måndag 26 augusti 2024

Demokratin i USA i kris

Demokraterna i USA går till val med att de vill "rädda demokratin", och faktum är att demokratin i USA verkligen är i fara. Men knappast på det sätt som framställs i media, alltså att republikanerna och Trump är demokratins fiender. 

Nej, demokratin hotas på andra sätt. I media har det gång på gång lyfts fram hur republikanerna gått in för att flytta gränserna för valdistrikten för att åstadkomma så fördelaktiga förhållanden som möjligt för att vinna val. Detta är givetvis något som inte är förenligt med demokrati så som vi gärna förstår den. 

¨Den senaste tiden har dock en ännu värre attack mot demokratin uppdagats. Demokraterna har gått in för att få bort de så kallade "tredje partiernas kandidater" från valsedlarna i de stater där valet i praktiken avgörs ("Swingstates"). Denna attack har speciellt drabbat det gröna partiets kandidat Jill Stein, som ju konkurrerar om väljarna som befinner sig långt till vänster på partiskalan. Alltså de väljare som därför aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på republikanerna utan kommer - i fall de ändå väljer att rösta - att rösta på den demokratiska kandidaten. Om detta synnerligen demokratifientliga drag lyckas kan det mycket väl avgöra hela presidentvalet.

Denna allvarliga attack på demokratin är alltså orkestrerad av det demokratiska partiet och därför skriver inte vänstermedias i USA om det - och därför seglar detta också under vår medias radar

Så ja, demokratin i USA är verkligen hotad. Men som sagt inte på det sätt som media målar upp det.

17 kommentarer:

  1. Ska du inte berätta hela historien? De gröna har inga elektorer i Wisconsin, så varje röst som läggs på de gröna, är värdelösa, leder ingen vart. Det gäller ju då inte hela USA, utan Wisconsin, och månne inte demokratin förverkligas bättre, om de röstar på någon som existerar?

    Men det verkade inte Federalist framhäva, om du läste och förstod hela artikeln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Det är sant att varje röst som läggs på de gröna är värdelös i den meningen att deras kandidat inte har möjlighet att bli vald. Men detta handlar inte om elektorer utan om att införa ett helt nytt sätt att läsa valreglementet. Om detta krav skulle gälla skulle det helt omintetgöra alla tredje parti-kandidaters kandidatur. Något som givetvis inte har varit fallet förr. Således är du - igen - helt ute och seglar.

      Radera
    2. Om det gällde alla delstater och valområden, då skulle du ha rätt. Nu gäller det enbart Wisconsin och gröna-inte trepartikandidatur, men inte konstigt att Federalist försöker med allt.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Just det är extra graverande. Inser du verkligen inte det? Om detta skulle gälla över hela linjen skulle man kanske kunna motivera det, men nu skitar demokraterna in sig bara på en kandidat och en stat där valet kanske kommer att avgöras.

      Radera
    4. Varför skulle en enskild stat utan elektorer, detta val, vara mer graverande än att få till stånd en generell ändring för alla stater och vid varje val, en "attack" som du/Federalist skriver.

      Däremot håller republikanerna med att köra över grundlagen, med att minska elektorer genom att excludera registrerade invånare, trots att 14th amendment kräver att samtliga ska räknas (oberoende rösträtt).
      https://www.opb.org/article/2024/05/09/republicans-in-congress-are-trying-to-reshape-election-maps-by-excluding-noncitizens/

      Republikanerna jobbar också på att göra poströstning svårare, vilket har större inverkan på demokraterna än republikanerna. Hur demokratiskt är det?
      https://edition.cnn.com/2024/04/11/politics/rnc-2024-election-lawsuits/index.html

      Republikanerna vill inskränka de egnas fri vilja att rösta i primärvalen, hur demokratiskt det sen är.
      https://www.npr.org/2024/07/06/nx-s1-5019252/republicans-closing-primary-elections

      Republikanerna i Nevada reste åtal mot han, som skulle försöka hålla röstlistan komplett, eftersom de ansåg att för många invånare i swingstaten var levande och röstberättigad.
      https://stateline.org/2024/04/09/republicans-scrutinize-voting-rolls-and-ramp-up-for-mass-challenges-ahead-of-election/

      I Texas vill republikanerna begränsa de egnas rösträtt i primärvalen.
      https://www.texastribune.org/2024/06/10/texas-republican-closed-primaries-rule-changes/

      I Arizona vill republikanerna gå tillbaka till 1991, då man måste poströsta personligen. Är Arizona också swingstat? Jomen, självklart.
      https://azmirror.com/2024/02/15/republicans-want-to-roll-back-the-clock-30-years-and-end-no-excuse-early-voting/

      Kristian stänger givetvis persiennerna och avfärdar allt annat än Federalist som "lögnaktig vänstermedia" och menar att allt ovanstående är påhittat. Men låt oss vänta på länkar och källor som motbevisar alla ovanstående.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Du har väldigt otur när du tänker. Men jag ska ge dig en chans till att sätta dig ner, ta ett djupt andetag och läsa om. Och läsa rätt. Kanske det lossnar då?

      Radera
    6. Med tanke på att du kallar dig historiker och säger dig vara insatt i amerikansk politik, säger din kommentar helt det motsatta. Tittar man genom en wc-pappersrulle på en högerkonsiprationssajt, så blir det inte mer än så.

      Radera
  2. USA kunde förenkla sitt system o bara ha ett parti att rösta på

    SvaraRadera
  3. Yes sir! Om Kristian skulle få bestämma skulle demokraterna försvinna. Naturligtvis i bästa demokratiska ordning, utan kris således.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:32. Och på vilket sätt menar du att jag menar att det skulle främja demokratin? Berätta gärna eftersom du tycks mena dig veta exakt hur jag tänker!

      Radera
    2. Du är en uttalad anhängare av republikanska partiet. Du har upprepade gånger svartmålat demokraterna, på samma sätt som du öppet misstror "vänstermedia" eller media i största allmänhet.

      Eftersom jag gärna tror att du inte är för en cynisk katt-och-råtta-lek, där GOP är katten och den i princip förutsägbara "leken" tänks pågå i all oändlighet så återstår väl ändå alternativet att leken på sikt tar slut, varvid endast katten är kvar.

      Suck. Nej, jag vet inte exakt hur du tänker, men på basen av det du skriver vet du det inte själv heller, ditt höga tonläge till trots. Mitt inlägg var bara en ironisk kommentar till politrukens enögda syn på en komplicerad verklighet.

      Radera
    3. Anonym 09:47. Om jag skulle bo i USA skulle jag vara republikan, absolut! Men att jag skulle "svartmåla" demokraterna håller jag verkligen inte med om. Det behöver de verkligen inte min hjälp med utan det klarar de hur bra som helst av själva.

      Vad gäller mainstreammedia så lyfter jag fram varför de förtjänar att bli misstrodda. Men det har du tydligen helt missat.

      Men ingenstans har jag sagt att demokraterna borde försvinna och demokratin i USA därmed nedmonteras. Om du menar det får du gärna lyfta fram när och var jag i så fall skulle ha gjort det.

      Och faktiskt vet jag själv exakt hur jag tänker. Ser du, det att vissa gör allt de kan för att förvränga det jag skriver påverkar inte den saken.

      Radera
    4. "Och faktiskt vet jag själv exakt hur jag tänker."

      Intressant. Vågar du skriva ut det då också?

      Det är med republikanerna som med mormonerna - det går inte att vara republikan och mörkhyad på en och samma gång, kolla bara andelen färgade inom GOP. Acceptera det här, och erkänn att du är rasist - men det lär du inte göra, nej.

      "Men ingenstans har jag sagt att demokraterna borde försvinna". Nej, så infama åsikter vill man ju inte publicera. Men det faktum att du stöder en part i ett polariserat politiskt system innebär ju att du tar avstånd från det andra lägret, eller hur? Vill du alltså att den mänskliga nöd som demokraterna lyfter fram faktiskt ska få plats i politiken eller ägnar du dig åt politiskt blomsterspråk utan verklig vilja bakom?

      Det handlar här igen, liksom i en annan diskussion, om logik och koherens bortom enskilda meningar. Den som söker detta i vad du skriver får verkligen leta, vare sig du erkänner det eller inte.

      Radera
    5. Anonym 11:32. Du torgför nu bara dina egna fördomar. Det får du förvisso göra, men jag ser inte att det tjänar något till att försöka diskutera med den som trots ett par försök att diskutera sakligt ändå vägrar öppna sina ögon.

      Radera
    6. Fördomar? När du torgför dina egna kallar du det saklig diskussion, men när man vill kritiskt granska dem ser du bara osakliga påhopp...

      Radera
    7. Anonym 08:14. Ja, när det är osakliga påhopp så...

      Radera
  4. Det gröna partiets kandidat i valet, Jill Stein, meddelade i natt på X att HD Wisconsin torpederat demokraternas försök att påverka valet genom att sparka ut henne från valsedeln i den viktiga swingstaten. https://thefederalist.com/2024/08/27/democrats-lose-ploy-to-remove-green-party-ticket-from-wisconsin-ballot/

    SvaraRadera