måndag 10 juni 2024

Valets vinnare - och förlorare

Igår var det EU-val, något många finländare tydligen inte hade koll på. (Röstningsprocenten stannade på ynkliga drygt 40%). Idag är det således tid för analys, och jag vill dra mitt strå till den stacken även om min analys ingalunda gör anspråk på att vara på något sätt heltäckande.

Vi kan börja med att lista valets vinnare. Sofflockspartiet blev onekligen valets största vinnare. Det är tydligt att EU inte engagerar och att de reguljära partierna inte lyckades få väckt intresse för valet. Jag menar att det, som fallet är i vissa länder, borde införas någon form av tröskel. Om under hälften av de röstberättigade väljer sofflocket skulle valet ogiltigförklaras, antingen helt eller delvis (i de röstningsområden är procenten är under 50). Som det nu är förverkligas inte demokratin, och något bör absolut göras för att säkra att så är fallet. 

En annan vinnare i detta val är helt klart media. Inför valet var strategin att basunera ut att det fanns en stor risk för en jordskredsseger för högern - och, i ankdammen, att SFP riskerade att förlora sitt mandat. Lydiga och medieförtröstande som vi finländare är tog vi varningarna på allvar och röstade på de som riskerade att förlora, varför vi i vår valkrets (läs: Finland) såg en kraftig vänstervind. Samt att SFP behöll sitt mandat. Media fick som de vill, varför de kan utropas till valets stora segrare.

Li Andersson är också onekligen valets vinnare med sitt rekordstora personliga understöd - säkerligen delvis orsakat av medias "högervarning", men framför allt av att högerväljarna stannade hemma eftersom högern ju ändå skulle vinna valet. Så vi kan nog ändå ta det ganska lugnt. Knappa 20 procent av oss finländare är INTE kommunister, även om det är ytterst otrevligt att se att extremvänstern får ett så här högt understöd i ett val. 

Så till valets förlorare. Sannfinländarnas väljare stannade hemma, och det gör att de blir valets stora förlorare. Här gäller alltjämt den gamla sanningen: Den som inte röstar ska sedan inte klaga på den förda politiken, något Sannfinländarnas väljare lär få höra under den kommande fyraårsperioden. Med rätta, dessutom. 

En annan förlorare är onekligen demokratin. Som sagt, när nästan 60% av väljarna stannar på sofflocket förverkligas inte demokratin. Här får nog alla partier se sig själva i spegeln, men framför allt Riikka Purra och hennes Sannfinländare. EU-valet är helt klart inte så där alldeles pirrande, men vi borde inse att en icke avgiven röst är en röst som de som går till valurnorna får råda över. Således var i detta val varje avgiven röst värd över två röster, och många Sannfinländare gav i praktiken sin röst åt en vänsterväljare att förfoga över. Om vi, som land och folk, inte värdesätter demokratin kommer den att allvarligt naggas i kanterna. 

Gallupinstituten hör också till valets förlorare. Sällan har vi i Finland sett ett val där galluparna har slagit så här fel. Orsaken är givetvis att sofflockspartiet blev så väldigt starkt i det här valet. Det är nämligen en sak att i en gallup säga vem man kommer att rösta på och att sedan verkligen ta sig till vallokalen och avlägga sin röst.  

I detta sammanhang kan också noteras att de partier som vill arbeta mot den pågående federaliseringen av EU (Sannf. och Kd) gick kraftigt bakåt och fick endast ett mandat sammanlagt. Detta innebär att viljan att stävja EU:s strävan att öka detaljstyrningen av medlemsländerna knappast kommer att vara särdeles stark under den kommande mandatperioden - åtminstone inte när vi ser på den finländska representationen. Detta innebär att Finland som land också kan räknas till valets förlorare.

--- 

Detta nu som en kortfattad och snabbt ihoprafsad analys. Mycket mer kunde, och borde, säkert sägas, men det får räcka så här den här gången.

17 kommentarer:

  1. Det verkar som om du både vill äta kakan och ha den kvar. Å ena sidan förverkligades enligt dig inte demokratin, men å andra sidan vann sofflocket vid sidan om Li Andersson och media?

    Så man kunde utgå som segrare i det här valet både genom att inte ställa upp, som "media" och genom att inte gå och rösta, som soffliggarna. Är det bara jag som tycker att argumentationen är lite rörig?

    Intressant det där med att demokratin skulle ha förlorat på grund av lågt valdeltagande. Hur tänker du då? Till fria och demokratiska val hör väl den röstberättigades rätt att utnyttja sina rösträtt och lägga rösten på lämplig kandidat? Det är kanske inte så mycket demokrati om folket med hot om repressalier och med våld tvingas till urnorna för att lägga sin röst på en given kandidat heller? I EU-valet vann både yttranderätten, valfriheten och demokratin, resultatet blev vad folk ville, ja, mer eller mindre eftertryckligt då.

    Det måste vara surt för en högerkommentator att vänsterns karismatiska Li Andersson fick en kvarts miljon personliga röster, och att liberala som SFP:s avgående ordförande fick ihop över 50.000 röster medan vissa borgerliga partier inte fick en enda kandidat invald.

    Det här beror säkert inte på "media", utan på de krafter, politiska riktningar som "media" är mer eller mindre uttalade språkrör för. Och ingen har hotat med vargen här, i vart fall inte om Lilla Rödluvan skulle vara rädd för Samlingspartiet på finskt håll; de mera skrämmande krafterna är nationalistiskt orienterade rörelser längre ut på högerkanten så som AfD i Tyskland och deras gelikar i Frankrike och Italien m.fl. som, ivrigt påhejade från Moskva och Beijing i sinom tid kommer att använda frontlastare för att skyffla in grus i EU-maskineriet. Nationalisterna och nationalsocialisterna är tuffa gossar och flickor som i sin stridsiver inte ser längre än lippisens framkant.

    Jag kan förstå det låga valdeltagandet på nationell nivå. Politik är en svår konst, en hel vetenskap eller flera, och de verkligt avgörande frågorna för både de europeiska nationalstaternas och den europeiska sammanslutningens ekonomiska och politiska framtid kräver en kringsyn som förutsätter verkligt djupgående insikter i ekonomi, samhällsteori, statsförfattning, sociologi och försvarsrelaterade frågor, för att nu beröra några delområden. Den kunskapen finns i de allra flesta fall inte hos dem som har rösträtt i valet och de allra flesta av dessa orkar inte sätta sig in i svåra frågor ens på det nationella planet, för att inte tala om den internationella biten. Där ha du demokratins kris: de som ska rösta varken har eller vill ha den kunskap som behövs och ändå ska de rösta.

    Nu börjar konsolideringsveckorna, när alla yrvakna omvalda och nyinvalda ska börja orientera sig som sedan hitta andra grupperingar som det går att samarbeta med under den nya valperioden. Kanske vet vi redan i juli hur konstellationerna ser ut i det nya EU-parlamentet, kanske går det till augusti innan den nya EU-kommissionen fått alla namn och ansikten.

    Man får ju hoppas att alla berörda slår ihop sina kloka huvuden och tar ansvar för det de valts att förvalta.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator, en sak jag inte förstår, vad har "öst" att vinna på att "högerkrafter" vinner framgång ? "ivrigt påhejade från Moskva och Beijing i sinom tid kommer att använda frontlastare för att skyffla in grus i EU-maskineriet." ? Kan det vara så enkelt att "Moskva och Beijing" i grund och botten har förstått grunderna för människosläktets fortlevnad ? Förstår till fullo Kristians farhågor om demokratins tillförlitlighet om endast 40% röstar, ingen vet vad återstående 60% har för åsikter !

      Radera
    2. Spectator, forts. , vore det inte naturligt att "öst", Moskva & Beijing, skulle stöda "vänsterkrafter" som mera ligger i linje med deras ideologi ?

      Radera
    3. @21:23 Ställ dig den här frågan: Vill jag att mitt liv och alla samhällets viktiga funktioner ska vara kontrollerade av Kina? (Om du vill veta vad Kina tänker om "grunderna för människosläktets fortlevnad kan du ju googla på Kina + uigurer eller Kina + "kristna församlingar" eller fundera på vad TikTok kan ha för hemligheter.) Om svaret på frågan blir "ja" har du inga problem, men annars behövs det beslutsfattare med tillräckligt starka resurser för att kunna stå på egna ben.

      EU kan samlat vara tillräckligt starkt. Ett splittrat EU med oförmåga att fatta beslut är det inte och de små nationalstaterna är det inte heller.

      Alla stater inom EU vill ha tillväxt. Länge har man sökt sig till tillverkningen och marknaden i Kina. Tacksamt har man länge tagit emot stora investeringar från Kina, men ju starkare de ekonomiska banden blir dess mera beroende blir man också, och då går det plötsligt inte längre att motsätta sig inflytande eller kritisera Kina för människorättsbrott, militär expansionism eller miljöförstöring, för då kan pengarna ta slut.

      De flesta vill köpa elbilar. De kinesiska påstås vara de bästa och billigaste. Kina är på väg att bygga en enorm elbilsfabrik i Ungern för den europeiska marknaden, vilket leder till många jobb för befolkningen där, men med samma risker jag skrev om i föregående stycke...

      Spectator

      Radera
    4. Om ideologin: både i Moskva och Beijing tror man på inflytande, kontroll och vid behov våld. Kina styrs av konmmunistpartiet, men kommunismen är död, viljan att styra och behärska är kvar.

      Spectator

      Radera
    5. Spectator. "Det verkar som om du både vill äta kakan och ha den kvar. Å ena sidan förverkligades enligt dig inte demokratin, men å andra sidan vann sofflocket vid sidan om Li Andersson och media?"

      Jag menar nog att det jag skev var klart och tydligt. Eftersom sofflocket vann förlorade demokratin. Det är väl faktiskt inte så svårt att förstå?

      Radera
    6. Nej, du har fel, eller så blandar du avsiktligt ihop begreppen. Alla röstberättigade som ville fick chansen att rösta och utfallet blev därefter; oavsett röstningsaktiviteten verkställdes lagliga och fria val, varför demokratin vann.

      Spectator

      Radera
    7. Spectator. Här går det faktiskt an att ha olika åsikt. Det är givetvis som du säger, men om nästan 60% låter bli att rösta kan man också, med fog, hävda att demokratin fått sig en ordentlig törn.

      Radera
  2. Som tur är lär vi slippa denna sionistmaffians skapelse,eu,för kontroll av europa,då usd-hegemonin kraschar👍

    SvaraRadera
  3. Kina förhåller sig ju "positivt" till kristendomen:

    https://www.theguardian.com/world/2018/jan/11/china-church-demolition-sparks-fears-of-campaign-against-christians

    SvaraRadera
  4. Förhoppningsvis har
    det ändå inte gått så
    långt att 80% av finländarna är kommunister.
    Undrar över denna Li Andersson-
    vad som utmärker hennes socialism.

    Undrande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon är en människa ; ett flickebarn med flickehjärta: och vi människor lever i tiden och vill bästa möjliga gott. Jag skulle nog rösta vänster center eller höger men jag kan inte ge min röst åt omoraliska. Därför ger jag ingen röst åt kristliga ens. Utan jag ber att min röst skulle helgas Herren. Och så är det oxå bland andra fåkunniga. Människor röstar och världen har sin Gång men I Guds Ord hittar jag en boning; gröna ängar och dödskuggors dalar och jag tror mig vandra mot Himlarnas salar. Det skrivet vid tanken på Li Andersson.

      Radera
  5. Angående Ryssland: nån kanske minns ännu Aleksei Navalnyi, oppositionsledaren som mördades i fängelset. Efter många om och men blev det begravning i Moskva. Tusentals personer deltog i begravningen utan att myndigheterna ingrep.

    Kreml har installerat live kameraövervakning i Moskva, där folk identifieras automatiskt och där ansiktsuttrycket på bild avslöjar känslotillståndet på personerna i fråga. Efter begravningen var det ingen match för myndigheterna att i all tysthet plocka in dem de ville och ställa dem till svars.

    Vill vi ha den kontrollen till Finland också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säger som Ulrik, den kontrollen finns redan oavsett vi vill det eller inte !

      Radera
    2. Det finns en daatakontroll som aktiveras i bedrägliga telefonbolags maskiner och stödmaskiner när det är slut på goda tider och då får var och en hinna veta just så mycket att de skyller på allt och alla andra och sina egna kontakter som plötsligt försvann. Skrivet 13.6.2024 o Åbo Finland

      Radera
  6. Angående val och regnbågssnack, både tyskland och new york har väl nyligen infört ett tredje kön. Kommer Finland att gå efter ? Könet verkar ju vara viktigt i valet i till exempel röstlängden står det varav män, sen skall det föras bok på hur många av vart kön som röstat tror knappast att man i röstlängderna vågar skriva ut de som tillhör ett tredje eller fjärde kön, troligen kommer det att försvinna helt ur valsammanhang.

    SvaraRadera