lördag 15 juli 2023

Försök till statskupp?

Medias fullständigt frenetiska grävande i gamla uttalanden på sociala medier fortsätter. Avsikten med detta grävande är utan tvekan att avsätta en för vänstermedia ohavlig regering innan den kommer åt att inleda sitt arbete att få landet på fötter igen. 

Med  detta sagt går det förstås inte att på något sätt försvara de skriverier vice statsminister Purra gjort sig skyldig till. Även om de har rivits ur sitt sammanhang är de alltför grova för att de inte skulle kräva en ovillkorlig ursäkt och ett totalt avståndstagande för att kunna bortses från. Trycket på Purra att prestera detta (vilket hon ännu inte fullt ut har gjort) kommer sannolikt att leda till att så sker. Den stora frågan blir då, alltså när Purra presterat en ovillkorlig ursäkt och tagit avstånd från det hon skrev, om ens detta räcker. Min gissning är att det inte kommer att göra det. Vi lever nämligen idag i ett nådelöst samhälle där gamla synder för alltid vidlåder den som också i övrigt är ohavlig (men bara den!) och där högerpartier och högerpolitik skys som pesten och bör motarbetas med alla medel. 

Mitt intryck av denna "regeringskris" är att det handlar om vad som nästan kunde beskrivas som ett mediedrivet försök till statskupp där de "misstag" som gjordes i regeringsbildningen ska korrigeras. Som sagt med alla medel.

75 kommentarer:

  1. Värst gamla är inte Purras uttalanden, 2019 är inte igår, men inte heller i en tid då hon var ung och oerfaren. Dessa uttalanden om svarta säckar vägrar hon ta tillbaka. Allt kristallieras i det hon säger:

    "Miksi meidän pitäisi hyväksyä tällaista erilaisuutta? "

    Denna attityd är det problematiska, det ligger så djupt i hennes person och valkampanj, så den kan inte viftas bort med en ursäkt. Det säger också en adress som rör sig på sociala medier, nu på tredje dagens morgon har den fått 100 000 underskrifter för att Purra ska avsäga sig sin post som finansminister. Så stark avsmak för en enskild person har inte funnits nånsin tidigare, men Purra kommer ju inte att bry sig.

    https://www.adressit.com/riikka_purran_erottava_valtiovarainministerin_tehtavista

    Och det handlar inte om att högerpolitik, Kirsi Piha, fd riksdagsledamot i Samlingspartiet, skäms nu för sitt parti och ångrar att hon röstat på det.

    Pratar man om statskupp i detta sammanhang, vet man nog inte vad ordet statskupp betyder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Miksi meidän pitäisi hyväksyä tällaista erilaisuutta"

      Det handlar alltså om den muslimska kvinnosynen. Ska vi acceptera den? Purra är den enda som står upp mot det allomfattande hyckleriet.

      Radera
    2. Förvirringslobbyn. Att 100 000 finländare skrivit under en adress betyder ingenting. Det motsvarar ungefär 4 riksdagsledamöters tyngd. Kom igen när adressen har 2,5 miljoner underskrifter!

      "Och det handlar inte om att högerpolitik"

      Helt rätt. Detta handlar inte om vad regeringen har gjort.

      Radera
    3. Om 50 000 skriver under ett medborgarinitiativ, ska den behandlas i riksdagen, så 100 000, låt vara att den startat i adressit.com, är definitivt inte "ingenting", Kristian.

      Varför borde adressen ha 2,5 miljoner? 1,7 röstade i senaste riksdagsvalet, så varför borde det vara två tredjedelar av dem? Gjorde du upp en sådan omöjlig gräns så att du kan på det viset försvara Purra?

      Nu börjar du klippa av mina meningar och skarva i med dina egna. Fyndigt. Är det så du gör med bibelverserna också?

      Radera
    4. Patrik, den kvinnosyn som ni står för här på bloggen, liknar mer den muslimska än den som råder i samhället. Tycker du att vi som majoritet ska ha rätt att antingen godkänna eller underkänna er kvinnosyn?

      Radera
    5. @Faktalobby
      Visst har du rätt att underkänna min kvinnosyn om du finner den anstötande. Men det finns inget i min kvinnosyn som borde vara problematiskt.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Medborgarinitiativsinstitutionen är, med facit på hand, det sämsta som har hänt inom politiken i Finland på väldigt länge. Det innebär nämligen att det som motsvarar två riksdagsledamöters röstantal (vad en riksdagsplats "kostar") kan lyfta fram vilken fråga som helst och ge den dess dag på den politiska arenan.

      Radera
    7. Så, enligt Purra ska vi då som majoritet bestämma att du inte får ha kvar din kvinnosyn. Jag tycker du ska få ha kvar din kvinnosyn, för dig själv, och om du är av samma åsikt, kan vi inte dela Purra åsikt.

      På vilket sätt kan ett demokratiskt medborgarinitiativ vara dåligt? Rätt ofattbart uttalande. I jämförelse kan ju en enskild medborgare be en enskild riksdagsledamot att ge plats för en fråga på den politiska arenan. Enligt enkel matematik är två personer otroligt mycket färre än 50 000. Du säger att det motsvarar två ledamöter, vilket nu inte riktigt stämmer. Purra var ju den som fick mest röster, 42594 röster, så nog är tröskeln rätt hög för en fråga att komma till behandling.

      Men jag förstår vad du menar, och vad du inte säger. Det är ju translagen som kom till behandling via medborgarinitiativet och därför låter du din agenda gå framom en demokratisk process.

      Radera
    8. Faktalobby
      "Så, enligt Purra ska vi då som majoritet bestämma att du inte får ha kvar din kvinnosyn. Jag tycker du ska få ha kvar din kvinnosyn, för dig själv, och om du är av samma åsikt, kan vi inte dela Purra åsikt."


      Du kör slingerretorik fullt ut nu. Du har inte kunnat visa på något problematiskt i min kvinnosyn men använder den ändå som ett avvärjningsargument till att indirekt försvara islams kvinnosyn.
      Det största problemet med islams kvinnosyn är enligt mig att en muslimsk kvinna inte får gifta sig med en icke-muslim.
      Det är dels inskränkande för kvinnan, dels ett hot mot religionsfriheten då islam binder folk till sin religion.
      Vi kan inte acceptera sådana element i vårt samhälle.

      Radera
    9. I denna frågeställning handlar det inte om vems kvinnosyn är den mest rätta, utan det, vem ska bestämma vilken kvinnosyn ska vara den rätta och med påföljden att andra inte får ha en avvikande kvinnosyn.
      "Miksi meidän pitäisi hyväksyä tällaista erilaisuutta"
      Liberalism innebär att vi alla tillåts ha vår kvinnosyn, eller vilken syn som helst, utan att någon förbjuder det. Åsiktsfrihet kallas det visst också? Purra statuerar för att "vi" inte ska tillåta andra åsikter än det hennes parti står för. Det är inte ok.

      Men en kommentar om din kvinnosyn då, och vart den skulle hamna om majoritetens åsikt råder, för att inte tala om kvinnornas syn. Om du på allvar menar att sådant som inskränker på kvinnornas rätt, får jag väl utgå att du är starkt emot kvinnoprästmotståndet?

      Radera
    10. Förvirringslobbyn 16 juli 2023 kl. 23:03, "Purra statuerar för att "vi" inte ska tillåta andra åsikter än det hennes parti står för. Det är inte ok." Enligt dig är det alltså okej att införa sharialagar enligt mussarna i Finland om, eller snarare när de kommer att införlivas i vår lagstiftning ?

      Radera
    11. Att ha en åsikt och att stifta lag är två olika saker, lagstiftande följs inte automatiskt av en åsikt.

      Men jag förstår att du vänder det i denna riktning för att undvika min fråga om kvinnopräster.

      Radera
    12. Faktalobby
      Så du menar att liberalism innebär att vi alla får ha våran egen kvinnosyn? Får vi ha vår egen syn på mörkhyade också, på muslimer osv.. Så verkar det inte då "liberala" sfp knorrar och gnäller på allt och alla men får inte själva tummen ur röven.

      Purra har givetvis rätt i att islam är inkompatibelt med vårt samhälle. Det är inte bara att islam har sina "syner" och åsikter. De agerar också och i strid med min och din rättsuppfattning.
      Det är inte alls nära på likvärdigt med att kvinnor inte skall få vara präster i kristna kyrkan. Kvinnorna är inte underställda kyrkan. Kyrkan har ingen makt över dem. De kan bokstavligen be kyrkan dra åt helvete.
      Det är just det som är problemet med islam. Islam gör anspråk på att styra över mänskors liv. Kvinnor kan inte bara lämna islam om de inte tycker det passar. Det är förenat med stor fara. Kristna styr bara över ordningen i egen församling. Så fungerar alla andra klubbar också.
      Du förstår nog detta om du vill. Alla förstår det med många låtsas inte förstå.

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Ämbetsfrågan är inte en könsfråga utan en bibelfråga.

      Radera
    14. "Kristna styr bara över ordningen i egen församling"

      Fundamentala kristna sekter är nog lika inkompatibla med samhället som muslimska fundamentalister, inbilla er inget annat. Då ni lägger er i sånt som är mänskliga rättigheter, och försöker förändra på tex sexuella läggningar, är det ett brott mot dessa rättigheter. I förrgår publicerades en artikel i HS om en kvinna, som vuxit upp som medlem i Sley, och hon kände att hon alltid varit lesbisk. Nu som doktor i teologi, har hon fyra år av terapi bakom sig för att reparera den skada som orsakats av att hon som tonåring blivit intalad till att det hon känner själv som äkta, är inte det. Den äkta dragning till samma kön skulle med bön botas till nånting annat.
      https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009703135.html

      Fundamentalisterna är till all lycka långtifrån så talrika som som andra, så samhället får lov att stå ut med dem som valt avvika från gängse normer. Undrar just vad Purra skulle i praktiken göra för att hindra diversitet i vårt samhälle? Förebilden som sannfinnarna blivit kända för sistone, hade skräckinjagande metoder....

      "Fara" är ett ord som lider av inflation på denna blogg, så farligt kan det inte vara, förutom då bland fundamentalister...
      https://svenska.yle.fi/a/7-1240423

      Könsfråga är det, lika tydligt som äktenskapet definieras i bibeln, definieras också prästämbetet av idag...

      Radera
    15. KN 06:29. "Bibelfråga", behändigt uttryck det där. Det finns några enstaka bibelverser om att kvinnor ska tiga samt om sexualitet, men det finns minst 2000 verser (av det totala på över 30 000) om att vara generös och tex att fördela egendom. Men läser man denna blogg så kan man förledas att tro att det är tvärtom.

      Radera
    16. Anonym 10:54. Jag skriver om sådant som är under diskussion och där samhälle och kyrka går emot Guds ord. Vad jag vet är det att vara givmild inget som någon desto mera försöker avskaffa, eller hur?

      Radera
    17. Förvirringslobbyn. ""Fara" är ett ord som lider av inflation på denna blogg, så farligt kan det inte vara, förutom då bland fundamentalister..."

      Dins skriverier visar precis hur farligt det är och hur förvirrad en människa kan bli när hon anammar sådant ajg varnar för.

      Radera
    18. "Farligt", var ordet... :D

      Radera
    19. Faktalobby
      Du skriver om frikyrkor nu. De har också bara makt över sin egen klubb, de eftersträvar ingen makt i samhället. Vissa frikyrkliga röstar inte ens i val. Men det är klart att vissa kan få psykiska besvär av frikyrkliga åsikter. Vissa mår kanske dåligt av dina åsikter också.

      Inga frikyrkliga vill döda avhoppare, vilket man vill inom islam. Skillnaden mellan islam och kristendom är tydlig och oifrågasättbar.

      Radera
    20. Jag skriver om fundamentalister, jag har nog inte nämnt "frikyrkor" i några kommentarer här. Men om du vill diskutera frikyrkor så varför inte.

      Jag märker att du undviker helt och hållet det jag kommenterade om att en sexuell läggning är en mänsklig rättighet, varför valde du att förbise det?

      Men du har helt rätt det du skriver om "makt i sin egen klubb", jag föredrar dock "sekt", men det torde inte spela nån roll vilken term vi använder. Just maktmedlet är någonting som jag sett upprepade gånger, ju mindre klubb, desto lättare blir det för någon att tillskansa sig makten, eller åtminstone en maktposition. Skulle ha ett mycket bra exempel från ett familjeläger, men tänker inte utveckla det desto vidare.

      Nu är det inte frikyrkliga åsikterna som är problemet, utan de som fått psykiska problem, grundar sig bla på att ens föräldrar bryter kontakten helt och hållet, på att man inte får vara med i klubben om man inte går med på att hellre tro på vad andra säger om dig och dina tankar, än vad du själv upplever om dina tankar. För ett flockdjur som människan är ett av de största rädslorna att inte få vara med. Den terrorn utnyttjas i dessa klubbar.

      Mina åsikter? Har inte för vana att odla åsikter, finns inte en enda kommentar jag skrivit utan att checka fakta först, åsikter är bara åsikter, en bland miljoner. Vilka åsikter anser du jag har?

      Inga frikyrkliga dödar fysiskt någon, men psykiskt nog. Tiainen-fallet är ett undantag med att fysiskt döda nån. Du har förstås då en massa fall där kvinnor dödats efter att ha lämnat islam? Eller är det så att du inte har koll på hur stor del av muslimer är sekulariserade? Hur många avhoppare har dödats i Azerbaijan? Bosnien-Herzegovina? Indonesien? Senegal? Turkiet?

      Har du sett dokumentärerna om Knutby och pingstförsamlingen?

      Om du har intresse av artikeln i hesari och inte kommer in, så kan jag nog klistra in den.

      Radera
    21. "Har inte för vana att odla åsikter"

      Det var dagens skämt!

      Radera
    22. Kan du se skillnaden på fakta och åsikt? Under detta inlägg, var finns mina åsikter, och var finns fakta? Hur stor andel av mina skriverier är frågor (som förblir obesvarade)?

      Radera
  2. Purra har i fullt vuxen och bildad ålder uttryckt förskräckligt rasistiska och våldsbejakande uttalanden. Sedan har det kommit en munnens ursäkt men man ser ju tydligt att hjärtat fortfara är mörkt av rasism och hat, hon försöker inte ens dölja det för att inte tappa trovärdighet bland sina gelikar. Det är självklart att varje sann kristen tar avstånd från en sådan ond människa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 16:46. Nej. En sann kristen tar avstånd från onda gärningar och onda ord. Men en sann kristen dömer inte andra människor och kallar dem onda.

      Det Purra skrev är avskyvärt, ja. Men det som pågår nu är ett försök att få regeringen att avgå - inte p.g.a. av något regeringen gjort utan p.g.a. gamla skriverier som de som gjort sig skyldiga till borde ges möjlighet att ta avstånd ifrån.

      Radera
  3. Statskupp?? Det är ingen statskupp om tex en minister byts ut eller om Orpo hamnar att bilda ny regering. Det är demokrati.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:58. Nu tror jag att du kanske inte riktigt läste vad jag skrev. Vi har en regering som är parlamentariskt tillsatt. Media (som av allt att döma överlag skulle föredra en vänsterregering) gör allt de kan för att få denna parlamentariskt tillsatta regering att avgå. Det är INTE medias plats att agera på detta sätt, och att de gör det "kunde beskrivas som ett mediedrivet försök till statskupp där de "misstag" som gjordes i regeringsbildningen ska korrigeras"

      Det var vad jag skrev.

      Radera
    2. KN, ja det var kanske vad du skrev, men du har fel. Media har inte försökt avsätta nån regering utan enbart lyft fram viktiga fakta om den rasistiske finansministern. Hur skulle du känna dig om du var mökhyad finländare? Skulle det vara kul med en finansminister som fantiserat om masskjutningar vid 30 års ålder? Dylika skriverier är extremism och oerhört problematiska. De år dessutom okristliga bortom utsäkt. Det verkar inte heller vara skriverier som hon tar avstånd ifrån, inte helhjärtat iaf. Så nog 17 behöver media gräva i det och få till några riktiga intervjuer.

      Radera
    3. Anonym 23:13. Jag har inte fel. Det vi ser hända nu är ett medvetet försök att påverka vilken regering Finland har. Visst ska media gräva, det är deras uppgift. Och ingen sunt funtad människa kan acceptera det Purra skrev. Men som jag konstaterade är vårt samhälle fullständigt nådelöst idag, och (åtmisntone för vissa) gamla skriverier finns det ingen möjlighet att "studsa tillbaka". Detta vet nog de som slår upp alla dessa gamla saker.

      Radera
    4. KN 06:10 "Studsa tillbaka" visst ska man kunna komma tillbaka, men om man uttalat sig rasistiskt, beskrivit våldsfantasier (masskjutningar?) och sedan ena dagen uttalat att man inte ångrar sig och dagen efter ångrar man sig plötsligt. Jag tänker att äkta ånger kanske skulle ha synts i tal o skrift även mellan åren 2008 och 2023. Nåd handlar inte om att man ska se mellan fingrarna utan peka på möjligheten att komma (inte "studsa") tillbaka till det normala samhället där det inte är ok med rasism. Det återkommandet är ofta relativt långt och personen kan då återge vilka insikter man kommit till och hur ångerm ter sig. Om du vore mörkhyad, hur trovärdig ter sig Purras "ånger"? I mina ögon verkar Purra enbart ångra att texterna dykt upp igen, inte att hon faktiskt skrivit dom.

      Radera
    5. Anonym 12:26. Jag talade om hur samhället fungerar i stort. De som gräver fram och ser till att få fram all skit i fokus vet hur detta fungerar, och de använder sig av det på ett fullständigt hänsynslöst sätt här i akt och mening att få regeringen att avgå.

      Den stora frågan är hur mycket vi ska fokusera på sådant som har varit. Ska det, som nu alltså de inblandade har tagit avstånd från, helt tillåtas paralysera regeringsarbetet? Detta är helt klart vad en del inom media avser att åstadkomma.

      Ännu en gång, för tydlighetens skull: Jag mår illa när jag läser vad Purra skrev för femton år sedan. Men det samma gäller för övrigt också när jag tänker på de kontakter t.ex. förre kulturministern Arhinmäki haft till taistoit-kommunister. Något han f.ö. inte tagit avstånd från och som media helt har underlåtit att lyfta fram. Var är konsekvensen här?

      Radera
    6. Grävandet efter "skit" är också i förebyggande syfte, vet vi alla att skit grävs fram, ska man undvika att skapa skit. Vissa kanske vill leva med att det finns skit, men för flertalet är det ingenting önskvärt.

      Radera
    7. Förvirringslobbyn. Det är bara märkligt att det tycks vara skillnad på skit och skit. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/3538da2d-8bf3-41a4-8f1f-aa487278b9fa

      Radera
    8. Självklart är det skillnad på skit och skit, det går inte att jämföra Orpo med en råttas ryggrad, och Purras "skjuta invandrare i lokaltåg".
      Med det borde glädja dig Kristian, att det är inte så orättvist som du låter påskina, att media rapporterar enbart ytterhögerns agerande, utan även vänsterns.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Nej, det går givetvis inte att jämföra. Dels för att de två uttalandena är av olika grovhetsgrad, dels för att det ena gjordes för femton år sedan av en icke-politiker och det andra gjordes nu av en politiker.

      Radera
  4. Jag vill inte tro att det är sant! Men tydligen! Tyvärr.

    Yle och IL skriver om hur Presidenten redan har 2 gånger måste RYTA till mot regeringen.Han har blivit tvungen till det pg.a det kaotiska läget...bla bla bla ((Verkligheten!,Media har 2 ggr frågat honom om hans åsikt i frågan, om media frågar så brukar presidenten svara)

    Igårkväll kl 22 Nyheter Yle Vega.
    Även i Tyskland har regeringens problem varit högt uppe på agendan. Orpo och Schults hamnade i Tyskland att svara på mediernas frågor angående situation med Rasist anklagelserna.( Finsk media frågade)
    Förtroendet för speciellt Yle har nog nått ett lågvattenmärke. Skäms!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur får du till det att Yle är problemet, då det är vissa sannfinländare som orsakat precis alltsammans?

      Ja, du menar att Yle borde blunda för sånt, fungera som ryska propagandamedier som väljer och uppfinner sådant som är det enda som ryska folket ska få läsa? Och att makthavande får göra precis vad som helst utan att någon har insyn? Västvärlden lever ju inte en sådan verklighet.

      Radera
  5. Här är det nog Kristdmokraterna som är förnuftiga:
    en minister ska
    utvärderas efter de handlingar vederbörande presterat under ministerperioden.
    Hallo-Ahos motivering för att ej sammankalla riksdagen mitt under sommarsemester är också saklig och uttömmande, ett korrekt beslut.
    Det vänsterinfluerade Sfp är ett problem i denna regering, hade varit bättre med centern.
    Anonym1

    SvaraRadera
  6. Faktalobby ser du verkligen inte något problem med Yles agerande. Undrar vem här som fungerar på samma sätt som Putins propaganda maskin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yle har agerat precis som de ska. Liksom mtv3. Liksom alla andra medier...

      Radera
    2. Förvirringslobbyn 16 juli 2023 kl. 22:57, "Yle har agerat precis som de ska. Liksom mtv3. Liksom alla andra medier..." Gott att du erkänner att även alternativa medier kan ha rätt !!!

      Radera
    3. En riktig humorist i ledet, jonej, alternativa medier utgår ju från riktig media men vänder sina artiklar 180 grader, så om riktig media skulle ha fel, så finns det ju en mikroskopisk chans att lögnmedia har rätt.

      Radera
  7. Yle borde nu följa upp socialdemokraten Antti Lindtman.
    Stannade det vid sällskapande med nazihälsande ungdomar eller finns mer lik i garderoben?
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Nej, det borde de inte. Det var inget att följa upp, helt enkelt. Men jag förstår att inkonsekvensen stör dig. Den stör mig också.

      Radera
  8. Nytt spännande missionsfält för HBTQ- predikanten
    Faktalobby:
    heltäckande,
    slöjinhägnade
    muslimska kvinnor?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att du tycker det är spännande, själv tycker jag det är patetiskt att vissa smygrasistiska män ser det väldigt negativt på att muslimska män bestämmer hur kvinnor ska klä sig, så dessa smygrasistiska män väljer att bli män som tvingar hur de muslimska kvinnorna ska klä sig.

      Mitt missionsfält är fakta och rättvisa, och har fullt upp med den biten på den här bloggen.

      Radera
    2. "Mitt missionsfält är fakta och rättvisa, och har fullt upp med den biten på den här bloggen."

      Dagens andra skämt. Kanske inte lika riktigt roligt som det andra, men likväl.

      Radera
    3. Värt att notera vad du Kristian väljer att skriva, inte sak, utan ad hominem. Det är alltid ett tecken på att sakfrågan är mer eller mindre orubblig, så därför finns inga andra alternativ än att ge sig på skribenten.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Det är ett faktum att du avsiktligt missförstår och misstolkar det som skrivs, så därför lönar det sig inte att desto mera försöka föra en diskussion med dig. Att konstatera detta är inte ad hominem, det är bara den nakna sanningen.

      Radera
    5. Och så fortsätter Kristian bara med att skriva om mig, inte om själva saken.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Ja, jag motiverar varför det inte är någon idé att fortsätta diskussionen i sak. Det är inte det när motparten avsiktligt misstolkar och missförstår det som skrivs.

      Radera
    7. Skulle du på riktigt inte inse det vara nån idé att fortsätta med diskussionen, varför väljer du att strunta i sakfrågan och använda din tid på ad hominem?

      Och var misstolkar jag? Ska vi ta ett exempel där Patrik gick och gömde sig efter att jag frågade om andelen sekulariserade muslimer, jag hade ju nämligen kollat upp det, men tänkte att jag låter Patrik göra det också. Kanske gjorde han det, kanske inte, inget jag hade missförstått, däremot talar tystnaden sitt klara språk.
      Av dig bad jag källor över hur europeiska regeringar har vänt sig högerut men samma här, tyst som i graven. Inget jag missförstår eller misstolkar, men frågor har en tendens att få troll att gömma sig.

      Radera
  9. Fakta är fakta, vad Kristian än påstår om media som en grönvänster makt, stämmer det ju inte. Det finns en undersökning, tyvärr kommer jag inte in på Suomen kuvalehti, men i IS kan man läsa att över hälften av förmännen på tidningarna i Finland är anhängare till Samlingspartiet. Förmännen är ju de som bestämmer vilka artiklar som uppenbarar sig i tidningarna, journalisterna är inte freelancare som skriver vad de vill, utan de får uppdragen av sina förmän, och chefsredaktörerna godkänner och väljer att antingen publicera eller kräva ändring i artiklarna.

    Det som publiceras är till minst hälften understött av högern, och mindre än hälften av andra partier, IFALL det är så att nån försöker med sin politiska agenda styra innehållet. Konstigt nog är samtliga medier enhetliga till sin rapportering, vilket skulle innebära att politisk tillhörighet inte spelar in.

    https://www.is.fi/politiikka/art-2000009730508.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Hela samhället har, som jag vid upprepade tillfällen har påpekat, glidit vänsterut. Det att någon stöder Saml. betyder inte per automatik att personen inte skulle hysa en hel del vänstersympatier och vänsteråsikter. Media ÄR långt vänstervriden, det är ett faktum - oberoende av vad en del förmän säger sig stöda för parti.

      Radera
    2. Där får du fulla 5 poäng, Kristian.
      Nu med en s.k.blåsvart regering märks oron och irritationen-
      glider Samlingspartiet högerut också oc vänsterns
      inflytande allt mer minskar?
      Återvänder de borgerliga till sina rötter och skuddar av
      sig vänsterns ideer?
      Positivt enligt mig för vänsterns ideer har synbarligen varit skadliga för samhället.
      Anonym1

      Radera
    3. Vad du har påpekat, bygger på vad du upplever. Antingen har HELA mediavärlden glidit vänsterut, eller så är det du som glidit högerut. Upplevelsen för dig är densamma. I Finland finns ca 250 dagstidningar, då räknar man in alla gratistidningar, och nog vore det konstigt, och väldigt osannolikt, att alla dessa har synkroniserat sin förflyttning vänsterut.

      Men du har givetvis rätt till din åsikt. Annars, varför tror du att alla högerriktade personer på tidningarna skulle hysa en hel del vänstersympatier? Varför skulle de då fortsättningsvis förbli samlingspartister? Menar, samtliga?

      Då du använder ordet "faktum", kan du inte bara ha din upplevelse som källa, behövs lite mer än det.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Hela samhället har glidit starkt vänsterut de senaste decennierna, så det är inte konstigt att det samma har skett med media. Eller kanske det är så att media har gått före och samhället har följt efter? Den högergir inom politiken som i princip hela Europa just nu upplever är säkert en reaktion på detta glidande vänsterut - tyvärr finns det inga renodlade högerpartier idag utan det tenderar att följa annat med också.

      Radera
    5. Anonym1. Jag tror att Samlingspartiet i ekonomiska frågor har glidit högerut, ja. Men inte i värdefrågor, tyvärr. Och där har jag svårt att se att de skulle göra det. Men vem vet?

      Radera
    6. Ser man till vem som vunnit i valen, stämmer det inte alls vad du säger om att samhället glidit vänsterut. Före Stubb, Katainen och Orpo, har det varit bara vänsterledda regeringar.
      https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/v2

      "Eller kanske det är så att media har gått före och samhället har följt efter?"
      Det igen skulle förutsätta att all media kommer överens sinsemellan om att de börjar skriva sådana artiklar som bergsäkert leder mot vänster eller höger. Synkront. Och ingen politiker skulle i direktsändning få sagt att det som media skrev inte stämde? Dina funderingar blir bara så konstiga då du har din agenda klar på förhand: media är ond. Därefter börjar du bygga korthuset på den syntesen, och då man börjar syna den i fogarna, inser man fort att det finns inga fogar. Självklart har du inga som helst källor över vad som hänt under de senaste decennierna, utan bygger bara på ditt eget "se med egna ögon". Eller hur?

      "Den högergir inom politiken som i princip hela Europa just nu upplever är säkert en reaktion på detta glidande vänsterut"

      Du påstår att då människor röstat vänster, kommer de på sig att de gjort helt fel, och börjar rösta höger? Här igen har du agendan klar: vänster är ond. Därefter börjar konstruktionen av syntesen, med rumpan före, upp i trädet. Därför börjar det låta som en sketch i nyårsrevyn.
      Men släng nu in lite källor och statistik om europeiska regeringar, så vi inte börjar misstänka att du tar allt ur hatten...

      Radera
  10. När man läser vänsterliberala ledare typ Vbl/ÖP
    får man lätt intrycket
    att de förväxlat sin liberala tro med vetenskaplig sanning.
    Det okunniga folket ska tillrättavisas för att komma på bättre tankar särskilt sannfinländare.
    Det tillhör en mogen människas kännetecken att hon accepterar den andre hur den än ärr må så vara olik än själv.
    - Själv brukar jag fundera över just detta: mognadsnivån hos journalister
    och academica.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Det är anmärkningsvärt hur mycket av medias arbete som har kommit att handla om opinionsbildning i stället för nyhetsrapportering idag. (Man kan sedan kalla det "tillrättavisning" eller "undervisning", men det går väl på ett ut...)

      Radera
    2. Ett sådant påstående kunde ha tyngd om det fanns exempel.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Öppna vilken tidning som helst så har du dina efterfråga exempel. Men den som inte vill se ser förstås ingenting.

      Radera
    4. Du hade alltså inte ett enda exempel.

      Radera
  11. Kristian kunde kanske lämpligen hänvisa till publicerad forskning så slipper han ge öppna hänvisningar.

    SvaraRadera
  12. Oroväckande nyheter idag om SFP'are som önskar regering med SDP, glädjande nog för oss alla som röstade SF tog Anna-Maija Henriksson avstånd från dessa ! Hur tänker man ? Ett litet parti med ca.4% understöd och man önskar en demokratiskt vald regering dess undergång och vill sätta demokratin på undantag ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riksdagen är demokratiskt vald, regeringen är det inte. Det är frivilligt att anmäla intresse att vara med i regeringen, något som bla Centern valt att inte göra. Lika rätt är det att inte vara med i en regering där det ständigt kommer fram obehagliga uttalanden och skriverier som inte stöder jämlikhet. Ingenting hindrar att Samlingspartiet, Sannfinländarna och KD fortsätter som minoritetsregering, vilket är helt demokratiskt, men inte får de nånting till stånd då heller. Röstar du nästa gång på sannfinnarna, så går din röst till Rydman, som har kallat sig nazist i ett meddelande till sin dåvarande flickvän.

      Radera
    2. Förvirringslobbyn 28 juli 2023 kl. 14:26, "Riksdagen är demokratiskt vald, regeringen är det inte." Måhända kan du delvis ha rätt men regeringen har nog tillkommit till följd av hur folk har röstat ! " Röstar du nästa gång på sannfinnarna, så går din röst till Rydman," , hur i all värld får du till ngt sådant ???

      Radera
    3. Anonym 00:07. Regeringen är parlamentariskt tillsatt och kan sitta kvar så länge den åtnjuter riksdagens förtroende. Det som pågår just nu är en mediedriven kampanj i avsikt att urholka detta stöd. Detta för att vår vänstervridena media inte tål en högerregering och vill, tvärt emot vad väljarna vill (och även ville i det förra valet!), se en mera vänsterlutande regering i dess ställe.

      Radera
    4. Helt fel Kristian, media drivs av det allmänintresse de tjänar under. Åtminstone jag tycker det är livsviktigt att de bevakar rasisterna som nu nästlat sig in i vår regering, så heja media och heja grävandet!

      Radera
    5. Anonym 29 juli 2023 kl. 16:45, vem är rasist ? Som det nu ser ut så kallas alla som värnar om eget folks ve och väl för rasister, då är jag en stolt rasist ! Om du visste vilka som står bakom "multikulti" skulle du bli förvånad, https://www.youtube.com/watch?v=G45WthPTo24 Taktiken de har är helt klart "söndra och härska", själva håller de stenhårt på att inte beblanda sig med andra och håller stenhårt på sina traditioner ! Därav kunde vi gärna ta lärdom och värna våra finska traditioner samt låta bli att blanda oss med främmande folkslag med främmande pedofilreligioner...

      Radera
    6. Anonym 16:45. Du är alltför naiv. Media har en agenda som de just nu driver extremt hårt. Jag kommer att återkomma till detta i min nästa text.

      Radera
    7. Det säger du bara för att media grävt fram negativa saker om en regeringskonstellation du stödjer.

      Radera
    8. Anonym 14:49. Nej, det gör jag inte. Om du har läst min blogg vet du att jag en lång tid har varit synnerligen mediekritisk, och detta just för att media är så tydligt offensiv när det gäller att pådyvla oss sin agenda i olika frågor.

      Radera
  13. Anonym 21:23. If it walks like a duck osv...

    SvaraRadera