måndag 27 juli 2020

Om höger- och vänsterpolitik

De senaste dagarna har det varit en debatt om höger- kontra vänsterpolitik här på bloggen. Jag är inte alldeles bekväm med denna diskussion – och speciellt inte med det faktum att jag ses som höger. Det är jag förvisso, men det är inte något som direkt definierar mig, om jag själv får bedöma saken. Mänsklighetens stora problem är nämligen inte politiskt, och inte heller ekonomiskt, och därför kan det inte heller lösas med hjälp av vänster- eller högerpolitik. Jag vill gå så långt att jag t.o.m. säger att jag inte alls litar på någon politik, vare sig höger eller vänster, och därmed inte heller på några politiker. Åtminstone inte vad gäller lösandet av vårt stora problem och inte heller med de mindre problem som beror på detta stora problem.

Mänsklighetens stora problem är nämligen SYNDEN. Alltså det att vi människor har en böjelse till det onda. Att vi är själviska och giriga. Att vi sätter oss själva först. Detta problem är dessutom sådant att det går på djupet i oss alla. Synden är nämligen inget vi kan avhjälpa genom att skärpa oss och försöka lite hårdare och genom att vara lite bättre. Nej, synden är ett hjärteproblem, och därmed går den så på djupet att den går till själva essensen av vad det är att vara en människa i den här världen. Syndens röta sitter i grunden av vårt väsen, om vi säger det så. Därför kommer synden också att färga och påverka allt vi människor tar oss för att göra. Därmed också politiken.

Jag skrev i en kommentar att det förstås också finns rötägg på högerkanten, och att detta inte bara är något som är begränsat till vänstern (med anledning av de revolter som just nu rasar i USA). Tyvärr är det värre än så. Såväl högern som vänstern är drabbad av synden. Detta innebär att både höger- och vänstermänniskors agerande kommer att vara påverkat av synden. Detta också, och speciellt, när någon av dessa politiska ideologier får makten eftersom synden tenderar att frodas speciellt väl i just sådana miljöer där det finns makt. Detta ser vi mycket tydligt när vi betraktar historien. Bäst har det mänskliga samspelet inom politiken fungerat när det har funnits en maktbalans där ingen har haft hela makten och de båda sidorna därför har kunnat kontrollera varandra och se till att några övertramp inte har kunnat ske. För det är så med synden. Den behöver en övervakare för att inte det hela ska spåra ur.  

Det var också därför som jag inte, trots att jag är höger, jublade särskilt mycket när högerns kandidat vann presidentvalet i Polen nyligen. Detta eftersom jag menar att Polen och polackerna skulle ha mått bra om det skulle ha funnits en motpol till landets högerregering på presidentposten i form av en vänsterpresident. Det skulle, i värsta fall, ha kunnat lamslå det politiska arbetet i Polen, men i bästa fall kunde det ha lett till en situation där de båda sidorna skulle ha tvingats lära sig att kompromissa och samarbeta för landets bästa. Nu blev det ändå inte så.

Konstitutionen i USA är uppbyggd som den är, med en strikt tredelning av makten, just för att vi människor är syndare. "The Founding Fathers" visste detta, och därför såg de det som mycket viktigt att ingen människa, eller ens någon institution, skulle ha all makt. Helt enkelt för att makten inte skulle kunna missbrukas. "Checks and balances" talar man om när det gäller denna maktfördelning, och den har alltså tillkommit just på grund av att vi människor är drabbade av synden.

Nå, kanske någon frågar, om jag inte litar på vare sig höger eller vänster, varför kallar jag mig då höger? Svaret är ganska enkelt: Högern har, historiskt sett, varit mera intresserad av frihet och i synnerhet av individens frihet. Och framför allt har högern varit mycket mera vänligt sinnad till den kristna tron och kristendomen. Det är nämligen där, och endast där, vi hittar lösningen på mänsklighetens stora problem – och det är också där den effektivaste tygeln för synden ges oss, nämligen Guds lag. Därför är jag höger. Men som sagt inser jag att högern i sig, och högerpolitik i sig, inte på något sätt kan lösa vårt problem.

11 kommentarer:

  1. https://newsvoice.se/2016/08/neomarxism-kommunistisk-diktatur-i-sverige-runt-hornet/ läs gärna "Nationalisten", https://www.nationalisten.se/ som "motvikt", där man även hyllar Fänrik Stål !

    SvaraRadera
  2. Konstigt att ingen velat kommentera detta blogginlägg eller den första kommentaren..... Fyller på med HJ ifall det skulle förändra saken, https://www.youtube.com/watch?v=fB_5u1omh8c (Måhända är allt detta för svårt för vänsteranhängare att ta sig ann.....)

    SvaraRadera
  3. https://www.expressen.se/nyheter/sl-chauffor-vagrade-kora-med-prideflagga-/ Jag hade också vägrat köra en buss med prideflaggor !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 00:27. Det här är nog väldigt tidstypiskt. Och samtidigt oerhört oroande. Regnbågsfascismen kräver att alla underordnar sig, och den som inte böjer knä framför prideflaggan får ta konsekvenserna!

      Radera
  4. Tappade helt intresset av videon och knäppte av. Han säger: parasiterar inte på skattepengar eller får mediastöd :). Säkert sant. Men han vill att man swichar pengar åt honom för att göra "objektiva" videon. Tillåt mej storskratta. Alltså om han säger sånt som hans föjlare gillar så får han pengar. Hur tror ni att han vinklar sina videon då? Objectivt? Tittade inte videon så jag har ingen åsikt om innehållet. Bara på producenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 06:14. Hur menar du då att han, och andra likasinnade, ska finansiera sin verksamhet? Det kostar att göra högklassig video, och utan mediestöd och skattepengar behöver man få annan finansiering.

      Radera
    2. Anonym 31 juli 2020 06:14, För att bedöma innehållet så behöver man kanske bemöda sig om att lyssna till vad HJ säger ? Håller själv inte med om allt vad han säger men i många saker har han rätt ! Självklart är det sina egna åsikter han för fram men han säger tex. vid 6:50 in i videon "Jag lämnar det till andra att bedöma rimligheten i dessa anklagelser" ! Ofta kommer han med så mycket information att man inte vill hänga med, men pausa då videon för att tänka efter ! "Alltså om han säger sånt som hans föjlare gillar så får han pengar. Hur tror ni att han vinklar sina videon då? Objectivt?" Kanske inte... men uppenbarligen finns det då en efterfrågan på det han "vinklar" bland den breda allmänheten eller hur ? Det är visst också detta som felaktigt och negativt benäms som populism i MSM, ngt som i grunden är positivt !

      Radera
    3. Ibland kan det också vara ganska givande att läsa kommentarer på YT, tex. "John Lind" !....

      Radera
    4. En viktig fråga i videon med HJ vid 12:11 "Vill vi ha ett universitet som strävar efter sanning, eller ett universitet som försöker påverka samhället i en specifik riktning ? " Jag föredrar det första !

      Radera
    5. Mera HJ, "För exakt ingen konsumerar media för att bli moraliskt förbättrad av journalister" vid 14:47
      https://www.youtube.com/watch?v=_FmyHkG_xEU

      Radera
  5. Viktigt att stöda

    shorturl.at/fksX4

    SvaraRadera