söndag 11 mars 2012

Eskatologi


Det börjar vara exakt tio år sedan jag ställde upp på en intervju för dåtida Norra Posten angående någon predikan jag hade haft om tidens slut. Artikeln, som denna intervju resulterade i, basunerade ut att jag menar att jorden går under inom tio år, och den ledde sedan till ett litet gatlopp för min del omfattande bl.a. en radiointervju och en ledare i Jakobstads Tidning med rubriken (om jag minns rätt) ”Lokalpolitiker tror att jorden går under”. Ännu ackompanjerat av en relativt livlig debatt i samma blad. Det jag de facto hade sagt i intervjun var att jag tror att det är fullt möjligt att Jesus kommer tillbaka inom tio år. Så tidsangivelsen blev ju åtminstone rätt. Jag lärde mig ändå en hel del av detta – idag är jag t.ex. mycket försiktigare vad jag säger åt och hur jag pratar med media.

År 2012 är annars året då det kommer att vara accepterat att prata om jordens undergång. Tacka Maya-folket och deras kalender för det. (Det var inte på långt när lika salongsfähigt att prata om det för tio år sedan.) I gårdagens ÖT (JT för tio år sedan) proklamerar Börje Hästbacka - som f.ö. är den ledarskribent på nämnda tidning jag helst läser – att ”Supernova dödar oss inte 2012”. Artikeln är informativ, och den klargör det faktum att ingen supernova-explosion kommer att ta död på livet på jorden under 2012. Även om Hästbacka konstaterar att Betelgeuse KOMMER att explodera inom en nära framtid.

I samma nummer frågar sig, av en händelse, också Erik Liljeström i en lång insändare varför man idag inte hör någon förkunnelse om tidens slut. Han avslutar med att konstatera att ”Bibeln lär oss att vi ska trösta oss med orden om Herrens tillkommelse”. Detta sista är ack så viktigt att framhålla alltid när man talar om dessa ting. Om man inte gör det blir resultatet bara att man skrämmer upp människor. Jag tänkte skriva ”i onödan”, men så är det ju förstås inte. För Jesus kommer att komma tillbaka, och då tar tiden slut. Det sker inte genom en supernova-smäll, utan det sker genom att Skaparen kommer för att hålla räkenskap med sina förvaltare. Och det kan mycket väl ske år 2012. Då, när det sker, skulle det ha varit synnerligen nödvändigt att någon hade sagt att det lönar sig att vara beredd.

Hur är det med dig? Är du beredd?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar