onsdag 22 februari 2023

Hellre en dålig fred än total undergång?

Igår höll Rysslands president Vladimir Putin sitt årliga "tal till unionen", och som väntat var fokus långt på kriget i Ukraina. Talet visade att Putin lever i en egen fantasivärld, alternativt försöker lura ryssarna att tro att kriget är västs fel. Troligtvis är sanningen lite av båda.

Det som dock är ytterst oroväckande i det Putin sade är beskyllningarna om att väst "förvandlat en lokal konflikt till en global konflikt" och om Rysslands respons på detta. I detta sammanhang talade Putin om att "vi nu talar om vårt lands existens". Vi ska observera att detta är just de ord som har använts när Putin tidigare har diskuterat möjligheten att kriget kunde tänkas utvecklas till ett kärnvapenkrig. "Ryssland kommer inte att använda kärnvapen om inte landets existens är hotad", sade han i fjol när kriget hade pågått en tid.

Som jag tidigare har konstaterat har väst stegvis ökat hjälpen till Ukraina, och detta har Ryssland hittills accepterat utan att agera som om detta skulle vara fråga om en krigshandling från västs sida. I och med detta tal har Putin nu dock skärpt tonläget avsevärt, och trots att han tydligt (åtminstone tycks) leva i sin egen värld har av allt att döma en gräns passerats i och med att väst/Nato-länderna lovat sända moderna stridsvagnar till Ukraina och USA talat om att hjälpa till att befria Krim.

Som läget nu är ser jag att det bara finns dåliga alternativ för väst. Om vi fortsätter på den inslagna vägen, vilket många av krigshetsarna bland ledarna i väst (Sanna Marin i främsta ledet) helt tydligt avser göra är risken för ett kärnvapenkrig uppenbar. Går det så långt blir också frågan om Kina öppet kommer att ställa sig på Rysslands sida eller om de fortsätter som hittills, alltså att stöda Ryssland i det fördolda, aktuell. Om vi däremot väljer att backa och ge upp vårt stöd kommer Ukraina att förlora kriget och Ryssland kommer att kunna gå vidare med sina (läckta) planer på fortsatta erövringar. Ukraina skulle i sådana fall också gå miste om sina östliga provinser.

Fördelen med det senare scenariot är att Ukraina och världen, åtminstone tillfälligt, skulle få fred. Putin (och Ryssland) skulle, innan han går vidare med sina galna planer, tvingas sluta sig i sitt skal och plåstra om sina stora sår. Detta skulle ge väst åtminstone ett par år att förbereda sig för nästa strid och dessutom kunde man hoppas att Putin, som är 70 år och inte helt frisk, skulle bli ersatt som president i Ryssland. Vi som var med då kommer dessutom kanske ihåg att det var de stora förlusterna av soldater i Afghanistan som starkt bidrog till Sovjets fall. Vi ska då komma ihåg att de ryska manskapsförlusterna i Ukraina har redan mångfalt har överstigit de förluster Sovjet genomled i Afghanistan. Detta att Putin försvinner från scenen skulle givetvis inte garantera en bättre ledare, men möjligheten finns.

Argumentet att Ryssland (och Putin) måste förlora detta krig för att inte nästa land sedan ska angripas är säkert sant i sig, men det är ett oerhört cyniskt sådant. Det bygger nämligen på att Ukraina tvingas ta hela smällen och offra sina soldater och hela sitt land (genom förstörelse) för att inga andra länder ska bli utsatta för rysk aggression. Dessutom, och det är det värsta av allt, har vi alltså hotet om ett kärnvapenkrig hängande över oss om och när Ryssland/Putin inser att kriget kommer att förloras och därmed "Rysslands existens" är hotad på allvar.

Som jag ser det är fredsalternativet, trots de problem detta för med sig, ändå klart att föredra i detta skede. De västliga ledare som talar för ett fortsatt krig (och inte försök till en fredlig lösning) riskerar nämligen inget mindre än hela civilisationens undergång. Ett hasardspel med så höga insatser kan inte försvaras.

29 kommentarer:

  1. Jag hade möjlighet att lyssna till Joakim Paasikivis lysande föredrag i Vasa i går kväll. Han hävdade att det enda fredsvillkor som Ryssland går med på är att Ukraina upphör som nation. Det ständiga hotet om kärnvapen har förhindrat väst att göra det som skulle ha sparat en massa liv och förstörelse: att komma med det vapenstöd som nu har lossnat. Hade detta kommit i fjol kunde kriget ha varit slut nu.

    SvaraRadera
  2. Ett står klart: Inget av balstaterna har anfallits, trots att de ör små och har betydande ryskspråkig minoritet som Ryssland kunde ha utnyttjat i propagandasyfte. Detta är tack vare att de är med i Nato. Med ett större initialt stöd till Ukraina skulle Ryssland inte ha startat kriget. Misstagen begicks 2014.

    SvaraRadera
  3. Det som jag reagerar på med Putins tal, är hur han skickligt försöker slå in kilar i de västerländska samhällena. Genom att hävda att Ryssland strider mot styggelserna som pågår i väst som ex.samkönade äktenskap osv. Detta påstående har han ju rätt i, att väst gått för långt och vänt ryggen åt de sunda värderingarna,ja t.om vänt ryggen åt Gud.
    Men om man skall se på frukten för att känna trädet då tror jag nog Putin är ute i eget ärende eftersom han vet att USA och Europa är splittrade i dessa frågor.

    SvaraRadera
  4. @23:56 Nån borde ju förklara de tio budorden för Putler et co. Rent allmänt är inte Europa och USA splittrade. De flesta i bägge dessa är för frihetliga värden med demokrakti och jämlikhet. Sen finns det auktoritära ledare i bägge delarna som vill inskränka på rättigheterna.

    SvaraRadera
  5. Från det ena till sjunde, nu medger Fox News att de visste att valet gick till utan fusk, men de körde på med lögn eftersom det var god business. Precis som all annan counter media som många bland klientelet här på bloggen vill lyfta fram...

    https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009422097.html

    SvaraRadera
  6. FOX NEWS FLASH Published February 28, 2023 6:20am EST
    CCP government 'intentionally released' COVID-19 'all over the world,' Chinese virologist says
    Dr. Li Meng Yan says the CCP underestimated the virus' transmissibility
    By Ashley Carnahan | Fox News

    SvaraRadera
  7. "Faktalobbyns" analys är riktig och biblisk, såtillvida som Paulus säger att penningbegäret är roten till allt ont. (1 Tim. 6:10). Men vad har du för lösning att presentera i sak? Som känt är Ukraina det mest korrumperade av de större länderna i Europa tillsammans med Ryssland och vi utgår därför från att samma regel kan tillämpas också där.

    Blogginläggets viktigaste poäng var att vi behöver avvärja ett kärnvapenkrig. I Tyskland ser vi nu en ovanlig samsyn mellan kretsar som benämns yttersta höger resp. yttersta vänster när de båda kräver att västs vapenleveranser till Ukraina måste stoppas.

    Det är svårt, alltför svårt för många, att förena medlidandet med krigets offer på slagfältet med medgivandet att det ändå sällan är Ryssland som står bakom den omoral som fyller medierna och leder till den förvirring och det missbruk som skördar allt flera offer bland våra unga. I det avseendet är Putins syn på världen sund och ryska framgångar önskvärda.

    Vi närmar oss ett riksdagsval. Det enda riksdagsparti som en luthersk kristen av princip inte kan rösta på är Kristdemokraterna - de blandar ju samman andligt och världsligt regemente och fördunklar därmed den lutherska läran om rättfärdiggörelsen av tro, huvudpunkten för all lutheraner. Gällande den är inga kompromisser möjliga och inga avsteg kan beviljas på aldrig så
    behjärtansvärda grunder.

    Men vilket av de andra partierna, vilket av de dåliga alternativen förtjänar vårt stöd? I det världsliga regementet gäller kompromisser och samarbete i frågor sådana som den nu viktigaste: avvärjandet av ett kärnvapenkrig.

    Johan Lumme

    De andra partier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min kommentar var, som jag skrev "från ena till det sjunde", ingen direkt kommentar till inlägget i sig. Hoppades att kommentaren skulle läsas som den var skriven.

      Inte har jag heller någon lösning, eller vill ens försöka hitta en. Men orsaken till att jag kommenterade är ju ingen annan än att försöka belysa vad ett infokrig är. Många har säkert läst om det, men ser det inte fast det lyser i neonfärger framför näsan.

      "sällan är Ryssland som står bakom den omoral som fyller medierna"

      "I det avseendet är Putins syn på världen sund och ryska framgångar önskvärda."

      Det är ju hyggligt att du försöker försvara ryssarna, och det vore väldigt intressant att veta vilka källor du grundar din åsikt på. Analogin här är att tusen och åter tusen dödas, oräkneliga våldtas, familjer splittras och skickas till platser i Ryssland ingen känner till, och det är försvarbart för att förhindra "förvirring och det missbruk som skördar offer bland unga". I mina ögon är vågen så långt ifrån i jämvikt den bara kan komma. Men vi får ju vara av olika åsikt, man kunde ju också anse att halva världens befolkning kan dödas i krig bara translagen inte godkänns. Man kan fråga sig vem som har intresse att påverka attityden i denna fråga. Och är det meningen att påverka attityden mot de unga eller ryssarna?

      Låt oss fortsätta med mönstret. Om de ryska framgångarna leder till en vinst, på vilket sätt skulle det påverka ungas förvirring och missbruk? Det är ju det du säger. Ryssarna har våldtagit unga ukrainare, är det en utveckling som du tycker är speciellt lyckad? Om Ukraina utplånas, miljoner människor försvinner, kan du Johan säga vilka unga som blir mindre förvirrade? Hur skulle det påverka missbruket? Hur många krig har vi inte haft, och hur skulle ett enda krig ha medfört något av det du tror skulle ske?

      Ryssarna medger själva att de för ett infokrig, de är öppna med det. Det jag har svårt att tro är att det finns så många som tror att infokriget inte påverkar dem själva. Påverkar det mig? I så fall väldigt kontraproduktivt....

      Radera
  8. Det kommer inom kort en tid när Putin inte längre finns och inte längre leder Ryssland. USA har ständigt varit en krigsgalen nation - exempelvis fredspristagaren Obama fortsatte och utvidgade inblandningen i krig och konflikter världen runt. För Rysslands del är det egentligen bara Afghanistan som motsvarar denna globala aktivitet.

    Se t.ex. https://www.forskning.se/2017/01/02/arvet-efter-obama-dodliga-konflikter-i-sju-lander/

    Min värdering av ryssarna stöder sig på personliga kontakter och samtal. Jag har förvånats över hur kraftigt deras inställning skiljer sig från den västerländska, den som sköljer över oss i massmedierna. Man vet t.ex. att män är män och kvinnor kvinnor, man tar avstånd från perversiteter sådana som de nya "bokstavstroende" flaggar för osv.

    När man som nu skett ända sedan kalla krigets slut tränger ryssarna tillbaka, radar upp kärnvapen längs deras gränser (jfr reaktionen med ryska vapen på Kuba) och avvisar deras samarbetsinviter på ett förnedrande sätt, är det inte att förundra sig över reaktionen.

    Ryssland vänder sig till Kina och Indien, världens folkrikaste nationer. Morgondagens konstellationer i världspolitiken kommer att vara helt annorlunda än dagens - men om vi önskar att det är ett fredligt samarbete som då skall råda, måste naturligtvis vapenleveranserna till Ukraina stoppas.

    SvaraRadera
  9. J.L. ansvarar för ovanstående, det föll bort.

    SvaraRadera
  10. Johan, du undvek tangera alla mina frågeställningar.

    Hur ser du att massmord av civila kan vara försvarbart med föreställningar om ungas missbruk?

    Hur ser du konkret att ett krig skulle förändra de problemen du påtalade om? Vad kan historien säga om dylika följder?

    Men, där kom det till slut, bondförnuftet slängs ut genom fönstret genast man pratar om män och män, kvinnor och kvinnor, då kan spelar det ingen roll om ryssarna våldtar och lemlästar i Ukraina, allt kan förlåtas bara man har rätt åsikt om könen.

    SvaraRadera
  11. Svar:

    - Nej, massmord av civila är inte försvarbart. Jag skrev att det för många är alltför svårt att både känna medlidande med Ukraina och att samtidigt inse att ryska framgångar skulle ha en välgörande inverkan på det andliga klimatet i Västeuropa. Det är alltså, än en gång, inte ett försvar för krigshandlingarna.

    - Nej, jag önskar inget krig och stöder inte sådana.

    - Nej, en sak kan inte ursäktas med en helt annan, mänskan är en motsägelsefull varelse. Men vi talar om ett folk på över 100 miljoner, där ryms alla sorter. Jag kan t.ex. ha en allmän uppfattning om finländares mentalitet och ändå finns där många individer som inte motsvarar bilden.

    Johan Lumme

    SvaraRadera
  12. Mina egna känslor och tankar inför allting, om man frågar mig, är väldigt enkelt: Vi har ett land som invaderar och pepprar sönder ett annat land. Det är aldrig okej.
    Landets president kan ha alla möjliga ursäkter och förklaringar om hur det är västvärlden som egentligen startade allting (trots att det var HANS armé som slog det första slaget).
    Det är som när en högstadiemobbare slår en annan elev. Och när läraren frågar vad som hände så skyller mobbaren på hur den andra eleven egentligen började. Han nekar inte till slaget, han försöker bara rättfärdiga det.

    Och i klassen finns det flera elever som håller med Mobbaren: Den andre eleven förtjänar egentligen smockan, man kan inte veta vem som EGENTLIGEN började, mobbaren har trots allt inte haft det lätt i skolan med alla lärare som hänger över honom, eleven han slog har flera vänner, men om man säger att mobbaren slog först så låter inte mobbaren leka med dig och i värsta fall slår han dig nästa vecka osv.
    Och alla glömmer bort att mobbaren fortsättningsvis inte har handlat rätt, utan allting relativiseras bort och resultatet blir slutligen att mobbaren får fortsättningsvis slå elever bäst han vill. Vad kan läraren göra, det är ju moraliskt fel att tro att man har rätt att ta mobbaren i nacken?

    SvaraRadera
  13. Anonym 19:59 Spot on! Som sagt av Desmond Tutu: "If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor". Sen ser jag att en del försöker hitta på vägande skäl att vara neutrala. Ett populärt argument är att Ukr är så korrupt (bla bla bla). Sen har vi nazi-kortet (och man glömmer att högerextrema alltid lockats till det militära i många länder). Och ovanpå dessa diverse högtravande konspirationsteorier om än det ena eller andra.

    SvaraRadera
  14. Johan.

    Inte försvarbart, men ändå säger du följande:

    "...leder till den förvirring och det missbruk som skördar allt flera offer bland våra unga. I det avseendet är Putins syn på världen sund och ryska framgångar önskvärda."

    Putins framgångar önskvärda. Putins framgångar medför, ja, behöver väl knappasts nämna dem.

    Nog måste ju avskyn för en sexuell minoritet vara enorm då en klarar av att önska att ryssarna slakt skulle bli utloppet av kriget.

    SvaraRadera
  15. Faktalobby, vi har kommit till det skede när de flesta tröttnar på fortsatt "meningsutbyte", det händer när man systematiskt anklagar motparten för vad han aldrig sagt eller menat.

    Som när du ordagrant citerar mitt "Putins syn" och "ryska framgångar" men redan i följande mening slår ihop dem till "Putins framgångar"...

    - Med "ryska framgångar" avser jag ryska framgångar på olika områden i Västeuropa, framför allt på det kulturella och andliga planet. Om den pågående konflikten förnedrar Ryssland och besegrar det i grund, är det därför en beklagansvärd sak. Långt större samhörighet känner jag med ryssar än med am... än med folk från USA. (Ryssarna har inte på samma vis lagt beslag på benämningen på hela världsdelen för sin egen nation.)

    Med "Putins framgångar" förstår jag varken mer eller mindre än just framgång för Putin. Det önskar jag honom inte när det gäller att skada och döda mänskor, eftersom jag är pacifistiskt lagd. Men vi får tillönska honom en hög och lycklig ålderdom i ett fredligt Europa.

    Den "enorma avskyn för en sexuell minoritet" du talar om är också din konstruktion. Jag hatar varken minoriteter (jag har över huvud svårt att hata abstrakta enheter) eller mänskor. Däremot är jag teolog och kristen och ser ur denna synvinkel vad förvirringen skulle innebära.

    Det finns ord i Bibeln som framstår klarare och tydligare för läsarna under vissa epoker.

    När det på Skriftens första blad står att Gud skapade mänskan, förstår vi i alla tider vad detta innebär och vilken stor vikt det bör tillmätas av oss. Men vår tid har fått lära sig att det man tidigare kanske gått förbi som en upprepning utan större betydelse, det framstår nu i ett klarare ljus: " - - - till man och kvinna skapade han dem."

    Inga Guds Ord är överflödiga.

    SvaraRadera
  16. USAs tidigare ambassadör i Moskva George F. Kennan hade varnat för hur en ytterligare utvidgning av Nato skulle komma att tolkas i Ryssland dvs som ett hot och väcka nationalistiska och militaristiska
    stämningar i Ryssland.
    Nato utvidgades alltmer och nu stod sannolikt även Ukraina i tur.
    Detta kan ha varit en starkt bidragande
    faktor till Rysslands anfallskrig.
    Nu står då Finland i tur helt ignorerandes Kennans varningar.
    Anonym 1

    SvaraRadera
  17. Anonym 2 mars 2023 kl. 08:11
    Din fantasigud skapade också helvetet Satan och sjukdomar, även lät hen barn, kvinnor och gamlingar torteras och dö i koncentrationsläger. Inte skall man heller glömma att hen utplånade allt liv på planeten när hen blev trött på människorna hen själv hade skapat. Fortfarande ser hen på när miljoner barn dör årligen och föräldrarna ber böner åt fantasiguden som aldrig svarar, precis som hen inte fanns, eller hur?

    Om du nu så gillar ryska värderingar kan du packa ihop och flytta dit i ditt paradis samhälle och njuta av de rätta värderingarna 😂

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop 2.3, kl 14:38
      Det finns inget "hen" utan endast han eller hon!
      Jag väljer 100 ggr hellre ett samhälle som Kirills och Puttes än ett depraverat väst med trans., pridetåg , bögeri och annat onaturligt.

      Radera
    2. Ahaa, ett samhälle där mänskliga rättigheter kränks och där du åker i fängelse om du kritiserar regeringen?

      Radera
    3. Absolut! Ett samhälle som är fritt från dessa otäcka och perverst sjuka homofiler och hela LGBTIQ-konkaronkkan, vilka dessutom strävar till att få tillgång till minderåriga pojkar i sina led (deras 'stjärtament'), fyy fenin!

      Radera
  18. Johan.

    Johan, meningsutbytet består i det att jag ville försäkra att det verkligen var som du skrev. Det låter helt otroligt att lärda kristna hittar orsaker att krama Putin, därför vill jag försäkra mig om att vad du egentligen menade. Men fortfarande finns det en diskrepans i vad du säger du menade och vad du förklarar. Men låt gå.

    Ok, så ryska framgångar har ingenting att göra med Putin slakt, utan på det ryska kulturella och andliga planet. Måhända det finns kulturella och andliga framgångar ur ett ryskt perspektiv, men jag har då inte sett ett tecken av något sådant i Västeuropa. Men vad vet jag. Förutom Ungern och Turkiet finns det nog inga "framgångar" vad jag kan se, men du har säkert goda källor som omkullkastar mina vaga kritik.

    På punkten om en förnedring är vi nog på helt skilda planeter, det enda jag önskar är en förnedring av ett slag vi aldrig skådat tidigare, det massmord Putin igångsatt förtjänar inget mindre. Samtidigt tillönskar jag Putin en blodig och smärtsam död, ju tidigare, desto bättre. Mycket intressant att en teolog ser så blitt och behjärtansvärt på en av världshistoriens större bödlar. Europa var fredligt tills Putin bestämde annorlunda.

    SvaraRadera
  19. Som litteraturvetare tänker jag i första hand på författare som Dostojevskij, Tolstoj, Gogol, Turgenjev, Solzjenitsyn, Brodsky. De två sista i raden, båda nobelpristagare, blev landsförvisade - och fick återvända - men icke desto mindre representerar de för mig och andra den ryska kulturen och andlighet också i sekulär mening.

    De politiska konjunkturerna växlar.

    Men för att slippa bli identifierad som anhängare av Putin eller någon annan av galjonsfigurerna, låt mig uttala mitt stöd för den nyomvalda brasilianske presidenten Lulas tidiga försök att under konflikten få parterna till förhandlingsbordet och en förnuftig fred.

    Denna diskussion började med att jag betonade vikten av att förhindra ett kärnvapenkrig. Ingenting mer och ingenting mindtre.

    J.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dagens finlandssvenska
      ungdomar borde nog läsa Dostojevskij, Gogol, Solsjenitsyn m.fl.
      Där finns ett djup och en reflektion som ej finns i
      dagens väst med sin ytlighet, snabbhet och kommersialism.
      Och en långsamhet som kan stimulera till förbättrad långvarig koncentration som är en bristvara i den ryckiga, flaxiga och okoncentrerade livsstilen
      i många sammanhang i dagens västvärld.
      Anonym1

      Radera
    2. Borde du inte skriva att ryssarna borde läsa nämnda författare? Eller kanske de redan gjort det?

      Radera
    3. Undrar vad denna "förnuftiga fred" skulle ha bestått av, vad skulle ha fått Putin att ändra sig? Eller var det för sent, han hade redan investerat ca 10 år åt propaganda och hatkampanjer mot Ukraina samt erövrat Krim och delar av Donbas. Hur stoppar man någon som redan bestämt sig, ger honom Baltien??

      Radera
  20. Vad säger Jesus i Matt. 26:52 ? Jo, "Stick ditt svärd i skidan! Ty alla som drar svärd skall dödas med svärd" ! Putin "drog sitt svärd" och skall "dödas med svärd" ! Allt motstånd är således berättigat ! Om han på riktigt hade velat motverka västs dekadens så borde han ha skickat missionärer. Här gäller inte "vänd andra kinden till"... det är mera för oss enskilda som var och en på sätt eller annat gjort oss förtjänta av en "örfil" för att ha brutit Guds bud. Låt mig dra saken ännu ett steg vidare, fienden/fiendesoldater tränger in i ditt hem för att våldta din hustru inför dina barn, den man/make som i det skedet ställer sig för att be istället för att agera och dräpa inkräktarna saknar kärlek ! Det sägs att Jesus var pacifist, det är möjligt, men som i mycket annat var han ensam om det, han var också ensam om att vara utan synd !

    SvaraRadera
  21. Solsjenitsyn hade nog deklarerat att han verkligen önskar att Ryssland ej skulle vara någon stormakt så det har nog Putin att ta till sig om han verkligen har stormaktsambitioner
    Anonym1

    SvaraRadera
  22. Anonym, 23:59. Matt. 26:59 är ingen uppmaning att döda, på finska är översättningen: "Joka miekkaan tarttuu, hän miekkaan hukkuu." Man kan byta ut 'skall' mot 'kommer att' -- dvs. det är så det går, våldsmännen råkar själva ut för våld här i världen.

    Jesus citerar 1 Mos. 9:6 men Han upphävde den gamla lagen: "Ni har hört att det är sagt / men jag säger eder" och predikade förlåtelse.

    Matt. 26:52 ger inte stöd för hämndaktioner.

    J.L.

    SvaraRadera