torsdag 27 juli 2023

Om hur man bygger upp konsensus inom klimatvetenskapen

Jag har länge försökt visa på hur den skenbara konsensusen i klimatfrågan har byggts upp och upprätthålls, och senast nu torde det vara klart utom all tvekan hur rätt jag har haft. Min huvudtes har varit att de forskare som är av annan åsikt än det allenarådande narrativet (alltså att människans verksamhet på jorden håller på att förorsaka en klimatkatastrof och att den enda räddningen är att vi helt lägger om hela vårt sätt att leva och verka) inte kommer till tals eller ens ges möjlighet att bedriva klimatforskning eftersom dessa forskare snabbt och obarmhärtigt klipps av från all finansiering, alla jobb och alla karriärmöjligheter inom klimatvetenskapen. Kvar blir då bara de som snällt fogar sig i det som måste vara sant. Och vips: Så har vi konsensus inom vetenskapen!

Problemet här är att det inte går att tysta ner alla. Det finns nämligen sådana forskare som redan har byggt upp en sådan plattform att de inte går att tysta ner. Som t.ex. fjolårets nobelpristagare i fysik, John Clauser. Denne Clauser skulle idag ha hållit ett föredrag under rubriken “Let’s talk – How much can we trust IPCC climate predictions?” på ett IMF-evenemang, men när det visade sig att han gett uttryck för en högst politiskt inkorrekt hållning i klimatfrågan (och troligen skulle ha besvarat frågan i föredragets rubrik med "Not so much") blev han direkt avbokad och den aktuella plattformen ges sannolikt i ett senare skede till någon annan forskare som håller sig inom acceptabla ramar.

Jag noterar att Clauser konstaterat att "misguided climate science has metastasised into massive shock-journalistic pseudoscience”. Och givetvis har han helt rätt.  

Det är så här det fungerar inom "klimatvetenskapen" idag. Den som inte spelar med får inte alls vara med. Då är det sannerligen inte konstigt att det finns en konsensus - om än alltså endast en skenbar sådan. Men det är så det måste vara för att det ska gå att fortsätta att lura framför allt unga människor att tro att de, när de likt Greta Thunberg går över gränsen för det lagliga, gör något gott och "agerar i linje med vetenskapen".

35 kommentarer:

  1. Tja, John Clauser är inte klimatvetare och mig veterligen har han inte publicerat nåt inom klimatvetenskap eller klimatmodellering. Han är 81 årig emeritus och verkar överhuvudtaget inte publicerat mycket det senaste årtiondet. Så dyker man då upp som gubben ur lådan och har starka åsikter om nåt utanför det egna fältet så är det bäst att man har på fötterna. Jag tycker han verkar som dessa några vaccinforskare som av nån anledning plötsligt blev helt emot och började påstå alla möjliga konstiga saker. Det var iofs inom deras eget fält men där kunde ju andra forskare och sakkunniga snabbt se att det var hittepå. Åtminstone nån av dessa (fd?) forskare verkade ha varit ute efter nån slags personlig hämnd. I andra fall var det lite av mysterier, enligt kolleger och bekata. WEF har nog gjort klokt i att inte släppa till Clauser dit och göra bort både WEF och sig själv. Sen står det ju Clauser fritt att publicera sina observationer, vetenskapligt, i bokform eller på en blog.

    Klimatmodeller är användbara och tom modeller från 70 och 80-talet har visat sig stämma väl överens med senare observationer. Vad som händer med klinatet om 20 eller 80 år vet vi inte exakt men det mesta pekar på at det blir varmare (ca 3,5 grader vid fördubblad CO2 jfrt förindustriell tid), 1+ grad är redan här och 1,5 är troligen intecknad. Havsvattnet fortsätter att stiga och eventuella tipping points kan ske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mänskan spår och Gud rår !

      Radera
    2. Anonym 20:00. Clauser har nog inte "dykt upp som gubben ur lådan". Han har en längre tid arbetat med klimatmodeller och skarpt kritiserat de gängse modellerna.

      Dr. Clauser secured his Nobel Prize for groundbreaking work in the field of quantum mechanics – the study of matter and light at a sub-atomic and atomic level. In 2010 he was awarded the Wolf Prize in Physics, considered the second most prestigious physics award after the Nobel. In addition to this work, he has also made suggestions as to how to improve current climate models.

      Radera
    3. Citatet är alltså ur artikeln jag redan länkade till i texten.

      Radera
  2. 20:22 Kanske det, men Guds makt över idioter verkar ändå vara begränsad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mänskans vishet är begränsad, dårskapen oändlig ! https://www.lyrics.com/lyric/139052/Cal+Smith/The+Lord+Knows+I'm+Drinking

      Radera
  3. Jesaja 2 kapitlet och Jesaja 24 kapitlet. Kristian, varför är det så svårt för dig att se och medge att det är människans förbundsbrott och överträdelse av ( natur-) lagarna som är orsaken till den utslitning av jorden och klimatet? som vi nu ser komma. De andra profeterna förkunnar det samma och t O m Johannes uppenbarelse talar om att Herren då skall fördärva dem som fördärva jorden och det betyder också att vi inte skall fördärva hjärtejorden med babels underhållnings och idrottsavguderi utan bara hålls oss i arbetsform... Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Som jag har konstaterat flera gånger är det givetvis så. Men det hindrar inte att vi kan, och bör, försöka tala mot den galenskap som råder.

      Radera
    2. En av galenskaperna är ju att förvänta ständigt tillväxt i produktion och konsumtion: då är det ju grundbrottslighetens galenskap. Må vara att klimathetsarna inte vet någonting om Bibelen och att det inte går att stoppa upp vilddjursteknologin och vilddjursekonomin Men vi går mot allt värre vredesdomar och katastrofeja. Säll den som vill In till Guds Rike genom ånger och tro och avlösningens ord och en bättring och bot efter gärningarna... Ulrik

      Radera
    3. Anonym 28 juli 2023 kl. 07:44, "En av galenskaperna är ju att förvänta ständigt tillväxt i produktion och konsumtion: då är det ju grundbrottslighetens galenskap." Helt rätt ! Enda sättet att räkna tillväxt och ökning av BNP är ju att koppla ihop det med födelsetalen, kunde vi komma över ett födelsetal på 2.11/ kvinna så kunde vi kanske eventuellt kunna förvänta oss verklig tillväxt !

      Radera
  4. En tes är ju nånting som behöver bevisas, och en idé är inte tillräckligt. Ordet narrativ används ju bara inom kretsar som lystrar till konspirationsteorier, det är historier som de uppfinner utan stöd i verkligheten. De omständiga forskningsresultaten kan ju inte motbevisas med annan forskning, därför slänger man inte "narrativ".

    Nu får ju Kristian gärna presentera exempel på att nån nekats klimatforskning. Att en talare nekats taltur är ju inte på nära håll nekande av forskning. Tvärtemot, följande länk visar ju bara hur fel Kristian har, och att Kristian har igen låtit bli att kolla upp vad han skriver om. Nobel-pristagare Clauser är styrelsemedlem i en organisation som försöker motbevisa koldioxidens inverkan, så påstående om att nån nekas forskning är bara strunt och smörja.

    Och då man inte har andra argument för att påstå att vi inte kan eller ska göra något om klimatförändringen, så avslutar vuxna karln med att gråta över en ung aktivistkvinna.

    Konsensus betyder, som Kristian borde veta, att samlad forskning har lett till en överenskommelse om vad som stämmer. En metastudie, som sammanställt nästan 12000 abstracts, har använts för denna konsensus. Om man ska ha en annan konsensus, bör den då överstiga ovannämnda 12000, och då skulle det inte vara speciellt svårt att motbevisa det som Kristian försöker kalla narrativ.

    Ja, Clauser har, under hela sin karriär, med klimax i Nobel-priset, fokuserat enbart på partiklar mindre än neutroner. Det smått lustiga är dock att då man googlar på kvantfysik och klimat, så bevisar kvantfysik hur koldioxiden är orsaken till klimatändringen.

    Nu ska vi förstås få höra nånting om mig men definitivt ingenting om vetenskap, som är inläggets rubrik...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömde ju länken...

      https://co2coalition.org/publications/nobel-laureate-john-clauser-elected-to-co2-coalition-board-of-directors/

      Radera
    2. Förvirringslobbyn. Ordet "narrativ" används nog idag mera brett än du påstår.

      "Nu får ju Kristian gärna presentera exempel på att nån nekats klimatforskning."

      Det är förstås lite svårt det eftersom de som inte har fått stipendier/jobb inte har kommit åt att sätta några spår inom klimatvetenskapen. Men du kan nog sluta låtsas som att du inte vet att det fungerar precis som jag skriver, för det vet du nog att det gör.

      Radera
    3. "Det är förstås lite svårt det eftersom de som inte har fått stipendier/jobb inte har kommit åt att sätta några spår inom klimatvetenskapen. "

      ...vilket i sin tur bevisar att det du påstår, är helt och hållet dina fantasier. Menar, hur kan du veta att det stämmer, det du säger, då du samtidigt säger att det finns inga bevis?

      Berätta då också var ordet "narrativ" används, istället för att undvika svara.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. "...vilket i sin tur bevisar att det du påstår, är helt och hållet dina fantasier."

      Det är nog bara du som begriper logiken i det påståendet. Men låt gå.

      "Berätta då också var ordet "narrativ" används, istället för att undvika svara."

      Det är tråkigt att du inte följer med samhällsdebatten, men kanske detta kan hjälpa? https://www.typkanske.se/synonym/narrativ

      Radera
    5. Inte alls svårt att förstå logiken.
      Först påstår du att någon nekats klimatforskning, och man undrar, hur kan du veta det?
      Kanske du läst eller tagit reda på, och i så fall är det inte svårt att redogöra. Eller, så hittar du bara på.
      Men du kan inte presentera någon som nekats klimatforskning, vilket innebär att det du påstår, bygger inte på bevis, men det är ett bevis på att du hittat på det.
      Om du fortfarande inte förstår den väldigt simpla logiken i detta resosnemang, måtte du ha oöverkomliga problem med logik överhuvudtaget.

      Jag frågade inte efter en synonymordbok för ordet narrativ, utan var det används rent generellt utanför konspiratoriska kretsar.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. "vilket innebär att det du påstår, bygger inte på bevis, men det är ett bevis på att du hittat på det"

      Det ena följer inte av det andra. Det är simpel logik. Att du sedan väljer att blunda för det jag skriver om är något jag tyvärr inte kan avhjälpa. Mekanismen finns där, och fallet John Clauser, om än detta inte handlar om ett jobb eller ett stipendium, visar detta med alldeles tillräcklig tydlighet.

      Jag visade hur ordet "narrativ" används. Om detta inte duger för dig vet jag inte hur jag kan hjälpa dig. Det jag länkade till är värt så mycket mer än något exempel - som givetvis finns men som jag inte ids börja sätta tid på att leta efter nu. Om du vill ha konkreta exempel kanske du kan leta själv? Jag gav som sagt det som är mycket mera värt än bara ett konkret exempel.

      Radera
    7. "Det ena följer inte av det andra. Det är simpel logik."

      Det där är verkligen ingen logik. :D :D

      "Mekanismen finns där..."

      Fortsättningsvis har du påstått nånting som du inte har några som helst indicier på, förutom fantasier.

      "Jag visade hur ordet "narrativ" används"

      Du länkade till en synonymordbok. Jag efterlyste i vilka sammanhang utöver konspirationsteorier som nämnda ord används, men du ville tydligen inte förstå det skrivna. Självklart kan jag söka exempel, eftersom jag redan visste var och hur det används, men jag ville ju bara klargöra att du inte hade en susning.

      Narrativ används inom psykologi, inom fallstudier i sjukvård, inom konstvetenskap men märkväl, de använder ordet grammatikaliskt på rätt sätt, som ett adjektiv. Konspirationsteoretiker har inte förstått det, utan använder det som ett substantiv. Slår man upp det i Svenska akademiens ordlista torde man inse det rätt snabbt. Hm, i vilken form använder du ordet narrativ, Kristian?
      https://svenska.se/saol/?sok=narrativ&pz=1

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Det är ingen som helst idé att diskutera med någon som vägrar se annat än det han vill se. Så den här diskussionen får vara för min del med detta.

      Radera
    9. Ja, du vill förstås inte svara, säkert av den anledningen att du insåg att du också använder ordet "narrativ" som ett substantiv, likt alla andra konspirationsteoretiker.

      Men det är ju lätt att vara en konspirationsteoretiker, du behöver ju aldrig förklara nånting, för alla svaren på alla frågor är ju så enkla. Det underliga är ju att, trots att svaren är så enkla, KAN man inte förklara dem. Det är lite underligt.

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Länken jag gav var inte till någon konspirationsteoretisk webbplats. Men du läste kanske inte det som stod där? Nåväl, jag kan klistra in det väsentliga: "I nyare svenska har det kommit att anta den större betydelsen av historia, berättelse, sammanhang, kontext"

      Orden "historia" och "berättelse" är substantiv, eller hur?

      Radera
    11. "Länken jag gav var inte till någon konspirationsteoretisk webbplats. "

      Vilket jag aldrig påstått, men visst får du påpeka det. Svenska akademiens ordlista och typkanske är inte riktigt jämförbara källor, hur du än vill vrida och vända det. "En narrativ berättelse" är det korrekta bruket, och alla som förenklar det till "narrativet" kommer alltid från märkliga konspiratoriska kretsar, hur du än försöker vända och vrida på det.

      SAOL:

      narr·­at·­iv [nar´‑ el. ‑i´v] adjektiv ~t ~a
      • berättande

      Du kan ju fortsätta beskylla mig, men skicka nu ett mail istället till SAOL och be dem korrigera det, så att du får rätt.

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Jag tar det igen så kanske t.o.m. du fattar: Länken jag gav var inte till någon konspirationsteoretisk webbplats. Men du läste kanske inte det som stod där? Nåväl, jag kan klistra in det väsentliga: "I nyare svenska har det kommit att anta den större betydelsen av historia, berättelse, sammanhang, kontext"

      Orden "historia" och "berättelse" är substantiv, eller hur?

      Radera
    13. Som jag sa, jag har inte påstått att din länk ledde till någon konspiratorisk webbplats, varför tjatar du om det? Är det ditt enda sätt att försöka värja dig mot det konspiratoriska som du förmedlar här?

      Följande tröstlösa försök är att du försöker, via en amatördriven synonymordlista, jämföra adjektivet narrativ med substantiven historia och berättelse, och det säger ju en del.

      Var och en, som stöter på ordet narrativ, ska vara medveten om, att det ordet används dels grammatikaliskt felaktigt, dels används det av konspirationsteoretiker, som vill ha ett "snyggare" ord för att kalla vedertagen sanning i samhället för lögn.

      Kristian, helt lösryckt ur sitt sammanhang, så är berättelse och historia substantiv. Mindre lösryckt är att, Kristian, visst är Svenska akademiens ordlista det grundläggande i svenska språket? Och i det grundläggande standarden sägs att ordet "narrativ" är ett adjektiv?

      Och börja snälla nu inte påstå att typkanske.se är en referens för det svenska språket, för då är vi många som hämtar popcornen från köket....

      Radera
  5. Kristian 07:24. Hittar som sagt inte en enda publikation eller ens preprint på hans modell. Det är absolut inga problem att justera variabler (inkl molnighet) i befintliga klimatmodeller och säga att den justering man gjort kanske är bättre. Men då ska ma påvisa det också! För det kan han tex modellera en befintlig period och visa hur hans modell bättre förklarar utfallet än gängse modeller. Eftersom nuvarande (och även redan rätt gamla modeller) träffar bra så betyder det i så fall att de modellerna borde ha inneboende redundans, dvs om deras komponent för atmosfärens reflektion underskattas så vägs det upp av variationsmöjlighet i de andra komponenterna. Så om Clauser (trots allt) skulle ha rätt om vissa molntypers reflektiviet så har han istället mer fel om nån annan komponent. Nåväl, målet med modellerna är åtminstone tre, att de ska träffa rätt (check på det hittills), att de relevanta delarna i modellerna ska vara rätt dimensionerade (tex hur mycket värme som går ner i havet, ca 94 %), att modellen även beaktar nuvarande och kommande återkopplingar. Molnighet och molntyper är en möjlig återkoppling. Skulle Clauser ha på fötterna så skulle han "lätt" kunna publicera om och hur molnighet/molntyper kan tänkas variera. Under 2022 och 2023 har det publicerats många tiotals artiklar om klimatförändringar, moln och återkopplingar, det är inget obanat område. För en lekman kan det nästan låta som han kommit på nåt helt nytt, vilket han inte har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:45. Det behövs tyvärr inte mycket för att slå de "gängse klimatmodellerna" på fingrarna när man ser hur galet det har blivit när dessa har använts för att förutsäga framtida klimatkatastrofer.

      Vad gäller Clauser och hans publicerande så kanske han hade tänkt presentera sina rön i torsdags, vem vet? Men det blev ju som bekant inte av.

      Radera
    2. KN, klimatmodeller används inte för att förutsäga framtida "klimatkatastrofer". Och tvärtom galet så visar de mycket väl hur ökade halter växthusgaser höjer temperaturen.

      Radera
    3. Anonym 18:41. Fel. Det är just precis klimatmodellerna som har använts för att förutsäga framtida klimatkatastrofer. Som alltså hittills alla har uteblivit. Eller vad menar du att dessa framtidsfantasier har byggts på?

      Radera
    4. Att skylla på klimatmodellerna för hur resultaten använts är som att beskylla biltillverkare för rattfylleristerna. Sen kan det ju såklart vara så att en del resultat faktiskt är oroväckande. Det är som det heter om fakta: facts are stubborn, they refuce to go way. Om klimatmodeller visar att det blir mer plusgrader och således avsmältning av inlandsisar osv så är det ju nåt att förhålla sig till, tex att det är precis exakt vad som händer just nu.

      Radera
    5. Anonym 14:48. Nej, det är det nog inte. Jag har inte lagt de olika framtidsscenarierna på minnet, men för en tid sedan presenterade IPCC en rad olika modeller, och de var väldigt alarmistiska och målade upp fruktansvärda framtidsbilder. Så det går inte att skilja på klimatmodellerna och framtidsscenarierna som du gör.

      Radera
  6. Har det nånsin slagit dig att det kan finnas fog för alarm? Är alarm på nåt sätt emot nåt bud eller princip? Då du läser om larmen så brukar det även finnas vissa kriterier kopplade till larmen, tex att om vi fotsätter som nu ökar risken för xyz med x%. Själva larmet och förutsägelsen verkar vara som ett rött skynke för dig, varför det??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:14. "Själva larmet och förutsägelsen verkar vara som ett rött skynke för dig, varför det??"

      Är inte det självklart? De har alla hittills varit överdrivna och rent felaktiga, och ändå luras människorna att tro på dem och får ångest och panik.

      Radera
  7. Rent felaktiga?

    https://m.youtube.com/watch?v=UVz67cwmxTM

    https://m.youtube.com/watch?v=ox5hbkg34Ow&pp=ygUYeWFsZSBjbGltYXRlIHdoZW4gZGlkIHdl (notera speciellt Richard Muller som är en fd sk klimatskeptiker om vilket man kan läsa om bla här https://en.m.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Earth)

    https://skepticalscience.com/climate-models.htm

    Vi får väl snarare vara oroliga för att modellerna underskattar uppvärmningen.

    https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/oct/25/the-real-reason-some-scientists-downplay-the-risks-of-climate-change

    https://blogs.scientificamerican.com/observations/scientists-have-been-underestimating-the-pace-of-climate-change/

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-06/why-even-scientists-underestimate-climate-change#xj4y7vzkg

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959378012001215


    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:39. Jag skrev en text om detta, men jag hittar den inte i hastigheten. Det får duga med denna: http://kristiannyman.blogspot.com/2019/12/varfor-later-vi-oss-luras-av.html

      Radera
    2. Som du ser i den vetenskapliga genomgången i länkarna jag gav så är modellerna användbara/nyttiga (vilket är ett huvudsyfte med vilken modell som helst). De bekräftar även de ""enklare"" beräkningar som Svante Arrhenius gjorde för hand för över 100 år sedan som grundar sig i atmosfärens fysik. Arrhenius endimensionella modell kan idag göras tredimensionell och vi har nu haft datormodeller så länge att vi kunnat dra slutsatser om de modelleringar som gjordes på 80-talet. Givetvis finns osäkerheter, men det finns inte mycket som tyder på att dessa osäkerheter är till vår fördel.

      https://daily.jstor.org/how-19th-century-scientists-predicted-global-warming/

      Förutom länkarna finns bra och gratis kunskap om klimatet här:

      https://www.naturvardsverket.se/publikationer/1300/en-varmare-varld--tredje-upplagan/

      https://history.aip.org/climate/index.htm

      Radera