torsdag 15 augusti 2024

Dags att tänka om?

Förra veckan presenterade finansministeriet sitt förslag till nästa års budget. Trots det stora nedskärningspaketet som regeringen sjösatt landar budgeten på erbarmliga minus 12,2 miljarder. Detta är siffror som säger väldigt mycket om Finlands ekonomi, och alla torde förstå att detta inte kommer att kunna fortsätta på detta sätt. Oppositionen har anklagat regeringen för bristande insatser när det gäller att få ekonomin att växa, och det finns helt säkert fog för denna kritik. Men frågan är vad som kunde ha gjorts annorlunda i den situation vi nu befinner oss i? Vissa kosmetiska saker kunde säkert har gjorts, men den stora bilden förblir ändå oförändrad. Något det faktum att oppositionen, när de partierna var i regeringsställning, inte heller visade sig ha några redskap för att vända på skutan tydligt visar.  

Framtiden ser dessutom mycket dyster ut. Konkursvågen bland små och medelstora företag (och stora byggföretag) tilltar fortsättningsvis, arbetslösheten ökar och vårt "nya Nokia" - skogsindustrin - är i kris p.g.a. de höga råvarupriserna. Vilket i sin tur beror på att importen från Ryssland har strypts.

Jag tror att vi i denna situation behöver säga det som ingen får eller vågar säga. (Även om jag har varnat för detta flera gånger här på bloggen.) De ekonomiska sanktionerna mot Ryssland har drabbat den finländska ekonomin oerhört hårt. Detta samtidigt som Ryssland, som har förvandlat sin ekonomi till en krigsekonomi, inte alls lider av sanktionerna på ett sådant sätt som tanken var. Frågan är: Är Finland det land som har drabbats allra hårdast av dessa sanktioner? 

Detta är något som absolut borde undersökas - grundligt och förutsättningslöst - och om det visar sig att så faktiskt är fallet borde något göras. Jag säger givetvis inte att sanktionerna borde avskaffas. Rysslands anfall på Ukraina kan inte nonchaleras och bör få följder på alla områden, men ifall sanktionerna inte fungerar och det visar sig att det är andra länder som får ta smällen borde en korrigering i hur sanktionerna utförs absolut övervägas. Kanske också EU borde upprätta någon form av krisfond som skulle stöda de länder som drabbats hårdast av sanktionerna? Detta skedde i samband med Corona-pandemin, så varför inte också nu? 

---

Sedan noterar jag med tillfredsställelse att Tyskland har utfärdat en efterlysning på en ukrainsk man som misstänks för Nordstream-sabotaget. Jag skrev, när det begav sig, att Ryssland (som sitter på stängkranarna) inte hade någon som helst orsak att spränga sina egna gasledningar, men de "experter" som intervjuades i media (liksom de flesta av den kritiska kommentatorerna här på bloggen) hävdade att det måste vara Ryssland som ligger bakom. 

Nå, vad kan vi lära oss av detta? Ja, kanske framför allt att det, inte ens i en krigssituation, lönar sig att kasta logiken och det kritiska tänkandet över bord...

37 kommentarer:

  1. Prislappen på det slutgiltiga steget in i nato är som du underbygger
    i ditt i sig riktiga resonemang katastrofalt hög.Vilken privatperson skulle låna pengar för att,som det framförs,köpa säkerhet och i stället få en osäkerhet som aldrig förr!Det är nu vad som hänt när "majoriteten" av finländarna gav sitt stöd till nato-anslutning.Det enda som skiljer finland från ukrainas öde som "mellanhand" i västs erövringståg mot ryssland är att mig veterligen förekommer inga ryska samhällen inom landets gränser som inte har samma rättigheter som andra etniciteter och inga väpnade konflikter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:01. Jag är inte av annan åsikt. Dock vill jag påpeka att ingen majoritet av finländarna har gett sitt stöd för Nato-anslutningen. Så skulle med stor sannolikhet ha skett ifall en möjlighet skulle ha givits, men nu var det en majoritet av riksdagsledamöterna som röstade för anslutningen. Rätt ska vara rätt...

      Radera
    2. Enligt den gamla doktrinen kunde alltså bara en handfull riksdagsmän sin historieläxa konstaterar Ulrik

      Radera
    3. Det där med att tro att någon kompensation för finland skulle ordnas tror du väl själv inte på eftersom europeiska rådet och kommissionen bestämmer och många stater i europa faktiskt har lika mycket oväntade utgifter och massor av flyktingar och stora olyckor och mycket annat.
      Det som verkar vara klart är att nittiotalets ekonomiska depression går igen och metoderna är väl slut nu när vi inte kan byta upp vår valuta på samma tomhet och välfärdsnedbrytande som då.
      Ulrik

      Radera
  2. Hur jag än söker kan jag inte hitta mina kommentarer om "Kent Rollins"... Tror att du Kristian skulle gilla hans kokböcker, blandade med livserfarenheter + Bibelcitat . Typ "The road may not always be smooth, but it's worth the ride" eller historien om "A Guiding Light" i "Faith, Family & the Feast" .... "Doubt and fear can't ride with you , if you first saddle up with faith" . Matt 5:16 , "16 In the same way, let your light shine before others, that they may see your good deeds and glorify your Father in heaven." !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din? kommentar finns på blogg Dumt ,så oerhört dumt.
      kl 23.55 ,10.8. 2024 tillägger Ulrik

      Radera
    2. Anonym 23:08. De låter nog intressanta.

      Radera
    3. Kent rollins pratar snusk kollade jag...ulrik

      Radera
    4. Ulrik 19 augusti 2024 kl. 09:01, var hittade du det ? "Handen på hjärtat", har vi inte var och en gjort oss skyldiga till detsamma hur fromma vi än anser oss vara ?

      Radera
    5. Visst har vi gjort det. Det var det sexistiska pratet med kinesen om kvinnor som jagvfrämst reagerade på. Men inte gör vi www.videon där slasket och den här t ex amerikanska attityden sprider sig ytterligare. Ulrik som vaknat för en stund. Tack och godnatt!

      Radera
    6. Såg just en video med "Rollins och kinesen", där förekom inget sexistiskt prat vad jag kunde se... Undrar vilken video du har sett ?

      Radera
    7. Jag såg nog den samma filmen. Och speciellt när Kent Rollins kallade sin spis för Berta och kinesen forstod att det var ett kvinnonamn så blev replikerna både barnsliga och typiska för äktenskapsbrytarnas underhållningsvärld eller lättsamma änkemäns prat som när Rollins blev tillfrågad om det är namnet på Hans exfru??!! Och strax frågar han kinesen om Han också gillar kvinnor som berta; Heta och tunga; och så vidare på dålig underhållningsnivå... är jag som hhört mycket fulare saker än så och kanske talat och trallat för mig själv visor om kvinnor då ute i ogjort väder om jag säger att Han som du rekommenderade som något kristligt värt att lyssna till ändå pratar mest underhållning och äldre tiders matlagning och det enda kristliga var " God bless you all". Ulrik

      Radera
  3. En. 1! Kommentar för bara någon dag sedan talade om ekonomi och böckerna av kent rollins och maskindelarna som var gjorda i kina. Endela är du inte van med den här bloggen och de spretiga trådarna eller så ljuger du eller låtsas vara någon annan som vill vreden oxå över blogg och bloggarw. Skrivet av en av inatt personliga orsaker vredgad ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta ! Var tydligen för snabb att scrolla igenom alla kommentarer så att jag missade... " eller så ljuger du eller låtsas vara någon annan som vill vreden oxå över blogg och bloggarw." -nu gör du mig ledsen, min avsikt var absolut inte att såra någon ! Iom att kommentaren ännu en gång var helt utanför ämnet tänkte jag "fylla på" under den tidigare kommentaren utan att behöva gå utanför ämnet även under detta inlägg.

      Radera
    2. Jag själv har ofta kommentarer utanför det som olika blogginlägg och kommentarer talar om och eftersom jag ser att myki ny och gammal ' kunskap' flödar som alltid under min tid så kommenterar jag som en vanlig nordbo i begynnelsen av fasornas tider. Och då sådana tider talar om Guds vrede så Ville jag skriva direkt åt dig då jag vaade för att se om man genom offtopic kommentarer kan störa bloggen. Jag som säger att vi som haft bibeln så länge i norden nu vet att all kunskap är på gott och ont och förrän du skulle kommentera vidare Ville Jag ge dig adressin på ditt inlägg medan jag vet att Jesu Kristi Nåd Gud Faderns Kärlek och den helige Andes delaktighet och talandet om Gudsförlåtelse i Jesus är viktigast för mig. Ulrik

      Radera
  4. Ryssland påverkas nog av sanktionerna. Tex inflationen är ca 9% just nu och en krigsekonomi betyder att lite eller inga pengar går till nåt utvecklande. Militären är dessutom ökänd för att dra emellan.

    https://www.hhs.se/en/about-us/news/site-publications/2024/sanctions-on-russia-getting-the-facts-right/

    SvaraRadera
  5. Kl.09:09:Du tycks ha fått vissa saker om bakfoten vilket ofta är fallet då man ej är insatt och upprepar,många gånger önsketänkande som msm ägnar sig åt."inflationen är ca.9%" anta att det är fallet så är det ju bevis på tillväxt som även ryssland är ganska ensam om att ha nu jfr.med t.ex eu-länderna."krigsekonomi betyder.....".tvärtom har ryssland pga.sanktionerna utvecklat sin ekonomi mot allt större självförsörjning och vad bättre är ur deras synvinkel är det frågan om realekonomisk självförsörjning,dvs.ngt.bestående.I stort har ryssland en enighet som väst bara kan drömma om och som är som en nagel i ögat på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:21. Inte är du ekonom i alla fall. Självförsörjning kanske är bra sett till att ha potatis, kål och brännvin, men det ger inget externt kapital. Att utveckla och tillverka (dödfödda och färdigt åldrade) pansarvagnar och stridsplan ger ingen verklig boost för industrin. Tvärtom så binder den bara upp kapital och personal som kunde användas till nåt vettigare. 9 % inflation var den juli månads. Knappast önskvärt av Kreml. Sanktionerna kunde ha bitit bättre men svårt om Kina och Indien inte hakar på. Sen ska sanktionerna ha utformats så att de främst ska påverka staten, mannen på gatan enbart i mindre grad. Kreml gör även vad de kan för att skönmåla ekonomin för att verka starka. Pansarvagnarna börjar vara slut nu, fler o fler filmer där ryssarna anfaller med motorcyklar.

      Radera
    2. Anonym 18:42 Har du glömt filtret då msm-propagandan runnit ner i ditt kontor?

      Radera
    3. Coolt att sprätta runt med "msm" skäll. Visar att du troligen botaniserar på diverse telegramkanaler bland andra som funnit sanningen.

      Radera
    4. kl.13.47:Patetiskt;t.om. en 5-åring fattar att ingen anfaller med motorcycklar i ett konventionellt krig.Du skriver enligt förstånd och även telegramkanaler har du snappat upp i hjärntvättsmedia typiskt för en papegoja utan egen substans.

      Radera
    5. Anonym 20:37. Finns tonvis med drönarfilmer där ryssar med motorcyklar plöjer över åkrar mot ukrainarnas ställningar. Många av klippen är från ukrainska drönare som släpper granater på dom. Dvs det handlar inte om ordonanser eller liknande. Jag lägger inte in några länkar här för många av klippen är ytterst brutala men de dyker upp med att googla på engelska. Många nyhetsmedier har skrivit om detta med.

      Radera
    6. Anonym 12:21. Medan kriget har pågått har Rysslands ekonomi vuxit så kraftigt att landet numera räknas befinna sig i en högre ekonomisk klass än före kriget. Det kastas omkring siffror som säger än det enda, än det andra. Det jag säger är att det borde göras en grundlig och förutsättningslös granskning av hur sanktionerna har bitit. Och sedan tänka om ifall det visar sig finnas orsak till det.

      Radera
    7. Hitler byggde upp tyskland med inre arbete och rustning. Men Han Ville stjäla bränsle av ryssen då kolbilar inte var så effektiva. LOL? Sic! Ulrik

      Radera
    8. Som anonym 12:21.Just det jag menade,en växande ekonomi.Därav borde följa precis som du påpekar en utvärdering av sanktionerna som ju säkert inte lett till önskat resultat ur västs synvinkel.

      Radera
    9. Ulrik. Tyskland hade inte tillgång till olja, och oljan har långt avgjort två världskrig. Rent mänskligt sett.

      Radera
    10. Oljan har långt avgjort två världskrig? "Historikern" verkar snarare ha utexaminerats från komikerkursen.

      Radera
    11. De som har längre perspektiivi än 1900talsmänniskan skulle kanske inte bara tala om två världskrig.
      Vi lever nu ungefär i skiftet mellan första veropet och andra veropet ; det "tredje världskriget" är slutet på det andra Ve som skall gå över jorden. Torsten Nils Ulrik.
      P.S. Tiden hastar, det kanske överallt kommer natten då ingen kan verka överallt efter " tredje världskriget". D.S. Alltså!!!+
      Till Jesus Till Bibeln till Tron i med ånger bot och tårar. !!!++**

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Nu avslöjar du igen hur lite du vet.

      Radera
    13. Klart oljan var viktig. Men det blir märkligt att utpeka olja som avgörande. Klart det var nödvädigt och på så vis avgörande men det var även tillgången på mat, stål, koppar och säkert tiotals till hundratals råvaror till. I vilket fall som helst fanns inte obegränsad mängd olja till hands för nån.

      Radera
    14. Anonym 09:21. Oljan har långt avgjort två världskrig, skrev jag. Och så är det. Tyskarna hade ingen egen olja. USA, främst, hade obegränsad tillgång till olja. Det var den största skillnaden. Givetvis fanns det också, som du nämner, andra faktorer. Men oljan var nog den viktigaste enskilda orsaken till att krigen slutade som de gjorde.

      Radera
    15. Nej, att Hitler trodde att han kunde hålla igång minst två stora fronter avgjorde kriget. Han missbedömde konstant sina motståndare och fick hybris av sina tidiga segrar (Polen, Frankrike). Han färlorade även på att mycket tid, pengar och energi lades på att jag judar och andra som skulle förintas. Dvs han optimerade inte sin förbrukning till vad som var möjligt att uppnå. Samma med Ryssland nu. Sgs obevakade gränsövergångsr pga brist på manskap och brinnande oljedepåer pga att man inte räknat med krigets (drönarnas) utveckling.

      Radera
    16. Anonym 09:45. Andra världskriget var en komplex historia, och givetvis kan vi inte säga att endast en sak avgjorde det. Vilket inte heller jag gjorde ovan. Men oljan var den viktigaste enskilda orsaken till att kriget slutade som det gjorde.

      Radera
  6. Kristian, i ditt sista stycke skulle nog inte många som har varit i akuta stridsituationer tala om logik och kritiskt tänkande som man inte ( kan) eller skrev du " inte får" kasta överbord. Sådant kan man kanske säga medan man som jag eller du som ligger här i " trygga nejder" eller sitter vid en dator eller ett skrivbord och inte begrundar historien och dragit sina slutsatser och förtröstar på det korta politiska minnet som du själv så ofta talar om i hopp om att kyrkomedlemskapet är hjälpen ifall du är kvar bland folkkyrkoidiotin och/ eller ens nutidshistorien inte fått förstånd i hur man inte hade väntat sig en sådan utveckling fast kyrkans och statens måånga svek gjort att var och en är i en sådan situation att vi ändå är kvar i staten finland och där lärde vi oss lyda och vänta i Kristi frihet bedjande att ingen måtte gå förtappad och sedan begrundar fräckheten i vår egen tid hur den lett fram till dags dato. Så har vi haft för mycket eller lite så oberoende måste vi alta oss för alla information och eventuell desinformation och då brukar det bli bråttom... eller hur

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:44. Nu förstår jag inte riktigt vad du är ute efter. Att i en krigssituation, helt mot all gällande logik och utan bevis, slå fast att någon har gjort sig skyldiga till en attack och blint hålla fast vid detta är ... ja, jag hittar inte ord för att beskriva vad det är. Men det kan jag säga att det är betydligt farligare att göra detta i en krigssituation än när det råder fred.

      Radera
    2. Nu förstår jag dig bättre. Men aktiv krigssituation är så expressivt vansinnig att allt brukar falla. Såsom och förnuftet i mina under svår vånda skrivna kommentarer. Glad marginalhund, vouff vouff ...

      Radera
  7. Akta oss och er för desinformation var det tänkt i sista meningarna

    SvaraRadera