vara huvudorsaken till attacken mot Ukraina, och således kan man, med fog, anta att ifall vi aktivt nu börjar tala om och förbereda ett NATO-medlemskap är det mycket möjligt att vi flyttar oss själva högst upp på Putins "Att göra-lista".

      Som jag konstaterade: Om vi ska gå med i NATO bör det göras när Ryssland är svagt. Alltså inte nu. Det fanns ett fönster under första halvan av 90-talet - då också de baltiska länderna gick med. Det kan uppstå ett nytt fönster efter ett eventuellt ryskt misslyckande i Ukraina (och efter Putins tid vid makten). Men som sagt: Nu är helt fel tid.

      Radera
    2. Som jag skrev tidigare: Kennan hade varnat för detta. En viktig orsak för Putuns anfall var nog
      fruktan för att även Ukraina skulle gå med i Nato.

      Väst hade lurat Sovjetblocket och Nato hade utvidgats trots att Warszavapakten upplösts och
      man lovat att ej utvidga. Falskspel tyvärr.

      Inte uteslutet att Finland ligger illa till!

      Anonym1

      Radera
    3. Varför ber Putin om säkerhetsgarantier? Kan det vara för att han vet att om Finland och Sverige går med i Nato blir det för riskabelt att bemäktiga sig överheten över Östersjön? Även om den frågan inte varit på tapeten så mycket så är det nog nästa fråga, misstänker jag. Tar han Åland och Gotland (en munsbit) så säger vi adjö till självständighet.

      Radera
    4. Ola. Säkerhetsgarantierna torde bero på att Putin ser NATO som en allians mot Ryssland och inte en försvarsallians. När det är så uppfattas givetvis all NATO-utvidgning ett direkt hot mot Ryssland. Överheten över Östersjön må vara, eller så inte, Putins nästa fråga. Men det är ganska lösa spekulationer, menar jag. Det däremot torde stå helt klart, med det vi nu vet angående Putins syn på NATO, att om vi börjar tala om att gå med blir vi nog nästa punkt på hans "att göra lista".

      Radera
  3. Är det verkligen så att du först nu förstått varför Ukraina invaderats? Det här har varit känt länge åtminstone om man lyssnat på nyheterna. Putin är ondskan i egen hög person! Han är mycket farlig det har du väl insett efter att han utan orsak invaderat Ukraina. Anser du att han har rätt att lägger sej i angelägenheter som inte angår honom? Det är helt upp till Ukraina om de vill gå med i NATO! Om du lyssnat på nyheterna och trott på dem (inte utgått från att de är falska) hade du hört vår president berätta om hur han uppfattat att galningen har förändrats den senaste tiden, vad som hänt vet vi ju inte men han är inte vid sunda vätskor. Hans lögner och fantasier är verkligen farliga. Naturligtvis skall Finland gå med i NATO NU allt annat är livsfarligt för oss. Vi får bara vara tacksamma att Trump är ute ur bilden nu för vad hade hänt då???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:36. Jag är glad att du inte är ansvarig för vår utrikespolitik.

      Radera
    2. ha ha och jag är glad att inte du är det heller.

      Radera
    3. Anonym 09:36. "Naturligtvis skall Finland gå med i NATO NU allt annat är livsfarligt för oss."

      Förstår du faktiskt inte att det är JUST DET som skulle vara livsfarligt för oss nu. Hur kan jag hjälpa dig att förstå? Finns det något exempel i närhistorien som kunde vara till hjälp? Ja, faktiskt! Se på vad som händer i Ukraina just nu.

      Radera
    4. Du gillar att vara småfräck och besserwisser. Det rimmar illa med din kristna tro. Nej, Ukraina hör inte till Nato. Det gör t.ex. Estland, Lettland, Litauen och Polen. Tror du Putin skulle skona Finland om han får för sej att angripa oss? Har du hört vilka fantasier han har? Det som skulle vara annorlunda för oss om vi hör till Nato är att vi skulle få hjälp. Vad tror du det Ukrainska folken önskar sej nu? och vad tror du vårt folk önskade sej då vi var i krig? De fick hurrarop men vad tror du de hade behövt. Jag kan tipsa dej om en bra intervju med rysslandskännaren Stig Fredriksson där han beskriver hur Putin är. Så mitt tips till dej, sök fram den och lyssna.

      Radera
    5. Anonym 10.30. Som man ropar får man svar.

      Och ja, jag har hört vilka fantasier Putin har. Han vill förena alla ryssar under samma nation och återupprätta det sovjetiska imperiet. Vi är inte ryssar och vi har aldrig hört till detta imperium.

      Radera
    6. Finland hörde till detta imperium fram till vår självständighet 06.12.1917

      Radera
    7. Anonym 09:09. Sovjetunionen bildades i december 1922. Som du helt riktigt konstaterar blev Finland självständigt 6/12 1917. Fem år INNAN Sovjet bildades. Alltså har vi aldrig hört till Sovjetimperiet.

      Radera
  4. I år hundraden krigade Tyskland,England,Frankrike Spanien med och mot varandra plus en massa andra länder NATO har gjort ett bra jobb där , när Ryssland får en president som är förnuftig så borde man få med dem i Nato, skulle säga att det är viktigare att få med dem i Nato än Finland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:35. Bra idé! Men frågan är om detta inte skulle slå benen under hela tanken med försvarsalliansen NATO. Vem behöver ett försvar om det inte finns någon fiende? Nu är jag förstås lite cynisk, men månne inte det är lite så att det finns människor/företag som har mycket att vinna på att hålla igång detta motsatsförhållande...

      Radera
  5. Följer från stund till annan med läget i Ukraina via YT på kanaler som "Sky News", "DW News", "The Guardian", "ABC News", "CNN" m.fl Ngn som kan rekommendera vilka man borde lyssna till ?

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 2. The Federalist ger många gånger ett annorlunda perspektiv. Om det alltid är korrekt kan jag kanske inte bedöma, men sällan är saker och ting svartvita, så det är alltid hälsosamt med en annan vinkel.

      Radera
    2. Anonym 2. Ett tips skulle vara the Duran, som till en del kan ses på YT. Låt dig inte luras av den föga polerade fasaden: skenet bedrar så till vida, att där finns kunskap och vidsynthet i förening med pragmatism snarare än politiska bindningar. Duran är ingenting för den som vill ha allting på 5 minuter, en sändning kan gå på inemot 3 timmar. Och så en självklarhet: trots den enorma kunskap som finns vet inte ens the Duran allt.

      Spectator

      Radera
    3. Spectator. Jag kolalde upp denna video: https://www.youtube.com/watch?v=jOfJwxBMDWY

      Den är kanske inte representativ, men jag ger nog inte så mycket för de analyser som görs av finländsk politik i den...

      Radera
    4. Kommentatorn är britt, med ovanligt stor insyn även i finländsk politik, speciellt med tanke på vad gemene europé känner till vår förhållanden.

      Jag har i sak inte mycket att invända mot innehållet i filen du länkade till, men jag vred mig av obehag över de inledande artigheterna och utflykten i helsingforsisk arkitektur.

      Det mesta som Duran gjort finns inte permanent tillgängligt på YT, det finns andra kanaler för det. Och, som sagt, inte ens de vet allt.

      Spectator

      Radera
    5. Ett annat forum är Caspian report, som har en analys av temat Sverige, Finland och NATO här https://www.youtube.com/watch?v=SWcJkVyJqIc

      Spectator

      Radera
    6. Spectator. Jag är inte ute efter att kritisera, men jag valde ett sådant ämne som jag har någorlunda god insyn i - - och där for det nog ordentligt fel. Ahtisaari nämns som den som drivit frågan om att återbörda de förlorade områdena i Karelen till Finland, men hans hållning har, vad jag vet, varit den rakt motsatta. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Karjala-kysymys)

      Beskrivningen av förhållandet till Sverige anser jag också vara felaktigt.

      Som sagt är jag inte ute efter att kritisera - denna "Duran" kan säkert ha mycket fina infallsvinklar. Men just den här videon innehåller nog onödigt många fel.

      Men som jag tidigare sagt: Det är viktigt att läsa brett.

      Radera
  6. Dumt av Finland att sända vapen till Ukraina.
    Konflikten handlar ju mycket om Ukrainas eventuella Natomedlemskap (provocerande för Ryssland) och etnisk konflikt mellan olika folkgrupper.

    Finlands beslut enhälligt!
    Folks benägenhet för dumt massbeteende sträcker sig upp ända på regeingsnivå+president.

    Bådar ej gott för Finland i framtiden.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Vad jag kan förstå innebär detta en stor förändring i Finlands policy. Vi har sänt humanitärt bistånd till stridande parter i en konflikt, men vad jag vet aldrig vapen. Få se vad detta får för följder...

      Radera
  7. Nu finns Putins tal i sin helhet på svenska här, https://nyadagbladet.se/utrikes/darfor-gick-ryssland-in-i-ukraina-har-ar-hela-krigsforklaringen/

    Inte konstigt att många ryssar gått på detta..

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 2. Ja, propagandan är ett viktigt vapen i en krigssituation. Det behöver vi vara medvetna om när det gäller hela nyhetsspektret. Tyvärr.

      Radera
  8. Den ryskvänlige presidenten Janukovytj hade visst
    störtats i en USA stödd? statskupp 2014 Janukovytj var demokratiskt vald 2010.

    Han hade bl.a. vägrat skriva under ett samarbetsavtal med EU men fått USA mot sig.

    Om det här stämmer helt är det väldigt kompometterande för väst. Vi ser ett "imperialistiskt" väst som vill påtvinga hela världen sin (vänsterliberala) kultur?
    (och som bör tillvarata USA's intressen?)
    Hoppas det ej är så här bedrövligt!

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å andra sidan är ju ändå den nuvarande presidenten
      folkvald år 2019.

      Anonym1

      Radera
    2. Anonym 1. Det som hände 2013-14 när den folkvalde presidenten i Ukraina, men USA:s och EU:s goda minne, jagades bort i en statskupp är det som startade hela detta elände. Med detta inte sagt att Putins skuld skulle vara mindre för det, men vi glömmer så gärna bort hur det hela började eftersom skulden för det faller annorstädes. Jag skrev om detta när det begav sig: http://kristiannyman.blogspot.com/2014/05/asiaa.html och http://kristiannyman.blogspot.com/2014/07/ukraina.html

      Radera
    3. med, inte men skulle det förstås vara...

      Radera
    4. Och tidningarnas ledarskribenter och ledande politiker fördömde givetvis denna statskupp mot en folkvald president även om eventuellt EU/USA/Väst var inblandade?

      Pratet om västs inblandning endast en bluff?

      Anonym1

      Radera
    5. Anonym 1. Fördömde? Nej, inte vad jag kan minnas. Rätt och fel definieras tyvärr ofta av på vilken sida man själv står...

      Radera