söndag 12 juli 2020

Om varför kristedomen måste vara falsk

Jag har gång efter annan funderat på varför det för många människor idag är så oerhört viktigt att den kristna tron och kristendomen ska svartmålas och framställas i så dålig dager som möjligt. Varför det t.ex. är så viktigt att evangelierna inte är skrivna av ögonvittnen (samt av de som kyrkan och texternas egen historia påstår har skrivit dem) och varför de måste vara skrivna långt efter de händelser de beskriver. Detta trots att det mesta faktiskt tyder på att de är skrivna av ögonvittnen (och av de vars namn de bär) samt att de är mycket tidiga.

Eller varför det är så förtvivlat viktigt att t.ex. den spanska inkvisitionen under sina 350 år skördade hundratusentals offer och att Irlandskonflikten ( i modern tid) är själva sinnebilden för hur kristna människor inte kan komma överens (och dessutom har skördat oerhört många människoliv). Detta trots att modern historieforskning har visat att inkvisitionen (hur avskyvärd den än var) "bara" skördade mellan 5000 och 6000 liv (enligt Wikipedia 3000 -5000) och att konflikten mellan katoliker och protestanter i Irland under sina 30 mest intensiva år ledde till ca 3500 dödsfall och att denna konflikt dessutom kan förklaras bättre med andra orsaker än de religiösa skillnaderna parterna emellan. Detta innebär att dessa två konflikter – som för många människor visar hur hemskt det är med religionen och att religionen (läs: kristendomen) långt är orsak till allt som är galet i världen – sammantaget har orsakat mindre än hälften så många dödsoffer som den terror som de gudlösa och öppet gudsfientliga jakobinerna orsakade efter den franska revolutionen under deras blott nio månader långa skräckvälde åren 1793-94.

Eller varför är det så viktigt att lära alla den förfalskade historien om korstågen som utmålar de kristna korsriddarna som våldsamma och blodtörstiga erövrare som anföll fredliga muslimer när korstågen i själva verket var desperata försvarsförsök mot muslimska erövrare som redan intagit 2/3 av den tidigare kristna världen och som hotade att erövra också det som återstod. Givetvis förekom det allvarliga övertramp också från kristen sida i detta långa krig, men dessa övertramp (som alltid sker i krig) förändrar inte det faktum att korstågen uttryckligen var fråga om den kristna världens försvar mot attackerande muslimer. Något som alltså förtigs både i skolornas undervisning och långt också inom historieforskningen idag.

Eller varför New York Times för bara några dagar sedan såg det som viktigt att påpeka att sedan kyrkorna i USA igen öppnades i maj har 650 fall av Covid-19 kunnat knytas till kristen gudstjänstverksamhet. 650 fall sedan i maj, över hela USA. Detta gjorde alltså NYT sak av i en situation där t.ex. barer får ha öppet och samla människor utan begränsningar (begränsningar som kyrkorna har ålagts!) och i en situation där långt över 50 000 människor PER DAG drabbas av detta elaka virus.  

Varför är det alltså så viktigt att svartmåla kristendomen? Svaret är lika enkelt som det är uppenbart – förutsatt att man klarar av att se nyktert på allt detta: Det handlar om att den kristna tron MÅSTE vara falsk, för om den inte är det skulle den inkräkta på vad den världsliga människan betraktar som sin självklara rätt till frihet från alla makter som kan tänkas ha anspråk och krav på henne. Av dessa är Herren Gud den absolut främste potentaten. Eller som Craig Parton lade fram saken: "There is a God, and you are not him". ("Det finns en Gud, och du är inte honom.") Därför måste den kristna tron vara falsk och därför behöver kristendomen och de kristna svartmålas och stämplas som lögnare, våldsverkare och hycklare. Och det ska givetvis inte heller förnekas – mycket ont HAR gjorts i kristendomens namn. Men detta får jag återkomma till i en senare text.

107 kommentarer:

  1. Anonym 10:37. En upplysande video. Tack för länken!

    SvaraRadera
  2. Det är inte bara kristendomen som är falsk, ALLA religioner och myter om gudar är falska.

    Eflop

    SvaraRadera
  3. The fool hath said in his heart, There is no God. They are corrupt, they have done abominable works, there is none that doeth good. Psalm 14:1

    SvaraRadera
  4. Våra förfäder var mycket klokare än oss vad gäller religion. De trodde på en gud de hörde och såg, nämligen Tor.

    Sen kom kristna till Norden och indoktrinerade historier om jungfrufödslar, pratande djur, vandrande vålnader och andra helt orimliga påståenden. Dessa otroliga historier och fantasier håller på att plana ut eftersom vi har bättre kunskaper och bevisbara fakta som inte behöver nån gud som förklaring.

    Eflop

    SvaraRadera
  5. Om evangelierna är skrivna av ögonvittnen inspirerade av gud borde de överensstämma med varandra. Allt de berättar borde liksom ”synka”. Då undrar man om baby-Jesus for till Egypten (Matteus) eller Nasaret (Lukas) efter födseln i Betlehem? För att få båda alternativen att passa får man ta till det som ibland kallas ”mental gymnastics” på engelska.

    Och varför omnämner inte alla evangelierna en så omvälvande händelse som landsflykt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Det behövs verkligen ingen "mental gymnastics" för att få det du talar om att gå ihop. Det finns många böcker som skrivna som förklarar detta mycket utförligt och tillfredsställande. Jag har också gripit mig det verket an i min bok "Erik". (Som ett litet tips...)

      I huvudsak går det hela ut på att evangelisterna hade olika fokus och begränsat med utrymme. (En bokrulle var så och så lång och mycket dyr och den tidiga kristna kyrkan var inte rik.) Det är inget som helst problem att få med en Egypten-vistelse i Jesu biografi, och dessutom finns det faktiskt en del (i och för sig ganska vaga, men ändå) spår av en sådan i Egypten. När den heliga familjen sedan kom från Egypten for de till Nasaret - och vips var det hela löst utan "mental gymnastics". (Du, liksom jag, har säkert också berättat om en resa för någon utan att nämna om alla stop du gjort på vägen!)

      Radera
    2. Nu var det ju ingen semesterresa de gav sig ut på, utan enligt Matteusevangeliet flydde de för att rädda sitt barns liv. En stor och omvälvande erfarenhet som måste ha satt sina spår i familjen. Mig veterligen talar aldrig Jesus om flykten till Egypten senare.

      Att Lukasevangeliet skippar en flykt undan död är mycket konstigt. Kanske den ena (eller båda) har fel?

      Radera
    3. Jan. Jesus sade mycket som inte finns upptecknat, så vi vet inte vad han sade eller inte sade om denna sak. Det vi vet är att evangelisterna menade att detta inte var så viktigt att de valde att ta med det i sin redogörelse.

      Att det är just Matteus (och ingen annan) som tar upp flykten till Egypten är sedan inte alls konstigt. Matteus skrev sitt evangelium för judarna och var därför mycket noggrann med att notera profetiorna i GT och deras uppfyllelse. Nu råkar det finna en profetia som säger (om Messias) att "från Egypten har jag kallat min son".

      Detta med att Matteus är så oerhört mån om att påpeka profetiornas uppfyllelse kan också hjälpa oss att datera hans evangelium. När Jesus säger att Jerusalem ska förstöras och att det "inte ska lämnas sten på sten" (Matt. 24:2) skulle INGET ha kunnat hindra honom från att lägga till "och detta hände också i Kejsar Vespasianus första regeringsår" om det skulle ha hänt före han skrev sitt evangelium. Detta innebär att Matteus bör ha skrivit före år 70.

      Radera
  6. Det handlar inte alls om att svartmåla, men då diskrepanserna bränner på näthinnan så kan man ju inte blunda.

    Man ska inte dräpa, tycker jag det står nånstans, så nog är tusentals döda ett otroligt stort antal, i mitt tycke.

    Alla djupt troende är inte hycklare, jag känner väldigt många genuint ärliga och trevliga, djupt troende, och respekterar dem. Men de som är hycklare, som inte vågar stå för sitt hat utan låter förstå att det är bibeln som hatar och hen är bara "budbärare", de förtjänar ingen respekt. Kristendomen däremot är nånting helt annat.

    Du Kristian svartmålar hbqt så mycket du hinner, så du ska inte gråta om du får smaka din egen medicin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. d. Givetvis är 3000-6000 döda 3000-6000 döda för mycket. Men du väljer att missa min poäng. Nåväl, texten ovan finns kvar så det går att läsa en gång till om du är intresserad att veta vad det egentligen handlar om.

      Sedan ber jag dig ge ett enda exempel på där jag "svartmålat hbtq". Och kom inte med listan du (eller var det någon annan?) presterade, för där finns det bevisligen inget svartmålande.

      Radera
    2. Just ja, du svartmålar ju inte, men vet du Kristian, det gör ingen annan heller om kristendomen, de bara "berättar sanningen", som du brukar säga.

      Missar ingen poäng, du försöker rättfärdiga dödandet under korstågen med att ställa det i proportion till annat dödande. Död som död, budorden med dräpandet har ingen stor vikt här inte.

      Listan i sig, med ett par hundra inlägg är synnerligen bevisande, speciellt eftersom du inte åstadkommit motsvarande mängd propaganda mot någon annan synd, och synd som du inte får förklarat med bibelns hjälp. Fortsättningsvis har du inte heller förklarat varför du blundar för sambosyndare, det är lite som om du Kristian väljer och vrakar vad som är synd och vad som inte är det. Men jag gissar att du bara är feg eftersom du känner sambopar som du inte vill bli osams med. Men bögar kan du ge dig på eftersom du inte känner några.

      Radera
    3. d. "du försöker rättfärdiga dödandet under korstågen med att ställa det i proportion till annat dödande."

      Läs om, läs rätt.

      Radera
  7. Blogginläggets rubrik gav mig en svag och kortvarig förhoppning om ett oförväntat och – om ni tillåter mig att använda begreppet – mirakulöst ställningstagande angående den ”kristna” världsbilden som herr Nyman så ivrigt och med en sådan korstågsglöd förespråkar här på sin blogg. Rubriken var alltså en lovande början och smakade som honung i mun. Dessvärre orsakade denna text, liksom ängelns bokrulle i Uppenbarelseboken, en bitter plåga i min mage.

    Vi kan inte bevisa Guds icke-existens (observera att jag här allmänt talar om en gud eller flera gudar som inte behöver vara den kristna guden). Vi kan dock numera med gott mod förkasta kristendomens gud, eftersom kristendomens påståenden både är ologiska och rent empiriskt falska. Märk väl att Kristian i det sista stycket påstår att människan inte skulle vara fri om kristendomens gud verkligen existerade. Den kristna guden är alltså inte något annat än en kosmisk diktator och vi är hans slavar. Detta är den mest extrema formen av totalitära ideologier. Kristendomen har alltså i slutändan ganska mycket gemensamt med islam. Båda kräver total underkastelse av den mänskliga individen. Vi är enligt kristendomen födda i synd eftersom gud har bestämt detta – vi har inte valt detta själva, utan gud har inrättat och specifikt ordnat universum på ett sådant sätt att hans skapelser ständigt och utan uppehåll smädar och syndar mot gud i båda tankar och gärningar. Vi är alltså skapade till syndare, men den barmhärtige och nådige guden kan ha överseende med oss om vi ”tror” på att en jude korsfästes, dog och uppstod från de döda för omkring 2000 år sedan i en underutvecklad del av Mellanöstern. Här infinner sig för övrigt det märkliga påståendet att gud tydligen är vred på sin egen syndiga skapelse, d.v.s. den ”rättvise” guden vill straffa sin skapelse för att den är så syndig, vilket naturligtvis är helt orimligt eftersom det ju är gud själv som har ordnat sin skapelse på ett sådant sätt att den genomgick syndafallet.

    Vi får alltså vara glada att det inte finns ett jota till bevis för de vilda påståenden herr Nyman och hans gelikar så entusiastiskt utsöndrar. Kyrkan har alltså ingen världslig makt längre. Kyrkans präster måste likställas med shamaner eller häxdoktorer. Vi får småle åt prästernas helvetespredikningar, åt allt deras svammel om domedagar, demoner, djävlar och änglar. Att kasta besvärjelser genom att knäppa händerna och rabbla trollformler bör studeras som ett intressant historiskt och primitivt kuriosum. Det är alltså dags för mänskligheten att frigöra sig från religionen, och särskilt den vidskepliga, övernaturliga delen av religionen.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten. " eftersom kristendomens påståenden både är ologiska och rent empiriskt falska"

      Vem som helst kan påstå någonting. Det blir genast svårare när man ska sätta substans på sitt påstående.

      "Märk väl att Kristian i det sista stycket påstår att människan inte skulle vara fri om kristendomens gud verkligen existerade. Den kristna guden är alltså inte något annat än en kosmisk diktator och vi är hans slavar."

      Här väljer du att bortse från ett par viktiga ord i sammanhanget - liksom från vad det hela handlar om. (Du har inte alls förstått vad den kristna tron handlar om, och det är bara att beklaga.)

      "Kristendomen har alltså i slutändan ganska mycket gemensamt med islam."

      Här bevisar du igen det jag nyss skrev. Kristendomen har väldigt lite gemensamt med islam, bara den som inte har förstått vad kristendomen är kan komma med ett sådant påstående. Vilket resten av stycket i kommentaren ovan mer än tydligt visar.

      "Vi får alltså vara glada att det inte finns ett jota till bevis för de vilda påståenden herr Nyman och hans gelikar så entusiastiskt utsöndrar."

      Här väljer du att fullständigt blunda för de historiska bevis som finns. Inget kunde vara mera felaktigt än detta ditt påstående. Men som jag många gånger har konstaterat: Det är fritt fram att leva i sin egen faktaresistenta bubbla. Men vänligen avhåll dig från att försöka dra in andra i den samma!

      Radera
    2. Kristian, ifall Humanisten har såå såå fel, varför kan du inte för en gångs skull förklara på vilket sätt hen har fel?

      Som vanligt skriver du som svar endast vagt att "Här väljer du att bortse från ett par viktiga ord i sammanhanget - liksom från vad det hela handlar om", utan att påpeka vad det är hen bortser. Eller "Här väljer du att fullständigt blunda för de historiska bevis som finns. Inget kunde vara mera felaktigt än detta ditt påstående", utan att ta upp dessa påstådda bevis.

      Varför förklarar du inte hur någon har fel? Skulle för en gångs skull vara trevligt att få höra några verkliga bevis och argument, istället för att gång på gång få läsa att någon "missförstått", "inte förstår" eller bara överlag har fel.

      Och nej, att hänvisa till vad du tidigare skrivit i din blogg duger inte. Du har tusentals inlägg som ingen hinner läsa.

      Radera
    3. Kristian har aldrig kunnat förklara eller citera, fortsättningsvis påpekar jag att det finns många bloggar där skribenterna kan förklara, argumentera och citera bibeln trovärdigt, men där fabriceras ingen nischad propaganda heller.

      Radera
    4. Humanisten är en parasit på ondbocken som trädgårdsmästare. Därför är hans falska areligiösa lärohån så fult och vederstyggligt...

      Radera
  8. Anonym 07.55. Varför fråga efter svar om man sedan i nästa andetag medger att man ändå inte "hinner läsa" dessa när de ges?

    Ser du, det här är inget man avhandlar på ett eller två stycken, och jag kan givetvis inte skriva tjugo sidor som svar på varje fråga. Därför hänvisar jag till sådant jag skrivit tidigare. Om du inte orkar leta kan du googla "Nära mitt hjärta Enbuske". Där hittar du dessa 20 sidor. Och om du inte menar dig hinna eller orka göra det, ja då vet jag rakt inte vad jag ska säga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu länkar du ju din åsikt då man ifrågasätter dina svar. Varför kan du inte i första inlägget eller en kommentar länka till din åsikt och dina argument. Sen kunde du i alla kommentarer hänvisa till den vid behov. Nu verkar det som om du bara stöter under alla andras frågor och argument, som jag beskrev ovan.

      Radera
    2. Kristian, läste snabbt igenom ditt svar till Enbuske. Hela beviset för att Gud finns och att kristendomen är "rätt" bygger på några få antaganden:

      - Jesus uppstod från det döda, enligt evangelierna
      - Allt hände som det beskrivs i evangelierna

      dessa argument bygger på det viktigaste argumentet:

      - Evangelierna är trovärdiga källor

      Alla bevis bygger på att evangelierna skulle vara trovärdiga. Inom evangelierna bygger allt på påståendet att Jesus återuppstod. Ifall evangelierna inte skulle stämma skulle hela korthuset ramla ihop.

      Betyder detta att ifall vi skulle hitta trovärdiga källor som beskriver andra övernaturliga händelser, så skulle dessa enligt dig också ha skett? Kommer moderna fantasy- och scifiböcker tolkas som religiösa texter i framtiden? De är ju trots allt mycket detaljerade oh kan stämma väl överens.

      Du skriver att "Jag har konstaterat att det givetvis inte går att bevisa, bortom allt tvivel, att Kristus verkligen har uppstått från de döda. Det är i själva verket väldigt lite vi verkligen kan bevisa att har hänt av de historiska händelser vi tar för givet att har hänt. Därför rör vi oss med sannolikheter här."

      Du talar som om sannolikheter skulle ligga på din sida i denna diskussion. Men om något rejält går emot all vetenskap, allt vett och allt som kan bevisas, så får man fråga sig om det är fråga om ett missförstånd eller osanningar.

      För allt man vet kan evangelierna handla om några personer som tillsammans beslutat att driva med sina vänner, och sedan skriva ner det hela. Eller kanske samarbetade Jesus med romarna, som drogade honom så att han "dog" och sedan uppstod? Är detta osannolikt? Kanske, men enligt dagens förståelse betydligt mer sannolikt än det motsatta.

      Radera
    3. Anonym 09:38. Man kan inte säga allt i alla texter. Vem tror du skulle orka läsa om jag hade med de 20 sidorna i alla texter?

      Radera
    4. Anonym 10:59. Nu läste du kanske lite för snabbt. Evangelierna är trovärdiga källor, ja. Men det finns också andra både källor och spår som antyder att det evangelierna säger verkligen hände. Men de missade du kanske i hastigheten?

      Hur kan du mena att Jesu uppståndelse "rejält går mot all vetenskap"? Om de historiska källor som finns, och det faktum att det finns en kristen kyrka, talar FÖR uppståndelsen - hur kan någon då hävda att detta är mot vetenskapen? Den som hävdar att Jesus inte uppstod från de döda måste, tvärt emot god historisk vetenskap, gå EMOT de källor som finns och bygga sitt resonemang på ren och skär spekulation.

      "För allt man vet kan evangelierna handla om några personer som tillsammans beslutat att driva med sina vänner, och sedan skriva ner det hela."

      I teorin kunde det förstås vara på det sättet. Men igen: Det finns inget som talar för detta. Sedan var alla dessa som hittade på denna påstådda lögn beredda att gå i döden för sin lögn. Alla tänkande människor förstår att det inte är troligt att de skulle ha gjort det. Sådana som lurats av deras lögn, kanske, men inte de som visste att det var en lögn.

      Radera
    5. "Hur kan du mena att Jesu uppståndelse "rejält går mot all vetenskap"?" - Helt enkelt för att det inte finns vetenskapliga bevis för att en människa kan dö och återuppstå. En samling gamla texter, hur trovärdiga de än kan vara, fungerar inte som bevis för någon övernaturlig händelse om allt annat tyder på att det inte är möjligt. Isåfall ignorerar man allt annat och tar fasta på något som inte kan verifieras, vilket kallas tro.

      "och det faktum att det finns en kristen kyrka, talar FÖR uppståndelsen " - kyrkan har haft en otrolig makt i samhället under hundratals år. Denna makt är baserad på kyrkans roll som en port (eller liknande) mellan människorna och det gudomliga. Kyrkan kommer därmed förstås att predika om sina läror ochh berättelser för att behålla denna makt. Det att kyrkan predikar om uppståndelsen och Gud är väl inget bevis? Vad skulle kyrkan annars göra?

      Vad jag vet finns det inga bevis för gudomlighet efter Jesus påstådda uppståndelse, vilket tyder på att kyrkans predikningar även de är baserade på gamla skrifter och tro. Kyrkans makt har stundtals varit absolut, så något som motbevisar kyrkans läror lär ha förstörts så gott det går.

      "I teorin kunde det förstås vara på det sättet. " - För en stor del av människorna är det väl så, att denna möjlighet är sannolikare än att en person dött, och sedan uppstått. "Det finns inget som talar för detta." Finns det något som talar mot detta?

      Försök att inte tänka på kristendomen i detta exempel. Föreställ dig att någon berättar om en helt ofattbar forntida händelse, något som enligt all logik aldrig kan ha hänt. Den som berättar berättelsen åt dig säger att händelsen är dokumenterad i flera tusen år gamla skrifter, som mer eller mindre stämmer sinsemellan. Du vet att enligt allt du lärt dig, allt som mänskligheten vet, och all logik är denna händelse inte möjlig så som den är beskriven.
      Du skulle sannolikt tro, att de skriftliga källorna inte är menade som historiska skildringar av en händelse, utan någons tolkning av en populär saga eller myt. Eller kanske är det en verklig händelse, men berättelsen har utvecklats och överdrivits med tiden. Du måste även tänka att de människor som lär ha vittnat händelsen endast är människor. Kan deras vittnesmål vara pålitliga?

      Att tro på att händelsen är sann även om allt annat än texterna talar emot den kräver tro, vilket hela kristendomen är baserad på.

      Detta är en svår fråga som inte kan besvaras: Ifall du aldrig hört om Jesus och någon berättade om honom, så som det hände i evangelierna, skulle du då tro på det?
      Ifall du svarar ja, skulle du då tro på motsvarande berättelser ifall det fanns lika "trovärdiga källor"?

      Radera
    6. T o m i kvällstidningar har man berättat om människor som varit kliniskt dödsförklarade som sedan kommit till liv igen. Varför ljuga? När ni vet det av vittnesbörd.

      Radera
    7. "Unknown 13 juli 2020 15:33"

      Kollade just upp definitionen för kliniskt död. Det betyder att man varken andas eller att hjärtat slår. De personer som varit kliniskt döda har väl återupplivats ganska snabbt, eftersom kroppen börjar ta skada snabbt efter att blodtillförseln slutar. Ifall man får igång andning och hjärta igen har väl en "kliniskt död" person fått en andra chans i livet.

      Vad är poängen med ditt inlägg? Oberoende åsikt så kan man inte dra paralleller mellan Jesus påstådda uppståndelse efter 3 dagar i en grotta, och med någon som återupplivats på sjukhus inom ramen av några minuter.

      Radera
    8. Det har ibland varit fråga om timmar t o m dagar.
      Apropå det. Men du är ju inte förstörd som kan motbevisa kyrkans makt. Alltså har den kyrkan aldrig tillräckligt utrotat ondskan som skändar människor och försvarar att offren och Sanningen leds bort och trycks ner.
      Men de i den rätta kyrkans rätta Jesus har gått till paradis genom trons Ord om än inte alltid sjungande ty så ond har Herrens motbevisare varit sedan deras taltur tagit slut och de misshandlat mot Sanningens folk i pilgrimsgång...

      Radera
    9. Anonym 14:21. "Helt enkelt för att det inte finns vetenskapliga bevis för att en människa kan dö och återuppstå."

      Det betyder inte att uppståndelsen "går emot vetenskapen". Det betyder bara att vetenskapen (ännu) inte har klarat av att greppa detta. Men det är inte samma sak som att det skulle gå emot vetenskapen.

      "Det att kyrkan predikar om uppståndelsen och Gud är väl inget bevis?"

      Det är inte vad kyrkan förkunnar jag talar om nu. Det är att kyrkan uppstod och att den växte med explosionsartad hastighet mitt i en skeptisk värld. Och framför allt att den kunde uppstå den första pingstdagen i Jerusalem - på budskapet att Jesus hade uppstått. Detta på samma plats och endast 40 dagar efter att det hade hänt! Mitt ibland en massa fiender till detta evangelium som gjorde allt som stod i deras makt, och som hade all orsak, att tysta ner detta budskap. Om Jesus inte hade uppstått skulle det ha varit den enklaste sak i världen för dem att visa upp den döda kroppen. Men det gjorde de inte.

      "För en stor del av människorna är det väl så, att denna möjlighet är sannolikare än att en person dött, och sedan uppstått."

      Sannolikhetsfrågor avgörs inte genom omröstning.

      "Försök att inte tänka på kristendomen i detta exempel. Föreställ dig att någon berättar om en helt ofattbar forntida händelse, något som enligt all logik aldrig kan ha hänt. Den som berättar berättelsen åt dig säger att händelsen är dokumenterad i flera tusen år gamla skrifter, som mer eller mindre stämmer sinsemellan."

      Nu undervärderar du källäget. Om man ser till de källor som finns bevarade talar dessa så gott som unisont för att uppståndelsen måste ha ägt rum. Och som jag redan har sagt flera gånger här: Om vi inte utgår från de källor som finns måste vi i stället ägna oss åt spekulation. Spekulation är föga vetenskapligt!

      "Du vet att enligt allt du lärt dig, allt som mänskligheten vet"

      Detta är den svaga punkten i ditt resonemang. (Inte för att något är annat än svagt i det, men här är den allra svagaste länken.) Om vi, mänskligheten, överhuvudtaget menar oss veta något om vad som hände under antiken måste vi erkänna att uppståndelsen med största sannolikhet har skett. Om vi förkastar den måste vi först förkasta ALLT ANNAT VI MENAR OSS VETA. Detta helt enkelt för att källäget är så oerhört mycket starkare här än gällande något annat som vi menar oss veta om vad som hände under antiken.

      "Du skulle sannolikt tro, att de skriftliga källorna inte är menade som historiska skildringar av en händelse, utan någons tolkning av en populär saga eller myt."

      Det skulle jag förmodligen. Men när det gäller evangelierna är saken annorlunda. Dessa betraktas idag inom historievetenskapen i allt högra grad som en del i den antika biografiska historieskrivningen. Dessutom kan du själv, om du verkligen vill gräva lite djupare och försöka förstå detta, läsa Luk. 3:1-2. Försök läsa dess verser med ett öppet sinne. Vad påminner de om? Myter och sagor eller historieskrivning?

      Radera
    10. Fortsättning...

      "Eller kanske är det en verklig händelse, men berättelsen har utvecklats och överdrivits med tiden."

      Det finns inte tid för något sådant. Lukas skrev sitt evangelium troligtvis år 58, och före det hade Markus skrivit sitt. Detta kanske redan på 40-talet. Matteus skrev sitt före år 70. Alla dessa är skrivna medan ögonvittnen till händelser ännu levde och kunde verifiera/falsifiera det de skrivit. Så det här fungerar helt enkelt inte.

      "Du måste även tänka att de människor som lär ha vittnat händelsen endast är människor. Kan deras vittnesmål vara pålitliga?"

      JA. Så vitt vi överhuvudtaget räknar att vittnesmål av människor kan vara pålitliga.

      "Att tro på att händelsen är sann även om allt annat än texterna talar emot den kräver tro, vilket hela kristendomen är baserad på."

      Det finns som sagt en hel del andra källor, förutom evangelierna. Vi har både romerska och judiska historiker som har dokumenterat vad som skett. Det finns arkeologiska fynd som bekräftar evangelierna. Här har vi annars ett mycket bra exempel på detta som denna text handlar om. Pontius Pilatus. Det fanns en tid när hans namn bara fanns i evangelierna (och hos Josefus), och vissa kristendomsfientliga teologer (!) menade att Pilatus, eftersom han samverkade med Jesus (som man ansåg vara en mytologisk figur) också han måste vara påhittad. Men så hittade man den berömda Pilatus-stenen vid utgrävningar i Caesarea Maritima. Och så fick man ändra sig.

      "Detta är en svår fråga som inte kan besvaras: Ifall du aldrig hört om Jesus och någon berättade om honom, så som det hände i evangelierna, skulle du då tro på det?
      Ifall du svarar ja, skulle du då tro på motsvarande berättelser ifall det fanns lika "trovärdiga källor"?"

      Igen: Du avslöjar här bara din okunskap om källäget.

      Radera
    11. Kristian,

      "Det betyder inte att uppståndelsen "går emot vetenskapen"" -- Uppståndelsen går direkt mot allt vi vet, och skulle ifrågasätta fakta som vi vet att kan bevisas i dag. Ifall det som kan bevisas idag strikt går emot det som skrivits i bibeln så kan man helt enkelt ifrågasätta om bibeln i detta fall är trovärdig källa.

      "Det betyder bara att vetenskapen (ännu) inte har klarat av att greppa detta. Men det är inte samma sak som att det skulle gå emot vetenskapen." -- Man kan utifrån vetenskapen ganska långt konstatera vad som är och vad som inte är möjligt. Trots att det (ännu??) inte har dokumenterats att någon lyft upp Mt. Everest och ätit det som frukost kan vi ganska klart konstatera att det är omöjligt.

      "Om vi, mänskligheten, överhuvudtaget menar oss veta något om vad som hände under antiken måste vi erkänna att uppståndelsen med största sannolikhet har skett. Om vi förkastar den måste vi först förkasta ALLT ANNAT VI MENAR OSS VETA. Detta helt enkelt för att källäget är så oerhört mycket starkare här än gällande något annat som vi menar oss veta om vad som hände under antiken."
      -- Kan du förklara vad annat det är vi måste förkasta? Finns det något annat vi "vet" om antiken som fullt och tvärt går emot det vi kan bevisa eller förklara idag?

      Om någon idag medvetet skulle skriva en falsk redogörelse av historiska händelser skulle de så klart ta med riktiga händelser för att få det att verka mer trovärdigt. Att delar av denna hypotetiska historiebeskrivning stämmer överens med andra källor betyder inte att allt i denna text stämmer.

      "Det skulle jag förmodligen. Men när det gäller evangelierna är saken annorlunda." -- Detta tankesätt är i grund och botten orsaken till att vi ens diskuterar det här.

      "Sannolikhetsfrågor avgörs inte genom omröstning." -- Du tar gärna upp sannolikheter i dina argument, trots att de inte är baserade fakta eller något mätbart.
      "Spekulation är föga vetenskapligt!" -- Hela ditt argument är en lång rad av antaganden. Du antar bland annat att

      - Texterna verkligen är skrivna av ögonvittnen
      - De som skrivit evangelierna varit ärliga i texterna
      - De som skrivit texterna hade rätt minnesbild (inte som i det finska uttrycket "aika kultaa muistot")
      - Texterna inte använder bildspråk (uppståndelse efter bakfylla?)
      - De som vittnat händelserna inte har misstagit sig
      - Ingen annan i händelserna har lyckats lura eller vilseleda de andra och därmed ge de andra fel uppfattning om händelserna (du identifierar t.ex. att romarna hade intresse att förhindra att "någon form av kult kring den döda kroppen skulle uppstå". Hade alla andra parter samma åsikt?)
      - Evangeliernas texter inte ändrats i efterhand genom otaliga översättningar och kopior (trots att det funnits incentiv för det motsatta)
      - Utomstående källors stöd för en del detaljer betyder att hela den bibliska texten stämmer
      - Att dessa utomstående texter även de är fullständigt korrekta och inte har ändrats
      - Att trovärdigheten av påståendet om en uppståndelse som händelse kan jämställas med andra händelser i antikens värld

      --
      Min poäng med alla dessa inlägg är, att man inte kan bevisa vad som helst baserat på 2000 år gamla texter. Speciellt inte ifall det går tvärt emot det som kan bevisas, och därmed skulle omkullkasta allt vi vet idag. I fall som dessa borde det vara klart att de 2000 år gamla texterna inte är helt trovärdiga källor.
      Här är en artikel som förklarar detta bättre än mig (https://www.scientificamerican.com/article/what-would-it-take-to-prove-the-resurrection/)

      Ifall du inte förstår eller vägrar förstå denna poäng finns det inte mycket rum för diskussion.

      Radera
    12. Anonym 10:28. "Kan du förklara vad annat det är vi måste förkasta? Finns det något annat vi "vet" om antiken som fullt och tvärt går emot det vi kan bevisa eller förklara idag?"

      Allt betyder allt. Sedan har du inte förstått vad jag har skrivit om källäget. Men det är kanske inte så konstigt. Jag närmar mig detta som historiker, du gör det inte utan tycks anse att vi (vetenskapen) idag vet allt om hur världen fungerar. Det gör vi dock inte.

      "Om någon idag medvetet skulle skriva en falsk redogörelse av historiska händelser skulle de så klart ta med riktiga händelser för att få det att verka mer trovärdigt. Att delar av denna hypotetiska historiebeskrivning stämmer överens med andra källor betyder inte att allt i denna text stämmer."

      Detta är förvisso sant. Men notera orden "om någon IDAG..." Det är så här vi tänker idag. Så tänkte man inte nödvändigtvis för 2000 år sedan. I själva verket finns det starka belägg för att man INTE tänkte så på den tiden. Sagor var sagor, myter var myter och historieskrivning var historieskrivning. Evangelierna hör till den sistnämnda gruppen.

      "Hela ditt argument är en lång rad av antaganden. Du antar bland annat att ..."

      De punkter du sedan listar är, med några få undantag, saker som både historievetenskapen och speciellt textkritiken har svar på. Vetenskapliga svar. Men du känner helt tydligt inte till dessa. Låt mig bara ta ett exempel.

      "Evangeliernas texter inte ändrats i efterhand genom otaliga översättningar och kopior"

      Texterna har drabbats av små översättningsfel här och där, ja. Men inga sådana fel som på något sätt skulle ha ändrat innebörden. (Att "Jesus" ersätts med "han" ändrar inte textens innebörd.) Orsaken till att vi kan slå fast hurudan texten var när den skrevs är att det finns en stor uppsjö av manuskript (nästan 6000 handskrifter) med vars hjälp textkritiken (som, by the way, är en allmänt erkänd vetenskaplig disciplin) kan arbeta fram den ursprungliga texten. Så detta är verkligen inte fråga om något antagande från min sida.

      Sedan kan vi naturligtvis inte bevisa uppståndelsen på ett fullständigt vattentätt sätt. Det kan ingen heller kräva. Men när vi ser på vad vi vet (utifrån källorna) måste vi sluta oss till att något mycket märkligt hände. (Det gör också en hel del insatta sekulära historiker!) De historiska bevis vi har pekar alla entydigt i en riktning. Som jag har konstaterat: Om vi vill tro något annat hände måste vi bygga på annat än de historiska källorna, och då handlar detta om spekulation.

      Radera
    13. "Allt betyder allt." -- Varför skulle vi behöva förkasta allt vi vet om antiken? Kan man jämföra uppståndelsen med någon annan händelse. Finns det något annat onormalt som har bevisats endast baserat på historiska källor? Du valde att inte besvara denna fråga i mitt tidigare inlägg, så jag antar att du inte heller vet om sådana händelser.

      "tycks anse att vi (vetenskapen) idag vet allt om hur världen fungerar" -- Vet man allt? Nej, och det kommer alltid att finnas obesvarade frågor som väntar på svar. Inom vetenskapens ramar kan man dock avgöra om en händelse kan ha ägt rum eller ej, oberoende om det finns historiska källor för eller mot.

      Vi kan självsäkert påstå att en del händelser och fenomen är omöjliga, trots att vi inte kan bevisa att de aldrig hänt. En overifierbar historisk händelse kan inte användas för att omkullkasta ett system som bygger på bevis och verifierbara experiment.

      "Så tänkte man inte nödvändigtvis för 2000 år sedan." -- Här är ett till antagande du gör. Du verkar tro att människornas tankesätt i grund och botten har ändrat mycket. Jag kan garantera att det även under Jesu tid funnits lurendrejare och människor som ljugit för sin egen vinning. På den tiden torde det ännu ha varit lättare då information främst spreds via språket. Se på ledare för dagens kulter och sekter. De påstår sig ofta ha bevittnat något övernaturligt, vilket ger dem makt. Påstår du att någon inte kunde ha gjort detta i en tid då människorna var avsevärt mindre utbildade än idag?

      "Sagor var sagor, myter var myter och historieskrivning var historieskrivning" -- Antar du antar att alla följde detta till punkt och pricka. Du vet väl att det är omöjligt att skilja åt vissa sagor från verklig historieskrivning?

      "De punkter du sedan listar är, med några få undantag, saker som både historievetenskapen och speciellt textkritiken har svar på. Vetenskapliga svar. Men du känner helt tydligt inte till dessa. Låt mig bara ta ett exempel. " -- Du får gärna förklara för mig dessa saker jag inte känner till. I dina svar till Enbuske besvarade du de flesta av punkterna med uttrycken "troligen" eller "sannolikt". Det är alltså inte säkert, men du har antagit att det helt enkelt måste vara på ett visst sätt.

      "Sedan kan vi naturligtvis inte bevisa uppståndelsen på ett fullständigt vattentätt sätt. " -- Korrekt, även om du i dina tidigare inlägg vill få det att låta som om man utom tvivel kan bevisa detta. Ditt "bevis" är baserat på antagande efter antagande, alla mer eller mindre sannolika enligt dig själv.

      "Men när vi ser på vad vi vet (utifrån källorna) måste vi sluta oss till att något mycket märkligt hände. " -- Märkligt? Möjligen. Onaturlig? Extremt osannolikt.

      "Om vi vill tro något annat hände måste vi bygga på annat än de historiska källorna" -- Det är just detta vetenskapen gör. Den bygger en helhetsbild och förklarar verkligheten, allt baserat på verifierbar fakta och bevis.

      Även om vetenskapen verkligen ansåg att Jesus levde, blev korsfäst och uppstod efter 3 dagar, så skulle man sträva efter att förklara händelsen inom vetenskapens ramar. Endast en troende skulle göra ett undantag i bevisföringen, dvs gå utanför vetenskapen, och försöka förklara det som något gudomligt.



      Vi två tycks ha ganska olika ståndpunkter i detta fall.

      Jag själv anser att det finns en rationell förklaring. Till exempel kan källorna ha fel, eller kan det ha skett ett missförstånd. Jag anser att man inte kan dra så radikala slutsatser, som att Gud finns, baserat på dessa källor. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med bevis för ett påstående som detta.

      Du är övertygad om att källorna är absolut trovärdiga och en exakt beskrivning av historien. Du anser att den enda möjligheten är, att Jesus verkligen återuppstått och Gud är inblandad.

      Radera
  9. Kristendomen "måste" inte vara falsk. Däremot kan kristendomens läror inte stämma enligt den moderna vetenskapen och världsuppfattningen som människan har.

    Det finns inget som tyder på att mirakel och övernaturliga händelser som de beskrivs i bibeln, eller andra heliga skrifter, skulle ha eller skulle kunna hända påriktigt. Det finns frågor vetenskapen ej kan besvara, men religioner kan inte besvara dessa frågor heller utan att hänvisa till tusen år gamla texter och "tro". Egentligen är ju religionerna och deras "bevis" baserade på hundratals eller tusentals år gamla texter i kombination med tro.

    Det är väl stora skillnaden mellan religion och vetenskap. I religioner måste man tro för att allt ska passa ihop och stämma, medan vetenskapen strävar efter att beskriva hur världen är, oberoende om man tror det eller ej.

    Undrar om det om några tusen år finns religioner baserade på Marvel-comics universum? Kommer framtida religionsutövare att använda filmerna och serietidningarna som "bevis" för att superhjältarna en gång funnits?

    Enligt mig är religioner ofta bakåtsträvande och trångsynta, delvis pga. att deras läror och värderingar ofta är baserade på texter skrivna hundratals eller tusentals år sedan. Många värderingar och regler som finns i t.ex. bibeln var säkert vettiga på den tiden då texterna skrevs, men i och med utveckling inom teknik, medicin och vetenskap är vissa av dessa läror föråldrade.

    Personligen anser jag att religioner i många fall (t.ex. kristendomen) är bakåtsträvande krafter som försöker få samhället att backa bakåt i tiden. Jag anser även att religioner kan vara farliga eftersom lärorna ofta är baserade på skrämsel (t.ex. helvetet), och att ALLA ANDRA måste tro på just din religion för att DU skall slippa undan straff och lidande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:24. Nu vädrar du bara din okunskap angående de bibliska texterna. Och med denna okunskap faller resten av det du skriver. (Att du sedan också har en synnerligen konstig syn på vetenskapen är kanske en annan diskussion...)

      Radera
    2. Helvetet är inte skrämsel. Det är värre än ni någonsin i tiden kan lida; det som ni kallar ' hilviti". Här lyfter Gud dem som gått och kastats djupt upp till tröst och de kan ångra. Men i helvetet är Gud inte med med tröst- men vetskapen att ni torat dvs brutit mot nåd och lag ja Guds Ord det står kvar i deras lidande där i helvetet.

      Radera
  10. Kristian, svaret på din fråga är enkel. Världens hat; mot det står vår Gud; klaga inte så ömkligt du är utan ' kyrka' med talan i samhället men har Gud så fortsätt.
    De vill kasta av sig Livet och det sedliga livet och livet och Guds Förmaningar i tron att det blir bättre så och de tror och vill tro varenda lögn som produceras i frågan.Dessutom har Jesus sagt att det kommer att vara så här. De som vill sitta kyrkskyddade klagar som du.
    Otrons furste får dem som sitter trygga i ordnade länder och även annorstädes att väl vetande att Guds Ande som tilltalat dem själv och genom många och mycket att de fast det t o m mot den uppstånde talar sådant som humanisten gör och som de mindre förfinade släpper ur sig i fulhet sådana frön till krig och oordning ja till en anarki där de sedan som frikyrkorna alltid vill se en profet reda upp eller som antikristerna och förnekarna kräver de statlig gudsförnekande ordning eller en starkledare och man är mer eller mindre förbjuden att tala om Guds hjälp i tiden om man inte av Guds Nåd får och vill vittna om Jesus om Domen, om hur syndernas förlåtelse andligtjuridiskt friar människor från syndaskulden men inte från det jordiska straffet som nu är löjligt litet på gott och ont.
    Vi som tror känner det som du Kristian men har man personlig tro så älskar man kristna grupper men har sin tro och insikt i bibeln som kallar den kyrka som stöder produktionen av horiska och horor och sexuella onaturligheter till skökan som rider på vilddjuret. Det betyder att varje samfund som tar hjälp av otrogen myndighet att dölja homo och skändare och äktenskapsbrottgärningar och hindrar upprättandet av offren är en sådan sköka som rider vilddjuret fast det vore en liten skrymtaregrupp här eller där.

    SvaraRadera
  11. Det borde sägas vid dopet och i söndagsskola vid konfirmationsundervisning och predikan; se jag (Jesus)sänder er som får in bland vargarna(och det kan va ert eget folk). Det bör också sägas åt dem som inte skött om sin tro men som vet att Guds Sanningar är Sant. Gå och sköt om er förlåtelse där det predikas Rätt förrän ni i bönen i god vilja råkar ut för sådant att ni inte ' kan ' tro fast ni vill. Utan rätt Nåd i Jesu Ande och Ord och utan ska vi säga Grunderna så länge kunskapen finns så har ni inte gjort det onda,ni har vandrat i kärleksgärning men om ni inte styrker er i djupare rening genom nattvard eller predikad avlösning i helig Ande eller genom "evangelikala" kristna varhelst de finns så blir sådan här strid som Kristian har för svår. Var individuella men förakta inte de grupper där Anden som är Guds helige är vid väldet i allt. Ljumheten från vissa tidigare väckelsebygder luktar snart rutigutt.

    SvaraRadera
  12. När sedan bara Kärleken är kvar bland folk och kristna; kom ihåg Kärleken är i full konformitet med att inte göra synd eller styggelse eller brott lovligt, ej heller gör kärleken med sina vänner vad Guds ord förbjuder.
    Därför har humanistens folk en ond och falsk och oren kärlek.
    Men Kärleken den gudsgoda Är Allsmäktig dock hos oss lidande i liv och lära. Ära vare Gud i höjde och på och i den goda jorden och bland oss godgjorda. I Jesu Namn. Amen.

    SvaraRadera
  13. Livet är ju ( nästan alltid; sic!) hos människan. Men Livet Vägen och Sanningen kommer vid Domen och domarna inte att kännas vid dem som inte renat sig från de synder som nya testamentet och Johannes uppenbarelse nämner och då är det inte bara att 'tro' , man skall också bryta med och reda upp de brott och synder man har. Vill mam vinna tid och behålla ansiktet inför de andra människor är man inte bara falsk och ond man ljuger sig slemt ner i helvetet socialt pragmatisk ock skickligt utan att kunna ångra. Söis iri.Amen I Jesu Namn.

    SvaraRadera
  14. Vill man vinna tid ska det stå i femte rad nerifrån...

    SvaraRadera
  15. Kristendomen faller som en kortlek om inte juden dog och uppstod från de döda, alltså att ett mirakel skedde. Om det enligt bibeln vore en engångshändelse kunde lättlurade kanske köpa idén, men då enligt samma bibel människor steg ur gravar och gick bland andra människor så faller trovärdigheten fullständigt.
    Ingen död människa har nånsin uppstått från de döda, varken nu eller då. Inte heller har nån oskuld kvinna fött barn, ej eller ormar pratat som det står i bibeln.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svenska Folkbibeln 2015
      10 Varför dömer då du din broder? Eller varför föraktar då du din broder? Vi ska alla stå inför Guds domstol. 11 Det står skrivet: Så sant jag lever, säger Herren, för mig ska varje knä böjas och varje tunga prisa Gud.[a] 12 Alltså ska var och en av oss avlägga räkenskap inför Gud.
      Gäller även Eflop om han så vill eller inte !

      Radera
    2. Anonym. Religiösa domar gäller bara religiösa människor. Den som inte tror på religionen, tror heller inte på den religiösa lögnen. Eller, tror du själv på andra religioners domar som riktas mot dig? Eller, anser du att alla andra religioner är falska? I så fall, förstår du vad jag menar. För mig är kristendomen lika falsk som asatron är för dig.

      Q

      Radera
    3. @Q, Inte i detta fall ! Jag tror stenhårt på att allas knän skall böjas för Honom, endel av vördnad och underordnande -andra av tvång för en betydligt värre destination... ( dock utan att deras tunga skall prisa Gud... ) Förövrigt finns det i GT en berättelse om en utmaning folk emellan om vems Gud som kunde tända en eld/brasa, Israeliternas Gud var den enda som lyckades tända brasan trots hedningarnas försök att få sina gudar att tända den ! Har en god stund försökt hitta stället utan att lyckas, ngn annan som vet ?

      Radera
    4. Q. "Religiösa domar gäller bara religiösa människor. Den som inte tror på religionen, tror heller inte på den religiösa lögnen."

      Verkligheten är verklighet, oberoende av om vi tror på den eller inte. Vår tro, eller icke-tro, förändrar inte verkligheten. Antingen gäller detta för alla, eller så gäller det för ingen. Du har låst dig vid det senare. Min bön är att du ska få ögonen öppnade för sanningen innan det är för sent.

      Radera
    5. Kristian. Sant! Verklighet är verklighet om vi tror på den eller inte. Du har valt att inte tro på verkligheten, men nog på sagoboken som lovar magiska under. Kanske för att verkligheten verkar tryggare då?
      Hoppas att du öppnar ögonen och ser sanningen innan det är för sent.

      Q

      Radera
    6. Du kommer ingen vart med din maniska envishet, vad du ser som din verklighet, förblir din verklighet. Så länge det finns lika många religiösa "verkligheter" som det finns predikanter, präster, påvar, imamer, rabbin, shamaner och vad det nu finns för "överheter" i alla tusentals religioner, blir inte din "verklighet" nån annans. På det stora hela är det otroligt få människor som delar din uppfattning om kristendomen, mindre än en droppe i havet, och att inbilla sig att hela världens befolkning skulle leva din verklighet är ju inte sunt.

      Eller är det exakt så du menar?

      Radera
    7. Anonym15 juli 2020 22:36

      Så din gud klarar av att tända lägereldar? Vågar du ta utmaningen och bevisa det? Kommer nog och ser på. Vi kan bjuda in ÖT som vittnen också.

      Q

      Radera
    8. d. Sagor och myter är sagor och myter. Sådana behöver ingen tro på. Men kristendomen är något helt annat. Se t.ex. Luk. 3:1-2. Låter detta som en saga? Eller med litteraturprofessorn CS Lewis ord: They call christianity a myth. I know myths, and christianity is nothing of the sort."

      Radera
    9. @Q 16 juli 2020 09:37, Varför skulle jag det ? För mig räcker det att veta att Gud så kan göra om Han vill ! Matt 4:7 Jesus sade till honom: "Det står också skrivet: Du ska inte fresta Herren din Gud." !

      Radera
    10. Anonym. Säkert trevligt med en Gud som kan göra eld i spisen ifall du någon gång har behov av det.

      Q

      Radera
    11. Q 16 juli 2020 22:14, "Högmod går före fall"... Eller är du kanske avundsjuk för att jag äger allt i Jesus medan du endast har dig själv att lita på ?

      Radera
    12. Så menar du att alla rabbin, imamer etc lever i din verklighet, delar din uppfattning om kristendomen? Eller menar du inte det?

      "Luk. 3:1-2. Låter detta som en saga?"

      Jo, det låter som en saga.

      Radera
    13. d. Nej, det gör det verkligen inte. Att du påstår att det gör det säger nog väldigt mycket om din syn på dessa saker.

      Radera
    14. Anonym16 juli 2020 22:52

      Tvärtom! Jag är glad för dig, att du har sådan livlig fantasi att underhålla dig själv med. Det samma gäller också för Kristian!
      Visst, har ni all rätt att som vuxna människor studera sagoböcker så mycket ni vill. Tycker att det är modigt. Tummen upp!



      Q

      Radera
    15. Du undviker, igen, min fråga:

      Så menar du att alla rabbin, imamer etc lever i din verklighet, delar din uppfattning om kristendomen? Eller menar du inte det?


      Det är hur lätt som helst att skriva sagor och myter, jag är nu ingen stor berättare men kunde ju försöka mig på samma genré: "Under första året då Marin var minister, Niinistö var president och Åstrand var biskop [sanning så långt] fick Ronny en känsla att åkern var full av flygande tefat och marsmänniskor stod på kö till hans utedass".

      Det finns inga andra källor som varken kan bekräfta eller dementera att inte hela bibeln är skriven på samma sätt, dels sanning och dels fantastiska berättelser. Jag trodde att du som teolog borde ju ha koll på sånt, men det verkar du inte ha, kanske för att sånt inte existerar. [youtube-länkar med mer eller mindre suspekta talare är inga bevis]

      Radera
    16. d. "Så menar du att alla rabbin, imamer etc lever i din verklighet, delar din uppfattning om kristendomen? Eller menar du inte det?"

      Jag begriper inte din fråga. Kanske du vill försöka ställa den på ett annat sätt?

      "Det är hur lätt som helst att skriva sagor och myter, jag är nu ingen stor berättare men kunde ju försöka mig på samma genré"

      Det är bra att du använder ordet "genré". När vi ser på t.ex. Lukasevangeliet är det inte alls svårt att fastslå vilken genré det handlar om. Det är fråga om historieskrivning. Inte om myter och sagor. I ditt försök blandar du friskt genréer. Det gör inte Lukas.

      Radera
    17. d. Fortsättning.

      "Det finns inga andra källor som varken kan bekräfta eller dementera att inte hela bibeln är skriven på samma sätt, dels sanning och dels fantastiska berättelser"

      Igen en gång. Nu visar du att du inte behärskar källäget. Googla t.ex. "Nära mitt hjärta Enbuske" så kan du läsa på lite.

      Radera
    18. "Verkligheten är verklighet, oberoende av om vi tror på den eller inte. Vår tro, eller icke-tro, förändrar inte verkligheten. Antingen gäller detta för alla, eller så gäller det för ingen." skriver du, verkligheten är hur du bestämt att kristendomen är för alla, oberoende man tror eller inte. Så då undrar jag om samma gäller rabbin, imamer och precis alla människor i världen? Om det inte gäller, varför skulle det gälla mig? Eller Q? Eller alla hbqt du behöver berätta sanningen för?

      Radera
    19. d. Jag begriper fortsättningsvis inte din fråga. Menar du att du svävar i tvivelsmål om vad jag menade? Jag tyckte att jag uttryckte mig nog så klart. Men jag kan försöka precisera ytterligare. Kristendomen är sann, och det innebär att alla andra religioner är falska. Så i den meningen gäller detta för alla rabbiner och imamer också.

      Radera
    20. "Kristendomen är sann, och det innebär att alla andra religioner är falska." Men då skriver du i din rubrik att kristendomen är falsk. Nå, det är nu bara dina egna konstruktioner som dessvärre för dig i retoriska återvändsgränder.

      Men du har ju faktiskt ett scoop utav like här, du borde absolut gå ut internationellt att det är den anpassade anti-hbqt, anti-feminist och högerradikala Nyman-kristendomen som är den som gäller, alla andra i hela världen har fel. Vad är det som hindrar dig Kristian? Varför begränsar du dig till din lilla sekt?

      Radera
    21. d. Läs om rubriken, och läs rätt. Eller kanske jag borde fråga om du alls har läst texten ovan överhuvudtaget.

      Radera
    22. Frågar man rabbin, imamer, och varför inte mig, så hävdar vi alla bestämt att vi inte delar din verklighet, det du påstår att vi alla skulle vara underställda din tolkning av kristendomen är så naivt, idiotiskt och sanslöst man kan tänka sig, och du har inget annat att bestyrka det med än din övertygelse. Det igen väger lika lite som helium i vågskålen.

      Det finns en Sarah Cooper som gör voice overs på Trump, och hon hävdar efter att ha analyserat hans tal, att han hittar på sina påståenden medan han pratar, det saknar fullständigt förankring, och efteråt kan han inte återkoppla till vad han sagt. Allt oftare får jag den känslan att det är du Kristian som inte kan återkoppla till vad du skrivit och därför kan du sällan kommentera dina egna texter utan att det blir helt galet. Kanske det är så som du menar, att ingen läser dina texter, utan det är du själv som inte läst. Därför hamnar du så ofta i kniviga lägen och istället för att svara på frågor styr du bara diskussionen till något annat.

      Radera
    23. d. Du förstod inte detta med verkligheten. Det som är sant är sant även om ingen skulle tro på det. Man kan nämligen inte rösta om sanningen.

      "därför kan du sällan kommentera dina egna texter utan att det blir helt galet."

      Nu får jag påpeka att jag inte kan hållas ansvarig för dina misstolkningar och för det att din världsbild är sådan att du inte alls klarar av att förstå vad jag skriver. Fatta gärna skillnaden.

      Radera
    24. Ok, så jag missförstod detta med verkligheten?

      "Verkligheten är verklighet, oberoende av om vi tror på den eller inte. Vår tro, eller icke-tro, förändrar inte verkligheten."

      Men kanske ska du förklara då? Du verkar mena att verkligheten är att Gud och Jesus finns och vi alla människor kan inte undgå att bli dömda oberoende vi tror eller inte? Är jag på rätt spår så här långt? Eller blev det redan fel?

      Så vad menar du med "det som är sant är sant" och "verklighet är verklighet"?

      Radera
    25. d. Precis så. Nu kanske du börjar förstå vad jag menar?

      Radera
    26. Så då blir precis alla rabbin, imamer, precis alla dömda enligt kristendomen?

      Radera
    27. 10:20. Givetvis är det så, och varför skulle det vara på något annat sätt? Sedan är det fel att säga "dömda" eftersom kristendomen egentligen inte handlar om domen utan om att bli frikänd. Men det visste du kanske inte heller?

      Radera
    28. Givetvis? Alla andra kristna (alltså förutom dem som inte håller med dig), muslimer, hinduer, ja, hela världens befolkning kommer att bli helt förvånade? Nej, det är både naivt och enfaldigt att gå och leva med en sån övertygelse...

      Radera
    29. Tycker du. Men kanske du har fel?

      Radera
  16. Anonym 15.07. 22.36. Bibelstället är 1Konungaboken kap 18 v 20-38.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Unknown 16 juli 2020 07:26 !!! Från det ena till det andra... Sökte änn en gång den utomordentliga "kenttähartaus" i samband med ngn självständighetsmarch som jag en gång hört och fann följande med Pekka Särkiö, https://www.youtube.com/watch?v=VpXWFCG3Hes ! Tråkigt med så få visningar sedan 2012...

      Radera
    2. Jo, han har lyst ordentligt flere ggr. En tid tänkte man med förtröstan på det prästerliga i ordningsmakten då man såg att ordet kunde och fick predikas...

      Radera
    3. Så sent som 17 juni 2020, från 2:50 framåt ! https://www.youtube.com/watch?v=Z4wK11H7iqw

      Radera
    4. Nåja. Detta var en allmänkyrklig andakt; lätt förutsägbar och lika lätt att inte bry sig i om man är allmänlikgiltig för tron men vill vara ' kristen i väst'. Det som i senare andakt under helgen mera uppmanade till ånger och efterföljelse av Guds vilja var bättre men stötte på patrull. Inte kan jag det själv men vi måste nämna synderna och visa vägen till omvändelse i Jesu tro lära liv och lidande så slipper vi dessa rätt talade andakter som stöder ljumheten och gör att vi inte tvår oss i ordet och Anden och nattvarden hållande Jesu vittnesbörd och omvändelsemaning som veteranerna här borde ha fått sig presenterat. Han fältbiskopen har predikat så några ggr; det borde vara alltid!!!!! Så inte fullt beröm för detta halvljumma. Men knappast kunde ngn gjort bättre i vår tid. Suck

      Radera
  17. Förutom att er goda gud enligt legenden utrotat allt levande genom drunkningsdöden, alla barn, gamlingar, och djur så har vi korkade människor dödat andra människor i miljoner i fantasifigurens namn. Endast i den sk kristna goda gudens namn har mellan 80 - 106 MILJONER mist livet.

    När vi har/haft tusentals religioner kan vi nog konstatera att religionerna är roten till allt ont är i världen.

    https://rationalwiki.org/wiki/Death_toll_of_Christianity

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop,

      Religionerna är knappast roten för allt ont i denna värld. Människor är själviska, och därmed skulle det nog finnas ondska även utan religioner.

      Men du har fullständigt rätt i att mycket ont görs och har gjorts i religionens namn. Det som jag anser vara farligt är tron att alla andra MÅSTE tro på samma sak. Exempel på detta uppvisas av Kristian och andra troende på denna blogg.

      exempelvis: "Jag tror stenhårt på att allas knän skall böjas för Honom, endel av vördnad och underordnande -andra av tvång"

      Ett annat exempel är Kristian Nymans stenhårda kamp mot den "liberala revolutionen", det som andra anser vara alla människors rätt att leva som de vill.



      Samhället vore bättre utan religion. Eller så kunde religionen vara var och ens personliga sak, utan att den behöver gå ut över andra.

      -S

      Radera
    2. S. Ingen kräver att alla måste tro på samma sak. Var och en får givetvis tro som de vill. Men citatet om att alla knän ska böjas talar om Jesu återkomst, och då kommer det förstås inte längre att finnas någon möjlighet att undkomma att ge honom äran. Men fram tills dess får var och en givetvis göra som de vill.

      "Ett annat exempel är Kristian Nymans stenhårda kamp mot den "liberala revolutionen", det som andra anser vara alla människors rätt att leva som de vill."

      Säg hellre att "det som andra anser vara alla människors rätt att leva som de vill - förutsatt att de inte vill leva som Bibeln lär." Då blir det mera korrekt.

      Radera
    3. "Men fram tills dess får var och en givetvis göra som de vill."

      Ja, det får de, även alla hbqt, så var då vänlig och låt dem leva som de vill utan att du ska lägga dig i det. Det är visst det du menar med meningen du skrev? Eller menar du nånting helt annat än vad du skrev?

      Radera
    4. d. Jag har aldrig lagt mig i hur hbt-människor lever. För min del får de leva som de vill. Men när hbt-lobbyn försöker förändra samhället så att framför allt barnen och det uppväxande släktet far illa, då protesterar jag. Ser du inte skillnaden här? Nej, det gör du förstås inte eftersom du inte vill se den.

      Radera
    5. De kan ju inte leva som de vill så länge du protesterar, så sluta prata smörja. Du kan heller inte bevisa att det finns en hbqt-lobby, än mindre på vilket sätt nån far illa. Alla har vi "öppna ögon" och "ser runtomkring oss" men du är ensam om att se små gubbar.

      Men ponera att det skulle finnas en hbqt-lobby, som då självfallet skulle verka för att hbqt får leva som de vill. Rent logiskt innebär det att om du vill förhindra en imaginär hbqt-lobby så vill du förhindra hbqt att leva som de vill. Så än en gång Kristian: hur vill du nu ha det?

      Radera
    6. d. Så du menar att hbt-lobbyn ska ha fri lejd att hitta på vilka galenskaper som helst utan att någon får ifrågasätta det de kommer med? Jag har många gånger skrivit om regnbågdsfascismen och det nya frälset. Jag får tacka dig för att du ger mig rätt i det jag skrivit - det är precis denna inställning jag talat om!

      "Du kan heller inte bevisa att det finns en hbqt-lobby"

      Det behöver jag inte heller göra. Slå upp vilken dagstidning som helst i Pride-tider så är den saken bevisad.

      "än mindre på vilket sätt nån far illa"

      Öppna ögonen. Det kanske kunde hjälpa.

      Radera
    7. "Slå upp vilken dagstidning som helst i Pride-tider så är den saken bevisad. "

      Det bevisar sannerligen inte förekomsten av nån "hbqt-lobby", men å andra sidan har du aldrig haft bevis för nånting över huvudtaget.

      "Så du menar att hbt-lobbyn ska ha fri lejd.."

      Ja, vad tror du att du har för rättigheter att lägga dig i?


      Du svarar fortfarande inte på frågor: du hävdar att " Jag har aldrig lagt mig i hur hbt-människor lever" men ändå inte, eftersom du lägger dig i med att agera mot "hbqt-lobbyn" som knappast har nån annan uppgift än att arbeta för hbqt. Så Kristian, hur vill du nu ha det?


      "Öppna ögonen. Det kanske kunde hjälpa. "
      Möt en homosexuell, prata med hen. Den kanske kunde hjälpa dig.

      Radera
    8. d. Nu väljer du att inte förstå. Nå, det är ditt val. Men kom sedan inte och påstå att jag inte har besvarat dina frågor. Det att du väljer att inte förstå mina svar är inte det samma som att jag inte har svarat på dina frågor.

      ""Så du menar att hbt-lobbyn ska ha fri lejd.."

      Ja,"

      Om du verkligen menar det du säger här - alltså att hbt-lobbyn ska få bedriva sin propaganda helt utan att någon ska få utmana denna måste jag säga att jag blir verkligt mörkrädd. Vad är det för sorts samhälle du riktigt förespråkar? Jag kan svara på min egen fråga så att du inte behöver göra det: Du vill ha ett regnbågsfascistiskt samhälle.

      Radera
    9. Tänk att det kan vara så svårt att besvara en så enkel fråga. "Jag har aldrig lagt mig i hur hbt-människor lever" stämmer alltså inte, men det har vi alla sett. Eftersom du kör med dubbla budskap så blir frågor som mina alldeles för besvärliga att svara på.

      Säg mig då var skillnaden ligger mellan den imaginära hbqt-propagandan och din egen propaganda? Varför skulle du ha rätt (som för övrigt inte berörs alls) om inte hbqt har rätt? Är du ute efter censur som du annars skriker så högljutt om?

      Radera
    10. d. ""Jag har aldrig lagt mig i hur hbt-människor lever" stämmer alltså inte"

      Ett exempel, tack. Det räcker med ett. Men inte ens det kommer förstås att lyckas eftersom jag aldrig har gjort detta.

      Har du alls förstått något av vad jag har skrivit? Hur i hela friden kan du ens ställa frågan du ställer angående censur?

      Nej, det tjänar nog inget till att försöka diskutera med dig.

      Radera
    11. Ett exempel: du vill påverka "hbqt-lobbyn" som i sin tur skulle påverka hbqt-personer. Och din propaganda på 200 inlägg är ett helt tillräcklig bevis vad du är ute efter. ¨

      Menar, det är ju verkligen inte så att du låter bli att ta upp hbqt om och om och om och om igen...¨

      Det är censur om du vill hindra din "hbqt-lobby", och en gång till:

      Säg mig då var skillnaden ligger mellan den imaginära hbqt-propagandan och din egen propaganda?

      Radera
    12. d. Igen visar du att du inte alls begriper vad detta handlar om. Jag beklagar.

      Radera
    13. Säg mig då var skillnaden ligger mellan den imaginära hbqt-propagandan och din egen anti-hbqt-propaganda?

      Vi säger då att det finns en hbqt-lobby som består av tex mig själv, och ungefär 80% av befolkningen som vill befrämja livsvillkoren för hbqt, du kallar det propaganda, så ok, vi kallar det då för det.

      Du kör med din propaganda och du anser dig ha rätt att föra fram din "sanning".

      Varför skulle inte hbqt-lobbyn få köra sin propaganda om du ska få köra din? Ska båda få fritt köra sina race, eller ska båda förbjudas.

      Det kan inte vara för svårt för dig att förstå nu, fast det verkar vara lite modeord för dig att "inte förstå". Vill du spela dum för att slippa svara, så gör det då.

      Radera
    14. d, nu är det ju inte frågan om vad du eller "ungefär 80% av befolkningen säger utan om vad Guds Ord säger ! Vill du spela dum och framföra dina egna "sanningar" så gör det då öppet och erkänn att du hellre följer satan än Gud vår Herre ! (med allt vad som på därpå följer !)

      Radera
    15. d. Skillnaden? Det finns flera. En skillnad är att det jag framför inte är någon propaganda utan är sant. En annan skillnad är att plattformarna är extremt olika stora. Mainstreammedia för fram sin propaganda på plattformar som i princip alla deltar i på något sätt. En del av dessa är t.o.m. statligt finansierade. På dessa plattformar censureras ståndpunkter som inte går ihop med den rådande (propagandistiska) linjen. Se där en stor skillnad till: Jag idkar inte censur, inte ens dina kommentarer blir raderade.

      Radera
    16. Det är ingen sanning i det du skriver i din anti-hbqt-propaganda, det är bara ensidiga åsikter för att påverka attityden. Men för att nånting ska vara sant, så byter jag min signatur till hbqt-lobby, tänk, nu finns det äntligen en RIKTIG hbqt-lobby. :D :D

      Så var tycker du gränsen ska gå för storleken för en plattform? Man borde alltså förbjuda viss information att spridas via stora plattformar, menar du?

      Din propaganda bekräftas av just det att du har ett stort behov att föra fram dina mindre avundsvärda hatåsikter, som bla Yle inte har något ansvar att publicera.

      Ännu har jag inte sett någon skillnad varför man inte skulle få skriva om hbqt och Pride om du får skriva hundra gånger mer om anti-hbqt och anti-Pride.

      Radera
    17. Kristian,

      på vad baserar du ditt påstående om att de åsikter du framför skulle vara "sanna"? Samtidigt påstår du att lika rättigheter och ett tolerant samhälle skulle vara "propaganda"? Vem bestämmer vad som är sant och vad som är propaganda?


      Anonym19 juli 2020 00:41

      Vad "Guds ord" säger är irrelevant för de som inte tror på det.

      Radera
    18. Anonym 08:05. Propagandan går ut på att göra krokigt till rakt och svart till vitt. Vad gäller vad som är sanning och vad som inte är det misstänker jag att det inte lönar sig att svara på den frågan. Men du kan se vad som har skrivits och vilka frågor som har diskuterats. Där hittar du nog svaret på din fråga.

      Radera
    19. "Propagandan går ut på att göra krokigt till rakt och svart till vitt"
      Detta låter som en beskrivning av ditt "bevis" för att kristendomens läror skulle vara fakta.


      "Vad gäller vad som är sanning och vad som inte är det misstänker jag att det inte lönar sig att svara på den frågan"
      Ifall du inte kan svara på denna fråga så borde du i framtiden undvika att framföra din egna åsikt som 'sanningen'. Jag antar att detta gäller bl.a. sexualitet, äktenskap, adoption, abort, samt något annat som politiserats av den "religiösa" högern. De flesta av dessa frågor har väl inget sant eller falskt?

      Radera
    20. Anonym 08:22. Nu hade du lite otur när du läste. Jag skrev inte att jag inte kan svara på frågan. Jag konstaterade bara jag misstänker att det inte lönar sig att svara på frågan.

      Radera
    21. Du tycks undvika svara på frågor som du inte har svar på. I dessa fall har du något svepskäl som att det inte "lönar sig att svara på frågan", eller att den som ställt frågan "inte förstår sig på ämnet".

      Det är helt förståeligt att man inte kan svara på frågor om man har sådana åsikter som du.

      Radera
  18. Ja, det finns goda människor och onda människor, men för att få goda människor att utföra onda handlingar behövs religion.

    SvaraRadera
  19. Kristian. Bibeln behöver inte vara falsk rakt igenom. Bibeln är en samling folkminnen (folklore). En mycket stor del av alla människor ett par tusen år sedan var obildade analfabeter. Idioter enligt dagens mått. Människorna har berättat genom tiderna och generationerna historier om vad dom tror sig ha sett och upplevt. När människorna tror sig ha sett saker dom inte förstått, har det blivit fantastiska sagor om gudar, demoner och magiska under.

    De vittnesbörd du pratar om bygger på sagor och fantasier om vad som kanske har hänt enligt lättlurade människor som inget förstod.

    Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Q. Du inser det säkert inte, men det du ger uttryck för i din kommentar är inte bara fel, det är också uttryck för en fruktansvärd historiechauvinism.

      Radera
    2. Kristian. Rätta mig då där du anser att jag har fel, istället för att ge dumma kommentarer.

      Q

      Radera
    3. Q. Att säga att en kommentar är chauvinistisk när den är det så tydligt som din är det - är det dumt? Kom igen nu.

      Men ok. En sak. Israel för 2000 år sedan var en litterat kultur. Dt Devar inte fråga om "ombildade idioter". De trodde verkligen inte heller på vad som helst. I Jakobs fall, t.ex., krävdes det inget mindre än en bevisad (och ja, då, för de som levde där och då var den bevisad) uppståndelse för att han skulle komma till tro. Det samma gäller de några tusen dom kom till tro på den första pingstdagen. Något mindre än en bevisad uppståndelse skulle inte ha kunnat åstadkomma det som skedde då och under de följande decennierna.

      Radera
    4. Autocorrect... Men du förstår nog vad jag försökte säga.

      Radera
    5. Kristian. Prata inte strunt. Om en person som levde för 2-4000 år sedan återuppstod i Esse en dag, skulle du också se människan som både obildad och primitiv. De flesta som följde Jesus tillhörde inte kultureliten. De var vanliga enkla människor.

      Nej, det finns ingen bevisad uppståndelse! Presentera bevisen då! Hittills har du bara fantiserat och pratat strunt.

      Q

      Radera
    6. Q 17 juli 2020 20:01, Svenska Folkbibeln 2015, 1 Korintierbrevet 1:26-28,
      "26 Bröder, se på er egen kallelse. Inte många av er var visa på världens sätt, inte många var mäktiga, inte många förnäma. 27 Nej, det som för världen var dåraktigt utvalde Gud för att förödmjuka de visa, och det som för världen var svagt utvalde Gud för att förödmjuka det starka, 28 och det som för världen var obetydligt och föraktat och inte fanns till, det utvalde Gud för att tillintetgöra det som fanns till,"
      Q, är du vis på världens sätt ? Mäktig och förnäm ? På annat sätt är det nämligen svårt att förstå det du skriver även om du delvis får det rätt då du skriver "De flesta som följde Jesus tillhörde inte kultureliten. De var vanliga enkla människor." Cred för det sistnämnda !

      Radera
    7. Q. " Om en person som levde för 2-4000 år sedan återuppstod i Esse en dag, skulle du också se människan som både obildad och primitiv."

      Den meningen är obegriplig, så jag vet inte vad jag ska säga om den.

      "De flesta som följde Jesus tillhörde inte kultureliten. De var vanliga enkla människor."

      Sant. Och hur är det ett problem? Kultureliten har alltid varit mer eller mindre depraverad, så att tillhöra den är på intet sätt någon merit.

      "Nej, det finns ingen bevisad uppståndelse! Presentera bevisen då! Hittills har du bara fantiserat och pratat strunt."

      Det har jag verkligen inte. Men eftersom kristendomen måste vara falsk väljer du att blunda för det jag har sagt. Men igen: Idag kan vi inte bevisa uppståndelsen till 100%. Det går inte, liksom vi inte heller kan bevisa något annat från antiken. Men vi har källor som talar om vad som hände, och när alla dessa källor pekar i samma riktning borde det säga oss något.

      Men situationen var en annan den första pingsten. När Petrus och gänget stod och förkunnade att Jesus hade uppstått på Jerusalems gator bara några veckor efter att det hade skett kunde motståndarna (främst kultureliten) ha motbevisat det han sade och så kvävt den unga kristendomen i sin linda. Det enda som skulle ha behövts hade varit att visa upp den döda kroppen eller den förbommade och upptagna graven. Då hade det inte blivit någon kristendom. Men det historiska skeendet visar på något helt annat! Evangelierna talar om flera tusen omvända den dagen, och de andra historiska källorna vi har (Tacitus) talar om en stor mängd kristna i Rom (2500 km bort) som led martyrdöden endast 31 år efter den första pingsten. (Och det var då de som blev fasttagna - säkert många flera sprang undan och gömde sig!)

      Allt detta hade kunnat "förhindras" av både de romerska makthavarna och de judiska ledarna. Men det kunde de inte. Detta, om något, är en klar indikation på att Petrus bevisade uppståndelsen den där dagen.

      Radera
    8. Kristian. Ibland tror jag att du låtsas missförstå bara för att jäklas.

      "" De flesta som följde Jesus tillhörde inte kultureliten. De var vanliga enkla människor."

      Sant. Och hur är det ett problem? Kultureliten har alltid varit mer eller mindre depraverad, så att tillhöra den är på intet sätt någon merit".

      Det var ju du själv som sa att folket var bildat på den tiden, en litterat kultur.

      "Men ok. En sak. Israel för 2000 år sedan var en litterat kultur. Dt Devar inte fråga om "ombildade idioter". De trodde verkligen inte heller på vad som helst".

      Hur ska du ha det egentligen?

      Och sedan har vi det här:

      "" Om en person som levde för 2-4000 år sedan återuppstod i Esse en dag, skulle du också se människan som både obildad och primitiv."

      Den meningen är obegriplig, så jag vet inte vad jag ska säga om den".

      Jo, jag förstod genast att det blev för invecklat för dig.

      Q

      Radera
    9. Q. "Det var ju du själv som sa att folket var bildat på den tiden, en litterat kultur."

      Men kom igen nu! Det är INTE det samma som att vara någon "kulturelit".

      Sedan är problemet inte att det blev för invecklat för mig utan att din mening är obegriplig rent språkligt-logiskt. Men jag ska ge dig en chans att omformulera den så att andra än du också kan förstå den.

      Radera