fredag 2 mars 2012

Molok lever och mår!

Enligt Iltalehti har två kända forskare publicerat en artikel i ansedda ”Journal of Medical Ethics” där de pläderar för rätten att döda nyfödda barn. Alberto Giublini och Francesca Minerva menar att föräldrar till barn som överraskande föds med ett handikapp, som t.ex. Downs syndrom, bör ha rätt att lämna bort sitt barn till att dödas. Enligt artikeln presenterar de två motiveringar för sin åsikt – dels är ett sådant barn en börda både för sina föräldrar samt för samhället som ska stå för den ekonomiska biten, dels handlar det, enligt forskarna, om att det nyfödda barnet inte ännu är en ”riktig människa” som automatiskt har ”moralisk rätt till liv”. Dessa menar att det inte innebär någon skillnad om ett barn avlivas före födseln (abort) eller direkt efter den samma. Artikeln slutar med att konstatera att de båda forskarna har fått motta dödshot efter att deras artikel publicerades.

Är det någon som är överraskad över denna nyhet? Inte jag, åtminstone. Jag har länge hävdat att vi idag i det postkristna västerlandet lever på ett sluttande plan, etiskt och även moraliskt. Och i konsekvensens namn måste man ju faktiskt ge dessa två forskare (åtminstone nästan) rätt. Det är ju faktiskt ingen större skillnad på ett ofött barn och ett nyfött barn. Och om man kan tillåta sig att döda det förra, så varför inte också det senare – om man finner det motiverat? Så skjut inte ”budbäraren”! Felet ligger verkligen inte hos dessa två som säger det (åtminstone nästan) uppenbara, utan hos oss alla som har fört utvecklingen/låtit utvecklingen gå vidare till tröskeln (?) för moralisk kollaps.

Tillägg 07:31: Och, by the way, detta är ju faktiskt ingen egentlig nyhet. Detta samma har djurrättsfilosofen Peter Singer sagt redan för flera år sedan. Det är skrämmande hur hans idéer sprider sig och vinner nya anhängare. Men, som sagt, så här går det när man kanar vidare på det sluttande planet. Få se hur länge det dröjer innan förslaget om att införa ättestupan kommer! Det går i princip att copy-pasta motiveringarna från den ovannämnda artikeln.  

2 kommentarer:

  1. Här en kommentar från 'Dagen.se' som jag fullständigt håller med om !

    Enligt Giubilini och Minerva är en 'person' en person först när en människa som är i stånd att uppfatta sin egen existens som ett värde i sig.”

    Men kristna definierar inte en människa enligt vad människor säger. Det är bara Gud som får definiera en människa – eftersom Gud är skaparen. Eftersom Gud har skapat människan.

    Och i Guds ord ser vi att människan får sitt värde av Gud, och att hon får detta värde innan hon fötts, och faktiskt redan innan hon ens har en egen färdig kropp.

    'Dina ögon såg mig när jag ännu var ett outvecklat foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, de var bestämda innan någon av dem hade kommit.' (Psa 139:16)

    Innan någon av dem hade kommit. Fler exempel:

    'Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig, och innan du kom fram ur modersskötet helgade jag dig. Jag satte dig till en profet för folken.' (Jer 1:5)

    // Rolf Lampa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rolf: Tack för din kommentar! Detta att det är Gud som definierar en människa och som ger henne hennes värde är något som vi som kristna allt mera bör hålla fram i dagens läge när etiken spårar ur allt mera. Det finns ett starkt tryck - som säkerligen kommer att bli allt starkare - som vill höja upp djuren till människans nivå. Det som de facto ändå händer när man försöker göra så är att människan i stället faller ner till djurens nivå. Detta har Singers filosofier tydligt visat, och nu även detta. Det fungerar helt enkelt så att när vi kopplar loss människan från hennes skapare och försöker definiera människan (och djuren) och hennes värde själva - ja, då sker en glidning som i det långa loppet kommer att bli fullständigt förödande för människovärdet och för människan i stort.

      Radera