söndag 21 mars 2021

Om översättningsproblematik, ÖT-ledaren och hatet mot oliktänkarna

Mars är vanligen en arbetsdryg månad för mig, och det syns också i hur många texter jag brukar lägga upp här på bloggen. Man hinner helt enkelt inte skriva så mycket när man jobbar 70+ timmar i veckan. Nå, nu har jag ett par lugnare dagar framför mig, och många intressanta ämnen som har hamnat i min "detta kunde man skriva en rad om"-hög. Jag ska börja med Amanda Gorman och Sofie Staras ledare i ÖT.

Knappast har det undgått någon att det har blivit en del uppståndelse kring översättandet av Amanda Gormans dikter. (Alltså hon som så medryckande reciterade en av sina egna dikter på Joe Bidens presidentinstallation för två månader sedan.) Två europeiska översättare (Marieke Rijneveld som skulle ha översatt till holländska och Victor Obiols som skulle ha översatt till katalanska) har tvingats avsluta sitt arbete sedan de ansetts inte passa för att översätta en ung afroamerikansk kvinnas dikter. Låt mig bara konstatera två saker om detta: Jag anser att en författare har rätt att ha en åsikt om vem som översätter ens verk. Samt att det är så här det blir när identitetspolitiken infiltrerar kulturen - och alla andra områden. Det blir galet, helt enkelt. För galet har det här blivit. Gorman hade nämligen godkänt Rijneveld som översättare, men journalisten Janice Deul ansåg att detta inte passade sig och drog igång drevet. När trycket sedan blev för hårt ansåg sig Rijneveld inte längre kunna fortsätta sitt arbete.

Jag gläder mig åt att de flesta tycks inse att identitetspolitiken är galen. Så åtminstone om man ser till de kommentarer som har publicerats på Svenska Yle under denna nyhet. Men, men. Givetvis måste Sofie Stara här gå som kärringen mot strömmen i den ledare hon skrev om ärendet på ÖT. Hon gör det både försiktigt och diplomatiskt, men ändå. Slutsatsen hon gör är att "Samtidigt är det viktigt att diskussionen Deul startade kan föras; det är viktigt att uppmärksamma representation."

Nej, Sofie Stara, det är det inte. Det som är viktigt är att kompetensen är det som avgör och att det arbete som görs blir välgjort. "Representation" i detta sammanhang är det samma som att säga att en persons kön eller hudfärg har betydelse. Detta är i klartext inget annat än rasism och könsdiskriminering. Men tyvärr har woke-etablissemanget en synnerligen enögd syn på dessa saker och klarar bara av att se dem från en synvinkel. Men faktum är att det är lika mycket rasism att säga att en vit man inte kan översätta en färgad kvinnas texter som att säga att en färgad man inte kan översätta en vit kvinnas texter. Det senare stämplas idag som rasism, det förra inte. Trots att det i båda fallen finns precis lika stor orsak att misstänka rasistiska motiv. Visst behöver vi en diskussion om "representation". Men den behöver föras med kritiska förtecken.

Men den största orsaken till upprördhet i Staras text är ändå det hon klämmer in i slutet av stycket där hon resonerar över värderingar och canselkulturen inom företagsvärlden. Hon skriver att "när värderingar som står i strid med företagets värdegrund uppdagas får det konsekvenser, som när Aki Ruotsala, ny vd för Pori Jazz, fick avgå efter uttalanden om homosexuella år 2018."

Varför, frågar jag mig, är kristna människor fritt villebråd i dagens samhällsdebatt? Varför är det godkänt att, som Sofie Stara gör här, föra fram falska uppgifter som misskrediterar människor med en kristen livssyn? Saken är nämligen inte den att Ruotsala tvingades avgå "efter uttalanden om homosexuella 2018". Ruotsala tvingades avgå 2018, men de uttalanden som ledde fram till detta vad vid det laget sju år gamla och något som mörka krafter grävde fram i en gammal intervju uttryckligen för att misskreditera honom. När man läser Staras text fås man (avsiktligt?) att missa detta faktum.

Dessutom hade givetvis Ruotsala aldrig sagt det som påstods i de diskussioner som ledde fram till hans avgång, men igen tycks det inte ha någon betydelse vad som är sant eller inte när det är en kristen människa som anklagas i media. Nå, detta kan man förstås inte lasta Stara för eftersom de flesta av medias representanter gick på lögnen 2018 och den idag har fått status av sanning.

Men detta mönster går igen gång efter annan. Den som inte köper dagens omhuldade lögner, speciellt gällande hbtq men också gällande identitetspolitik och "representation" (läs: rasism), är fritt villebråd. Varför är det så? Är hatet mot de som tänker annorlunda (främst konservativa kristna) faktiskt så starkt att det motiverar denna klappjakt? Jag vet inte, men tills någon erbjuder en bättre förklaring får jag hålla fast vid det.

 

19 kommentarer:

  1. Ruotsala avskedades pga hans uttalanden 2018, som inte ändrats sedan 2011. Det var nu verkligen inte så att de uttalanden som han gjort 2011 skulle ha vänts och blöts i sju år innan någon slutligen avgjorde saken. Nej, uttalanden 2018 var avgörande, det kan man läsa precis överallt.

    Varför är det alltid de med kristen livssyn som hamnar på tapeten i homofob-debatter? Varför skulle de med kristen livssyn slippa om ingen annan gör det? Dessutom är det, av någon märklig orsak, för det mesta "kristna" som för fram dessa nedlåtande uttalanden. Fortsättningsvis en för mig stor gåta.

    Rolig rubricering igen, "hatet mot oliktänkare". Och hur ställer sig Kristian själv till "oliktänkaren" Stara...? :D :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. LObbyisten. Uttalandena gjordes 2011. Det kan förstås hända att han sade samma saker 2018, men det berodde i så fall på att uttalandena från 2011 hade grävts fram. Men det är märkligt hur stor illvilja det finns. Att på det sätt som här skedde förvränga ord för att kunna få bort en människa från sitt arbete är fruktansvärt.

      Radera
    2. Då Ruotsala står för illviljan, får han stå sitt kast. Det är ingenting konstigt med det. Predikanten som gav sig på barn blev inburad. Rätt det också.

      Att orsaken till uppsägningen skulle härröra sig till 2011 är nog dina egna fantasier, men säkert har det haft en orsak till att man insett att Ruotsala inte lärt sig ett skvatt under alla år utan bara fortsatt. Och skulle med stor sannolikhet fortsätta, varför skulle han bryta den sjuåriga trenden?

      Men det fina är ju att ingen stoppar Ruotsala att uttrycka sina åsikter, han får välja det väldigt fritt. Ingen censurerar honom.

      På samma sätt får Pori Jazz välja helt fritt vilka värderingar deras frontfigur innehar. Alla vet att en vd kan sparkas utan desto vidare förhandlingar, det visste nog Ruotsala också.

      Man måste förstå här att Pori Jazz väljer bort en liten mängd stockkonservativa kristna framom en stor mängd hbqt och en ännu större mängd hbqt-solidariska.

      Precis som du skulle välja bort icke-troende framom troende vid anställning, vilket vi varit in på tidigare.

      Radera
    3. Lobbyisten. Du fortsätter likväl att kommentera trots att du erkänner att du inte begriper dig på ämnet? Nå, det säger väl egentligen allt som behöver säga.

      Radera
    4. Både Essayah och Räsänen stödde Ruotsala, om Ruotsala då INTE skulle ha stått för dessa konservativa åsikter utan dementerat dem, betyder det då att varken Essayah och Räsänen inte heller hade stått för dem? Självklart inte. Självklart visste både Essayah och Räsänen vad det var som de helhjärtat stödde, ingen orsak att ens låtsas annat. Ruotsala försökte rädda sitt skinn med lite vita lögner. Ack, så ovanligt...

      Inte skulle jag heller anställa en stockkonservativ som gör sitt allt för att se hur dåliga mina vänner är i deras ögon.

      Radera
    5. Lobbyisten. Som du själv konstaterade, och nu igen visar, begriper du dig inte på ämnet. Den senaste kommentaren hade ju varken huvud eller fötter ...

      Radera
    6. Logiskt tänkande är inte så lätt för alla.

      Om A anser att solen är blå, och B och C understöder A, betyder det att B och C anser också att solen är blå.

      Om Ruotsala anser att det som han påstås anse om homosexualitet inte stämmer, så betyder det att Essayah och Räsänen inte heller anser det stämma. Men så är det ju inte.

      Men om vi skulle återvända till ditt påstående, att orsaken till sparken kommer från 2011. Då borde du ju ha lite mera kött på benen, som kännedom om vem har sparkat Ruotsala, vem har suttit i styrelsen? En Yle-artikel från 2011 är ju inte en som sitter i styrelsen, utan det finns personer med åsikter som gjort avväganden.

      Nej, självklart har du ingen som helst fakta eller källor, utan det är igen dagdrömmeri, bäste Kristian.

      Mig tog det igen 15 sekunder att googla på pori jazz och hallitus, som säger följande:

      "06.06.2018

      Pori Jazz 66 ry:n hallitus on päättänyt purkaa tulevaksi toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan nimittämisen tänään julkisuuteen tulleiden festivaalin arvojen vastaisten lausuntojen vuoksi. Ruotsalan piti aloittaa tehtävässään 1. elokuuta. Hänen valintaansa olivat puoltaneet kokemus kehittämishankkeiden ja talouden johtamisessa."

      => Avskedas pga uttalanden som blivit offentliga IDAG. Tänään, 6.6.2018.

      Men fakta duger ju aldrig åt Kristian...

      Radera
    7. Lobbyisten. Som sagt är logiskt tänkande inte så lätt för alla. Vilket du med all önskvärd tydlighet bevisar i din kommentar ovan. Det att ett uttalande kommer ut i offentligheten ett visst datum innebär inte nödvändigtvis att det har yttrats då. Det kan, vilket det är fråga om här, vara så att någon har grävt fram ett gammalt yttrande och givit detta offentlighet "idag".

      "Om A anser att solen är blå, och B och C understöder A, betyder det att B och C anser också att solen är blå.

      Om Ruotsala anser att det som han påstås anse om homosexualitet inte stämmer, så betyder det att Essayah och Räsänen inte heller anser det stämma. Men så är det ju inte."

      Igen visar du dels att du inte har en susning om vad du kommenterar, dels att du inte klarar av logiskt tänkande. Det här är närmast skrattretande - eller skulle vara det om det inte skulle vara fråga om en så allvarlig sak. Men en sak visar du med detta: Det var inte konstigt att Ruotsala blev kickad. Det finns nämligen alltför många som du som är så låsta när det handlar om hbt-frågor att de inte klarar av att läsa en skriven text och förstå vad det står i den utan genast får texten att säga något annat än den gör..

      Radera
    8. "Det att ett uttalande kommer ut i offentligheten ett visst datum innebär inte nödvändigtvis att det har yttrats då."

      Inte nödvändigtvis, säger du. Fortsättningsvis bara dina gissningar, ingen fakta, ingen sanning. Kristian, du har visat att logik inte är din starka sida. Därför är det inte särdeles lätt att avgöra andras logiska förmåga.

      Radera
    9. Lobbyisten. " Fortsättningsvis bara dina gissningar, ingen fakta, ingen sanning."

      Länken finns ovan. Men det missade du tydligen?

      Radera
  2. "Det kan, vilket det är fråga om här, vara så att någon har grävt fram ett gammalt yttrande och givit detta offentlighet "idag"."

    "Det KAN...", det är din gissning. "...vilket det är fråga om här..." stöds av ingen fakta.

    Det förändrar ingenting, det är fortfarande fult, kränkande, ohyfsat och nedlåtande att komma med kommentarer som Ruotsala. Så här kommenterar styrelsen:

    "– Kysymyksiä ja selvityspyyntöjä on tullut sekä yhteistyökumppaneilta että artisteilta. Kyllä tästä on julkisuuskuvallemme aiheutunut jo iso lommo.

    Hallituksen puheenjohtajana Jaakkola painottaa, että Pori Jazz sanoutuu irti kaikenlaisesta syrjinnästä. Hän pyytää organisaation puolesta anteeksi Ruotsalan kommentteja." 2018.

    Och jag är fortsättningsvis förundrad över hur "kristna" är så självgoda så de tror sig ha rätt i denna fråga, då ingen utanför bubblan accepterar era uttalanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är problematiskt när icke-kristna försöker ha åsikter om kristna värderingar och bibeln, borde ju vara självklart att det bara är kristna som får göra det. Eller hur?

      Vi bygger en sådan värld just nu så jag hoppas du lobbyisten inser det att du själv mycket möjligt kan ställas till svars i en snar framtid över sådana åsikter som du här och nu framför offentligt. Tänk då om du får sparken från ditt jobb, från eventuella förtroendeuppdrag, blir utfryst ur alla sammanhang osv osv. Jag vill att du i en sådan situation kommer ihåg hur du påhejade denna samhällsutveckling under tiden som dina åsikter hade medvind.
      /M

      Radera
    2. Och precis lika problematiskt när kristna försöker ha åsikter om icke-kristnas värderingar. Inte sant?

      Lycka till med ert bygge, det låter som om det skulle bli någon religiös diktatur :D

      Radera
    3. Lobbyisten. Nu gör du dig dummare än du är. (Eller?) Det att jag skriver "kan" talar om frågor i allmänhet. I just detta fall ÄR det just på detta sätt. Det är inte fråga om någon gissning utan det jag har påstått har jag också belagt med en länk. Som du, av allt att döma, inte har brytt dig om att läsa. Inser du att du gör en oerhört platt figur här?

      "Och jag är fortsättningsvis förundrad över hur "kristna" är så självgoda så de tror sig ha rätt i denna fråga, då ingen utanför bubblan accepterar era uttalanden."

      Sanningen är sanning även om ingen skulle stå för den. Men nu är det ändå så att detta med bubblan fungerar andra vägen. Det har idag konstruerats en bubbla där självklarheter som t.ex. det att det finns två kön och inte flera förnekas, liksom det faktum att homosexualitet är onaturligt. Denna bubbla kommer snart att spricka eftersom det inte går att bygga samhället på en lögn. Det innebär inte att det kommer att bli en "religiös diktatur", men kanske att det tvångssamhälle (med canselkultur och kraftigt inskränkta fri- och rättigheter) som nu håller på att växa fram kommer att förändras.

      Radera
    4. Det är så förutsägbart med Kristians kommentarer, aldrig att han skulle kommentera sånt där han insett att spelet är kört.

      M anser att det är bara de med kristen livssyn som ska få ha åsikter om kristen livssyn. Säger inte emot.

      Därför är det ingen annans sak än icke-kristnas sak att ha åsikter om sin livssyn. Kristians tystnad i den frågan är givetvis ett medhåll, det är en diskussion som inte går att vinna.

      Eller menar ni, lilla sekt i er bubbla, att ni som hundratal skulle förändra en befolkning på miljoner? Dröm vidare, ni.... :D

      Radera
    5. När jag skrev "vi bygger" syftade jag inte på alla kristna, utan snarare hela världen, sett till hur motsättningar ökar och tolerans för oliktänkare minskar. Personligen är jag inte helt övertygad om att detta är något bra, och jag vet att Kristian är helt emot det, det framgår tydligt här på bloggen. Det är du och dina gelikar som är de främsta byggarna för dessa strukturer just nu.

      Och att kalla det för en liten sekt i en bubbla, vilket sorgligt försök att använda härskarmetoder. Kan du för övrigt namnge en person som har påverkat världen mer än Jesus Kristus?
      /M

      Radera
    6. Inte heller M vågar återvända till frågeställningen han öppnade, om varför de med kristen livssyn skulle ha rätt att åsikter om de icke-kristnas då det inte gäller andra vägen. Det är ju, enligt M, de icke-kristnas åsikter som är de som gäller om icke-kristnas livssyn. Men då det inte duger, utan den stockkonservativa falangen vill ta till härskarmetoder med, citat: "...att du själv mycket möjligt kan ställas till svars i en snar framtid över sådana åsikter som du här och nu framför offentligt. Tänk då om du får sparken från ditt jobb, från eventuella förtroendeuppdrag, blir utfryst ur alla sammanhang osv osv...."

      Tja, vem är det som tar till härskarmetoder?



      På din fråga: på basen av vad ni via er sekt för fram Jesus, så är det nog inte mycket gott er gud har gjort. Vore det så att er version av kristendomen är den rätta, så är det nog en tyrann till gud ni försöker saluföra. Nej tack, eftersom kristendomen är så pass lös i fogarna att man får välja vilken sort som passar en själv, så väljer jag en älskvärd och kärleksfull variant.

      Radera
    7. "På din fråga: på basen av vad ni via er sekt för fram Jesus, så är det nog inte mycket gott er gud har gjort" Du lobbyisten kunde gärna googla "sekt" ! Kristendomen är verkligen inte lös i fogarna och det är verkligen inte ngt man själv väljer ! Antingen väljer man att lyssna till Guds Ord eller inte !

      Radera
    8. Lobbyisten, du kunde med fördel ta del av följande video ! https://www.youtube.com/watch?v=XrLzYw6ULYw Vem vill du identifiera dig med ?

      Radera