onsdag 15 februari 2012

Antikrist

Jag fortsätter att ”gräva” i söndagens ledare i ÖT. Den var, som sagt, läsvärd, och den innehåller en sällsynt god analys av det ekonomiska dagsläget. Men där finns mera än bara analysen. Där finns också en utblick som öppnar för något som skribenten (Bengt Rönnback) knappast själv är medveten om. Ledaren slutar på följande sätt:

”Katainens etta är ingen stark regering, utan en bräcklig konstruktion. Det är därför sannolikt att kommunreformen tappar fart i takt med att höstens kommunalval närmar sig. Den stora bromsklossen är dock inte oppositionspartierna. Deras motstånd kan regeringen leva med. Problemen finns inom regeringspartierna, där många med rätta befarar att medborgarna, det vill säga väljarna inte hänger med.

Inget nytt under solen. Politikerna vet vad som borde göras, men blir inte omvalda i fall de gör det. Därav talesättet att folket har det styre folket förtjänar.”

Här kommer Rönnback in på det verkligt stora problemet i dagens demokratiskt styrda stater. De flesta av politikerna vet vad som borde göras, men ingen vågar göra det eftersom det som borde göras är så impopulärt att den som gör det inte får fortsätta vid makten. Därför blir det inte gjort. Så fungerar nämligen det demokratiska systemet. Folket väljer vem som styr, och folket förstår inte (alltid) vad som är bäst för landet. Eller rättare sagt – när landets intressen kolliderar med de egna intressena tenderar de egna intressena att gå före.

Nu är frågan hur länge det dröjer, och hur långt den ekonomiska krisen kommer att eskalera, innan någon tung beslutsfattare i klartext kommer att säga och även gå in för att jobba för att införa det som behövs för att reda upp situationen. Svaret finns i slutet på Rönnbacks ledare, men han kan förstås inte säga det klart ut. (Om hans ens tänkte tanken till slut...) Demokratiförespråkare som han, och media, är och måste vara. Men jag kan säga det: Det som kunde reda upp denna situation är en ledning som inte är demokratiskt tillsatt. En ledning som alltså inte tvingas stå till svars för sina beslut inför folket. Varken i gallupar eller i demokratiska val. Detta är fullständigt logiskt, och en helt naturlig fortsättning på slutet på ledaren i söndagens ÖT. Eller hur?

Jag vågar nog påstå att detta är en utveckling som vi kommer att få se. Frågan är, som sagt, bara hur länge det dröjer. Men jag misstänker att någon ganska snart kommer att trycka på denna panikknapp – speciellt om situationen ser ut att förvärras ytterligare. Hur införandet av detta kommer att gå till är förstås en annan sak, men om det finns en vilja så finns det en lösning. Nu menar jag förstås inte att detta på något sätt skulle vara önskvärt. Absolut inte. Jag menar att detta är något som vi, speciellt som kristna, bör kämpa mot på alla sätt. Till sista blodsdroppen, om så skulle krävas. Men jag säger bara vad jag tror kommer att hända. Så som det politiska och ekonomiska läget utvecklas just nu tyder mycket på en sådan utveckling. Och så har vi, framför allt, de bibliska profetiorna som talar om att en världsledare med oinskränkt makt kommer att uppträda när vi närmar oss slutet.

”Och åt vilddjuret gavs makt att strida mot de heliga och att besegra dem, och det fick makt över alla stammar och folk och språk och folkslag. Alla jordens invånare kommer att tillbe det, alla som inte har sitt namn skrivet i livets bok som tillhör Lammet som är slaktat från världens grundläggning. Den som har öron må höra. Om någon måste gå i fångenskap, skall han gå i fångenskap. Och om någon måste dödas med svärd, skall han dödas med svärd. Här visar sig de heligas uthållighet och tro.” (Upp. 13:7-11)

5 kommentarer:

  1. Tack för detta Kristian. Jag befarar att du slår huvudet på spiken här.

    h/Toffe

    SvaraRadera
  2. För egen del anmäler jag härmed - säkert inte överraskande - avvikande åsikt, om inte till protokollet, så till resonemanget.

    En inkarnation av ondskan? En fysisk härskare, auktoriserad av någon annan än demokratiskt tillsatta beslutsfattare? En sanerartyp som dyker upp från ingenstans? Det är ett verkligen osannolikt scenario, det. Då tror jag mera på Paulus i exv Ef 6:12.

    Rörande den globala ekonomin tror jag mera på ekonomisk härdsmälta, omfattande social oro, samhällsekonomisk kollaps och omsider nykonstruktion, eventuellt uppkomsten av ett nytt ekonomiskt mönster, olikt både socialismen och kapitalismen.

    Det önskar förstås ingen, men det som önskas och det som förverkligas är i regel olika saker.

    SvaraRadera
  3. Esa. Det ena behöver väl inte utesluta det andra? Varje dag ser man följderna av ondskans härjningar (enligt Ef. 6:12), men samtidigt kan jag svårligen tänka mig en bibeltrogen eskatolgisk syn/ändtidsteologi som inte skulle räkna med en personlig Antikrist. Och jag tror inte heller att han "dyker upp från ingenstans". Om änden är inpå oss (ursäkta försvenskningen!) så finns säkert denne Antikrist redan i världspolitiken. Det är bara det att han ännu inte har avslöjat sig för vem/vad han är.

    Men det är förstås möjligt att vi ännu har en bit av världshistorien kvar. Och att det du nämner är vad som kommer att ske. Den som lever får se! Det sista du skriver är sedan förstås helt sant. Min bön i denna situation är att vi skulle lyckas undgå det elände som en härdsmälta och social oro skulle innebära. Men detta samtidigt kombinerat med ett Maranata!

    SvaraRadera
  4. Kristian, tankarna kring någon i världspolitiken redan närvarande antikrist sysselsatte mig själv någon gång på 70-talet, då flertalet amerikanska undergångsteologer formligen tävlade i vem som kunde koka den mest dramatiska slutuppgörelsesoppan med ingredienser (personer och händelser) från det aktuella politiska skafferiet. Inför spekulationerna om Finlands eventuella inträde i EU målade allvarsamma kristna gestalter upp unionen som typ ondskans rike.

    Naturligtvis handlade det om upphetsad läsning och tolkning av Uppenbarelseboken, som gick hem hos flertalet bibeltroende som okritiskt tog vart ord på allvar, åtminstone vart allvarsord, hur illa underbyggda orden än var - och det med bedrövliga följder på sina håll, den eventuellt goda viljan till trots.

    Numera anser jag det vara oklokt att läsa Uppenbarelseboken som en profetisk bok, som förväntas ge insikter om kommande händelser i världshistorien. Den förkunnelsen flyttar fokus från Kristus till någonting ovidkommande som ur trons perspektiv ges samma eller kanske rentav större betydelse än Kristus själv.

    Det är dessutom verkligt dålig psykologi, för som så många gånger förr i kyrkans historia skapar det förväntningar kring spekulationer om ting som vi inte kan ha någon som helst säkerhet om. Kyrkan har i tvåtusen år levat i de yttersta tiderna. Gång på gång har man sett tecken på att de yttersta tiderna varit förhanden, och varenda gång hittills har förutsägelserna slagit fel. Jag anser att spekulationerna bygger på ett grundläggande missförstånd, även i våra dagar.

    Jag tror på både de yttersta tiderna och domen, men räknar med att vi tas åt sidan och ställs inför den en och en. Under tiden går jordelivet vidare så länge det finns nån form av liv nånstans.

    SvaraRadera
  5. Esa, vad har man i europa gjort lovligt på moralens område????
    Vad har kommit från Danmark???+
    Europa är till storA DELAR iSRAELS BARN EFTER HÄRKOMSTEN MEN DE HAR ÖVERGIVIT GUDS ORD UNDER Skenet AV ATT MED MÄNSKLIG BARMHÄRTIGHET DÖLJA ATT DET ÄR ETT ONDSKANS RIKE LIKT DEN ÖVRIGA VÄRLDEN++++
    Den Heliga Skrift skulle nog ge insikt+ t.ex "i den stund då ingen anar det skall Han komma osv" mvh u

    SvaraRadera