lördag 20 april 2024

Om att flagga för uppror

En lokal nyhet från senaste vecka var att också Pedersöre kommun nu går in för Pride-flaggning i juni. Beslutet fattades i kommunstyrelsen med rösterna 7-4 (och betecknande nog gav ÖT namnen på de fyra ledamöter som röstade mot förslaget, men inte på de som röstade för). 

Så nu går också Pedersöre alltså in för att flagga för "allas lika värde", som det heter. Problemet är förstås bara det att Pride-flaggan står för så mycket mera. Framför allt står den för ett öppet uppror mot Guds goda ordningar och hans bud och vilja. Det ska vi nu alltså flagga för också i Pedersöre, enligt beslutet också på kommunens skolområde på Sursik-backen. Ursäkta mig att jag inte sällar mig till de som jublar över beslutet! 

Samtidigt har den gångna veckan varit osedvanligt orolig i kommunens högstadieskola på just Sursik-backen. Polisen har varit på plats flera gånger, det har skett ett fall av misshandel (efter skoldagen) och många elever har känt sig otrygga. Detta t.o.m. så att ÖT:s ledarskribent Sofie Stara går ut och vädjar till politikerna att göra något för att stoppa oroligheterna innan det blir värre. 

Det att flagga för uppror mot Guds goda ordningar, hans vilja och hans bud är samtidigt att högmodigt säga nej tack till hans beskydd och det innebär att vi öppnar för mer oroligheter och elände. Att en andligt sett blind ledarskribent på ÖT inte begriper detta är i och för sig inget att förundras över, men åtminstone jag hade hoppats på mer klarsyn från våra politiker. Men icke.

95 kommentarer:

  1. De 4 som nämndes på öt befriades då från skam och kanske evig nesa. Det är på gott och ont käre Kristian. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Ja, åtminstone från skammen. Men det är så oerhört betecknande att de som står upp för sanningen ska hängas ut.

      Radera
  2. Fantastiska insibuationer och projiceringar av Kristian! För det första ska flaggning ske under en dag i juni. För det andra så är det viktigt att acceptans lyfts fram i en kommun där många tvingas leva i skrubben. Hur mycket illamående skapar inte det? För det tredje så handlar ledaren (samt hänvisad debattartikel som rektorn skrivit) om skolors brist på resurser för att ta hand om problemelever samt möjlighet till specialklasser och skolor. Så Gud skulle nog skydda eleverna om pengarna fanns. Tyvärr går det ibland svårt störda personer i vanliga skolor. Dessa personer riskerar främst skada sig själva men även andra och borde få en mer skyddad och vårdande miljö. Jag minns från min tid i högstadiet hur medlemmar av en viss väckelserörelse (inte enbart såklart) skapade oro. Tyvärr levde många av dessa under mentalt tunga förhållanden. Träffade en gång pappan till ett par grabbar och tungsintheten i karln var påtaglig. Tänkte att kanske grabbarna ändå hade chans att bli vettigare än pappan. En annan storfamiljs mamma hade fått nån mental störning, om det sen var pga barnafödandet/fostrander vet jag inte. Men resultatet var iaf att ett streck barn skolålder fick bristande tillsyn och vårdnad och skolgången blev haltande. Tankar på tro, synd och skam var som en extra pålaga där, det var tråkigt att bevittna. Att du nu strör negativa ord över pride tror jag skapar ytterligare grogrund för mobbning och utanförskap. Pride behövs för inklusion och de som behöver det mest är de som känner störst behov av att gömma sig. Det ger dom hopp om att det finns ett liv och en värld utanför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:00. Om vi ser på vad som skapar illamående så ska vi nog börja med andra saker. T.ex. vad detta konstanta framlyftande dessa frågor leder till i att ungdomar, vid sidan av allt annat de har att kämpa med i dagens värld, också måste "ta reda på" vilket kön de egentligen är.

      "Att du nu strör negativa ord över pride tror jag skapar ytterligare grogrund för mobbning och utanförskap"

      Just så! Skjut du bara budbäraren. Men faktum är att Pride står för uppror mot Guds goda ordningar. Menar du att det inte skulle få sägas?

      Radera
    2. KN: nå, om budbäraren själv fabulerar dumheter så kan han behöva en knäpp på näsan. Vi talar här om en endaste flaggdag på året. Du läser in lite väl maffigt innehåll i en ev pridedag (eller vad de nu har). Rimligen handlar det om viktig undervisning om att folk faktiskt även kan vara olika sexuellt. Vi kan födas lite olika och det påverkar inte vårt människovärde utan alla får finnas till. Respekt. Vi kan tom vara asexuella och inte alls vilja följa Guds goda ordning om att föröka oss, utan istället följa Paulus o knipa igen.

      Radera
    3. Anonym 21 april 2024 kl. 21:14, "Vi talar här om en endaste flaggdag på året." So what ? Menar du att det därför skulle vara acceptabelt ? Att flagga för synden är ALLTID fel även om det bara är "en dag i året" ! Vi föds inte olika, vi föds till man och kvinna allt enligt Guds ordning !

      Radera
  3. Man skall ändå aldrig tro att synd och styggelse skulle blo lovligt. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. De tror att det är lovligt att förändra vad Faadrrn har sagt. Så slarvig skrivare skriver på nytt. Ulrik säger att förlåtelse är möjlig men man skall inte göra synd och styggelselovlig.oberoende av hur det går med enskilda. Vanliga människor

      Radera
    2. Ulrik. Likväl är detta vad kyrkans ledning (biskoparna) håller på att jobba med just nu. Bedrövligt!

      Radera
    3. Du minns väl Kristian om de som viker från Guds Ord i lögn. De älskar den och kan knappast mera omvändas det står skirivet i Pauli brev. Det står också om antikristerna de skryter ofta med bildning som leder till ogudaktiga. Jag har studerat så pass mycket att jag i all min fattigdom sett och hört så mycket lögn och förräderi så jag mår inte alltid så bra. Men i världen inte av världen utan av zkristi Nåd fortsätter var och en tills natten kommer då ingen kan verka...

      Radera
    4. Det började ju med att den bibliskt normativa äktenskapsordningen på grund av bla krig och ofärd och rena rama slarvet övergavs...

      Radera
  4. Som så mycket annat i västvärlden döljer sig en helt annan verklighet
    bakom "pride" än de mantran och fina fraser som vi översköljs med kan envar konstatera med lite journalistiskt grävande som lyser med sin frånvaro där den borde finnas i stället för att som idag msm agerar spridare av dessa dimridåer för sina herrars ockultiska perversioner bl.a."pride"=p......i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:22. Problemet är att allt som är negativt med Pride och Hbtqi(p) inte får komma fram.

      Radera
    2. Visst får det komma fram, bara det att allt negativa är kopplat ihop med bla omvändelseterapi gjord av religiösa kvacksalvare, som här: https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009703135.html

      Men Kristian läser knappt halva rubriker, så vad hjälper det vad som på riktigt står i media.

      Läs också hur över 1200 religiösa ledare utnyttjade barn:
      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tutkimus-saksan-evankelisessa-kirkossa-hyvaksikaytettiin-tuhansia-lapsia/8865142#gs.8avzbc

      Eller att 1600 präster hade utnyttjat nästan 4000 barn:
      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saksan-katolisessa-kirkossa-satoja-lasten-hyvaksikayttotapauksia-uhreista-yli-puolet-alle-14-vuotiaita/8094768#gs.8aw2cs

      Men det är ju förstås så, att då pedofili inte förbjuds i bibeln, så måste det vara tillåtet. Annars skulle väl inte tusentals präster hålla på med det?

      Radera
    3. Faktalobby, vad är det egentligen med dig?

      När man försöker diskutera, hänvisar du ständigt till termer du snappat upp ur någon bok eller nätsida om argumentation. Sedan tillrättavisar du andra för otillåtna knep.

      Och nu: sådan billig bevisning som bekymmerslöst hoppar från en sak till en helt annan, som drar slutsatser om sak från person, som söker billiga ironiska poänger med helt huvudlösa jämförelser - "ad hominem", som du brukar uttrycka det.

      Vad är du egentligen ute efter? Vilken glädje finner du i att fabricera och publicera nonsens i stora mängder?

      Mellan raderna läser jag bara en stor tomhet och förtvivlan som också är fascination inför dina hatobjekt.

      Nonymos

      Radera
    4. Först, ad hominem handlar om att försöka misskreditera den man diskuterar med, genom att kalla en för dum, blind, enfaldig och dylika saker, istället för att diskutera om det faktiskt stämmer att media medvetet inte skriver om hbtq. Du nonymos börjar diskutera mig istället, och det gör ditt argument till ad hominem.

      Intressant att du finner det konstigt att jag hänvisar till någon bok eller nätsida om argumentation, varför skulle jag inte få göra det? Varför skulle jag tvingas gå med på att inte fortsätta den ursprungliga diskussionen, och fortsätta med att diskutera vad du tror att är fel med mig?

      Billig bevisföring, tja, ta gärna och granska Kristians bevisföring, de få gånger den existerar. Var hittar vi bevis för följande:

      "Problemet är att allt som är negativt med Pride och Hbtqi(p) inte får komma fram."

      Ingen lägger sig i vad du läser mellan raderna, har du något att bidra med i sakfrågan, så är det ingen som hindrar dig.

      Radera
    5. Det jag saknar är ärligheten, Faktalobby. - Nonymos

      Radera
    6. Samma här, varför skriver Kristian att Netcon "stormades" då inget sådant skett? Gång på gång länkar jag till vad som verkligen gäller, då Kristian hittar på en massa smörja, oberoende det gäller hbtq, energi, juridik etc. Gällande Kristians ärlighet verkar du inte ha några som helst problem. Varför blundar du?

      Radera
    7. Nonymos och Kristian tänker lika, åtminstone i det stora hela. Därför förväxlar de ärlighet med trohet och sanning med rätta åsikter; betydelsen av erfarenhet och logik suddas ut med rökridåer av religiöst färgad retorik, där mänsklig kunskap i valda sammanhang ses som förvirring eller direkt ondska. Men det här har du säkert sett för länge sedan.

      Radera
    8. Anonym 22 april 2024 kl. 22:27, och du förväxlar ingenting ?

      Radera
    9. Anonym 22 april 2024 kl. 22:27, vad är mänsklig kunskap ? Ett grässtrå som imorgon torkar bort, en blomma som imorgon vissnat ut... Där har du det rätta perspektivet på oss människor ! Visst kan vi alla lära oss någonting under vår livsvandring men ytterst sällan förmår vi förmedla detta till nästa generation, det är något som varje generation behöver lära sig själva... på nytt och på nytt även om vi fått valda delar berättade för oss !

      Radera
    10. Men Jesus själv Guds Ord och AndenFADERN JAH HERREN HERREN ÄR VÄGEN LIVET OCH SANNINGEN OCH DEN KUNSKAP SOM BIBELN GETT DIG ANONYM GENOM BIBELN ÄR GUDOMLIGT EVIGT LIV. TACK FÖR DITT INLÄGG. DU ANSÅG TYDLIGEN ATT Bibeln Som Gudomlig kunskap ärsjälvklar i denna kontext....???!!!++!!**

      Radera
    11. Anonym 22:27 m.fl., med ärlighet avser jag främst medgivandet att mänsklig kunskap kommer till korta och att s.k. vetenskap inte gjort oss bättre och lyckligare. - Nonymos

      Radera
    12. Med ärlighet avser jag det åttonde budet, att inte ljuga, men de tio budorden brukar inte ha någon nämnvärd tyngd på denna blogg.

      Med oärlighet menat jag i detta inlägg, att då flera tidningar och videor visar och bekräftar att polis släppte ut människor, men inte in igen, är det lögn att påstå att kravallpolis stormade byggnaden mitt under Farages tal. Men givetvis gäller bäste broder här, hur gäll en lögn än är, så bryr man sig inte i åttonde budet.

      Radera
    13. Faktalobby. Stormning eller inte, det är ju inte det som är poängen här. Men du väljer att haka upp dig på ett sidospår så du inte behöver adressera själva saken.

      Radera
    14. Faktalobby, jag följer aldrig med USA:s politik och förhållanden pga. de kräkreflexer och akuta illamående de ger mig. Jag undviker alla nyheter därifrån och har inte hävdat någon som helst expertis på dess förhållanden och skeenden. Därför är det ett missförstånd när du tror att jag försvarar någondera sidans syn på ett bestämt händelseförlopp. - Nonymos

      Radera
    15. Anonym, jag har adresserat saken redan tidigare, också att de för min del kunde hålla sitt möte. Men då Kristian dekorerar sanningen, gång på gång på gång, i ämne efter ämne, för att dramatisera och skapa "häpnadsväckande inlägg", för att kunna dissa journalister, kvinnor, hbtq, alla politiker förutom högerextrema, för att nämna några, och dessutom inbilla sig att han som en god kristen har rätt att göra så. En enkel fråga: om förebilden jesus skulle skriva en blogg, skulle den vara helt enhetlig med denna blogg? Jag vet att svaret på den frågan är enkel, och det vet du också, men här följer nu tystnad eller synnerligen fantasifulla bortförklaringar.

      Nonymos, vem skriver om USA:s politik? Du vet inte ens att det handlar om EU och en liten stad i Belgien, ändå försvarar du bäste broder helt i blindo. Så mycket för den "ärligheten".

      Radera
    16. Jo, Faktalobby, där läste jag slarvigt då jag red med genom skummet på vågtopparna mellan debatterna här - ordet "stormning" fick mig att associera fel. Förlåt. Händelserna kring i Bryssel följde jag med genom diverse franska och tyska tidningar, som jag hänvisade till här tidigare.

      Så var det inte heller varken USA eller Belgien jag avsåg utan dina ord om att jag oreflekterat stöder en annan persons åsikt pga. en gemensam trosövertygelse.

      På sätt och vis har du rätt. Jag litar mera på den som insett att människan innerst inne är ond än på den som tror att vi bara behöver slipa och måla litet för att vårt babelstorn av mänsklig kunskap och godhet skall stå sig genom alla oväder - fastän det är själva grunden som sviktar.

      Nonymos

      Radera
    17. En enkel fråga ställde jag, och den valde du att inte besvara. Men jag ska besvara den: nej, det finns inga som helst indikationer, att jesus skulle ha försökt skapa motsättningar mellan olika grupper av människor. Den agenda som försiggår på denna blogg har nog inte sitt ursprung i bibliska grunder.

      Radera
    18. Jesus säger: "Tro inte att jag har kommit för att skapa fred på jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd. Jag har kommit för att skilja en son från sin far, en dotter från sin mor och en sonhustru från sin svärmor, och en man får sina egna till fiender." (Matt. 10:34f.)

      Evangeliet skapar strid och splittring när det förkunnas. Det står ju i strid med allt mänskligt förnuft att frälsningen och himmelriket inte kan vinnas med gärningar. Vidare tål människan inte att höra sanningen: att hon innerst inne är ond.

      Nonymos

      Radera
    19. Vill du påstå att jesus gick omkring och valda halva familjer som behandlades illa, medan andra halvan blev premiumhalvan? Att man hittar en massa passage i bibeln där en del får utstå spott och spe, medan andra blir behandlade som prinsar och prinsessor?

      Eller läser du bibeln som fan själv, istället för att tolka det som att israelerna själv valde sida och orsakade splittringen själv? Du får gärna fortsätta på din tolkning, berätta hurdan svärdstridare hen var, hur mycket blod som rann, eller att det kanske bara var bildligt talat, en liknelse. Kanske var det så, att jesus var allt annat än aggressiv och våldsam?

      Radera
    20. Du frågade efter citat ("indikationer"). Och jag gav dig ett citat - som genast retade upp dig.

      Och du valde att inte förstå (låtsas förstå?) fortsättningen av det jag skrev: det är EVANGELIET som orsakar hat bland klättrarna.

      Av naturen vill människan nämligen alltid med egen kraft eller ödmjukhet eller intelligens eller vilja eller vad som helst svinga sig upp till himlen.

      Men allt är nåd.

      Nonymos

      Radera
    21. Förresten faktalobby. Jesus Kristus är ju Ordet, Skapelsens grund som konfirmerar Gt och som genom Heliga Män drivna av den helige Ande likväl som dem som nedtecknade Gt låtit Skriva Bibelns Nta Testamente genom andra andedrivna likväl. Varför skulle han utgå från annan grund på en blogg än det som är konfirmerat av den unga kyrkan om han skulle skriva en blogg.
      Han skulle igen nämna synderna vid namn och säga ,att dem som utan att omvända sig till Gud och bekännelsen genom att ångra och be om Nåd, och Tro på det glada budskapet(evangelium) om syndernas förlåtelse I daglig ånger och tro och strävan efter ett helgat liv med så lite synd och styggelse som möjligt, inte kan och vill frälsas.
      Äran äran den ska Sonen ha tillika med Fadern sjunger församlingarna och de har då hela treenigheten i att de också lovsånger den helige Ande.
      ulrik

      Radera
    22. Jag frågade efter ett ja eller nej, skulle er jesus skriva en blogg som denna, som baktalar vissa grupper? Det kunde du inte svara på med ett ja eller nej. Istället kommer du med ett lösryckt citat, eller menar du på riktigt att din jesus springer omkring med ett svärd och delar på människor? Kommer och splittrar familjer? Försöker ni göra satir av bibeln eller vad sysslar ni med?

      Radera
    23. Det är synd om dig förvirringslobbyn ! "skulle er Jesus skriva en blogg som denna" , varför inte ta reda på vad Jesus själv säger i Bibeln ? Förespråkar Han hbtq som du gör ? Nej, det gör Han inte ! Tvärtom säger Han, gå, och synda inte härefter ( Inte heller Jag dömer dig ) ! Men, det kommer en dag då Han återvänder och då för den slutliga domen, tänk på det du !

      Radera
    24. Anonym 23:55 Hur vet du att Jesus är på ditt lag? Har du gjort allt som Jesus sade att man ska göra som en efterföljare? Finns ett speciellt passage där han redogör om får o getter och vad man ska ha checkat in för att tillhöra hans lag.

      Radera
    25. En hörvärd kort historia om tigern, åsnan, lejonet och en viss typ av diskussioner:

      https://www.youtube.com/watch?v=jwMtU0atp2A

      Radera
    26. För varje gång ni undviker att svara klart och direkt på min fråga, blir det bara tydligare hur panikartat ni ser på frågan. Det är helt klart att ni vet, lika bra som jag och nån annan, att bibeln är inte fylld med liknelser, återgivningar och metoder hur man ska utsätta vissa minoriteter för spä, och söka stöd för detta bland majoriteten. Eftersom ni vet detta, försöker ni ändra på min fråga, ducka för den, börja prata om mig istället.

      "Förespråkar Han hbtq som du gör ? "
      Frågar du mig för att du inte kan din bibel? Tydligen, skulle du kunna din bibel, skulle du komma med nånting som besvarar min fråga, i stil med då fariséerna fick höra för sina försäljningbord. Det är enda exemplet som överhuvudtaget finns. I bergspredikan finns inga brinnande tal mot barnskändare heller, aldrig nånting negativt. Eller tja, nån verkar ju inbilla sig att jesus var en svärdslungande ninja som dräpte familjer, fast det i själva verket var israeler som själv tog parti, själva delade upp sig.
      Vill du tro på den slutliga domen, så ska du inte glömma Jakob 4:11-12. Eller vill du att JAG ska förklara det för dig?

      Radera
    27. Det är en surrealistisk upplevelse att "diskutera" med Faktalobby men vi skall inte förtröttas. Jesus säger:

      "Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett. Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket." (Matt. 5:17)

      Faktalobbyn menar att han aldrig får svar på sin upprepade fråga om man finner stöd i Bibeln för det han kallar att "utsätta vissa minoriteter för sp[e] och söka stöd för detta bland majoriteten"?

      Så läs nu, Faktalobby, noga detta svar på din fråga:

      Nej. Nej, det får man inte.

      Nonymos

      Radera
    28. Nonymos: så enligt Jesus kommer alla till himmlen?

      Radera
    29. Anonym 09:41: Hur du kommer fram till den slutsatsen vet jag inte. Jesus säger ju tydligt att tron på Honom som Frälsare är den enda och uteslutande vägen till himlen. Den som inte tror på Honom avvisar också i sitt förvända högmod nåden och frälsningen.

      En säker väg till ett helvete på jorden är däremot alla dessa fantasier om att vi med mänsklig godhet, hygglighet och tolerans skall kunna bygga något lyckorike här. Våra neonynazister - och med detta avser jag regnbågsfolket, Prideanhängarna - fortsätter att predika sin tolerans tills de inte längre tål någon avvikande röst. Detta är ofrånkomligt, eftersom en grundlös ideologi alltid måste gå till ytterligheter - det finns ju ingenting som kan korrigera, väcka och varna dem på vägen mot stupet.

      För en kristen ugör kunskapen om människans väsen en sådan broms.

      Deras koncentrationsläger och gasugnar är pressen och massmedierna och dessa är inte alltid mindre grymma förintelsemedel än de som deras föregångare använde sig av.

      Nonymos

      Radera
    30. Nonymos, alldeles rätt, jesus skulle inte söka stöd för att göra en grupp mindre värd än en annan. Själv fortsätter du genast med att göra tvärtom:


      " med mänsklig godhet, hygglighet och tolerans skall kunna bygga något lyckorike här. Våra neonynazister - och med detta avser jag regnbågsfolket, Prideanhängarna - fortsätter att predika sin tolerans tills de inte längre tål någon avvikande röst. Detta är ofrånkomligt, eftersom en grundlös ideologi alltid måste gå till ytterligheter - det finns ju ingenting som kan korrigera, väcka och varna dem på vägen mot stupet."


      Har du svårt att själv se att de principer jag efterfrågade, verkar vara tydliga och klara, medan dina egna kommenterar, liksom Kristians, går stick i stäv med dessa riktlinjer? Ingen hindrar ju dig att bete dig som motsatsen till jesus, men det blir ju lite konstigt.

      Radera
    31. Ordet 'blöthet' varken finns i Bibeln eller prisas av Jesus. Vi skall inte tiga inför farorna.

      "Blinda dårar" kallar Jesus fariséerna i det stora varningstalet i Matt. 23.

      Man bör nämna tingen vid deras rätta namn och de som idag marscherar i regnbågens tecken utgör en stor fara mot de principer som de själva skenheligt prisar - öppenhet, frihet, tolerans.

      Jag tror visst att många barn och ungdomar bär färgerna utan att förstå vad de gör och att det rentav kan finnas välmenande föräldrar som i idel oförstånd och enfald tillåter och uppmuntrar det.

      Nonymos

      Radera
    32. Förvirringslobbyn 24 april 2024 kl. 08:26, Angående första stycket -man måste kunna tala om synd som synd, lögn för lögn, stöld som stöld osv. utan att någon därför behöver känna sig kränkt !
      " "Förespråkar Han hbtq som du gör ? "
      Frågar du mig för att du inte kan din bibel?" " - Nej, jag frågar dig för att DU inte verkar kunna din Bibel.

      Det var bra att du tog upp Jakob 4:11-12 ! Speciellt "Men om du dömer lagen är du inte lagens görare utan dess domare" Detta är just det som du hela tiden gör dig skyldig till då du bortser från vad Guds ord verkligen säger och inför egna tolkningar om vad som är lovligt eller inte ! Hur många gånger har du inte tagit bögar, transor och jag vet inte vad, i försvar då du känner sådana... Inte behöver du överge dem fast du skulle vittna för dem vad Guds ord säger, inte heller behöver du förtala dem, men att invagga dem i säkerhet genom att låta dem tro att Gud skapat dem sådana... Då kommer vi in på "kvarnstensteologi" !

      Radera
    33. Anonym 24 april 2024 kl. 00:28, "Hur vet du att Jesus är på ditt lag?" För att jag är en syndare, och det var just därför som Han lät sig födas som människa till denna jord, led och dog i ditt och mitt ställe för att vinna oss var och en från en evig fördömelse ! "Har du gjort allt som Jesus sade att man ska göra som en efterföljare?" , Nej, och detta är det bästa av allt, Han ensam har redan gjort det och därför får vi vara trygga trots alla våra egna till korta kommanden !

      Radera
    34. Tja, om du väljer att tolka det så. Låter mer som en snuttefilt tycker jag iaf.

      Radera
    35. Nonymos 14:22. "...Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket..". Dvs även om man upphäver måt av buden så får man komma till himlen. Jesus låter lite liberal på en evangelikal måttstock.

      Läser du på om judendomen så kommer du snabbt fram till att judar kring år noll, inkl Jesus, inte trodde att Gud låter folk (dvs judar, för ickejudar behövde inte följa lagen i allmänhet) gå till helvetet hur som helst. Så utlåtandet vilar på den premissen. Att helvetet inte var med i konceptet då det mesta av gt skrevs är såklart en faktor med. Svårt att hänvisa till lagen OCH helvetet då gt endast redogör för det förstnämnda (nej, sheol är inte helvetet, inte heller det senare påfunna gehenna).

      Radera
    36. "snuttefilt" eller inte, det är det enda hopp vi har för alla kommer vi till korta då det verkligen gäller !

      Radera
    37. En snuttefilt av arméns typ under vilken ett alkoholpsykotiskt pedofiloffer 1983 tillbringat natten under Guds helige Andes vård och beskydd sedan polismisshandeln mot hans bland annat hans kön såg på morgonen hur allt ledde till att bögen våldsmannen och pedofilen Bengt från samma beryktade stad kom in på isoleringen på sinnessjukhuset tryckte filten mot sitt eget höftområde och kunde därefter trots stryk och motgångar med en djävulskt seg antikristkig intelligens och slughet återvända till arbetslivet i jakobstad där han ännu år 1991 då jag som hans kollega på stadsträdgården plötsligt såg att han stod och höll ut en handfull pengar åt småbarnen på det område vi befann oss. Jag som av honom bjudits på snus och fått en spark med grov känga och hård vitsjäl i huvudet redan före tre års ålder tog itu med saken och varnade honom.Han replikerade. De tog pengar ur min ficka...ulrik

      Radera
    38. Samma sak hade pedofikvinnan i samma jakobstad gjort mot mig sedan jag överlevt hennes till ytterlighet våldsamma sätt att försöka tysta mig mig efter förförelsen med att först locka min hand in i könet för att hämta en slant.. Hon sade åt en större pojke eller ung man om pengen slanten skökolönen som föll ur handen när hon anklagade mig för att ha stulit pengen ur hennes handväska och jag förskräckt över sådan fräckhet tappade den i gruset. Och sade. Tro syndernas förlåtna i Jesu Namn och blod: och då började hon förbanna och svärja: titta där en sån där skitig fattig lestadianunge skriver Torsten nils ulrik

      Radera
    39. Anonym 04.00 är samma Torsten nils ulrik som var en berusad ung värnpliktig som hade härjat vid hälsovårdcentralen till den grad att polis måste tillkallas. Jag hade väntat på poliserna för jag förstod att denna gång blir det rättvis rättegång och jag slog inte läkaren en gång till men när polisen kom frågade de bara vad jag gjort och det sades : han slog läkaren. Och jag gick fram och sträckte frivilligt fram händerna och bad dem föra mig till polisstationen men polisen slog mig med full kraft i mellangärdet eller solar plexus och frågade fräckt. Hur kändes det där. Jag vacklande runt ett halvt varv i behandlingsrummet och sade: först kändes det som gröt och sen kändes det som vatten. Så stannade jag upp och såg att poliserna inte följde lag och god sed och i berusning sade jag. Rekryt Faferholm går till attack och så började ömsesidig misshandel vid denna min första postrausimatiska vrålande gråtandejordentid . Och jag vaknade på sinnessjukhuset isolering och det har dröjt tiotals år att se att man ljuger ännu för att skydda förövare av laglöshet och följderna av sådant påverkar ännu medan sådana här politiska debatter urholkas av dem som lät pedofilerna och våldsmännen tjuvarna och mördarna att ljuga sig fri i frihetens korruption ,MEN BIBELN ÄR Fortfarande fakta och Levande Guds tröst och evangelium sprids fortfarande trots alla lögnare och antkristers försök att dölja både nörhistoria och Annan historia för att sedan proppa ytterligare förnekaregenerationer fulla med andra antkristliga lögner. Ulrik

      Radera
    40. Nonymos
      Vi hittar säkert en hel del som inte finns i bibeln, konstig logik dock. Ännu har du inte besvarat om jesus skulle ha tagit bögarna som sin måltavla och fylla bibelvers efter bibelvers med att bunta ihop homosex med pedofiler. Men det står ju säkert då inte att präster inte får vara pedofiler, så då är det fritt fram. Konstig logik dock.

      Vi kan prata om saker vid dess rätta namn, och du har rätt att vara homofob och ställa dig kritiskt och hatiskt till din nästa, men det då lever du nog inte enligt en kristlig anda, utan har ett behov av att trycka ner andra.


      Anonym 22:46


      Du säger "man måste kunna tala om synd som synd," men

      Matteus 18:15
      Om din broder har gjort dig någon orätt, så gå och ställ honom till svars i enrum.



      Är en offentlig blogg "enrum"? Tycker du han förespråkar offentlig spe över hbtq? Eller över nån grupp överhuvudtaget? Hittar du passage i bibeln där jesus började stalka skökan och berätta om hur syndig och smutsig hon är? Fortsatte han oavbrutet att prata om den synden? Eller handlar den absolut större delen av bibeln om något annat?

      Så JAG gör mig skyldig till att vara domare? Hur skulle det vara om du läser nästa mening?

      "Det finns bara en lagstiftare och domare, han som kan rädda och fördärva."
      Inbillar du dig att du kan rädda hbtq med all hatprat som denna blogg fylls med? Var tror du dessa hbtq finns som du tror du ska föra på rätt spår?

      "Hur många gånger har du inte tagit bögar, transor och jag vet inte vad, i försvar då du känner sådana"

      Ja, vad borde jag ha gjort, och vad skulle jesus ha gjort? Men det är ju bra att du förstår att jag har tagit dem i försvar, från det hatprat som "kristna" sprider här. Men det är inte olagligt att vara elak.

      Radera
    41. Ja, Faktalobby, jag ger dig svar efter svar och exempel efter exempel, och du svarar med att de varken är svar eller exempel.

      Och ständigt beskyller du mig och andra för 'hatprat'. Som om det vore 'hatprat' att säga att svart är svart och ondska är ondska och att låta ja vara ja och nej vara nej.

      Det är nu en gång för alla så att det mest högljutt skränande uppror mot Guds lag och bud som präglar vår tid, det är de färggranna flaggorna och de många bokstäverna där ständigt nya tycks tillkomma - och ändå skulle det räcka med en enda, ett p+ för perversitet i alla dess former och variationer.

      Det är kristnas uppgift att säga ifrån. Om dessa tiger, skall stenarna ropa.

      Det är tydligt att du helt saknar förmågan att skilja på sak och person. Vad är det egentligen du vill höra? Att Jesus älskar alla och därför tillåter vad som helst? Det får du inte höra här. Om Gud tillät vad som helst, älskade Han oss inte. Han ger inte sina barn skorpioner och ormar.

      Nonymos

      Radera
    42. Jag har bett om exempel där din jesus har explicit dömt just trans och bögar, upprepade gånger, men dessa exempel från bibeln har du inte kommit med. Så jo, du har svarat, men inte besvarat min fråga. Skulle saken vara så entydig, tveklös och klar, skulle dessa exempel jag efterfrågar, komma som rinnande vatten av en som kan sin bibel. Antingen finns dessa exempel eller så kan du inte din bibel.

      Radera
    43. Flera gånger har jag visat hur obetingat och klart Jesus håller fast vid och upprepar den mosaiska Lagen.

      I den ingår fördömandet av de företeelser som du nu så envetet vill diskutera. Jag vill inte gärna nämna ens de ord och benämningar du använder.

      Sådana företeelser var inte framträdande i folkets liv under Jesu, eftersom man i allmänhet ägde en klarare kunskap om rätt och fel, ont och gott - folket kände och kunde Lagen.

      Nu är läget ett annat, ondskans härar marscherar igen - med hakkorset utbytt mot en regnbåge men med samma lömska hat som förr till kristen tro och lära.

      Nonymos

      Radera
    44. Och minnet av Sodom och Gomorra var inte speciellt långt från 'det förlovade landets ' geografiska och historiska horisont. Ulrik

      Radera
    45. Dessutom marscherar staterna i gamla spår själva för att befästa sin avfällighet och sitt vanliga sätt att tvinga in alla enskilda i samma mönster om vem som ska ha mest vinning materiellt trots att spåren är de vanliga och nu våndas t o m finländarnas starka berggrund under styggelserna och flygfänens kommande fasor. Ulrik

      Radera
    46. OCH som ALLTID BLAND OSS vanligt MATERIELLT BEROENDE T EX AV DE SENASTE MATERIELLA UPPFINNINGARNA SOM MAN T O M MASSPRODUCERAR OCH säljer ivrigt under neutralitetstid eller upptakten till världskriget så kommer man efter sin rundhänta delamedzigiver till alla eller vem som helst genom industri och handel och penningvärde och hegemoni i internationell lössläppthet till att alla inte förstått att det är det stora monstret over there eller here som ska utbreda en livsstil som i destruktivitet mot det levande och Guds Ordningar är så destruktiv att T o m vanliga bekännare känner sig övergödda av styggeliga påfund och varningar för dessa. (Känner någon modeordet artificiell intelligens) vilket betyder som förr( se men inte röra, tro men hållkäften)men i Finland borde man veta att få orkar dra ens en pinnharv för en liten näve sädesslag och en skvätt fiskskinnsfett som lön för den efterkrigstida dagliga möda som jag ser komma. Här hjälper inte fruktan för modeord som talar om på hur antikristliga vägar man gått t o m i det kristna fosterlandet. Här gäller det ånger och tro på Jesus Kristus Frälsaren och Bibeln som ibland kommer ex tempore till styrka för Jesu Kristi Guds Sons tro de minst anande. Ulrik efter alla verop ännu havande sin egen tid på vägen hem

      Radera
    47. Det hemmet är nya himlar och en ny jord där Jesus=Rättfärdigheten bor och Fadern och Han är allt i alla. Och nonymus du skall se att mot' västerlandet ' och dess håvor vänds allas blickar nu. Som nous korvsinne havande Nozzri vet att motströmmen blir stark men jag har varnat för mark medan jag var stark så nu kan euron och dollarn jubla en stund medan Gud för var och en på livets väg efter sin vilja.. lepo. Ulrik

      Radera
    48. Land och ordning skall med Lag byggas sade man kort efter slavtidens slut här i ultimata thule. Jag har nu i mitt rymliga livsrum min lägenhet med balkong blivit så full av fasa och ivrig att jublande varningsrop och sura kommentarer uttalas av mig på balkongen nattetid och huset lagväktare har varnat mig igen. Kanske jag måste flytta snart. Ulrik

      Radera
    49. Förvirringslobbyn 25 april 2024 kl. 12:32, för att börja med dina frågor om "trans och bögeri", Jesus säger att Han och Fadern är ett ! Det Gud säger, säger också Jesus. Bibeln är Guds ord och i förlängningen också Jesu ord ! De frågor du ställer har visst sina svar om du läst din Bibel. 5 Mos. 22:5, Matt. 19:4, Mark. 10:6, Rom 1:26, Rom 1:27, detta var de svar jag hittade i "Biblisk ordbok" utan att leta på nätet, skatta de tryckta böckerna högt då det kan komma en dag då inget finns på nätet !

      Radera
    50. "Nu är läget ett annat, ondskans härar marscherar igen - med hakkorset utbytt mot en regnbåge men med samma lömska hat som förr till kristen tro och lära."

      För att vara noga: det här är nu bara Nonymos' och hans trosfränders syn på saken. Det finns en uppsjö av befriat, inkännande och medlidande både från regnbågshåll och olika riktningar inom kristenheten, där tankarna går i helt andra banor - med ity åtföljande bannor från Nonymos & Co, som med fullständigt kaotisk inkonsekvens håller fast vid den mosaiska lagen och diverse utvecklingar av den SAMTIDIGT som man drar till med klichén om att "allt är nåd".

      Så här blir det när man ur den skriftsamling som kallas för "Guds ord" plockar en tanke här och en annan tanke där så man får ett vackert pussel, samtidigt som man med kristallklar logik förpassar en hel massa tankar ur samma skriftsamling i närmaste pappersk... bokhylla för tänkvärda fraser.

      Det är alltså inte fråga om "Guds ord" mot en modern människosyn; det är en övertagen ideologi som använder sin tolkning av ordet i fråga som vapen, utan att ens reflektera över om man i verkliga livet faktiskt har så torrt på fötterna som man tror sig ha.

      Eftersom frågan är ideologisk är också positionerna låsta. Det betyder att parterna inte ser någon anledning att granska grunderna för sin egen position eller ens reflektera över sin hållning och argumentation, för ingenting är mera förödande för självkänslan än ens en spirande insikt om att man fört ett våldsamt krig, om så endast ett verbalt sådant - på fel grunder.

      Men fortsätt för allt i världen kampen, om det roar er. Jag kanske tittar in nån gång och kollar hur det går för er i denna boxningsmatch, typ i rond 5976 om ni fortfarande står på benen...

      Alfred

      Radera
    51. Alfred 25 april 2024 kl. 23:04, upprepar en tidigare kommentar, "Exakt hur galet tänkte du där?"

      Radera
    52. @23:27 Om du själv tänker efter inser du (kanske) hur meningslös din kommentar är.

      Radera
    53. @Anonym 26 april 2024 kl. 07:56, meningslös eller inte men Alfreds kommentar är så full av osanna slutsatser att man baxnar...

      Radera
  5. Situationen i mellan östern och "heliga landet" är nog ett bra bevis på "Sagofigurens goda ordningar och hans bud och vilja"

    SvaraRadera
    Svar
    1. 07:41. Exakt hur galet tänkte du där?

      Radera
    2. Anonym 09:11. Sant. Jag begriper inte hur någon kan blanda ihop människors synder med Guds goda ordningar.

      Radera
  6. Kan man få tänka sig att bakom det moderna Ordet it-teknologi bara döljer sig maskinfinska krigsspråkets ilmatorjuntateknologia. Sådant som framprovocerar allt högre flygfärder

    SvaraRadera
  7. Nonymos: du hävdar klara o tydliga besked från bibeln. Samtidigt tillåter den, tom förespråkar slaveri, stenande av olydiga barn, betrakta kvinnor/döttrar som ägodelar, och säkert en massa andra styggelser. Det blir liksom ett plockepinn om man ska harva ihop exakta levnadsregler för oss idag ur det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:06, varifrån får du allt det där?

      Vad 'plockepinn' är vet jag inte men jag anar - och i så fall är Kristi lära motsatsen. Där är kärleken till Gud och nästan budens fullkomning och uppfyllelse och den är på inget sätt mindre aktuell som "levnadsregel idag" än förr - eller mindre exakt.

      Allt kan härledas ur den - exempelvis: hävda inte osanna och grundlösa påståenden i en debatt om du älskar sanning och rättvisa.

      Nonymos

      Radera
    2. Nonymos: ja det är såklart för att du väljer att tolka det så

      Radera
    3. Anonym, 22:36, kasta nu inte ur dig ogenomtänkta påståenden bara för att fylla ut spalten. Jag har en högre tanke om dig än så.

      Du vet lika bra som jag att exempelvis slaveriets upphörande i Afrika och Amerika främst är kristna missionärers förtjänst och ett verk av människor som drevs av kristna tankar.

      De hade ingen svårighet med att "plocka" åt sig någon världs- och livsåskådning utan de visste att Jesus Kristus själv sagt att Han i sin person är lagens uppfyllelse och slutpunkt. Inte så att Han upphäver lagen och sätter den ur kraft utan så att Han fullkomnar den.

      Slavarna, kvinnorna, barnen du nämner - den som älskar Gud över allting och sin nästa som sig själv, gör inte sin nästa ont. Och det är enligt Jesu undervisning det högsta och förnämsta budet.

      Det skulle också befria löneslavar och arbetsträlar idag och alla som på ett eller annat sätt är fångna i orättmätiga beroendeförhållanden till andra människor - liksom våra barn och ungdomar skulle befrias från slaveri under modetrender och massmediernas påverkan.

      Nonymos

      Radera
    4. Det är en massa prat om "tolkningar" här, tolkningar är det frågan om då folk får för sig att kvinnliga präster är tillåtna för att de första vittnena var kvinnor... Det oaktat säger Guds ord att en församlingsföreståndare bör vara "en kvinnas man" , inget oklart här och inget som behöver tolkas !

      Radera
  8. Nonymos: finns många bibelställe som talar för slaveri (eller neitralt i förbifarten). Ingetbsom talar emot. Abolitionisterna fick kämpa utan specifika verser mot slaveriförespråkarna som hade precisa verser om slaveri. Tänkvärt eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, se Babylon kan vara mycket konservativt. Om det gynnar affärerna...ulrik

      Radera
    2. Anonym 09:46, jag förstår inte hur du resonerar. När Jesus säger att Han är lagens slutpunkt och dess fullbordan, då är Gamla testamentets tid verkligen slut! Den har upphört, Lagen med dess enskilda bestämmelser gäller verkligen inte längre. Hur vill du att jag skall uttrycka det, hur tydligt måste det sägas?

      Den mosaiska lagen och dess förordningar och bestämmelser hade sin tid fram till Jesu födelse. Den kan inte döma oss kristna, den är judarnas och det judiska folkets lag. Lika litet som vi finländska medborgare kan dras inför domstol i enlighet med någon paragraf från, låt oss säga 1812 i låt oss säga den irländska lagsamlingen.

      Men Guds bud har inte upphört, tvärtom skärps de och sammanfattas i Jesu undervisning och bud. Det räcker inte längre med utvärtes uppfyllelse och alla de undantag och modifikationer judarna infört, är upphävda. Nu är Han ensam, själv Gud, laggivaren och Han ger oss en befallning som ingen av oss förmår uppfylla: älska Gud över allting och din nästa som dig själv! Detta, säger Han, är lagen och profeterna (dvs. hela Gamla testamentet).

      Om du hittar eller tolkar ett ställe i Gamla testamentet som tycks tala för slaveri som institution, gäller det inte längre. Det är en gammal och föråldrad lag för ett annat folk och ett annat land - vad har vi med den bestämmelsen att skaffa?

      En annan sak är att det inte finns några sådana "slaverivänliga" ställen. Det finns bestämmelser som beskriver och utgår från dåtida förhållanden. Och vi kan lära oss mycket av andra länders och andra tiders lagar - men ingen av oss finländare idag är underställd dem!

      Abolitionisterna var inga judar! De var kristna. De som försvarade slaveriet var sådana som du, som inte begripit eller tagit till sig vad Jesus säger, enfaldiga Bibelläsare (i bästa fall) som hittade något ställe de kunde vränga till sin fördel och ingenting begrep av vem Jesus var eller brydde sig om det Han kallade "ett nytt bud" som Han gav oss, det dubbla kärleksbudet.

      Nonymos

      Radera
    3. Ändå kommer du anonymos dragande med 5 Mos. 22:5. Bortförklaringar lär vi inte behöva vänta länge på

      Och så drar du till med nazistkortet, då är det inte längre värt att diskutera annat än att det är hatprat av ett grovt slag. Samtidigt finns det nånting som kallas Godwins lag, vilket säger att den som blivit helt utan argument, och bara har nazismen att ta till som sista utväg, har förlorat sin roll i diskussionen.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag

      Men det var ju också fel att man gör en hänvisning till en bok eller nätsida...

      Radera
    4. Jovisst har du Faktalobby tidigare hänvisat till det du kallar Godwins lag. I bästa fall påminner den om att man inte skall överdriva. Men i sakliga sammanhang är den naturligtvis meningslös - dvs. när det är just nazismen man talar om.

      Om vi talar om skriande massor med fanor i Europa under det senaste seklet, då är det naturligtvis just nazisterna, kommunisterna och regnbågsfolket som kommer i tankarna.

      Kommunismen skiljer sig litet från de två andra; den har i grunden ett slags humanism och filosofi med kristna rötter. Dess första anhängare drevs av medkänsla och människokärlek.

      Så inte med de två andra. Nazisternas strävanden var från början själviska och hatiska. Regnbågsfolkets likaså, de vill framför allt ha utrymme för det egna stora JAGET, för MIN perversion, för MIN utlevelse av det som är perverst och vanskapt i själen.

      5 Mos. 22:5 nämner du, jag vet inte riktigt varför. Missförstod du mig kanske så att det tillhör det gamla förbundet och inte längre skulle gälla kristna? Jo, alla Guds förordningar i Gamla testamentet är goda och gudomliga. Vissa av dem kunde tillämpas bara då och där, andra är evigt giltiga.

      Klädedräkterna växlar i tid och rum men företeelsen att män klär sig i kvinnors kläder och tvärtom är ett uttryck för samma ondska överallt och alltid.

      Nonymos

      Radera
    5. Nonymus. Det finns folk som medvetet klär sig i 'motsatta könets' klädnad för att dölja sig en tid när de t ex flyr sina brott och synder och det är ju då ondska. Så finns det sådana som av fångats upp av officiella eller privata fångstaktörer som tar vilsegångna tillfånga och berövar dem allt t ex efter en krogkväll eller så blir de dopade av andra medel i god tro och blir av med sina kläder. Och om de fångats och ochbblivit bestulna sina kläder eller klätt sig nakna för att ha samlag med sin partner eller i hor med annan än äkta mannen eller hustrun och inte kan välja sin klädsel då de flyr så kanske de inte kan göra annat än försök få med sig vad som helst som går att klä sig i.
      Och så finns det manipulativa människor som vet detta och därför vill ha stora människomassor med oenhetlig eller enhetlig klädstil i rörelse på varje ort där man vill förvända Lagen och Guds z Goda vilja och använder ditt tabu mot t ex manskläder på kvinnor. KLÄDER som Som skyddar bättre mot våldtäkt och annat svineri. Skäms på dig Nonymus om du bott på dessa orter i kalla Finland och låtsas börja tala om mans och kvinnokläder och underliga kläder just när det blir dyr tid. Torsten Nils zzulrik

      Radera
    6. Förvirringslobbyn 26 april 2024 kl. 12:32, du förväxlar ditt svar mellan två olika skribenter. Ditt första stycke är riktat till mig men vad vill du egentligen säga med "Ändå kommer du anonym dragande med 5 Mos. 22:5. Bortförklaringar lär vi inte behöva vänta länge på" ? Bibelstället är "klart som korvspad", gäller tex. "drag-queens" som läser sagor för barn på svenska bibliotek ! "
      Men det var ju också fel att man gör en hänvisning till en bok eller nätsida..." ? Hur så fel, blott man gör det till TILLFÖRLITLIGA källor ? Då är det också fel då du hänvisar till nätsidor som bekräftar dina åsikter !

      Radera
  9. Nonymos 11:26. Vilken projicering du gör. Du läser in väldigt många direkta betydelser i Jesus och lagen. Det är vida tolkningar. Ta bara det att vi egentligen inte vet nåt om hur judarnas lagar tolkades och tillämpades då de nedtecknades. Vi vet däremot att tolkningen av dem förändrades över tid. Så Jesus hoppar sas inte in i en debatt år 800 fkr utan ett helt nytt läge år 30. Mycket hade ändrats (läs moderniserats) tex med avseende på tolkning av offerriter och templets betydelse. Detta med stöd av andra bibelställen än där man betonade blodsoffer. Tillbaka till slaveriet. Även om det skulle vara som du skriver så fick det ingen konsekvens map slaveriet. Och slaveriet upphörde inte pga nån direkt bibelvers. Det syns tydligt även i USA där slaveriets förespråkare kunde välja bland verser ur både gt och nt för att finna Guds stöd för slaveri. Motståndarna hamnade däremot att använda mer humanistisk tolkning samt tillämpa bibelverser i en vidare kontext. Det var att använda Guds ord mot bibelverser. Det går alltså att läsa in nya betydelser i bibeltexterna och överge direkta påbud om nåt som visat sig vara mycket skadligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:05: Jesus säger att inte ett iota av Lagen, dvs. bokstaven ' skall förgås. Han betonar ofta och på många sätt att Han själv, i sin person och sin gärning, är Lagens fullbordan och uppfyllelse. Ja, visst är det en "vid tolkning", som du säger, en vidare "tolkning" än så kunde Jesus inte göra.

      Men så är också frälsningen allomfattande.

      Det finns mycket riktigt en mängd tolkningar och tillämpningar av Lagen av skriftlärda judar och rabbiner också i vår tid. Detta faktum har knappast något samband med denna diskussion.

      Att lekt och lärd i kyrkans historia plockat, valt och vrakat bland bibelverser och menat sig finna stöd för snart sagt vad som helst, är också riktigt. Det betyder inte att vi tvingas till slutsatsen att felet är Bibelns. Detsamma gäller exempelvis världslig poesi. Vad "menade" poeten? Han kan missuppfattas och han kan förstås rätt, dvs. i enlighet med sin egen intention. Man kan tom. förstå honom bättre än han själv gjorde. Men detta är litteratur och estetik, inte teologi.

      Kan slaveri som företeelse förenas med det dubbla kärleksbudet? Paulus vädjar i brevet till Filemon till sin vän för Onesimus, en förrymd slav. Någon strukturkritik av gängse snitt av det samhälle som tillät slavinstitutionen innehåller det korta brevet inte - och ändå har de tre kontrahenternas gemensamma kristna tro förändrat allt. Slaven är nu "en älskad broder".

      Denna insikt gjorde slut på slaveriet.

      Nonymos

      Radera
    2. Nonymos: En älskad broder eller kanske blev slaven halvt ihjälpiskad då han återvände från rymmen. Frihet verkade inte vara en option. Nåväl, slavar har sannolikt gett oss Paulus brev och mycket mer, de nyttjades ju även som skribenter (skrivmaskiner) och har väl bidragit med sitt till bibeln https://www.amazon.co.uk/Gods-Ghostwriters-Candida-Moss/dp/000861217X/ref=mp_s_a_1_1?dib=eyJ2IjoiMSJ9._2P5gbvUH-UN0zLVdpRtu5FZtBqBQurzhJI94VhHQGZA-wUl236MYrEU61b8y1TNq-i8FnIE1d5cS95yT15DS1Hgs0nIjunzmftC-OfQH1l_9HqSbzpuPKDxFSr0Yt86UkA8N_m3tCuMa4h9hqhsWPta2876y2A3ExnsJVWIYfW1vGPv-IE_dgP9EhnH2uK9.5wnS6fTnzSV58fzpgzZvZ1ogW_bMt2tUPgbaZvkdzmY&dib_tag=se&qid=1714167022&refinements=p_27%3ACandida+Moss&s=books&sr=1-1

      Radera
    3. Anonym, 00:3. Uppriktigt sagt begriper jag inte dina invändningar. Ställer du den lilla och splittrade kristna urkyrkan till svars för hela antikens grymheter? Och menar du att beteendet hos skenkristna, hycklande medlemmar i kyrkan kan tas som exempel på och förebilder för sann kristen tro och kärlek? När kristendomen blev statsreligion, strömmade mängder av lycksökare in. Och idag är det ont om troende kristna även i den glesa skaran av kyrkobesökare.

      Ingen som tar kärleksbudet på allvar kan vilja hålla en kristen broder kvar i ett förnedrande beroendeförhållande genom våld och tvång. Bibeln är entydig i den saken. Men är ditt ärende att påvisa att formella kyrkomedlemmar begått grymheter i historien: javisst.

      Nonymos

      Radera
    4. Nonymos: jag ställer den till eftertanke som har fagra rosaskimrande tankar baserade på vad som kan kallas bokstavstro. Du är kanske klok, men det är förvånande hur många sådana som vandrar omkring på denna jord och föreställer sig att bibeln uttalat skriver om kvinnor och slavars frihet. Det var ju snarare tvärtom. Men enbart genom en vidare och visare tolkning sv texterna ("bortom den exakta lydelsen") så kan vi välja att finna stöd för sånt.

      Radera
    5. Anonym 13:49: Det är som om du skulle ha missuppfattat vad det rör sig om. Människorna i Bibelns värld är vanliga människor och till dem kommer Guds Ord som en nyhet, som något de inte själva i all sin vishet och med allt sitt förnuft kunnat tänka ut och finna på.

      Israel som folk är inte det exemplariska föredömet. Judarna lever i ett land och folk där slaveri och träldom förekommer bland dem själva och hos omkringliggande folk - precis som idag, hos oss. När Gud ger dem budorden genom Moses förmedling är det absoluta förordningar utan undantag och dispenser. Förbuden mot dråp, lögn, äktenskapsbrott, stöld, begärelse osv. gäller oinskränkta. Och de bekräftar inte en rådande ordning utan står i kontrast till den.

      Från förbudet mot dråp kan egentligen allt annat i mellanmänskligt umgänge härledas. Som Luther säger i Stora katekesen innebär det för det första att man inte tillfogar nästan något ont och för det andra också att man är skyldig att förebygga att sådant inträffar och vid behov att inskrida.

      Denna inställning måste med nödvändighet föra med sig att alla former av beroendeförhållanden mellan människor som bygger på orättmätigt våld och tvång reformeras och förändras där budordet tas på allvar. Att så inte genast sker alltid och överallt och att det förekommer bakslag och återgång under historiens lopp, är inte Bibelns och budordets fel.

      Så säger också Jesus om förbudet mot skilsmässa att Moses tillåtit det uttryckligen för människornas hårda hjärtans skull "men från begynnelsen har det inte varit så" (Matt. 19:8).

      Ingen bok i Skriften rekommenderar institutionellt slaveri i samhället, sådant vi förstår det och sådant det är känt för oss kanske närmast från Afrika, som urbilden i våra gängse föreställningar, och i många variationer världen över.

      Vi behöver alltså inte gå "bortom den exakta lydelsen", tvärtom. Vi skall ständigt gå tillbaka till den.

      Nonymos

      Radera
  10. Håller helt med Kristian i allt där han vill försvara det heliga äktenskapet mellan man och kvinna. Visst finns det saker skrivna i Bibeln som inte är aktuella mera idag. Man bör ju veta att allt var annorlunda för över 2000 år sen. De 10 budorden och Finlands lag följer vi idag. MEN, en sak som absolut inte ändrat är att det finns endast man och kvinna. När skulle det ha ändrat och på vilket vis? Det är ju förutsättningen för att människosläktet ska överleva! Vet nog att det finns en liten procent människor som föds med olika defekter gällande könet, men det är något helt annat. Den konflikt som kan finnas i sådana fall är inte att jämföra med människor som föds till antingen man eller kvinna. Har också märkt att sådana som mest driver med den värdekonservativa Bibelsynen inte själva är så aktiva kyrkobesökare eller engagerade i någon församling. Så om vi värdekonservativa skulle dra oss ur kyrkan och olika talkouppgifter så tror jag inte att de skulle vara så aktiva kyrkobesökare och talkoarbetare, fastän deras regnbågsfantasier skulle ha gått igenom och blivit "lagliga".

    SvaraRadera
    Svar
    1. "en sak som absolut inte ändrat är att det finns endast man och kvinna."

      Det är hur sant som helst, det du skriver. Men bara om du ser på saken ur biologisk synvinkel och tänker på reproduktionen. Män kan inte avla barn med andra män, inte heller kvinnor med andra kvinnor. I skapelseberättelsen handlar det om förökning, kort och gott, ingenting annat. Är fråga om manligt och kvinnligt därmed slutbehandlad?

      Alla som går med ögonen öppna har märkt att det finns större variationer än så. Det finns feminina karlar och manhaftiga kvinnor och hela spektret däremellan. Det finns ledargestalter, alfahannar, och de som hellre fogar sig och vårdar i bakgrunden än syns och tar kommandot. Av någon anledning dras vi till en viss typ av människor, intuitivt, oreflekterat, utan att förstå det. Kanske handlar det om att på det sociala och emotionella planet är manligt och kvinnligt så oerhört mycket mer och framför allt komplext än vad kroppens utformning ger vid handen? Och kanske är det trots allt helt ok med livskvalitet, djup vänskap, kärlek och intimitet - också om inte släktet i biologisk mening förs vidare?

      Och om reproduktionsaspekten ska anses vara nödvändig vid synen på äktenskapet - borde man då inte införa en övre åldersgräns för äktenskap nånstans där det inte längre är tryggt eller biologiskt möjligt att sätta barn till världen?

      Frågvis

      Radera
    2. Eftersom du tycks vara så invecklad i frågan om förbud trots att du drar till med hela populärvetenskaplig jargong så antar jag att du är avundsjuk på änklingar och änkor som gift sig på nytt. Eller hur frågar frågvis ulrik

      Radera
  11. Den 3 september 1967 övergick Sverige till högertrafik. Allt förlöpte mera smärtfritt än man väntat sig, inga allvarliga tillbud noterades.

    Om biskopsmötet i Finland haft ansvar för reformen, hade man naturligtvis tagit hänsyn först och främst till opinionen för vänstertrafik. Vidare skulle man ha betonat att avgörandet är vars och ens ensak och att det är en kristlig plikt att ta hänsyn till enskildas samveten och individuella olikheter.

    För att inte förmedla intrycket av att man auktoritärt ingrep i en sak som berörde den personliga friheten, skulle biskopsmötet ha utlyst en övergångstid, under vilken det stod var och en fritt att själv välja på vilken sida av vägen han körde.

    På samma sätt vill man i stat och kyrka nu med falska ord om hänsyn och tolerans skapa kaos och förvirring genom att ta sin utgångspunkt i mänskligt tyckande - i vilket s.k. "vetenskapliga rön" har fått en stor betydelse. Dessa kan som känt genom massmedier och propaganda väljas och manipuleras rätt fritt i vanliga människors medvetande.

    Teologin är den högsta vetenskapen. Den har inte mänskliga överväganden som högsta norm utan Guds Ord. När Gud skapade människan, gjorde Han dem "till man och kvinna". Att denna åtskillnad innebär en stor hemlighet också gällande förhållandet mellan Kristus och församlingen (och i ämbetsfrågan), nämner Paulus utan att närmare gå in på saken.

    Han nämner det för att varna för den förvirring, frestelse och förförelse det innebär för kyrkan att ställa människors tankar högre än Guds bud.

    Vi kan tro på skapelseberättelsen eller vi kan förneka dess gudomliga ursprung. Vi kan tro på Paulus eller vi kan förkasta hans ord och mena oss själva veta bättre. Vi kan inte göra bådadera.

    Nonymos

    SvaraRadera
  12. Nix, Nonymos. Du har fel på alla väsentliga punkter.

    Din dryga aningslöshet framträder med all önskvärd tydlighet i denna citerade sats: "Teologin är den högsta vetenskapen."

    För lite större kringsyn, vänligen kolla vad wikipedia säger om teologi: https://sv.wikipedia.org/wiki/Teologi

    Alla vetenskaper, om nu den termen ska ha någon som helst begriplig innebörd, är till sin karaktär mänskliga och handlar om människors på vetenskaplig metod baserade kunskaper. I den meningen är teologi, uppfattad som en från ovan given på uppenbarelse baserad kunskap en anomali inom universitetsvärlden, och frågan är om den i så fall är en vetenskap över huvud taget.

    SvaraRadera
  13. Mycket riktigt, 14:41. Lägg märke till vändningarna "I den meningen" och "i så fall" ovan.

    Teologin är läran om Gud. Om Gud inte finns, är teologin ingen vetenskap. Om Gud finns och har talat till oss genom sin Son, är den i viss mening den enda vetenskapen värd namnet.

    Ingen "kringsyn" ändrar på den saken, även om jag kunde vrida huvudet hela varvet runt. Och den "dryga aningslösheten" du talar om, den beskriver Jesus som en egenskap hos människorna i den yttersta tiden (Matteus 24):

    37 Ty såsom det skedde på Noas tid, så skall det ske vid Människosonens tillkommelse.
    38 Såsom människorna levde på den tiden, före floden: de åt och drack, män tog sig hustrur, och hustrur gavs åt män, ända till den dag då Noa gick in i arken;
    39 och de visste av intet, förrän floden kom och tog dem allasammans bort -- så skall det ske vid Människosonens tillkommelse.

    Nonymos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nonymos,

      av allt att döma brydde du dig inte om sidan jag hänvisade till, och därmed missade du det faktum att "teologi" förekommer i alla religioner. Inom hinduismen med deras miljoner gudar är de säkert speciellt sysselsatta.

      Och vidare tycks du resonera som - var det nu Caesar i Asterix? - att den som opponerar sig mot dig opponerar sig mot gudarna och deras vrede är fruktansvärd.

      Drygheten riskerar svämma över bräddarna!

      14:41

      Radera
  14. Kort sagt! All riktig Teologi som betyder Läran om Gud utgår från den Heliga SKRIFT. (På latin Biblia) på svenska språkets domäner har läromästare Kristus hört och sett hur Biiblin Bibeln Bibeln och alla den stora boken eller den svarta dvs den svartpärmade boken samt vanliga svenskars och finnas språkligt sett uppfinningsrika sätt att tala om Bibeln för att den är förbjuden just då bland alla som vet att Grunden för All teologi är Guds Ord dvs den Heliga Skrift och detta har pågått i århundraden medan stora och små sanna och falska profeter eller Skrifttolkare till slut är beredda att säga åt sina biktebarn: jag är ju bara en laasmopojk, och börjar sedan tillåta legender och overifierade helgonlegender florera i det luthersklestadianska bönehuset och översvämmade av historien blandspråksiver så talar man inte sanning om eget brott ens när man konfronteras av en som klarnat upp från förvirringen som psykmedicin åstadkommit....

    SvaraRadera