söndag 19 februari 2012

Rekyl?


De två senaste veckorna har varit valveckor i FELK. (Jag tänkte skriva ”vår kyrka”, men det tog emot...) Först biskopsvalet i Kuopio stift, och så valet till kyrkomötet/stiftsfullmäktige senaste måndag. I både dessa val kan man, om man vill, se någon form av rekyl mot den överlag rådande utvecklingen i kyrkan/stiftet. I biskopsvalet i hittills synnerligen liberala Kuopio stift gick de två konservativaste kandidaterna till valets andra omgång. Visserligen kan man också hävda att dessa båda även var de, ur hela kyrkans synvinkel, mest kända kandidaterna, men ändå. (Miikka Ruokanen blev tvåa i senaste ärkebiskopsval, och Jari Jolkkonen är biskopsmötets generalsekreterare.) Hur som helst så kommer Kuopio stift att få en helt annorlunda biskop nu när Ville Riekkinen går i pension. Tack för det!

Sedan har vi kyrkomötesvalet. Nu har jag inte gått igenom hela det nya kyrkomötet, men vad gäller ledamöterna för Borgå stifts del kan man se en klar reaktion åt ett mera konservativt håll. Max-Olav Lassila får fortsätta det arbete som Henrik Perret har gjort under snart 30 års tid, och Göran Stenlund blev igen invald efter en paus på fyra år. Dessutom fick Stig Kankkonen fortsatt förtroende. Detta är, menar jag, ett klart och tydligt steg i en mera konservativ-biblisk riktning. Ett stort grattis till Macki, Göran och Stig, och Guds välsignelse i den stora och viktiga uppgiften!

Så får jag väl också här och nu passa på att krypa till Canossa... Jag motsatte mig å det bestämdaste geografiska listor i kyrkomötes- och stiftsrådsvalen.  Jag menade att en konservativ kandidat i kyrkomötesvalet inte skulle ha någon chans att bli invald från en gemensam österbottnisk lista. Se nu hur fel jag hade! Lyckligtvis blev även Max-Olav invald från den konservativa prästlistan. Om resultatet här skulle ha varit annorlunda skulle vi ha fått leva med ovissheten om detta berodde på att vi hade fel angående den egna listan. Den fördelen har en egen lista ändå att Max-Olav nu har ett klart konservativt mandat, medan Göran (och Stig) har mera geografiska mandat. Inte för att jag tror att detta kommer att styras deras agerande i kyrkomötet, men ändå.  

2 kommentarer:

  1. Det var ett något överraskande valresultat. Själv röstade jag på den konservativa listan. Även om jag inte i allting delar den grupperingens syn anser jag att de har sin givna plats i vår kyrka.

    SvaraRadera
  2. Jag har försökt hitta de slutgiltiga resultaten på nätet, med jämförelsetal mellan listorna, men de står ännu inte att finna. Jag misstänker att det handlade om någon enstaka röst som avgjorde valet - detta baserat på senaste vals jämförelsetal, och det faktum att antalet präster som kan tänka sig att rösta på en bibliskt-konservativ lista inte direkt ökar med dagens prästvigningspraxis.

    För övrigt såg jag att Jari Jolkkonen blev vald till biskop i Kuopio - med en förkrossande stor marginal. Ruokanen blev alltså tvåa igen.

    SvaraRadera