lördag 27 mars 2021

Debattförbud i klimatfrågan?

Svenska Yle går från klarhet till klarhet i klimatfrågan. Vi som tar del av nyheter på nämnda webbplats har under de senaste åren råkat ut för en hänsynslös hjärntvätt i flera frågor, men kanske främst i just klimatfrågan. Endast en sida av saken presenteras, och detta då också så att den som tar del av denna rapportering bringas att tro att det som presenteras är obestridliga fakta. Detta är för övrigt långt modus operandi för denna institution - t.ex. i frågor som har att göra med hbtq och evolution används samma teknik. 

I går publicerades en artikel som behandlar tre nyutkomna böcker om just klimatfrågan, och det är förstås inte förvånande att klimatkrisen i dessa framställs som något som inte ens behöver ifrågasättas. Slutorden i artikeln är synnerligen betecknande: Petteri Taalas, en av författarna, hävdar "Att jordens medeltemperatur har ökat med 1,1 grader jämfört med medeltalet 1850 - 1900 betyder inte bara att det har blivit varmare. Det innebär också att nederbörden globalt fördelar sig allt mer ojämnt. Det är förändringar som inte kan debatteras bort".

Det är idag mer regel än undantag att klimativrarna använder sig av de temperaturförändringar som har skett sedan mitten av 1800-talet som bevis för klimatförändringen. Och inget illa med det. Temperaturen HAR förändrats sedan mitten av 1800-talet. Men de slutsatser som sedan görs att dessa förändringar beror på mänsklig aktivitet håller inte för en kritisk granskning. Man kan givetvis ANTA att så är fallet, men de som talar om dessa saker presenterar inte sitt case på det sättet. De allra flesta försummar dessutom också helt, likt Taalas i artikeln, att tala om för sina läsare/åhörare att andra halvan av 1800-talet innebar slutet av vad vi allmänt kallar för den "lilla istiden" och att den ökning i temperaturerna vi sett sedan dess mycket möjligt, delvis eller helt och hållet, är ett resultat av de naturliga och återkommande förändringar i temperaturerna som vår planet alltid har upplevt. 

Det som är lite skrämmande här är orden om att detta inte ens behöver debatteras. Jag påpekade detta i en kommentar, men givetvis blev den kommentaren inte publicerad. Svenska Yles linje är helt tydligt den att detta är något som inte behöver debatteras. Och varför skulle det behöva debatteras? Om man censurerar alla fakta som visar på motsatsen så får klimativrarna stå ensamma på planen, och då behövs givetvis inte längre någon debatt. Problemet är bara det att det då mycket väl kan hända att sanningen har tystats ner och vi, som mänsklighet, kan ledas ännu längre in i lögnen som en skock blinda får. Men det är tydligen så Svenska Yle vill ha det. 

40 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar

    1. Kan du länka till en en artikel på Svenska Yle om evolution du tänker på? Hittar inga som passar in på din beskrivning. Inga av de artiklar om evolution jag kollade hade mycket till diskussion.

      Radera
    2. Jan. Jag skrev så här: "Endast en sida av saken presenteras, och detta då också så att den som tar del av denna rapportering bringas att tro att det som presenteras är obestridliga fakta. Detta är för övrigt långt modus operandi för denna institution - t.ex. i frågor som har att göra med hbtq och evolution används samma teknik."

      Det handlar således inte om diskussionen, eller om en utebliven sådan, utan om vad som presenteras. Och för att se det behöver du bara kolla in vilken artikel i dessa ämnen som helst för att se att det är som jag skriver.

      Radera
    3. Om du har fakta som omkullkastar evolutionsteorin är det bara redovisa det i en referentgranskad artikel och invänta världsberömmelse.

      Radera
    4. Jan. Det fungerar inte så med referentgranskning idag, och det vet du nog. Filosofin kommer först, och det som går emot den förhärskande filosofin blir aldrig accepterat. Varken i vetenskapliga kretsar eller i mainstreammedia.

      För den som vill veta hur det här fungerar kan jag varmt rekommendera denna podd: https://issuesetc.org/2017/07/21/2021-science-and-fake-science-austin-ruse-72117/

      Den är på engelska, och det är en bit in i samtalet de kommer in på peer reviews.

      Radera
    5. Som vanligt klarar Kristian inte av att ge ett enkelt och direkt svar på en enkel fråga. Genast kom en kullerbytta "det fungerar inte så" och en länk till någon konspiratorisk internetsida som han lyckats trolla fram. Själv klickar jag aldrig på sådana sidor, eftersom jag inte vill ha något virus eller annat skit i min dator.

      Radera
    6. Anonym 10:32. Vad menar du med att det skulle vara en kullerbytta att säga att det inte fungerar så? Det är ett faktum att det inte fungerar så, så ingen kullerbytta behövs.

      Sedan står det givetvis dig fritt att låsa in dig själv i din bubbla där du inte störs av obekväma fakta. Men särskilt ärligt är det sannerligen inte.

      Radera
    7. Verkar vara en mysig medmänniska han där Austin:

      ” Ruse stated that the "hard left, human-hating people that run modern universities... should all be taken out and shot” while hosting a radio talk show on American Family Radio in March 2014.[”

      Skall se när jag hinner lyssna.

      Radera
    8. Nu har jag lyssnat.

      Ruse har skrivit en bok som heter "Fake Science: Exposing the Left's Skewed Statistics, Fuzzy Facts, and Dodgy Data" och intervjuas med anledning av det. Forumet är såvitt jag förstår en katolsk radiostation.

      En bit in i intervjun påstår Ruse att "leftists" tagit över peer review-systemet och att det är trasigt. Han ger exempel på fel och fusk som upptäckts. I övrigt leder han inte i bevis att "leftists" styr vetenskapen. Här kan vi alltså begagna oss av Hitchens rakkniv:"Det som kan hävdas utan belägg kan förkastas utan belägg".

      Vidare nämner han andra saker som är "fake science", bland annat kondomer. Om jag föstod saken rätt menar Ruse att det inte stämmer att kondomer förhindrar spridningen av sexuellt överförda sjukdomar. Han nämner också en teori om att homosexualitet skulle leda till förändringar i hypotalamus, men lägger inte fram en process som skulle förklara hur det skulle gå till. Hitchens igen.

      På slutet avfärdar han Bill Nye, "The Science Guy", eftersom han inte är vetenskapsman, utan ingenjör. Helt utan ironi säger han att man borde låta bli att debattera vetenskap om man inte är forskare. Ruse är själv har kandidatexamen i journalism och statsvetenskap.

      Radera
    9. Jan. Ge gärna en länk till det där påståendet om Ruse du skriver i din kommentar 20:00. Jag skulle gärna höra det i sitt sammanhang.

      Sedan måste jag nog säga att du är bra på att lyssna slarvigt!

      "Forumet är såvitt jag förstår en katolsk radiostation."

      Nej,d et är det inte. Utan en klassiskt luthersk radiostation.

      "Han ger exempel på fel och fusk som upptäckts. I övrigt leder han inte i bevis att "leftists" styr vetenskapen."

      Nå, det var väl just det som diskuterades som han gav exempel på?

      "Om jag föstod saken rätt menar Ruse att det inte stämmer att kondomer förhindrar spridningen av sexuellt överförda sjukdomar."

      Det gjorde du nu inte. Det han säger är att ifall kondomer verkligen skulle fungera (och användas) skulle de sexuellt överförbara sjukdomarna minska/vara utrotade. Men de blomstrar som aldrig förr. Slutsatsen är att det inte går att lita på kondomanvändning i kampen mot dessa sjukdomar. Vilket alltså är en självklarhet när man ser på siffrorna.

      "Han nämner också en teori om att homosexualitet skulle leda till förändringar i hypotalamus,"

      Nej. Han konstaterar att de som undersökt i den studie som används inom vetenskapen hade förändringar i hypotalamus. Men poängen är att det inte går att dra de slutsatser som dras på basen av det sample som används. Vilket är helt riktigt.

      "På slutet avfärdar han Bill Nye, "The Science Guy", eftersom han inte är vetenskapsman, utan ingenjör. "

      Fel igen. Han avfärdar honom för att han presenterar fake science. Att han är ingenjör är bara ett sidospår.

      Radera
    10. Citatet om människor som borde skjutas är hämtat från Wikipediasidan om Ruse.

      Och du har rätt om radioprogrammet - det var Ruse som är katolik, inte radiostationen.

      "One of the things that has happened in recent years is that, you know, the peer review process like everything else has been taken over by the left." säger han. Verkligen? Allting? Vad har han att backa upp det påståendet med?
      Han nämner inte allt om det fusk han nämner heller: de hundra artiklarna som återtogs kom alla från samma land, det kunde ju ha varit intressant i sammanhanget. Kan det vara en faktor i sammanhanget? De 57 studierna som Amgen inte lyckats replikera är också ett frågetecken - de har bara publicerat rapport om tre av sina replikeringsförsök.

      Vad gäller kondomer - så här frågade radiovärden: "We are told in kind of in a nutshell, for the last, oh, now it's going to be 35 years that the answer to the spread of STDs and other sexually transmitted diseases is simply the condom. It's that simple. And if people just did it, then we wouldn't have STDs out, no need to change one's behavior. The condom is the answer. What's your response?"

      Ruse svarade:"Well, you know, the, you know, we are awash in condoms here in the United States. Yet, the STD rate is skyrocketing in the United States, most especially in the gay community. You know it there are there are STDs that they thought were extinct, that are that are galloping back. I mean, we thought that syphilis was largely under control in the United States. And now it's reaching epidemic proportions, most especially in the gay community. So so the condom lie is one of the great fake scientific lies of all time."

      Han säger alltså att kondomer inte skyddar mot sexuellt överförda sjukdomar.

      Angående hjärnan och homosexualitet: "The study of the hypothalamus is different in gay men than then in straight men. The problem with all that is, is that brain imaging is the question of causation. Did the different brain cause homosexuality? Or is it a result of living the gay way, and the hypothalamus study was done on dead people, and many of them probably had HIV AIDS, and that could be a cause." Han undrar alltså om en förändring i hjärnan förorsakar homosexualitet, eller om en homosexuell livsstil, eller kanske HIV/AIDS, är orsaken. Som jag skrev.

      Om Bill Nye säger Ruse: "Well, yeah, I mean, he is he's just a monstrous charlatan. He's not he's, he's, you know, he's got an engineering Master's in engineering. And I don't think he even has a PhD."


      Kolla gärna in hans Twitter också, för mer absurditeter. Sista mars tweetade han "George Floyd was filled to the gills with deadly drugs. He fought with police. He was a bad man. His death is at his own hands. Derek Chauvin did nothing wrong." Verkar vara en mysig medmänniska, som sagt.


      Radera
    11. Jan. Det är helt tydligt att de som skrivit wikipediasidan har ett visst intresse av att svartmåla Ruse. Det ser man redan i de första meningarna. Sammanhanget framgår inte, men oberoende är det ett stort övertramp att säga det han påstås ha sagts. Men betyder det att allt han säger därmed bör förkastas? Givetvis inte.

      "Han säger alltså att kondomer inte skyddar mot sexuellt överförda sjukdomar."

      Nej, det säger han inte. Det han säger är att kondomen i sig inte läser problemet med STD. Vilket siffrorna helt tydligt också visar.

      Angående förändringarna i hypotalamus. Det du skrev var att "Han nämner också en teori om att homosexualitet skulle leda till förändringar i hypotalamus, men lägger inte fram en process som skulle förklara hur det skulle gå till."

      Det är inte alls vad Ruse säger. Men det är bara att läsa vad han säger i din kommentar. Tack för utskriften!

      Sedan vad gäller George Floyd och hans död så ska du inte tro allt vad vänstermedia skriver. Jag, som tar del av både vänster- och högermedia, har förstått att det Ruse skriver ligger inte så långt från sanningen.

      Radera
    12. Wikipedia-artikelns första stycke:

      "Austin Ruse is an American conservative political activist, journalist and author. He is the President of the Center for Family and Human Rights (C-FAM), which has been listed as an anti-LGBT hate group by the Southern Poverty Law Center. Through C-FAM and his own writings, Ruse advocates anti-LGBT and anti-abortion conservative positions, and has advocated for the criminalization of homosexuality."

      Exakt vad är svartmålande, menar du?


      "Sammanhanget framgår inte, men oberoende är det ett stort övertramp att säga det han påstås ha sagts."

      Har du läst hans egen ursäkt på c-fam:s hemsida? Det är inte fråga om att det "påstås" - han erkänner och ber om ursäkt (klumpigt, genom att upprepa delar av klavertrampet). Vill du höra kontexten kan du lyssna här: https://soundcloud.com/rightwingwatch/ruse-university-professors

      "Men betyder det att allt han säger därmed bör förkastas? Givetvis inte."

      Nej, men man kan med fog kritisera hans människosyn, medmänsklighet och förmåga till empati.


      "One of the things that has happened in recent years is that, you know, the peer review process like everything else has been taken over by the left."

      Du valde att inte kommentera detta, och jag förstår. Det är ett huvudlöst, ogrundat och populistiskt uttalande.

      "So so the condom lie is one of the great fake scientific lies of all time."

      Jag menar att han med den kommentaren, med tanke på kontexten, antyder att kondomer inte skyddar mot STD:s så som man tror. Varför skulle det annars vara en "SCIENTIFIC lie"? Vad menar du att han avser med det?

      "Did the different brain cause homosexuality? Or is it a result of living the gay way [...]"

      Han insinuerar att en gay livsstil skulle kunna medföra fysiska förändringar i hjärnan. Eller så är det HIV/AIDS som gör det. Hur en livsstil skulle orsaka förändringar i hjärnan förklarar han inte.

      "Sedan vad gäller George Floyd och hans död så ska du inte tro allt vad vänstermedia skriver. Jag, som tar del av både vänster- och högermedia, har förstått att det Ruse skriver ligger inte så långt från sanningen."

      Här skulle jag kunna skriva mycket, men ställer två enkla frågor: vad är sanningen och hur vet du det?

      Radera
    13. Jan. Den här diskussionen har hamnat ganska långt off topic i.o.m. att du försöker misskreditera Ruse för att på något sätt underminera det han har sagt om Peer review. Men ok.

      Angående wikipedia-artikeln: Det första stycket andas misskreditering. Ser du verkligen inte det? Men rent konkret: Om man använder SPLC som referens, då har man bara en agenda. Att misskreditera. De är så oseriösa som något kan vara.

      Som sagt, citatets sammanhang framgår inte, men redan citatet i sig är föga smickrande, det måste medges. Men sammanhanget skulle säga mycket.

      "Nej, men man kan med fog kritisera hans människosyn, medmänsklighet och förmåga till empati."

      Det kan man, kanske. Men det har ingen bäring för hans uttalanden i övrigt.

      "Du valde att inte kommentera detta, och jag förstår. Det är ett huvudlöst, ogrundat och populistiskt uttalande."

      Nej. Tyvärr är det sant. Därför såg jag ingen orsak att kommentera det desto mera. Om du inte inser att han har rätt kanske det beror på att du har dragits med i glidet vänsterut? Vi som inte har gjort det ser, och förfäras, av vad som har skett/sker.

      "Jag menar att han med den kommentaren, med tanke på kontexten, antyder att kondomer inte skyddar mot STD:s så som man tror. Varför skulle det annars vara en "SCIENTIFIC lie"? Vad menar du att han avser med det?"

      Vad han menar med det? Givetvis precis det han säger! Ska det här faktiskt vara så här svårt? Du skrev själv ut citatet!!! "Well, you know, the, you know, we are awash in condoms here in the United States. Yet, the STD rate is skyrocketing in the United States, most especially in the gay community. You know it there are there are STDs that they thought were extinct, that are that are galloping back."

      "Han insinuerar att en gay livsstil skulle kunna medföra fysiska förändringar i hjärnan. Eller så är det HIV/AIDS som gör det. Hur en livsstil skulle orsaka förändringar i hjärnan förklarar han inte."

      Försök lyssna igen vad han säger. Som sagt, jag kan inte begripa att det här ska vara så här förtvivlat svårt!!! Eller bråkar du med mig?

      "Här skulle jag kunna skriva mycket, men ställer två enkla frågor: vad är sanningen och hur vet du det?"

      Sanningen är vad den är. Har du sett Floyds polisregister?



      Radera
    14. "Den här diskussionen har hamnat ganska långt off topic i.o.m. att du försöker misskreditera Ruse för att på något sätt underminera det han har sagt om Peer review."

      Han påstår något pm peer review, men som den gode Hitchens sade: "Det som kan hävdas utan belägg kan förkastas utan belägg".

      "Det första stycket andas misskreditering."

      Återigen, det första stycket lyder: "Austin Ruse is an American conservative political activist, journalist and author. He is the President of the Center for Family and Human Rights (C-FAM), which has been listed as an anti-LGBT hate group by the Southern Poverty Law Center. Through C-FAM and his own writings, Ruse advocates anti-LGBT and anti-abortion conservative positions, and has advocated for the criminalization of homosexuality." Du hakar upp dig på att c-fam listas som en hatgrupp, men det är bara en bisats i stycket. Resten är objektiva observationer - läs hans skriverier för bekräftelse - så lejonparten av stycket är fakta.

      "Som sagt, citatets sammanhang framgår inte..."

      Lyssnade du på ljudklippet jag länkade till?

      "Om du inte inser att han har rätt kanske det beror på att du har dragits med i glidet vänsterut?"

      Om du inte inser att han påstår saker utan belägg kanske det beror på konfirmeringsbias?

      "Vad han menar med det? Givetvis precis det han säger!"

      Han säger: "So so the condom lie is one of the great fake scientific lies of all time." Eftersom vad vetenskapen säger om kondomer är att de skyddar mot STD när de används kan han inte mena att problemet med kondomer är att de inte används tillräckligt. Tvärtom, han vill i den katolska kyrkans anda motverka användningen av kondomer genom att försöka få folk att tro att de inte skyddar mot STD.

      "Försök lyssna igen vad han säger."

      Han säger: "Did the different brain cause homosexuality? Or is it a result of living the gay way [...]". Översatt: "Förorsakade hjärnförändringen homosexualiteten? Eller är den (hjärnförändringen) ett resultat av en gay livsstil?" Han menar alltså att man inte kan veta vad som förorsakade vad. Han vill förstås inte att en kanske medfödd förändring i hjärnan skall förorsaka homosexualitet, för det strider mot hans världsuppfattning. Han försöker få fakta att passa i hans syn på världen för att slippa ändra sin syn för att harmonisera med fakta.

      "Sanningen är vad den är. Har du sett Floyds polisregister?"

      Men så skriv då vad sanningen är, du skrev ju att du vet det. Passa samtidigt på och motivera hur du vet att det är sanningen.

      Och vad har hans polisregister med det här att göra? Har inte alla människor samma rättigheter i dina ögon? Var inte Georg Floyd skapad till guds avbild i dina ögon? Vilka brott skall man enligt dig ha i sitt register för att det skall vara OK för en polis att sätta handklovar på dig och trycka sitt knä mot halsen i nio och en halv minut?

      Glömmer du inte att älska din nästa såsom dig själv nu?

      Radera
    15. Jan. Det tycks inte vara någon idé att diskutera Ruse och Peer review vidare med dig - du har bestämt dig för hur saker och ting är och inget kan ändra på det. Jag konstaterar bara att det du försöker göra här är ett bra exempel på canceling. Ruse har uttalat sig fel, därför behöver vi inte lyssna på något han säger.

      Sedan angående George Floyd. Jag säger inte att det polisen gjorde var rätt och inte heller går det att ursäkta. Men George Floyd var INTE det helgon BLM och vänstermedia har utmålat honom som. Han var allt annat. När han dog var han påverkad av fentanyl och hade spår av metamfetamin i blodet. (Detta kan förklara hans irrationella beteende.) https://spectator.org/medical-examiner-hard-drugs-george-floyd-autopsy-minneapolis-police-derek-chauvin/ - kolla länken i artikeln!

      Polisen använde övervåld. Helt klart. Men om man kollar hela videon inser man att hela den övergripande situationen var ytterst hotfull. Att i en sådan situation arrestera en drogpåverkad, hårt kriminellt belastad människa som beter sig irrationellt - ja då är det INTE läge för några silkesvantar. Här ser vi hur Ruse har rätt. Vänsterideologi HAR påverkat det mesta. Även media och den bild av dessa händelser vi får oss till livs.

      Radera
    16. Min kritik av hans skriverier om peer review är att han inte leder dem i bevis. Han ger två godtyckliga exempel. Tycker du att något kan bevisas med två exempel? Om jag om jag ger exempel på två präster som betett sig illa, är det då bevisat att alla präster beteer sig illa? Skulle det inte vara bättre med en systematisk undersökning? Hur som helst, ett uttalande utan belägg kan förkastas utan belägg.

      Ruse skrev att Floyd hade sig själv att skylla och du skrev att det såvitt du förstått inte är så långt från sanningen. Jag menar att det inte spelar någon roll hur mycket droger man har i sin kropp eller hur många brott man begått tidigare. Ingen skall behöva dö på grund av kvävning, handfängslad bakom ryggen och ropande på hjälp. Alla människor är lika värda. Det trodde jag du också tyckte.

      Radera
    17. Jan. Du har helt rätt att ingen ska behöva dö på det sätt som Floyd dog. Men här måste man se till hela situationen. Polisen hade att göra med en kriminellt belastad, drogpåverkad människa med ett allvarligt hjärtfel som hade vägrat att lyda polisens upprepade uppmaningar. Det fanns verkligen orsak för polisen att ta till ganska drastiska åtgärder. Sedan kommer vi knappast att få svar på frågan om Floyd dog av kvävning (orsakad av polisens behandling), eller var det hans hjärtfel i kombination med drogerna och (den överdrivna) arresteringsbehandlingen som gjorde det.

      Radera
  2. Kristian är inte bildad att ha någon åsikt i frågan. Varken när det gäller hbt eller klimatet. Tror att alla vet det redan.
    Eftersom han alltid är otrevlig och inte förstår att hålla god ton, blir hans åsikt censurerad. Helt sakligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varifrån får du "alltid är otrevlig och inte förstår att hålla god ton" ? Det är ju precis tvärtom ! "god ton".., menar du med det att man inte får ifrågasätta och utmana ?

      Radera
    2. man kan verkligen ifrågasätta och utmana allt gällande olika gudar, pratande djur, och jungfrufödslar eller hur? eller är det sant bara för att obildade ökenmänniskor hittat på stolligheterna?

      Radera
    3. Anonym 09:50. Med din kommentar avslöjar du din stora okunskap gällande dessa frågor. Men gott så.

      Radera
  3. Svenska Yle har väl en skyldighet att rapportera baserat på fakta. Vissa frågor har enkelt inte två likvärdiga sidor. Du lyfter fram evolution som ett exempel? Livets utveckling är ett koncept som bevisats utförligt. Det finns inget som tyder på att livet inte skulle utvecklats under miljontals år.

    Likväl finns det starka belägg för att det pågår en klimatförändring, orsakad av människan. Vetenskapen är så gott som enig i denna fråga.

    Kristian, ifall du har vetenskap som motbevisar konceptet om livets utveckling eller den pågående klimatförändringen är det bara att publicera din forskning och bevis. Först borde du dock läsa in dig på den vetenskapliga processen och vad som krävs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:06. Du använder stora ord. "Livets utveckling är ett koncept som bevisats utförligt."

      Fel, fel. Om det skulle vara bevisat skulle det inte längre finnas något att diskutera. Men diskussionen pågår. Detta är nämligen inget som kan bevisas.

      Radera
    2. "Detta är nämligen inget som kan bevisas."

      I detta skede kan du ju nämna din definition av "bevis", som inte har något med vetenskaplig bevisföring att göra. Trots ditt haltande försök att vrida på diskussionen, så tyder så gott som alla vetenskapliga fynd på livets utveckling, och experter är även så gott som eniga i frågan.

      Visst pågår det en diskussion i frågan. Det bör det också, eftersom diskussion och att ifrågasätta är en del av vetenskapen. Men att lyfta fram båda sidorna som likvärdiga är fel. Det är helt enkelt så att ena sidan har fynd och bevis som stöd, medan andra inte har det.


      Diskussionen om klimatet skiljer sig aningen från diskussionen om livets utveckling. Man kan helt enkelt inte gräva upp massvis av bevis som ensidigt tyder på ena sidan. Det pågår en livlig diskussion i ämnet, trots att experter är så gott som eniga om att det pågår en klimatförändring.

      Och visst får man debattera även i denna fråga. Men man kan ju fråga sig om en debatt mellan självutnämnda experter, som t.ex. Kristian, är en saklig och vettig "debatt".


      "Det fungerar inte så med referentgranskning idag, och det vet du nog. Filosofin kommer först, och det som går emot den förhärskande filosofin blir aldrig accepterat. Varken i vetenskapliga kretsar eller i mainstreammedia."

      Det är fritt fram för vem som helst att publicera sin forskning, även om resultaten går emot "mainstream". Har du exempel på fall var någon inte tystats ner resultaten i deras forskning?

      Som sagt, ifall du har vetenskap som motbevisar konceptet om livets utveckling eller den pågående klimatförändringen är det bara att publicera din forskning och bevis.

      Radera
    3. Anonym 31 mars 2021 08:31, här ska du få något att studera, https://genesis.nu/i/artiklar/genombrott-inom-radiometrisk-datering/

      Radera
    4. https://www.youtube.com/watch?v=dKq5ijfTe6s&list=PLeaoxpElrKzZRv5jlHKy_k1hY2EQlsgTF

      Radera
    5. Så saker som diskuteras är inte bevisade? Som om jorden är platt eller inte? Om Apollo 11 landade på månen? Om förintelsen skedde eller inte? Om mpr-vaccin förorsakar autism eller inte?

      Radera
    6. -->Jan, det där med att jorden skulle vara platt eller inte är intressant iom att det är så lätt att motbevisa ! Du börjar se en 100m hög skorsten på ca. 35,7km avstånd då du rör dig på havet, vid ca.17,85km ser du halva skorstenen ! https://sv.wikipedia.org/wiki/Horisont Såg första avsnittet på 17:05min som Anonym 31 mars 2021 10:40 länkade till angående evolution, räckte mer än väl till för att inse det absurda med att tro på evolution !

      Radera
    7. Jan, Kristian har som vana att vilseleda sina läsare i denna fråga. Vetenskaplig bevisföring passar inte in i hans definition för "bevis". Enligt honom kan t.ex. livets utveckling, jordens form eller jordens ålder inte bevisas. Detta trots att dessa koncept har mängder av vetenskapliga bevis som stöd och att det inte finns alternativa förklaringar som passar in med fynden.

      Han brukar även lyfta fram små grupper med avvikande åsikter som "bevis" för att det vetenskapliga samhället skulle vara osäker i en viss fråga, och för att något koncept, t.ex. livets utveckling eller jordens ålder, skulle vara kontroversiellt.


      Anonym 31 mars 10:35

      Artikeln du länkade verkar vara baserad på en publikation, vars vetenskapliga värde kan ifrågasättas. Tydligen är premissen för hela artikeln att enligt er guds ord kan jorden inte vara gammal, och därmed måste resultaten spegla detta. Man har alltså på förhand bestämt resultatet och slutsatserna för forskningen. Författarens påståenden och metoder är även ifrågasättbara.

      Ifall du vill läsa vad som är fel med artikeln hittar du det här:
      https://www.asa3.org/ASA/education/origins/helium-gl4.htm

      Artikeln du länkade bör alltså tas med en nypa salt, och tål inte vetenskaplig granskning. Fake news, så att säga.


      Anonym 31 mars 1040 och anonym 31 mars 21:39.

      Såg igenom första videon. I videon presenteras "naturalism", "reduktionism" och "uniformism" på ett felaktigt sätt, och sedan görs haltande "konsekvenser" av dessa. Hur dessa sedan skulle binda till evolution och livets utveckling förklaras ej.

      Ifall anonym 2139 baserar sina åsikter på detta så är det nog dåligt ställt. Speciellt då videon inte innehåller något konkret överhuvudtaget. Man kan väl inte ta sådan smörja seriöst?


      -s

      Radera
    8. Anonym 08:31. "I detta skede kan du ju nämna din definition av "bevis", som inte har något med vetenskaplig bevisföring att göra. Trots ditt haltande försök att vrida på diskussionen, så tyder så gott som alla vetenskapliga fynd på livets utveckling, och experter är även så gott som eniga i frågan."

      Ser du verkligen inte hur ditt resonemang haltar? Du skriver att "så gott som alla vetenskapliga fynd tyder på" (vilket i sig kan diskuteras, men inte nu) och så skriver du att livets utveckling har bevisats. Du säger olika saker här.

      När det gäller saker som har skett i historien, och speciellt saker som har skett i förhistorisk tid, är det väldigt sällan vi kan bevisa någonting. Vi kan se på källor/fynd, bedöma dessa och sedan sluta oss till vad som är mest sannolikt. Men det är något helt annat än att bevisa att något har skett. Ta t.ex. Jesu uppståndelse som är rykande aktuell i dessa dagar. Det går inte att bevisa att Jesus uppstod. Men när man ser på källorna och de spår som finns att betrakta så kan man, om man är ärlig, sluta sig till att den mest sannolika orsaken till att graven var tom var att han faktiskt uppstått. (Att graven var tom på söndagsmorgonen är så gott som entydigt sett till de källor som finns.)

      Radera
    9. Jan. "Så saker som diskuteras är inte bevisade? Som om jorden är platt eller inte? Om Apollo 11 landade på månen? Om förintelsen skedde eller inte? Om mpr-vaccin förorsakar autism eller inte?"

      Givetvis finns det sådana som gärna vill försöka, av olika orsaker, ifrågasätta också sådant som HAR hänt. Men menar du på allvar att de saker du nämner diskuteras på allvar?

      Radera
    10. s. " Detta trots att dessa koncept har mängder av vetenskapliga bevis som stöd och att det inte finns alternativa förklaringar som passar in med fynden. "

      Du menar kanske "vetenskapliga fynd" och inte "vetenskapliga bevis" här? Och nej. Det att du inte har brytt dig om att ta reda på något betyder inte att det inte finns.

      Radera
    11. Här kommer Kristian igen ridande på sina egna definitioner av ord. Trots att du påstår något gång på gång betyder inte att det skulle bli rätt.

      Vetenskapen är väldigt entydig i frågan om jordens ålder och livets utveckling. Om någon sedan kommer med förklaringar som omkullkastar dessa teorier, så då får man ta en funderare. Men hittills har det inte behövts, i och med att dessa koncept stöds av de flesta vetenskapliga fynd.

      Radera
    12. Anonym 08:04. Hur menar du nu? Vad är det för fel med hur jag använder orden? (Du använder ordet "fynd" på samma sätt i din kommentar också - om jag får påpeka det...)

      "i och med att dessa koncept stöds av de flesta vetenskapliga fynd."

      Evolutionen är filosofi, inte vetenskap. Fynd som har gjorts kan säkert fås att stöda den filosofiska förklaringsmodell som jag brukar kalla "evolutionism" för att framhäva den filosofiska dimensionen. MEN. De flesta fynd som görs kan också, vad jag har förstått, fås att stöda en annan förklaringsmodell.

      Radera
    13. "Givetvis finns det sådana som gärna vill försöka, av olika orsaker, ifrågasätta också sådant som HAR hänt. Men menar du på allvar att de saker du nämner diskuteras på allvar?"

      Oh, ja. Det finns människor som allvar betvivlar jordens form, förintelsens historicitet, månlandningen, vaccin, evolution och andra vetenskapliga fakta.

      Om du har Netflix kan de se den här: https://en.wikipedia.org/wiki/Behind_the_Curve

      Eller läs om Mike Hughes, som tragiskt nog dog när han skulle bevisa att jorden är platt: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51602655

      Du lyssnar ju på poddar, och om du vill lyssna på debatter om allt möjligt kan jag tipsa om podden "Modern Day Debate": https://redcircle.com/shows/modern-day-debate Där debatteras intelligent design, guds existens, jordens form, månlandingar, hemskolning, Krishna mm.
      Olika avsnitt håller olika kvalitet...

      Radera
    14. Kristian.

      "Evolutionen är filosofi, inte vetenskap."

      Livets utveckling stöds av vetenskapliga fynd (= vetenskapligt bevis), och tills någon kommer med en bättre förklaring för det vi kan observera, så är det den bästa vi har.

      De observationer och fynd som gjorts stöder så gott som entydigt den vetenskapliga modellen om livets utveckling.


      "Fynd som har gjorts kan säkert fås att stöda den filosofiska förklaringsmodell som jag brukar kalla "evolutionism" för att framhäva den filosofiska dimensionen."

      Du tycks förstå detta, men ändå inte. Du ser evolutionen som en religion eller en filosofi som absolut inte får ändras. Du blir förvirrad då förklaringsmodellen om livets och jordens utveckling anpassas enligt nya fynd och nya upptäckter som görs, till skillnad från din världssyn.

      Detta är dock endast ett kännetecken för vetenskapliga teorier och förklaringar. De anpassas för att passa ihop med de fynd och upptäckter som gjorts. Då man lär sig nya saker utvidgar man sin världsbild, istället för att blunda för de nya fynden.


      "De flesta fynd som görs kan också, vad jag har förstått, fås att stöda en annan förklaringsmodell."

      Var är denna förklaringsmodell? Passar alla fynd in i denna modell på ett sätt som kan förklaras med vetenskapen? Eller är argumenten i stil med det som Anonym 31 mars 10:35 länkade, dvs att man uppfann egna vetenskapliga principer och fysikens lagar för att fynden ska stämma med bibeln?

      Har denna andra förklaringsmodell en grund i vetenskapen, eller är modellen i grund och botten att "djävulen har gömt fossiler och annat för att vilseleda människan från sanningen"?

      Om man blandar in en gud i ekvationen, så är det inte längre vetenskapligt. Ifall man en dag hittar bevis för gudars existens, så ändrar situationen.

      Radera
    15. Anonym 08:33. Nu ska jag berätta något för dig som kanske chockerar dig. Tanken på livets utveckling fanns långt före Darwin. Inte som vetenskap (den "dräkten" försåg Darwin det med), men uttryckligen som filosofi. Sedan dess har man skapat ett ramverk, eller om vi så vill en "stege" i vilket de fynd som har gjorts kan plockas in. Men detta förändrar ingenting. Evolutionismen ÄR filosofi och har alltid varit det. Idag givetvis klädd i vetenskapens kläder, men dock.

      "Detta är dock endast ett kännetecken för vetenskapliga teorier och förklaringar. De anpassas för att passa ihop med de fynd och upptäckter som gjorts. Då man lär sig nya saker utvidgar man sin världsbild, istället för att blunda för de nya fynden."

      Inser du vad du säger här? Om det är så här (och jag förnekar inte att det är så) innebär det att en evolutionist aldrig kan ha fel. Om det visar sig att nya fynd görs som omkullkastar vissa delar av vad man tidigare har trott, ja då förändrar man bara ramverket lite. Detta är inte trovärdigt. Alla stora sanningar måste kunna falsifieras för att vara trovärdiga. Ett exempel: Har Jesus uppstått från de döda? Om någon hade kunnat visa upp den döda kroppen hade allt raserats. Där är punkten där den kristna tron kan falsifieras. Evolutionismen har ingen sådan punkt. Om någon hittar något som kunde tänkas falsifiera denna filosofi, ja då korrigerar vi bara lite. Saken är den att evolutionismen inte FÅR vara falsk.

      "Om man blandar in en gud i ekvationen, så är det inte längre vetenskapligt."

      Hur så? Vad är det för vetenskap som a priori utesluter förklaringsmodeller? Det där var i själva verket en väldigt rolig slutkläm! :)

      Radera
    16. Kristian, du har detta lite om bakfoten.

      "Evolutionismen ÄR filosofi.."

      Om du sen anser det är filosofi eller inte, betyder inte att konceptet om livets utveckling skulle vara mer "rätt" eller "fel". Det är helt enkelt den bästa förklaringen baserat på de fynd och upptäckter man gjort hittills. Finns det luckor och obesvarade frågor? Absolut, men trots det är det den mest trovärdiga modellen.


      "Om det är så här (och jag förnekar inte att det är så) innebär det att en evolutionist aldrig kan ha fel."

      Förstås går det att bevisa att teorin om livets utveckling är fel. Sannolikt är det inte i dagens läge, men möjligt är det. Ett fynd som kunde omkullkasta teorin skulle t.ex. kunna vara ett fossil av en modern människa bland fossil av dinosaurier.

      Sen igen skulle detta ena fynd inte betyda att alla andra otaliga fynd som gjorts inte skulle ha betydelse. Så man måste isåfall komma med en förklaring som kan förklara både och. Det ÄR osannolikt att det hittas fynd som skulle "motbevisa" teorin om livets utveckling, lite som att det är osannolikt att någon hittar bevis för att jorden är formad som en kub.


      "Om det visar sig att nya fynd görs som omkullkastar vissa delar av vad man tidigare har trott, ja då förändrar man bara ramverket lite."

      Det är så vetenskapliga förklaringar fungerar. Då man lär sig nya saker så anpassar man förklaringarna enligt det.

      Vad skulle det bli till ifall brottsutredare skulle hålla fast vid deras första misstankar, trots att nya bevis skulle komma fram?


      "Alla stora sanningar måste kunna falsifieras för att vara trovärdiga. Ett exempel: Har Jesus uppstått från de döda? Om någon hade kunnat visa upp den döda kroppen hade allt raserats."

      Du inser väl att kristendomen, eller existensen av dess gud, inte kan falsifieras? Eller finns det något i dagsläget som definitivt kunde bevisa att Jesus inte existerat och återuppstått? Jag tvivlar på det, lika som att det inte finns något i dagsläget som definitivt kan bevisa att han har existerat och återuppstått.


      "Där är punkten där den kristna tron kan falsifieras. Evolutionismen har ingen sådan punkt."

      Du jämför en (påstådd) historisk händelse med en kontinuerlig process. Man kan inte använda samma tankegång för att falsifiera vad som helst.

      Men som jag skrev ovan, kunde ett fynd av ett fossil av en modern art bland fossil från länge sedan utdöda arter omkullkasta teorin. Så en sådan "punkt" kunde i teorin existera. Denna punkt kunde upptäckas fast idag eller imorgon, till skillnad från kristendomen som inte längre har denna möjlighet.


      "Hur så? Vad är det för vetenskap som a priori utesluter förklaringsmodeller?"

      Jag skrev detta kanske aningen klumpigt. Det jag menar, är att det inte finns något inom vetenskapen som stöder existensen av gudar. Problemet med att dra med gudar i ekvationen är, att man kan använda gudomliga krafter som förklaring för vad som helst som inte passar in med ens tro.

      T.ex. dinosauriefossil tyder på att jorden skulle vara miljoner år gammal, inte tusental som bibeln påstår. Att "dra med en gud i denna ekvation" kunde vara att säga att djävulen placerat fossilen dit för att vilseleda människan från Gud, eller liknande.

      Eller så kan man få dateringsmetoder som baseras på radioaktivt sönderfall att passa in med bibeln genom att påstå att sönderfallshastigheten varit mångdubbelt snabbare under skapelseveckan och under syndafloden, likt länken som någon anonym länkade tidigare.

      Kan man argumentera mot detta med vetenskap? Jag tror inte det, i och med att dessa argument inte har med vetenskap att göra från början.

      Radera
    17. Anonym 08:25. "Förstås går det att bevisa att teorin om livets utveckling är fel."

      Nej, det går det inte - och det var liksom det som var min poäng. Om man skulle hitta ett människofossil bland dinosauriefossilen skulle evolutionisterna ingalunda förkasta evolutionismen, de skulle bara förändra den lite.

      "Du inser väl att kristendomen, eller existensen av dess gud, inte kan falsifieras?"

      Nu tror jag att du inte riktigt läste vad jag skrev. Kanske du vill försöka igen?

      "Du jämför en (påstådd) historisk händelse med en kontinuerlig process. Man kan inte använda samma tankegång för att falsifiera vad som helst."

      Inte exakt, nej. Men falsifieringsprincipen bör alltid gälla. Oberoende av om det är en händelse eller vad som påstås vara en kontinuerlig process.

      "Jag skrev detta kanske aningen klumpigt. Det jag menar, är att det inte finns något inom vetenskapen som stöder existensen av gudar."

      Det var faktiskt lite bättre. Ännu bättre skulle det vara om du skrev som det är: Vetenskapen kan inte ta ställning till frågan om Guds existens eftersom den frågan ligger utanför vetenskapens kompetensområde.

      "T.ex. dinosauriefossil tyder på att jorden skulle vara miljoner år gammal, inte tusental som bibeln påstår."

      Tro det eller ej, men Bibeln säger inget om jordens ålder. Efter Adams skapelse kan man (eventuellt) räkna ut, utifrån släktlistorna och de åldrar som anges, hur lång tid som gått. Men vad som hände före Adams skapelse kan man faktiskt inte säga så mycket om. Man kan spekulera, men något entydigt och definitivt kan inte sägas.

      Sedan är det inte alls entydigt heller att dinosauriefossilen är miljontals år gamla. De proteiner som hittats i dem tyder faktiskt på motsatsen (om inte evolutionisterna hittat på något som kunde förklara också detta). Det att det finns drakar i gamla folksagor kan tyda på att människor och dinosaurier faktiskt kan ha samexisterat.

      Radera