torsdag 20 juni 2024

Om att arbeta mot sig själv

Uleåborg har drabbats av två knivdåd den senaste tiden. Åtminstone ett av dessa var av allt att döma rasistiskt motiverat. Svenska Yle rapporterar att riksdagen kommer att hålla en "diskussion om extremism" som en följd av dessa dåd. Initiativtagaren SDP säger att diskussionen kommer att handla om "likvärdighet, säkerhet och icke-diskriminering".

Gott så. Allt som kan göras inom lagens ramar för att förhindra dylika hemskheter bör givetvis göras. Men är det någon som på allvar tror att det att riksdagen diskuterar detta kommer att få något som helst resultat ute i landet? Nej givetvis inte. Detta är politik och, tyvärr, spel för galleriet. Men som sagt, allt som kan göras inom lagens ramar bör givetvis göras. Om det så är att sätta upp en politisk pjäs i riksdagen. 

Problemet är dock att detta inte kommer att få andra följder än att media kommer att rapportera en del om det. Det gör absolut inget som helst åt själva grundproblemet, och oberoende av riksdagens diskussioner kommer dylika våldsdåd att fortsätta - och öka. Riksdagen skulle faktiskt kunna göra något för att förhindra denna utveckling, men tyvärr räcker varken viljan eller förmågan att se vad som pågår till för det. I själva verket arbetar riksdagen kontinuerligt för att öka problemen med våld, otrygghet och hemskheter i samhället. Jag ska strax förklara vad jag menar. 

---

Vi lever i en värld, och ett samhälle, där synden präglar allt som sker. Detta för att vi människor, precis varenda en av oss, är syndare. Tack och lov finns det kraftiga bromsklossar som gör att vi inte agerar ut våra begär och vår vilja att göra det som är ont. Lagar, domstolar och ordningsmakten är de mest påtagliga av dessa. Hot om straff är en kraftig motivering att avhålla sig från att göra det som är fel och som skadar andra människor och deras egendom. Vårt gudagivna samvete är en annan. Dessutom har vi kunnat räkna med Guds övernaturliga och för vårt yttre öga dolda beskydd och hans välsignelse. Betydelsen av detta sista kan, och ska, inte överskattas. Men samtidigt kan vi inte heller mäta detta eftersom det är, som jag skrev, dolt för vårt yttre öga. 

Det vi dock vet är att detta beskydd och denna välsignelse hänger samman med de ordningar Gud har lagt ner i skapelsen. Om, och när, vi vänder oss mot Guds goda ordningar kommer detta att få följder, och allt detta sker dessutom inte på ett övernaturligt plan. Likt vilken som helst av människan tillverkad maskin behöver nämligen också människan själv användas i enlighet med tillverkarens instruktioner, om så inte sker är risken uppenbar att det slutar med att maskinen/människan går sönder. Och när människan går sönder kommer oron, otryggheten och råheten och våldet oundvikligen att öka i samhället.  

Vår riksdag har under de senaste åren stiftat en rad lagar som går tvärt emot Guds goda ordningar. Lagar som, förutom att de gör att vi vänder oss bort från Gud och hans beskydd och välsignelse, påskyndar och ökar söndrigheten bland människorna. Samhället utvecklas i en riktning där goda normer (som skyddar människan från att gå sönder) rivs ner och ersätts med vad som väl kan beskrivas som värdenihilism. Riksdagen ligger inte bakom allt detta, men riksdagen spelar med och bekräftar denna förändring i samhället. Med viss fördröjning, men dock.

När vi som samhälle beter oss på detta sätt är det inte konstigt att oron, oroligheten, otryggheten och även råheten och våldet ökar. Så riksdagen kan hålla alla diskussioner de vill, men när de samtidigt agerar på det sätt de gör i lagstiftningsarbetet kommer dessa diskussioner inte att spela någon som helst roll. Handlingar/lagstiftningsarbetet väger nämligen så oerhört mycket tyngre än ord, och när blindheten för dessa saker är närmast total  - också i riksdagen - är det inte konstigt att det blir som det blir.  

Den planerade diskussionen må vara en bra sak, men det som verkligen skulle kunna hjälpa upp situationen skulle vara om riksdagen skulle vända tillbaka till de normer och de goda ordningar som en gång byggde ett fungerande samhälle. Men som sagt räcker inte viljan eller ens förmågan att se vad som pågår till för detta. 

---

Du som har läst så här långt kan ändå vara med och hjälpa till här. Be gärna för våra beslutsfattare! Be om att de skulle få öppnade ögon och en vilja att göra det som är rätt. Att de skulle stifta goda lagar som inte river ner och förstör utan som bygger upp och skapar ett samhälle där människan kan må bra.


14 kommentarer:

  1. Kristendomen
    har ju gått tillbaka
    alltsedan 1960-
    talet och hur nu detta har påverkat samhällsutvecklingen se där en bra fråga.
    Den kristna etiken var ett sammanhållande kitt, Gud en illusion eller ej.
    Ur en vetenskaplig synvinkel är den Gud som Bibeln
    presenterar osannolik men samtidigt kvarstår problemet med etiken och vetenskapens begränsning.
    Kan vi ha en bärande etik utan en transcedental gestalt i bakgrunden?
    Ja enligt en del, nej enligt andra.
    Är den moderna människans förbannelse att hon sedan hon avlivat Gud den att hon utnämnt sig själv till Gud?
    Hon har förlorat sin identitet och oförmåga att se sin begränsning?
    Se där intressanta frågor!

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Hans. "Ur en vetenskaplig synvinkel är den Gud som Bibeln
      presenterar osannolik"

      Egentligen inte. Men då vi har en tendens att blanda ihop vetenskap (sciense) och scientism får vi lätt det intrycket. Den senare har redan på förhand avskaffat tanken på Gud, och när så har skett blir hans existens givetvis osannolik. Men om vi vågar se förutsättningslöst på tillvaron ur en sann vetenskaps synvinkel är Gud allt annat än osannolik.

      Radera
    3. De som haft tid att lite se helheten under en lång tid av t ex läsande av Biibeln, studier av olika slag och samtidigt hört predikan och Guds Ord och hållit det och som anar historiens gång håller i dessa dagar helst fast vid syndernas förlåtelses glada budskap i Jesu Namnet ur Bibeln som innefattar vad man egentligen behöver. Ty maskintiden har visat hur den trodda kunskapen och rikedomen uppblåser medan Sanningens och Nådens och med Sanning och Sanningen oskiljaktigt förbundna Kärleken förbättrar. Men efter denna analys måste jag skriva: Herre Gud, Jesus Kristus förbarma dig ännu över mig och dem du vill ty jag är i stor nöd eftersom jag satt Min lit till människor som gör avtal i Heli Ande och Sanning och sedan sviker så skickligt att jag kan säga som Paulus dina domar har blivit mig uppenbarade och jag är ännu en lagbunden fattig Men ännu inte offentligt slaktad individ. För jag har inte rusat runt och förmanat som vi schizofrena borde ha gjort varje stund och dag och du vet vad du lovat mig och jag orkar inte tro annat än att De fega och otrogna i en falsk ande bedragit mig och jag prövade mig fram och såg att det var så. Torsten Nils Ulrik

      Radera
  2. Självklart får vi rasistiskt våld, vår egen saxminister har ju åtminstone haft publicerade dagdrömmar om massmord. Det rasistiska partiets företrädare sprider med jämna mellanrum ut dubbla budskap om att bekämpa "invasiva arter" och liknande. På den vägen är vi nu att vi har öppna rasister och våldsförhärligare i riksdag och regering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än den andra sidans rasism?
      Finns uppgifter
      om förnedringsrån enligt känt mönster från utlandet.
      Etnicitet på förövare och offer ej angivet men man kan ju spekulera.
      Etniska finländare offer och invandrare förövare?
      Polis och/ eller media ger ej ut uppgifter på etnicitet.
      Fundersam

      Radera
  3. "Ur en vetenskaplig synvinkel är den Gud som Bibeln presenterar osannolik" skriver H.Å.

    Först tog jag det som något slags humor men sedan insåg jag att det verkligen finns människor som tänker på detta sätt - ohyggligt högmodigt och gränslöst naivt på samma gång.

    Vet Gud att Han är osannolik?

    Nonymos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill nonymus ännu inte gå med namn och dopnamn när Han utmanar H.Å. som inte var rädd att lägga ut Sitt namn . Hans eventuella kristna bekännelse har i alla fall gått förbi mina besök på bloggen säger torsten Nils ulrik repafjärt

      Radera
    2. Jo. Du Nonymus GUD VISSTE OCH VET ALLT OCH ALLA OCH DETTA ÄR YTTERLIGARE EN PRÖVNINGENS TID SÄGER torsten Nils ulrik

      Radera
    3. Min replik var inte riktad mot H.Å. Jag antog att han refererade vad "vetenskapen" säger, i ironisk mening? Jag tror inte att H.Å. själv kan ha en så enfaldig åsikt. Nonymos

      Radera
    4. Det råkar sig så - sannolikheten var minimal - att dagens NZZ har en artikel om en känd fritänkare med samma nonsensargument. https://www.nzz.ch/schweiz/gibt-es-den-yeti-unplausibel-gibt-es-gott-noch-viel-unplausibler-ld.1835543

      I kristen tro är Gud sanningen själv. Sannolikheten anger, ofta i procent, ett värde för sanningshalten i ett påstående. Hur många procent krävs för visshet om att sanningen om Sanningen är sann?

      Nonsens, nonsens.

      Att tänka fritt är visserligen stort men att tänka rätt är ändå större.

      Nonymos

      Radera
  4. Tack för det inlägget! Den andliga blindheten idag är uppenbar. Man tror att man gör det goda, men i verkligheten är det tvärtom. Så mycket idag är som i sagan ”Kejsarens nya kläder”.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Annika. Då är officiella evangelisklutherska kyrkan i Finlandia död eller en del av skökan som rider påå vilddjuretoch staten är det sekulära vilddjuret fullt av ekonomiskt och falskkulturellt flygfäns avgyderi och girighet är en drivved för världsekonomin. Skall du vara skriven i den stora nakna skökan då eller gömma dig i staatens bergsrum utan rätt predikan och hhn ännu för att slef och lästadianer inte vågar lämna sin trygga position i hällegrundslandet Finlandia där man spränger berg och bygger broarar och landsvägsboroar metrolinjer och inbillar oss att vi kan färdas tryggt på dem och på sjön då sedan alla har elektriska maskiner och fordon och på internet givna ruttlinjer och biljetter medan man samtidigt stänger gamla och nya informationslinjer som tex internet och skyddsrum sedan både kommunister och herrar inte vågar vara med längre i ett multipelförräderi av allt och allting som jag även trodde var dyrt och heligt och agrarförbundets hyperintelligenta jetplansägare offrade barnaföderskornas sätt att klara sig på en liten pension då Han gick med och byggde upp Jeriko och därmed offrade den mest andlige av sina söner. Så med gemengas kommer man att försöka döda mig oxxå i avguderiets Finlandia. Ty apostoli Johannes varnar kanske oss dagens människor för levande avgydar eller kanske för rörliga och orörliga hårt ärade kkrigsmaskiner som en slug bonde band mig till medan Han avlade stugan full som man gjorde i natsityskland och sedan tog tog dödsattest och förde ut sin styggelses brittiskvetenskapligsuträknande högre andes amerikatysklandkärlek av rädsla för ryssen eller av rysshat i alla riktningar i som natsityskarna gjorde i efterdyningarna av andra världskriget. T n u

      Radera
  5. Det övernaturliga
    ligger ju utanför
    vetenskapens
    komperensområde,
    det är ändå sant.
    Den vetenskapliga metoden har trots allt sina begränsningar.
    Folk bör kunna vara skapelsetroende utan att för den sakens skull behöva anses som korkade eller dumma.
    En känd ateist som
    Richard Dawkins intar ibland en förbluffande militant hållning till dem som
    ex. ej omfattar evol
    utionsteorin.

    H.Å.

    SvaraRadera