fredag 16 mars 2012

Fokus på Ryssland, del 1

Ryssland kokar – eller så vill åtminstone media måla upp situationen för oss. Oberoende av om kokpunkten har nåtts eller inte är det ändå ett faktum att protesterna mot det påstådda valfusket i presidentvalet är omfattande. Det är modigt att i denna situation gå ut, som Sauli Niinistö gjorde, i en presskonferens och säga att han kommer att diskutera valfusket med den ”nyvalde” ryske presidenten. Nåja, faktum är väl nog att detta bara var spel för galleriet. Ingen finländsk ledare i "modern tid" har någonsin ställt den ryska statsledningen mot väggen på allvar, och inte kommer Niinistö heller att göra det. Den ryska björnen må vara lite halt i dag, men den lever – och den bor fortfarande på samma ställe.

Men faktum är ändå att vi i det just timade ryska presidentvalet har sett ett av de mest ojusta allmänna valen någonsin. För att inte säga det mest ojusta valet någonsin. Detta då inte räknat i antalet förfalskade valsedlar, utan främst vad gäller vem som fick ställa upp i valet. Det verkligt grova fusket i detta val skedde nämligen inte på valdagen utan redan i oktober 2003. Det var då Michail Chodorkovsky blev arresterad.

Putin hade inga verkligt tunga motståndare i detta val. Åtminstone ingen som hade kunnat samla oppositionen bakom sig och på allvar utmana honom. Chodorkovsky skulle ha kunnat vara denna enande kraft, och det vet Putin. Och det är därför Chodorkovsky kommer att stanna, och förmodligen också dö, i fängelse. Jag citerar från Wikipedia: ”In early 2012, prior to the Russian presidential election, writer and activist Masha Gessen wrote that Khodorkovsky and Putin had both underestimated each other. "During his eight years in confinement, Khodorkovsky has become Russia’s most trusted public figure and Putin’s biggest political liability. As long as Putin rules Russia and Khodorkovsky continues to act like Khodorkovsky, Khodorkovsky will remain in prison—and Putin will remain terrified of him.”  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar